neljapäev, veebruar 05, 2009

Pullerits: Miks on suusatamise tulemused ebaloogilised?

Suusatamine on täiesti ebaloogiline spordiala. Oma arust võid sõita hirmus kiiresti, tõusudest lausa üles joosta, rammida sirgetel nagu õmblusmasin, aga pärast vaatad tulemusi ja ei jõua ära imestada, kuidas oled paarikilomeetrisel distantsil kaotanud parimatele (ja sugugi mitte maailma mastaabis parimatele) taas mitu head minutit.

Seda ebaloogilisust suurendab vaid tõsiasi, et liiga palju sõltub kõrvaliste abist. Näiteks määrdemeeste tööst. Päev enne eilseid Tartu meistrivõistlusi lasin Silja Spordis pidamist alla panna. Seal käis küll telefonitsi mitme mehega konsulteerimine, aga tulemus oli ikkagi see, et suusad absoluutselt ei pidanud. Nii kui pisut teravamat liigutust üritasin teha, lendasid need siuh-ja-sauh! tagasi. Vaat siis, kui tähtis on enne võistlusi mitme paari olemasolu ja suuskade testimine.

Järgmisel päeval, vahetult enne võistlusi, lasin Silja Spordis teha suuskadele vigade paranduse ja pidamine sai paika.

Tartu meistrivõistlustel tuli eile läbida klassikatehnikas kuus ringi ehk ametlikult 7,8 km. Nagu ikka, startis igaüks siis, kui heaks arvas. Üritasin päevavalgega peale saada, sest siis on nähtavus parem, ehkki kunstvalgusega tuleb reljeefi eripära ja tekstuur paremini esile.

Tulemused ei ole veel teada, mistõttu saan ausalt, ilma et arvuline info alateadvusele rõhuks, konkurentidele tunnistada, kuidas läks. Stardist oli küll paaristõugetega lennukas minek, suusad tikkusid vägisi rajalt lahti kerkima, nii et pidin endale meelde tuletama: ära kihuta, ära pinguta üle, ära sõida hingamist kinni. Kuus ringi on ikka hoopis midagi muud kui hooaja avastardi neli ringi. Sellegipoolest võtsin tõuse enam-vähem joostes, sest olen aru saanud, et just neis kohtades saab aega võita. Sirgetel ja laskumistel, oletan, sõidavad minu masti mehed enam-vähem võrdselt (jah, laskumistel on raskematel siiski mõningane eelis).

Murdepunkti kui sellist, kus tunned, et nüüd tuleb käik madalamale lükata, sest muidu on toss varsti väljas, ei tekkinudki. Tõsi, mõne tõusu tipus läks keha pisut vedelamaks, aga siis tuli end n-ö kätte võtta ja pika vahelduvtõukega laskumisele tõugata ning taastuda. Et seejärel taas tõusunukist üles tormata. Oma arust suutsin sellist jooksvat tõusuvõtmist hoida lõpuni.

Üks ajakaotus tekkis ka. Teise või kolmanda ringi Emajõe-poolsel sisemisel vasakpöördega laskumisel, mis oli libedaks-siledaks uhatud, ei saanud suuska sugugi kantima ja koperdasin raja-äärsesse lumme, nii et hoog käis peaaegu täiesti maha. Sinna võis kaduda mitu sekundit. Oma viga, tegelikult - püüdsin sisekurvi hoides aega võita, ent tagantjärele tundub, et mõistlikum olnuks sõita väliskaart, sest seal sai suusad kindlamini maha ja ilmselt õnnestunuks ka hoogu rohkem ülal hoida.

Arvan, et esimene ring tuli ikka mõnevõrra kiirem kui järgmised; pakun, et 2.-4. ringil hoidsin enam-vähem ühtlast tempot; oletan, et võib-olla 5. ringil tuli väike ajaline tagasilöök; ja usun, et lõpuringil sain taas kiirust sutsuke rohkem üles.

Näis, kui tulemused tulevad, kas tunne ja mälu on petlikud või mitte. Igatahes tegi heameelt see, et äralangemist ei tekkinud ja enda meelest suutsin normaalselt tempot ülal hoida. Siiski, sirgetel oleksin võinud jõulisemalt ja võimsamalt töötada; kaldun arvama, et hakkasin liiga rapsima.

1. Jaak Teppan (1984) 19.47
2. Jakob Remmel (1989) 19.55
3. Rasmus Pind (1992) 19.57
4. Mathias Juust (1992) 20.07
5. Martin Ling (1992) 20.23
6. Allar Kivil (1976) 20.30
***
14. Rannar Raantse (1977) 21.22
15. Rein Kullamaa (1969) 21.25
16. Taavi Kõvatoomas (1987) 21.28
Janek Truu (1972) 21.28
18. Priit Pullerits (1965) 22.09
19. Hans-Kristjan Kask (1992) 22.14
20. Taivo Pallotedder (1975) 22.15
21. Karli Kõvatoomas (1988) 22.24

Pilk protokollile näitab, et omas vanuseklassis M35 (1974-1965) tulin Kullamaa ja Truu järel kolmandaks. Kaotus Jaak Teppanile on ka protsentuaalselt palju väiksem kui avastardis. Kurmo Neemela Hawaii Expressist, kes eelmisel, vabatehnikavõistlusel lõi mind umbes poole minutiga, kaotas nüüd ligi kolmveerand minutit (25. koht 22.53ga). Kaupo Kattai Extreme Spordist, kes minu teada on mind samuti enamasti edestanud, oli 22.56ga 27. ja endine koolivend Aivar Veri, kes viimati Tartu maratonil oli minust üksjagu eespool, oli 22.57ga 28. Mark Murdvee Tartu Suusaklubist, kes viimatisel uisutehnikajõuproovil edestas mind minutiga, oli 24.02ga 37. Kokku osales 48 suusatajat.

Nende tulemuste põhjal ei jää tõesti muud üle kui tõdeda, et suusatamine on täiesti ebaloogiline ala.

******Seligman, Route 66, Arizona. 8. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Start Otepää MK-etapi sprindivõistlusel. Vasakult teine Andrus Veerpalu. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu tõusutehnika Otepää MK-etapi sprindivõistlusel. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

Foto 3: Aivar Rehemaa finišitehnika Otepää MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

läheb veel ebaloogilisemaks pärast TM, kui mõni 10+ tundi per week harjutanud mees ei pääse 200 sisse

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Senise info põhjal loogiliselt mõeldes ja ilma ühegi apsuta, peaks Priit TM kohe väga heale kohale sõitma. Samas eksimis kohti võib oi kui palju leida.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Kirikus käik võiks ebaõnnest päästa.
http://www.tartumaraton.ee/?sisu=uudis_edasi&lang=est&id=458&mid=10&www=8EILccfadZiEXEAFctpHJazoKm0

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Tere!
sattusin eile lugema sellist ajakirja nagu "Tarkade klubi" - selle viimases numbris on päris pikalt juttu Eesti suusakoondise "köögipoolest". Muuhulgas on toodud ka välja need tegurid, millest sõltub suusatamises tulemus: VO2max, pulss, lihasetüüp, erialane võimsus jne. Päris kasulik jutt, järgmises numbris lubatakse kirjutada määrimisest. See repliik kõlbab ehk ka selle blogi eelneva sissekande juurde.

Aga Priit - näha et Su trennist on kasu - edasiminek on ikka silmanähtav!

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust oled sa, Priit, ka päris heas vormis. Ja kui sa seda head vormi veel hoida suudad, siis usun, et sel aastal sa juba Evelin Ilvesele ei kaota;)

 
At 16:02, Blogger Kidra said...

Silja Spordi määrimise taset ega hindu ei oska ma kommenteerida, aga A&T Spordis on iga kulutatud sent kaetud kvaliteediga. Meeldiv ja profesionaalne teenindus selle hulgas.

Mida kõike inimesed pole nõus kulutama oma rõõmu eest maksimaalse mõnuga suusatada :) :)

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Isegi kui PP presidendiprovvale ei kaota, siis Eesti Ekspress naeruvääristab mingil muul moel oma aasta kokkuvõttesse teda ikka. ;)))

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Kui lasta, terve talve oma suuski(suuski on KL+UISK 2+2 paari) hooldada-määrida nn. määrdemeeste juures, maksaks koos võistlusmäärimistega mingi 3000-4000 raha lõdvalt ära. Selle raha eest saab täieliku nn. põhimääretekomplekti + vahendid, va. pukk( puki saab ka ise edukalt teha). Ja kui hingelt ja veendumuselt oled ikka suusamees, siis soovitan PP.-le ikka härjal sarvist haarata ja ise asi endale selgeks teha ja määrded soetada. Sama ajaga, mis Silja-Sporti edasi tagasi sõidad, on Sul juba mitu paari suuski määritud. Ja selle juures jõuad veel võileiva ka põske pista:)

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

to 16.21

Siiski see pole niisama lihtne. Et saada korralikult ise määritud suusad iga lumeolu ja ilmastikutingimusega, ei tule sinu pakutud eelarvega välja. Siin pole teadjatele mul pikemalt midagi seletada.

 
At 16:48, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ka mina ei usu, et ise saab paremini ja soodsamalt määritud, sest ega ikka ise jõua kümneteks eri oludeks kümneid määrdeid soetada - isegi Hawaii Expressi Kurmo Neemela oli käinud enne eelviimast võistlust Silja Spordist määrdeid soetamas!!!! - ja kindlasti pole algul endal kogemusi, nii et ühe või kahe hooaja jagu keerad ise plötserdades ainult jamasid kokku, lisaks pole võtta mitme mehe know-how'd nagu hooldetiimides (no näiteks see jutt, mida ainuüksi Margus Ader mulle räägib määrimisest, on üle mõistuse keemia, ja vean kihla, et enamikule siinseist lugejatest ka). Ja ärge unustage, et mul on Silja Spordiga oma diil, mis erineb ikka väga-väga teiste diilidest.

Teistelt, kes siin mulle läbi lillede fiaskosid ennustavad, thaks küsida, et millest seesugune arvamus? Vaadake, senimaani olen olnud stabiilne sõitja - jah, ma ei ole luuavarrest pauku pannud, aga ma ei ole ka sellist haamrit ega paneeli saanud, et omadega täitsa ära oleksin kukkunud. Miks siis nüüd peaks äkki nii sandisti minema?

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

miks ebaõnnestud? sul igal aastal juhtub mingi olulise etteaste eel miski anomaalne jama, kukud kokku jne. sel aastal on jama veel olemata. kui matemaatikat jagad, siis juhtub see TM ajal. jääd starti hiljaks, klamber hakkab logisema, kepp puru vms. osad mehed on spordis lihsalt ebaõnnega ülepea koos - u.aava, m.hernits, k.rahnu, t.kink, p.pullerits.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Määrimise kohalt tuletaks meelde kui palju oli viimase TM järgselt kurtmist, et suusad tippude(know-how :)) poolt määritud ,flooriga ja puha -aga valesti!
Vähemalt niipalju pead määrimisega ise hakkama saama et kui võistluse hommikul Tehvandil suuska proovides selgub et suusk absoluutselt ei pea-siis oled ise võimeline parandused sisse viima.

Määrimine pole ammu mingi salateadus-iga määrdefirma kodulehel on õpetused kuidas mistahes olude juures oma suusad määritud saada, rääkimata eesti keeles 1999.a ilmunud brozüürikesest "Suusamäärija käsiraamat".

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

tõepoolest, miks peaks PP TM-il ebaõnnestuma? ehk ei lähe nii hästi, kui ta tahaks aga ütleme, et ta võiks saada tulemuse vastavalt treenitusele

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Millal juba panuseid saab hakata tegema?

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

jaaa, tundub et PP liigub vääramatult esi100 koha hulka seekord, ja minu lootus teda kotti pista on liiga utoopiline lisaks on meie vahel stardis veel 500 meest, aga elame-näeme, kui 42km-l olen veel 2 min taga, siis teen selle paaristõukega tasa, kui ei siis tunnistan kaotust.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka ,stardin 500 - 700 koridoris,aga hetkel kindel plaan PP.le ära teha. Arvan ,et PP koht tuleb 150-ne kanti ja sinna kannatab 500 pealt sõita küll

 
At 13:45, Blogger Vahur said...

Pakuksin PP-le kohta 150-200 TM-l. Tavaliselt kipuvad harrastajatel ikka põhi eesmärgiks olevad esinemised aiataha minema (võibolla liiga karmisti öeldud - aga ikka jääb väike reserv korrektuurideks järgmistel aastatel ning üht-teist saab närveerides valesti tehtud). Kui PP peaks 150 siise tulema, siis ma arvan et enam ei tuleks juttu harrastajast teha!

 
At 13:50, Blogger Madis said...

Mina teen ka Priidule ära. Luban olla rajal üle viie tunni. Proovigu ta järgi teha :-)

 
At 14:21, Blogger Priit Pullerits said...

Lahe, kui siin nii palju lahedaid sägasid tuleb minuga maid jagama. Seltsis segasem! Kui mööda kimate, siis öelge, et hei, ma olen see 14:27 vms mees, kes ütles et... - siis laulge oma siinne tiraad ette, et mul meelde tuleks, kellega tegu, sest ega ma küll suuda neid anonüümseid lahinguähvardusi siit pähe õppida, et kes mida lubas ja kust tulema pidi ja kuhu välja jõuda tahtis.

Aga üks asi küll: tavaliselt on nende ennustustega nii, et need ei kipu üldse täppi minema. Olen siin teinud ennustusvõistlusi enne rattasõite ja kõik on ikka laias kaares mööda pannud. Mis sest järeldada?

 
At 17:33, Blogger Madis said...

Mina järeldaks seda, et kõik päevad pole vennad. Ja kui suudad üle 90% täpsusega pidevalt ennustada, oleksid rikas mees.

 
At 17:09, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20161118 junda
michael kors canada
louis vuitton sunglasses
louis vuitton outlet
hollister canada
canada goose outlet
swarovski uk
ghd hair straighteners
cheap jordans
polo ralph lauren
uggs on sale

 
At 05:08, Blogger Unknown said...

adidas nmd
adidas superstar shoes
michael kors handbags
yeezy boost 350
yeezy shoes
harden shoes
michael kors outlet store
yeezy boost
nike roshe run
adidas neo
320

 

Postita kommentaar

<< Esileht