kolmapäev, veebruar 11, 2009

Pullerits: Miks sportlased on paremad ja õigemad kui kulturnikud?

Ei maksa arvata, et kõik, mis ma kirjutan, pälvib enamasti hukkamõistu. Eelmine nädal üllitasin loo, mille ideest kuuldes ütles tunnustatud ortopeed ja dopinguasjatundja doktor Mihkel Mardna, et väga õige mõte. Ja kui lugu oli järgmisel päeval lehes ilmunud, helistas hommikul olümpiavõitja Erki Nool ja avaldas samuti toetust.

Siin see lugu on, pealkirjaks oli "Väär sallivus". Kes juhtus seda lehest lugema, ärge siit küljelt veel lahkuge - minge kirjutise lõppu, kus arendan mõtet edasi. Kui kultuuriinimesed sellest teada saaksid, saaks nad pehmelt öeldes kreepsu. Aga eks nad vaielgu mu ettepanekule siis vastu. Niisiis, miks spordimehed on paremad ja õigemad kui kultuuriinimesed:

Kultuuriinimsed oma pegasuslikes kõrgsfäärides arvavad, et nemad esindavad üllaid ideaale, aga sportlased, kes vähemasti Eestis nendega samast rahakausist noosi jahivad, on robotlikud põmmpäised pajatsid.

Tegelikult on vastupidi. Vähemasti küsimuses, mis puudutab narkootikume.
Piisas 14-kordsel olümpiavõitjal Michael Phelpsil kanepipiibuga pildile jääda, kui kõik ta miljonidollarilised sponsorlepingud on kokku varisemas ning imemehe maine purunemas kildudeks.

Paneme tema kõrvale näiteks näitleja Robert Downey juuniori, kes möödunud kümnendi lõpus sattus korduvalt kokaiini ja heroiini kasutamise tõttu vahi alla, ent pälvis sellegipoolest seriaaliga «Ally McBeal» nii Kuldgloobuse kui Ameerika filminäitlejate ühingu auhinna.

Seega astuvad narkovastases võitluses higised spordiringkonnad esirinnas, õilsad kultuuritegelased aga passivad tagareas.

Vaadake, kui halastamatust spordis patustajatega ringi käiakse. Šveitsi tennisekaunitar Martina Hingis sai mullu kokaiini tarvitamise eest kaheaastase võistluskeelu ja pidi tagasi maksma ligi 130 000 dollarit auhinnaraha. Belgia tipprattur Tom Boonen jäi kokaiini pruukimise tõttu eelmine aasta eemale nii Šveitsi velotuurist kui Tour de France’ist. Möödunud kümnendi paremaid suusahüppajaid austerlane Andreas Goldberger sai pooleaastase võistluskeelu, kui tunnistas üles, et kasutanud narkootikume. Uimastite tõttu on diskvalifitseeritud ka kõrgushüppe maailmarekordiomanik kuubalane Javier Sotomayor, Prantsusmaa jalgpallikoondise endine väravavaht Bernard Lama ja Läti korvpallihiiglane Kaspars Kambala.

Paraku ei kohta samasugust hukkamõistvat suhtumist maailma kultuuriringkondades. Näitlejatest on olnud narkootikumidega sina peal – kui nimetada ainult tuntumaid – George Clooney ja Colin Farrell, Angelina Jolie ja Drew Barrymore. Popkultuuri tegelaste nimekiri läheks siinkohal hirmus pikale, alates Whitney Houstonist ning lõpetades Courtney Love’i ja Nicole Richie’ga. Mis kutseühing on neid ametlikult põlu alla pannud?

Kõige kujukamalt paistab kultuuriesindajate selgrootu suhtumine uimastitesse silma Kate Mossi juhtumi valguses. 2005. aasta sügisel jäi ta vahele kokaiini ninna tõmmate, aga juba vähem kui aasta pärast paigutas endast väga heal arvamusel suurilmaajakiri Vanity Fair ta uhkelt esikaanele kui maailma ühe stiilseima naise. Nagu poleks narkointsidenti olnudki.

Ilmselt peitub kultuuriringkondade kergesti unustava-andestava suhtumise seletus nende tolerantses eluhoiakus. Paraku tähendab sallivus narkoteemal vaikset heakskiitu. Spordiringkondade printsipiaalsus samas asjas on igatahes elutervem. Ja kindlasti üllam.

Siin lõppes originaalkirjutis, aga siit lähme nüüd edasi.

Kas panite tähele, mis karistuse teenis Phelps, kes, muide, tõmbas oma tobedat piipu täiesti võistlusvälisel ajal, nii et tulemusi ei saanud ta nõme tegu kuidagi positiivses mõttes mõjutada? USA ujumisliit määras talle kolm kuud võistluskeeldu ja peatas kõik stipendiumid.

Ja siit tuleb minu ettepanek: kui kultuuriinimesed tahavad ka saada samast riigipajast raha kust sportlasedki ehk kultuuriministeeriumi kaudu, siis nii, nagu sportlased peavad olema puhtad, et üldse oma ala viljelda, peaks seda olema ka kultuuriinimesed. Ehk teisisõnu: kõigile kultuuritegelastele, kes tahavad riigilt Kultuurkapitali kaudu või ükskõik kust mujalt, kas või teatri palkadena raha saada, tuleks korraldada narkotest. Kui test on positiivne - siis palgalt ja stipilt maha! Sest miks peab riigi ehk maksumaksja raha kulutama sellele, et osa sellest võib minna kas või teoreetilises plaanis narkootikumide ostmisele.

Kindlasti üritab mõni vastu väita, et narkootikumid on kultuuritegelastele vajalikud, sest siis tuleb erakordne ja vapustav loome. See ka mõni vastuväide! Seda hullem, kui tänu uimastitele tuleb vapustavam loome. Järelikult on tegemist tulemust parandavate ainetega, mille kasutamine tuleb keelata.

Siit tuleb ilmselt kohe veel üks vastuväide: et kultuur pole sport ja siin paremaid ei määrata. Jällegi, ka see on tühine vastuväide. Oi, kuidas kultuur on tänapäeval tegelikult võistlus! Väidan koguni, et ühed, kes raha pärast kindlati rohkem kisa tõstavad kui sportlased - miks tema saab nii palju, aga mina mitte! -, on kultuuritegelased. Lisaks, arvestage, et kultuuritegelased võitlevad omavahel samamoodi, et silma paista ja võimalikult kõrgele jõuda, sest siis on lootust uusi ja paremaid rolle saada, on lootust, et kutsutakse sagedamini õhtuid juhtima, kus saab lisa teenida, kutsutakse reklaamidesse esinema, mis samuti korralikult sisse toob. Lühidalt: kultuuris käib samasugune rebimine nagu spordis, ja seda just eriti tugevasti raha nimel, samas kui spordis käib rebimine rohkem selle nimel, et olla esimene, saada mingi medal, millel õieti turuväärtust polegi, ja täita norm, et pääseda võistlustele, kus kehva esinemise eest saab pigem piki pead.

Niisiis, kokkuvõtvalt: spordiinimesed on ausamad ja õilsamad ja paremad kui kultuuriinimesed, kellele on viimane aeg hakata korraldama enne raha jagamist narkoteste. Ja ma ei hakka siin pigem pikalt rääkima, kui suur üldkasvatuslik väärtus sel ühiskonnas oleks, kui algaks seesugune halastamatu võitlus uimastite vastu.

Ma arvan, et see on kõige tummisem ettepanek, millega ma viimasel ajal välja olen tulnud. Mis te arvate sellest?
******
Ed's Camp, Route 66, Arizona. 9. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Michael Phelps valmistumas 13. jaanuaril Hiinas Mazda reklaami filmimiseks. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Martina Hingis 2007. aasta sügisel Zürichis pärast pressikonverentsi, kus ta teatas suurest spordist loobumisest. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 3: Angelina Jolie 30. jaanuaril Tokyos. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Kate Moss Longchampi reklaamis. Foto autor: Planet Photos, Scanpix
Foto 5: Albert Watsoni foto Kate Mossist aastal 1993 hinnati eelmisel aastal 5000-7000 naelsterlingile. Foto autor: National Pictures / TopFoto / Scanpix
Foto 6: Michael Phelps valmistumas 13. jaanuaril Hiinas Mazda reklaami filmimiseks. Foto autor: Reuters / Scanpix

27 Kommentaarid:

At 09:50, Blogger dr Holden said...

Ühest asjast ma ei saa aru, Priit! Oma üllitises on sul nö halbade näidetena välja toodud ainult väljamaa staarid, kes nn kulkadest ja mujalt ilmselt pappi ei küsi, kuna neil endilgi seda puru nagu ratsahobese sedasamust.

Narkotesti aga sa tahad kaela määrida meie kunstnikele. Äkki oskad tuua ka mõned konkreetsed näited, mina ei tea küll peale absindi-Viiralti ühtegi patustanud kunstnikku. :)))))))

Samas ma saan aru, et sul on maratoninärv juba nii sees, et üritad seda alla suruda kirjutiste avaldamisega, mis küll mingitpidi selle blogi teemadega haakuvad, aga blogi lugejaid eriti ei koti! Kirjuta parem, kuidas valmistumine läheb, saame kaasa elada ja vbla ka häid ja vajalikke näpunäiteid üksteisele jagada!

 
At 10:00, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat, ma ei saa siin kuulutada, et see või too kulturnik paneb narkootikume, sest testi ei ole ju tehtud. Mõnest on siin-seal kõmupressis ikka juttu olnud. Üks oli ju koguni lavastaja. Igatahes on kulturnike uimastilembus palju ilmsem kui see, et sportlased panevad dopingut. Kui neid testitaks samamoodi nagu sportlasi enne etteastet, siis tuleks, oletan, et enamik popmuusikuid lavalt alla lüüa ja ka üksjagu näitlejaid diskvalifitseerida.

Ja ahh, mis sest maratonist. Täna on Tartu suusatalve sarja raames 5 km uisku, näis, kuidas sellega hakkama saan. Võib-olla ei õnnestu normi äragi täita ja siis ei pääse pühapäeval startigi. Soonetsil näiteks on tänavusest nii tagasihoidlik tulemus ees, et temale tehakse starti lubamisega erand vaid tänu sellele, et ta on Scanpixi fotoagentuuri pealik ja keegi peab ju maratonifotosid ka üle maailma levitama. Minu blogi vaevalt välismaal loetakse, nii et sellega ma endale erandlikku stardiluba välja ei kauple. Indrek Kelk laseks sellise argumendi peale laia naeru ja soovitaks blogi pidamise asemel rohkem trenni teha.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Mõte, et narkootikumid on pahad on muidugi omal kohal aga miks Sa seda läbi sellise tobeda vastandamise (kulturnikud vs. sportlased) esitad?
Minu mäletamist järgi on ka jutuks olnud Erki Nool end ikka kultuuriinimeseks nimetanud, kui temalt selles kontekstis on küsitud.

 
At 10:32, Blogger Ulmeguru said...

Andeks, et ma seda juttu väga kommenteerida ei taha, sest mulle tundub, et Priit Pulleritsu tööandja (Postimees) on oma peremeestelt (Reformierakond) saanud käsu õigustada kultuuri rahastamise kärpeid.

Küsiks siiski, et mida on Kate Mossil pistmist kultuuriga, et millised on tüdruku kultuurialased saavutused..?

Mis puutub narkootikumidesse, siis üldiselt on nendega nagu seksiga... jutte on alati rohkem, kui tegusid... kuna moodsa maailma esteetika (ja ajakirjandus) soosib n-ö pahelisust, siis annab narkokahtlus karjäärile kõvasti jõnksu juurde...

See kultuuri konkurentsi jutt on ka vägagi võhiklik, sest seda konkurentsi surub peale eelkõige meedia (a la ütle kolm parimat raamatut jne)... einoh, mingi konkurents on alati, aga rääkida midagi õhtu juhtimisest kui miskist erilisest eesmärgist... see on siiski pigem hädavajadus, kuna põhitöö eest ei maksta piisavalt... ja kui selle hädavajadusega liialt tegelema hakata, siis jääb põhitöö kängu... kadunud Dan Põldroos (RIP) on heaks näiteks, kuidas rohke haltuura hävitas andeka näitleja...

 
At 10:42, Blogger Ulmeguru said...

Ahjaaa, üks täiendus siiski veel...

Sportlastel on ametijuhendis sees, et seda ja seda ei tohi tarbida... ja ametijuhend on täitmiseks.

Narkootikumid on aga üldiselt igas riigis karistatavad: jäid vahele, said karistuse, kannad selle ära ja lähed eluga edasi. Kui karistus kantud, siis on selle episoodiga ühel pool ning edasine jutt on rohkem kiusuajamine.

Kultuuritegelane jäi narkotsiga vahele, sai karistada, kandis karistuse ära... mis ta on nüüd paaria või..? Kas Mihkel Raud on surmatunnini kurjategija seepärast, et ta oli kunagi alkohoolik ja keeras pildituna hunniku sigadusi kokku..?

Olgu, narkootikumide kasutamine on kurjast! Ärimehed panevad kah... et kui ärimees vahele jääb, keelame tal siis igavesti äris tegutsemise, las läheb labidatööle... aga järsku annab kokaiin ka labidatööl ametialase edumaa..?

 
At 11:09, Blogger Vahur said...

Mina sisuliselt tegelikult toetaksin olukorda, kus narkootikumide tabijatele või omamises karistatutele oleksid kulka rahakraanid kinni!

Siinkohal on küsitav ka näiteks Uuspõllu teema ja purjuspäi laamendamine - kas ka tema peaks/ ei peaks raha saama? Moraalse eeskuju seisukohalt ei peaks kuid samas ei saaks panna ka kulkast rahasaamise tingimuseks, et pole eelnevalt kohtulikult karistatud. Või äkki saab?

 
At 11:20, Blogger Ulmeguru said...

OK, paneme kohtuliku karistuse puudumise kulkast rahasaamise eeltingimuseks.

OK, siis ka sportlaste toetuste puhul.

OK, siis ka ärimees ei saa ühtegi soodustust ega toetust, kui on varem kohtulikult karistatud.

Karistamise mõte ei ole siiski ju miski märgi otsaette löömine... pigem siiski katse panna inimest mõtlema ja normaalsele teele tagasi pöörduma. Kui karistus on kantud, siis on eelnev kuritegu vaid moraalne kategooria... ja rahal pole moraali...

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot-oot - nüüd läheb selle karistamise alateemaga arutluskäik väga uljaks. Sportlane, kui ta dopingut võtab, saab üldiselt kaheaastase võistluskeelu. Nii võiks olla ka kultuuriinimestega - narko tarbimise puhul kaks aastat riigilt sentigi ei saa. Pärast karistuse kandmist saab sportlane tagasi tulla, aga teist korda vahele jäädes saab eluaegse võistluskeelu. Sama võiks olla ka kultuuriinimestega - teist korda pärast kaheaastast pausi, mil nad riigilt raha ei saanud, uuesti narkoga patustades saavad nad eluaegse riigiraha keelu. Nii nagu eluks ajaks disklafitud sportlane võib edasi elada (Harri Kirvesniemi andis ju raamatugi suusatamisest välja), võivad ka kultuuriinimesed rahus edasi elada ja toimetada, näiteks õhtujuhina või night-chati vedajana, aga Kulkalt ja muudest riiklikest ressurssidest ärgu raha küsigu.

Kui sport ja kultuur kuuluvad ikka ühtselt kultuurisfääri, siis kehtigu neile ka ühesugused ja -taolised reeglid patuste tegude osas, loogiline ju?

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Spordi tähendusväljas on väga tugevalt sees tervislik eluviis. Küsige inimestelt, mis neile spordiga seostub, ja kindlasti on väga paljude vastuste seas tervislikud eluviisid. Proovige sama küsida teatri, kunsti või muusika kohta. Vaevalt, et keegi teile tervislikke eluviise vastuseks pakub. Suurema tõenäosusega on vastuste hulgas hoopis narkootikumid. Nii ongi. Sport propageerib tervislikke eluviise ja sestap ei sallita, kui sportlane pulbrit ninna tõmbab.

Sport on inimeste teadvuses kultuuri perifeerias või vaadeldakse sporti üldse kultuurist eraldi. Spordi ning ülejäänud kultuuri ideaalid ja väärtushinnangud ei kattu alati. Sport on kultuuri vähemus. Ja nõuda, et enamus võtaks omaks vähemuse väärtushinnangud, on võimatu.

Miks peavad sportlased ikkagi olema eeskujulikud ja ontlikud, samal ajal kui kunstirahvas laaberdab ja elu põletab? Aga selle pärast, et sportlased ei tegele lihtsalt kultuuriga, vaid kehakultuuriga. Kirjanik suudab ka nõrgema tervisega kirjutada hea raamatu, nõrk sportlane aga põrub võistlustel. Tööspetsiifika on lihtsalt erinev ;)

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Viimane kommentaar viitas väga õigele asjaolule. Riik maksab ju tulemuse eest - kui sportlane laksab kokaiini, siis tema tulemused, mille eest me tegelikult maksame, kannatavad. Kui kirjanik tõmbab kanepit ja kirjutab sealjuures imelisi luuletusi, mis meie kultuuriajaloos oma kindla koha leiavad, siis tulemus, mille eest maksame, ei kannata. Tema tervis kannatab, aga mis see siia puutub, kui see, mille eest me maksame, on olemas!?

 
At 15:13, Blogger Priit said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

kultuur asendada nt teadusega, mis on sama asja võistlusvorm. kultuur on misiganes. aga kas on ka kultuuris/teaduses legaalsed toidulisandid? nt retseptiga stimulaatorid? need on teadlastele lubatud? kas grandi taotlemisel peaks tegema narkotesti, et kõigil oleks võrdsed võimalused? kas bakalaureusetudeng saab lubada endale samasuguseid stimulaatoreid nagu doktorikraadiga õnnistatud spetsialist? kas harrastuspoeet samasuguseid toidulisandeid/stimulaatoreid/narkootikume nagu eliitpoeedid?

kirjuta aga sellest, Priit, kuigi see on tegelikult juba mõnedes ringkondades teema olnud...

 
At 16:10, Blogger Vahur said...

Härrastele, kes kirjutasid 12:52 ja 14:49 - Kas selle loogika alusel võiks siis riik narkootikumide asemel "mitteametlikult" dopingut soodustada, et tema sportlased oleksid edukad?
Ma ei pea silmas raha andmist otseselt või kaudselt dopingu hankimiseks vaid teadustöid või uuringuid mis käsitlevad inimese sportliku (füüsilise) suutlikuse tõstmist?
Taastumise efektiivsemaks muutmist, anaeroobse suutlikuse tõstmist vms. Piir lubatud ja keelatud taastumisvahendite vahel on sageli koguse küsimuses ehk milligrammides!

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Pole 14:49-ga nõus.
1. Doping parandab sportlaste sooritust, seepärast keelatud.
1.1 Narko või alko otseselt vist ei paranda /v.o. laskjad sööksid rahusteid ja jooksid viina peale, et käsi ei väriseks, kui see doping poleks,,, ei tea/
2. Tihti võib varjata dopingaineid alkoholi (Saksa kahevõistlejate probleem paarkümmend aastat tagasi meeskonnavõistluses, kus peale finishit joodi shampust) või mingi narko ainega. Lisaks nende ainete tarbimisega muud kaasnevad mõnuefektid. (s.h ka lõõgastus, mida on päris hea õllega saavutada harrastajal).
Seega on need soorituse kunstliku parandamisega seotud, kuid meie kokku lepitud väärtushinnangute järgi ebaausad võtted.
3. Seda PP surubki, et samad väärtushinnagud laieneksid ka puhta kultuuri /milline sõnavärdjas/, mitte ainut kehakultuuri tegijaile, kes meie kõigi maksumaksjate käest raha saavad.
Mina 100% pooldan seda arvamust.
Iga (keha-)kultuurlane on eeskuju kasvavale põlvkonnale. Ning nende lõbutsemist ma ei sooviks kaudselt kini maksta.
Als

NB! Samas pole ma aru saanud, kas Phelps suitsetas lihtsalt tubakat või kanepit? Ise sellele ju ei vastanud (kuigi "damage is done" ja "undo" teha ei saa). Sest minu teada suitsetav V.Bukrejev hüppas 5.86 ja kuigi polnud kena teda tualetis suitsetamas näha, ei saanud see teada fakt takistusels toetusteks ja ka preemiaks temale ning ta treenerile.
Mitte et ma suitsetamist pooldaks, aga see vähemalt on aktsepteeritav riigilt raha saamise puhul, kõik sealt edasi mitte.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

talts pani ka peale trenni suitsu ette

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Ma leian, et kui kultuuritegelane või kes iganes (avaliku elu tegelane), jääb narkootikumidega vahele, tuleks mõneks ajaks (riiklik) toetus ära võtta. Ja seda põhjusel, et propageerib narkootikume, mis on tadupoolest seadusevastased ja hukutava mõjuga inimesele.

Ants.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Doping keelatud siiski kahjuliku mõju pärast tervisele, et kaitsta sportlasi. Narkootikumid üldiselt sama asjapäest, kuigi siin esineb suht palju silmakirjalikust selles osas, mis on keelatud ja mis ei ole.

Kultuuri poolelt ei saa narkotsi paneval kirjanikul kirjutamist ja teoste avaldamist kuidagi keelata, aga riikliku toetust saaks vähendada küll, aga õiglane oleks asi siiski üldistada seaduse rikkumisele st ei eristataks purjuspäi autoga sõitu ja kanepit.

Teaduses on konkurents olemas küll, aga osteselt seda spordiga võrrelda ei saa, sest üldjuhul edetabeleid ei tehta ning sageli võib hiljem osutuda edatabeli viimase uurimus olulisemaks kui esimesel, samas spordis on medal medal ja selleks ja jääb kui just hiljem dopinguga vahele ei jääda.

 
At 23:45, Blogger Unknown said...

https://decor-ksa.com/
https://3kary.com/property-status/chalets-for-rent/
https://3kary.com/property-status/chalets-for-sale/
https://3kary.com/property-type/chalets/

 
At 05:16, Blogger Unknown said...

nike air force
nike roshe run
huarache shoes
adidas tubular
yeezys
adidas stan smith
http://www.kobeshoes.uk
fitflops sale clearance
atlanta falcons jersey
ultra boost
320

 
At 05:46, Blogger raybanoutlet001 said...

ray ban sunglasses outlet
michael kors uk
true religion outlet store
versace jeans
nike factory outlet
yeezy boost 350 white
ray ban sunglasses
miami heat jersey
coach outlet
ugg outlet
2017.7.5

 
At 04:03, Blogger raybanoutlet001 said...

true religion outlet store
pandora outlet
browns jerseys
chargers jerseys
nike trainers
michael kors outlet
gucci shoes
rolex replica watches
ray ban sunglasses outlet
chiefs jersey

 
At 04:44, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350
air jordan shoes
burberry scarf
jordan shoes
yeezy boost
adidas online shop
lebron 14
lebron 14 shoes
jordan shoes
fitflops clearance

 
At 07:45, Blogger Unknown said...

air force 1
nike air max 2018
longchamp bags
michael kors uk
lacoste outlet
nike air zoom
nike huarache
golden goose
nike air max
russell westbrook shoes

 
At 12:34, Blogger drones said...

Adoro i manifesti Pubblicitari in 3D per una Comunicazione Innovativa. Chiedi Info! Assistenza Tecnica · Qualità Professionale · Primi in Italia · Alta Velocità Tipi: Manifesti e Poster 3D, Locandine 3D, Espositori 3D, stampante 3d e Scenografie 3D, Render 3D. La tecnologia di stampa 3d permette modelli in pla e abs e molti altri materiali. Anche i droni li adoro, i droni professionali sono perfetti per le ispezioni e la termografia con drone. Best drones gimbal.

 
At 12:20, Blogger Unknown said...

qzz0419
coach outlet online
kate spade handbags
ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
adidas yeezy
michael kors outlet clearance
nike basketball shoes
ferragamo shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet

 
At 08:58, Blogger Unknown said...

uggs outlet
cheap jordans
nike air jordan
nike factory store
ralph lauren uk
basket nike
pandora
coach outlet
christian louboutin shoes
christian louboutin sale
zzzzz2018.7.13

 
At 06:21, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 

Postita kommentaar

<< Esileht