kolmapäev, veebruar 23, 2011

Pullerits: Millega tipparst pärast Tartu maratoni üllatas?

Tartu Ülikooli Kliinikumi traumatoloog-ortopeedil Leho Ripsil oli pärast Tartu maratoni mulle nii mõndagi avaldada. Istusime kutsutud külaliste taraga piiratud telgis, kus pakuti hernesuppi, kartuli-aedvilja ning makaroni-hakkliha praadi, mahla, teed ja kohvi, magustoiduks oli pähkliliistudega leiva- ja muu kreem (neid võtsin kaks tükki, oleks võinud võtta ka kolmanda ja neljanda, sest enamik neid millegipärast ei puutunud) - ainult veini ei märganud sedapuhku (mitte et ma sellest puudust tundnuks; ma ei joonud pärast finišit sooja õlugi - mõelge, milline halb eeskuju see kasvavale noorsoole olnuks) - ja siis Rips ütles, et tal oleks paljugi öelda, aga ta ei julge, sest kardab, et ma solvun. Mis lapse jutt see on, pahandasin. Ainult kriitika viibki edasi, seletasin talle, ja nõudsin, et ladugu aga kõik letti, mis tal öelda on. Asjatundja suust ei saa ükski kriitiline märkus tulla solvavana. Rips aga mälus veel tükk aega rahus edasi, ei kostnud kippu ega kõppu. Põrnitses läbi oma tumedate prillide rohkem omaette.

Siis alustas.

Esiteks, ütles ta, olen ma oma liigutustes liiga kange ja nurgeline, painduvust ja plastilisust pole. Ja pole ka piisavalt üldfüüsilist baasi.

Täitsa õige jutt. Sellele on võimatu vastu vaielda. Lapsepõlves käisin 5.-6. klassi aegu Eha Sügise ja Harri Russaku juures napi aasta korvpallitrennis, aga kuna olin seal üks viletsamaid, kadus ind ruttu. Nii ei saagi mul üldfüüsilist põhja olla, sest regulaarse sportimisega, keskmaajooksuga, alustasin ülikooli esimesel kursusel Heiti Annuse juures. Ja tollest ajast mäletan suurepäraselt, et näiteks puusast olid mu jalad jooksmiseks üpris kinni. Niisiis, Ripsi järeldus: tuleb teha oma keharaskusega rohkem üldfüüsilist ja samuti painduvust arendavat trenni.

Teiseks, ütles ta, jätab mu toitumine soovida.

Ma ei tea, kust ta seda teab, aga jutt taas täiesti õige. Kui ma siin nüüd ausalt üles tunnistaks, milline mu toitumine tegelikult on, siis enamik mehi hüüataks, et selle pealt poleks võimalik 20 kilomeetritki maha sõita. Ütlen vaid nii palju, et hommikul söön mehiselt, nii palju kui kõhtu läheb, aga järgmine söögikord, jah, kipub sinna kella kuue ja seitsme vahele õhtul - ja siis kohe trenni. Ega need kerged näksimised lõuna ajal kõhtu täida. Ometi kurdab naine viimasel ajal, et söön kodus nagu hullumeelne, kogu aeg vaatab minu tõttu külmikust pooltühjus vastu. Sellegipoolest ei saa Ripsile vastu vaielda, et süüa tuleb paremini ja tervislikumalt.

Kolmandaks, ütles ta, on minu vanuses (45) võimatu kõiki võistlusi ühtmoodi täiega pingutades kaasa teha. Ta oletas, et Tartu maratonil jättis mu tulemus osalt soovida seetõttu, et olin kolm eelmist Estoloppeti maratoni ju samuti täiega läbinud. Rips väitis, et minu eas tuleks valida välja võistlus või kaks, millele keskenduda, ning teisi jõuproove võtta lihtsalt nendeks valmistumisena, kus proovida tempo vaheldumist, kiirendusi jms. Ta ütles, et nii vanalt, nagu mina olen, ei saa enam harjutada ja võistelda samamoodi, nagu harjutavad ja võistlevad 20-30-aastased.

Aga Ripsil oli öelda veel midagi, mis peaks ka teistele korda minema. Nimelt seda, et vanemad harrastussportlased harjutavad liiga ühekülgselt ning see kulutab nende liigeseid. See tähendab, et kui on suusahooaeg, siis ainult suusatatakse, ja kui on rattahooaega, siis pedaalitakse ainult ratta seljas.

Selle peale esitasin oma arust kavala küsimuse. Nimelt, kui tikutakse väljendama heameelt, et massispordiüritustel on üha rohkem osalejaid ja inimesed harjutavad järjest rohkem, siis siin peitub paradoksaalne oht, et tervise ammutamise asemel teevad nad oma tervisele hoopis kahju. Kas võib nii olla, pärisin Ripsilt.

Jah, nii see on, vastas ta. Ja siin on tõsine ja sügav mõttekoht meile kõigile. Kas pole?
******Ploce, Horvaatia. 26. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Ivo Tupits kukub Tartu maratonil vähem kui kilomeeter enne finišit. Foto autor: Riho Lüüs
Foto 2: Priit Pullerits tuiskab Tartu maratonil finiši poole nii, et lumi lendab. Foto autor: Riho Lüüs
Foto 3: Peaminister Andrus Ansip liigub Tartu maratonil lõpu poole. Foto autor: Riho Lüüs
Foto 4: Suusahüppaja varustuses Tartu maratonil. Foto autor: Riho Lüüs

32 Kommentaarid:

At 17:03, Blogger Madis said...

Priit, seda on ju siinsete sissekannete kommentaarides ennegi öeldud. Aga Sina ei usu kommentaaride tegijaid. Arvad, et niisama lahmivad. Ja kui spetsialist ütleb, siis...

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Madis järgmiseks Eesti suusakoondise peatreeneriks!

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Ma ootasin küll siit AV nekroloogi, Priit.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

pakkun lahenduse - triatlon!
Aasta ringi ujumine + jõusaal + jooks-matkad. Lisaks talvel suusk, suvel ratas. Selle pealt TM võimalik hea tulemusega sõita - Indrek Teppo, Priit Ailt see aasta.
Lisaks varasemalt mitmekordne nelikürituse võitja Margus Püvi.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

triatlon on lahe jah, aga kust see aeg võetakse, selle kõigega tegelemiseks?

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea olema arst, et ületreeningu ja ülevõistlemise tundemärke Pulleritsu juures täheldada. Taastumiseks soovitaksin nüüd veidikeseks ajaks aeg maha võtta. Suusatamine 0, selle asemel ülalnimetatud ujumine + jõusaal. Väga soovitab oleks saalis pallimäng.

 
At 18:59, Anonymous white said...

eelmisele

Ühel päeval harjutad ratast, teisel jooksu ja kolmandal päeval lõõgastud ujudes. Sedapsi ma arvan.

Ei pea iga päev ju jooksma

 
At 19:05, Anonymous Silver said...

Priit, olen sinu blogi agar lugeja, kuid pole veel siiani kommenteerinud. Aga nüüd, kus Eesti suusatamises on üks ajastu lõppenud (kas sellist meie silmad enam näevad?), kirjutad sina maratonijärgsest hernesupi jutuajamisest...anna nüüd AV teemal kiiresti tuld!

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit küll sind on kerge üllatada, kord on selleks maratoni TP-s olev suusaabi, kord "tipparsti" jutt. Kõik need on asjad, mida sinu blogi lugejad juba ammu teavad.
Imelik hapukurgi hooaeg sul siin blogis, kuigi on millest kirjutada. AV näiteks. Oled tõesti üleväsinud. Siit sulle veel üks üllatus: Priit sul on puhkust vaja.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk mälu on hea asi, pidevalt saab üllatuda.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas kardad AV teemat käsitleda? Või on teema liiga raske? Kuna Sinult on eelmise sissekande all ainult lühike teade (stiilis "TASS on volitatud teatama"), siis olen sunnitud ise üritama.
"Kas Andrus Veerpalu lõpetas õigesti?"
Kahekordse maailmameistri, Eesti suusatamise pikaajalise supertähe Andrus Veerpalu loobumine Oslo MM-st ei tulnud suusauudiseid tähelepanelikult jälgivale avalikkusele üllatusena. Üllatuseks oli sportlaskarjäärile joone alla tõmbamine. Kuid tunnistagem - see otsus oli loogiline. Kas Veerpalu lõpetas parimal võimalikul viisil, parima sõnumiga? Tõenäoliselt mitte! Sõnum oli ju see, et hetke haigus + pikaajaline põlve probleem + lõpetamine. Kas AV oleks pidanud otsad lahti jätma, öeldes, et teeb oma viimase sõidu mõnel Eesti kohalikul võistlusel? Ütlema, et Mammaste meistritiitel on temale olulisem kui Oslo medalikohad? Lubama, et kui noored mehed laisad on, siis ta tuleb Sotsi OMks koondisse tagasi? Lõpetama sõiduga Tartu Maratonil? Lõpetama skandaalse avaldusega dopinguküllases tippsuusatamises pettumisest? Teatama, et lõpetab poliitikasse mineku tõttu? Või peaks AV tegema nagu Haile Gebrselassie, kes New Yorgi maratoni 2010 järel impulsiivselt tehtud loobumisavaldusest taganes?

 
At 21:44, Blogger dr Holden said...

Mina usun Leho juttu, olen temalt abi saanud! Aga ilmselt teavad kõik blogi lugejad Priidu erinevaid vigasid temast endast paremini! :)

See sinu poolt postituse lõpus välja käidud intriig, et kas harrastajad pigem endale kahju teevad, on selline nö ajutine ja mitte palju neile harrastajaile liiga tegev nähtus. Ise tegin spordiga taasalustades 2003 aastal imitatsioonirajal selliseid ringiaegu, mida pole seni trennis üle suutnud lüüa. Eks tarkused tulevad tasapisi ja nagu sinagi, õpivad üldjuhul kõik harrastajad ikka oma vigadest, mitte ei ürita teiste tehtud vigasid vältida.

Aga tänase päeva peateemat kommenteerides tunnen korraga rõõmu ja kurbust, kurb olen, et AV ei suutnud karjääri võitjana lõpetada, rõõmus olen seetõttu, et oma perearsti andmetel sain mina 10 päeva enne TM-i sama viiruse, mis AV nüüd loobuma sundis. Mind see viirus ei murdnud, palavikku ei tulnud, hävisin küll TM-il 20-25 minutit ja ca 400 kohta, aga tervis on nüüd taas korras ja jätkan ettevalmistust peaeesmärgi nimel!

 
At 22:28, Blogger Priit Pullerits said...

...ma veel mõtlen, mida Veerpalu kohta öelda. Ilmselt olen siin väheseid, kui mitte ainus, kes temaga on korduvalt ja lähemalt kokku puutunud kui enamik teisi, temaga isegi koos suvel trenni teinud, tema nooruspõlvemail Pärnu kandis käinud mälestusi kogumas, teinud lugusid nii tema naisega kui tema Tartus elavast õest... andke aega tänast uudist seedida, kuuma peaga ei maksa tulle tormata.

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Varematel aastatel pani keegi IT mees TM tulemused exelisse nii, et TP vaheagade kohad ja splitid olid ka sees. Kas sellel aastal ka keegi viitsib selle tabeli koostada ja ülesse riputada?
Oli see Sull vist?

 
At 09:17, Blogger Tarmo said...

Madis, kuna enamus ütlejaid on anonüümsed kommenteerijad, siis loomulikult ei pea neid uskuma ja neid tulebki pidada niisama lahmimiseks. Vähemalt minu jaoks on see sama, mis "teaduslikud artiklid" Delfis. Leho jutus pole mingit põhjust kahelda, ta paneb otse naelapea pihta. Olen endas viimasel paaril aastal avastanud samuti teatud ühekülgsuse treeningu osas ja tegelen sellega hetkel aktiivselt. Näiteks 3-4 kuuline võimlemistsükkel 2-3 x nädalas teeb imesid. Minu vanuses (40) peaks seda jätkama läbi hooaja vähemalt korra nädalas. Selle 1 tunni leiab alati.

 
At 09:22, Anonymous hd said...

Tervitan kõiki pidupäeva puhul.A.v.-õige otsus,loobuda Mm-st,vanem organism ei taastu enam nnii ruttu,eriti viirusest.Aga tema lõppsõna andis lootust pikematele distantsidele,näit. vasa võit.Elame- näeme.Priidule---üldfüüsilise arendamine peaks olma lausa kohustuslik.Mul oli pidamiseks 3kihti-kr. pid. kate ,mis pidas hellalt,aga käed aitasid.Alustasin tagapool ja olen sinust oluliselt vanem,sain su viimasel veerandil kätte,aga sa ei jõudnud tuules paaris tõugata,võhma sul ju peaks küll olema.Ega ma nüüd ennast kiita taha,aga see on soo vitus sullesoo.kurat, nüüd läksid oma suusad risti,aga üldiselt oled üks pull vend.

 
At 09:51, Blogger Madis said...

Huvitav, kas Leho jutu valguses tunduks minu arvamus Priidu 10-15% reservide osas juba mõistlik? Tegelikult on nii mõnigi mitteanonüümne selle tõe välja öelnud. Eriti just Priidu suusatamise tehnikat silmas pidades.

Tuleks vist Priit idamaade võitluskunsti õppima saata. Saab ehk voolavust kehasse ja vaimu juurde.

 
At 10:25, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Tarmo, väga õigesti ütlete, et anonüümseid soovitusi ei maksa uskuda ja järgida. See oleks sama, kui kuulujutte tõe pähe võtta - võivad olla osalt tõesed, aga ei pruugi vähimalgi määral tegelikkusele vastata. Kuulata tuleb ikka asjatundjaid, ja Leho Rips on mind aastate jooksul tundma saanud, lisaks on ta ise spordis praktiseeriv erialaarst.

Lp hd - õige tähelepanek - ei jõudnud ma, jah, lõpus lükata. Võimalikke põhjusi: randmevalu; väsimus selleks ajaks kääri jooksmisest; jõutrennid jäid kahe ja poole kuu tagusesse aega - see on liiga kauge aeg, mõju on kadunud.

Minu vanuses on tulemuste allakäik paratamatu. Vaatasin just Tartu suusatalve protokolle sel ja eelmistel hooaegadel: kolm-neli hooaega tagasi suutsin paljude meestega, kellele täna mäekõrguselt kaotan, võidu sõita ja neid isegi võita. Aga eks asi ole ka selles, et allakäik toimub just kiiruse arvelt, mis on ju loogiline - ja suusatalvel on ju lühikesed distantsid. Vastupidavusaladel ehk maratonides suudan siiski veel konkurentsis püsida.

Nii et kui ma Madise pakutud 10-15-protsendilist tulemuse parandamist ei tee, jääb edaspidi leppida vaid sellega, et tabelites mitte kivina kukkuda, vaid rahulikult vajuda. Loodusseaduste vastu ei saa, olen oma arust isegi päris pikalt suutnud neid trotsida, kas pole?

 
At 11:24, Anonymous hd said...

Ei,ei ja ei -Priit,vanuse taha sa veel pugeda ei saa.Sinuvanuselt olin koguaeg esi50es,muidugimitte päris tipus,asi on tahtmises mitmekülgset trenni teha ja tugevalt füüsilist peale kõigele .Ütlen seda ,sest näen ,et tahad edasi liikuda,aga v.o.eksin ja oled käega löönud.Põruta ikka edasi,naistesaunapiletini on veel aega küll.

 
At 11:33, Anonymous Gaspar said...

Neid TMi tulemusi pole praegu väga mõtet Excelis analüüsida. Kirjutasin eelmise posituse kommentaaris:
"15:20
Korraldajatel on sel aastal ajavõtuga midagi totaalselt lahti.
Võtsin prooviks Exceli tabeli nende lehelt (et vaheaegu ja -kohti arvutada TP-des). Väga palju on anomaaliat, rääkimata tühjadest nimedest jms.
Lisaks polnud maratoni ajal võimalik reaalajas tulemusi vaadata.
Kas kellelgi on infot, mis siis ikkagi juhtus ning kas on lootust mingi adekvaatne protokoll lähiajal valmis saada?"

Ehk siis. Seal on paljud tulemused veel puudu. Kui tuleb vähegi arvestatav protokoll (näiteks reedel peaksid nad juhendi järgi avaldama ametliku protokolli), siis saaks ka neid vaheaegu ja -kohti (Excelis) arvestada.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

PP: ...ma veel mõtlen, mida Veerpalu kohta öelda.

Lõpuks on hakanud ka PP enne mõtlema ja siis ütlema.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Edu võtmeks on keeniapärane ellusuhtumine ehk "Söömine, Magamine, Jooksmine"-mudel?

Keenias treeniv maratonijooksu tulevikulootus Tõnis Juulik kirjutab oma blogis (Miks on Keenia jooksjad maailma parimad? ): "samas on nad meistrid ka puhkamises. Peale võistlushooaega (või maratoni) puhatakse 2 nädalat kuni 2 kuud. Sel perioodil nad ei jookse, ega tegele muu spordiga.
Treeningnädala sees on neil pühapäev täielik puhkepäev (enamusel). Lisaks sellele osakavad nad hästi lebotada ka trennide vahepeal. Pikutavad, istuvad, kui kuskile liikuda on vaja, siis käivad väga aeglaselt- kogu energia on suunatud trennile." Ja värskes kandes: "kõik on toiminud tavapärase rutiini järgi: treenimine, puhkamine ja söömine. Magamise, pikutamise osakaal siin ikka päris suur, ulatudes isegi 12 h ööpäevas- aga sellega juu areng toimubki:)".

Kui tõenäoline on, et Keenias hulgaliselt laagerdavad Eesti sportlased tulemusi eriti ei paranda, kuid külge hakkab keeniapärane ellusuhtumine?

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

aga anonyymsed kiitused kölbavad väga hästi :D. neid usud kyll.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

aga sa ei öelnudki, millega ta sind üllatas! "Selle peale esitasin oma arust kavala küsimuse" kavalusvõistlusel jääksid küll viimaseks.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Pildil olnud hyppesuusamaratoonari jutt TMst:
http://tonuhe.blogspot.com/

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit M60 klassi võistlejad olid sinust eespool. Lõpeta see vanusega eputamine ja vaata, mitmes oma vanuseklassis olid? Kui samal tasemel 15-20 aastat jätkad, siis võidad oma vanuseklassi.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kardan, et väidetavalt nõrgavõitu ülakeha arendamisel pole midagi eriti teha. Priidu esivanemad pärinesid Aafrika savannidest, kus saaki jälitati tunde joostes, kuni uluk väsimusest kokku kukkus. Hd esivanemad asutasid põhjapoolseid metsi, kus mammuteid ja karusid varitseti ja siis käsitsivõitluses surmati. Aga sellele vaatamata on Priit ülemise 5% harrastajate hulgas. Oma vanusegrupis tõenäoliselt parima 1% hulgas. Ja vigastusi on suutnud vältida. Niisiis pilti ei saa mingil juhul nutuseks lugeda.

 
At 15:08, Blogger Tõnuke said...

Leho jutul on jumet! Kui keegi kahtleb, siis minu sooritused on heaks tõestuseks, et kui ainult võistelda ja mitte puhata, siis mingeid erilisi tulemusi teha ei suuda. Mullu sai kokku osaletud 135-l spordivõistlusel, millest küll enamus jäi ikka soojemasse poolaastasse. See tähendab et talvel sai rahulikult mahutrenni tehtud ja pikemad suusasõidud nagu Vasaloppet, Suusahunt ja Vinter100 samuti madala tempoga kulgetud. Üllatusena tuli kevadiselt Scoutsrännakult 5.koht. Suvel kui aga võistlusaktiivsus kasvas päris kõrgeks, hakkasid tulemused vaikselt allamäge minema. Haanja Jala100 läbimiseks sügisel kulus koguni üle 13tunni. Ja kuigi arst ülekoormusele ei viidanud, kahtlustan et järgnenud kerge põletik kilpnäärmes võis siiski ülekoormusest tingitud olla. Nii et inimene pole küll rauast, kuid nii mitmekülgne spordialade valik nagu minul (uisutamine, suusatamine, jooksmine, rattasõit, ujumine, aerutamine jne) on kindlasti üldiselt positiivselt mõjunud. Kui tsiteerida PP üht varasemat kirjutist, kus oli lahatud mõisteid "treenida" või "lihtsalt sporti teha", siis minu tegevust tuleb kindlasti käsitleda viimasen. Samuti on Teet Reedi mulle mitmel korral sõnad peale lugenud, et niimoodi rahmeldades ei jõua ma kunagi korralikult oma potentsiaali tulemusteks vormistada. 100% nõus! Samas on aga minu spordi tegemise eesmärk olnud pigem seiklust nautida, kui tulemust saavutada. Aga jah - liialdamine pole ka kiiduväärne tegevus ja sestap saigi pärast mitmekuulist puhkust võistlushullustuse "võõrutusravi" eesmärgil Tartu Maratonile hüppesuuskadega peale mindud :-) Aitäh selle foto eest!

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

tere
kas keegi võiks pikemalt lahti kirjutada sellest
kuidas ja mis koormusega peaksid treenima ja võistlema 45+
mehed.Arvestades umbes Priidu taset,
mis on selle vanuse kohta ikka päris hea.olen jõudnud ka sellesse ikka ja see teema huvitaks väga.
Priit paneks siis ehk oma blogisse üles

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
At 06:39, Blogger raybanoutlet001 said...

seahawks jersey
ugg outlet
nike shoes
omega watches sale
michael kors outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg boots
louis vuitton sacs
ugg boots
2017.7.19

 
At 14:28, Blogger Samuel Badree said...

You have done an really good work
Mobile Prices Bangladesh

 

Postita kommentaar

<< Esileht