teisipäev, märts 31, 2009

Pullerits: Kas Šmigun-Vähi trumpas mu üle?

Nüüd küsivad küll oi-oi-oi kui paljud, kuidas ma võisin nii tugevasti eksida, kui kuulutasin, et Kristina Šmigun-Vähi suurde sporti ei naase.

Aga ma ei ole ju veel eksinud. Olgem ikka faktitruud ja jälgigem täpselt seda, mida Šmigun-Vähi ütles. Ja nimelt, et ta alles hakkab proovima ja üritama, kas on lootust suurde sporti naasta, ning on otsuse selle kohta, mis pidi kõlama juba tänavu veebruaris, kuid mille ta tõukas aprilli, tõuganud nüüd märtsist hoopis septembrisse.

Kuid olen teiega siin aus ja tunnistan - Peep Pahv võib seda kinnitada, kui te ei usu -, et mul oli plaan kirjutada Postimehele kolumn, kus kavatsesin korraga tõestada, miks Šmigun-Vähi ei naase tippsporti ja miks ta naaseb tippsporti. Aga Šmigun-Vähi mängis mu üle ja tegi oma äsjase loodan-püüan-naasta-avaldusega selle kolumni mõttetuks. Kuid ka tagantjärele võiks argumentatsioon ju huvitav kuulda olla.

Põhjendus naasmiseks on tegelikult lihtne. Kuni viimase ajani sai Šmigun-Vähi kultuuriministeeriumi kaudu 5000-kroonist riiklikku spordistipendiumi, mis siis, et ta polnud esitanud vajalikke pabereid, mis selle stipendiumi saamiseks on vajalikud. Ma rääkisin veel eile - pange tähele, eile, esmaspäeva ennelõunal - ühe Eesti suusatamisega väga-väga kursis oleva tegelasega (ma ei saa täpsemat vihjet anda, sest karta oleks, et nutikamad viiks otsad kokku ja paljastaks mu väärt allika) ning tema tunnistas keerutamata, et Šmigun-Vähi ei ole esitanud seniajani ühtki plaani ega midagi seesugust, mis näitaks tema kavatsusi ja annaks teada, mida ta plaanib. Ütleme nii: kui isegi Eesti suusatamise käekäigu eest vastutavad tegelased ei tea, mis toimub, siis siit saab teha vaid ühe järelduse.

Ja see järeldus on selline: ükski vähegi eetiline inimene ei võta tuima näoga avalikult vastu maksumaksja raha 5000 krooni kuus mitte millegi eest - või täpsemini: teades ja arvestades, et ta ei kavatse seda summat eesmärgipäraselt kulutada; ehk teisisõnu: ei üritagi selle eest midagi vastu anda. Niisiis, Šmigun-Vähipidi teadma algusest peale, et ta tuleb tippsporti tagasi, aga ta lihtsalt ei julgenud seda valjul häälel välja öelda.

Remargi korras: tean, et paljud arvavad, et 5000 krooni kuus pole mingi raha, eriti Šmigun-Vähile. Oletame, et neil on õigus, et 5000 krooni pole mingi oluline summa tippsuusatajale. Aga sel juhul küsin: kui see pole oluline raha, siis miks seda silmagi pilgutamata vastu võtta? Miks seda mitte tagasi anda, kui see midagi ei muuda?

Ja see toob meid uuesti tagasi tõdemuseni, et Šmigun-Vähil polnud muud pääsu, kui ta pidi lubama, et kavatseb tippsporti tagasi tulla. Igati eetiline käitumine temalt, mis siis, et pisikese hilinemisega.
******Giant Dipper, Santa Cruz Beach Boardwalk, California. 14. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremaltr vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Kristina Šmigun-Vähi 30. märtsil Otepääl. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

18 Kommentaarid:

At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks Sa siis Kiku käest tema plaanide kohta otse ei küsi või siis enne eelmist artiklit ei küsinud?

 
At 21:52, Blogger dr Holden said...

Hää vähemasti, et mingigi selgitav jutt Priidult ilmus. Muidu oleks ka nagu imelik olnud!

Aga aeg näitab, kas meie Kiku veel midagi korda suuta tahab või suudab. Tegelikult on ta juba niipaljugi teinud, mäletan veel eriti selgelt ühte pärastlõunat kusagil Slovakkia mägihotelli baaris, kui telekast tuli "Kristiiina Smiiigunova olimpiska tšempionkaaaaaaaa" ning peale seda täitis senini üsna tõrges baarman kõik meie tüütud käsud - ikkagi olümpiavõitja zemljakid!!!

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Nojah. Eks selle Kiku tipp-sporti naasmise-mittenaasmise malli järgi võiks "nupukesi" toota millest iganes. Näiteks kas PP ikka järgmisel aastal Tartu maratonil stardib kui teda näiteks terve nädala vältel Tartu lauluväljaku ringil või dendropargis lund nühkimas ei nähta jne. jne.
Ehk võtad mingi näitaja endale märgiliseks tähenduseks ja muudkui põrutad. Sisuliselt aga mõttetu jahumine. Eks aeg näitab kuis asjad on.
Skiwaffe

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Kui Su agent esmaspäeval ei öelnud midagi öelda Kristina plaanide kohta, siis Sulle ei tahetud tõtt rääkida. Sinu ametivennad Martinson, Nilk ja Kuuse said juba eelmisel nädalal kutse tulla esmaspäeval Otepääle tähtsat uudist kuulma. Miks Sind ei teavitatud ja paljuski Sinu tõttu ka kogu Postimees infosulgu jäeti, on Sulle endale järelemõtlemiseks.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti mõttetu jahumine sellisel spekulatiivsel kujul, eriti see 5000 krooni - eetiline või ebaeetiline. Pigem PP võiks mõelda, miks ta ei saa Smiguni kohta infot otse allikast. Aga ta teab seda isegi ja nagu paljud postimehe lugejadki. Pole meelest läinud mõned kunagi selles lehes ilmunud arvustused!!!!!!!!!

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kobab totaalses pimeduses ja proovib midagi ära arvata, mille kohta tal tõest infot ei ole ja vist ei anta ka. Nii nagu ei olnud ka eelmine Šmiguni lugu mingi pommuudis, pigem suur möödapanek. Šmigun on juba kaks kuud nn päris tõsiselt proovinud ja üritanud. Eilne uudis on väga tagasihoidlikult serveeritud, aga las ta olla.

Tore on lugeda, et nn tõene info tuleb "ühe Eesti suusatamisega väga-väga kursis oleva tegelase käest" Soovitaks allikaid vahetada.


Jutt selle 5000 krooni ümber on uskumatult naiivne arvamus Pullritsu sulest.

 
At 09:18, Blogger Priit Pullerits said...

22:57 ja 23:44 - küsimus ei ole mingis kutses. Küsimus on selles, olgu siinkohal otse ja selgelt öeldud, et Eesti Suusaliidus ei olnud veel esmaspäeval mitte mingit infot Šmiguni kavatsuste kohta, mis lubanuks suusaliidul hakata ajama talle 5000-kroonise kuustipendiumi maksmise jätkamist.

Teiseks, kuulake tähelepanelikult, kui te tahate mulle nina peale hõõruda, et miks ma kutset ei saanud, siis ütlen teile, et ma ei soovi eales olla selline ajakirjanik, kelle kohta võiks öelda õukonnaajakirjanik. Ja olgu siinkohal rõhutatud - rõhutatud! -, enne kui jätkan, et ma ei anna järgnevaga mingisugustki hinnangut teistele ajakirjanikele, kelle nimesid siin on kommentaatorid maininud, vaid ma räägin ainult iseenda mõtlemisest. Niisiis, neile, kes parastavad, miks Šmiguni tiim mulle infot ei torma pakkuma: ma ei soovi eales olla selline, keda tõmmatakse nagu peldikunööri: kuule, mul tuli nüüd junn ja ma nüüd sikutan, jookse kohale nuusutama. Tänan, ei! Mul ei ole vähimatki soovi olla veel üks koduloom nende labradori retriiveri kõrval.

Ma pigem ei saa mingeid privaatkutseid, kui et jooksen, keel ripakil ja ila tilkumas, vaatama, millega peremees mind kostitada suvatseb.

Vastuseks eelsõnavõtjaile paigutan siia oma vastuse varasematele küsijatele üle-eelmise sissekande otsast:

"Jah, väga õige küsimus, miks oli vaja ihuajakirjanikud selle järel kokku kutsuda, kui kultuuriministeerium ta 5000 kroonist ilma jättis. Ei pidanud see otsus sugugi tal märtsis tulema, hoopis aprillis. Aga millegipärast hakkas järsku kiire.

Ja ausalt ja otse öeldes ei meeldi mulle ega ole kunagi meeldinud, kuidas Šmiguni tiim avalikkust solgutab. See on totaalne manipuleerimine, mis toimub: räägitakse siis, kui tahetakse, ja neile, kellele tahetakse. Ja siis, kui ajakirjandus midagi muude allikate põhjal kirjutab, sest infot ei anta, on kohe lahti süüdistused, et miks ei ole nende käest küsitud. See on suurepärane demagoogiavõte, muide.
Mati Alaveri meeste koondises küll sellist jändalit pole."

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Väga hale!!!

Ja ausalt ja otse öeldes ei meeldi mulle ega ole kunagi meeldinud, kuidas Šmiguni tiim avalikkust solgutab. See on totaalne manipuleerimine, mis toimub: räägitakse siis, kui tahetakse, ja neile, kellele tahetakse. Ja siis, kui ajakirjandus midagi muude allikate põhjal kirjutab, sest infot ei anta, on kohe lahti süüdistused, et miks ei ole nende käest küsitud. See on suurepärane demagoogiavõte, muide.
Mati Alaveri meeste koondises küll sellist jändalit pole."

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga kummaline PP suhtumine, kui ajakirjanik tunneb ennast manipuleeritavana, mida peavad kõik tavainimesed tundma, sh sportlased kui ajakirjanikud "manipuleerivad" koguaeg nendega? peavad olema alati kättesaadaval, vastama kümnetele pärimistele, jne. Pigem on Smiguni tiimis vägagi norm korraldus, kus sportlast säästetakse ajakirjanike karja eest, ja ütleme nii, nende eest tulebki säästa ja päästa.hr PP peaks nüüd juba küll mõistma ja aduma seda, mida tavainimene/sportlane tunneb (läbi selle blogi tulevate kommentaaride, küsimusteja teooriate), kui raske on vastata nendele paljudele küsimustele, millest mõned ka valulikel/ebasoovitavatel teemadel, mõni kisub vana haava lahti mida on püütud unustada, mõnel puhul võib ka mõjutada hingelist tasakaalu. Väga-väga, väga ühe mätta otsa mõtlemine. Tundub mulle, et mõned ajakirjanikud oskavad paremini distantsi ja hea tava piire tunnetada, j amõni kohe peab lõpuni ja ülevindi alati asjad keerama. Ilmselt siit tehakse ka valikuid kutsutavate seas. Arvestades et eilses postimehes siiski KSV-st artikkel tema plaanide osas ilmus, siis ilmselt ikka oli ka Postimees kutsutud, ilmselt oli see kutse suunatud postimehes lihtsalt kellelegi teisele ajakirjanikule. need aga vaid oletused.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Siinkohal tuleb ehk PP-le anda au, et ta pole spordiajakirjanike ringis nn õuekoer. Võibolla oleks tõesti vähe üksluine kui kõik ajakirjanikud oleksid ja ajaksid asju korrektselt ega laseks oma fantaasial nii vabalt lennata. Samas spordisõbrana ja igasugu kollase saasta (sh. õhust toodetud "uudised") põlgajana ma isegi naudin Šmiguni tiimi meediavõtteid ja avalikkuse kohatist tillitamist. Ehk lotovõitja võib, nagu öeldakse.
Skiwaffe

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanduses on vaja nii õukoeri kes ei oska/taha/julge haukuda, kui ka krantse, kes klähvivad nii kui kuskil keski liigutab. Oluline on arusaada, kes on krants ja kes õukoer ning kes edastabjuba manipuleeritud informatsiooni ja kes manipuleerib intrigeerib ise ning hea on ka kui parteilised eelistused oleksid selged. Iga ajakirjaniku kohta võiks olla tema nime alla lingitud profiil, kus kõik tema ajakirjanduslikud propertid on välja kirjutatud, siis oleks kohe lihtsamlehti lugeda ja teaks alati, kuhupoole see jutt järjekindlalt kiiva kisub. Igatahes jõudu PP-le, kuid kutseta jäämise vimma juur on selles artiklis, kus PP Shmigunile raha vastuvõtmist ja raha loovutajatele seda sammu ninapeale hõõrus...

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Postimeest ei olnud esmaspäevaks kutsutud. Neiu Hiiemaad igal juhul Otepääl polnud. Artikkel kirjutati hiljem õhtul kokku ilma näost näkku suhtlemata.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem tolerantsi, hr ajakirjanik! Su solvumine paistab artiklitest välja aga see pole heale ajakirjandusele/ajakirjanikule omane.
j.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Õukonnaajakirjanik või mitte, mina tavalise ja lihtsa spordisõbrana sooviks objektiivset infot. Kui PP julgeb pealkirjastada loo järgnevalt: Uudispomm - Šmigun-Vähi ei naase suurde sporti! , siis sellest võib välja lugeda selget ja konkreetset teadet. Kui pealkirja lõpus oleks küsimärk, saaks näiteks Delfi või Õhtulehe tasemel korralikult tolmu vähemalt keerutada.
PP toetub kolmandate isikute oletustele, mis lõppkokkuvõttes on atraktiivseks ent paraku eksitavaks pealkirjaks formuleeritud. Kõige imestavam, et poole sõnagagi ei ole kajastatud peategelase enda arvamust...Kui sa siiski küsisid Kikult infot ja sind pikalt saadeti, siis saanuks veelgi atraktiivsema pealkirja;)

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui Šmiguni kohta otse infot pole, siis loe teistest lehtedest, aga ära mõtle ise ulme teoorjaid välja.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Eelmistele anonüümsetele klähvijatele oleks üks küsimus:miks ei teatud suusaringkonnas seniajani, et juba kaks kuud kaks(?!) korda päevas harjutav Kiku kavatseb tippsuusatamisse naasta..ja miks tehakse "lõplik" otsus teatavaks alles sept.-oktoobris? Kas ainult suvise ettevalmistuse pealt saab aru, et Šmigun on ölümpiavõitu valmis kaitsma..kaotama minna ta ju ei taha?

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

to 13.07

Miks esitada küsimus "klähvijatele", kui selle peaks esitama "suusringkonnale" endale? Kes siis süüdi, et see nn suusaringkond midagi ei tea? Ja loomulikult saab suviste koormuste rakendamise pealt sügiseks mingi pildi eeldavast seisust edaspidiseks.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

mistend jaurate! kui suusaliidus oli siseinfo olemas kiku plaanide kohta, egas nemad pidand seda välja hõikama. tegemist kiku personaalse teadaandega, ise teab millal, kuda ja kellele seda teavitab.

 

Postita kommentaar

<< Esileht