kolmapäev, jaanuar 05, 2011

Pullerits: Millest räägib Eesti suusatajate verepilt tegelikult?

Tähelepanu: siin tuleb selle blogi kõige targem kirjutis! Nüüd loodetavasti ei ole enam kellelgi põhjust ärbelda, et autor ei tunne asja. Nagu ennist rääkisin, tuleb allikaid omada nii siin kui seal ja erinevail tasemeil. Niisiis, mu üks allikas, kes ise omal ajal vastupidavussporti teinud ja nüüd sporti kriitilise pilguga kõrvalt jälginud, esitas järeldused, mida Eesti meessuusatajate vereproovidest kirjutatu põhjal teha võiks. Teine allikas, kes on muu seas spetsialist ka vereteemal, andis tema järeldustele kriitilise hinnangu. (Lubasin mõlemale allikale anonüümsust, sest kumbki ei soovi oma tööst tulenevalt sellesse väga tuliseks ja kahtlaseks kiskuvasse debatti sõrmi ja juukseid pidi vahele jääda.) Lugege, püüdke aru saada, ja kui soovite, vaielge vastu. Vaatame siis, kui kõvad asjatundjad te nüüd minu ja mu allikate vastu olete ning kas tõesti autor ajab alati pada. Palun, kui vähegi suudate (saan aru, et paljudele võib see olla ületamatult raske, aga te vähemalt püüdke), siis hoiduge lahmimisest.

Väide: Mati Alaver on taas ajanud jama ja mänginud lihtsameelset arvestusega, et ega keegi õieti viitsi süveneda. Ma natukene süvenesin. Vestlesin inimestega, kes teavad verest, treeningust kõrgmäestikus ja dopingust (enda peal katsetanud) kõike.

Vastuväide: Väide iseenesest on ülepakutud: pole inimest, kes teaks kõike. Enda peal katsetamine ei tee kellestki veel spetsialisti, eriti veel teemas, milles iseenesest on väga palju diskuteeritavat ja ebaselget.

Väide: Kein Einaste - kõrgmäestiku treeninguga saab hemoglobiini tõsta maksimaalselt kümme ühikut, samamoodi juues või joostes langetada kümme ühikut. Tema puhul osutus kokteil sedavõrd efektiivseks, et ületas soovitu rohkem ja seetõttu ei olnud seda enam võimalik vajalikule tasemele langetada. Jutt, et on mitteproff ja ei kontrollinud, on ainult lollidele.

Vastuväide: Einaste hgb oli 172 g/l (number pärineb Õhtulehest, mitte kuskilt mujalt), ülemiseks piiriks on FIS-l seatud 170 g/l. Seega ületus vaid 1,18 protsenti. Kui eeldame, et keskmäestikus treenides võib hgb väärtust tõsta 10 g/l, siis spekuleerides oli Einaste hgb enne mäkke minekut 162 g/l. Saan aru, et allikas püüab väita, et Einaste hgb oli tegelikult vähemalt 182 g/l ning seetõttu ei osutunud hgb väärtuse alandamise meetmed piisavaks. Kõik võib olla, aga tõestus kui selline puudub. See on spekulatsioon, sest vaevalt allikas viimased 12 tundi enne testimist koos Einastega oli. Nii et tegelikkuses võis see olla nii ja naa. Aga pole kindlaid tõendeid ei ühe ega teise teooria kinnitamiseks.

Väide: Algo Kärp - tema jäi vahele uute vererakkude liiga kõrge kontsentratsiooni tõttu. Mägedest alla tulles toimub uute vererakkude kiire teke ehk superkompensatsioon maksimaalselt 3-4 päeva jooksul. Alaveri sõnul oli mägede laagrist möödas kaks nädalat. Järelikult saab tegemist olla ainult kunstlike ainetega.

Vastuväide: See on allika kõige nõrgem koht. Tõesti, Õhtuleht väitis, et Kärbil oli retikulotsüütide suhtarv liiga kõrge. Aga kas Õhtuleht on tõe allikas? Kärp ei pääsenud starti, sest tema OFF skoor ületas lubatud 125,6. Toon siinjuures ära valemi OFFhr score = Hgb - 60*√ret%. Kui inimene vähegi matemaatikat jagab, siis on valemist ilusti näha, et mida kõrgem on retikulotsüütide suhtarv, seda madalam on OFF skoor. Kärbi hgb oli alla 170 g/l (allikas jällegi Õhtuleht), seega oli tema probleemiks mitte liiga kõrge, vaid vastupidi, just madal retikulotsüütide suhtarv.

Siin on üks illustratsioon, kuidas käituvad retikulotsüütide (new red blood cells) suhtarv ja hgb mäestikust alla tulles. Nädal peale allatulekut on retikulotsüütide väärtus madalaim ja hgb väärtus kõrgeim ehk siis OFF skoor maksimum. Kärp tuli Davosist alla 20. detsembril, vereproov võeti 30. detsembril.

Samas, muidugi annab samasuguse tulemuse ka EPO (või mõne muu punavereloomet stimuleeriva aine) süstimine mõned nädalad peale süstimise lõppu või ka vere ülekanne.

Väide: Kuna dopinguainete avastamine on võimalik paari päeva jooksul (üks kuni poolteist nädalat enne võistlust on süstimise aeg) ja pole võimalik kõiki kontrollida, on FIS otsustanud vahele võtta dopingu tarvitamise nähtude põhjal. Kuna otseselt aineid ei avastata, ei saa ka kedagi ametlikult süüdi tunnistada ja seetõttu on kasutusel kergem variant.

Vastuväide: See on tõsi, et FIS kasutab seda surrogaatmarkerina, samas on selle skoori juures küllalt suur valepositiivsuse võimalus. Samas, muidugi kahe mehe probleemid korraga annavad alati aluse teatud kahtlustusteks. Ning spekulatsioonideks annab alust kindlasti ka fakt, et Alaveril on ainult kaks positiivset näidet - Andrus Veerpalu ja Jaak Mae, ülejäänud kõik on korra sähvatanud (Aivar Rehemaa, Kaspar Kokk, ka sprinteritest mitmed), et siis aastaid edasi susiseda.

Aga toodud faktidest jääb väheseks keelatud ainete kasutamise süüdistuseks, sest eksisteerivad ka mõistlikud füsioloogiliselt seletatavad vastuargumendid.
******
Plitvice rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Eesti suusakoondise arst Tarvo Kiudma ja peatreener Mati Alaver eelmise aasta lõpus Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Kein Einaste (nr 3) eelmise aasta lõpus Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Algo Kärp (nr 44) eelmise aasta lõpus Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

20 Kommentaarid:

At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Jutt, kus on midagi väidetud ja samas väited ümber lükatud. Tulemus see, et on esitatud kahtlustus, mida pole suudetud tõestada.
Hea tava ütleb, et kahtlusta head, siin on seda tava rikutud.
Õiguslikust aspektist ei tohi kedagi süüdi mõista kui süüd pole tõestatud.
Siin seda tehtud ei ole ja ei tehtagi, milleks need halvustavad spekulatsioonid? Miks Eesti ajakirjanikud käituvad ebaeetiliselt Eesti sportlastega?
Kas on lootust teisi mudaga loopides ise parem välja paista?
Soovitaks hoopis ise paremaks saada ja läbi selle mitte ainult parem paista vaid ka olla.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

"Nüüd loodetavasti ei ole enam kellelgi põhjust ärbelda, et autor ei tunne asja." Sellest kirjutisest küll ei selgunud, mis asja autor tunneb.

 
At 11:13, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, selle teema ümber on palju vahtu, palju küsitavusi, palju ebaselget. Mu vastuväitja allikas ütles, et avalikustagu Eesti suusatajad oma vereproovide näitajad, siis saab asjadesse spetside abil selguse tuua. Seni, kui seda tehtud ei ole, jääbki üle vaid asjatundjate abiga lahata seda vähest infot, mis saadaval on, sest fakt on ju see, et teema on praegu intrigeeriv ja sellest räägitakse nii või naa. Minu erinevus teistest arutajatest on selles, et ma püüdsin sisse tuua mõlemad pooled - ühelt poolt küsimused ja kahtlused, mis võivad igaühel seni saadaoleva info põhjal tekkida, ja teiselt poolt spetsialist, kes need küsimused ja kahtlused omakorda kahtluse all seab. See on maksimaalne, mida praegu teha saab. Kui keegi suudab rohkemat - tehku ja näidaku seda! Kuni ei suuda, ärge karake mulle kraesse, et olen vabast ajast teinud maksimumi, mis sel teemal Eestis keegi teinud on.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane rekonstruktsioon. Soovitan kõigil peale käesoleva artikliga tutvumist veelkord kõigi osa- ja seotud poolte - Alaveri, Kärbi, Einaste, dr Mardna - seletused üle lugeda! Pilt läheb loodetavasti oluliselt selgemaks.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

11:22 Saan aru, et sul on "läinud pilt oluliselt selgemaks" loodetavasti. Tore kui meile ka seda pilti selgitad, kui sul muidugi on mida selgitada? Pigem lahmid niisama.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis sa demagoogitsed. Sa ei ole midagi ära teinud peale halvustavate kahtlustuste õhutamise ja nüüd ütled, et
"Kui keegi suudab rohkemat - tehku ja näidaku seda! Kuni ei suuda, ärge karake mulle kraesse, et olen vabast ajast teinud maksimumi, mis sel teemal Eestis keegi teinud on."
See on ju puhas demagoogia, oma seisukohtade tõestuseks tood väite, et saa oled (väidetavalt) teinud rohkem kui teised järelikult on see tõene ja parim mis teha saab. Ei ole nii, püüa rohkem ja paremini, samas vähem paranoiliselt.
Kahjuks ei mäleta, mida kirjutasid siis kui Kristiinal lasus dopingukahtlus, aga juuresolevast võib eeldada, et tagusid meie rahvusliku aarde maasse.
Mul on häbi selliste diletantide ja teisi igal võimalusel halvustavate inimeste pärast.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei lahmi niisama. Sündmuste kohta on mitu versiooni - Priidu artiklis on kaks neist päris selgelt välja toodud. Kui üks versioon on vastuoluline või ei lähe faktidega kokku, ei jää muud kui pidada kõige tõenäolisemaks teist versiooni. See ei tähenda veel, et asi oleks tõendatud kohtukeisi vms jaoks nõutava tõendusjõuga. Ja alati saab esitada uusi tõendeid ja neile tuginevaid uusi versioone - mida Priit ka suusatajatele ette paneb.

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

12:15 - lugege, mida ütles minu eest teile 12:52. Kinnitan, et olen teinud ausa ja objektiivse loo, andnud sõna kahele vastandlikule poolele, ei eelista kumbagi. Erapooletu ja aus - kuidas saangi mina pooli võtta, kui ma pole spetsialist.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab nimetada Eestist mõnda tõelist tippu, kes on dopinguga vahele jäänud? Vaatame riigist välja ja näeme, kõik meie naabrid saavad sellega "uhkeldada".
Kuidas meie suudame?

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

PP"Kinnitan, et olen teinud ausa ja objektiivse loo, andnud sõna kahele vastandlikule poolele, ei eelista kumbagi. Erapooletu ja aus - kuidas saangi mina pooli võtta, kui ma pole spetsialist."

Priit, kas see ongi kogu sinu arusaam ajakirjandusest: ainuke, mida tead on see, et anda sõna mõlemale poolele ja see, et ise ei tea sa asjast midagi.
Kas sellist ajakirjanikku me tahtsimegi?
Muide "hüsteerilisele eidele" sa ei andnud sõna...

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

12:15
Jah, ebameeldivad uudised ja parem kui need üldse meieni ei jõuaks. Aga andke otsimootorisse "kärp einaste doping" ja vaadake, mis teave maailmas - isegi Bangkokis - ringleb. Õigustatult või mitte, on omaette küsimus küll. Seetõttu oleks oma infomaailma sulgumine hullem.

 
At 18:26, Anonymous Priit said...

See valeinfo ja kahtlustuste levitamine tõe pähe on lihtsalt nii ebaõiglane sportlaste suhtes. Alguses Veerpalu tasakaalukaotus (vastuseks eilsele kommentaarile - olen kümneid kordi suuskadel tasakaalu taastamiseks sarnaseid liigutusi teinud) ja nüüd olematu dopingu teema. Võib ju väita, et "ma ei süüdista" aga järgmised, kes info üles korjavad, levitavad seda juba tõena. Kuradi tropid. Missugust dopingut kasutavad Kärp ja Einaste? Milleks üldse, kust kohast nad seda võtavad? Naeruväärne. Ja hiljem on igas artiklis mainitud, et kahtlustati 2010 dopingus, aga ei andnud pos proovi. Kui see ei ole süütu inimese maine ja
õiguste rikkumine siis mis see on?

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Eks selle SID agentuuri vale ja sellega spekuleerimise mõju ole sarnane omaaegse ESL räige prohmaka mõjule avalikustades Smiguni nõuetele mittevastava dopingutesti A-proovi.

 
At 23:32, Blogger Priit said...

Ei mingit olulist uut infot?!
Kiibitsejate kahjuks räägib see et nad ei valda täit infot, nagu me enamus, ja selle pealt väidete-vastuväidetet tegemine võib olla tihti eksiteele viiv ja viib seda teemat veel rohkem rappa ons seda vaja?

Ma ootan ajakirjaniku usutlust sportlastega samal teemal, pisut teise nurga alt. Enne MM-i võiksid poisid suud puhtaks rääkida. Kuidas asjad kujunesid ja ajakirjanikel oleks õigus teravalt küsida ja sportlastel kohustus vastata siis oleks rahval nende tegemistesse rohkem usku, seda pole viimased sündmused minu silmis hetkel küll vähendanud.

Priit kas saad löögile või pole Sinu ampluaa, kuigi hobisuusatajana ihkaksid Kärbilt-Einastelt ju mõndagi küsida.

Ilmselt poleks kumbki neist tuuri lõpuni teha plaaninud, seda küsitavam on see dopingu jutt kõvade dopingute(EPO jms.) teemadel - see on pulli kaka!

 
At 10:22, Blogger Priit Pullerits said...

Priit, see küsitlemine oleks enesepettus. Mida nad vastaksid? Et jah, proovisime veredopingut ja üritasime jälgi peita, aga... Nad on ju kõik, mis neil öelda, juba öelnud. Siin loos ei saabu mingit läbimurret, kui WADA-l ei ole just veelgi rohkem andmeid. Aga loota, et ajakirjanikud oma küsimustega midagi paljastada suudavad - tühi lootus. Sest jutuga võib ju ükskõik mida küsijaile vastu ajada.

Teisalt, jällegi, millega ikkagi seletada kahe Eesti sportlase sellist probleemi alal, mis peaks meil olema meditsiinilise teenindamise poolest absoluutne tipptase, aga teistel riikidel (okei, okei, Maksim ka, aga see on ju Venemaa...) samu probleeme mitte ei ole... Mage lugu. Minu arust on Eesti suusakoondise enda huvides, et nad annaksid veenvad vastused. Seni nad seda teinud ei ole. Keegi ei ole toonud mustvalgel analüüside näitajaid meedia ette ega üksipulgi lahti seletanud, kuidas need võisid tekkida ja mida need tähendavad. See on meie parima PRiga (?!?) suusakoondise tase? No andke andeks...

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Murdmaasuusatajatele Kein Einastele ja Algo Kärbile tehtud vereproovid näitasid, et kõik on normi piires ja mehed võivad taas võistluskarussellile astuda.
http://sport.postimees.ee/?id=367654

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et PP-l on alaväärsuskompleks ja viha endast paremate vastu. Tahaks neid kõiki endast madalamale tirida. Tegelikult ta ju ise teab, et just tema on Liivimaa parim suusataja, ainult teised ei tea.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Jätaks ehk sportlased rahule! 170-se hemoglobiini ületamine ei näita kohe kindlasti dopingu kasutamist. See on lihtsalt üks kokkulepitud reegel, et hoida sportlaste tervist ning ühtlasi vähendada nende kihku EPO-t pruukida. Samas alpimaja ja mäestik võivad ka vere üle selle kokkulepitud piiri viia. Jutud, et ilma epota nii kõrgeid näite ei saa, on suht jama. Tõsistel FRC sukeldujatel on kõigil hemoglobiin üle 170 ning Murat-il oli mingil ajal isegi 210. Samas mäestikus nad ei käi ning epot ilmselt ka ei süsti.
Muidugi klassikalistel vastupidavusaladel on nii kõrgeid näite puhtlalt oluliselt raskem saada.
Erki

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma usun, et see OFF skoori mõõtmise skeem on päris kurb uudis Alaverile. See vist äsja kasutusele võetud? Miks muidu Alaver kohe Tartu ülikooli jooksis seda teemat endale selgeks tegema. Arvatavasi pole meil medaleid enam mõtet loota ka. Ma ei imesta kui kõik Andruse võidu järgsed vereproovid ületaksid lubatud taseme. Kuigi jah süüdi ei saa mõista kedagi, mis ei tähenda et seda ma just loodan. Hoopis vastupidi!

 
At 04:18, Blogger Unknown said...

tory burch outlet
louis vuitton bags cheap
nike outlet store
kobe shoes
michael kors outlet
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
ugg outlet
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
michael kors wholesale
michael kors factory outlet
timberland shoes
coach outlet online
moncler coats
coach outlet store
hollister
tory burch outlet online
nike trainers
michael kors uk
louis vuitton outlet
lululemon outlet
louis vuitton outlet
adidas shoes
nike air max uk
ralph lauren outlet
ugg boots
nike tn pas cher
ugg boots on sale
pandora jewelry
moncler outlet
louis vuitton
polo ralph lauren
ysl outlet online
louis vuitton handbags sale
czq20160908

 

Postita kommentaar

<< Esileht