reede, jaanuar 07, 2011

Pullerits: Kes segavad suusatamist?

Oli see nüüd temposõit või kontrolltreening - mine ja võta kinni. Suusatasin eile õhtul klassikatehnikas 20,2 km 1:16.09ga. Selle sisse jäi neli Tähtvere dendropargi ringi (4,6 km), mida läbisin tuules ja osalt pehmeks tuisanud rajal pisut kiiremini kui 17 minutiga. Nädal tagasi võistlusel läbisin kaks ringi veidi kiiremini kui 30 minutiga, nii et sedapuhku sõitsin järelikult 87 protsendiga. On nii? Tahtsin lihtsalt järele proovida, mis tunne on natuke pikemat maad kiiremini sõita. Ja lõppeks peab hakkama enne maratonide hooaega end ka nobedamini liigutama, eks?

Ometi jõudsin märgata ühel tõusul valget koera. Ei, mind ta ei seganud. Ajas raja veeres hanges oma asja, ette ei hüpanud ja säärde ei karanud. Aga ma tean neid, keda koerad ja ka teised segajad suusarajal häirivad. Siin on kaks kirja sel teemal - mida ütlete?
*
Toomas Järveoja Elvast kirjutas eelmise kuu keskel:
"Käisin Tartumaa tervisekeskusest Tartu maratoni rajal suusatamas. Ma ei ole mingi koerte vastane ega vihkaja, aga tekkis kaks väga ohtliku olukorda. Kohe teisel kilomeetril sõitis vastu suusataja, kellel oli rihma otsas suur saksa lambakoer. Koer jooksis vahetult enne minuga kohtumist üle suusaraja ja rihm tõmbas mind pikali. Õnneks jäime kõik terveks. Kohe varsti tulid kaks kena naist vastu kahe pisikese riietatud koeraga. Elva jõele laskumisel jooksis üks koerake jälle minu suusarajale, õnneks jõudsin kõrvale hüpata. Ei kujuta ette, mis oleks sellest koerakesest saanud, kui ma talle otsa oleks sõitnud. Eile kohtasin suusarajal vähemalt kuute koera.
Lisaks kõigele lubavad armastavad koeraomanikud oma lemmikutel ka ihuhädasid suusarajale teha. Ja suur koer lõhub joostes ka suusarada.
Peaks inimesi üles kutsuma mitte koertega suusarajale minema, nii nende enda kui teiste suusatajate ohutuse mõttes."
*
Teine inimene, kes soovis jääda peitu initsiaalide A.L. taha, kirjutas detsembri lõpus:
"Tulin just suuskamast ja paneb imestama, kui mõistmatud on inimesed, nii spordilembesed kui ka -kauged. Mõni arvab olevat hea tallata suusaradade kõrval, teine lausa raja peal. Aru ise saamata, et suusaradade valmimine nõuab rajameistri hoolt ja tehnikat ning vahendeid, rääkimata sellest, et auguliseks tambitud rajal on paha suusatada.
Siis on koerajalutajad. Ma saan aru küll, et linn on lund täis, aga kas peab oma pontukesega just neil vähestelgi radadel tallama.
Päris väikelapsed, pean silmas 2-3-aastaseid, kes vaevu-vaevu suuskadel seisavad, ei kuulu ka mu meelest suusaradadele. Suuremad lapsed küll, kel emme-issi suuskadel kaasa liuglevad, on ok, lausa suurepärane. Aga esimesi samme tegeval lapsel on vanemad pahatihti ilma suusata ja lihtsalt tallavad rada auguliseks.
Rajakultuur ka lonkab. Kui rajal on märgid üleval, siis võiks neist ka kinni pidada. St liikumine peaks ju päripäeva käima. Ja hea reegel on seegi, et eespool aeglaselt sõitja laseb tagant kiiremini tulija läbi.
Ja siis veel need lumekelk-buraanid või mis iganes need aparaadid on, millega noorsandid radu segamini puistavad. Neid võiks ka kuidagi manitseda.
Kui neil teemadel oleks sõnavõtt, äkki mõni loeb (elu näitab, et teie huvitavaid lugusid loetakse) ja hakkab ka veidi mõtlema?"
******Plitvice rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Päästekoerte koolitaja Monika Rusing. Tähelepanu: see pilt ei ole tehtud suusarajal! Foto autor: Kalev Lilleorg, Naisteleht/Scanpix
Foto 2: Daam koerakesega. Foto autor: Sergei Trofimov, Den za Dnjom / Scanpix
Foto 3: Koer Viljandis. Foto autor: Aivar Aotäht, Sakala/Scanpix

53 Kommentaarid:

At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

mets on avalik kohta ja seal ei ole keelatud käia, kui vastavaid märke pole. Praegu niigi vähe kohti kus käia. See, et seal suusarada on, on juba sinu enda eralõbu ju! arvesta ka teistega - ka teised tahavad ringi liikuda!

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

millised need algandmed (ringi läbimise ajad) olid kui 87% vastuseks tuli?

 
At 15:17, Anonymous E:r said...

Olen ise sel aastal ~20 korda (=ca 20h) suusatamas käinud. Enamasti suuskan Tallinnas Trummi/Nõmme/Harku radadel.

Ma ei näe põhjust keelata väikestel lastel suuskadega rajal olemist (põhimõttelist vahet lihtsalt aeglase eesliikujaga ju pole) või viisakatel inimestel raja kaugemas ääres kõndimist (kuhu nad siis, pagan võtaks, minema peaksid).

Pigem peaks meelde tuletama, et teisi liikujaid võimalikult vähe segataks. Kõik on ju lõpuks omavahelises viisakuses kinni.

Näen teinekord liibuvas kostüümis ja kalli varustusega suusatajaid, kes sõbraga vestlemiseks seisma jäävad ja 80% rajast teistele suusatajatele blokeerivad.. see on rohkem kui 3-aastane laps suudab.

Kui Nõmmel peaks aeglasem eesliikuja kiiremale taganttulijale teed andma, siis ei saaks enamik pühapäevasuusatajaid muuga tegeleda, kui kohalike gundesvanide ja tornymugrenite eest rajalt vasakule ja paremale hüpata.

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 15:15, möönan, et võisin arvutusega eksida, seepärast küsingi, kas tegin õigesti. Palun aidake. Ütleme, et kui võistlusel sõitsin ringi 15.00ga ja nüüd 17.00ga, siis kui mitu protsenti ma maksimaalsest (15.00) aja järgi aeglasemalt sõitsin? Ma oma kesise matemaatikaoskusega tegin asja nii, et 15.00 on sada protsenti, siis 17.00 on 113 protsenti. Ehk 13 protsenti sõitsin kauem. Lahutasin selle 13 sajast ja sain 87. Tunne ütleb, et see tehniliselt vist kõige õigem tehe küll pole, aga üldjoones annab siiski suurusjärgu kätte.

Kaks küsimust. Esiteks, milline oleks matemaatiliselt õige tehe?

Teiseks, millise valemi järgi üldse seda arvutada, kui keegi ütleb soovituseks, et sõida 85 protsendiga maksimumist? Mille järgi ära tunda, et just see on 85 protsenti? Enesetunne on siin küll see kõige viimane, mille järgi seda otsustada.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Südamelöögisagedus.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

ja seda mõõdetakse pulsimõõtjaga (see rinnahoidjamoodi asjandus, mis PP andmetel hingamist pidi takistama).

ain

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Mina sõidan ka Nõmme/Harku radadel.

Eks see ole üldine psühholoogiline seadus. Ma läksin laupäeval sõitma, algul sõitsin päris paljudest mööda. Mõtled - küll on jobud, sõidavad nii aeglaselt. Aga siis tulid tagant paar minust kiiremat, ja siis veel ja veel. Nemad tõenäoliselt mõtlesid minu kohta, et näe kus jobu koperdab..

ERR suusaportaalis on jalutajate, kepikõndijate ja koeraomanike suhtes päris fantastilisi süüdistusi esitatud. Kõik nad rikkuvat rada ja reostavat loodust. Aga samas on ka palju sallivaid ja tasakaalustatud arvamusi, nagu E:r ülalpool.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Protsente saad lihtsate vahenditega objektiivselt rehkendada vaid liikumise kiirusest.
Eeldame, et 15 min (900 sek) on maksimaalne liikumise kiirus ja distantsi 4,6km ehk 4600m juures. Liikumise kiirus siis 5,11 m/s.
Priidu küsimus: mitu protsenti oli liikumise kiirus, kui ring läbida 17 min (1020 sek)? 17 min juures on liikumise kiirus 4,51 m/s.
Kui 5,11 on 100% ja 4,51 on x%, siis leiab Priit kergest, et küsimuse vastuseks on 88,26%.

Kõikidel muudel juhtudel - pulsisagedus, enesetunne vms kombinatoorika - Sulle hetkel käepäraste vahenditega välistingimustes protsente ei mõõda.

Nii arvan mina.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Näed siis ,hea et kiiresti sõitsid.Mul samal ajal trennis olles tekkiski juba oma võimetes kahtlus,sest sõitsin uisku ja liikusime täpselt ühes tempos :)
Laste vastu rajal (olgu nad 0-2a. ja koos vanemaga või vanemad ) ei ole mul kunagi midagi.Las ukerdavad ,sest kui oled ise suusamees ,suudad ka neis mööduda. Koertega on selline lugu ,et ka minul on väga spordilembene koer,kes kõik suvis-sügisesed trennid kaasa jookseb.Paraku suusarajale ma teda kaasa ei võta ja seda just ohutuse mõttes.Kiirused on suured ja koera vahel ootamatu haak võib kellegile kukkumise põhjustada.
RVW

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ma absoluutselt ei ole nõus südamelöögisageduse ja pulsimõõtja ainutähtsustamisega koormuse määramisel, ja lugupeetud Ain Kaare peaks sellest siin ju kõige paremini aru saama, sest see oleks ju sama, kui öelda, et kopsuvähki põhjustab suitsetamine ja BRCA1 ja BRCA2 geeni esinemine tekitab automaatselt rinnavähki. See ei ole ju nii. On ka mitmeid muid tegureid. Ja sama on koormusega - ei saa arvestada ainult pulssi, on ka mitmeid muid tegureid. On ju loogiline, Ain? (Et miks Ain? Sest teiste pädevust meditsiini vallas ma absoluutselt ei usalda. Pole selle kohta näinud ühtki tõendit.)

 
At 16:24, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 15:49! Mulle paistab, et see on väga arukas, mõistlik ja põhjendatud arvutus. Huvitav on see, et 15 ja 17 minuti vahe näib ju nii hiiglama suur, aga samas protsentidesse panduna - 12 protsenti on ju nii vähe. Milline paradoks! Samas seletab see suurepäraselt, miks suusademagoog Mati Alaver armastab just kaotuse protsentidest räääkida - need on alati nii väiksed, aga ütle, et kaotas kolm või neli minutit ning igaüks oskab sellest aru saada, milline hiiglaslik ajavahe see on.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

12% nüüd küll väike ei näi...

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Ainult kiiruse järgi maksimumi määrata ka ei saa, kuna tingimused muutuvad.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Teema püstitus on iseenesest väga õige. Tahtsin mõni aeg tagasi Priidule välja pakkuda pealkirja, et "Miks Tartu suusaklubi poisid võivad radu rikkuda?" Sellest suusaklubi poiste raja lõhkumisest Tartus ja mujalgi on ka lumeinfos korduvalt juttu olnud. Nad lihtsalt sõidavad uisku klassikajälje peal.
Minu arust on parem kui aeglaselt klassikajäljes liikuja seal edasi liigub ja kiirem ise kõrvalt mööda läheb, nii on kokkuvõttes kõigile ohutum. Aeglasem ja siis ka üldiselt kehvem suusavalitseja võib jäljest sisse-välja astudes ähmi täis minna ja lihtsalt külje maha panna ja siis on kõigile kehvem. Teine lugu on aga Tähtvere spordipargi ovaaliga, kus isegi viidad, et Aeglane ja Kiire rada. Ainus häda, et lapsevanematki ei oska seda lugeda või lihtsalt ei saa sellest suunavast viidast aru (on vist venelased) ja jalutavad siis laste kõrval sellel välimisel rajal, mis mõeldud kiiremaks kulgemiseks.
KK

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Mina loen PP demagoogiast pakatavaid blogikirjutisi ja mul kaob igasugune soov suusatama minekuks ära. Üks rumalus ajab teist taga ja pärast aastatepikkust selgitamiat hakkab sama joru miski SLS-ga nt otsast peale. Mees ei taha teha endale elementaartõdeaid siiani selgeks teha, istu Priit - hinne "puudulik"!

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Jah, aga liikumiskiiruse järgi suusatamises koormusi määrata on veelgi ebatäpsem kui pulsinäidu alusel.

ain

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Küll ei tahaks, et ärplemine ning oma tõe ja õiguse eest seismine suusaradadele (maraton on ju enneolematu solidaarsus) jõuaks. Radadele mahuvad nii lapsed, suusahullud, kepikõndijad, eestlased ja venelased. Suusakultuuri, -kombeid saab sõbralikult selgitada.

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kehalise koormuse tegelikku suurust saab määrata ainult pulsisageduse järgi. Kiirused, ajad, rajapikkused,raja profiilid, lumeolud jne. ei ole omavahel võrreldavad, sest kui üks näitaja muutub, on kogu tulemus ja võrdlus vale. See üks muutuja võib olla ka enesetunne. Pulsisageduse protsent max pulsisagedusest on alati võrreldav näitaja ja seda sõltumata sellest kas ülejäänud näitajad muutuvad või mitte. Näide kui teed kaks erinevat trenni pikkusega 1h, ühel on koormus 80 % max pulsisagedusest ja teisel n. 85%, siis teine treening oli tugevam sõltumata sellest, kas kiirus oli suurem või väiksem.
Nii lihtne see ongi.
Ringiaegade võrdlemine erinevatel päevadel ja erinevates oludes on enese petmine, see ei tarvitse midagi näidata. Isegi enesetunne on parem näitaja kui ringiaeg.
T

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

"miks suusademagoog Mati Alaver"

Suusa-demagoogi eest saab Alaverilt eluaegse intervjuukeelu!

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult Alaver manipuleerib, seda sama teevad ka Pullerits ja Savisaar. Manipuleerimine iseenesest ei ole paha. Oluline on see, miks seda tehakse. Alaver teeb seda hea asja nimel, aga Pullerits?

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Kaks meest manipuleerivad. Üks mees heidab teisele seda ette. Teine mees ei heida seda esimesele ette, ta isegi ei tea, et seda talle ette eidetakse ja kui saabki teada, siis ainult mõttleb, et mida see esimese mehe kohta ütleb, kellega on tegu, kas see on ka mees?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Mind ajas vihale esimene kommenteerija kell 15:03. Tahaks ära märkida, et hoopis koer on eralõbu ja suusarada ühiskonna huvides metsa alla sisse aetud. Sa tead ka palju selle raja korrashoidmine maksab? Väga palju on viimasel ajal tekkinud igasuguseid tüüpe,kes ilma nn "märkideta" mitte millestki aru ei taha saada. Nähtavasti on sinusugustele liikluseeskiri ainuke asi, mida elus õpetatud on.
Teet

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Saage ometi aru, et Priit ei saa sellest pulsi värgist absoluutselt aru, tema ajaoks on see täielik mõtetu kosmos. Ta on Mees ja ei taha pulsist ega buffist midagi kuulda ja ajab järjekindllat oma joru edasi.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

See protsendi värk on sul hästi välja mõeldud. Aga ma tahan Sulle ka ülesande anda:
Tartu Maratonilt ütleme I stardigrupist alustab suusataja, kes sõidab 87%-ga. Aga tagapoolt VI grupis stardib teine 95%ga, kes poolel maal tõstab tempo 102%le. Kumb neist varem finishisse jõuab?

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Vat ei meeldi mulle, kui amatöörid asjatundjate plogis häält tõstavad.

Kakskümmendüks-kuusteist promob pulsisagedust kõva näitajana. Nalja teed või? Kuidas PP peaks sinu arvates seda pulsisagedust mõõtma ise Wassbergi lükates?

Ja mis tähendab "protsent max pulsisagedusest"? Misse max pulsisagedus on? Kas selle päeva või selle trenni või järgneva elu? Demagoogitsema olete kõik mihklid, aga rääkige ometi asjast. Ei tohi libekeelset Alaveri kuulata ja siis püüda midagi samaväärset puhuda.

Et "ringiaegade võrdlemine erinevatel päevadel ja erinevates oludes on enese petmine"? Kamm on! Supika ovaalil ei ole isegi päeva ja öö vahet, erinevatest oludest rääkimata. Mehed lükkavad seal paaristõuget konstantse kiirusega, osad teevad seda isegi ilma keppideta. Naiivne on see, kes arvab, et kogenud ovaalihunt end mingitel oludel petta laseb.

 
At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

Jutt oli dendro 4.6km ringist ja kas sõita jäisel rajal või tuisus on mega vahe, nii ajas kui protsendis.

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

Ärge ärrituge. See on tüüpiline Priidu võte irriteerida. Kuid milleks? Selleks, et nautida kuidas jobud "põlema" lähevad ning ennast, siis selle leegi paistel soojendada. Kas te tõesti arvate, et Priit ise ei tea kui palju varu alles jäi? 12 või 13%? Teab küll ja ilma pulsikellatagi. Kas teist keegi näiteks teab kui kaua aega suudab suusatada lauget tõusu max pulsiga? Kui pika maa ja millisel kiirusel enne kui pilt eest kaob? Ah?
Teet

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Ringiaegade võrdlus on tsipa ühekülgne. Kui ühel päeval sõidad 15 min ring ja teisel 17 min ring, siis võib juhtuda, et aeglasemal ringil oli pulss kõrgem kui kiiremal ringil. Kiiremal ringil lihtsalt suusad lippasid paremini.
Teet

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Täna vibutasin lumelabidat 65% SLS-ga. Lumelabidast käis selle tulemusena sihuke raksakas läbi nagu oleks suusanina ära murdunud. Tundus, et mingi külmanud koerajulk oli te peale kinni jäänud. Esialgu töötempot langetada ei olnud vaja kuid edaspidi on selge, et kui uuesti julga pärast ragiseb, siis on SLS ilma pulsokat kandmatagi üle 65%. Ei tea milline pauk siis varrest tuleb kui SLS-i 100% peale ajan või nt kui lausa sprinti üritaks panna. Kardan, et Eesti kaubandusvõrgus nii vinget marki lumelabidat üldse ei müüdagi mis isegi 93% SLS-i õhtu otsa vastu peab. Seega jah koerajulgad on linnas tõeline nuhtlus ja pole vahet kas selle autor on pisike snautser või suur bludog. Koerad tuleb linnas ära keelata, muidu lumelabidad ei kesta seda kammajaad ära koristades. Ja siis veel, et nädal tagasi koristasin sama distantsi lumest puhtaks kaks korda kiiremini aga seekord olin kaks korda rohkem väsinud. Ei tea millest selline vormilangus, kas tõesti ületreening?

 
At 02:38, Anonymous Anonüümne said...

Tore et Sa seda blogi pead! lahe lugemine ja eriti kommentaarid!
siiralt
peip

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Suusataja, kes korduvalt läbib sama maad ja mõõtevahenditest omab ainult kella, saabki objektiivselt mõõta ja võrrelda ainult kiirusi. Mõõdikuna tuleks kõne alla ka Möödumiste suhe = Mitmest ise mööda sõitsid / Mitu sinust mööda sõitsid.

 
At 13:11, Blogger Pamela said...

Mine võta kinni, kus siis hullem on, maal või linnas. Ma olen ikka õhanud, et küll on linnas hea ja vaba väljas trenni teha, aga pole vist sealgi parem lugu. Mul siin iga nurga peal naabrikoerad lahti, kes hea meelega kannikasse kargavad. Pole neil ei peremeest kõrval, aeda ümber ega ketti, mis kinni hoiaks.
Siis teegi takistusjooksu ühest koerast teise, ühe hambapaari vahelt teise. Nii kaua teed kuni külma närvi jagub..
Ma ei saa sellistest lammastest koeraomanikest lihtsalt aru, kes teistega ei arvesta...

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Teemaväline. Lugesin tänasest Postimehest artiklit "Demagoogia meistriklass Edgar Savisaare esituses" (http://www.postimees.ee/?id=368271) Juba poole lugemise pealt sai selgeks, et on väga hea vaatlus ja analüüs ning mitte niisama huupi lahmimine. Tekkis tahtmine autori isik tuvastada ja talle sooje sõnu öelda (sõltumata minu poliitilistest eelistustest). Nüüd siis ütlengi - Aitähh Priit, hästi kirjutatud, naudinguga loetud.

 
At 17:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 14:00, heade sõnade eest!

Ja aitäh ka teistele, kes siia mõnusalt huumorit sekka on toonud ega pole kõike surmtõsiselt nagu elu ja surma küsimus võtnud. Õine vahtkond on siin kõva tööd teinud. 00:40 tegi otsa lahti - vahva! Aga siis tuli 01:48 ja näitas sellist taset, et pole juba tükk aega nii kõvasti naerda saanud, et silmad märjad ja kõhulihased poolkrambis. Braavo, ääretult vaimukas!

Tõsisema poole pealt. Täna tegin 2:42.20ga 37,2 km klassikat, sh 17 km paaristõuketööd. Dendros vaatasin, et üks mees ees sõitis uisku otse klassikajälje peal. Ütlesin, et palun, ärgu tehku seda, ta rikub raja ära. Oli vist jalgrattamees, pükstel märkasin kirja bike. Ovaalil pidin samuti korda looma, ütlema inimestele, et välimine rada on kiirem - palun vaadaku silte - ja minge sisemisele, aeglasemale. Nelja ringiga sain kiirema raja enam-vähem puhtaks. Inimesed saavad üldiselt ikka aru, kui neile viisakalt öelda. Aga miks peab neid pidevalt paluma, kas nad silte lugeda ei oska?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

On see PP mistaon, aga tänane demagoogia lugu lehes on üle prahi lugemine.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit mõne km ka väljaspool Tähtvere radu on see talv kogunud?

 
At 18:56, Anonymous Sten said...

Mis kriteeriumi järgi otsustatakse, kas peaks aeglasemal või kiiremal raja sõitma? Kas kõik, kes Priidust aeglasemad on ja talle jalgu jäävad, peaks sisemisele rajale kamandama? Olen ehk ise ka oma võimeid üle hinnanud ja peaks kiiremalt rajalt maha ronima.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Ovaali sildil on trükikoda apsaka teinud. Lahterdus "kiire" ja "aeglane" asemel peaks olema "Pullerits" ja "teised".

Ära kustuta seda ära. Ajend on heatahtlik.

 
At 21:45, Blogger Madis said...

Kiire ja aeglane rada.
Kui oled kiire, siis oled kiirel rajal.
Kui oled kiire ja kedagi teist läheduses pole, siis oled aeglasel rajal. Sest alati on Sinust kiiremaid.
Loomulikult, kui üks radadest on lumme tuisanud, ei taha keegi sinna minna. Möödasõiduks aga peab. Ongi hea võimalus sprindivõimeid proovida sellise igava ja tüütu ringitamiste keskele.

 
At 22:52, Anonymous V said...

Pullerits ja tema veidrad kombed on ennegi tähelepanu saanud. Justin Petrone aasta tagasi oma blogis http://palun.blogspot.com/2009/01/encounter-with-godfather.html

Miks PP miskit ei õpi?

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

"kids and sleds get their one hill, [..] ski-heads get the rest of the park -- someone had posted a large red and black sign at the entrance to the Spordipark that proclaimed that sledding on trails designated for skiers was strictly forbidden."

Ski-heads on hästi öeldud. Ja välismaalane peab siin silmas Eestis laialt levinud mentaliteeti. Täna Harkus oli rajal päris mitmeid lapsi vanematega. Nad sõitsid klassikarajal vastu üldist sõidusuunda. Ja neile anti teed. Võib-olla siis, kui spordiradu loodaks erinevatesse linnaosadesse, jaotuks rahvas neile ühtlasemalt. Tartu linnavalitsus vist arvab, et üks spordipark ongi Tartu suurusele linnale kõik vajalik?

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja ongi Are Mets ja Peep "Pepe" Koidu
Tour de Ski võidu team'is!

http://www.justyna-kowalczyk.pl/sztab-szkoleniowy-justyny-kowalczyk/

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Jepp, siit oleks tõepoolest üleskutse linnaisadele et sportimisvõimalusi suurendada, tehke suusaradu juurde, suusaradu on vähe, väga vähe. Seepärast koonduvadki kõik ühte punkti ja algab segadus. Ja need üksikud suusapunktid ei kata juba ammu vajadusi.

 
At 18:21, Blogger Priit Pullerits said...

To 18:13 - ei. Milleks?

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

No näiteks selleks, et mõnda pikemat ja korralikumat tõusu harjutada, võrreldes nenede küngastega Dendropargis. (Vooremäel või Kekkosesl)
Nii mõnigi vana Dendro hunt on peale kolme Vooremäe ringi täitsa küps olnud.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Tähtis info Priidule a harrastajatele!!
Teile on nüüdsest Eesti Meistrivõistlustel oma klass. Järgmine start 18. jaanuaril Mammastes 15 km klassikatehnikas (osaleb ka Veerpalu).
Osavõtt 7 EUR-i.
www.suusaliit.ee

Teet

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

% - loetakse anaeroobsest lävest. Ehk aegaajalt tehakse intervalle ka üle anaeroobse läve - 100+ %. Usun, et enamikke tervisesportlasi ei teagi enda anaeroobset läve - murdepunkt kus laktaadi konsentratsioon veres tõuseb, ainevahetus läheb järjest enam rasvadelt üle glükoosile jne. Mõlemaid tuleb arendada kuid kindla spetsiifika ja ajamahu alusel. Enesetunne ei ole parim mõõteriist hindamaks treeningu ülesehitust. Endal ka 6 tuhhine Polari vidin käe peal kuid jälgin ainult aega laiskusest, kuid seetõttu, et ei üritagi teha professionaalset ettevalmistust suusavõistluseks, vaid et tean, et viibin baasmahu arendamise tsoonis. Ja üksikud maasikad sisse pikitult ei riku see kompoti seeditavaust organismile.
Kuid radadel tallamisest, siis Pirital on näitkes silt üleval, "Ära kõnni suusarajal". Ma arvan, et see on masside ohjamiseks, mõned üksikud ikka eksivad ära ja las nad siis olla. 100 marssivat sõdurit ei teeks ka rjale niipalju kurja kui seda tegi ühe päevane pluss kraad ja vihm koos tuulega.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Anaeroobne lävi on erinevate alade harrastamisel erinev. Anaeroobse läve võib teatud juhtudel kätte saada ka 115 SLS juures.

 
At 07:55, Anonymous Anonüümne said...

Rajakombed muutuvad ajas, kuuekümnendatel olid lumerohked talved nagu praegugi, Pääsküla raba ja Harku metsad suusaradu täis- kombeks oli taganttulija mööda lasta, selleks astus eesliikuja rajalt kõrvale. Kiirematel taganttulijatel oli kombeks vajadusel seda nõuda, hüüdes eesliikujale "rada!". Siis sõideti rajad lumme suuskadel sisse. Tänapäeval enam naljalt keegi eesliikujalt "rada!" ei nõua, ja õige ongi. Oled kiire ja kogenud hunt, suudad oma sõitu sõites rajast tasakaalu kaotamata rajast möödumiseks väljuda ja minna oma teed, aeglastel liikujatel olgu ka suusalõbu, mitte hirm alla aetud saada. Respekt lastele suusaradadel- olen arvamusel et vanemaid julgustades lapsi suusatamise juurde tooma, loome alust tervemale ja paremale tulevikule, tunnustame siis seda, laste üle irisemise asemel neist möödumisel tubli! vms. ergutavat, kiitvat öeldes. Ja üldse- vähem pusklemist, rohkem enesearendamist (ka suusakunstis)

 
At 18:32, Anonymous Mati. said...

Kuulge nüüd,kui mul ikka vasakus rajas paremini lippab siis mina küll rada ei vaheta ja seda olen ka öelnud, kui keegi torisenud on.
On rahule jäädud.Kui sõita lühikesel ringis siis ongi ju koguaeg aeglasemaid ja kiiremaid.Kes siis Kaerajaani kargama peaks?

 
At 09:38, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys

 
At 06:09, Blogger Unknown said...

adidas neo
true religion
nike air zoom structure 19
nike air max95
kyrie irving shoes
kobe 9
prada sunglasses
led light up shoes
cartier love bracelet
cheap nfl jerseys

 
At 09:10, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
ralph lauren uk
red bottom
ralph lauren uk
louboutin shoes
moncler outlet
oakley sunglasses wholesale
giuseppe zanotti sneakers
kate spade outlet online
converse trainers
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht