kolmapäev, märts 02, 2011

Pullerits: Miks ühed suusad libisevad ja teised mitte?

Enne kui tänase peateema juurde läheme, vaadake seda linki. Miks on Rahvusvahelise Suusaliidu koduleheküljel Andrus Veerpalu nime juurde kirjutatud oranžis kastis, et ei ole võistlema lubatud? Kes teab? Eesti Suusaliidu telefonil keegi ei vasta...
***
Estoloppeti sarja esimesel, Viru maratonil sõitsin suure osa rajast koos inkassofirma Julianus Grupp ühe endise omaniku Jaanus Laidveega, kellega «neelasime alla» nii mitmedki konkurendid, kuni pärast viimast joogipunkti side meie vahel katkes. «7-8 km enne lõppu hakkas su suusk siiski vaikselt, aga kindlalt eest ära libisema ja see protsess oli pöördumatu,» tunnistas Laidvee pärast võistlust.

Nädal hiljem Tamsalu-Neeruti maratonil võttis ta aga revanši. Kui Laidvee sõidu ajal selja taha vaadanuks, võinuks ta nentida: «Juba 10 km järel hakkas su suusk vaikselt, aga kindlalt kehvemini libisema ja see protsess oli pöördumatu.»

Kummaline küll, et mõlemal jõuproovil olid mul all eliitsuusad, aga tulemus oli sellegipoolest totaalselt erinev. Viru maratonil sõitsin Tartu nobedaima suusasprinteri Kristjan Oolo n-ö ninaauguga Fischeritega, mille fantastilist lipet tunnistasid hiljem kõik rivaalid. Tamsalu maratonil läksin starti Eesti laskesuusakoondise endise liikme Margus Aderi omaaegsete võistlus-Fischeritega, kuid nende libisemisomadused jätsid tugevalt soovida. Ainus lohutus: suure tõenäosusega olid need ikkagi paremad kui minu 5000-kroonise letihinnaga Atomicud, mida Oolo nimetab kõhklematult pütilaudadeks.

Neist kahest erinevast juhtumist pealtnäha ühesuguste suuskadega hakkab kooruma vastus paljusid suusasõpru alatasa kummitavale küsimusele: miks samast hinnaklassist ja üldjoontes ühtemoodi määritud lumelauad erinevate sõitjate all nii erinevalt sõidavad?

Vastust sellele küsimusele tuleb otsida kolmest tegurist: suuskade paine, kasutatud määrded ja sõitja tehnilised oskused. Näiteks põhjus, miks Aderi Fischerid Tamsalus alt vedasid, tulenes tõsiasjast, et need olid sulailma suusad. Võistluspäeval oli aga väljas paar külmapügalat.

Eduka suusatamise nurgakiviks on siiski see, et suusapaar peab vastama sõitja kehakaalule. Kui suusad on teie kilode hulka arvestades liiga pehmed, siis nad ei libise. Ja kui klassikasuusad on liiga jäigad – ehk olete nende peal liiga kerge –, on suuski raske tõusul pidama saada: te ei jaksa pidamisala lihtsalt kinni vajutada.

Selleks, et leida enda kehakaalule ja sõiduoskustele sobivad suusad, soovitavad Tartu laululava ruumes Suusavendade nime all määrdeteenust osutavad Oolo ja Jaanus Kunts võtta poodi minnes kaasa asjatundja. Nad ei hakka nimesid nimetama, ent kinnitavad, et on näinud küll ja küll, kuidas kaupluste klienditeenindajad, kel murdmaasuusatamise kogemus puudub, määravad pidamisala valesti, ei oska leida suusasidemele ideaalset kohta ning müüvad üleüldse suuski, mis ostjale ei kõlba – peaasi, et temalt raha kätte saaks.

Fakt on see, et ükski asjatundja ei soovita kellelgi, kes vähegi suusatamisest rõõmu tahab tunda, osta vähem kui 2000 krooni maksvaid sõiduvahendeid. Sest odavad suusad on viletsamate libisemisomadustega, määre ei püsi neil kuigi kaua all ning lisaks on nad raskevõitu ja halvasti juhitavad.

Samas hoiatab Kunts, et ka need, kes otsustavad suusapaari eest laduda letti 6000-7000 krooni, ei pruugi saada kõrgetele ootustele ja meeletule hinnale vastavat kaupa. On ju tippsportlastel kümneid suusapaare, aga parima tulemuse toovad neist vaid mõned üksikud. Tavaline poekaup, sageli ülehinnatud – eriti Fischerid –, pole seesugune, mille hulgast Andrus Veerpalu sugune endale esikohatoojad leiaks.

Erinevus libisemises, nagu näitas mulle Tamsalu maraton, tekib ka sellest, kas sõidate külma või sooja ilma suuskadega. Oolo sõnul müüvad poed peamiselt just nn tahke ilma suuski, millel on suhteliselt madal kulp, jäik ninaosa ja pikk surveala. Aga kui väljas on plusskraadid ehk kliistriilm, lausub ta, tekivad selliste suuskadega paratamatult libisemisraskused.

Lisaks kasutatud määretele ja täpselt määratud pidamisalale mõjutavad suuskade libisemist ka nende põhjale kantud imepeened mustrid. Näiteks sulailmasuuskadel on need tõmmatud nii, et vett põhja alt välja juhtida. Külma ilmaga võib seesugune muster libisemisele aga takistavaks saada.

Tagatipuks teeb võrdsete suuskade puhul, eriti klassikalises tehnikas vahet see, kui tehniliselt hästi keegi neil sõita oskab. Need, kes suuskadega lihtsalt rajal nühivad ning tõukavad varba pealt, ei saa Kuntsi sõnul vastu noile, kes oskavad jalga puusast tõsta, libisedes keharaskust puusal kanda ja täistallaga tõugata.

Oolo väitel on vähemalt 90 protsendi harrastajate probleem, et nad ei lähe keharaskusega suusale peale, olgu klassikalises või uisutehnikas sõites. Just sinna sumbub paljude libisemine, mille saavutamiseks on nad kümnete eurode eest lasknud kalleid määrdeid suuskadele alla panna. Ja siis imestanud, miks küll tolku pole.
***
Saksa asjatundjad korraldasid testi, kus arvestasid suuskade seitset eri omadust. Pingerida:

Uisusuusad*

1. Fischer RCS 102
2. Rossignol X-ium 101
3. Atomic World Cup 80
4. Madshus Nanosonic 77
5. Salomon S-LAB 70

Klassikasuusad

1. Fischer RCS 99
2. Rossignol X-ium 97
3. Atomic World Cup 84
4. Madshus Nanosonic 74
Salomon S-LAB 74

* maksimaalne punktide arv – 105

Allikas: xc-ski.de
******
Dubrovnik, Horvaatia. 26. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Suusavendade hooldetiimi liikmed Kristjan Oolo ja Jaanus Kunts uurivad Fischeri suuskade painet. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae Oslo MMil pärast 15 km klassikasõidu lõppu. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix
Foto 3: Karel Tammjärv ja Algo Kärp Oslo MMil pärast 15 km klassikasõidu lõppu. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Jaak Mae Oslo MMil pärast 15 km klassikasõidu lõppu ajakirjanike ees. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Jaak Mae võistlussuusad. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

26 Kommentaarid:

At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Väidad, et poe Fischerid on ülehinnatud. Kas sellest peab aru saama nii, et sama raha eest pakuvad teised firmad paremaid (kallima otsa) suuski?

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Fischeri üle- või alahinnatus peaks olema faktiliselt põhjendatud (mingi test?). Niisama lahmida pole mõtet.

Suusa painde proovimiseks võiks igasugu krõpsud ja kinnitused ära võtta, aga esimesel pildil need küljes. Nii ülevaadet ei saa.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

midagi uut siit sissekandest teada ei saanud. ja poes ikkagi mida kallimad suusad, seda paremad ilmselt. lihtsalt tippude suusad on veel paremad. muidugi odavamad võiks kõik olla :).

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

kas viidatud testis sooja ilma/külma ilma suusad? või kehtib kõikide kohta?

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Minu Madshusid libisevad küll maratonidel Fischeritega võrdselt või kohati isegi paremini sama taseme meestega. Ilmselt ka head määrijad. Sellist vahet nagu seal testis küll tegelikkuses pole.
TM esisajas olija.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Minu Dünamod libisevad kaa:)
TM viiendas tuhendes olija.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

No nendest testidest kirjatüki lõpus on ju selgelt näha, et Fischerid on ülehinnatud.

 
At 12:08, Blogger Jaanus said...

Kui minnakse tulemuse peale, siis õige suusk ja olusid arvestav määrimine on loomulikult kriitilise tähtsusega, vahet pole, kas soovitakse teha tulemust Estoloppetil või MM-il.

Näiteks see, millise kingituse määrdemehed rootslastele eile valmistasid, on muidugi diletantluse järjekordne hea näide. Näitab sportlaste ülimat südikust ja meelekindlust, et selliste „meistriteostega“ üldse lõpuni tulid, ega kohe sealsamas rajal Poromaale üle küüru nendega andnud!
Kõik mehed kaotasid seetõttu minutitega ja Rickardsson, kes oli kindlasti väga heas vormis (Drammenis 10 päeva tagasi oli ju kõikide teistega võrreldes sisuliselt klass omaette) ning läks kulla järele, kaotas üle 3 minuti...
Eks rootslased lasid peagi ka põlve sirgu ja osalt ka sellest kaotus nii suur, kuna kohe pärast esimest punkti oli ju selge, et võidu neil täna sõita „ei lasta“.

Aga, Priit, mis plaanid Sul Haanjas on. Kas eesmärgiks eelmise aasta väga hea koht üle sõita ja pärast TM määrdemeeste fiaskot saada kirja ka ilus klassikatulemus?

Kuna endal jääb omadele Holmenkollenis kohapeal kaasaelamise tõttu (lisaks ka Jägermeister on nõudnud oluliselt suuremat tähelepanu, kui algselt oleks osanud arvata) Haanja ettevalmistus soovitust märksa nõrgemaks, siis ise lähen sinna pigem rohkem loodust ja linde nautima ning finišiprotokollis oled seetõttu juba koha võrra kõrgemal:)

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju, kui mina aru sain, siis peaks Veerpalu stardikeeld tähendama seda, et ta on fis-ski lehel määranud ennast aktiivsena aga dopingukontrolle enam ei tehta, kuna teatas karjääri lõpust. Et uuesti võistlema pääseda, peab ta mingi testiperioodi.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kes teab, mis musta värvi Fischereid nad MM-i autasustamisel hoiavad. Ametlik koduleht küll selliseid suuski ei anna vaadata. Või on need nii uued, et pole veel kuskil reklaamitud.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

must fisher on järgmise hooaja mudel, kuulu järgi peale facelifti midagi muud muutunud ei ole

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Hoitakse selleks, et "must suusk" kui võitjasuusk su ajusoppidesse kinnistuks ja et sa nenede eest korraliku summa eurosid oleks valmis järgmine hooaeg letile laduma.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

a kui klassikasuusad on liiga jäigad – ehk olete nende peal liiga kerge –, on suuski raske tõusul pidama saada: te ei jaksa pidamisala lihtsalt kinni vajutada. "

Kui suusad on näiteks 70 kg suusatajale, siis see tähendab, et suusa pidamisala on õhus kui suusal on 35kg raskust. kui suusataja seisab ühel jalal, siis on raskus suusal 70kg, kui suusataja mäkke sõites jalaga tõukab suureneb jõud ühele suusale üle 200kg. Kui tugev paine peab suusal olema, et ei jõuaks seda maha suruda?
Kogu see jutt liiga tugevast paindest ja suuskade testimisest, ei kehtiks ka siis kui suusatataks klaaspinnal (absoluutselt tasasel), suusarajal ühtlaselt tasast pinda praktiliselt ei esine.
Seetõttu ei ole asi nii labane nagu PP kirjutas.

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Hea tuttav uuris Veerpalu teemast lähtudes veidi FISi lehte ja leidis veel selliseid märkusi:

SMIGUN-VAEHI Kristina Nation EST
FIS Code 1094063 Ski club Oti Sportclub
Birthdate 23.02.1977 Team:
Status Not active
Not allowed - return to competition rule

Name KOKUBO Kazuhiro Nation JPN
FIS Code 7300063 Ski club Tokai University
Birthdate 16.08.1988 Team:
Status Not active
Not allowed - return to competition rule Training Group:

ACTON Brigitte Nation CAN
FIS Code 106527 Ski club Mont Tremblant, CAN
Birthdate 30.11.1985 Team:
Status Active
Not allowed - return to competition rule

Name ANDERSON Jasey Jay Nation CAN
FIS Code 1209202 Ski club
Birthdate 13.04.1975 Team:
Status Not active
Not allowed - return to competition rule

NYSTAD Claudia Nation GER
FIS Code 1220648 Ski club WSC Erzgebierge Oberwiesenthal
Birthdate 01.02.1978 Team:
Status Active
Not allowed - return to competition rule Training Group:

SCHMIDT Christophe Nation GER
FIS Code 1555589 Ski club SC Miesbach
Birthdate 15.06.1983 Team:
Status Active
Not allowed - return to competition rule

Halb, kui sellised asjad on selgelt kommunikeerimata!

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab selgelt kommunikeerimata??? 12:19 mees selgitas ju väga täpselt. Ja nii ongi.

See lõik, mille sa nüüd oled oma postitusest eemaldanud, oli siiski piisavalt kaua üleval, et elu mõne mehe jaoks ebameeldivaks läheks.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei oska selle artikli ajastusest muud arvata, et PP-l on kavas veel sellel hooajal uued "tünnilauad" alla saada. Spordipoed, hoidke alt! Priit on ju teada hinnast allakaupleja.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits kirjutas neli aastat tagasi:

eelmisel reedel läbisin Tartu Tähtvere spordipargis kümme ringi keskmiselt
38 minutiga, pühapäeval aga juba 32 minutiga. Lume- ja ilmastikuolud olid sarnased, ka pingutus enam-vähem võrdne. Millest siis tekkis nii suur edasiminek?

5000 krooni paar

Aga sellest, et reedel sõitsin Fischeri vanadel universaalsuuskadel, mis maksid alla tuhande krooni. Pühapäeval läksin rajale tuliuute Atomicu võistlussuuskadega, nagu näiteks sprinter Peeter Kümmelilgi (pildil), mille letihind jääb 5000 krooni kanti.

Jah, hinnavahe on üüratu. Aga ka ajaline võit on ilmselt selline, mida ei saavuta isegi kaheaastase pingsa treeninguga mitte.


5000 kroonised atomicud on tünnilauad ja 6000 fisherid on ülehinnatud ja libisemises on mäekõrgune vahe?
Kas siis teadjad mehed ütlevad seda ka, on need kunagised atomicu tippsuusad nüüd muutunud tünnilaudadeks sihipärase kasutamise tulemusel? Või on aeg niipalju edasi läinud, et neli aastat vana suusk ongi juba lootusetult vananenud? Ja mis oleks siis see õige suusk, mis ei ole ülehinnatud? Madshus?
Ja kas 100-st toodetud suusast valitakse tippudele 2-3 paari neid "õigeid" välja, või tehakse need "õiged" üldse masstoodangust eraldi?
Oh kui vaid teaks, vastuseid neid ... :)

 
At 20:10, Anonymous Kah Priit said...

Tere, minu RCS suusal olid peale TM-i mõned hallid laigud all. Tegemist korralikult sisse määritud paariga ja ka hilisemas määrimises pole järeleandmisi teinud. Maratoniks lasin määrida ühes Otepää firmas. Kuidas teiste kogemus, kas see oli tänavuse kareda lumega pigem tavaline või mitte?

Mida sellise suusaga nüüd edasi teha? Mõned ütlevad, et juba halliks lastud suusk on tuksis? Kuumpuhastus ja uus sisse määrmine? Kivilihv? Uued suusad?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

"eelmisel reedel läbisin Tartu Tähtvere spordipargis kümme ringi keskmiselt
38 minutiga, pühapäeval aga juba 32 minutiga. Lume- ja ilmastikuolud olid sarnased, ka pingutus enam-vähem võrdne. Millest siis tekkis nii suur edasiminek?"

Suurepärane meetod suuski testida ja neile hinnangut anda :))

to kah Priit

Halliks lähevad suusapõhjal rohkem vatti saavad kohad,näiteks kanna kohalt- TM-l oli teatavasti väga abrasiivne lumi. Anna aga harja, vajadusel karukeelt ja parafiinita.

 
At 05:49, Anonymous hd said...

kah Priit---traaadiga harja,parafiinita ja soojalt maha,mitu x.

 
At 08:36, Anonymous Anonüümne said...

ma ei ole nõus suusavendade väitega, et spordipoodide klienditeenindajad on asjatundmatud. see tundub enesereklaamina.endal on küll väga head kogemused klienditeenindajatega nii suuskade määrimise kui suusavaliku osas.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Pärast Tartu maratoni hiigelämbrit võiks Suusavennad veidi hoogu maha võtta. Töö kiidab tegijat või kuidas see oligi?

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Ülimalt kallutatud lugu. Tartu Maratoniga kogu oma reputatsiooni kaotanud suusavennad on tõstetud taas põhjendamatult arvamusliidri rolli. Pole nõus väitega, et peaasi, et temalt raha kätte saaks suhtumine domineerib spordipoodides. Hoopis Oolo ja Kunts peaks oma äri põhimõtteid muutma.

 
At 10:32, Blogger Silver said...

Sõidan 4 aastat tagasi kevadel poest ostetud Fischer RCSiga. Nii trennis kui võistlusel. Määret on saanud ca 50 km tagant, halle laike näen suusa all tihti. Kohati tundub, et on juba ka liiga suured vaod all. Aga viimasel 2l TMil on libisemine olnud proffide (Stopper) poolt määritult suurepärane. Seega hallid laigud ei tähenda praktikas midagi katastroofilist.
Varem proovisin ka JM suuski, kuid neid ei saanud tõepoolest pidama, ju siis vist ei osanud veel ka suusatada. Tundub, et seni, kuni hoojalg tõukejalast ette maha libisema ei suuda minna ja puus ei liigu - ei ole ka päris adekvaatne suusa pidavust kritiseerida.

 
At 10:53, Blogger Madis said...

http://tartumaraton.ee/?sisu=uudis_edasi&lang=est&id=1134&mid=10

Overrated Fischer

 
At 11:12, Blogger Unknown said...

ugg boots
nike outlet store
nike air max uk
cheap oakley sunglasses
fitflops shoes
yeezy boost 350
ugg boots
true religion outlet uk
canada goose sale
cartier outlet
ugg outlet
reebok outlet store
replica watches
air jordan 4
coach factory outlet
uggs outlet
toms outlet
coach outlet clearance
timberland boots
lebron james shoes
rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches
nike blazer pas cher
fitflops clearance
coach outlet
tory burch outlet
cheap ugg boots
air max 90
uggs outlet
canada goose jackets
hermes outlet store
football shirts
michael kors outlet online
michael kors outlet
longchamp handbags
ferragamo outlet
czq20160827

 

Postita kommentaar

<< Esileht