neljapäev, märts 05, 2009

Pullerits: Kuidas ma avastasin uue suusalootuse?

Kui helistab ootamatult Mati Alaver, Eesti suusatamise suurvõitude projekteerija, siis seda mitte tühja jutu puhumiseks. Alati on tal tähtis sõnum edastada.

Kaks ja pool nädalat tagasi helistas ta Karel Tammjärvele, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika tudengile. 19-aastane Tammjärv oli just teinud Rootsis Skandinaavia karikavõistlustel elu etteaste, saanud 10 km vabatehnikasõidus 8. koha. Ja mis eriti tähtis: maailma paremikuga võrdlust kajastav FIS-punktide arv oli tal näiteks väiksem, kui Jaak Mael Libereci MMil suusavahetusega sõidus.

Noore mehe tulemusest vaimustunud Alaver kutsus Tammjärve selleks nädalavahetuseks Lahtisse MK-etapile. Tartu dendropargi üksjagu siledatelt radadelt sirgunud suusalootus, kes hakkas tõsisemalt treenima alles neli aastat tagasi, läheb seal nii sprindis kui 15 km vabatehnikasõidus vastamisi maailma eliidiga.

Eelmisel kevadel Treffneri gümnaasiumi lõpetanud Tammjärve sportlik areng on viimasel kolmel hooajal läinud jõudsalt ülesmäge. Kui mullusel juunioride MMil jäi ta laeks sprindi 38. koht, siis selle hooaja hakul seadis treener Kerstin Margus eesmärgiks jõuda 15 parema sekka.

Aga hooaja alguse sisukad stardid kergitasid juhendaja ootusi veelgi.

Veebruari algul, kui Prantsusmaal selgitati maailma parimaid suusajuuniore, oli Marguse kord saada Alaverilt telefonikõne. Mis ta arvab, mitmenda koha Tammjärv suusavahetusega sõidus sai, päris Marguselt Alaver.

Medalit ei julgenud Margus pakkuda. Pakkus siis, et tuli kuuendaks.

«Sa oled ikka täitsa hull!» oli Alaver kärpinud ta optimismi vähemaks.

Ka 11. koht oli Eesti koondise peatreeneri silmis igati kiiduväärt saavutus.

Paar päeva tagasi tõstis Alaver Tammjärve aktsiad koguni nii kõrgele, et rääkis raadiousutluses temast kui Eesti teateneliku viimase vahetuse sõitjast järgmise talve Vancouveri olümpial.

«Ma pean nüüd õigustama neid sõnu,» lausus Tammjärv eile hommikul laululava all Tartu Suusaklubi ruumes minuga vesteldes. Ehkki ei jätnud lisama, et isa, kes sügisel jooksis Berliini maratoni 4:35ga, oli teda hoiatanud: vaadaku poiss ette, et kui praegu tõstetakse teda taevastesse kõrgustesse, siis mõne aja pärast, kui ta hakkab äkki bläkki keerama, tõmmatakse ta Delfis ja mujal meedias kolinal maha.

Tammjärve senine sportlastee näitab Margusele, et tegemist on tubli ja pühendunud õpilasega. Kohusetundlik, ülikorralik, üliabivalmis – need on sõnad, millega ta hoolealust iseloomustab. Ainus kord, mil Margus temaga on pahandanud, juhtus siis, kui Tammjärv ühe teise poisiga Vooremäe matkaringil «lõikas». Aga see toimus viis-kuus aastat tagasi, mil Tammjärv polnud veel kuigi tõsine suusapoiss, vaid rohkem väike muusikamees.

Põhikoolis käis ta Karlova gümnaasiumis lauluklassis, lisaks õppis seitse aastat klaverit. Klaverimäng talle suurt ei meeldinud, tunnistab Tammjärv, aga laulmine paelub tänini. Koolipoisina esines ta Vanemuise «Tosca» kooris, lisaks olid tal väiksemad osad «Boheemis» (seal sõitis koguni rulluiskudega) ja «Gipsys» (seal oli kavas isegi tantsunumber). Teenis etenduse pealt 75 krooni. «Päris korralik sissetulek,» nendib ta. (Margus on kuulnud Tammjärve korra laeval karaoket laulmas, kommenteerides tema ülesastumist: «Võib-olla valis natuke raske laulu.»)

Pärast Treffneri gümnaasiumi astumist jäi Tammjärve laulukarjäär katki ning algas üha tõsisem keskendumine suusatamisele. Margus on märganud, kuidas ta kogu treeningprotsessi naudib, alates suuskade määrimisest ja lõpetades soojendusjooksuga. «Karel on iga treeneri unistus,» kiidab ta. «Ja iga lapsevanema unistus – tal ei ole jamasid olnud, vähemalt minu teada mitte.»

Ehkki Tammjärvel on korralikud eeldused – pikkust 193 cm, kopsumaht 8,2 liitrit ja ventileerimisvõime 211 liitrit minutis –, on tänavuse tubli arengu pandiks treeningmahu märgatav suurenemine. Kui eelmine hooaeg oli ta maist jaanuarini harjutanud 530 tundi, siis sel hooajal sama ajaga 123 tundi rohkem. Suusakilometraaž on samas ajavahemikus kerkinud 5065-lt 5900ni.

«Karelile meeldib, et trennis higi voolab ja pulss taob,» sõnab Margus. Vähemasti seni pole koormuste tõusust tagasilööke tulnud.

Selle nädala lõpus sõidab Tammjärv Alaveri Mercedesega Lahti MK-etapile. «Kindlasti vaikne ei saa seal autos olema,» oletab ta. Neil jätkub, mida arutada. Alaver on Tammjärve veennud, et temas leidub ainest maailma tippu jõuda. Margus ei välista, et tulevaks hooajaks hakkab Tammjärv koguni Alaveri plaanide järgi valmistuma.

Ainus asi, mida Margus pisut pelgab: kui Alaver mõnest sportlasest liiga vaimustusse satub, võib sealt järgneda ülepingutus.

Tammjärv pingutab niigi: sügissemestri läbis ta ülikoolis pikkadest suusatrennidest hoolimata täies mahus ja õigeaegselt ning kavatseb samaga hakkama saada ka kevadsemestril.
***
Küsisin Raul Ollelt, Eesti Suusaliidu spordidirektorilt, mida tema Tammjärvest arvab. Ta vastas:

"Juunioride MMil jäi mul silma, et Kareli suhtumine, käitumine ja suurvõistluste kliima talumine on läinud võrreldes eelmise MMiga Itaalias kordades paremaks. Seal sõitis ta enne starti vastu sillapiiret, nii et ma ei saanud aru, kuidas tal suusk üldse terveks jäi. Seekord Prantsusmaal tegutses ta palju rahulikumalt.

Karel jätab üsna enesekindla sportlase mulje. Ta on omaealiste seas Eestis kindlalt number üks. Tema plussiks on see, et talle sobib nii klassika- kui uisutehnika, lisaks on tal hea sprindikiirus nagu Aivar Rehemaalgi.

Nende tulemustega, mis ta on viimasel kahel aastal välja sõitnud, võiks öelda – kui tsiteerida peatreener Mati Alaveri –, et Karel on selline sportlane, kes ei koputa Eesti suusakoondise uksele, vaid lööb selle tugeva jalalöögiga lahti."
***
Minu küsimus: kas Karel Tammjärv peaks kevadest minema treenima Mati Alaveri käe alla?
******
Joshua Tree National Park, California. 10. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-4: Karel Tammjärv treenimas üleeile pärastlõunal Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 5: Libereci MM-võistluste 50 km suusatamise hõbemedalimees Maksim Võlegžanin (ees) ja Karel Tammjärv tema tuules mullusel Saku suverullil Otepääl. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 16:30, Blogger Jaagup said...

Minu küsimus: Kuidas Sina ta avastasid?

 
At 16:55, Blogger Unknown said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Kareli Arengut soodustas ka treenimine Jaanus Teppani juures mingi aeg. Sealt see Xige klasika tehnika tuligi.

 
At 17:19, Blogger Priit Pullerits said...

Avastasin oma mätta otsast - ajakirjanikuna :)

Ma ei tea, et keegi teine meedias oleks vaevunud talle tähelepanu pöörama, kuigi noor mees on teinud väga tublisid sõite.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Seda lugu ootasin ammu. Väga hästi kirjutatud ka.
Aitäh

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Paluks autoril anda omapoolne selgitus, miks Karel Tammjärv põrus totaalselt universiaadil mõni nädal tagasi? Miks ajakirjanik nopib välja ainult need tulemused, mis tema teooriga kokku sobivad?

 
At 18:28, Blogger Priit Pullerits said...

Selgitan, miks Karelil universiaad ebaõnnestus. Hiinas olid ootamatult keerulised lumeolud, seal oli vaja õige struktuuri ja lihviga suuska. Just õige struktuuriga suuska, rõhutas Karel. Aga ta sai kaasa võtta vaid ühe klassika- ja kaks uisupaari, sest kes on see rikas Ameerika onu, kes talle kõik need ülekilod, mis 18 Salomoni paari Hiina vedamiseks kulub, kinni maksab? Uisusuusad olid tõusul absoluutselt kinni olnud.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Autor paneb mõnuga demagoogiat. Oli ette teada, et Harbiinis on õhuniiskus 35%, õhutemperatuur -15 kraadi, tuisklumi jne. Ma saan aru, et 0 kraadi jaoks on vaja 18 paari suuski kaasa võtta, aga selliste tingimuste jaoks piisab paarist suusapaarist.

Milleks pugeda vabandustega suusapaaride puudumiste taha? Võiks otse välja öelda, et treenitus võimaldab vormitippu hoida vaid paar nädalat ja rohkemaks pole praegu suutlikkust. Tõehetk saabub õige pea, Lahtis. Viimane aeg uued vabandused välja nuputada.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Lõpetage ära see noore suusamehe kallal norimine! Kuramus, las Karel nüüd pisut areneb kah. Te olete ikka peast segi, kui hakkate rääkima, et tõehetk saabub Lahtis. Tere, talv! See on ju selge, ja seda ütles mulle ka Olle Raul, et sinna sõit on talle sisuliselt preemiareis tubli hooaja eest. Mis, kas te tõesti arvate, et ta hakkab seal punktikohale konkureerima või? Pakun lambist, et kui ta 15 km rajal alla 3 minuti kaotab, on ta teinud supersõidu, ja kui alla nelja minuti, siis väga hea sõidu. Reaalselt vaagides pakun, et kaotus tuleb ikka viie minuti ringis, mis on täiesti normaalne, arvestades, et teadlikku suusatrenni on ta teinud ju alles neli aastat.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma teadsingi, et seal on väga külm ja vaja on külma ilma suuska. võtsin kaasa need suusad, mis on eestis ja soomes külmaga libisenud, aga aasias on olud ikka erilisemad, peab suusaga väga täppi panema, et normaalselt sõita. Samas, ei olnud sprindi 22. koht ka mingi eriline läbikukkumine. Eelmisel universiaadil oli eesti meeste parim Einaste 38. ja 4 aastat tagasi Kümmel 25s.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake parem, kes on tegija M20 vanuseklassis Estolopet sarjas. Kellelt kõik muud väljavalitud M20 koondise omad saavad "pika puuga". Vaevuge ometi Estolopet sarja protokolli vaatama ja analüüsima - muudkui Karel ja Karel. Kus siin Karel on? Hoopis Läänemaa noormees Pirk Norman, kellelt autor saab Viru maratonil ca 20 min sugeda. Siit küsimus, mida küsisin ka suusaliidu juhtidelt, kas kõigile meie andekatele noortele saab osaks võrdne kohtlemine ja on loodud võrdsed tingimused harjutamiseks, treener, materjaalsed võimalused...? Kas autor üritab siin Karel Tammjärvele lobby teha koondise ukse lahtilöömisel ja ikka jalaga või kuidas?

Mati Kallemets
Harrastussuusataja Läänemaalt

 
At 09:54, Blogger Kidra said...

inimesed ikka suudavad kummastada!

Minul on hiiglama hea meel, et meil on olemas ka kasvavaid suusamehi. Milleks nüüd tagant kiirustada. Läheb kuidas läheb inimesed on keerulisemad kui mingi lumeolud. Ja ette heita alla 20 aastasele mehele, et'vormi tipp kestab vaid paar nädalat!'...??? Veerpalu ongi vaormis AINULT suurvõistlustel! Normaalne ju.

Aitähh P. Pulleritsule selle avastava valgustuse eest ja Sulle Karel - enesekindlust ajada oma rida (mõttetu on üritada kõigile meelejärgi olla), soovin Sulle vastupidavust ning järjekindlat suusaarmastust valitud teel ja ootan põnevusega Sinu tulevasi eneseteostusi (ei pea siin silmas vaid medalitele tlemist. eksole :) )

 
At 09:59, Blogger Kidra said...

Ja ka Pirk Normanile kindlasti jõudu. Loodame, et ka tema leiab parimad võimalused eneseteostusele.

See kui kedagi tuuakse esile, ükskõik mis kaalutlustel, ei pea seda võtma kõigi teiste mahategemisena.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Ärge hakake taas halama! Fakt on ,et Karel on tubli ja andekas tegija ,kelle füüsilised näitajad lubavad õige mahtude timmimisena temast Eestile uue tegija kasvatada. Jutt ,et veel keegi kuskil Estoloppetil kah hästi paneb ,on loomulikult õige,aga eks koondise(nii juunioride,kui täiskasvanute) koht tuleb ikka Eesti MV-l välja sõita.Külamaratonid on lihtsalt hea vaheldus tippupürgijale. Pigem on PP-l õigustatud küsimus - kas minan Alaveri alla?? Minu otsene arvamus, et peaks koostama ikkagi arenguplaani koos Alaveri ja oma treeneriga ,ning koondisega tegema vaid kindlad erialased ettevalmistuslaagrid. Kindlasti oleks vale minna ja hakata uhama koos Mae ,Andrusega. Samuti peab sportlane ,ka koondise juures mahtusid tõstes julgema ennast ja oma organismi tunnetades öelda ei mõne äkkilise mahu osas. Hea näide on ju meil olemas Tartu Suusaklubi mees - Kokk. Nt. imehästi näed tema valet käitumist ettevalmistuslaagris ,sügiseses ETV Lemitu Kuuse spordisaates,kus näidati meie koondislaste Ramsau laagis tehtavat! Kokku püüab igas kaadris püsida Maega kõrvuti(samas Andrus liigub omaette) ,sama oli juba ka aasta varem mingi Haanja laagri videos!! Seega kui noor tahab koodisega treenida,peab ta ikkagi arvestama oma isikliku treeneriga tehtavate otsustega koormuste osas.
Edu ja mõistust Karel!!

ReinVW

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan Priidule rohkem tasakaalukust. Jutus kiidetakse Karelit taevani. Olen valmis seda aktsepteerima, teatud ajakirjanikele on liialdamine omane. Kommentaarides pakub sama mees Karelile 5 min kaotust 15 km distantsil. Ole nüüd. Talve hakul kaotas Eeri Vahtra Beitös võitajale 2.40. Mis valemiga Karel nüüd 5 min peaks kaotama. Suusatamise kajastajalt ootaks adekvaatsemat hinnagut. Muidu võib sellises prognoosis juba ette vabandamise mekk mann olla ;)

Karelile. Oled tubli poiss, pane innuga edasi. Aga kui järgmine kord Aasiasse lähed, küsi nõu meestelt, kel Siberi lumega kogemus olemas. Professionaalsust näitab seegi.

Heino K.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

jätke noormees rahule! algul alaveer ees, siis pullerits järele. jungade mm 11 koha järel meediahuvi orbiiti lennutamine on ideaalne võimalus poisile karuteene tegemiseks. las harjutab veel 2-3 aastat rahulikult, las kasvab liha luudele, las süda peab vastu ja siis võite poisi üksipulgi ette võtta. krt, kruvivad siin ootused kõrgeks, et pärast hää materdada oleks. Kareli isa ütles õihesti.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Kopipastet Haanjamaratoni kodulehelt:

Staadionil 10 klassikajälge, järgneval tõusul 6, rajal kaks klassikajälge. Vältimaks esimesel tõusul rüselemist laseme stardigrupid teele 15 sek intervallidega. Head möödumisvõimalusused tekivad siis kui on läbitud esimesed 7 km ja jõutud uuesti Haanja põhisuusaradadele.

Rajal pakutakse leiba, soola, banaani, küpsist. Jookidest jõujook (sinine tops) tee (punane tops) ja vesi (valge tops)

 

Postita kommentaar

<< Esileht