reede, märts 13, 2009

Pullerits: Kes läheb vastu kevadet end piinama?

Mõni aasta tagasi rääkis suusatav näitleja Veikko Täär mulle oma plaanist teha kevadel 15-tunnine suusasõit. Neli aastat tagasi oli ta pannud oma võimed proovile 10-tunnise sõiduga. Tahtis teada saada, kas peab nii pikka aega vastu. Pärast seitset-kaheksat tundi oli tekkinud väike mõõn, aga kui sellest üle sai, saabus omalaadne tunne, mida Täär mulle suurt seletada ei osanud. Igatahes läbis ta Tehvandi ümbruses matkarajal selle ajaga kokku 120 km. Õhtul oli tal küll tekkinud veidi iseäralik tunne, aga järgmise päeva hommikul tegi ta veel 40 km otsa.

Paraku jäi tal 15 tunni sõit tegemata, sest järgmiste talvede lõpud olid liiga vesised. Esialgu plaanis ta oma mammutretke uuesti kavva võtta sel pühapäeval, kuid pidi loobuma. Tervis pole pärast Haanja maratoni kõige parem, seepärast.

Haanja maratonile sõites rääkis igipõline konkurent Art Soonets, kes lubas tuleval talvel suusatamisse tagasi tulla vägevamana kui kunagi varem - ega temast sel aastal kellelegi tõepoolest erilist vastast olnud -, et mingid hullud korraldavad Ebaveres koguni 24-tunnise suusasõidu. Päris pöörased, mõtlesin. Õnneks, nagu selgus, on tegemist teatevõistlusega, kus viieliikmelised tiimid panevad omal vabal valikul kellegi enda seast sõitma, et siis selgitada. millise tiimi liikmed suudavad kokku kõige rohkem 5-kilomeetriseid ringe läbida. Start anti just kahe tunni eest (kui ikka anti; aga küllap anti, sest juba nädal tagasi oli end kirja pannud 11 võistkonda).

Nagu sellest veel vähe oleks. Madis Tiik Eesti E-tervise Sihtasutusest, kes mulle Tartu maratonil kaotas, aga Haanjas mind kindlalt võitis, korraldab järgmise nädala laupäeval Käärikul Kekkose suusarajal kella 9 ja 17 vahel klassikalises tehnikas kestussõidu "Suusahunt 2009", kus eesmärk on läbida kaheksa tunniga võimalikult palju kilomeetreid. Kes läbib kõige rohkem, saabki Suusahundi tiitli. (Kel huvi, helistagu Tiigile 5109143.)

Suusahundi võistlusest osavõtt maksab 300 krooni. Kardan, et kui mulle seesugune summa isegi peale makstaks, ei läheks ma ennast vastu kevadet enam lumele piinama ja kurnama. What's the point?

Aga Veikko Täär lubas küll Suusahundi tiitlivõistluses kaasa lüüa.
******
Hollywood Bowl, Los Angeles, California. 12. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Veikko Täär läheneb Tartu maratoni finišile. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Scanpixi fotoagentuuri juht Art Soonets (ees) ja Meelis ASist Luht Eesti Meedia 2004. aasta jaanuaris Ebaveres suusatamas. Foto autor: Priit Pullerits, Postimees / Scanpix

7 Kommentaarid:

At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga ära siis piinama mine ennast, mine suusata niisama. Suudad seda?

 
At 23:06, Blogger dr Holden said...

Kopin oma kommi eelmisest postist siia:
Kuna järgmisel laupäeval Kekkosele minna ei saa ja ka näitlev suusataja (või oli see vastupidi) oli oma pühapäevase 15h ettevõtmise osas veel kahevahel, siis proovime pühapäeval Haanjas teha 2x40 ehk kaks maratoni, leivakotid seljas ja tempoks "tark ei torma".

Pidin veel homme Täärile helistama ja küsima, et kas on pühaba minek. Kui pole, siis teeme Haanjas 2x40, huvilised on oodatud, tel 511 4179

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

reaalselt võttes on kogu sport üks suur piinamine. Noh, üks ju võidab, aga mida need ülejäänud siis rapsivad? Eks las sõidavad, kui huvi on ja neile meeldib.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Vale, sport ei ole üks suur piinamine, sport on nauding.
Eriti on seda vastupidavusala treening, mille tagajärjel organism toodab narkootikumi sarnast mõnuainet.Kestvustreening on puhas mõnu, eriti kui seda mönuga võtta.

Mike

 
At 20:05, Blogger dr Holden said...

Tegime täna koos Tõnniga oma "suusad nurka" ürituse. Kuna Ebavere 24h-ks ei saanud tiimi kokku, järgmisel laupäeval (kui sõidetakse Kekkosel Suusahunti) olen tööl ning ka Veikko Täär loobus oma 15h sõidust, siis pidi ju ometi midagi tegema.

Alustasime täna hommikul kell 8 Haanjas ja lõpetasime 6 tundi ja 25 minutit hiljem. Sinna vahele jäi kaks täisringi Haanja maratoni ehk siis 80km klassikalist suusatamist. See ei olnud küll minu pikim (km) suusasõit, kuid oli pikim (aeg) suusasõit. Puhast suusaaega tuli täpselt 6 tunni kanti, sest ca 20 minutit kulus kliisterdamisele ja toitumisele, lisaks oli üks tee peal olev laskumine maani puhtaks lükatud, mis tõttu tuli sealt kaks korda libisedes alla joosta. Lisaks veel 12 asfaldiületust, suusad näpus.

Tunne on hea, oleks pidamine parem olnud, poleks mõne viiese pealesõitmine probleemiks olnud.

Järgmisel kevadel nädal peale Haanjat äkki 3x40???? Kes tahab ühineda 10h suusasõidule, kus tõusumeetreid üle kahe tuhande?

PS to PP - mina ei võtnud seda tänast sõitu kui piinamist, vaid pigem kui suusahooaja lõpupauku ning jooksu- ja rattahooaja esimest pikka treeningut!

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis piinamise jutt!? Harrastaja peaks tegema ikka niipalju et asi vastikuks ei läheks, et oma sõitu naudiks. Aeg-ajalt võib ülipikki otsi teha - sügisel oli väga vahva kogemus - üle 8 tunni rogainil. Käisin täna Käärikul Kekkose ringil - no seal jätkub vist poole aprillini suusalund, tule pealegi.

 
At 12:07, Blogger Madis said...

Kahtlen, kas kusagil võiks poole aprillini suusalund jätkuda. Seda siis selle arvestusega, et tavapärane ring oleks kaetud. Kuhu ikka päike peale paistab, seal sulatab kevadel päris kiiresti. 100% ulatuses suusaringe ei pruugi pooleks aprilliks jätkuda. Kunstlume puhul on muidugi suurem tõenäosus, aga siiski...

 

Postita kommentaar

<< Esileht