reede, veebruar 13, 2009

Pullerits: Mis lolli juttu kuuleb maratoni hommikul?

Kujutage ette, et olete juba pühapäeva hommikul Tartu maratoni stardikoridoris oma koha sisse võtnud ja ootate kõmakat. Kikitage seni kõrvu - mida te kuulete?

Üks mees räägib kõva häälega, et kurat, sai õhtul alles pool kaks magama, et sõbrad tulid külla ja ajasid niisama mõttetut möla ja viskasid viina kah pisut. Räägib, nagu oleks kangelasteoga hakkama saanud. Tegelikult demonstreerib oma lollust.

Teine mees räägib, et kurat, pole sel talvel saanud üldse trenni teha, heal juhul sada kilomeetrit tuleb kokku ära. Arvab kahtlemata, et on kõva tegija, sest söandab nii väikse mahu pealt sõitma tulla. Tegelikult demonstreerib oma lollust.

Kolmas mees räägib, et on viimased kaks nädalat haige olnud, mõni päev lausa voodis lamanud, ja mõtles isegi eile, kui kuumahood või külmavärinad peale käisid, et äkki ei peaks starti tulema, aga kiitleb, et otsustas ikka tulla. Usub, et on riskijulge ja saab endast igal juhul võitu. Tegelikult demonstreerib oma lollust.

Neljas mees räägib, et hakkas eile õhtul varustust kokku panema ja avastas, et saapa liist on irvakil ja kepi side nii kulunud, et ei tea, kas Matuni peab üldse vastu, ja suuskadele sai ka mingit kümne aasta tagust määret kiiruga alla tõmmatud, et ei tea, kas see üldse peab ka, rääkimata lootusest libisemisele. Ta on kindel, et tehnilisi vajakajäämisi pimesi trotsides ilmutab ta hoopis kindlameelsust ja sihikindlust. Tegelikult demonstreerib oma lollust.

Viies mees räägib, et tal polnud hommikul üldse isu, et suutis süüa ainult pool võileiba ja pool tassi kohvi peale rüübata. Tahab näidata, et saab kas laadimata akudega edukalt starti tulla ja maratoni ette võtta. Tegelikult demonstreerib oma lollust.

Missugustest lolli-jutu-ja-lolli-teo-meestest ma siin kirjutada unustasin?
******Seligman, Route 66, Arizona. 8. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto: Tartu maraton kaks aastat tagasi. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix

36 Kommentaarid:

At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea sissekanne. Täpselt kümnesse. Enamus räägib sellist lolli juttu vaid sellepärast, et ette vabandada oma võimalikku nigelat sõitu või siis finišis oma "üliinimliku" soorituse üle uhkelt särada. Usun, et enamikul sellistel jutumeestel on kodutöö korralikult tehtud.

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

unustasid kirjutada selle.. et järgmine päev kirjutab PP oma blogis, et mis jälle nurjas tema sõidu.. mees loodab sellega vabandada miskit.. aga tegelikult näitab oma..

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

kes vabandab ette, kes pärast, pada sõimab katelt, ühed lollid mõlemad :D

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas TM-l võivad sõita ainult need, kes on läbinud ennem üle 1000km? Siis vist oleks seal sõitjaid päris vähe, inimesed ikka suhtlevad omavahel, mitte ei lähe vaikselt sõitma, see ei tee neid veel lolliks. Tundub, et blogi autor peab kõiki teisi lollideks ja ennast ainukeseks targaks!?

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Kõik ei lähe ju esisaja sisse sõitma, mõni vend suusatabki ainult kord aastas TM, miks teda siis lolliks sõimata?

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

priit usub ikka kõike ja kõiki. enamus nendest "vabandajatest" on sõitnud vähemalt 500km, korralikult toitunud ja maganud. tahaks teada, mil moel nad oma undijuttudega lollust demonstreerivad? või küsin teisiti. mil moel erineb stardikoridoris jutustamine selle blogi lausidiootlikest sissekannetest? teise silmas näeb pindu, aga enda silmas palki ei näe.

 
At 09:02, Blogger dr Holden said...

No ärge nüüd Priitu kah nö laussõimake! Tal on juba viis vabandust olemas (see esimene ei tule vist küll tema puhul kõne alla), aga ta tahab meie käest neid juurde kuulda. Hiljem siis valib sobiva välja ja esitab selle oma juhtumuse pähe.

Aga tegelt on blogiperemehel õigus, selliseid jutte kuuleb iga võistluse alguses ja mitte ainult TM tasandil. Oleme ju pidevalt näinud, kuidas üdini haiged norrakad kõiki MK-l lüpsavad.

Kokkuvõttes aga pole vahet, milliseid ja kui lolle jutte stardialas aetakse. Meie piibel on lõpuprotokoll ja sinna õnneks ei kirjutata kehva koha taha sulgudesse ühtegi vabandust!!!!

 
At 09:09, Blogger E:r said...

Lollus või mitte-lollus oleneb IMO sõitja eesmärgist. Kui minna viimast võtma, võistlema, keha piirideni viima, aega sõitma, siis ilmselt tuleks selleks ka korralikult valmistuda.. noh näiteks haigena sõidust loobudes, korralikult toitudes, varustust x aega ette valmistades jne.

Teine alternatiiv on minna "rahvasporti tegema".. noh, näiteks nagu mina lähen. Suusad määrin, hommikul putru söön, aga aega mõõdan poole tunni kaupa ja keha katki ei sõida.

Tõsi, eelmisel õhtul alko joomine või palavikus sõitmine minu arvates inimese tugevust ei näita, pigem vastupidi.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuues mees on stardis vait ja keskendunud. Ta on treeninud, toitunud, maganud, viina visanud ja isegi haige olnud tipptasemel soovituste kohaselt. Ta peaaegu ei kuulegi, mida ümberringi räägitakse. Ainult kõuena kõmisev stardipauk vallandab temas tohutu adrenaliinipommi. Tema selle aasta kõrghetk on saabunud... Ja siis tuleb ta esmaspäeval ja kirjutab siia blogisse, miks tal sõit ikka päris hästi välja ei tulnud ;)
Tegelikult, ära pahanda Priit, aga kõik ei peagi sinusugused seal stardis olema. Seda enam, et mõni magamata, söömata või pohmakas vend paneb sulle ära niikuinii.

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Just helistas Erki Nool ja küsis, et kas olen juba rajal, et start ju kell 9, kas viin end konditsiooni. Ütlesin, et hilja on hakata nüüd mingit ettevalmistuse osa lihvima. Ta nõustus. Ja rääkis mulle, kuidas ta omal ajal Maebachis, kus esimesed neli-viis olid kolme-nelja sekundi sees, töötles enne 1000 m jooksu starti riietusruumis vastaseid, küsides, kui kiiresti nood joosta kavatsevad. Kõik ütlesid kõvasid aegu, mille peale Nool kostis, et kuulge, rada on kitsas, kõik ei mahu nii kõvasti jooksma. Ei mahtunudki. Aga Nool mahtus.

Mis ma öelda tahan, on see, et mul on olnud korralik ettevalmistus, olen trenni teinud järjepidevalt, pausideta, suurte probleemideta, teinud juba piisaval arvul võistlusstarte, kontrollinud kiirust ja vastupidavust, korraldanud võistluspaigas suuskade määrimise, ajanud joonde transpordi, energiavarude täiendamise, jne. Ja maratonirada on kohati päris kitsas, muide, eriti pärast öist lumesadu.

 
At 09:49, Blogger sk8erboi said...

kes nimetab seda lolluseks, kes taktikaks. nagu holden ütles, lõpuprotokollis on asjad must-valgel kirjas ja hiljem on loll see, kes vabandust ei leia või siis hoopiski seda juttu rääkiva isiku käest kotti saab :)

teisisõnu, oma kehva vormiga ärplemine on nagu omaette võistlus ;)

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, keda PP sellest seltskonnast edestada üritab? :)

http://www.tartumaraton.ee/failid/File/TM2009/Tartu%20Maraton%20elite%20start%20MEN.pdf

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Pohmas peaga, haigena ja 0-treeninguga on lollus maratoni sõita.
Ülejäänu on rahvasport ning ilma selleta ei oleks 4-9 tunniga sõitjaid. Ja poleks ka sellist spordipidu. Ma ei saa aru, mis on blogipidajal rahvasportlaste vastu.
Kord peab mõtetuteks jalutajateks neid, kes jooksevad 5 min/km, nüüd ei sobi harrastajad, kes tulevad starti vanade suuskadega.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
sooviks hr Pulleritus komentaari järgnevale - eesmärk 100 sisse sõita. Eelmise aasta blogis suusatajatele hindeid pannes oli kõigile hinne 2, kes ei täitnud püstitatud eesmärki. Kas tänases kirjutises toodud vabandused või ükskõik milline muu vabandus peale maratoni selgust, et koht alla 100 võimaldab panna hinnet üle 2? Kui jah, siis on see äärmiselt alatu. Loodan vägagi, et sõidate 100 sisse, sest siis annate indu sarnaselt tavaharrajastajatele, et kõik on võimalik. Kuid eesmärki mitte täites ei tohiks hinne olla üle 2.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit - äkki paneme veel enne nö 12, kirja eesmärgid 38. Tartu Maratoniks et oleks asi nö puust ja punane - mis on ebaõnnestumine, rahuldav tulemas, õnnestumine, triumf!

 
At 11:06, Blogger dr Holden said...

Minu arust on üsna vastutustundetu nõuda Priidu käest kohta TM esisajas.

Kainelt arutledes on asjalood niimoodi:
- Priidukoht Alutagusel oli 67
- pühapäeval lisanduvad neile 66-le tegijale veel osad Sportland Kõrvemaal sõitnud suusatajad + esisajas startivad 39 väljamaalast
- lisaks stardib eliitgrupis veel 8 tegijat naist

Nii et tegelikkuses on kohta esisajas taotleda ikka väga raske, kui mitte võimatu. Priit peaks oma sihikule hoopis võtma endast aasta vanema naissuusataja - Hilde Gjermundshaug Pederseni, sest Priidule ju nii meeldib ennast naiste tugevamatega võrrelda.

Igasugu kiibitsejate kahetsuseks pean juba ette ära ütlema, et ilmselt (ca 90% kindlusega) ma sellel maratonil Priidule konkurent ei ole (mäletatavasti möödusid nad minust koos Soonetsiga kahe aasta tagusel maratonil ca 2km enne lõppu). Jätan 10% juhuks, kui äkki Priidu sõber Kotermann äkki otsustab teda enne tähtsat starti külastada! :)))

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

Saja sekka tulek ei ole minusugusel võimalik. See eesmärk, mis kehtis eelmise aasta kohta, ei kehti selle aasta kohta. Ega peagi kehtima. Igaks võistluseks on oma siht, tookord oli tõesti selleks saja hulka jõuda.

Olgem realistid. Saja sekka küünivad sellised mehed, nagu Jaak Teppan või Rannar Raantse. Minusugused peavad madistama, et kahesaja sees olla. Iga koht sellest ettepoole on kordaminek. Maksimaalse õnnestumise korral on ehk lootus jõuda 150. koha kanti, pakun. Aga mul on ju teada-tuntud probleemid, millest suurim on totaalne unehäire ööl enne starti, mis võib viia juba soojenduse all pildi tasku nagu kaks aastat tagasi.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

olen lugenud, kui imehästi isand priit treenib jne, seda teeb ka tema nimekaim narusk, aga, mida pole on võistlustulemus. Oskus treenida ja oskus võistelda, pole kahjuks alati sünonüümid, äkki peaks priit pöörduma võitjate poole abipalvega, et mida teha võitmiseks, ei margus ader, ega kalmer tramm pole ju kunagi võitjad olnud, lihtsalt head treenerid ja nõuandjad. Samas, ntx mäesuusas bode miller treenib, laaberdab ja joob, aga võidab. Miks? Äkki priit hakkab seda uurima. Oleks põnev teada, mis teeb sportlasest võitja.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Väikse kõrvalhüppena-Priit "pulsokavihkaja" - vaata oma eilse Tiidrek Nurmest pajatava kirjatüki pilti -mis imevigur on Nurme ja ka kõigi! neegripoiste randmel :)

http://www.tartupostimees.ee/?id=81231

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Ega jah kindlustatud pole meist õnnetuste vastu keegi. Priit sa vaata siis ka igaks juhuks, et rosinad määrde külge ei jääks ning et Ader sulle jooki ulatades suusakeppi pooleks ei astuks.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Seda aafrikapoiste ja Tiidrek Nurme pilti vaadates eile, oli mul sama mõte - isegi seal vaesel maal ostavad mehed endale pulsoka, krdi tähtis asi ikka....

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tahaks teemast kõrvale kalduda, aga ei saa küsimata jätta, et kas pühapäeval paneb mõni vend ka pulsoka võistluse ajaks peale - nagu Nurme ja Aafrika vennad, kui nad 1500 või 5000 meetri starti lähevad :)

Okei, minu eesmärk on olla treeningul mittepulsomeetrikate seas esimene. Kui ma milleski muus ei võida, siis ehk selles kategoorias? Kes tulevad vastu??

 
At 13:04, Blogger Unknown said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

loomulikult pulsokas ka maratoni ajal peal. miski peab ju tagasi ka hoidama, et mitte võistlusmeeleolus endale alguses liiga teha.
muidugi mina sihin siin pigem meeldivat maratonielamust alla 5 tunnise ajakuluga. mitte esi 500 kohti nagu siin vist paljud sõnavõtjad.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

mees kes ütleb et pulsikell pole suusamaratoni ajal vajalik, ajab veel nõmedamat juttu kui tema enda kitjutises toodud näited

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Väga vahva ja intrigeeriv blogi on. Aga mind häirib see, kuidas Priit surub peale oma visiooni TM-st kui suurest spordiVÕISTLUSEST ("kas võistluseks pulsoka panete", "TM võistlejate rivi" jne). Tegelikult on ju sisulisi "võistlejaid", kes auhinnalistele kohtadel pretendeerivad, vaid mõnikümmend, ülejäänute jaoks peaks olema tegu rahvaspordiüritusega, kus võisteldakse eelkõige iseendaga. Mõttetu on piltlikult öeldes "jalga ette lükata", et 546. koha asemel olla 545.
See võistlemise ideoloogia on viinud selleni, et isegi 2000-3000 kohalt startijad murravad teiste keppe ja ei raatsi laskumistel pidurdada, nii et lendavad teistele selga. Mille nimel, ei saa aru. Rääkimata sellest, et jõutaks sõitu kui sellist ja ka ümbritsevat loodust nautida.
Ja pulsokas ongi selleks hea, et end tagasi hoida ja mitte teiste ülemäärase hasardiga kaasa minna.
Kõik see ei tähenda, et TM ei vääri maksimaalset pingutamist ning korralikku ettevalmistamist. Samas ei maksa põlastada neid, kellel pole olnud võimalik piisavalt treenida või proovivad trauma või hiljuti põetud haiguse kiuste rada jõudumööda läbida.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Mina lähen pühapäeval püüdma aega alla 6.30, sõidan 3 aastat vanade 650 krooni maksnud Madshusi suuskade, 150 krooniste Swixi keppide ja 500 krooniste suusasaabastega. Treeningkilomeetreid veidi alla 70. Isiklikult arvan, et saan suurema elamuse kui elu eest esimese 200 hulka püüdvad sõitjad. Aga see on muidugi maitse asi, lihtsalt tahtsin öelda, et enamust pühapäeval startijatest tulevad lihtsalt mõnusat üritust nautima. Ja vaevalt et nad kõik lollid on...

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

mees kes ütleb et pulsikell on suusamaratoni ajal vajalik, ajab väga nõmedamat juttu, sest näitab, et mees ei tunne üldse oma organismi ja oska üldse hinnata oma suutlikkust.

kas te lihtsalt vaatate oma pulsikella või väheke proovite tunnetada ka, kuidas organism erinevas olukorras toimib ja kaua erinevat koormust kannatab?

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on pea kõik juba teiste poolt ära öeldud. Lisaks veel, et lihtsalt läbi sõitjale on 100 km täitsa paras ettevalmistus.

Üldisetaks veel nii palju, et ilma teiste eesmärke teadmata, on teisi lolliks nimetada suht rumal tegu.

Esmaspäeval loodame siiski lugeda kirjutist Priidu õnnestunud sõidust nagu 2 aastat tagasi! :)

 
At 14:14, Blogger Priit Pullerits said...

Hea küll, aitab teile siin sõnavõtmisest ja teema kiiva vedamisest küll. Heidan teile kohe uue kondi järamiseks, juba teise tänasel päeval. Nii et vaadake uut värskemat postitust - ja andke tuld!

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga ei maksa unustada, et kõik need "lolluse demonstreerijad" on hoolimata kõigest IKKAGI stardis. Mitte nagu teine (suurem) osa rahvast, kelle arvamused võib võtta kokku selle artikli ja kommentaaridega:
http://innojairja.blogspot.com/2009/02/reformi-juhte-on-tabanud-suusa-hullus.html

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

hea sissekanne. need jutustajad jagunevadki seal kolmeks
1. NN lollid
2. kavaldajad
3. ettevabandajad

 
At 21:47, Blogger Kidra said...

Ja-jah. Selliseid ikka on. See oli minu meelest kuskil kooli ajal, kus kõik 'priimused' seletasid eksami ukse taga kuidas nad üldse pole õppinud ja siis '5'ga tagasi naasesid. Ma alati imestasin, et mis siis veel saaks kui nad õpiks - poleks vaja neil koolis käiagi. Sama lugu on stardi-lobaga - kui kõik need vabandajad veel trenni teeks ... ;)

 
At 00:24, Blogger Jüri said...

Olulisemad lolluse tüübid said kirja. Tänan ja kiidan.

Nende tõttu usun ka, et eesti rahva keskmine tervis ei lähe teps mitte ülesmäge. Paraku on võimalik maraton väga viletsa ettevalmistuse päält läbida. Mulle rääkis kunagi pärast jooksuüritust mingi tädi, et ta pole eelmisest maratonist saadik meetritki jooksnud ja vaata kui imelik - käed on paistes. Kuidagi ei suuda seletust leida. Ei, miks arsti juurde? Ei taha.

 
At 10:31, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin sale
christian louboutin shoes
carolina panthers jersey
gucci borse
coach outlet store online
coach outlet
nike huarache
lions jerseys

 
At 06:57, Blogger Unknown said...

www0803



ugg boots
christian louboutin sale
canada goose uk
red bottoms
christian louboutin shoes
michael kors outlet
nike shoes
hermes belt
pandora
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht