kolmapäev, jaanuar 26, 2011

Pullerits: Kas Eesti must suusaäri on aktsepteeritav?

Nagu ehk mäletate, saatsin vana aasta lõpus spordivarustust tootvale Fischeri kompaniile kirja, milles küsisin, kuidas nad suhtuvad sellesse, et tippsportlased müüvad mustal turul (kas või sellepärast mustal turul, et makse nad müüdud kauba pealt ei tasu ja firmakauba müümiseks neil litsentsi pole). Tükk aega valitses vaikus, kuni lõpuks tuli kiri Fischeri esindajalt Gerhard Urainilt, Austria endiselt suusakoondislaselt. Ta kirjutas:

"All skis which we give to the athletes are loaned and remain property of Fischer Sport Company. The normal procedure is to exchange the skis if one pair hasn’t been the right choice for an athlete. It isn’t o.k. if the racers sell old skis. We have our partners, our dealers who take care about the sales."

Kui kontakt Fischeriga oli loodud, otsustasin seda edasi arendada. Olgu lisatud, et tegin juba esimeses kirjas Fischerile selgeks, et olen ajakirjanik. Kirjutasin Urainile nii:

"As an active cross-country enthusiast I am very well aware of the so-called black market or secondary market of used and old skis of professional sportsmen, and I have always thought that this doesn't seem OK if they sell the ones which they have been given by Fischer or other skimakers, for their own profit, because it undermines the market for those companies. Do you, I mean Fischer, plan to undertake certain measures to stop that unethical and illegitimate dealing with those skis on the market, for example, in Estonia?"

Urainilt saabus kiiresti vastus:

"In general we believe that it is working quite well. (Jääb arusaamatuks, mis Fischeri arvates hästi toimib. - P.P.) We know that some pairs are sold but the majority of skis is for sure given back by athletes. From our side it isn’t necessary to make a big deal out of it. We handle it directly with the athletes if we get knowledge about it. I don’t know why but we have always a lot of rumours about the situation on the market in the Baltic country."

Nüüd jääb ühendust võtta ka Madshusi ja Atomicuga, et kuulda, mida nemad asjast arvavad. Aga kui kellelegi miski ikka veel segaseks jäi, siis siin on must valgel kinnitus, et Fischer ei pea seda aktsepteeritavaks, kui tippsportlased neile antud varustust edasi müüvad, sest see ei kuulu lihtsalt neile, nagu Urain ütleb, vaid Fischerile.

Inetud lood meie (suusa)riigis. Nagu Uraini teisest vastusest näete, olemegi juba halvas kirjas.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Fischeri suusad on turul nõutud kaup. Siin demonstreerivad neid Otepää MK-etapil sprindi võitnud norralased Eirik Brandsdal (vasakul) ja Ola Vigen Hattestad. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix
Foto 2: Mida küll nii suure suusapargiga tulevikus peale hakata? Kahevõistleja Kaarel Nurmsalu valmistumas Otepääl juunioride MM-võistluste stardiks. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Huvitav, kas Šveitsi suusatajad Dario Cologna (ees) ja Remo Fischer ka oma suuski kodumaa mustal turul müüvad? Foto autor: The Canadian Press / Press Association Images / Scanpix

92 Kommentaarid:

At 18:29, Anonymous hd said...

mida sa kurat urgitsed,kas sul tõesti on kahju ja kade meel,et vaesed suusatajad omale leiva peale liha saavad lubada.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et Sa pole nii sinisilmne, Fischeri teab väga hästi mida ja kus müüakse, ka teiste maade koondistes käib sama müük. See oli lihtsalt viiskas vastus. Kui neile see ei meeldiks, siis ei tomuks ka müüki ja need asjad oleks hoopis testmoodi korraldatud, lihtne. Eks Sa uuri edasi.

 
At 18:58, Blogger Tauno said...

Mina ei loe välja Uraini vastusest seda, et Balti riigid oleks "mustas nimekirjas", see on minu arust pigem ikka Priidu enda hinnang. Ütlemine, et ollakse teadlikud kuulujuttudest teatud riikides toimivast mustast turust ei ole nende riikide nimetamine musta nimekirja. Jäägem ikkagi algupäraste sõnade juurde. Ajakirjanikel on tihti halb komme ühtteist juurde panna võis siis esialgseid sõnu omale sobivas suunas tõlgendada. Muide samuti ütles ka Urain ise välja, et ei maksa selle teemaga liigselt urgitseda, nad lahendavad ise oma asjad ära. Kui on tegemist laenule antud suuskadega, siis ei pea selleks just raketiteadlane olema, et pidada arvet välja antud ja hiljem ka tagastatud suuskade üle.
Aga ok, võtame teadmiseks, et Fisheri jaoks on sedasorti äri taunitav ja elame siis selle uue tarkusega edasi.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsule omaselt ta tõlgendab sõnumit oma ajumahule vastavalt.

Mina loen lausetest "In general we believe that it is working quite well. From our side it isn’t necessary to make a big deal out of it." välja seda, et Fischeril pole etteheiteid.

Urgitse edasi.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

hästi tehtud, uuri edasi asja.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Väga hästi kirjutatud lugu. Ja aktuaalne, mida kinnitab ka esimene laekunud kommentaar. Ja ei mingit lugejatega manipuleerimist võrdõiguslikkuse teemal (mõtlev lugeja ju mõistab, et võrdõiguslikkuse probleeme ei lahendata siin ega selle blogis formaadis). Saab küll, kui tahab!

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Palju Fischer Suusaliidule maksab, et koondislane nagu nt Veerpalu Fischeritel sõidab? Või makstakse otse koondislasele? Need 15 000 inimest, kes Otepää MK etappi jälgisid, vajavad ka suusavarustust. 10 000 kr inimese kohta annab turu suuruseks 150 milj kr. Mis süsteemiga need rahad liiguvad, oleks huvitav teada. Kas mõni Kollo tasemega mees ka tasuta suuski saab või saavad ainult tipud?

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Keegi hakkab kindlasti ka seda musta turgu solkima - tulemuseks on, et iga nurga peal pakutakse müüa "poehinnast odavamalt" "Eesti koondise suuski".

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Eluaeg on nii tehtud. Seda on tehtud isegi kauem kui Rahvaliidu eksjuhi poolseid seaduserikkumisi, kuid alles nüüd võeti teema üles. Selge see, et kellegile on teema ülesvõtmine praegu kasulik nagu eelnimetatud poliitiku areenilt kõrvaldaminegi. Huvitav on siinjuures see, et kui poliitiku kallale asus ajakirjanduse asemel riiklik uurimisasutus siis nüüd enne valimisi tegi selle sammu just ajakirjandus.

Mida me siit viimase aja tendentside alusel välja loeme. Esiteks seda, et Veerpalu ei ole Postimehe poolt heas kirjas ja talle on vaja ära teha. Kuna valimised on tulemas siis järelikult peab siin olema side nendega. Ainuke otsene side on Savisaare foto Veerpaluga, kuid ilmselt on midagi tõsisemat. Loogiline arvamus on, et kuna Veerpalu pole reformimeelsust demonud, siis järelikult leiavad kohalikud diilerid, et aeg oleks AV puduärile vesi peale tõmmata ja vabanevate vahendite arvelt nende raskustes virelevatele poodidekettidele väike lisaraha genereerida valimistoetuste katteks. Kas selline käsi peseb kätt poliitika ajakirjanduses on aktsepteeritav, kus ajakirjandus teeb selget tellimustööd kuid tellija kõrvad jätab peitu?

Mina kui lugeja näen siin järjekordset julma lugejatega manipuleerimise juhtumit ja just business artiklit. Kas selle kõige taustal nt Arter Extras on üldse võimalik avaldada feature stiilis artiklit välisringi korrespondent autoril, kui kogu leheruumi kulutavad ära sellised kommertsist nõretavad tellimustööd? Vaevalt, sest lehte on vaja panna ärilistel eesmärkidel tehtud juttude juurde lugejate klikke genereerivaid feminismist nõretavaid teemaarendused. Seda vist nimetatakse projektipõhiseks ajakirjanduseks. Ahh mis siin seletada. Ammu teada värk ju.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

20:57
Superanalüüs, lisa siia veel Alaver. Aga Priitu mina küll ei saa tema lugude põhjal mingites tagamõtetes süüdistada. Võib-olla keegi üritab manipuleerida Priiduga. Aga mitte enamat. Arter Extrat pole lugenud, ei oska kommenteerida. Seevastu võtsin R-kioskis kätte ajakirja "Jooksja" värske numbri. Seal ei ole küll reklaami, product placemendi ja ajakirjandusjutu vahel mingit vahet. Panin ajakirja tagasi.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Siin on asi üheselt selge, Priit tahab omale ka uusi suuski hea hinnaga, mis muud. Aga keegi ei julge talle müüa, pannakse kohe nn laulu sisse.

 
At 23:23, Blogger dr Holden said...

Mind see teema eriti ei koti, sest minu kaalukategooria tippsuusatajaid ei ole olemas, seega ei saa ma nendelt midagi osta. Aga jah, müük käib, kui suures ulatuses, ei tea. Ilmselt on ka palju nö libasuuski liikvel, kus kollasele suusale on musta vildikaga kribatud kombinatsioon A.V., siis mingi kolmekohaline number ja siis veel mingid numbrid - kõik ikka selleks, et heauskset ostjat veenda sita suusa headuses!

Aga mind häiris hoopis postituse pealkiri - "Sõnade tähtis keeles järjekord eesti ole ei"! :)))

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

"I don’t know why but we have always a lot of rumours about the situation on the market in the Baltic country."

Selle ja ka eelmiste fraaside tagant kumab mõistaandmine: imelik mees Baltiast, palun ära uuri..

Priit, loo võiks püüda avaldada mõnes rahvusvaheliselt jälgitavas suusauudiste saidis - koos fotoga "A.V nnn" markeeringuga suuskadest nt.

 
At 00:12, Blogger sk8erboi said...

pseudoteema. uurida pole siin küll midagi, kõik on niigi selge. fisher annab tonnide kaupa suuski oma suusatajatele, alates northugist ja lõpetades igasuguste vellodega. ENAMIK läheb tagasi, sest ei sobi või ei libise või mõlemat. mingi ports iga aasta jääb sportlasele, ega suusk kohupiim ei ole, et halvaks läheb. teatud ilmaga (nagu nt vancouveris 50km klassikas) tuuakse 'vanad head täpselt selle ilmaga' sobivad suusad jälle lagedale. kui kodus garaazh juba pilgeni suuski täis (nagu AV-l), eks siis ikka otsast müüakse või antakse niisama ära, kui leitakse uuem veel parem suusapaar asemele.

tahta, et fisher läheks AV või PN juurde ja ütleks, et: "tore oli, aga anna nüüd oma olümpiavõidu toonud suusad tagasi" on mitte ainult väiklane vaid naiivsuse tipphetk. lõppeks on suusafirma saanud feimi kogu raha eest ja veel kamaluga peale. sama hästi oleks Uhrain võinud öelda - "i don't know who you are, mister, but Andrus can build house walls or make Midsummer Night fire with our skis if he wants to. for each pair we have given him, silly Elbonians have bought 10. so, what's your problem?"

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Vaikiv heakskiit on mõlemalt poolt olemas. Eks pead nüüd maksuamtisse pöörduma, sest tõde on vaja teada ja rumalast olukorrast vaja välja tulla.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti meessuusatajate omertà, millest Smiguni-raamatu autor Jaan Martinson kõnelnud, oleks selles küsimuses murtav? (= kommentaar mõnelt asjaosaliselt)

 
At 01:20, Anonymous Larry said...

Sulli kommentaar oli väga asjalik ja pani asjale punkti. Samas on see härra Pulleritsu erablogi ja tundub, et sellised on lihtsalt tema suusa -ja töövälised harrastused, mida tuleb igati respekteerida, sest see on puhtalt tema isiklik huvi lasta teisi inimesi halvas valguses paista. Usun, et AV:l pole suuskade müümine peamine sissetuleku allikas ja kuna härra Uraini vastus läks avalikkusele, siis ta pidi vastama kõigi jaoks võimalikult neutraalses stiilis pidades silmas tööandja huve. Mul on hea meel, et enamus inimesi sellised urgitsejad ei ole, sest maailm on ikkagi ilus koht:)
Jõudu kõigile suusarajal

 
At 09:01, Blogger Priit Pullerits said...

18:29 (hd) ja 01:20 ja kindlasti veel mitmedki - teeme nii, et tulen Viru maratonil teie juurde ja küsin teilt enne starti suusakeppe laenuks. Et proovin, äkki need on mulle sobivama pikkuse ja mugavama randmesidemega. Ega ma kaua proovi: minutikese ikka leiate ju selle kõige eest, mida ma teile siin blogis aegade jooksul pakkunud olen, on ju? No ja nagunii teie kepid mulle ei sobi, sest ma olen ikka enda omadega harjunud. Aga kuna nad mulle ei sobi, siis mis ma nendega ikka teen - müün sealsamas või hiljem Tartus kellelegi maha. Et raha? Raha jääb ikka mulle. Ärge tehke sellest suurt probleemi - ega need mõnikümmend eurot mulle põhisissetulek ole. Ja mõelge, kui palju feimi te saate - PP isiklikult müüs teie suusakepid maha! Teeme ära!

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Sina pead küsima keppe prooviks,et need siis maha müüa aga suusatajatele pakuvad suusafirmad ise suuski, et ole hea ja sõida meie suuskadega, see on neile kasulik diil. Ja neid pakkujaid on mitmeid. Vahet märkad?
Kirjutati läbi lillede viisakalt ja ka siin seletati, aga oled vist ainuke kes ei mõika. No ei tule siit midagi, raske tunnistada.

 
At 09:53, Blogger Priit Pullerits said...

Pean kurbusega tõdema, et meie hulgas on häirivalt palju inimesi, kes peavad laenuks saadud võõra vara müüki isikliku kasu nimel aktsepteeritavaks. Masendav, milline lonkav eetika. Urain ütles ju selgelt: Fischeri antud suusad on Fischeri omand. Ja siin pole vahet, kas need on Fischeri omal initsiatiivil antud või kellegil, näiteks ESLil, Fischerilt küsitud/kaubeldud - Fischerile kuuluvad need nii või naa.

Just sellepärast, et nii palju paistab olema inimesi, kes musta äri õigustavad, otsustan selle teemaga lõpuni minna. Nüüd läheb kohe arupäriv kiri teele Madshusile. Kas panna nimed ka ikka juurde, mis arvate?

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Kelle nimed Sa Madshusi kirjale juurde paned?

 
At 10:03, Blogger Madis said...

Priit, ma juba üks kord kirjutasin, mis kuulujuttu olen mina kuulnud. Otsi see kommentaar üles selle loo valguses ja uuri selle versiooni tõepärasust. Muidu olen Sinus natuke pettunud siinse sissekande teema uurimise osas.

 
At 10:21, Blogger Priit Pullerits said...

Tere, Madis! Vabandust, mu pea ei suuda kõike kinni pidada, mida keegi on kirjutanud kusagil (ma ei mäleta paar kuud hiljem sageli sedagi, mida ma ise kirjutasin), nii et äkki vihjad mulle meilile priit.pullerits@postimees.ee - et ma pettumust ei valmistaks.

09:58 - veel ei pannud nimesid juurde, aga ma ei ole kindel, et kui mõni siin mind oma ebaeetilise hoiaku valjuhäälse õigustamise ja minu ebaõiglase tümitamisega liiga vihale ei aja, et siis tuleb hakata ka nimedest rääkima. It's up to you!

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Imelik küll, inimene uurib õigusriigis operatiivinfol tuginevate kuulujuttude alusel mingit lõpplikku tõde. Täiesti pime juhtum ja tõendamatu stoori. Ainult siis kui kitsed üles rivistad, kes käsi südamel tunnistavad, et nii on ja nad oma "varastatud" suusad tootjatele või uurimisorganitele tagastavad võib sellest uurimisest mingit tulu olla. Ilma tõendusmaterjalita pole see lugu midagi kahjuks väärt.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas suuskade laenutamine raha eest on ebalegaalne tegevus? Tartu laululava suusalaenutus tuleks ju ka kohe kinni panna. Seetõttu ei maksa nii kindlalt väita, et siin kuskil midagi müüakse isegi kui mõni "laenutaja" on asjast nõnda arusaanud ja nt AV-le suusad tagastamata jätnud.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, suuski müüvad ka teiste riikide tipud, mitte ainult eestlased. Uuri seda teemat, äkki on tegemist suusatajate ülemaailmse vandenõuga suusatootjate vastu.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa tõlgitsed saadut infot ikka enda tahtmise ja tuju järgi.
Fischeri esindaja kinntas küll et antud suusad on nende omand, samas ei näinud selles(loe osade paaride müümises) mingit probleemi. Otsesõnu ta seda so müümise lubamist ju kinnitada ei saa.
Võrdlus suusakeppide võistluseelse laenamise kellegilt teiselt harrastajalt oli pehmelt öeldes mage.

 
At 11:06, Anonymous Riho said...

Priidul on raske aru saada, et mitte keegi ei armasta kitsesid.
Nüüd ähvardab veel hakata nimesid pilduma, kui kõik tema saavutusi kohe hindama ei hakka.

 
At 11:09, Anonymous kalle said...

Eetika, paraku, on üks väga suhteline mõiste. Mis ühele eetiline, see teisele tabu, tuleb see siis rahvuslik-kultuurilisest või lihtsalt perekondlik-kasvatuslikust taustast. Kindlasti aga pea igaüks, sh Priit ja meie kommenteerijatena, peame oma eetikat õigeimaks. Mingis olukorras ongi see nii, mingis mitte – igast reeglist on ühel hetkel abi, teisel võib see aga kujuneda piiravaks, edasiliikumist takistavaks teguriks. Ja eetika, rääkimata seadustest, vastu eksivad aeg-ajalt kõik. Kas maanteel kiirust ületades, kas tööandjana töötajat (või vastupidi) tüssates, kas riigivõimu esindajana võimu isiklikes või huvigrupi heaoluks ära kasutades. Isegi riik petab oma kodanikke, vahel. Kui näiteks Art Soonets annab Priidule mõned Dexal-i geelid tasuta, kas seaduse silmis ja eetika seisukohalt tuleks Priidul need nüüd tuluna deklareerida, neilt maksud tasuda? Või peaks Art kinkijana seda tegema?
Artikkel on omas mõttes päris huvitav, teema tuntud juba nõukogude ajast. Selline varustuse „ülejäägi” müük on vana, aegade jooksul väljakujunenud tava. Kuid nagu üks eespool kommenteerija ütles, ei tundu Fischeri esindaja hr. Urain selle teema ülesvõtmisest eriti vaimustuses olevat. Arvestades, et hr. Uraini kinnitusel on väljajagatud suusad Fischeri tehase omand, siis omanik võib oma omandiga teha, mida soovib. Seega kui ta näeb antud teemas probleemi, võtab ta selle lahendamiseks ka midagi ette. Ja kui on olemas nn „vaikiv nõusolek”, siis las nii see jääbki – väike lisamotivatsioon raske töö läbi tippu jõudnuile – tehke järele, rahulolematud!
Priit isegi ütleb: ”Rohkem tolerantsi, härrased!” Laskem sel tolerantsil nüüd siis praktikas ilmneda, ka sina, Priit. On meil seda üldse tegelikult või ainult arvame, et on …
Ja „visaku esimene kivi see, kes ise patuta!”
Aga blogi muidu päris huvitav ja asjalik lugemine, vahel vaid ülekeevad emotsioonid tumendavad poole/-te arukuse …

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

Teised välismaal teevad ka, miks meie ei või - jms argumentatsioon on tobe. See, kui teised teevad sigadusi, ei õigusta grammigi seda, kui meie neid teeme. Ja mis pealekaebamine? Ma tegelen siin täiesti rutiinse ajakirjandusliku uurimistööga. Arvestage, et ajakirjanduslik uurimistöö võib lõppeda ka sellega, et tulemust ja lugu ei tule. Kunagi ju ei tea, enne peab ikka asja uurima. Sellepärast ma uuringi. Aga selle eest kedagi pealekaebajaks sõimata ei näita muud, kui et eks sõimajale on konnasilma peale astutud.

Eks loomulikult võib uurimistööd edasi viia visuaalse vaatluse teel Viru maratonil, et kellel mis tähed ja numbrid suuskadel on. Sealt, nagu öeldakse, on hea edasi minna... Kas te tõesti aru ei saa, et mida rohkem te vastu ründate, seda otsusekindlamaks te mu edasist tegevust muudate? Ajakirjanduses on alati nii, et kui näed, et sulle töötatakse vastu ja loobitakse kaikaid kodaraisse ja püütakse tähelepanu mujale juhtida, siis oled järelikult millegi olulise jälil - just keep digging!

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Aaa Priit alles avaldab oma kõhklusi, no selge. Järgmine kord kirjuta kohe artiklisse kah, et need on minu kõhklused, siis me rumalad lugejad ei pea otsima su kirjutistest paranoiliselt miskit kitse panemist.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Olen kuulnud ja ka tahtnud, kuid alati on keegi enne mind heale suusapaarile küüned taha saanud. Miskipärast ma usun, et sellise äriga tegelevad väiksemad tegijad kui A.V isiklikult. Ainult spordist nagunii suurem osa sportlasi ära ei ela, las jääb neile nende rõõm pisikese lisasissetuleku näol. Aga noh, tüüpiline eestlane on ju ikka kade :(

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

... ah et jonnakas ka veel. Uhkegi vist selle üle. Aga see on nii inimlik (loe: harjumuspärane). Jonn on emotsioon ja mitte just tarkuse tunnus. Õnneks see lahtub tasapisi ja mõistusepäike saab läbi jonnipilvede jälle särama lüüa...

 
At 11:42, Blogger Priit Pullerits said...

...arendaks seda viimast mõtet edasi, et tüüpiline eestlane on kade. Meie riigi peaaegu ametlik suund on saada samasuguseks, nagu on Põhjamaad. Olete kuulnud? Siin ma ju ometi ei eksi? Aga, muide, kas te teate, kuidas avastatakse unelmate Rootsis enamik maksupettusi? Kommentaarium on pakkumisteks avatud! Esimesele äraarvajale tunnustus juba ette!

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

"Kas te tõesti aru ei saa, et mida rohkem te vastu ründate, seda otsusekindlamaks te mu edasist tegevust muudate?"

Kas tõesti mitte keegi ei loe sellest küsimusest välja mõjuvõimuga kauplemist? Muide Priit kui sa oma uurimustööd teed (võibolla mõne feministist üliõpilase abiga, kellele lubad hea hinde panna) siis palun ära ainult mõnele Newsweek'i konservatiivsele kolumnisti kuulujutule küll viitama hakka. Muidu on jälle naer auditooriumis!

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole see kahjuks pseudoteema, on hoopis pseudokeskkond, sest siinsed lugejad-kommentaatorid on musta turu Fischeri üks põhilisi sihtgruppe ehk loomulikult tuleb siit kõvasti protestinoote, kui oma garaažis ka eesti koondise kaudu tulnud Fischerid.

Teenimatult seostatakse musta suusaäri liialt AV nimega, tõsi, tema initsiaale on soditud ka suvalistele suuskadele, et rahakale kliendile suusad "pähe tõmmata". Põhiline kaarnakari on olnud läbi aastate Eesti hooldemeeskond, kes lisaks sportlaste suusaparki mittesobivate suuskade realiseerimise on Fischeri boksist kogu rämpsu(sh praagid ja eksperimentaalsuusad)allahinnatuna ära ostnud ja häbenemata läbi valeargumentide ka eesti turul realiseerinud. Eriti hullult saasta pakuti aastatel, kui Lundemo oli Fischeri võistluspealik, sest talle väikeseid kingitusi tehes realiseeris ta oma boksi sisu viimase paarini ja eesti hooldemehed said Kalevipoegadena lauavirn seljas jälle ärisse suunduda. Kahjuks said vähesed sealt endale head suusad, klassikasuuski müüdi ja müüakse kahjuks ka täna kliendile vale paindega, sest õige paindega suuska pole koti-kaupmehel alati võtta.

Teise poole pealt on muidugi Fischeri esindaja Patrol OÜ, kes on aastaid selle musta äri vastu püüdnud võidelda, sest see äri käib nende rahakoti pihta, aga samas on tehasepoolne kontroll nõrk ja kes see võitjate üle ikka kohut mõistab(siis kui eestlased medaleid võitsid). Samas on tehasel vaja kah praagist või sõidetud paaridest lahti saada ja vaikselt neid väikese raha eest ida-euroopa rottidele tiksutada on päris hea lahendus ja Patrolile tehakse nägu "suurest võitlusest" piraatide vastu.

On kuidas on, aga püüdke hoiduda, et AV-suusa pähe müüdav s..t teie garaaži ei satuks.

terv
undionu
(ei ole seotud suusakaubandusega)

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Let mii gess! Suur häärber ja vinge käru? Ei ei. Esimene ring tehakse nende pealt kes kuskil sõna võtavad - nii profülaktika mõttes, et kõik kellel patt hingel kividega ei pilluks. Seejärel vaadatakse kõik need üle, et kes üldse sõna ei võta ja vagusi on, sest neil on midagi kindlasti varjata ;) Ahh muidugitegelikult on teine järjekord ikka pealekaebajate ja kuulujuttude päralt. Sorri valju ja pikaldase mõtlemise eest!

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Ai, nüüd olen ka jamas. Ostsin sõbralt suusad (Fisherid klassika). Nüüd olen ka patune ja pean vist ennast maksuametile ülesse andma, enne kui Priit uuriva ajakirjandusega minuni jõuab. Ja üks patt veel hingel, kaks aastat tagasi ostsin Cofidise rattariided ja rattakingad(ka tipp ratturi käest) Kelle poole pean pöörduma, et jama ei tuleks.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

irw

 
At 11:59, Blogger Tauno said...

Maeitea miks, aga järsku tuli meelde üks kodanik Miguel de Cervantese poolt surematuks kirjutatud hispaania hidalgo. Enda arust pidas suurt ja tähtsat võitlust kohutavate ja ohtlike monstritega. Aga kas ikka pidas?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Kes teisele auku kaevab, ...
a) sellel on labidas käes.
b) see peab ise pärast labida ära viima.
c) see ise sisse kukub.

Hardi Tiidus pakub c).

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, uuri teemat edasi! Ootan huviga tulemusi. Eesti on üks kõige solgituma turuga riike, seda ka Ida-Euroopas kontekstis, kus hangeldamine tavapärane.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ajakirjanik sõidab oma järjekordsel Ameerika-reisil mööda tühermaad autoga. Järsku ütleb sisemine hääl: "Mees, peatu ja kaeva siin!"

Peatub ja kaevab. Oh imet, kott kulda. Sisemine hääl aga ütleb: "Sõida nüüd mere äärde ja viska see merre!"

Mees sõidab, ise aga mõtleb: "Pagan, siit peaks vähemalt kümme kotti kulda tagasi tulema!"

Jõuab kaljupangale ja virutab koti merre.

Sisemine hääl ütleb: "Oli ju kihvt hääl sellel hetkel, kui kott vette kukkus?"

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Raske on mõista, et mis maailmas see mees siin elab.

Ammu ammu, otsisin tööd, olin töötu. Läksin Eestis resideeruva väljamaa firma manu. Tolle juht mu käest pärima, et mida sa varastada oskad. Ma vastasin, et ma ei tea mul pole vaja olnud midagi varastada. Ta ütles kohe siis, et siis sa meile ei sobi. Aus mees oli.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Oleks Priidul endal kogu spordivarustus oma raha eest poest ostetud ja kõik stardimaksud oma raha eest kinni makstud, siis võiks teda mõningal määral mõista. Aga praegusel juhul tundub, et teda on millestki ilma jäetud.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Undionu versioon tundub kõige usutavam. Siit kumab ka läbi, kes Priidule selle teema ette söötis.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas Scanpixi peakorter teab, et kodanik Soonets jagab oma sõpradele tasuta fotoagnetuuride autoriõigusega fotosid? Kui tavaliselt kehtib veebikeskkondadele mingi foto suuruse piirang (näit 600px või 800px), siis too sõber lajatab muidu saadud foto oma blogis täies hiilguses välja.

Let's do some digging here...

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Priidule öeldi juba ühes vanas teemas,et on olemas vaikiv(suusõnaline) nõusolek, aga ei usutud. Miks nüüd Madshus ette võeti? Kas Fischeris pole enam midagi uurida, käed lühikesed? Ehk toot mõne reaalse FAKTI ka nn Eesti mustast suusaärist?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Tänu Undionule
Selgitas asjad põhjalikult lahti!

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma lähen vaimustusse kui ma näen, et kuidas siin blogis Eesti ajakirjanduse madallendu näidatakse. Kimatakse maanteed mööda ringi ja aetakse kisa käraga kiirust ületades vales kohas tee ületajaid taga, samal ajal kui tõsised vennad kõrgelt teistel kaela soristavad. Tuletame meelde, kuidas ajakirjandus laenubuumi ajal pankurite reklaamide abil ennast nuumas. Keegi ei iitsatanudki, et pankurite süüdiamtu tegevuse tõttu jäi esimene kord € saamata. Vähe sellest meie juhid nägid selle abil head võimalust rahvast pankurite tahtele allutada ja tänu üleskergitatud keskmisele palgale said riigiisad nautida mõnusat elu ning tehti külm arvestus, et pärast kunstliku inflatsiooni abil hindade palkade üles pressimist on natuke lihtsam ka tulevasi eurokriteeriume täita. Eks ta ole see on meie € hind. Tegime nagu kreeklased aga osavamalt. Kas see ei lõhna nigelamalt kui tünnilaudade äri?

 
At 14:34, Anonymous Jurist said...

Fischerile ja Madhusile saadetud kirjades võiks küsida ka miks suusafirmad oma toodangule ausalt asjakohastes meediaväljaannetes (nagu nt Postimees) reklaami ei osta, vaid kasutavad pool-nurgataguseid, tõenäoliselt kehtiva Eesti maksundusõigusega vastuollu minevaid meetodeid? Postimees oleks suusakraami reklaamimiseks just õige koht, sest Postimees eraldab suusatemaatikale järejepidevalt suures mahus tähelepanu ja lugejaskonnas on palju sportlasi ning harrastajaid.

 
At 14:59, Blogger Madis said...

Ja siit võib tõstatuda ju veel selline küsimus, et miks ei saa mina AMETLIKULT OSTA sellist suuska (õige paine, pikkus, põhjamuster jms)?

Vbl mul on kõrini poes müüdavast "one size fits all" suusapaarist ja tahaks täpselt õiget suuska?


PS suusad endal ammu olemas, küsimus oli lihtsalt retooriline

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

A milles see probleem ikkagi on - Fi antud kama on Fi omand - ja on seda ikka edasi ka siis kui see omand on mingi suvalise tondi alla nühkida antud mõõduka tasu eest, Fi seda tagasi ei taha, asjast teda midagi ei taha ja on üliväga rahul, et tema kama sellist promo saab, suvatont on ka õnnelik, et endaarvates teab mis imesuusaga nühkida saab. Isegi PP särab, et lärmata saab.

 
At 15:38, Blogger Priit Pullerits said...

Tere tulemast, lp Jurist, taas kaaluteltult sõna sekka võtma. Ammu tundsin teist puudust! Vastus on ilmselt see, et miks reklaami osta, kui seda saab muid meetodeid kasutades tasuta teha.

Aga öelge, lp Jurist, parem, kas juriidilisest seisukohast on mu küsimuste tõstatus põhjendatud või on ÕIGUS neil, kes seda tõstatust kiruvad!

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Puhas nõuka-mentaliteet paistab silma kõigi pahandajate käitumises.Ja need, kes nooremad, saanud selle oma isadelt. Ja nii see läheb ka edasi. See, et 'välismaal' samamoodi käib-võimalik, aga sellist õigustust nagu siinsetel seal ei leia. "KITSED ei meeldi kellelegi"? Kui sult, kõrgeauline, midagi peaks ära viidama, küll sulle siis meeldib iga infojagaja. Tunnistan, et selle teema käsitlemise osas pole ma otseselt kummaski leeris aga PP mingu vabalt lõpuni-see ka pole taunitav, et jõuda selgusele.
Tippsportlane võiks olla piisavalt kindlustatud ja tema eetika küsitavusi mittetekitav, nii palju küll. Kahju, et see nii pole. Aga siin jälle esimese lause juurde tagasi ka.
Marko

 
At 16:08, Blogger Tauno said...

Ahjaa, Priidu 11:42 küsimuse kohta. See peaks üldiselt nii olema, et igatsugu pettuste puhul on kõiksugu pealekaebamised ja anonüümsed vihjed üks peamisi või kui mitte kõige peamisem uurimisorganite algse info allikas.
Aga iseteema on pealekaebajate kõrgemad või madalamad isiklikud erahuvid selle tegevuse juures.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Madis,
Poest saab korralikke suuski oma kaalule, mustreid peab nagunii koha peal(eestis) tegema. Poodide probleemid hakkavad tavaliselt jaanuari keskpaigast, kui valik on väga lahjaks jäänud, sest kaupmehed ei riski oma ladu suureks ajada ja siis on jama majas.
Minu teada saab kõiki suusamarke (vähemalt F, Mad, Ros) ka soodushinnaga ette tellida täpselt neid mõõte nagu vaja.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Mitut erinevust märkate Павел Трофимович Морозов'i avalduse ja käesoleva blogikande vahel?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Erinevusi on palju võitu kui jutt käib sellest nõukaaja mentaliteedi kandjast kellest kirjutas Leelo Tungal 31.10.8 nii:"Tegelikkuse julge moonutamisega loodi Nõukogudemaal uusi reaalsusi ja müüte,ning võib arvata,et venelastele oli nende paljastamine rängem hoop kui Läänemere-äärsetele rahvastele,kelle igas peres leidus ikka keegi,kes muigas:“Sitt kõik,mis sant laulab!”Ja ometigi leidus Venemaalgi neid,kes teadsid ja säilitasid fakte kas või sellegi kohta,et kurikuulus kangelaspioneer Pavlik Morozov polnud mingi eesrindlik kodumaa patrioot ja kulakute paljastaja,vaid debiilne,kuritegelike kalduvustega pätipoiss..."

 
At 17:02, Anonymous Tõnu said...

Mitte just kuulujutt, aga fakt, et endine Eesti koondislane on müünud praegusele Soome koondislasele mittesobivad Fischeri klassikasuusad. Peaks vist ÜRO-sse keabama?

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Eesti harrastajad sõidavad ka selliste suuskadega, mis on pärit Itaalia koondise juurest. Tean, sest mul keldris on.

 
At 17:23, Anonymous Jurist said...

Küsimus on tõstatud õigesti ja õigustatult. Kuna tegu on piiriülese teenuste osutamisega - suuskade ja suusatarvete tasuta või soodustingimustel kasutusse andmisse Austrias registreeritud äriühingu poolt Eesti sportlastele, siis kvalifitseerub küsimus muu hulgas ka EL konkurentsiõiguse rakendamise valdkonda. Teisiti öeldes, tuleks selgitada, kas Fischer Sports GmbH on Eesti koondislaste poolt praktiseeritavat ajaliselt piiratud kasutusse antava varustuse müüki soosides olnud diskrimineeriv teiste (mittekoondislastest) suusaharrastajate suhtes. Konkreetsemalt näiteks, kas koondislasele A.V-le suuski sisuliselt kinkidest on õigusvastaselt kahjustatud nt Priit Pulleritus (samuti Eesti MV-l osalenud sportlase) huve ja õigusi? Selline oleks kokkuvõtlik sünopsis. Detailsemaks asja edasiajamiseks tuleks muidugi kasutada juba professionaali abi.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Super, Jurist oma analüüsis jõudis selleni mille pani esimeses kommis paika hd - probleem on selles, et tootja ei ole PP-le suuski kinkinud! :)))

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

17:35 - Totaalselt vale järeldus, saadud läbi teie rikutuse prisma. Think again! Jursitile suur tänu nähtud vaeva ja antud seletuste eest!

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuna ei näe koondis ega Fischer siin probleemi, siis peaks PP oma faktid mustast suusaäris esitama politseile ja maksuametile.
Kui need faktid on olemas, siis mine palun tee need avaldused ära, kui ei, siis lükka need kahtlustused ümber.
Nii tõsiste kahtlustuste puusalt tulistamine võib elementaarselt su enda vastu pöörduda.

 
At 22:56, Anonymous hd said...

Arvan,et Priit on siin puusse pannud---enamus muigavad põlglikult.ässitajaid jätkub ka ,aga tõsiseltvõetavaid kaasvõitlejaid napib.Huvitav,mida kostavad selle jama peale sinu endised ja praegused juhendajad.Oma keppe sulle eiannaks,sest on liiga kallid,pead enne suusatama ka õppima.

 
At 22:56, Anonymous hd said...

Arvan,et Priit on siin puusse pannud---enamus muigavad põlglikult.ässitajaid jätkub ka ,aga tõsiseltvõetavaid kaasvõitlejaid napib.Huvitav,mida kostavad selle jama peale sinu endised ja praegused juhendajad.Oma keppe sulle eiannaks,sest on liiga kallid,pead enne suusatama ka õppima.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

räägi parem kuidas oled valmis Viru maratoniks, mis on tegemata jäänud ja mis on tehtud et oled sellises löögihoos nagu oled, tase tundub stardinimekirja vaadates kõva, esi100sse sõitmine ei ole sugugi lihtne

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Nägin täna unes kuida maksuametnik esitas AV-le Oslos hommikul enne MM-i starti ettekirjutuse suuskade laenutamise eest saadud tulu mittedeklareerimise eest koos mitmekümnete lehekülgedega suuskade numbritega mille pealt vastav arvestus oli tehtud. Seejärel aga astusid minut enne starti AV juurde kaks Eestist Oslosse komandeeritud politseinikut kes võtsid asitõenditena tema suusad kaasa, et võrrelda neil olevaid märkmeid kitsedelt saadud suuskade omadega ning teha käekirja ja kasutatud markerite analüüs kriminalistika laboris. Siinkohal uni katkes.

Loodetavasti läheb selle blogi abil ka kirjeldatud unenägu täide.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

See on Priidu unelmate unenägu.
Ja kui veel Priidu suured suusa nõuandajad julgeks sellel teemal sõna võtta, kukkuks Priit hoobilt persili ja jääks sinna pikaks ajaks istuma ja mõtlema.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Austet hd,
Ära pressi kommentaari nuppu nii kõvasti nagu oma suusakeppe.
P.S. Priit oskab väga hästi suusatada ja sinu keppidega ei juhtuks mitte midagi.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

teemapüstitus on õige ja õiglane. eelkõige just seetõttu, et selline tegevus kahjustab maaletoojate huve ja õigustatud ootusi turu toimimise osas.
teine ja tõsisem teema on minu jaoks meie ühiskonnas (k.a. siin kommentaariumis) laialt levinud suhtumine inimestesse, kes annavad teada ebaeetilisest või lausa seadusevastasest tegevusest - .n.ö. kitsedeks tembeldamine.
Selline mentaliteet takistab võitlust kuritegevuse, korruptsiooni ja ebaeetilise tegevuse vastu laiemalt.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleks tõepoolest tegemist PP poolt kuriteo paljastamisega, siis ma arvan, et ei oleks lugejatel midagi selle vastu. Siin aga on tegemist tavalise ajakirjandusliku sääsest elevandi tegemisega. Fischeri esindaja ju ütles, et ta on asjast teadlik ja tegeleb sellega. Kui sportlase kasutusse on antud x paari suuski ja ta toob pärast tagasi x-n paari suuski, siis küllap ootavad teda tehase poolsed sanktsioonid. Ja, kui mitte, siis järelikult tehas vaikimisi aktsepteerib sellist tegevust. Ja, kuna suuskade müük pole lõppenud, siis järelikult pole tehasel selle vastu tegelikult midagi, sest vastupidisel juhul oleksid sanktsioonid sportlastele sellised, mis sellise müügi ära lõpetaks. Ja kui tehas sellest asjast probleemi ei tee, siis miks üks eesti ajakirjanik seda teeb? Tegemist ei ole ju kogu ühiskonda puudutava teemaga, vaid tehase ja sportlase vahelise asjaga. Kui tehas ei oleks asjast teadnud, saaks veel aru, et ajakirjanik tegi tublit tööd ja paljastas suusatajate poolse pettuse, aga kuna tehas on asjast juba varasemast ajast teadlik, siis pole sellel teemal minu meelest lisaks kõigele muule ka ajakirjanduslikku aktuaalsust.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

See kitseks märgistamine tuleb ilmselt kuritegeliku maailma argoo-keelest. Selle kahetsusväärne esinemine siin blogis näitab kui õhuke meie kultuurikiht paiguti on.

«Козлы»

Козлы — заключённые, открыто сотрудничающие с администрацией, занимающие какую-либо должность (завхоза, библиотекаря и т. д.). Они не пользуются уважением других заключённых и в «общак» их не принимают (хотя иногда «козлы» организовывают свой «общак»). В некоторых зонах или тюрьмах «козлов» приходится собирать в отдельных камерах из-за враждебного отношения к ним. В то же время, общаться с «козлами» и прикасаться к ним не запрещается. Также «козлом» является тот, кто заехал на лагерь по стрёмной статье. Слово «козёл» и производные от него являются (для заключённых таковыми не являющимися) серьёзными оскорблениями; как правило, сами «козлы», а также другие заключённые в их присутствии (при спокойных отношениях между ними и «козлами») употребляют слова «красные», «активисты» и т. д. /Wikipedia/

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

13.46 Nagu undionu kirjutas, siis tehase huve see äri ei kahjustagi, vaid ikka maaletoojate ning poepidajate omi.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Kes kitse pani?

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Mille alusel hd kaitseb vaeseid suusatajaid ? Kes sunnib neid suusatajaks olema ? Võiksid tööle minna Soome, Norra , Austraaliasse jne. Miks peab olema vaene suusataja Eestis ? Miks ei või AV JM jne. jagada suusafirmalt tasuta saadud suusad Suusaliidule ( toetust on sealtki, spordidirektor Olle jagab noortele samakaalulistele )? Miks peab neid müüma ? Kas müügist saadud tulud on deklareeritud ? Kas vaesed suusatajad on maksupetturid ? Kas ja kus on need vaesed suusatajad Viru maratoni stardis ? Esirivis stardijoonel vaeseid suusatajaid pole, kogu varustus, treeningsüsteem maksab siiski rohkem kui vaese suusataja võimalused . Mitmendas stardireas oled sina hd ?

 
At 00:08, Blogger Raiko said...

Ma vist veits küll hiljaks jäänud küsimuse esitamisega, kuid siiski. Hr Pullerits, kas võib Teilt oodata küsimust ka Viru Maratoni korraldajatele selle kohta, kas ka teistele ajakirjandusväljaannete esindajatele on suusabaasi juures tasuta parkimiskohad ette nähtud või on tegu Postimehe ajakirjanike eesõigusega? Kui Te tõe ja õiguse eest juba nii vapralt väljas olete, siis peaks olema igati asjakohane küsimus.

 
At 08:12, Anonymous hd said...

22.14.---kõik müüvad,mitte ainult AV ja JM.Alates stagnaajast esimeses sajas.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Sellest loost ei selgu, miks niisugune lugu üldse kirjutatud on. Kas hr. Pullerits on kogu oma elu kõik maksud kõigi tehingute pealt kenasti ära maksnud? Ka siis, kui oma vanad asjad kellelegi ära andnud või mingi teene vastu seda teinud või hoia jumal isegi kopika saanud? Kas maksud on tema probleem? Või see, et näiteks Eesti suusameeste esikolmekümne mehed sõidavad kõik nibin nabin ühes klassis ja lihtsalt mõnedel veab ja saavad rahad taha ja teistel ei vea ja ei saa. Ja siis näiteks vaatavad kolmekümne+ aastaselt tühje taskuid ja tunnevad end eluheidikutena, sest siis kaovad lõplikult kõikvõimalikud perspektiivid ja lootused ja inimesed lihtsalt lastakse peldikust oma saatustega alla. Aga enne seda muidugi võideldakse kõigega, mis käealla satub ja püütakse kuidagiviisi nina veepeal hoida. Ja teate hr. Pullerits seda teemat saaks kindlasti kohe edasi arendada. Sest nad raisad veel annavad oma vana sooja pesu vaestele ja saapad annavad ära ja mütsid ja siis veel määrivad kellelegi suuski jne., jne. Ja igasugune andmine maksumaksja mõistes on patt niikaua kui ei ole tehtud korrektset hindamist ja ei ole tuvastatud maksuosa ja see siis ka korrektselt ära makstud. Ja veel. Loomulikult jäävad Fisher ja Madshus ja Craft ja kurat teab kes kohe kindlasti Eesti turul toimuva tõttu nüüd palju vaesemaks sest siin solgitakse turgu ja krt antakse kaup niisama ära.
Suusatamise kohta on teil hr. Pullerits tõepoolest üht teist öelda, kuigi teie anne kirjutajana on väga keskpärane nagu suusatajanagi. Sellegipoolest on loetavat kraami olnud.
Räägitakse ajakirjanike moraalsest kohustusest asju ausalt kajastada. Samas ei räägita ajakirjanike moraalsest kohustusest seda sõnade düsenteeria tagajärge hinnata. Vastutusest, mis selline avatud kirjutamine kaasa toob.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei põhjenda MIKS suuskade müümine ikka laiduväärt on.

Hindeks "2".

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

"Ja veel. Loomulikult jäävad Fisher ja Madshus ja Craft ja kurat teab kes kohe kindlasti Eesti turul toimuva tõttu nüüd palju vaesemaks sest siin solgitakse turgu ja krt antakse kaup niisama ära."
Sitt argument. Väga.
Marko

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Tulumaksuseaduse kohaselt ei maksustata tulumaksuga isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest saadud tulu. Seega ei teki sellisest suuskade müümisest maksukohustust.

 
At 13:20, Blogger Tauno said...

Ja muide, mitte iga AV või JM kirjadega suusk ei ole harrastajate kätte jõudnud "musta" äri kaudu. http://www.parnupostimees.ee/?id=379794

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

ma pole küll selle ala inimene,
kuid kas mitte kuskil Lõuna-Soomes ei asu suurem Fischeri vaheladu, kuhu liigub x-kogus suuski. Enne kui keegi sealt enda poele vms hunnikus suuski tooma läheb, nopitakse sealt testimise teel juba paremad palad välja. seejärel ehk liigub juba tunduvalt kehvem noos üle lahe. Kui mingi hunnik paari nüüd eesti suusasõbra jaoks tava spordipoodi jõuab, on sellest omakorda 3-4 x üle käidud. Seega kui hr P***rits või keegi härra Õnnelemb sooviks head suuska, siis paratamatult ta seda ei SAA. Ega HAKKA KA TULEVIKUS kunagi saama. Juhul kui kellelgi õnnestuks koondise meeste vmt käest saada laenuks mõni paar paremaid suuski,
siis tõenäoliselt õige suusahoolduse ja määrimise korral saaks tunda ka paremat ja kiiremat suusarõõmu. Aga edu teile kõigile,
varsti tänu kliima soojenemisele, sõidame siinmail nii või teisiti vaid rullsuuskade või rattaga.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Miks mina, oluliselt viletsam suusataja kui AV, JM või RO peaksin ostma neilt viletsaid suuski? Häid suuski ei müü mitte ükski suusamees ära. Ja mingist müstilisest "mulle see paar ei sobi, sulle kes sa oled samas kaalus ja pikkuses, aga küll" ei maksa rääkida. Ma olen viletsam mees, seega peab mu suusk olema hea, et samasugust sõidumõnu saada. Sitt mees ja veel sitem suusk on jube kooslus.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

"Juhul kui kellelgi õnnestuks koondise meeste vmt käest saada laenuks mõni paar paremaid suuski,
siis tõenäoliselt õige suusahoolduse ja määrimise korral saaks tunda ka paremat ja kiiremat suusarõõmu."

Näe, järgmised sissekanded näitavad, et Pullerits võttis sinu hea nõu kohe käiku.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Can I simply say what a relief to find somebody that really understands what they are talking about on the internet.

You actually know how to bring an issue to light and make it important.
More and more people have to read this and understand this side of the story.
It's surprising you're not more popular given that you certainly possess the gift.
Also see my page > africanmangoplusdirect.com

 
At 05:16, Blogger Unknown said...

nike air force
nike roshe run
huarache shoes
adidas tubular
yeezys
adidas stan smith
http://www.kobeshoes.uk
fitflops sale clearance
atlanta falcons jersey
ultra boost
320

 
At 04:05, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
coach outlet store online
ugg boots
valentino outlet
nike outlet
armani exchange
ugg boots
jordan 8
miami heat jersey
coach outlet store online

 
At 04:45, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350
nike football boots
michael kors handbags outlet
vibram fivefingers
adidas ultra boost
yeezy boost 350
gucci belt
longchamp outlet
lacoste online shop
longchamp handbags

 
At 04:22, Blogger Unknown said...

jinyi921
birken stock
moncler outlet
jordan 8
canada goose outlet
christian louboutin shoes
pandora
bottega veneta
ralph lauren polo
jordans
james harden shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht