laupäev, veebruar 07, 2009

Pullerits: Mille nahka läks Alutaguse maraton?

Kes stardis ees, see finišis taga, tutvustas Võrumaa mees, Tartu nelikürituse kindel esi-20 tegija Tarmo Mõttus oma kodukandi mõttetera, kui sättis end Alutaguse klassikamaratonil mulle stardialas otse kandadele, neljandasse ritta.

Nii ta siis leekiski kohe algul minust mööda ja kaugele ette, kui jäin rumalalt naiste üldliidri taha passima ja kinni. Ülejäänud läksid kõik hooga. Aga eks see maksis mõnele mehele kõvasti kätte kah. Juba teisel laskumisel olid kaks tükki külili maas ja üks neist saatis teise suunas seesuguseid p- ja t-tähega sõnu, et alla 18-aastastel tasuks eliitgrupis startimine nende moraalse palge puhtuse säilitamise nimel ära keelata.

Vähemasti ühe pärast polnud muret. Art Soonets, kes viimasel ajal on saanud üle Eesti kuulsaks kui Edgar Savisaare suur hirm ja tema kohtu suunas tirija, tuli matkama, sest oli kaks nädalat vahepeal Ameerikas luuslanki löönud ja sedasi polnud mul karta, et igipõlise konkurendi selga peaksin nägema. Ent see ei tähenda, et neid, kes mulle kohta kätte näidata tahtsid, olnuks vähe, ja nende õnneks olin pannud selga Eesti koondise hõbedaselt läikleva sinise kombinesooni, mille rivaalidele motiveerimise mõju on teaduslikult tõestamata vaid seetõttu, et Eesti koondis enam sellega ei sõida. Aga muidu on see fakt, nagu distantsi teisel poolel näha sain.

Paraku pidin juba suuski proovides tõdema, et libisemine on nagu liivapaberil. Soojendusel liuglesid kõik mäest alla minust kergelt mööda. Ja võistlusrajal pidid need, kes laskumisel minu taha sattusid, mind mitut puhku keppidest tagant tõukama. Resümee on selline: normaalne lipe oli vaid jäises jäljes, värskema lumega lõikudel ei tahtnud kuidagi libiseda - vasak suusk lausa kratsis suusajälge -, aga seal, kus rada oli jälle läikivam, ei saanud kuidagi rahuliku vahelduvtõukega üles sõidetud. Niiviisi kujuneski Alutaguse maraton mulle enamjaolt paaristõukemaratoniks. Võtsin ka enamiku tõuse, kus teised läksid üle vahelduvtõukele, paaristõugetega, sest nii oli lihtsalt lihtsam. Ja samuti panin tähele, et sedasi ei lähe ka pulss liiga kõrgele. Kas ma tagumistele niiviisi ka jalgu jäin või mitte, seda peab nendelt küsima. Endale tundus, et ei jäänud.

Peagi pärast starti sattusin 6-7-liikmelisse rongi, mida vedas Mõttus ehk Vigurivänt. Tempo tundus selline, et võiks nagu juurde panna. Aga igasugused üritused mööda sõita kujunesid mõttetuks. Kõrvaljäljes polnud absoluutselt libisemist, ja mitte ainult mul, vaid ka teistel, kes seda mööda oma kohta üritasid parandada. Nii sai selgeks, et tuleb rahulikult oma ritta hoida ja mitte rabeleda, sest möödasõidukatsed tikkusid lõppema sellega, et langesid hoopis veelgi tahapoole.

Esimeses TPs lagunes me rong tükkideks, aga peagi tõmbasin vahed taas kinni. Umbes 15. kilomeetril tegin ühel tõusunukil väikse kiirenduse - need olid ainsad kohad, kus möödumist katsetada - ja rühkisin Mõttusest mööda, kõige ette. Mulle ei meeldi eriti teiste sabas loksuda - põhimõtte pärast: kui oled tõeline spordimees, pead söandama ise tempot dikteerida, mitte teiste sabas tuiama.

Pikkamisi moodustus mu selja taha uus pikk rong, mida vedasin umbes 10 km. Kui lõpuni jäi vähem kui 15 km, hakati minust ükshaaval mööda minema. Asi oli selles, et siis tulid seesugused tõusud, kust enam paaristõukega niisama naljalt üles ei saanud, aga vahelduvtõuge oli lootusetu - lips ja lips käisid suusad tagasi, kui sõita üritasin. Jäi vaid üle tiheda sammuga tippida.

Umbes 10 km enne lõppu loeti mulle kohaks 61. Ütlen ausalt, et poleks arvanud, et nii taga olen. Aga mis teha, kui tõusudest korralikult üles ei saa ja laskumistel jalgu tikud jääma. 5 km enne lõppu sattusin neljasesse punti, mis varsti kasvas viieseks. Selles pundis sõites oli hästi näha, kus vahe teistega kärises. Ainsad kohad, kus vahe vähenes ja kus teistele kergelt vastu sain, olid need, kus sai hoogsalt paaristõuget rakendada (äkki polegi see kõige halvem märk Tartu maratoni reljeefi silmas pidades?). Nii sain kilomeeter enne lõppu oma grupis kahest mehest möödagi, ent lõpusirgel pidin ikkagi M17 klassi esindaja Taavi Vahari spurdi tõttu koha võrra taanduma.

Finišiala oli täis mehi, kes kurtsid samuti oma rasket saatust: et pidamismääre jäätus ära ja libisemine kadus pärast kümmet kilomeetrit. Ilmselt seletab see, miks järjekordselt vaatavad lõpuprotokollist vastu suured kõikumised ja muutumised võrreldes varasemate startidega. Mitmed mehed, keda olen võitnud (Emeri Lepp, Andrus Lein, Kaarel Toss, Taavi Kõvatimas, Kaupo Kattai, Kalev Vunk) sõitsid nüüd 40.-51. koha vahele; ja mitmed mehed, kellele olen kaotanud (Kurmo Neemela, Janek Bahovski), jäid nüüd minust üksjagu kaugele maha. Suusatamine on ebaloogiline ala, mis muud.

Mulle väljastati diplom, millel oli kirjas 67. koht ajaga 2:14.32,2. Kaotust võitjale Ilmar Udamile 22 ja pool minutit, aga kolmandaks tulnud Keijo Priksile aga alla 17 minuti. Mõttus, kes jäi teises TPs maha, kui hakkas geeli välja koukima (mul õnnestus kuidagi kätte saada üks Dexali geel [Soonetsi hind: kuus krooni!], aga see maksis ka paar kohta; teise jätsin targu numbri alt välja "õngitsemata"), kaotas umbes kolmveerand minutiga ja oli 70. (Ta vanasõna on ikka ajast ja arust, järelikult.) Soonets võttis lõdvalt, kaotas mulle üle poolt tunni ja oli 252. Ain-Ivar Tupp ehk selle blogi stammkommenteerija doktor Holden tegi ka päris korraliku sõidu, kaotades mulle vaid kuus ja pool minutit ja oli 106.

Kokkuvõte: imet ei sündinud, aga kõrbemist ka mitte. Stabiilsust, paistab, et nagu oleks. Kui õnnestuks kunagi kõik enam-vähem korralikult klappima ka saada, siis äkki... Hei, kas Eestis leidub mõni mees, kes suudab mulle ükskord teha sellised suusad, et on kohe tehtud - nagu Risto Roonet tegi eelmine aasta enne Haanja maratoni -, et libisevad ja peavad kah? Küll ma siis juba ülejäänu eest hoolitsen. Oma võimete piires.

Foto 1: Eelmise nädala Tamsalu maratoni finišiala. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Harrastajad alustamas Tamsalu maratoni. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Eelmise nädala Tamsalu maratoni võistlejate rivi. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Pühapäevasuusatajad Tamsalus. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix Foto 5: Pavo Raudsepp (nr 416) Tamsalu maratonil joomas. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix

42 Kommentaarid:

At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

täna on tore spordilaupäev - eesti naised peksid belarusse ja viis vanameest panid punastama plogipoisi.

a mis määrimisse puutub, siis jäta sama pidamine alla ka tartu mara jaoks. pidavat kümnesse minema.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina kui lihtne spordisõber arvan küll, et PP sõitis ju hea koha. Ise ei suudaks iiiiiiaaal nii kõrgele sõita. Oluline on ju ka lihtsalt liikumisrõõm! Kuigi jah suusatamise juures on see rõõm hoopis teine kui ei libise:)

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Pidevalt läheb sul, Pullerits midagi p....e. Aga see on selge märk sinu tõmblemisest. Nii , kulla mees ei saa ja aitab jutustamisest, et suusatamine on üks ebaloogiline ala. Oled ise üks paras pundar, ke s ei tea ise ka mida teeb ja pealegi oled olematut tarkust otsast otsani täis.
Võta rahulikumalt, kuula ning respekteeri teisi ja analüüsi, mida teed. Kui arvad, et tead suusatamisest üsna palju, siis juba tänane kommentaar oma määrdeprobleemide ümber näitab, et sa ei jaga lihtsaimat tõde - sellise ilma, rajaolude ja massisuusatamise juures pole ideaalset varianti olemaski...
Niisugune on lihtne tõde ja sedasi võin , kulla mees sind lohutada ning tõdeda, et ehkki oled jooksumees, jääb suusatamine sulle ikkagi kaugeks ja arusaamatuks asjaks.
Nagu meil Lõuna - Eestis üteldas - ega vana nott haljast võsu aa.
Jääd selleks ,kes oled - targutavaks ja kompleksides nühkijaks

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

to 23:45
Tundub, et said Alutagusel Pulleritsu käest korralikult põske...

 
At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

tänase päeva parim kild oli Riho Järvelainenilt kui ta intervjueeris Holdenit.
"... tõusul ei maksa Priidu taga sõita, tal on nii suur hapnikutarbimisvõime, et hingab kogu õhu eest ära" :):)
Priit ega täna tõesti head varianti ei olnud, oli kompromiss libedama suusa ja kehvema pidamisega ning vastupidi. Aga ega sellel rajal palju seda pidamist vaja ka ei läinud.

 
At 08:36, Blogger kristjan said...

Pullerits kas on mõtet vanas peas nii kõvasti trenni teha ja punnida radadel? :) Muidu peab kiitma trenn on kõva, ei ole endalgi aega teha nädalas nii palju trenni.

Samas kui oled juba nii kõva suusamees siis tekib küsimus, et miks ei viitsi sa süübida määrimise teemasse? Miks peavad teised sulle seda tegema? Proovi ise suusad määrida ja ka pidama saada. Ja nagu 23:45 ütles siis Alutagusel olid nii keerulised lume olud, et suuskapidama saada oli väga raske. Ei pidanud suus kellelgi seal. Samas uus Alutaguse rada on jah paaristõugete rada. Ei mõista miks osad üritasid seal vahelduvtõugetega kuhugi jõuda.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Näe Priit siit üks lause Alutaguse maratoni kohta tartumaratoni kodulehelt. Kuna öösel maha sadanud värske lumi ja nullilähedane temperatuur tegid määrdevaliku väga keeruliseks siis nagu hiljem selgus läksid kaks paremat rajale hoopis vabastiili suuskadega ja lükkasid 40 km läbi vaid paaristõukeid kasutades!

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit!
Kõva sõit! Tubli mees!

Anna aega Atra seada...!

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

tjah, priit, pead investeerima ikka ilma-määrdeta-suuskadesse ;)

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on jälle iseenda hirmude ohver? Suusk ei ole hea ja rada ei ole libe. Siinkohal väike meeldetuletus, et kõrvalrajal oli kõigil lipe vilets ja ilmaennustus kehtis ka kõigile võrdselt. Mis puutub heasse määrdevalikusse nt Tartu Maratonil, siis sa vastad ise ära selle ju. Olin ilmselt rajal üks väheseid, kes Risto Rooneti määrdesoovitusega sõitis- tõsi küll töö pidin ise ära tegema. Aga omas masinaklassis, küll tubli veerand tundi sinust tagapool, oli mul üks parimaid suuski ja täielik nauding heast sõidust.
kah PP

 
At 11:38, Blogger dr Holden said...

Kui ma kunagi noores põlves peale untsuläind suusavõistlust oma isale kurtsin, et suusk ei libisenud ega pidanud ka, siis vastas isa (meistersportlane laskesuusatamises), et sellist asja ei saa olla, et ei libise ega pea! Viga on pigem selles kurtjas endas.

Eile olid klassikalise sõiduviisi jaoks esmapilgul keerulised olud, aga kohapeal selgus palju. -1,5° temperatuur ja värske lumi, ennustusega, et päeva peale võib sulale minna, pole just parim kombinatsioon. Tegime Matiga libisemise reede õhtul valmis, pidamiseks panime ainult krundi. Kohapeal lisasin Swix VR50-t ja Rode 0° violetti vaheldumisi, lõpuks katsime Swix VR40-ga. Veidi hell oli, aga pidas lõpuni (tõusu peale viimast TP-d läksin jäljes üles) ja sundiski keha pidevalt tehnikat kontrollima. Niipea kui veidi lõdvaks lasin, hakkas kohe tagasi lipsama, tehnika korrigeerimine tõi pidamise tagasi. Libisemiseks ei viitsind (tegelt polnud) üle LF-i midagi panna. Ja rajal olin pidevalt mina see, kes teisi keppidest lükkas.

Priit, kui see eelnev lõik sulle segaseks jäi, siis võta mõne trenni asemel veidi üldmäärdekoolitust - aitab sind rohkem, kui sprindiringi nühkimine. :)

Ise ma poleks mingil juhul nõus kusagil Eesti teises otsas ettevalmistatud suuskadega kuhugi karutaguse metsa maratonile minema!

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Siiamaani arusaamatu teema, et kui kannatab paaristõugetega võistlus läbida, siis minnakse vabatehnika suusaga? Olen ise palju kordi proovinud nii vabatehnika suusaga kui ka klassikatehnika suusaga paari tõugata ning igaljuhul libisen klassika suusaga kiiremini ja kaugemale kui vabatehnika suusaga (suusad mõlemad RCS'id). Igasugune tagasiside teretulnud.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Lisa 12.24 - Kas pole ütluski selline, et pikem suusk - pikem liug?

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

PP hakkab varsti vanaisaks saama, aga mehel ikka varsa aru. vähemalt suusklemise koha pealt. vanasti öeldi - sila jest, uma ne nado.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

See liu ja pikkuse teema on minu arust väga mitme otsagfa asi ja peaks sõltuma raja oludest:

1. Kuna klassikasuusal on toetuspind suurem, siis võiks see suusk sobida ju pehmema raja peale, kus on oht, et suusk vajub (väga vähe küll aga ikkagi)raja põhja sisse ja takistuseks saab midagi analoogset veerehõõrdumisele kus suusa kumera esiotsa ees on kogu aeg takistav nukk. Seega siis suurema kandepinnaga klassikasuusk ei vaju teoreetiliselt nii sügavale kui väiksema kandepinnaga uisusuusk.

2. Kui rada on väga kõva ning suusk raja sisse eriti ei vaju, siis on minu arvates parema minekuga uisu suusk, sest et hõõrdumine peaks olema väikema hõõrdepinna tõttu väiksem.

 
At 16:08, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on siis suur küsimus, et miks ma ise ei määri oma suuski. Küsin vastu: miks te ise oma autot ei paranda? Vastan teie asemel: sest te ei oska; ei tunne kõiki finesse; ei ole alati kindel, mis on tegelik probleem; ei ole kõiki vajalikke riistu käepärast; asi on väga keeruline ja nõuab eriteadmisi. Nii on ka suuskade määrimisega. Nagu ma ei paranda oma autot, ei määri ka ma oma suuski. Igaks tööks on oma spetsialistid. Sest kindel on see, et oleks ma Alutaguseks oma suuski ise ette vlmistanud, oleks tulemus veelgi hullem tulnud.

 
At 16:32, Blogger suusaunt said...

Priit, kui sa oleks rallisõitja, siis sa ilmselt nats ikka jagaks matsu ka, et mis sul kapoti all on või milline rehv kruusale käib..

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla on see teatud mõttes professionaalsuse näitaja, et olen nii kõva sõidumees, et enam suuski ise ei määri.
Inimesed on erinevad, on palju selliseid kes ei taha erinevatel põhjustel määrimisest midagi kuulda ega teada, ainult võtta sahvrist suusad ja sõita. Ega seda ei saa neile pahaks panna, suusahooldusele läheb ikka üksjagu aega ja vahendeid. Hea on muidugi teisi kiruda pärast kui midagi on ebaõnnestunud. Ise olen protokollis tavaliselt umbes keskel ja teen suusahooldust alati ise. Kõike on juhtunud kuid suuskade ettevalmistamine on minu jaoks loomulik suusamaratoni osa. Isegi mõte, et ma ei tea kuidas või millega suusad on ette valmistatud tundub veider. Alutagusel õnnestus väga hästi ja sai teisigi rajal aidatud.
Kui juba autoteema juurest näiteid tuua siis mõni mees ei juhi ka ise enam autot vaid laseb ennast sõidutada, rääkimata remondist.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mida rohkem end õigustad, seda rohkem lähed rappa. Lõpuks võib tulla äkki ka selline lause, et kuna ma artikleid kirjutada ei oska, siis lasen seda teistel teha.
Mida sa siis oskad - tundub et ainult intrigeerimisega ei paista sa küll hätta jäävat

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Jätke kuldsuu rahule! Kui kirjanikuhärra hakkaks ise suuski määrima, siis võiks väiksed valged käed miski plögaga kokku saada. Seda ei tohi ometi juhtuda lasta!

Rallisõitja näide oli tabavalt kümnesse! Ainult, et keda pole silmapiiril näha, see on rallisõitja. Tegemist on pelgalt suusarullnokast harrastajaga.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

priidul on auto??? priidul on auto... priidul on auto!!! küsimus: miks siis priit häälega või liinibussiga Tallinnas käib? vastus: priidu autol on bensiin otsas, aga sellest arusaamine on väga keeruline ja nõuab eriteadmisi.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Foto 2.
Priit on kommentaariks pannud: harrastajad startimas Tamsalu maratonil.
Vaata teraselt Priit, kõige sabas startiv 453 on sinust halastamatault mööda sõitnud. Ja järjekindlalt. Pildi allkiri on muidugi õige, teagi kuidas seda muud juttu kommenteerida.

 
At 19:16, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on palju mulle sõnu suhu ja mõtteid pähe pandud, laske algallikas ise ka ikka ütleb midagi. Seda, kuidas asjad tegelikult on.

Ma teen ikka vahet küll, kas on kruusa- või asfaldiralli. Klassika- ja uisusuuski segamini ei aja ja uisule pidamist alla ei pane. Põhiasjad on selged, aga las mehaanikud (määrijad) tee oma tööd.

See on õige - proff on see, kes enam ise suuski ei määri. Selle mõttega olen päri 100 %.

Ja ammugi ei sõida ma autoga. No kuulge, selleks on ju tõepoolest igal normaalsel eesti mehel oma autojuht. Selleks võib olla Art Soonets või Postimehe vastutav väljaandja või kes tahes. Liiati, autosõit on ajaraisk - sellal kui mõni mees rooli keerab, saan mina teha seda tööd, milleks olen õppinud ja mille eest mulle palka makstakse. Ehk siit siis veelkordne kinnitus, et igaüks jäägu oma liistude juurde. Ja minu liistudeks ei ole suuskade määrimine. Ega ka auto juhtimine.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes siin kirjutatud enamus kommentaare, võib öelda, et tegemist on eriliste kähmakate ja ennasttäis jobudega!

Pulleritsu kirjutistega võib nõus olla või mitte, aga kas teisele arvamusele jäämine on õigustus, et vanema mehega ja väga tubli ala populariseerijaga nii käituda?!
Ala, mis meile kõigile nii südamelähedane on.

Kui PP ei kirjutaks Eesti suurimas lehes ja ka mujal oma lugusid, siis teiesugused kähmakad ei satuks kunagi mitte kuskil mitte millegagi pilti.
Lisaks oleks ka kogu suusaelu oluliselt marginaalsema kõlapinnaga. Mitte, et ta täna tohutu rahvasport ja suure kõlapinnaga oleks, aga PP vähemalt kõigest väest üritab seda saavutada.

Näidakem siis vähegi respekti omasuguse suusahundi tegemiste suhtes!

Haiged onakatampijad, ausalt!!!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Kolm asja.

1) Huvitav, ma mõtlesin kogu aeg, et Priit on mehe nimi. Jo siis erand kinnitab reeglit.

2) Kadastik ja Soonets saavad autojuhtimise eest palka ;) Nice try!

3) Kui PP liistudeks on artiklite kirjutamine, siis miks ta oma jutukesed Pekingi olümpiaraamatus nii vigu täis soperdas? Mis kasu on oma tööle pühendumisest, kui Sa seda tööd ämbrikolina saatel teed?

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Inimesed, olge mõistlikud. Pole siin veebipäevikus enne käinud ja loootsin nüüd asjaliku keskustelu võistluse ja suusatamise teemal, kuid asi keskendub kellegi Pulleritsu persoonile ja see persoon viskab ise veel õli tulle. Võibolla ongi see siin nii tavaks, sel juhul palun vabandust, aga PPPst kirjutamise kõrval võiks paar lauset ka võistlusest arvamusele pühendada.

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Seda kas keegi ise omi suuski määrib mu teada protokolli ei panda.
Samas võiks ju siinsete äbarike sõnavõttude põhjal minna nii kaugele, et ilma 100% ise tehtud varustuseta oleks võistlustel osalemine keelatud.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Priidu määrde jutuga võib nõustuda 50% st libisemise määrimine korteris on tõesti tüütu ning nõuab heal tasemel ka olulisi investeeringuid.

Samas pidamise jaoks on esimeses lähenduses tarvis klotsi ja umbes 5-t topsi määret, kokku igal juhul alla tuhande krooni. Kliistrinduse lisamine teeb asja keerulisemaks, aga mitte ka väga.
Oluline kasutegur oleks juba ka see, et kui kohapeal selgub, et pidamine ei toimi, siis saab ruttu paari varanti katsetada ja siis üle määrida. Samuti juhtumid kui poes on kliister alla pandud ja kohapeal selgub, et sajab lund.

Aga esialgu ehk aitaks seegi kui lööd mõne määrijaga käed ja saate koos ennem starti asja parandada.

 
At 08:13, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on Soonetsi autos igasugu liiste, millele on peale kirjutatud "õli tulle valamine" või "ässitamine" või "intrigeerimine". Kui ta Soonetsiga Tallinnasse tuleb, siis võtab mingi paari liiste endale kätte, vastavalt enesetundele. Seda nimetataksegi "enda liistude juurde jäämiseks".

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma pole seni näinud ühtegi kommentaari sõnadega, et näe panin Priidule ära. Aga näen üle 20-e kõvatajat ja suusatamisest üliteadjat.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

PP on mõttetu vinguja. Kunagi pole rahul. Olen kindel, et enamikul olid rajal samad mured mis PP-l.

Milleks PP-le üldse pidamine.. ta ju nii kõva mees, et läheb TM-l Harimäe tõusust ka paaris ainult üles.. ise ütles

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Tule taevas appi!

Las mees kirjutab ja vahet pole kui intrigeerivalt või ässitavalt. Saage ometi aru, et PP viskab marutõbistele tampijatele meelega konte mida nad järada saaksid.

Eestis rohkem selliseid blogisid ei leidu. Priit, treeni aga samas vaimus edasi! Pole kaugel aeg kui praegu laotud põhi M50 vanuseklassis vilju kandma hakkab :)

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Jõudu Priit. Ma ka ei saa aru milleks on vaja Priidul ise suuski määrida? Mis vahet on kas määrib ise või laseb määrida. Mina pole ka võistlusteks ise määrinud. Kuigi jah pidamine on tulnud välismaratonidel ise panna aga libisemisega ei ole ma küll jänanud. Treeninguteks saan nüüdseks ka libisemine pandud, kuigi eks see korteris määrimine üks nöök ole.
Ja kui Raxi huvitab kuidas mu seis suusarajal on, siis olen saanud mõlemad selle aastased maratonid haleda kaotuse osaliseks kuna ma pole julgenud isegi starti tulla aga ehk mõni maraton veel tuleb ja saan asja parandada.

eero

 
At 09:28, Blogger Erkki Ehasalu said...

Tore on kohe vaadata siin, et eestlased on positiivsed inimesed. Ega ju ei saa kohe midagi head öelda. Parem ju ikka teise kulul enda ego upitada, eriti veel anonüümselt :)

Mind aga vihastas selle maratoni ajal hoopis see, et keegi härra nr. 229 sõitis tõusudel süüdimatult uisku (Seda ma nägin viimasel 5km kui ma talle järgi jõudsin ja mööda sõitsin). Ma ise startisin stardirivi lõpust ja arvasin, et eespool ikka professionaalsemad suusatajad aga... Siin kohal tekib küsimus, et kui nagunii ei sõida esikoha peale, kellega sa siis võistled ja miks iseennast petta?

 
At 10:01, Blogger Kidra said...

no minu meelest oli tore maraton. Ja kuna ilmaolud olid keerulised (kõigile) aga rada suhteliselt lihtne (kõigile) siis selgus ikkagi edetabel selle ilmaga sellel rajal :) Ja ma ka nägin sel uisutajaid tõusudel - eks see jääb igaühe oma südametunnistusele nagu ka raja lõikamine. Võimatu oleks massiüritustel seda kuidagi kontrollida peale esi 100at.

Kuna minu suusa pidamine (libises minul väga hästi) töötas väga sarnaselt PP kirjeldusega tema suusast, siis kui pool maad oli sõidetud ja ma endiselt liikusin ainult paaristõugetaga sisuliselt, mõtlesin ma muide PP Sinu peale - näe, lõpuks raja profiil, mis peaks Sinu stiili kroonima :) Kuigi ma arvan, et ma pole elus suuskadega 40 kilmeetri sees nii palju kurve võtnud kui seekord (osalesin Alutaguse maratonil esimest korda).
TP teenindus oli tore. Korraldus ka. Minul on sellest maratonist AINULT posit emotsioonid.

PS Mina ka ei määri oma suuski ise (kasutan A&T Sport teenust juba aastaid). Pidamise alla panemine tavaoludes trenniks ei käi siia alla ning seda ka 'määrimiseks' nimetada on nagu ... labane. Ja põhjendus on sama, mis ka PP. Ma arvan, et ma ei ole siin enamusele (k.a. PP) konkurent.

 
At 10:29, Blogger Vahur said...

Uisutajatest rajal:

kõige lihtsam variant on võtta taskust telefon ja filmida 4 sammu seda uisutajat rajal! Olen ühe korra praktiseerinud - töötas hästi!

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Telefoniga rajal? Mul on tavaliselt suusatades ka muud teha kui telefoni tassida või sellega filmida:)

 
At 13:57, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, tõsi see on, et ka üks minust kümmekond km enne lõppu möödunu kasutas ühel lõigul selgelt vähemalt nelja uisusammu, aga number jäi mul fikseerimata.

Nr 229 oli Kalle Kroon, koht 145.

Viimaste kommenteerijate seas suur aitäh neile, kes kirjutasid kell 19:47, 20:33, 08:31 (Rax), 08:59, 09:28 (Erkki Ehasalu) ja mõned teised ka, nagu Eero ja Kidra.

Ja tõepoolest, tahaks küsida nagu Rax, et kus need mehed on, kes siin saavad kuulutada, et tegid mulle pähe. Ma ei ole seni veel ühtegi sellist tõdemust näinud.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Tere kõigile!
Mitmete ebasoodsate asjaolude kokkulangemise tulemusena tuli startida 16 min peale 11.00-i ja siit ka mõned järgnevad arvamused Alutaguse maratoni korralduse, suusakultuuri ja suusa ettevalmistuse kohalt. Erinevates kommentaariumites on Alutaguse maratoni korraldust kiidetud ja mõneti on see õigustatud kuid on ka vajakajäämisi ning seda eriti raja osas. Raja alguses kui oli sissesõidetud mitu rada kuni 5 km, siis lühirajal sõitjatest mõõdumine erilisi probleem ei tekitanud. Peale 5 km hakkasid selg ees vastu tulema pikal rajal suusatajad ja kuni 10 km sai ka neist kõrvalrajal mõõduda. Kuid edasi peale 15 km läks asi keerulisemaks kuna kõrvalrada oli kaetud värske lumega ja libisemine kaunis kehv, siis tuli eelsõitjast mõõdumiseks spurtida, sest kõik sõitsid sissesõidetud rajal. Kolmandik suusatajaid andsid rada ilma küsimata, teine kolmandik andis rada küsimisel, kuid oli mitmeid, kes vastasid sapise märkusega või viitega kõrvalraja kohta, mis sissesõitmata. Viimastest sai mõõda tõusudel ja loendamatutel raja pööretel. Lõpupoole oli taas teine jäljepaar sõidetav ning mõõdumine lihtsam. Seega tuli mõõdasõita ligi kolmesajast suusatajast tulemuseks koht kolmanda saja alguses ja oma kella järgi aeg 2: 23.20 andnuks 125. koha. Suusad määrisin ise ja lipe oli hea ja pidamine antud lumeoludes normaalne. Olen kasutanud ka määrimisteenust A&T Sport oma ning täiesti rahul, kuid kuna suuskade logistika on küllalt keeruline siis olen loobunud ja vajalikud vahendid-määrded hankinud ja pole erilisi mõõdapanekuid juhtunud. Samuti on internetis piisavalt ilmastiku ja määrdeinfot eelseisvaks maratoniks.

 
At 13:25, Blogger Jaak said...

Olgu Priit, panin ära sulle Alutaguse maratonil. Tõestus sellest et vahest loevad su kirjutisi ka inimesed, kes maratonidel ja muudel võistlustel kiiremad on PP-st. Aga see polnud üldse põhjus miks otsustasin ka sõna võtta, Priiduga saame Tartu radadelgi juttu puhuda.
Tegelikult jäi minulegi silma siinsete kommenteerijate tõsine vimm ja kadedus või ma nüüd ei teagi kuidas seda nimetada. Laske Priidul kirjutada, ilmselgelt teeb ta seda ju hästi ja huvitavalt, miks muidu loeksime siin nii hulgaliselt kommentaare.
Priit on viimase paari aastaga teinud ära väga suure töö suusatamise propageerimises, ma julgeks küll väita, et tublisti kaasa aidanud ka Tartu Maratoni stardinimekirja täienemises aasta-aastalt.
Ma ei teagi nüüd, mis Priidu enda eesmärk on läbi nende kirjutiste saavutada, aga suusatamisele üldiselt teeb selline tähelepanu kindlasti pigem head kui halba, niiet jäägu PP-le oma arvamus ja kõigile teistele enda omad. Kirjutab, mis ta kirjutab, aga vahest on päris huvitav lugeda spordist suusafanaatikust ajakirjaniku silmade läbi ja sulepea kaudu. Kuidagi riivab silma lihtsalt lugeda pidevalt ainult mingit poriloopimist ja trotsi PP suunas.
Jätka samas vaimus Priit!
ehk kunagi tuleb taas päev, kui pean sulle alla vanduma...

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Kuule priit pullerits lõpeta oma jama ära ja tee trenni järjepidevalt siis tuleb koht.

 
At 08:25, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Jaak! Seda, et Su jutt tabab naelapea pihta, kinnitab kohe Sinu kirja otsa lisatud remark, kus mul soovitatakse teha trenni järjepidevalt. Uhuhuuuu... No kui mina ei tee trenni järjepidevalt, siis mis asi see järjepidev trenn üldse on? Äkki selle soovituse andja ütleb seda? Veel parem - las näitab seda enda näitel. See on ju remark, mis näitab veel kord, et mõni mees käib siin pimedast vimmast ja vihast vehklemas, aga ei tea ega arvesta, mida teeb see, kelle pihta ta pori loobib. Ometi on siin kõik ilusasti nädalate kaupa kirjas, mis trenni ma olen teinud.

Sellistele meestele tahaks kohe öelda, et... aga ma jään parem viisakaks. Erinevalt sellistest meestest.

 

Postita kommentaar

<< Esileht