reede, jaanuar 29, 2010

Pullerits: Kas Viru maratonil tuleb rekord?

Eile õhtul, pärast nelja päeva sunnitud puhkust -- ja ärge te mind sugugi külmavareseks pidage, sest teenisin 1980. aastate keskel kaks talve põhjapolaarjoone taga Kandalakša ja Soome piiri vahel Alakurttis raketivägedes (puskovaja ustanovka 135 oli selle kaheksarattalise hiigelseadeldise nimi, mis võinuks läkitada Läände nii jadernõi kui termojadernõi rakette), kus oli esimesel talvel jaanuari algusest veebruari lõpuni stabiilselt -41 kuni -43 kraadi külma, nii et külmetasin kapitaalselt ära oma kõrvalestad ja vist ka põsenukid (enam täpselt ei mäletagi), ning selle käreda pakase tõttu oli kasarmus, mis oli kõige soojem paik, maksimaalselt +5 kraadi --, igatahes eile läksin õhtul kella üheksa ajal, sest varem lihtsalt ei jõudnud, dendroparki luurele.

Ja mis ma nägin. Igasuguseid harjutajaid nägin. Sõitsin seal kolm ringi kuni kella kümneni ja kui siis lahkusin, jäi minust parkimisplatsile veel seitse autot (ise käin trennis jala). Nagu oletada ja järeldada võib, käib Viru maratoniks hirmus vormi kogumine ja timmimine.

Ei saaks öelda, et vahepealsed tühipäevad poleks oma jälge jätnud. Algul oli minek ikka väga kerge. Ja ega ta aja möödudes ka eriti raskemaks muutunud, olgugi et viimasel ringil võtsin tõuse agressiivselt, aga koju jõudes ütles enesetunne küll, et jaa, vahepealne treeninglünk on siiski toonust ja jaksu röövinud.

Sellegipoolest tõotab Viru maraton tulla kõigi aegade osavõturohkeim. Täna hommikuks oli kirjas juba ligi 1200 startijat, lisaks umbes 140 neid, nagu teada sain, kelle osalus pole veel teatavaks tehtud. (Ju nood on siis erilised salakavaldajad.) Teiste seas pidi starti tulema ka mõni laskesuusakoondislane. Igatahes peakorraldaja Anu Kilki avaldas lootust, et pühapäeval läheb Mõedakult teele 1600 nimest, mis on Viru maratoni kõigi aegade rekord, trumbates üle isegi Nõukogude-aegsed 1400 osalejaga sõidud.

Neile, kes rekordit lähevad tegema, olgu minu poolt teadmiseks - ja see teadmine tuli Anu Kilkilt täna hommikul telefonitsi -, et 42 km distantsil tuleb sõita kaks ringi nagu mullugi. Rada on valdavalt sama mis eelmisel aastal, vaid paaris kohas - näiteks mõne võsa vahel - on väiksed jupid muudetud. Samuti on rada laiendatud.

Suusamasohhiste rõõmustab kindlasti see, et Võlumäele tuleb ikka täitsa tippu välja ronida (loomulikult kaks korda!), ning pärast seda järgneb Kivimäe tõus, mis on teadupoolest petlik sellega, et kui tundub, et oled juba tipus, selgub väikse pöörangu järel, et paraku on pool maad ehk sama palju veel ülespoole rühkida. Palju õnne!

Neile, kes tahavad kohe algul tempot tegema minna, väike soovitus: ärge tormake. Juhul kui on tuuline ilm, ei maksa loota, et rajamasin vahetult teie ees raja kinni pressib. Rajamasin teeb oma töö öösel ära ja kogu lugu. Stardi järel ja tuule korral tuleb esimestel ikka ise rada lahti lükata. Mõelge, kas teil on ikka vaja teha valgel lumel seda musta tööd. Et teised pärast loorbereid võiks lõigata.
******Golden Nugget Casino, Fremont Street, Las Vegas, Nevada. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Selleks, et Mõedakul autoga stardialale võimalikult lähedale pääseda, on soovitav kasutada mäest üles roomamiseks Toyota Sequoia neljarattaveoga maasturit. On iseküsimus, kas seesugune elukas suudab suusatajatega võrdselt võtta ka Võlumäe ja Kivimäe tõusu. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Koerakelgutranspordi kasutamine vaevade kergendamiseks on pühapäevasel Viru maratonil ilmselt keelatud. Foto autor: Jorn Losvar, Scanpix
Foto 3: Väga aeglaselt ei maksa Viru maratonil kulgeda, sest siis võib pimeda ja külma öö peale jääda. Ja öös ei ole ainult inimesi... Foto autor: Jorn Losvar, Scanpix

22 Kommentaarid:

At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra on ise ka salajaste saabujate nimekrijas, sest hetke registreerinute listis teda ei ole.

 
At 11:31, Blogger Madis said...

Vot nüüd, Priit, tegid vale soovituse!!!
Just eile lugesin, et Toyota kutsub tagasi ligi 2,3 miljonit autot ja Sinu pakutud mudel on nende hulgas.

Väike viide:
http://www.tomsguide.com/us/toyota-recall-gas-pedal-acceleration,news-5665.html

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Näe Kivisildnik on märgistanud Eesti ajakiranduse ilusti pulleritsniduseks http://uudised.err.ee/index.php?06192674, loe ja imesta:

Kogu häda on selles, et meil on käibel meedia Skandinaavia mudel, see tähendab seda, et Skandinaavia meediamogulid teevad kodus endale kvaliteetset ja ühiskonna probleemidega tegelevat ajakirjandust, siin aga käituvad nagu pesuehtsad lurjused ja keedavad meile meedia asemel mingit pulleritsu kokku.

Pullerits, kui te juhuslikult ei tea, on käinud Ameerikas ja võib teile täpselt öelda, kuidas see õige kauboi-ajakirjandus käib. Ameerika ajakirjandus on see, mis räägib demokraatia viimisest Iraaki, siis kui sinna viiakse 280 tonni sularaha ja pannakse see lihtviisiliselt tuuri. Tonn ei ole siinses kontekstis mitte tuhat Ameerika dollarit vaid tuhat kilo rohelist rahapaberit.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Madis, kui lubad, siis reklaamin sinu blogi.
Võrreldes Pulleritsu omaga on see nagu harkader ja kosmoserakett. Tore on lugeda inimest, kes ei ole ajakirjanduse poolt ära rikutud ja kellel on midagi öelda.
Aitäh ja edu Sulle!

Mike

 
At 13:56, Blogger Madis said...

Mul pole selle vastu midagi, kui keegi mu naturaaljooksmise blogi reklaamib. Suunitluselt pole ta mõeldudki sellisena, nagu Priidu oma siin. Panen sinna aeg-ajalt infot sõprade-tuttavate jaoks ning mõtteid. Mõnikord on need mõtted rahvale selgemad, mõnikord sürrealistlikumad. Eks too ajapikku areneb koos minuga miskis suunas.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Väikesed näpunäited sõidutehnikas esimeseks Estoloppeti maratoniks:

http://www.youtube.com/watch?v=1cppkpKu-CA&feature=player_embedded#

RVW

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

viimases lingis on paar head õpetust möödasõiduks (nt puu põrkega jne), kui rada on liiga kitsas...

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

oh, kas keegi pole veel seda videot näinud?

m.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlane, mis trikiga see Kivisildnik ETV-st 5 transvestiitide filmi nägi?
Üldiselt tundus see tekst selline tüüpilise kirjanik-kultuuriinimese-omamulliseesoleja jutt, millest mingi väike osa on õige jutt ning kui seda kirja üritatakse panna, siis kukub fantaasia lendama.
Ja suusatajate filmi ma pole näinud.
P

 
At 22:54, Blogger dr Holden said...

Vot see on lause, selle võiks valida Eesti ajakirjandusmaailma 2010 jaanuari pikimaks lauseks: Eile õhtul, pärast nelja päeva sunnitud puhkust -- ja ärge te mind sugugi külmavareseks pidage, sest teenisin 1980. aastate keskel kaks talve põhjapolaarjoone taga Kandalakša ja Soome piiri vahel Alakurttis raketivägedes (puskovaja ustanovka 135 oli selle kaheksarattalise hiigelseadeldise nimi, mis võinuks läkitada Läände nii jadernõi kui termojadernõi rakette), kus oli esimesel talvel jaanuari algusest veebruari lõpuni stabiilselt -41 kuni -43 kraadi külma, nii et külmetasin kapitaalselt ära oma kõrvalestad ja vist ka põsenukid (enam täpselt ei mäletagi), ning selle käreda pakase tõttu oli kasarmus, mis oli kõige soojem paik, maksimaalselt +5 kraadi --, igatahes eile läksin õhtul kella üheksa ajal, sest varem lihtsalt ei jõudnud, dendroparki luurele.

Aga mis rekord tuleb Virus, kas osavõtu rekord või herr Pulleritsu parim Estolppoeti koht või mis, ei lugenud nagu välja. See, et palju osalejaid on kirjas, on aru saada. Sihukest talve antakse meile kord 20 aasta takka, isegi kõige suusa(spordi)vaenulikumad inimesed on ka minult nõu küsinud suuskade osas, hiljem ostnud määrdeid jne.

Ise lähen vabatehnikas sõidetavale Viru Maratonile klassikat sõitma, seda ju vaba tehnika eeldab, et sõida, kuidas tahad!

Ah jaa, leidsin ühe hea lingi, vaadake ürgmeeste klassikatehnikat: http://www.youtube.com/watch?v=X0S8HmApSvg&feature=related

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

PP oli reedel Dendro ringil vaieldamatult kiireim. Ei tea mida sellest välja võiks lugeda?

 
At 12:29, Blogger Madis said...

Priit taotleb endale Vancouveris teatemeeskonna kohta :-D

 
At 18:49, Blogger Priit Pullerits said...

Vancouveri rong on nüüd küll läinud. Igas mõttes, nii sportlikus kui ajakirjanduslikus.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

nagu arvata oli:
nr 87. Priit Pullerist!

 
At 02:19, Blogger Madis said...

Jõudu lumega maadlemisel Virus!

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Värsket lund tuli napp 5 cm öösel. Metsaservades mõned tuisuvaalud võivad pehmed olla.

Arvo

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Koht 97

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sõitsid Virul täpselt samasse auku kui aasta tagasi.
Oled 1 koht tagapool ja kaotus võitjale on 0,3 % (18 sek) suurem (võitjad on samad)
Vahet pole mida trennis teed, tulemus on sama.
Õnnitlused!

Mike

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Juba sellises eas on 1 koht ja 18 sek kindlalat edasiminek ja areng, tubli.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Mehed rääkisid saunas, et Priit olla hirmsa haamri saanud, tahaks mehe enda kommentaare kuulda.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Eva Mentis seemed like someone who had gone though what I was going through so I ordered the product I got it in 10 days and I started using it immediately From the very first application I could
feel a difference. Comb the excess oil through the dampened hair, making sure to
cover the ends of the hair. These can be expressed in a number of ways: straight hair, slightly
wavy hair, or curly hair. 1 The oil spill threatens the
lives of birds, sea otters, and more than 400 other species.
5 ml Kalonji Oil mixed at a hot drink after supper gives
a quiet sleep all during the night.

Here is my website ... how to make my hair grow faster

 
At 04:56, Anonymous Anonüümne said...

Whether you are searching for specialty styling products or specific Loreal hair products,
you are sure to find what you need. Right away register your GHD curly hair straightener concerning the GHD webpage so
that you just can enact the 2-year ensure as well as to look at to make certainyours is genuine.

The professional hair merchandise of Loreal are effectively currently being sold
all more than the world in about one hundred thirty different countries.

 

Postita kommentaar

<< Esileht