esmaspäev, november 16, 2009

Pullerits: Miks nädalalõppudel saan kaks haamrit?

Mu noorpõlve iidol Sebastian Coe on öelnud jooksmise kohta nii: jooksmine tähendab seda, et oled kogu aeg väsinud. Tema eluloofilmis on stseen, kus ta tõmbab pärastlõunal mingis garaažis dressid jalga ja peab isaga treeningu üle nõu, endal selline olemus, nagu oleks just voodist tõusnud - nii väsinud ja kustunud on ta pilk ja kehakeel.

Miks rääkis Coe vaid jooksmisest? (Nojah, ilmselt polnud ta murdmaasuusatamisest eriti teadlikki.)

Ma saan igal nädalavahetusel seoses suusatrenniga kaks haamrit. Või paneeli. Või litrit.

Sügisel küsisin Vasaloppeti võitjalt Raul Ollelt, kas tema on ka haamrit saanud. Ta ütles, et on küll. "Kui saad korraliku haamri, siis tahtejõuga sellest üle ei saa," kirjeldas ta mulle. "Kustudki ära. Sul on ükstapuha."

Haamer, nagu Olle seletas, tuleb energiapuudusest: kui ei saa korralikult süüa-juua, siis organismi varud saavad otsa. Ehk tekib energiakriis. Isegi väga tahtejõuline inimene ei suuda Olle väitel siis oma keha edasi tassida. "Kiirus ei lange protsentides," lisas Olle, "vaid kordades." Siis jääb tema sõnul üle kas rahulikult lõpuni kulgeda või katkestada, edasi punnida pole mõtet.

Olle on saanud kolm-neli korralikku haamrit, lisaks paar väiksemat. Näiteks 200. aastal La Transjurassienne'il (72 km) kaotas ta enda mäletamist mööda viimasel 3 kilomeetril Jaak Maele viis minutit ning sai 25. koha. Mae oli 14., võitis Ollet kahe minutiga.

Siiski, minu haamer on pisut teistsugune. See on vähemalt seni saabunud pärast trenni. Näiteks tegin nii laupäeval kui pühapäeval Tähtvere spordipargis 30 ringi, kokku kummalgi päeval 25,5 km. Laupäeval läksin rahulikult sõitma, aga vaatasin juba 10 ringi järel (33.30), et tempo on üllataval kombel kõvem kui eales varem sel sügisel. Ei tea, kas vahepealsed saali- ehk jõutrennid tegid õlavöödet nii palju tugevamaks ning vahepealne teatav puhkus rullikutel sõitmisest andis uut särtsu? Pühapäeval võtsin tempot seega veelgi rahulikumaks. Läbisin Swenori klassikarullikutel 25,5 km 1:44.45ga, laupäeval kulus selleks 1:43.20.

Aga mis juhtus pärast trenne? Läksin koju, pesin end sooja-sooja duši all, et keha üles soojeneks, sõin kõhu täis, heitsin diivanile, et loeks ja hariks end pisut, aga... vaat siis tuligi haamer. Tasapisi, aga vastuvaidlematult. Akna taga tõmbus päev õhtusse ja uni murdis lihtsalt maha.

Aga need ei ole totaalsed unehood. Tegelikult on need tuttavad päevadest, kui Tallinnas tööl käin. Siis tekib õhtul Tartusse tagasi sõites sama tunne: istud bussi, loed lambi valgel neljarealise kiirtee lõpuni, seejärel murrab uni maha. Lased sõba silmale Kose risti või Arduni, siis teed silmad lahti ja loed edasi.

Suusatrenni-järgsete haamritega on sama lugu. Viie-kümne, halvemal juhul 15 minutiga olen taastunud. Ja elu jätkub. On see teilegi tuttav stsenaarium?

Boonusteemast. Saan aru, et piltide mõistatamine on liiga lihtne. Vaatasin hea semu Vahur Kersna saadet "Sind otsides" ja tabasin ära, et Andrust usutles ta Toomemäel Beari ausamba lähedal, ehkki taustaks olid vaid pargipink ja paar puud, ning Andruse isa elas Tartu-Tallinna maantee algul Tiksojal, ehkki seal oli taustaks naid traataed, mille tagant paistis auto - kusjuures Kersna ei maininud ega andnud mõista (vähemasti ei pannud ma seda tähele), et tegemist on Tartuga. Ja Andruse usutlemise ajal ei andnud ta mõista, et kaadrid on üldse üles võetud Eestis. Ometi tundsin tuttavad kohad lausa iseenesest ära.

Niisiis, saades aru, et piltide mõistatamine on lihtne, siis siin loodetavasti seni raskeim küsimus alloleva pildi kohta: mis linnas asub see maja?
******Foto 1: Eesti Energia juht Sandor Liive (ees) ja Raul Olle 2006. aasta aprillis Pirita terviserajal. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Raul Olle 2007. aasta märtsis Albus Jaak Mae karikavõistlustel. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 3: Raul Olle 2007. aasta Tartu maratoni finišis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Raul Olle (keskel nr 8) 2005. aasta MM-võistlustel Oberstdorfis Eesti teateneliku avaetapi sõitjana. Foto autor: Kalev Lilleorg, Õhtuleht/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit pagan #¤%&>>!@!, Moonstone Beach Dr, Cambria, California Sea Chest

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Muide Priit, katsu ikka nendelt mõistatamispiltidelt meta-andmed seest välja rookida ja pilt ümber ka nimetada, on äkki natukenegi raskem.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

DAMN. Pildil on vastus ka ilma metaandmete ja ümbernimetamisteta sees. Peab ikka tähelepanematu olema, et seda mitte märgata.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Arusaamatu, mõne mehe mõte liigub ikka müstilisi radu mööda. PP-d siin silmas peetud. Ootaks huviga PP selgitust, miks tema arvates tänane pilt varasematest raskem pidi olema?

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Appi, mis metaandmed.
Google annb ju seachest seafoodi esimese valikuna selle õige vastuse. Ja seachest seafood ju plakatil suurelt kirjas.
Priit, krt enne kui ülesande annad testi seda kellegi peal.

ain

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Näha kohe, et Priidul on haamer veel tänagi sees. Tähelepanu ei ole sendi eest ka järgi enam.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

mida imestada, tavaline haltuura. raske uskuda et sa ajalehte suurema keskendumisega kirjutad.

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

Tjah, ma kahtlesin ise ka selles Seachesti märgis. Ikka peab pildil mingi loll detail olema, mis kõik ära rikub. Jälle teie võit...

Aga annan siis kohe lisaülesande. Vaadake seda värvikirevat pilti. Sellel ei ole küll mingeid tähti end numbreid. Küsimus: mis see on ja kus?

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

No nüüd tuli alles pauk harjavarrest. Tegu on Jaanipäeva prallega laeva pubis. Kuna tegu on Eestis kommertstegevust arendava ettevõttega ja mulle blogikommenteerimise eest raha ei maksta, siis ma ei saa sellel firma ja laeva nime välja öelda :D

 
At 10:57, Blogger Priit Pullerits said...

10:46 - kui vastamine käib üle jõu, siis ei ole mõtet umbluud ajada. See ei ole mingi Eesti, mis pildilt vastu vaatab.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Las Vegas, Nevada.
Bellagio. http://www.chihuly.com/installations/bellagio/

Ants.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

ma ei imestaks, kui arvataks ära ka PP poolt pimedas toas tehtud pildi tegemise asukoht :)

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Aga tegelikult on ikka õudne lugu küll, kui Priit ei suuda leida oma pildikogust sellist objekti mida blogi lugejad tuvastada ei suuda.

Ületreenitus ja 2 haamrit on siin kindlad märksõnad.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit anna veel mõni pilt, anna lõpuks üks tõeline pähkel. See piltide värk läheb siin ju järjest labasemaks, nende asukoht määratakse juba kindlaks minutitega, sic! See ei ole enam tõesti huvitav, näita mis sa suudad! On sul seal failikogus, mõni tõeline maiuspala ka peidus?

 
At 12:57, Blogger Priit Pullerits said...

Tõesti, "vastaste" ülekaal on masendav - ma-sen-dav, ütlen ma.

No mis siis muud kui prooviks veel ühte pilti.

Pagan, kui selle ka minutitega ära arvate, siis jääb vaid mõrvarlikud ülesanded üles riputada.

Niisiis, mis linnas on tehtud pilt sellest kirikust?

 
At 12:59, Anonymous Vahur said...

Pakuks PP-le välja, et võiks kohe midagi arhiivist võtta. Vähemalt 10-15 aastat tagasi - oleks hea meenutada, mis kõik on muutunud!

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

peaks olema kuskil Kreekas Ateena äärelinnas Kifissia Monastry of Swallow... aga see vajab kontrollimist veel

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Kreeta saarel
Church of the Panayia, Aroni, Akrotiri

 
At 13:47, Blogger Andres P said...

See ei ole haamer ;), see on vararahva seas tuntud kui "leiba-luuse-laskma". Ehk enamus verd suunatakse seedeelundkonda ja vaene aju saab vähem hapniku. Lisaks suurem-väiksem väsimus ja nii see uni tulebki. Piisab kergest välisest ärritusest ja oled jälle teovõimeline. Ehk siis pigem hapnikupuudus kui energiapuudus.

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

13:08 ja 13:16 - vale vastus. Vähemalt on juba eksimused hakanud tekkima. See annab lootust...

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Jaa Priit, see on hea pilt :) on juba pähkli moodi.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjutasid haamrist? Selle kirjelduse järgi pole see haamripoegagi. Selle tegelikku ja sisulist tähendust pead veel otsima ja õppima. Lausa uskumatu tundub sellise spordimehe sulest lugeda et võrreldakse trenni, pesemise, kõhutäie, jms järgset unist olekut haamriga, kus sportlane sisuliselt jääb võistlusrajal jõuetuna seisma.
Nende kahe erinevus võiks olla umbes sama suur kui kummihaamrikesel kuvaldast.

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, sõbrad-konkurendid, haamer on täiesti mitteteaduslik termin, mistõttu selle kasutamise meelevaldsus on osati õigustatud. Ma ju kasutasin ka paralleelterminit "litter". Nõus, et haamer üldlevinud slängitähenduses on midagi muud, kui mu uni pärast treeningut.

 
At 15:00, Blogger Jaagup said...

Ka mitteteaduslikel väljenditel on ju kindel tähendus, eriti kui neid kasutada spetsiifilise valdkonna kohta.

 
At 15:06, Blogger Jaagup said...

+ veel see, et sa oled artikli alguses haamri ära defineerinud kui energiapuuduse, lisanud veel väljendi - kui ei saa korralikult süüa-juua.
Sinu "haamer" tuli peale sööki. Seega ei ole juba ainuüksi etioloogia ja põhjus sama, järelikult ei saa ka tulemus sama olla.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mis te jaurate, kui ma kõhu täis luristan ja hakkan mõlgutama mõtteid veel pärast seda miskist igavast treenimisest, siis silm läheb iseenesest kinni ja enne tundi või 1,5 ei toimu miskit. Sisuliselt on tegu haamriga, sest miski jõud ei suuda panna mind korraliku intervall treeningintensiivsusega liigutama. Ainuke mida võib teha siis on rahulikus tepos matkamine. See läheb igati haamri definitsiooniga ühte auku. Sisuliselt on voodis pikutamisel sama asjaga tegu - veri kaob lihastest hoopis prioriteetsema tegevuse peale...

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Neapoli, Panagia, Kreetal

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Hellitasid meid juba nende labaselt leitavate piltidega ära. Noh oli jälle hea vaheldus küll. Seekord andestan. Labaste piltidega jooksis mõte juba täitsa kotti, sai korraliku haamri...

 
At 16:50, Blogger Priit Pullerits said...

Braavo, braavo, braavo!!! 16:11 ja ilmselt ka 16:19 - väga kõva sõna. Vau!!!

Aga see ei ole veel kõik, mida suudan. Panen siia nüüd veel midagi palju kõvemat välja. Vaat see on minu arust pirakas. Kas pusite niisama lahti või tahate seekord äkki vihjet ka?

Niisiis, mis linnas ja kus kandis see graffitit täis sein on pildistatud? Või suudab keegi koguni tänava nime öelda?

 
At 16:53, Blogger rene said...

Graffiti Monastiraki piirkonna kandis, Ateenas

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Thisio, Ateenas

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ei noh, ma olen keeletu... Uskumatud tüübid. Ma ei jõua küsimust välja pannagi, kui juba vastus tuleb. Kust see pilt ära arvati??? Täitsa lõpp... Palun, seletage!

Nüüd ei jää muud kui teha viimane meeleheitlik katse. Ma arvasin, et ei pea nii põrguliku ülesandeni minema, aga peab...

Niisiis, näete pilti kahest mehest. Mis tänaval ja kus linnas on see tehtud - ja kes lisapunkte tahab teenida, siis mis on parempoolse mehe isa ja mis on vasakpoolse mehe ema nimi? (Okei, need küsimused ema ja isa nime kohta oli nali, mis siis, et ebaõnnestunud nali, aga ehk annate andeks.) Kuid linna ja tänava nime tahan küll kuulda!

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Iraklion?

 
At 22:10, Anonymous Proovime ka said...

Viimane pilt on Tartu. Tänavat ei suuda mõelda.

 
At 22:12, Blogger rene said...

Priit, graffiti lahendus oli labasem kui Sa arvad. Google'i pildi otsingusse "grafiti athens" ja esimene pilt mis välja tuleb, ongi... bingo! Ateena oli suht avantüür ühe proua koti peal oleva kirja "poulopoulos" tõttu. Aga näkkas.

 
At 09:06, Blogger Madis said...

Ja-jah, see peab Tartu olema. Mujal maailmas nii räpane ikka pole :-)
Ja riietuse järgi ka vaadake, mujal maailmas on kerjustel palju soojem ja ei pea lisariideid kasutama :-D

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Linn on Ateena, tänavaga läheb veidi aega....

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et vasakpoolne kasutas viimases trennis pulsikella.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

parempoolne käib konditsioneeritud ruumis ratast sõitmas, sellel on kardiogramm integreeritud

 
At 13:23, Anonymous Proovime ka said...

Tartu pakkumine oli tegelikult selle topsiku põhjal. Mulle tundub Cinamoni kinoketi värvide moodi ja esimene täht on vist ka C. Seega Tartu, sest Tallinnas alles avati :)

Mis muidugi ei tähenda, et nad mujal maailmas tegutseda ei võiks. :P

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Ateena on vale vastus. Seal sihukest tänavakaevuluuki ei ole.

Linn asub seetõttu arvatavasti Kreetal, kuid mis linnaga on tegu on väga keeruline küsimus, sest andmebaasi võimalused on piiratud...

Nende paadialuste kohta on näo järgi ka paremast andmebaasist võimatu midagi leida, sest sihukesi on terve kreeka täis. Ainuke mida nende kohta saab öelda on tervislik seisund. Pulss on momendil mõlemal ca 60 l/min. Parempoolsel juba sutsu alla (ta on täitsa lõtv).

Kreeka tähestik on ka nii segane, et joogitopsilt on midagi võimatu otsimisel appi võtta.

Seina peal on veel üks kreeka ühiskondliku asutuse logo, kuid selleks, et selle järgi täpne asukoht kätte saada on vaja tunda kohalikke konkse ja keelt.

Kokkuvõtteks peab ütlema, et kuna pilt on seekord haruldaselt detailivaene, siis lähtuvast ülalanimetatust pole selle teema lahendamiseks mõtet aega pühendada ja tuleb anda üldine vastus, et Kreeta.

Lõpuks üks punn ka Priidule. Vedas, tuli jännist välja. No aga oleme ausad, peale arusaamatute hieroglüüfide kaevuluugil ja kahe väsinud kreeka mägilase ei seo seda pilti ühegi maaga mitte miski.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Priidu jälgi ajades peaks olema jah kuskil Kreetal. Samas võis vabalt teel Kreetale klõpsida ka kuskil suvalises lennujaamas, või raudteejaamas selle pildi.
Seepärast jään ka selle juurde, et Iraklion või Chania.

RR

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

10:28 jätkuks.Jääme ikka Ateena juurde. Tänava peab kahjuks huupi panema, näiteks Kerameikou või Peiraios või nende vahel mõni.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

KÜSIMUS:
Priit tegi päeval tööd, õhtul läks mahama ja magas hommikuni.
Mitu haamrit Priit sai?
(Priit ei tööta haamrivabrikus)
:)

Mike

 
At 15:27, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, selle kodutute pildi eest kirjutan küll punktid oma arvele. Lõpuks ometi. Aga möönan, et see oli ka äärmiselt raske, ehk isegi võimatu ülesanne. Kreeta on vale vastus. Õige on Ateena. Suhteliselt kesklinn, ma ise ka ei mäleta täpselt, mis tänav, aga Omonia väljakult lõunasse. Igatahes korralik kauplustega kaubandustänav. Ma arvan, et see on juba piisav vihje, et siinsed jäljekütid täpse asukoha annaksid.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit - linna eest tuleb punktid ära anda. Tänav ei läinud ka väga mööda - Omonia väljakult paar kvartalit kagusse sai pakutud ju 14:41.

 
At 20:10, Blogger Madis said...

Priit, ma siiski arvan, et punkti Sa endale ei tohiks võtta, ilma seda ka arvaja(i)le andes. Ehk selle pildiga peaks viik olema.

Aga huvitav oli seda värki siin jälgida sellegipoolest. Endal pole kahjuks/õnneks nii palju aega, et ülesannete õiged vastused saaks välja käia.

 
At 20:41, Blogger Priit Pullerits said...

No ega midagi, kui nõutakse, tuleb ka see ainumas punkt ära anda. Nii et seis ikka kuivalt minu kahjuks. Karm värk... Ehk siis: üks loll ei jõua nii palju küsida, kui sada tarka vastata?

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei no pool punni on Priit ausalt väljateeninud küll. Esimene linnukene tema kontol Ateena parmude näol. Mul ei ole kahju, seda poolt punni ära anda. Kui Priidul hakkab piinlik, siis ma surun talle pool aupunni vägisi pihku. Pealegi ei ole mul ka niipalju aega, et Priidu poolt ettenäidatud piirkonnast see õige tänav üles leida. Suht tüütu ja igav tegevus ning mille nimel!? Paari väsinud parmu nimel, uhh!

Kui selle otsingu tulemusel selguks, et seda tänavat tasub kodutute hirmus karta Ateenasse sattudes, siis vast võtaksin selle vaeva veel ette aga Priit ju ei hirmuta meid, et seal neid hulle liiga palju oleks. Olnuks seal neid liiga palju, siis poleks Priit neid isegi kaameraga sihtida julgenud, rääkimata pildistamisest. Ma nt sattusin ka ühes metropolis punaste laternate tänavale aga ma ei julgenud küll siis kedagi pildistama hakata. Selle asemel hoopis filmisin pool salaja, et keegi mu tegevusele tähelepanu ei pööraks ;) Seal olid sellised kandid valvamas, et hästi mul pildistamine poleks lõppenud.

Samas Washingtonis on väga lihtne - Kapitooliumist ida pool jalutades võid saada neegritelt sellise kolaka, mis jääb elu lõpuni meelde (kui see elu seal samas ei lõppegi ja ega idast pole kunagi midagi head tulnud), kuid Valge Maja pool võid luusida turvaliselt igal kellaajal varahommikust hilisööni.

 

Postita kommentaar

<< Esileht