kolmapäev, veebruar 18, 2009

Pullerits: Kuidas jalad uuesti alla saada?

Eile kohtasin Klubi Tartu Maraton peakorteri ees Veikko Tääri, hunnik puusuuski kaenla all. On tal ikka amet. Küsisin, kas ta Tallinna maratonile tuleb. Ta ütles, et ei saa, sest peab näitlema. Aga ta lubas tulla 27. veebruaril Haanjasse laskesuusavõistlusele. Margus Ader on mind ka sinna starti palunud. Eelmine aasta startis Täär seal nagu rakett. Seekord ei kavatse ma ta pöörase tempoga kaasa minna. Püüan pigem püssi õiget pidi palgesse saada.

Üks asi on küll imelik. Kui Tamsalu ja Alutaguse maraton ei jätnud organismi mingit jälge, siis Tartu maraton osutus ikkagi vaks kangemaks pingutuseks. Nii mitugi kohta, näiteks sisemised reielihased, annavad tänini tunda, et on kõvasti vatti saanud. Õlgade krigin-kragin hakkab õnneks vähemaks jääma ning vasak ranne ei tee ka enam liigestest valu.

Esmaspäeval puhkasin, teisipäeva õhtupoolikul panin taas suusad alla. Sõna otseses mõttes uimerdasin Tähtvere spordipargi ovaalil vabatehnikas 17 ringi ehk 14,5 km tunni ja ühe minutiga ning pidin üksjagu vaeva nägema, et üldse püsti püsida. Tasakaal läks täiesti käest ära, nii kui valvsuse kaotasin. Nagu olnuks esimest korda talvel suuskadel. Tasakaalu tagasi saamiseks sõitsin ligi pool aega üksnes jalgadega. Olek ja minek olid võrdlemisi ebakindlad. Õhtul tuli hirmus uni peale, nii et magama heites sain totaalse haamri. Nagu oleks mingi kahetunnise kõva trenni teinud.

Treenida nüüd küll ei tohi. Margus Ader saatis ka Koreast juhised, et üle pooleteise tunni ei maksa suuskadel päevas olla, tempo olgu maksimaalselt PV1 ning enne Tallinna maratoni võtku ma sel nädalal kuni kaks puhkepäeva. Neljapäeval-reedel lubas ta siiski mõned kiirendused sekka teha.

Niisiis, vaadake, et teiegi nüüd harjutama ei hakka, tundugu seisund kui hea tahes - see võib olla petlik. Sest fakt on see, et enam treeningutega mitte midagi parandada ei anna. Edasiste võistluste saatuse otsustavad eeskätt taastumisvõime ning võistluse enda ajal enesesund ja tahtejõud. On mul õigus?

Foto 1: Priit Pullerits üritab Kuutse TPs rinnanumbri taha kinnitatud Dexali geeli kätte saada, rebib numbri katki ja kukub peaaegu külili. Foto autor: Rainer Rannala, Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits lõpetamas Kunnar Vahi järel ja Aivar Käeseli ees Tartu maratoni 155. kohaga. Foto autor: Rainer Rannala, Scanpix
Fot0 3: Andrus Ansip lõpetab Tartu marationi 594. kohaga, aeg 4:04.42. Tema järel Meelis Meringo. Foto autor: Rainer Rannala, Scanpix
******
Amboy, Route 66, California. 9. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits.

12 Kommentaarid:

At 10:50, Blogger dr Holden said...

Mis me siis sellest artiklist teada saame ja järeldame?

Kahetunnine ja veidi peale kestev organismi võimete piiripealne sõit ei tee sulle midagi, üle 3,5h võtab aga põdema - sinu treeningutes on puudu pikad otsad, pikimad treeningud jäävad 2,5h kanti.

Ise tegin eile Harku metsas 2:48 rahulikult uisustiilis (37.5km, HR av 133), sõidutehnikal polnd häda midagi, kõik organismi osad käitusid nagu vaja, uni tuli hää, aga täna väsimust pole. Aga minu eesmärk on ka teine kui sul, lähen nimelt 28. veebruaril Kalevipoja uisumaratoni 100km sõidule. See peaks minu jaoks kestma ca 5-6h ja olema kokkuvõttes tunduvalt raskem kui äsjane TM.

Kahetunnised suusasutsud (nn kohalikud maratonid) ei paku eriti pinget, seal jaksab iga mats lajatada. Miks muidu olid paljud mind Alutagusel võitnud TM-il ikka pikalt tagapool.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Dr. Holdenile ei ole mul küll väga midagi vastu panna aga, et olla Haanjas heas vormis teen eelnevalt 90km pikkuse tühjendussõidu. Kui aus olla siis peale TM pole ma suuskadele saanud, viga üritan täna parandada.
Mulle ka näib, et Priidul puudus treeningutes korralik pikk suusasõit pühapäeva hommikul.

eero

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Kuule vaata ! Pildil ,sinu ees sõitev nr. 264 tuleks disklaff panna :))Nagu pildilt paistab ,ei ole tema suuskadel nõutud 2 kleepsu(viinane lendab just minema)

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit - taastumine on juba viimased 20 aastat, alanud ikka teisest õllest:)

Aga üks teema Sulle uurimiseks, äkki saad isegi maskotistaatuse ja mitteametlikuks kulumiskindluse testijaks!

Norrakad sõidavad SWIX-iga, Rootslased CRAFT-iga, Soomlased HALTI-ga, Itaallased FILA-ga. Ja Eestlased? Täpselt kõige selle samaga. Miks meil on selline firma nagu Ilves Extra, kui selle firma kombet kannab ainult peaminister ja presitendiproua. Vaadake maratoni pilte, mõni üksik ISC müts ja püksipaar!!! Kellele toodab see firma spordirõivaid?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust tuleks praegu maratoni kuuma rauda edasi taguda. Inimesed loevad, lapsed näevad jne. siis niigi masenduses ühiskond saaks ka end liigutama. Vahet pole kas näitleb Täär, ujub Luhats või demagooditseb Pullerits. Igasugust terviseliikumist tuleb meedias levitada. Kui kingasaamisel jääb inimesele vaid võlad ja tervis siis viimase kaotusel on Eesti eriti sügavas augus.

Maraton vol. 2 Haanjas näeme raisk või midagi sellist.

Eesti tervise eest!

 
At 20:08, Blogger sk8erboi said...

16.25le - Ilves Extra toodab lätlastele. põhiliselt :) aga muidu pp on sul andmed õiged olnud siiani :)

mis kohta või aega prognoos (MA) tallinna maratoniks ette näeb ka?

 
At 23:03, Blogger Raiko said...

Mind pani jälle mõtlema see koht: [..]tempo olgu maksimaalselt PV1[..]. Kuidas Sa, Priit, kavatsed sellest tsoonist ilma pulsokata kinni pidada? Kas tunnetad tõesti oma organismi niiii hästi või oled saatanale sõrme andnud ja kasutad siiski pulsokat? :)

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Maratonihunt
http://sport.err.ee/suusk.php?0565313

 
At 03:48, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin pas cher
true religion sale
true religion
burberry scarf
jordan pas cher
michael kors handbags
air max 90
coach outlet store online
hollister clothing store
michael kors handbag
coach outlet
chaussure louboutin
coach outlet online
nike blazer low
cheap oakleys
kate spade
air max shoes
kate spade handbags
michael kors
longchamp soldes
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet online
cheap beats
longchamp outlet
ralph lauren
soccer shoes
tory burch outlet online
rolex watches
polo ralph lauren outlet
cheap jordans for sale
ray bans
replica watches
chanel online shop
coach outlet online
christian louboutin outlet
q

 
At 09:03, Blogger Unknown said...

toms outlet
true religion jeans outlet
polo ralph lauren
tory burch shoes
fitflops shoes
ferragamo shoes
new balance shoes
north face outlet
thomas sabo uk
polo ralph lauren
20170106caihuali

 
At 18:07, Blogger zedan awad said...

مكافحة حشرات بجدة
شركة مكافحة حشرات بجدة
شركة تنظيف بجدة
شركة نظافة بجدة
شركة تنظيف خزانات بجدة
نقل عفش جدة
شركة رش مبيدات بجدة


شركة رش مبيدات بجدة
نقل عفش جدة
شركة تنظيف خزانات بجدة
شركة مكافحة الفئران جدة

 
At 11:08, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
true religion outlet store
canada goose jackets
canada goose outlet
ralph lauren outlet
canada goose outlet
nike presto
polo ralph lauren outlet
pandora charms outlet
longchamp outlet
louboutin outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht