reede, oktoober 23, 2009

Pullerits: Mis trikiga Allan Oras lõpuks preemia sai?

Palun pingutage mälu: millal on seda veel juhtunud, et Tartu külje alt pärit sportlane tuleb Tartu lähistel Euroopa meistriks, ja seda sugugi mitte mõnel friigialal, vaid ikkagi alal, mis on Euroopas üks populaarsemaid, nii telepildis kui harrastajate arvult?

See on ju sündmus, mis ei vääri ainult üldrahvalikku tähelepanu, vaid ka valitsuse tunnustust.

Paraku ei jõudnud Allan Orase võit Tartu rattamaratoniga üheskoos peetud maastikurataste maratoni EMil kuigi suurelt isegi ajakirjanduse veergudele. Eesti Päevaleht eraldas sellele oma spordibloki viimasel küljel kuus lõiku. Postimehe sporditoimetus vaikis sellest sootuks. Ime siis, et need, kes seesuguste tiitlivõitude eest preemiaraha jagavad, lasid Orase saavutusel unustusehõlma vajuda. Masuajal ju iga kroon hirmus kallis.

Aga samal päeval, kui Oras triumfeeris Elvas, sõudsid Valgevenes Brestis paarisaerulisel kahepaadil end Euroopa meistriks Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Vaat see on tulemus, mis väärib esiküljel suurt pilti, leidis Postimees. Spordi- ja valitsusjuhid jagasid lehe vaimustust. Selle kuu algul eraldas valitsus kultuuriminister Laine Jänese ettepanekul kahe sõudja ning nende kahe treeneri premeerimiseks 450 000 krooni.

Kust see raha raskel ajal tuli? Vastus on siin: vastavalt valitsuskabinetis kokku lepitud kriteeriumidele võib valitsus premeerida Eestit edukalt esindanud sportlasi Euroopa meistrivõistluse kuldmedali võitmise puhul 300 000 krooniga.

Miks siis küll ei võinuks valitsus tunnustada rahaeraldusega ka Orast, kahe lapse isa, igati sümpaatset ja visa ja sõbralikku rattameest?

Kui selle küsimusega kultuuriministeeriumi poole pöördusin, kuulsin vastuseks seletust, mida olin aimanud: maastikurataste maraton, erinevalt paarisaerulisel kahepaadil sõudmisest, pole olümpiaala.

Paraku pole see seletus loogiline. Tänavu talvel tuli Euroopa sisemeistriks seitsmevõistluses Mikk Pahapill ning teenis selle eest 300 000 krooni. Seitsmevõistlus erineb olümpiaalast kümnevõistlusest vähemalt sama palju nagu maastikurataste maraton olümpiaalast maastikurataste krossist.

Ajas veelgi rohkem tagasi minnes leiab premeerimisel olümpia-printsiibist suuremaidki kõrvalekaldeid. Aastal 2005 teenisid motomehed Are Kaurit ja Jürgen Jakk MMi pronksi eest kahe peale 200 000 ning rallisõitja Markko Märtin samasuguse saavutuse eest 100 000 krooni. Samal aastal said võistlustantsijad Eduard Korotin ja Kristine Esko elukutseliste kümne tantsu EMil esikoha ning preemiaks 225 000 krooni. Järgmisel aastal tuli Marko Luhamaa maailmameistriks karates ning sai tasuks 300 000 krooni. Olle Kärner teenis sellal orienteerumise EMil saadud kolmanda koha eest 75 000 krooni ning kolm noort orienteerujat teatejooksu MM-kulla eest igaüks 50 000 krooni. Tunamullu said kaheksa rühmvõimlejat MMi esikoha eest igaüks 37 500 krooni. Lisaks on valitsus jaganud sadu tuhandeid kroone alles juuniorieas sportlaste medalivõitude eest, rääkimata kurtide ja nägemispuudega sportlaste premeerimisest.

Miks küll peaks Oras, keda kõik rattahuvilised teavad pühendunud sportlasena, oma pika karjääri säravaima saavutuse eest tühjade kätega jääma?

Spordielu telgitagustes ei käi väiksem lehmakauplemine kui poliitikas. Seetõttu võib uskuda neid, kes väidavad, et sõudeliidu president ärimees Rein Kilk on osav võitlema lobitööga sõudjaile preemiaraha välja ka siis, kui sõudmise EM on MMi ja MK-sarja ja isegi Luzerni regati järel ilmselgelt mitmendajärguline võistlus. Ja küllap on tõde ka selles, et jalgratturite liidu president ärimees Jaan Toots pole oma raha lugemise kõrval värske Euroopa meistri raha eest hoolitsemist oma südameasjaks võtnud.

Aga tubli spordimeest ei saa ju väärilise tasuta jätta. Olen ligi kahe nädala vältel suhelnud korduvalt nii rattaliidu kui kultuuriministeeriumiga ning nüüd on asjad jõudnud nii kaugele, et rattaliit, kes esialgu jäi äraootavale seisukohale, koostas viimaks ettepaneku Orase premeerimiseks. Kultuuriministeerium andis kolmapäeval sellele positiivse otsuse ning saatis edasi rahandusministeeriumile, kust see peaks nädala pärast jõudma valitsuse istungi päevakorda.

Ettepanek on premeerida Orast EM-tiitli eest 100 000 krooniga ja tema treenerit 50 000ga. Nüüd lahutab Euroopa meistrit väljateenitud võidusummast vaid peaministri allkiri.
***
Taustaks. Esimest korda kohtusin Allan Orasega kaks-kolm aastat tagasi kevadel, kui usutlesin teda Tartu rattaralli eel, et saada teada, mis moodi profid kõige eesotsas sõidavad ja omavahel maid jagavad. Ta kutsus mu enda poole koju, rääkisime tema maja terrassil, pärast kinkis ta mulle Arcticu jalgrattamütsi, mida kannan siiamaani kiivri all, kui on jahedam ilm. Eelmise aasta sügisel kutsusin Orase enne Tartu rattamaratoni Tähtvere spordipargi sprindiringile show-võitlusele, kus eesmärk oli selgitada, kui palju aega kulub profiratturil eri tasemega harrastajatele ringi sissetegemiseks. Kuulsin, et mõned ratturid olid soovitanud Orasele mu kutsele mitte vastata, väites, et Pullerits otsib intriigi ja keerab ei tea mida kokku. Aga Oras tuli, tuli koguni uue uhke rattaga. Ei tekkinud seal küll mingit erilist intriigi. Aga nüüd lõpuks siiski tekkis. Tänu eelkirjeldatud intriigile õnnestus kaasa aidata sellele, et Oras ikka võidu eest preemia saaks. Kes ütles, et intriig on ainult paha?
******
Mono Lake, California. 18. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Allan Oras väntamas Kalle Kriidi ees Tartu rattamaratoni võidu ja Euroopa meistritiitli poole. Foto autor: Andres Ehrenpreis, Scanpix
Foto 2: Allan Oras finišeerimas Tartu rattamaratoni võitjana ja Euroopa meistrina maastikurataste maratonis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Allan Oras pärast Tartu rattamaratoni võitmist Elvas. Foto autor: Andres Ehrenpreis, Scanpix
Foto 4: Allan Oras Tartu rattamaratoni võidukarikaga. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Allan Oras Caspar Austa ja Kalle Kriidi vahel Tartu rattamaratoni võitjana autasustamisel. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Tubli oled Priit, pane samas vaimus edasi ja ära lase ennast igasugu haukujatel segada! Respect!

 
At 13:47, Blogger dr Holden said...

Kõva sõna! Allan on tõega üks lahe sell, hea sõitja, hea suhtleja jne jne.
Aga kuna rattaliidus on kõva kalle (lausa järsak) MNT poole, siis on säärane suhtumine EM-medalisse, mis pealegi saavutatud nö kõrvalalal, mõistetav.
Et siis mõistetav otsustajatele, mitte aga neile tuhandetele, kellele kuutagune Allani võit oli tõeliseks emotsioonilaksuks!

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes on treener???? Saan aru ,et Allanit peab premeerima,olgugi ,et natuke külavõistluse maik mann,aga ok nõus tubli spordimees las saab. Aga treeneri eest raha pumpamine on küll lausvale, ei ole kordagi kuulnud kes on Orase tänane treener???? (välja nimesid võime ju mõelda...,aga tegelikult ?

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, teed Tootsi kombel tööd poolikult. Miks võitled ainult Orase eest? Kas Kriidi ja Austa medalid on mõttetud? Kas Postimehe ajakirjanikud on tõesti nii äraostetavad nagu räägitakse? Allan andis rattamütsi, aga Kalle ja Caspar pole veel jõudnud oma obrokit ära saata ja nii saavad nad rüütel Pulleritsu poolt hüljatud. Ise viitad oma näidetega, et preemiat on saanud ka EMi kahvatumate medalite omanikud.

 
At 16:15, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd on rattureile preemiaraha kauplemine järsku minu töö - töö, minu töö?! -, mille tegemise eest veel kriitikat saan. No aitäh!

Vaatame, mida reeglid ütlevad. Ütlevad nii, nagu teatab kultuuriministeerium:

Vastavalt valitsuskabinetis kokku lepitud kriteeriumidele võib valitsus premeerida mitteolümpiadistsipliinil saavutatud medalivõitude puhul Eestit edukalt esindanud sportlasi täiskasvanute Euroopa meistrivõistluste kuldmedali võitmise puhul kuni 100 000 krooniga ning treenereid kuni poolega sportlastele määratud summast.

Siin on sõna "võib", mitte et "peab", ja jutt on EMi võidust, mitte teisest või kolmandast kohast.

Ja kohe kindlasti sai Oras mind enda eest võitlema tänu kingitud ratturimütsile, mis on mul, muide, ka neid sõnu siia toksides peas.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

suhtlesid kultminiga töö ajal ja end pm ajakirjanikuna esitledes? selge see, järelikult tegid tööd.

nüüd järsku loetakse reegleid. kriteeriumites pole sõnagi mitte-om-alade juunioride tiitlivõistlustest või em-i 2. ja 3. kohast, ometigi on valitsus taolisi boonuseid määranud.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit, et Allani eest seisid.
Natuke kahju on, et sa teiste meeste tulemusi ei hinda.
Naljakas on see, et kui räägitakse, et Kalle ja Kaspar peaks ka raha saama, siis asud vastupiudisele seisukohale ja tood selle kaitseks neid samu argumente, mille vastu sa Allani puhul sõdisid.
Millega seda seletada, kas lühikese mäluga või erapoolikusega, või on veel midagi, mida me ei tea?

Mike

 
At 19:52, Blogger Rünno Ruul said...

eks igasugused vastasseisud tekitavad mõtteid ja aitavad tekitada sportlikku viha, mis võivad aidata kaasa heale tulemusele võistlusel. aga ka muudes asjades, seda igas mõttes!
sellised intriigid küll vihastavad siin vahest aga samas aitavad kaasa ka loetavusele :P ka see on tegelikult positiivne. tuleb alati leida ka väga negatiivses asjas see positiivne kylg, see teebki meist head ja positiivsed inimesed!

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Iseenesest on siin räägitu loogiline ja OK, seda aga kuni viimase osani.
Jutt stiilis, et hoidke Minuga häid suhteid ja te vaevad saavad tasutud meenutab kangesti kellegi Tallinnas valimised võitnu lauseid.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

See on suurepärane näide sellest, miks kellegi teise heaks pole mõtet midagi teha või kui teha, siis mitte sellest avalikult rääkida. Sest muidu hakatakse seda pidama sinu kohustuseks ning inimesed, kes ise tõenäoliselt kunagi midagi teiste heaks ei tee, hakkavad sind selle eest kritiseerima. Ma ei saa aru, milleks on meil jalgrattaliit ja millega see organisatsioon tegeleb, et ajakirjanik peab euroopa meistriks tulnud jalgratturile preemiat välja kauplema?

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Rattaliit on selleks, et selle tegelased saaksid võtta siin blogis Priidu kallal ilkudes sõna.

 
At 11:44, Blogger Priit Pullerits said...

09:29 on tõesti asja tabavalt kokku võtnud. Kui loen siin nende sissekandeid, kes mind kritiseerivad, et miks tegin oma tööd (??) poolikult (??), siis neile ütlen vaat mida:

mitte keegi, absoluutselt mitte keegi ei keela mitte kellelgi võtta telefonitoru ja helistada rattaliitu või kultuuriministeeriumi (numbrid on internetis avalikult saadaval, sealt leidsin need ka mina) ja avaldada seal pahameelt või survet või mida iganes, et miks Kalle Kriit ja Caspar Austa raha ei saanud; kui otsesuhtlust pelgate, siis saate teha avaliku teabenõude, et miks nad pole preemiat saanud, ja ametkonnad on kohustatud neile viie päeva jooksul vastama; ja lõpuks võite teha nagu korralikes kodanikuühiskondades: saatke kiri vastavatesse ametkondadesse.

Kõige debiilsem on hakata siin mind millegi eest kritiseerima.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oleksid võinud ise kohe vastata nagu 9:29 ja sinu kallal poleks noritud. Sinu vastus oli kahjuks "teistsugune"


Mike

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Mike, ole hea ja mine perse.

 
At 06:50, Anonymous Anonüümne said...

Casino Game tyuueooru
http://stonewalljacksoncarnival.org/ - Online Casino Games
Online casino seems to take the industry by storm.
[url=http://stonewalljacksoncarnival.org/]Casino Game Download[/url]
On the other side, people seem to be more interested in participating in online casino compared to land-based casinos.
Free Casino Bonus
Play wherever and whenever you want The best thing about online casino is that you don?t have to visit your local casino in order to meet your gambling desire.

 
At 11:33, Blogger Unknown said...

the north face
moncler outlet
49ers jersey
ecco shoes outlet
pandora charms
nike blazer
bills jerseys
michael kors handbags outlet
michael kors
michael kors handbags
20170317

 

Postita kommentaar

<< Esileht