reede, veebruar 11, 2011

Pullerits: Kuidas enne maratoni toituda?

Ärge arvake, et see on ükskõik, mida te nädal enne 63 km pikkust pingutust suust sisse ajate. Just seepärast on nädal enne Tartu maratoni Taaralinna kesklinnas Vilde lokaali esimesel korrusel avatavas tervisekohvikus koostanud toitumisasjatundjad erimenüü, mis peab tagama suusarajal igaühele oma parima tulemuse.

See tähendab, et igaüks saab olenevalt oma kehakaalust ja soost, söögiharjumustest ja treeningkoormusest just talle paslikema menüü, mis aitab organismi laadida valkude, rasvade ja süsivesikutega. Kõik portsud on seitsme päeva kolme söögikorra kaupa vajalike ainete kaupa täpselt välja arvutatud, kinnitab Vilde lokaali tegevjuht Priit Reiman, kes lõpetas tunamulluse Tartu maratoni nelja tunni ja 12 minuti ning 728. kohaga. «Me hoolitseme selle eest, et inimene maratoni naudiks ja ellu jääks, ja vaatame, mis ta selleks sööma peab,» lausub ta.

Maratonimenüü panevad kokku Vilde tervisekohviku juhataja Triin Muiste ning toitumisterapeut Annely Soots. Vilde rumeenlasest peakokk Nico Lontras hoolitseb selle eest, et toit pakuks ka naudingut, mitte üksnes energiat.

«Enne võistlusi on vaja süsivesikute kogust suurendada,» õpetab Muiste, «aga mitte kogu aeg nii, et sööd hommikul kaerahelbeputru ja õhtul pastat. Vaheldust peab olema, muidu läheb kõht kinni.» Enne pikka pingutust ei soovita ta põlata rasvu, ent hoiatab, et see ei tähenda siiski transrasvadega täidetud vorstide, vaid ikka organismile kasulike õlide (oliivi, linaseemneõli), seemnetega salatite ning kvaliteetse liha söömist. Maratonimenüüsse läheb näiteks rauarikas põdraliha. Tordist ja kookidest soovitab Muiste küll loobuda ning rahuldada magusanälga nende asemel pigem puuviljadega.

Kes ennast toitumisteemal harida soovib, võib tulla tervisekohvikusse kuulama spordimeditsiini keskuse esindaja Eric Rootsi loenguid.

Maratonimenüü tuleb piisavalt rikkalik ja peensusteni tasakaalustatud ning hinnad jäävad keskmise restorani tasemele, lubab Reiman. Ja veenmaks, et tegu pole tühipalja äritrikiga, lubab ta ühe huvilise võtta kohviku kulu ja kirjadega katsejäneseks, et too prooviks, kas erimenüü võistluspäevaks ikka loodetud enesetunde ja energia annab. Ainus tingimus: nädal aega jutti tuleb tõesti kolm korda maratonimenüü järgi Vildes toituda. Kui ainult üks kord päevas süüa Vildes ja kaks korda juhuslikult mujal, siis sel juhul küll Reiman edugarantiid anda ei saa.
***
Mis kuulub maratonimenüüsse?

Tatrapuder praetud peekoni ja seemneseguga
Spinatilasagne põdrahakklihaga
Paella täisterariisiga
Tatra-köögiviljavokk veiselihaga
Nizza salat lõhega
Õuna-müslikook

Allikas: Vilde tervisekohvik
******
Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Tamsalu-Neeruti maratoni juhtgrupp umbes 10. kilomeetril. Vasakul nr 7 Kristjan Nurmsalu. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Vilde tervisekohviku juhataja Triin Muiste serveerib harrastussuusataja Urmet Külaotsale (Suusahullud) testimiseks maratonimenüü salatit. Foto autor: Ahto Sooaru
Foto 3: Ulvar Pavlov (vasakul) ja Ago Veilberg Tamsalu-Neeruti maratonil. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix

37 Kommentaarid:

At 14:13, Blogger Tauno said...

Mnjah. Eks resoranipidajad peavad ka nutikad ja loovad olema oma äri edendamisel. Seda ei saa neile pahaks panna. Iseasi, kas sellisel teenusel ka tarbijaid oleks. Terve nädala kolm korda päevas keskmise restohinnaga.......
Muidugi, kui mõni Tartlane selle eksperimendi ette peaks võttma, siis huvitav oleks pärast tulemusi küll teada saada.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

miks mainitakse TM 2009a aega, ometi sõideti ka 2010a. Kas seepärast et see on parem?

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuhu jäävad wasalopetil võidu toonud 3 muna?

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

2009 a oli rada palju kiirem, kui 2010.a, vot seepärast. Aga kes ütleb et lihtsalt võileibu nädal aega sisse ajades ei võiks samuti enesetunne maratonipäeval super olla?

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

reklaam?
palju PP raha sai?

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

19:33,
tegemist ei ole reklaamiga, vaid ajakirjandusliku kajastusega. Eesti ei osatagi spordiga seotud reklaami teha. Üks leivafirma üritab A.V. likeness'i abil leiva läbimüüki suurendada - nutune mulje. Kogu austuse juures - kes sooviks A.V.-ga samastuda? Veerpalul ei ole ju mingeid erilisi andeid, mõtteid, isegi mitte erilisi pahesid. Peale võime kõvasti harjutada ja kord nelja aasta peale tipptulemust näidata.

Raha Priit tõenäoliselt ei saanud, sest ta ei võta kunagi raha. Oma klassi profiharrastajana on Priidul aga vaja palju abilisi. Ja abistada soovijatest ei ole puudust olnud. Vilde Kohvik arvatavasti on oma hooleks võtnud Priidule hommikusöökidede valmistamise Tartu Maratoniks intensiivse vormilihvimise perioodil. See on loomulik, et abilisi kasutatakse.

Aga spinatilasagne kõlab ahvatlevalt!

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Absurd, ainult Eestis voimalik (isegi leedulane-tuntud kui kiuslik ja tagantselga asaja ei tee nii):iga hea algatus leiab eelkoige vastikuid kadetsejaid, parastajaid.
Jatku Vilde need toidud menuusse pikemaks, miks vaid maratonieel?Erandlik ja jargimist-ootav katse!
M

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

"Ja veenmaks, et tegu pole tühipalja äritrikiga, lubab ta ühe huvilise võtta kohviku kulu ja kirjadega katsejäneseks,"

Kas see katsejänes on PP?

 
At 07:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes tahaks tõesti kahekordse olümpiavõitja ja kolmekordse (!) maailmameistriga samastuda? Kas sellise uskumatu tüübi leiaks äkki suusablogi lugejate hulgast?
AV-l ei ole muid häid omadusi, kui võime teha ränka tööd ning see iga kahe aasta tagant ideaalselt maailma parimaks tulemuseks vormida?
khm, reklaamialal on mõnel mehel ikka väga tihe kolju.
Minu meelest tahavad temaga samastuda kõik need, kes kunagi on pärast trenni suusad jalast lükanud ja söögilauda istunud. Pluss kõik need, kelle saavutusvajadus on keskmisest kõrgem - mees ei ole ju paljalt unistaja, ta on nii mõnegi asjaga ikka hakkama ka saanud...

 
At 09:48, Blogger Priit Pullerits said...

Rahunege maha! Ma pole selle loo kirjutamise eest saanud kelleltki, sh Vilde kohvikult, ei raha ega toitu ega muid hüvesid. Ma ei käi ka nende juures söömas. Ma ei ole ka nende tasuta katsejänes. Ärge kahtlustage mind enda rikutuse piires! Ajakirjanduslik töö ja muu elu tuleb lahus hoida, eriti mis puudutab neid, keda kasutad allikatena ja kellest kirjutad. Muide, uute eksiarvamuste vältimiseks: ka Suusavennad ei tee mulle suuski tasuta.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit hea sõit Alutagusel, tase oli ju seal väga kõva.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Kõva sõit, mis näitab stabiilset kõva taset. Ja vahe tippudega nii väike!
Aastate eest Mati Alaveri öeldud "Kui õlavöödet tugevdab, siis võib Tartu Maratonil sõita 400 sisse" võib nüüd võtta nostalgilise muigega. Priit võiks selle oma blogi motoks panna 8)

 
At 12:35, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, kaks eelmist, heade tunnustavate sõnade eest! Tunnistan, et jäin ka ise ülimalt rahule, sest eesotsas oli ikka küllaga sõidumehi. Pikemalt Alutaguse maratonist homme, esmaspäeval.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit.
tihke ja raske libisemine tundub Sulle sobivat. Paistab, et oled saanud ka ühe tuntud konkurendi juurde, kellega end kõrvutada - Marek Lemsalu.
terv
Peip

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Nädala pärast on Tartu Maraton. Ellujääjad asuvad teele. Võib-olla on Sul, Priit, mõni tuttav ellujäämisasjatundja, kellel neile, kes maratoni arvatavasti survival mode'is lõpetavad, veel Last minute nõuannet jagada?

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

kuidas maratoni -20 pakasega läbida?

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Minu soovitused -19 kraadiga TM -ks.
kehtib harrastajatele, võidusõitjad teavad ise:
1. kihiline riietumine: soe, keha kuivana hoidev paksem spordipesu, sinna peale soe vahekiht (oluline et see ka hingaks) kolmanda kihina niiskust välja hingav windstopper vms. jakk. parimad, mida näinud olen on jalgratta talvetagid.
jalga spordipesu ja peale tuulekindlad püksid.
2. Olulisim, pidada meeles, et külmaga on energia kulu oluliselt suurem. seetõttu sõidu ajal rohkem süüa juua (kuna geelid külmuvad, siis batoonid kaasa). mõistlik oleks, kui oleks ka termosvöö sooja magusa spordijoogiga.
terv
Peip

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas teie olete kuulnud suusatajast Mathias Juust? Mina küll ei ole. Aga Tartu Maratonil meeste ELIIT grupis on selline suusataja. FISi portaal näitab, et on tõesti selline noor suusamees. Kindlasti teate kes on Mihkel Mardna. Aga see, et Mardna on ELIIT grupis (39. positsioon) on küll teatav üllatus...

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, Peip
Sooja joogiga termosvöö mõttele poleks vist ise küll tulnud
18:20

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Tänud, Peip, nõuannete eest! Kuidas suhtuda tülikasse näomaski? Või pigem laskusmistel kindad suu ette?

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

maski asemel võiks kasutada kinesioteipi (elastsem ja mugavam kui tavaline)
kuna pilti ei oska siia kopida, siis saadan Priidule, ehk oskab tema selle oma blogisse üles pista.
terv
Peip

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Täna 5+ h sõitnuna. Mask kindlasti, või mingi kombinatsiooni buffidest! Lisaks ka väga head kindad!! Vajadusel aluskinnas. Üsna niru oli finišis sinise ja liikumatu sõrmega tegelast vaadata, sõidu ajal polevat midagi tundnud.

Mitte-Peip

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas tavalise suusakinda peale oleks mõistlik tõmmata tavaline villane labakinnas?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Tänud Peibule soovituste eest.
Natuke kahtlen valikus geel vs batoon. Enda praktika on näidanud, et pigem saab külmaga kätte geeli kui batooni. Krõbe külm muudab batooni selliseks, et hammastega on teda pea et võimatu murda.

Kas keegi oskab soovitada, mida võiks peale geeni-batooni kaasa võtta?
PL

 
At 22:27, Blogger Vigurivänt said...

Siniste sõrmedega tüüp oli vist mingi Läti venelane, aga näpud olid koledad. Esmaabi inimesed kiirabi bussist tahtsid ta maha võtta, aga mees saatis nad pikalt ja naasis rajale. Tal olid tohutud valud, kui sauna ja dušširuumi vahet sõelus. Kinnas olevat olnud eriti õhuke.
Ise sõitsin täna Brynje lühikese varrukaga pesusärgiga, millele oli tõmmatud mingi suvaline noname ühuke soe pesu ja peal ratturi talvetagi. Jalas windstopperiga alukad ja windstopperiga pikad püksid. Noks külmus ikka ära ;) Paksud Grafti kindad ja saabastel Salomoni katted. Loomulikult jätsin memmeräti maha ja kasutasin maski.
Võistlusel sellist pakkimist siiski ei kasuta, jäävad vaid kindad, soe pesu ja mask.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Mask peaks vist selline olema, mis nina ka katab? Tavalised villased labakindad võiksid ehk vöö vahel varuks olla

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Kandsin buffi ja vahel ka kahte alates -2C ja kord kui buff koju jäi loobusin isegi suusatamisest. Peale buffi tögamis lugu PP poolt, mõtlesin, et proovin vaikselt kas kannatab ilma sõita. Ja täna jõudsin selleni, et TM rajal -18C 3,5 tundi ilma buffi ja näomaskita,eest tuulekinda suusamütsiga jäin täitsa ellu. Ja ütleme nii, et ega enam ei taha seda niisket lappi ümber pea, kuidagi ahistab.
Kui Odlo kirjadega joogivöö täita päris kuuma veega, siis see soe vesi hoiab fooliumiga soojustatud pealisosas olevad geelid tänase ilmaga täitsa vedelad ja isegi vesi oli veel peale 2.5 tundi leige.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

SEB Panga ja Klubi Tartu Maraton koostöölepingu jätku tähistamine liikudes suuskadel Tallinnast Tartu Maratoni starti ja sealt edasi ka finišisse.

http://www.firmasport.ee/projektid/1729-hullud-suuskadel-300-km

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus 00:41-le ja ka teistele teadjatele. Kas kuum vesi termovöö korgitihendile halvasti ei mõju. Nii imelik kui see ka ei ole, siis mul tekkis endal selline kahtlus. Endal BJ uus vöö, vaid mõned korrad kasutanud. Eile panin ka kuuma joogi sinna sisse ja enam ei tahtnud kork pidama jääda, keeras vindi üle ja läbi lasi ka. Lõpuks õnnestus asi vettpidavaks saada, aga rajal juues oli jälle tükk aega mässamist, et kork pidama saada. Poes proovisin enne oma vöö ostmist ka teisi vöid ja tihti juhtus nii et korki keerates keeras see üle. Ja ma ei keeranud neid omaarust üldse kõvasti.

K

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Mida külmaga siis maratonile selga panna? eks see ole individuaalne, kuid nii Alutaguse (-14 stabiilne) ja TM Avatud Rada (-16-19 stabiilne) võrrelda, siis kõik oli pea sama, va soojendusdress.
Brynje varrukateta võrsärk vastu ihu, sama firma windstopper noksikaitsega võrkaluspüksid, järgmise kihina kõrge kaelusega sama firma thermo (mitte ultra thermo) võrkpesu + sama firma mask (nägu väljas, st suu alt kuni otsaesiseni nägu lahti) + võistluskostüüm + soe Bjorn Daehli suusamüts + soojad fliisiga pealt ja nahast peopesa osaga Hestra suusakindad + silmade kaitseks (nii päikese, lume kui ka tuule eest) Casco sirm. Väga hea oli. Alutagusega võrreldes olin nn memmeräti vahetanud veidi soojema ja teisest materjalist maski vastu. Alutagusel oli see buff ka väga hea olnud.
Lisaks oli riiete peal veel suustajate soojendusdress, mis läks ... jäässe!!!:))) Kõik kondents suusakostüümi ja soojendusdressi vahel lihtsalt jäätus ära!:) Selle huvitava fakti avastasin alles peale sõidu lõpetamist. Mitte hetkesksi ei hakanud külm ei ihuliikmetel ega ka näolapil!
Seda uudse teibiga näoteipimist pole veel ise kunagi kasutanud, kuid tundub hea lahendus olevat.
Kellel vähegi võimalik, siis soovitan soojalt kasutada suusaprillide asemel suusasirmi (erinevate tootjate omad meil ka saadaval), kuna sirm ei lähe ei uduseks ega ka jäässe, kui ihusoojus ja talvekülm näo ees võitlust peavad:). Põhjus lihtne, sirm on näolapist veidi rohkem eemal ja õhk pääseb paremini liikuma:) Juba tavaelus prillikandjatel on kindlasti teised lahendused varuks, mida ma ise soovitada ei oska.
Kõik on kindlasti individuaalne, kuid kindlasti ei tohiks mingi aluspesu kihilise detailina kasutada puuvillast t-särki!!! Pole olemas kehva ilma, on vaid vale varustus:)

 
At 09:24, Blogger Vigurivänt said...

Joogipundsu kvaliteet seisnebki osaliselt korgis. Tene pool seisneb polsterduses e. soojapidavuses. Mul on 3 pundsut ja kõikides olen kasutanud tulikuuma jooki. Toko on ainike millel olen korgi üle keeranud, aga kui tundega sulgeda, siis läbi ei lase. Tema plussiks on see, et kork avaneb 1,5 pöördega, teistel peab pikalt kruttima, aga see on ka miinuseks, sest kord korgist tõmmates, et pundsut seljalt kõhule saada, tuli punn ära ja kogu tuline vedelik jooksis jalale.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma teeks ettepaneku arutleda ka teemal 1. stardigrupp.
Nagu üllatusega avastasin olen saanud numbri 10 xxx tuhat?? Arupäriv telefonikõne maratoniinfosse andis selgitust ,et kõik 10 tuhandega nubriga saavad startida ikkagi 1. sest grupis. Samas vaadake 100 -200 on juba niigi komplekteeritud ja 10 tuh. numbeid on väljantud ka ~200?? Kas 1. grupp saab olema 300 startijaga?? Minumeelest on liialt leebelt antud välismaalastele esigrupi numbreid?
RVW

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Just neid kahte asja (kork ja fooliumi olemasolu) jälgisin ka ise joogivööd ostes. Ise ei tahtnud ainult seda suure joogiauguga vööd. Väiksemast nagu vähe mugavam juua ja ei ole nii suurt ohtu endale jooki krae vahele valada. Ise tõmbasin eile selle väikse korgi pealt ära, aga õnneks voolas jook lumme, kuigi joogist oli ikka kahju, sest see oli alles esimene joogipaus. Osa jooki jäi ikka alles ka. Lisaks tuli tihend korgist välja ning siis oligi mässamist, et asi jälle kuidagi pidama saada. Tihendi sain tagasi küll, aga lekkis alguses ja hiljemgi oli proobleeme korgi sulgemisega.
K

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

lp. 09:53
Kõik võistlejad, kes omavad FIS võistleja litsentsi põhiklassis, tuleb paigutada eliitgruppi e. võistlejate gruppi. sh Mihkel Mardna ja teised, kes sellise litsentsi endale on võtnud. Kuidas neid litsentse väljastatakse, mina ei tea.
terv
Peip

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

väljavõte TM juhendist:
63 km eliitgruppi kuuluvad 2010.a. Tartu Maratonil 1.-30. koha saavutanud ning FIS Marathon Cup sarja registreerunud suusatajad
Peip

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Selle Odlo vöö mahutavus umbes 1.5L. Suur kork on täitmiseks ja väike kork suure korgi sees joomiseks, seni nähtutest mugavaim lahendus. Valan põhja umbes 10% külma vett ja siis ülejäänud tätsa keeva vett. Eks punsu läheb vähe pehmemaks küll aga kork peab hästi. Kohe joomiseks on vesi küll kõrvetav aga umbes tunni pärast juba täitsa kannatab. Ja sojustus on ka väga hea, eile -18% on 2.5 tunni pärast vesi veel leige.

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Rein, minu arust on ka TM esiotsa stardigruppidega probleemid - seal ei ole asi päris nii, nagu võiks ideaalilähedasena olla. Taas käib mingi välismaalaste poputamine ja see meie pärismaalaslik vällarite ees koogutav suhtumine ei ole mulle meeltmööda. Korraldajad peaks oma printsiipe revideerima ja stardigruppide korralduse tegema läbipaistvamaks. Mis loeb litsents?! Isegi Peip ei tea. Aga mina tean, sest üks aasta küsisin. Öeldi, et mine klubisse ja siis klubi kaudu saad. Mis klubi!? Ma ei taha kuuluda ühtegi klubisse, miks mind selle alusel diskrimineeritakse? Mille poolest ma siis parem olen, kui olen klubis, kas suusatan kohe paremini? Tean reegeleid paremini? Ma küll ei ole kuulnud, et klubisse saamise tingimus on reegliste tundmise koha pealt eksami sooritamine.

Aga mis puutub joogivöödesse, siis tundub, et nende tootjad on liiga vähe siin blogis käijate kogemusi kuulanud ja arvestanud. Siin on innovatsiooni rohkem kui tuhandete eurode eest! Nii et kamandage need paunatootjad siia lugema, siis saavad nad oma lekkivad ja korke kaotavad ja tihendeid minetavad asjad ka ehk paremaks. Praegu nöörivad nad paunaostjaile sadu kroone, aga garantiid ei anna mingitki.

 

Postita kommentaar

<< Esileht