neljapäev, november 05, 2009

Pullerits: Kas kepid peavad olema teravad?

Eile, kui tegin madala intensiivsusega 22 km (26 ringi Tähtvere spordipargis) 1:34ga, kohtasin rajal traumatoloog Leho Ripsi. Tema on see, kes on mind juhatanud kannakõlluse probleemiga tegelemisel. Ah et kust ma tean, et intensiivsus oli madal? Aga seepärast, et sain temaga rääkida niiviisi, et sõnad kaotsi ja hingamine sõlme ei läinud. On ju õige näitaja?

Rips, kes mulle eriti järele ei jõudnud - aga ta oli ka alles alustamas suusatreeninguid -, kurtis, et ta peaks minema oma suusakeppe teritama. Selle peale kohe karjatasin: ei-ei-ei, ärgu ta seda küll tehku!

Siin on minu teooria, miks.

Nimelt, nagu Margus Ader mulle eelmisel talvel pidevalt rõhutas, tuleb kepid tõuke algfaasis tugevalt maasse lüüa. Jah, sellele juhtis eelmistel hooaegadel tähelepanu ka Kalmer Tramm. Aga mis siis juhtub, kui kepid on asfaldil rullitamiseks liiga teravad?

Õigesti arvasite: loomulikult, sel juhul jäävad nad asfaldisse hästi kinni ning iseeneslikult kaob vajadus neid jõuga maasse rammida. Aga kui kepiotsad on nüridavõitu, nagu mul praegu, siis peab tõuget paratamatult kogu aeg rõhutama, kui tahad, et käsi tühjalt "läbi ei sõida". Ehk teisisõnu: jõulistest tõugetest ei ole pääsu.

Muidugi võib vastu vaielda, et ka teravaid keppe saab ju jõuga asfaldisse lüüa. Jah, saab, kui see on automaatsuseni treenitud. Aga mul küll ei ole. Treeningul on niigi palju komponente, mida tuleb pidevalt jälgida - alates pea hoiakust ja lõpetades varvastele tõusuga -, et on igati hea ja kasulik, kui üks komponent on selline, mida lihtsalt tuleb teha, sest vastasel juhul ei tule trennist midagi välja.

Mõistagi lisasin ma Ripsile, et see nüridavõitu kepi teooria on järjekordne minu kentsakas teooria, mida targemad mehed võivad ümber lükata. Olge head ja lükake!

Neile aga, kes suusatamises spetsialistid pole (nagu mina ei ole, näiteks), pakun seekord lahendamiseks pisut raskema pähkli kui eelmise postituse lõpus. Öelge, kus on need allolevad pildid tehtud! Neil peaks sisalduma küllalt informatiivset vihjet, vähemasti nii geoloogidele kui logistikutele. Algatuseks ei anna ühtki vihjet. Kui ülesanne osutub liiga raskeks, eks siis panen ka vihjeid juurde.
******
Foto 1: Hooldemees Mihhail Lukertšenko näitab Kein Einaste suuska, millest konkurent mullu novembris Soomes Kuusamos MK-etapi sprindivõistlusel kepiotsa läbi lõi. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2. Kristina Šmiguni uus kõverusega suusakepp 2003. aastal Asiagos Itaalias. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

37 Kommentaarid:

At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Oh ,sind ja sinu mõtteid! Sa kohe suudad uute totrustega välja ilmuda. Miks peavad olema kepid teravad? Peavad, sest sinu täiesti vale väide ,et kui nürid kepid asfalti rajuda saad justkui rohkem jõudu kätele?? Kulla sõber ,kui sa ikka,peale neid pikki treeningaastaid tunned et üldse suusatamisest midagi ei koida ,ära siis vähemalt kirjuta!! Nüride keppidega sõites ja nendega tõugata üritades(eriti veel praegu ,kui asfalt veelgi kõvem) rikud sa sellegi vähese tõuketehnika.Kehaasend muutub mitte haakuvate keppidepärast koomiliselt ja usun ,et kui iseennast videost pärast vaatad saad ka aru ,et seekordne teema näitas ikka väga ,et suusatehnika on Priidule kosmos. Andestust ,et nii kriitiline ,aga tõesti ole see jabur kirjutis,mida üritasid veel teisele algajale promoda

Rein

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

sellise kirjutise peale tuleb ilmselt paluda pressinõukogul anda hinnang nende stammkunde kohta

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Monument Valley äkki?
Üks tuntud maamärk nö. tagantvaates?

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab, kuna Tehvandile möödunud talve lumest ring valmis tehakse? Pullerits võiks ka Tehvandi plaanid välja uurida.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võttis häkkerid appi :) Olgu, aega läheb rohkem kuid keerukamaid meetode kasutades saame tõe siiski kätte.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Shafer Trail, Canyonlands National Park, Utah. 1. juuli 2008

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest tuleb nüride keppidega sõites need lüüa võimalikult 90 kraadise nurga all asfaldisse. Aga ma kahtlen, kas sellel on talvel mõttet. Kiirema ja mugavama sõidu peaksid ikka saama siis kui sa lööd kepid maha juba veidikene selles suunas , kuhu sul tõuke suund on plaanitud, ehk siis teravik on juba taga pool kui käepide, seda aga ei saa suvel ju ümmarguste kepi teravikega teha, eriti kui tõusu sõidad.
P

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

PP, Su teooriad on tõesti kohati päris pentsikud. Kas naudid seda keppidega maad raiumist või on käed veel liiga terved ja vajaksid tõsiselt põrutamist, et oleks achillkadega samast klassist?
Soovitan omapärase tehnikaomandamismetoodika laiendusena rullidel ka klambrid ära võtta. No ikka selleks, et harjuksid ka ilma jalgade kindla fikseeringuta suuskadel püsima.
Pole enne kuulnud, et nüridate keppidaga sõitmine kuidagi hea või mõistlik oleks. Egas talvelgi tule ju keppe jõuga lumme lüüa. Selline sõiduviis on kaugel sujuvusest, mis on suusatamisel väga oluline, ja ökonoomsusest.
Tõdedes kui palju asju Sa valesti teed - teadmata seejuures kindlasti veel kõike veidrusi - on Sul ikka tohutult reservi paremaks ja kiiremaks saamiseks.
Skiwaffe

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

to:skiwaffe. kui sa kunagi peaksid sporditeemalist blogi pidama siis anna kuskil teada! asjalikud kommentaarid muidu. :)

 
At 12:01, Blogger Priit Pullerits said...

Miks kohe nii kurjaks minna? Ma ju tunnistasin sõnavõtus, et ei tunne suusatehnikat, möönsin, et mu teooria võib olla kentsakas, ja palusin spetside abi. Aga kohe peab ropult isiklikuks ja nöökivaks minema.

Selge, teritan kepid ära ja avan arenguks uue reservi, nagu Skiwaffe pakkus. Kaasus lõpetatud.

Palju huvitavam on see, kuidas üks mees peilis välja, kus pildid on tehtud. Ma tõepoolest kasutasin asjatundja abi, et failiinfo kustutada. Aga siin on ilmselt käidud möödunud talve postitusi vaatamas ja nende järgi siis lihtlabaselt leitud, millal ja kus pildid on tehtud. Failiinfos ei ole ju kirjas pildi asukohta. Muidu kui mineviku postitusi piiludes ei oleks nii täpset infot saadud anda, nagu 11:05 tegi. On mul õigus?

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Kui soovid kiiremat/nähvatavamat tõuget, siis soovitaksin kasutada kiiremini veerevaid rulle, oleks tõuked oluliselt kiiremad.
Mul on silme ees üks vana telepilt Marcialonga maratonist, mis ühel aastal ka MK etapp oli ja kus Andrus Veerpalu kiirel paaristõukelisel sõidul spets maratoni meestest labaselt maha jäi.
Arvan et klassikalise suusatamise paaristõuge (koos tänapäevaselt päkkadele tõusuga) on hoopis midagi muud kui tehnika, mida kasutavad spec maratonisõitjad (kus tähtis eelkõige suure kiiruse hoidmine, mitte niivõrd võimsus/kiirendus).
On Sinu enda otsustada kumba paaristõukelist sõiduviisi Sa enda juures arendada soovid.
terv
Peip
P.S. anonüümseile: olen jälginud Priidu tehnikat ja ei ole sellel suuri silmale nähtavaid puuduseid!

 
At 13:11, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Peip. Väga terane tähelepanek pika- ja tavamaasuusatajate kohta. Ja loomulikult suured tänud heade sõnade eest - neid kuuleb siin nii vähe. Ikka tahavad kõik vähemalt sõnades oma üleolekut demonstreerida.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Selle pildi arvamine oli tõesti üks labasemaid. Isegi imestasin. Aga noh, eks seda kiirendas teatud spetsiifiline know-how.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Oma eelmise sõnavõtu jätkuks. Priit, loodan, et Sa ei solvunud. Kindlasti ei soovinud ega soovi endiselt olla kuri või ründav, aga kuivõrd Su seekordne postitus oli juba selline üle võlli, siis ma utreerisin ka oma postitust vastavalt.
Palun vabandust, kui Sind solvasin.
Skiwaffe

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa tead natuke suusatamisest, Sul on vähestele valgetele inimestele arusaadavad seisukohad ajakirjanikueetikast, aga IT-värkide koha pealt, palun, ära sõna võta. Ei ole võimalik "asjatundjaks" pidada inimest, kes oskab avaliku failiinfo ära kustutada, kuid jätab sisulise info foto kohta puutumata.

Aga muidu on igati teedrajav blogi - esmakordselt idapoolkeral tänab blogipidaja iga positiivse kommentaari postitajat isiklikult. Järgmisel seminaril märgime selle omapärase seiga kindlasti ära.

AM

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Osti teritada minu kogemuse põhjal hästi ei saa - metallosa läheb käia all soojaks-kuumaks ja tuleb sulavast plastikust välja. Eriti, kui veel kõvasulamist otsik.
Need suveotsad ei maksa suurt midagi. Olenevalt su kepist - 9 või 10mm ots ilma kulbita on 90 EEK ja vist peenemad veidi kallimad - sest "peenemad" firma nimed peal. Osad nendest odavamatest kipub ainult teinekord praak olema... metall murdub surve all välja ja 1 korra sain ka mitte kõvasulamist otsiku, mis peale 5 km oli nüri.
Samuti on tihti juba talveotsikud kõvasulamist ja ei peagi vahetama suveomade vastu.
Kui muidugi on hea "treil" käepärast, kes nikerdab ja jahutab ja käiab ja edasi mängib.... aga sellisele vennale oleks viisakas juba tööraha maksta vähemalt sama palju kui uued otsad, sest tasuta saad teenust ainult 1 korra ju. Peale mida avastavad osapooled Win-Lose situatsiooni ja enam ei taha....
A

 
At 13:58, Blogger Priit Pullerits said...

Skiwaffe - no hard feelings, nagu mingis keeles öeldakse. Isegi kui siin minnakse kohati üle võlli, siis vastastikune selle tunnistamine, kui esimesed emotsioonid on lahtunud - kommenteerijal pärast sissekande lugemist ja sissekande autoril pärast kommentaaridega tutvumist -, on igati positiivne ja näitab, et mõnede meestega saab asju ajada. Aga neist küll aru ei saa, kes tulevad asja ees teist taga ja annavad kirjutajale kaikaga, ja kui kirjutaja siis midagi enesekaitseks vastu üritab öelda, saab ta veel suurema kaikaga, kusjuures on väga kõnekas, et kaikaga andja on eranditult argpüks, kes teeb seda nurga tagant, ennast peites. Skiwaffe on siin noile igati eeskujuks, kuidas normaalne inimene käitub.

Õigus on AMil, et ma ei tea ITst miskit; sellest tean isegi veel vähem kui suusatamisest. Aga öelge siis, kust need andmed läbi paistavad, sest mul ei ole ju mõtet anda siin teile ülesandeid, mille te naksti läbi hammustate.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit ma eksisin tõesti pildi allkirjaga. Tegelikult on õige pildi allkiri selline

Potash Trail, Dead Horse State National Park, Utah. 1. juuli 2008
Potash Trail

sinu pildi tegemise koht Potash road kõrval, nimetu risttee juures

No aga ega sa ise ka seda ju täpselt ei teadnud. Nüüd tead. Tegelikult on muidugi see Dead Horse State National Parkis asuv kanjoni serv nimetu või peidus kuskil internetisügavustes aga see pole praegu ju enam oluline.

Mul pole sulle mõtet seda öelda kust info läbipaistab. Sinu häkker oli lihtsalt liiga kunstiinimene. Selleks, et sinu pildid lennult läbinärida on soovitav nooruses Tartu Ülikooli asemel Tallinna Tehnikaülikoolis aega surnuks lüüa.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Suusaotste teritamiseks on vaja teemantkäia otsa puurile. Eestis röövivad kaupmehed ostjalt selle eest mitu head nahka. Helsinkist mõni sõber toob sulle selle peaaegu tasuta. teritamine on paari minuti töö ja ei kuumene kepiots selle ajaga eriti midagi. Võid lausa teritada vähemalt nädalas korra. Hea ja mõnus.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Tead Priit, kui ma poleks arg oleks ma kas rikas või puhkaks rahus. Sa tead ju küll seda, et julge hundi rind on rasvane ja haavleid täis.

argpüks

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

...see kõlab umbes nii, nagu peaks kartma, et ma oma verbaalseid ründajaid tulirelvaga tapma hakkaks. Kinnitan: seda ma ei tee! Nii et rohkem julgust. Kodanikujulgust. Ja vähem nõukogulikku massidesse varjuvat anonüümsust.

 
At 17:45, Blogger Madis said...

Tallinna Tehnikaülikool pole mingi näitaja selliste asjade endale selgeks tegemisel.

 
At 18:38, Blogger Unknown said...

Mina, kui mugavussportlane üritan igaks rullsuusa treeningkorraks kepiotsikud ära teritada. Teemantkäia kasutades ei lähe ka otsik kuumaks ja ei ole vajadust miskit jahutada.
Aga seda on küll tore kuulda, et Priit oli koheselt nõus kepiotste teritamisega.
Jõudu
eero

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Ärme söö enne trenni ega joo trenni ajal, ei terita kepiotsi, ei määri suuski,
mida järgmiseks?

Mike

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

"Rips, kes mulle eriti järele ei jõudnud - aga ta oli ka alles alustamas suusatreeninguid -, kurtis, et ta peaks minema oma suusakeppe teritama. Selle peale kohe karjatasin: ei-ei-ei, ärgu ta seda küll tehku!" - "Miks kohe nii kurjaks minna? Ma ju tunnistasin sõnavõtus, et ei tunne suusatehnikat, möönsin, et mu teooria võib olla kentsakas, ja palusin spetside abi. Aga kohe peab ropult isiklikuks ja nöökivaks minema." Üks asi on see, kui sa ise oma lollusest rumalusi teed, aga teine, kui seda rumalust edasi levitad.Aktiivne loll teeb rohkem kahju kui vaikne.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

tänase päeva teemast kõrvalekalle :) kas siinkirjutajatele on seks trenni lisaks, nagu Tammertile (Kui sellega kõvasti tegeled, on see ka treening), segab hoopis trenni tegemist, või on trenn seksi aseaine?

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen ürgmees ja seksin siis kui ei treeni. See tähendab, et treeningperioodide vaheajal tegelen aktiivselt seksiga. Üldiselt peab nentima, et vastupidavustrenn on parem kui seks. Seksiga annad endast aga pärast korralikku treeningut oled jälle parem kui varem.

Muide kas teate, et ürgmehe ajastust pärit komme naisi koopast enne välja lasta kui ürgmees sealt välja julges astuda oli argpükste viis oma elu kaitsta tundmatute vaenlaste eest. Tänapäeva on see komme levinud naistele ukse avamisena... Tegelikult peavad tänapäeva naised kõiki mehi sitapeadeks ning neid ei saagi usaldada, seega ei ole eriti turvaline ka enne naisi uksest väljuda, sest kunagi ei tea millal ta nt pudrunuiaga sulle mööda pead lajatab. Ainult julged mehed väjuvad ustest esimestena, kõik ülejäänud on argpüksid.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit,

täna suusale?

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Teeme siis lühikese IT-õppe boheemlastele:

1. Avad blogi suusk.blogspot.com
2. otsid üles küsimuse ja sellega seotud pildi
3. lähed hiirega pildi peale ja parema klikiga avad dialoogikastikese
4. klikid "Properties" valikule
5. vaatad Address realt mis on pildi aadress. Selle aadressi kõige lõpus olev tähejada pärast "/" märki ongi faili nimi nt "mark.jpg"
6. vaatad eelmisest blogi postitusest mis oli PP ameerikaturnee viimase pildifaili nimi
7. teostada I klassist tuntud lahutamistehte ja saad teada kui mitu klõpsu varem on käesolev pilt tehtud
8. nüüd aimad juba mida ja kust peab otsima (vihjeks on "tähestik")
9. otsid varasematest blogiarhiivi postitustest faili mille nimi ühtib kõige rohkem otsitava faili nimega
10. voilaa. leiadki pildi kus peal sama maastur ja sama kanjoniserv. (ma ei saa siiani aru kas Priit mõtles logistikute all neid, kes suudavad maasturi järgi pildi üles leida või arvas, et pildil oleva ristmiku ja liiklusmärgi järgi oskab iga logistik selle üles leida või pidas Priit logistikute all silmas loogikuid? Kes teab sellele küsimusele vastust?).

Iga ülesande lahendaja ja ka tubli ajakirjaniku kohus on oma andmeid kontrollida.
11. vaatame google maps abil kus asub PP pakutud "Trail"
12. kaardi peal on see väga piiratud maalal asuv rada
13. teame, et Priit esitab väga tihti kontrollimata infot
14. vaatame tema varasemates postitustes tehtud piltide kellaaegu
15. selgub, et Priit tegi tolle klõpsu tunnike enne kui jõudis tollele mainitud "Trailile"
16. 15 minutit pärast seda pilti jõudis ta Colorado jõe kääru
17. seega tuli ta seda teed mööda mis möödus Colorado jõekäärust
18. google map peal on näha paar sobilikku jõekääru, kust võiks sarnast pilti teha
19. aktiveerime google map "More..." nupu alt fotode näitamise.
20. vaatame sobilikest jõekäärudest tehtud fotosid
21. selgub, et üks foto on tehtud samast kohast kus Priidu pilt
22. järelikult tuli Priit sellest jõekäärust mööduvat teed mööda
23. liigume mööda teed siis "tagasi" sinnapoole kust Priit tuli
24. vaatame teepeal tehtud fotosid (NB! kõik kasutajad ei oska siduda oma fotot selle tegeliku asukohaga)
25. leiame paari klikiga õige kanjoniserva fotod
26. nüüd lülitame google mapi "Terrain" nupu abil reljeefi edastava kaardi reziimi
27. vaatame õige foto lähedal olevat reljeefi
28. leiame fotol oleva iseloomuliku tipukesega kanjoniserva
29. nüüd paneme tee ja pildi tegemise nurga abil paika ka piltide tegemise piirkonna kaardil
30. vaatad google maps pealt mis on selle looduskaitse ala nimi mille serv jääb kaardile ja parandad ajakirjaniku teadmatusest tehtud eksituse. Väga vabandan, kui see peaks Priitu kuidagi alandama või talle lausa puuga pähe lajatama ;)

SIMPEL :D

 
At 13:15, Blogger Priit Pullerits said...

Geniaalne seletus! Ma väga vabandan, et sellele palusin nii palju aega kulutada. Ja vastan 10. punkti küsimuse kohta, et logistiku all pidasin silmas ristmiku ja liikulsmärgi põhjal järeldusi teha oskajat.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Vabandused vastuvõetud ;) Ülesande lahendamine võttis aega alla 5 minuti. Kontroll võttis aega natuke rohkem.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Kus täna suusatada saab????

 
At 16:49, Blogger Kidra said...

Lumel! :)

 
At 18:04, Blogger Madis said...

Igatahes kelgutatud sai küll - autoga. Asi oli 100% kontrolli all.
Tore igatahes, et "valge aega" natukeseks endile saime.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Nõmmel täna õhtul täitsa broo, sõideti.
Ise proovin hommikul jõuda.
Jõudsin juba (musta-mulla)suuskadelt suveparaka maha sikeldada.
'Alar

 
At 06:39, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet online
ugg boots
coach outlet
mont blanc outlet
ugg outlet
adidas nmd
replica watches
gucci sito ufficiale
chiefs jersey
kate spade sale
2017.7.19

 
At 06:07, Blogger Unknown said...

adidas tubular
chrome hearts
nike air max 90
adidas gazelle sale
huarache shoes
yeezy boost 350 v2
michael kors purses
yeezy boost
james harden shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht