teisipäev, oktoober 20, 2009

Pullerits: Kuidas mõtlemine segab sporti?

Räägitakse, et tulemus on sageli kõrvade vahel. Ehk peas kinni. On see ilus lohutus või on sel ka tõsi taga?

On tõsi taga. Lugesin hiljuti teadustööst, kus uuriti, mida arvavad emad oma 11-kuuste laste võimekuse kohta kaldpinda mööda alla ronida. Ja teate, mis selgus? Kui poiste emade arvamus erines poiste tegelikust võimekusest vaid ühe kraadi võrra, siis tüdrukute emade arvamus erines tüdrukute võimekusest tervelt üheksa kraadi jagu. Loomulikult nad ei ülehinnanud oma tütreid, vaid ikka alahindasid. Ometi väidavad teadlased, et nii noorte laste motoorses võimekuses pole poiste ega tüdrukute vahel erinevusi.

Mis on selle kõige tagajärg? Ei pea olema raketiteadlane järeldamaks, et kuna tüdrukute suhtes on ootused väiksemad ja kartused suuremad, siis see hoiab tagasi nende füüsilise võimekuse arengut. Ehk see, nagu kirjutab Newsweeki teadustoimetaja Sharon Begley, millisena me oma lapsi võtame, määrab selle, kuidas me neid kohtleme ning mis kogemusi neile pakume. "Kuna elu jätab aju struktuurile ja funktsioonile oma jälje," kirjutab Begley, "siis erinevad kogemused tekitavad täiskasvanute käitumises ja ajus soolisi erinevusi." Ehk siis: küsimus on kasvatuses, mitte kaasasündinud võimekuses.

Enne, kui jõuame siit suurema pildini, olgu esitatud Begley ariklist veel üks lause, mille ütleb neuroteadlane Lisa Eliot: "Lapsed tõusevad või langevad vastavalt sellele, mida me neist usume."

Veidikenegi aju hallollust liigutades pole pääsu järeldusest, et küllap mõjutab see, mida me endast usume, ka meie endi sportlikke tulemusi. Mäletate, kuidas Tartu Rocki korvpallurid olid üle-eelmise hooaja lõpus omadega nii läbi, sest, nagu nad tunnistasid, tõmbas meedia kriitika nende eneseusku tugevasti alla. Selle peale võiks öelda, et mis spordimehed need on, keda ajakirjandus suudab endast välja viia - mida nad siis veel teevad, kui väljakul tõelised kollid vastu astuvad? Teevad püksi või?

Aga näete, asi on selles, mida korvpallurid endast usuvad, ja pole tähtis, kelle süül see usk on kõikuma löönud. Tähtis on see, et sportlikud tulemused on paljus kinni just mõtetes.

Kas siit võib järeldada, et kui uskuda kõigest hingest ja sisendada endale, et tuled olümpiavõitjaks, siis pääsed olümpial vähemalt esikümnesse? Ei või. Mäletate, kuidas suusasprinter Erkki Jallai kolm aastat tagasi pärast pikka haigust/traumat rääkis enne hooaja avastarti Saksamaal Düsseldorfis, et küll tahaks kihutada ja võistelda. Paistis, et ta on hirmsat tahtmist ja eneseusku täis. Ometi jäi ta 75 startija seas alles 60. kohale, kaotust 3-minutilisel distantsil kiireimale tervelt kuraditosin sekundit.

Sellegipoolest ei saa seetõttu väita, nagu poleks eneseusul mingit rolli. Arvatavasti, kui Jallai oleks arvanud, et ta on sama hea kui tühi kott, oleks ta 75 võistleja hulgas saanud alles 70. koha. Arvatavasti, kui Rock poleks eneseusku minetanud, poleks nad Riia Baronsile 17-punktilist eduseisu nii totralt käest andnud.

Või isiklikus plaanis rääkides: kui ma poleks kahel eelmisel talvel läinud iga päev trenni mõttega ja endale sisendades, et tahan Tartu maratonil sõita esisaja sisse, poleks ma eluilmas möödunud talvel 155. kohale jõudnud. Vaid jäänuks 200. ja 300. koha vahele.

Aga lõpetuseks küsimus suurele ringile: miks sõitis Andrus Veerpalu täna treeningule mono- ehk nn tsirkuserattaga? Mis mõtteid see avardama peaks?
******
Tioga Lake, Inyo National Forest, California. 18. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tartu Rocki tantsutüdruk Merili - kas temast saanuks suuremate ootuste korral publiku lõbustaja asemel korvpallur? Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tartu Rocki tantsutüdrukud - väheseid vaatamisväärsusi Rocki hiljutises Balti liiga kaotusmängus 68:95 Kaunase Žalgirise vastu. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Erkki Jallai treenimas neli sügist tagasi Võru ja Väimela vahelisel kergliiklusteel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

9 Kommentaarid:

At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Kahlematult on eneseusul ja enesekindlusel nii spordis, kui üldse elus, väga suur roll. Aga seda ei saa võtta vaid hetkelistes, näiteks võistluse, raamides - et kui ma nüüd väga usun, et suudan, siis suudangi. Kindlasti on selline hoiak kasuks, aga eneseusk ja -kindlus peavad rajanema ka millelgi. Ehk kui sa sellises usus ja eesmärgiga treenid, siis tekib võistluseks ka alus millele toetudes uskuda enda võimalustesse - seega, kinnitab eneseusku ja -kindlust ning aitab keskenduda ja endast maksimumi anda.

Kui Veerpalu tõesti üherattalise tsirkuserattaga sõita oskab, siis see räägib suurest osavusest ning väga heast tasakaalutunnetamisest, milleks ta ehk selle ära õppinud ongi.
Skiwaffe

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis monoratas f? Ainuke mõte mis pähe tuleb, et kunn mängib tola. Pealegi kui keegi teine ei suuda teda lõbustada, siis peab ta seda ise tegema, mis muud.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Allolev uudis näitab, et kui mõtlemine segab sporti, siis probleemist rääkimine toetab sporti. Enivei usutavasti oli ka Priidust sellise taotluse tekkimise kohapealt suura abi. Tänud kaasaaitamise eest :)

"Kultuuriminister Laine Jänes teeb ettepaneku premeerida Euroopa meistrivõistlustel maastikuratta maratonis meeste eliitklassis kuldmedali võitnud Allan Orast ning tema treenerit Harald Osjametsa.

Ettepaneku kohaselt premeeritaks Allan Orast 100 000 krooniga ning tema treenerit Harald Osjametsa 50 000 krooniga.

Vastavalt valitsuskabinetis kokku lepitud kriteeriumidele võib valitsus premeerida mitteolümpiadistsipliinil saavutatud medalivõitude puhul Eestit edukalt esindanud sportlasi täiskasvanute Euroopa meistrivõistluste kuldmedali võitmise puhul kuni 100 000 krooniga ning treenereid kuni poolega sportlastele määratud summast. "

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

jess, meie võit! Arvestades maastikurattaspordi laia kandepinda Eestis on see otsus 100% OK. On eriti hea meel, et ka treener Harald Osjamets tunnustatud sai.

 
At 21:53, Blogger Madis said...

See teade ju ei tähenda veel, et ka preemia määratakse.

 
At 04:11, Blogger xumeiqing said...

151207meiiqng
beats by dre
ugg outlet
nike roshe run
ugg outlet store
michael kors handbags
coach outlet store online
tory burch outlet
ugg boots
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet
cheap nfl jerseys
hollister co
canada goose outlet
canada goose jackets
toms outlet
louis vuitton outlet
cheap oakleys
coach factory outlet
canada goose jackets
jordans
ray-ban sunglasses
louis vuitton handbags
the north face
lebron james shoes 2015
north face jacket
cheap oakley sunglasses
ugg boots for men
coach outlet online
michaek kors outlet
oakley sunglasses
coach outlet online
coach outlet
north face uk
coach outlet online
uggs on sale
ugg outlet
hollister uk
louis vuitton outlet
ugg outlet
adidas originals

 
At 10:06, Blogger miki said...

0814jejeLa semelle affiche chaussure nike femme 2017 air max 95 des lignes modernes et lisses, en plus d'une disposition de couleur noire / rouge / asics chaussures de ville argentée, mais la finition noire et douce de la couronne en forme de nike air jordan 1 mid nouveau deep burgundy poire fournit une adresse conventionnelle. Après la Grande Dépression, quand la asics gel lyte pas cher femme Seconde Guerre mondiale a commencé, de nombreux appels ont été adidas zx 750 moins cher faits à Dickie et Williamson pour faire des uniformes pour les soldats outre-mer. basket nike garon air max 2017 La chaussure Nike Air Force 1-Air Jordan 12 en haricot asics gel noosa tri 10 Baskets vert noir a été lancée le 2 janvier 2008 et vendue au prix de 160 $.

 
At 06:02, Blogger Unknown said...

www0912



asics shoes
kate spade
canada goose outlet
ray ban sunglasses
coach outlet
hugo boss
ugg boots outlet
ralph lauren polo
coach outlet online
moncler outlet

 
At 04:32, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht