teisipäev, detsember 21, 2010

Pullerits: Kas Eesti murdmaasuusatamise päevad on loetud?

Rahva eest ei saa ma kõnelda, aga ajakirjanike kannatus on katkemas. Veiko Visnapuu näitab tänases Eesti Päevalehes, et suusatajate tulemused ei kannata kriitikat. Jaan Martinson on hakanud Õhtulehes pidama arvet, kas edukamad on suusatajad või laskesuusatajad, ja tõestab, et laskesuusatajad. Homses Postimehes on Peep Pahv lubanud analüüsi selle kohta, mis on lahti Eesti murdmaasuusatajatega. (Kusjuures, pange tähele, et ma pole veel sõna võtnudki; nii et jutud, nagu oleks mina suusatamise esivaenlane, on absoluutselt alusetud.)

Seis on košmaarne. Juhtusin nägema telerist Prantsusmaalt meeste ühisstardiga 30 km sõidu viimast tosinat kilomeetrit. Eesti meeste kohta oli peamine info, kas saavad ringiga sisse või ei saa. Eesti naistest polnud midagi rääkida - neid polnud stardiski. Järgmine päev oli kavas teatesõit: et Eestil pole naiskonda välja panna, see ei tulnud üllatusena, aga et Eestil ei olnud isegi meeskonda starti saata, selle kohta ei jätkunud sõnugi. Välismaalased, kes juhtusid toda nädalalõpu võistlust nägema, pidid paratamatult asitõendite alusel järeldama, et Eesti murdmaasuusatamine on surnud.

Aastavahetusel algab Tour de Ski. Loomulikult ei ole seal stardis ühtki Eesti naist. Kes tahab teha panuseid, mis tulemusega lõpetavad Eesti mehed? Minu panus: lõpuni sõidab neist vaid üks. Kas olen liiga optimistlik?

Selle kõige taustal pole ime, et suusatajad turul oma varustust müüvad, nagu hoolikad suusaelu jälgijad on raporteerinud. Kuid sellega on kahtlane lugu. Kas neil kõigil on tehastega sõlmitud lepingus punkt, mis lubab mittevajalikud suusapaarid maha müüa, nagu oli seesugune punkt omal ajal Kristina Šmigun-Vähi ja Fischeri lepingus? Küsisin seda suusaliidu peasekretärilt Jüri Järvelt, kes võitis suvel veteranide EMil kergejõustikus kümnevõistluses teise koha tema enda mälu järgi 5649 punktiga, aga ta tunnistas, et tema seda ei tea. (Mul oli ka teine küsimus: kas see vastab tõele, et suusaliidu leping Silberautoga on varasemast väiksem? Järv vastas, et lepingu sisu on konfidentsiaalne, ent ta möönis, et käesoleva olümpiatsükli leping on väiksem küll kui eelmise tsükli oma.)

Nii ei jäänud mul muud üle, kui uurivajakirjanikuna saata küsimus Fischeri tehasesse, et kas nemad peavad sponsorluse korras saadud suuskade turul realiseerimist lubatavaks. Mida teie arvate, milline vastus Fischerilt tuleb?
******
Plitvice rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Meeste 30 km ühisstardist sõit La Clusazi MK-etapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Siin pildil eestlasi pole. Naiste 15 km ühisstardist sõitu La Clusazi MK-etapil veab norralanna Marit Björgen. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Ka sel pildil pole eestlasi. Meeste 4x10 km teatesõit La Clusazi MK-etapil. Foto autor: AP/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Meenutab kannibalismi. Sportlane, kes oma (liigsed) suusad maha müüb, ei saa ju enam korralikult treenida. Aga hädas tehakse kõike.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Paluks viidet, kus on näha, et Eesti koondislane müüb lepinguga saadud Fischeri suuski.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Connecting dots: väiksem sponsorlepingute maht > koondislased sunnitud suuski müüma > sõit kehvemate suuskadega > ebaedu - ringiga sisse > negatiivne meediakajastus > spordiala maine langeb > väiksemad sponsorlepingud => uuele ringile

 
At 13:30, Blogger Priit Pullerits said...

12:31 - mul on minust kahe meetri kaugusel istuval töökaaslasel Jaak Mae suusad. Töökaaslase tuttaval on Karel Tammjärve suusad, 2500 eest. Swedpankur Rait Pallo sõitis vähemalt mõned aastad tagasi Andrus Veerpalu suuskadega. Ühe rattaklubi foorumis on saanud äsja osta Kail Piho ja Dmitri Boroviki suuski. Ja need on näited, mis ma hankisin kõigest kahe minutiga. Terve Eesti on koondislaste suuski täis. Ega loomulikult sportlased alati müü, sageli müüvad neid määrdemehed. Ärge mängige lolli, mehed, te teate küll väga hästi ja minust pareminigi, kuidas nende suuskadega äri käib.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit---ära hakka teistel varvastel talluma.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

"Nii ei jäänud mul muud üle, kui uurivajakirjanikuna saata küsimus Fischeri tehasesse" - nimetaks seda haiglaseks nuhkimiseks. 30km ühisstardist, Tour de Ski jne. - tore, et suusatajad FISi asjapulkade kahtlasi vaimusünnitisi tõsiselt ei võta. Ja Pahv suusatamise analüütikuna - lubage kõva häälega irvitada:)
r.

 
At 14:08, Blogger Priit Pullerits said...

Kuskil ei ole loos kirjas, et analüüsi kirjutab Pahv. Pahv on toimetuse juhataja ja tema otsustab, mida ta oma toimetuse liikmete lugudest avaldab.

Nüüd hakkab siin siis see teema, et järsku olen mina süüdi, kui tuleb välja (juhul, kui tuleb - aga selleks ma asja kontrollingi), et suusatajad on oma toetajate usaldust kuritarvitanud (sic!) ja nende antud varustuse loata rahaks pööranud. Kas tõesti on ilus oma toetajatega niiviisi käituda? Selle asemel, et kodanik X ostaks poest Fischeri suusad, mida müües saaks tehas kulutusi tagasi ja tulu ka, soetab kodanik X suusad tippsportlane Y-lt, kes on need saanud tasuta, mistõttu tehasel jääb ju raha saamata - aga selle peale te ei mõtle, et mis raha eest tehas tulevikus tootearendust peab tegema, kui osa tema toodangust turu solkimiseks maha müüakse? Vastupidi, mina ei talla kellegi varvastel, vaid vaatan laiema pilguga tulevikku - et tehasele jaguks ressurssi ka tulevikus häid suuski teha ja neid müüa n+1, mitte n+10 krooni eest. Ja pange tähele - ma ei lasku siin arutelus veel sellesse teemasse, kui ebaeetiline on suuskadega niiviisi mustalt äritseda, kui selleks luba ei ole. Need, kes seesugust ebaeetilist käitumist õigustavad, kas või seda kaudu, et mind selle teema tõstatamise eest arvustades, jätavad endast mulje samasugusest ebaeetilisest tegelasest.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

suusatajad saavad sponsoritelt iga aasta hunniku suuski. kas eelmise aasta suusad peaks tehasesse tagasi saatma? ilmselt ei müü keegi neid suuski, mida tal vaja on. vaevalt tehast huvitab ka, mis käesoleva aasta mittevajalikest suuskadest saab, peaasi, et keegi nende suuskadega sõidab ja reklaami teeb.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

see kogus, mis nii suudetakse maha müüa, on ikka pisike võrreldes kogu aastamahuga. kui see neile ei meeldi, küll see kirjas lepingus oleks. või priit arvab, et tehase juristid on selle kahe silma vahele jätnud? :D et kuskil eestis müüvad koondislased oma suuski? mujal maailmas saetakse need kevadel pooleks?

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

infoühiskonnal on omad eelised. koolis tehti krivoshapkale uus sponsorite nali ;)

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt müüakse mitte ainult suuski, vaid ka kombesid, jakke, joogivöösid.. Pidev äri käib. Harrastale huvitav teada saada neid telgitaguseid. Hea, et ajakirjanik selle välja toob. Aga Fischerile tõenäoliselt seeäri ei meeldi, sest läheb vastuollu turunduse loodud tootekuvandiga. (Harrastajal tekib küsimus: miks peaksin mingi CRS mudeli eest poes maksma 2700 kr, kui rahvuskoondise RSC Carbonlightide turuhind vms vähese kasutuse järel on 2500?) Peamine probleem on aga selles, et ärikana tegelemine ei lähe kokku rahvusaatele pühendunud ülla spordikangelase kuvandiga. Suusaliidu ja EOK tegelased ei tohiks seetõttu piirduda seisukohaga, et nemad ei tea midagi.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga Fischerile tõenäoliselt seeäri ei meeldi, sest läheb vastuollu turunduse loodud tootekuvandiga. (Harrastajal tekib küsimus: miks peaksin mingi CRS mudeli eest poes maksma 2700 kr, kui rahvuskoondise RSC Carbonlightide turuhind vms vähese kasutuse järel on 2500?)

Sellist loogikavaba jama ajades jääb see sinu harrastaja ilma suuskadeta. Veidi äärmuslikum näide: spornsorlusega saadud suusad kingitakse ära - teine harrastaja otsustab, et ta ei osta enam poest nõks kehvemaid suuski 3000 krooni eest kuna ta kuulis, et keegi sai kuskil kallima mudeli tasuta.
Asjas on ivasid: "kes ees, see mees" või "ole õigel ajal õiges kohas".
Ma ei usu, et tehasel midagi selle vastu on kui nende poolt antud ning mittevajalikuks osutunud kraam realiseeritakse.
Lisaks veel juttu oli ka EEsti kondise vormi müügist - minu teada saab selle iga üks omale Ilvese või ISC (mis iganes see nimi on) kauplusest Kastani tänavas osta ja kui number ebasobiv on, siis saab lasta selle endale täpselt parajaks kohendada.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Äärmiselt rumal ja ebaloogiline seletus asjadele! Kas ei peaks mitte üks härra tagastama rullsuusad, mis "sponsorluse" korras kohtulikult karistatud inimese poolt saadud. Kas suusaliidu lepingus on kirjas tohivad rullsuuski ajakirjanile jagada? Kas peaks tegema kirja selle kohta või parem kui PP ise teeb.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusatamine on hetkel tõesti madalseisus.Aga kahtlen ,kas on ikka vajalik meil endil ,oma sportlastele ja kaasmaalastele nüüd kui on rasked ajad ,hakata vett nii julmalt peale tõmbama. Kui hakata torkima tehast ja anda vihjeid märgitud tegevuse kohta ,rikute Hr. Priit ka tulevikus meie noorte lootused- võimalused nt. sponsorlusele? Saan aru ,et suusatjate tänased tulemused ei ole kiita ja võibolla ka nende võitlusvaim jms. ,kui kindlasti ei kiida ma heaks käitumist kus läheme kellegile võõrale(loe : tehaseesindajale) oma kaasmaalase kohta kaebama.
RVW

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mõtle õkoloogiliselt.
Suusatajatel on palju suuski. Mõned on ikka juppjagu kehvemad kui teised.
Sõita nendega ei kannata ja vaja ka neid ei ole sest suuski on piisavalt. Mida nende kehvade suuskadega teha. Üks võimalus on ära visata või utiliseerida. See on keskkonna saastamine, sest suusa tootmine ja transport on keskkonda saastav ja resurssi kulutav tegevus. Mõistlik on leida neile suuskadele kasutus (sellisel juhul teevad nad ka firmale reklaami). On võimalus suusad kellegile tasuta kinkida. Seda tehakse ka kindlasti, aga turumajanduses kõigil vaja käibevahendeid ja igal asjal on hind, ka kasutatud suusal. Kui on inimesed, kes on selle eest nõus maksma, siis oleks rumal sellest keelduda. Saadud rahaga saab näiteks Eesti suusatamise taset tõsta. Mis siin valesti on?
Mis puutub tehase ja sportlase vahekorda, siis tehas ei ole lihtsalt sponsor, ta kasutab sportlasi selleks, et ennast reklaamida ja tekitada huvi suuskade ja suusatamise vastu. Kõik ikka selleks et oma toodangut müüa ja seeläbi kasumit teenida. Ega nad rumalad ei ole.
Natuke imelik on Priidu käitumine, kes hakkab kapitalistidest rikkurite eest seisma, ise aru saamata, miks seda vaja on?
Aga eks see ole maailmavaate küsimus, ka palgatööline, kui ta eriti taibukas ei ole, pannakse kapitalisti huve kaitsma.
T

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

priit-ära mängi , munni.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Kuule , Priit! Need suusad antakse ju sellepärast, et sportlased seda brändi reklaamiksid ja selle kaudu võidab fischer väga palju. Miks siis ei või sportlane firmale palju tulu toonud suuski maha müüa kui neid ta enam lihtsalt ei vaja.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Veekord suusatajate tampimisest. "Veiko Visnapuu näitab tänases Eesti Päevalehes, et suusatajate tulemused ei kannata kriitikat. " - lugesin, täielik jura. Esiteks väidab Visnapuu, et "Treenida tuleb õigesti" ... nO hakaku siis treeneriks, kui Alaverist ja teistest targem on. Ja kui suusatajate hetketase on nagu ta on, siis pole midagi teha, karje "Suusamehed, hakake juba tõestama, et ma eksin", ei maksa midagi. Suusamehed ei pea nn. ajakirjanikele midagi tõestama.
r.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Visnapuu kirjutabki nii. See on tema stiil. Võrdle kolm aastat tagasi: http://epl.ekspress.ee/artikkel/416485

 
At 21:29, Blogger Madis said...

Tundub, et siit on tekkinud suusateema, mida Priidul uurida.

Olen kuulnud sellist juttu, et kui minna MK-etapil Fischeri boksi 200 eurot näpus, võid valida endale sobiva pikkuse, paindekarakteristiku, põhjamustri jms parameetritega suusapaari. Iseasi, kuidas ja keda sinna boksi lubatakse :-)
Ja seda võin küll kinnitada isklikult, et poest ostetava tippsuusa ja boksist ostetava suusa vahe on piisavalt suur ka võhikule arusaamiseks.

PS Mul on "boksisuusad"

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Toimunud kord üks murdmaasuusatamise MK-etapp. Euroopas. Lähetanud ka üks meie endast (millegipärast) hästi arvav päevaleht ajakirjaniku võistlust kajastama. Ajakirjanikul oli hotellis hea ja soe olla. Ei viitsind raja äärde külmetama minna. Kui võistlus läbi, helistanud ajakirjanik hotellist Mati Karlovitšile ja suusatajatele, pärinud muljeid. Kirjutanud siis loo valmis ja sõitnud tagasi Eestisse. Eesti suusaajakirjanikud on tõelised professionaalid!

Toimunud kord taliolümpiamängud. Põhja-Ameerikas. Lähetanud ka üks meie endast (millegipärast) hästi arvav päevaleht ajakirjaniku mängudele. Ajakirjanik polnd varem olümpiaküla näinud ja ei saanud aru, et see on mõeldud sportlastele. Smugeldanud end kõigest hoolimata sisse. Järsku - ohoo - turvamehed platsis, tahavad ata-ata teha. Sekeldamist olnud palju, et akrediteeringut ära ei võetaks. Lõpuks lahenes ilma verevalamiseta, aga ajakirjaniku psüühika rikutud. Siiamaani viskab vimkasid. Ja lugejad kannatavad...

Kõigepealt läheb põhja Eesti suusaajakirjandus. Ja alles siis suusatajad takkajärele.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

PP ajab 14:08 sellist lapse juttu, et selle peale annab ikka tulla. Suur mees, võiks maailma asjadest juba väheke aru saada.
Medali omanikeset sportlased teevad suurvõistlustel sellist reklaami suusatootjale televiisoris oma suuskade näitamisega, et tootjad võiks vabalt ka veel peale maksta, et üldse nende suuksadega suurvõistlustel sõidetaks. See on reklaam, mis saadakse üli headel tingimustel. Reklaami sekunditega ei jõukas neid minuteid üksi suusatootja osta. Lisaks tagasiside tootearenduseks.
Eks ole PP ka mõnda paari vaja, siis oleks vaikus majas, nagu rullsuuskadega oli.
Pärna käest võtsid küll rullsuusad tasuta vastu. Keegi maksis ka need rullsuusad kinni.Kas tead kes?

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti, paluks selgitust rullsuuskade kohta. Kui põhjendatud selgitust ei tule, tõdeme PP mõtlematust sissekande tegemisel ja nõustumist suure ämbriga!!

 
At 23:19, Anonymous Jonatan said...

Millele põhinevad Priit Pulleritsu spekulatsioonid, et Tour de Skiel jõuab finišise üks eestlane. ON see ajakirjanikule teoreetiliselt omasel "analüütilisel", faktidel põhineval meetodil spekuleeritud või täiesti tühjast võetud oletus?

 
At 00:19, Anonymous Larry said...

Aga mis te sellest võidate või kasu saate, kui saate teada et (ex)koondislased oma mittevajalikke suusapaare maha ärivad. Igal ametil omad privileegid ning väike taskuraha ei tee kunagi liiga.Pluss lisaks sellele saavad suusasõbrad endale väärt suusapaari. Tüüpiline mulli ülesse puhumine, mis pigem kahjustab kõiki osapooli (nii sportlaseid, ostjaid kui teema upitajat).Kindlasti tuleks taunida, kui asjadega käiks krooniline äritsemine, aga tulge mõistusele-me EI ela nigeerias!

 
At 08:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ma pean kahetsusega tõdema, et siin võtavad sõna inimesed, kes ilmselt leiavad õigustust ka Savisaare rahaküsimisele Venemaalt. (Eriti teeb kommentaatorite armeele au 19:29 kommentaar - jätan selle nimme üles, et näidata, missuguse sõnavaraga tegelasi teie seas leidub - jah, ja anonüümses kommentaatorite armees määrab just ka tema oma sõnakasutusega teie üldise palge.) Argumentatsioon on teil samasugune: relativistlik, ennastõigustav, peaküsimusest kõrvale hiiliv, põhimõttevaba. Ärge keerutage, te saate ju ise ka aru, milles asi on: asi on põhimõttes. Kas käitutakse aumehena ja korrektselt või mitte. Sama on Savisaarega - raha küsimise eest ei saa ju vangi panna, aga moraalne hinnang sellele saab olla üksnes tauniv. Jutud, et Fischerile on see kõva reklaam, kui nende suusad laiali jagatakse (ei jagata! - ärge hämage! nende pealt teenitakse tulu, ja seda ei ole Fischer kohe kindlasti ette näinud, kui see lepingusse ei ole kirjutatud) jms - see on targutav ja ajuvaba jutt. Ühtki ebaeetilist käitumist (kui kaalul ei ole just elu ja surma küsimus, aga siin ei ole) ei saa õigustada pragmaatiliste ja materiaalsete ja eriti omakasupüüdlike (sic!) kaalutlustega, ja kui seda ometi tehakse, siis see näitab kahetsusväärselt selle õigustaja ebaeetilisust. Praeguse Savisaare skandaali valguses peaks see olema ju kõigile eriti hästi arusaadav.

Savisaarlik käitumine on ka siin minu rullsuuskade teema taaskergitamine. Savisaar armastab ka pseudoteemadega asjadelt tuld kõrvale juhtida: kas ettekanne oli suuline või kirjalik, avalikustage, mida ma rääksin Aegiga, jne. Kordan siin veel kord, kui te ei ole vaevunud asju selgeks tegema ja tulete siin uuesti aga lahmima: sain rullsuusad neli või viis aastat tagasi tänu tollasele ESLi juhatuse liikmele Aivo Pärnale (minu omaaegne koolivend Tartu 2. keskkoolis), kes küsis pärast suverulli võistlust, kas mul rullid on, ja kui ütlesin, et ei ole, siis ütles, et tule minuga kaasa, viis mu telki, kus kasutatud rulle müüdi, ja kui olin tema pealekäimisel ühed välja valinud (nendega oli sõitnud Frode Estil), siis ütles ta Silja Suijale, et pangu need tema nimele. Suija kirjutas vihikusse vastava summa. Need on sponsorluse korras tasuta saadud rullid, nagu on Eesti suusatajatel sponsorluse korras tehasest tasuta saadud suusad. Aga vahe läheb siit - ja siin teevad selle teema tõstatajad olulise möödapaneku -, et erinevalt suusatajatest ei ole mina sponsorluse korras saadud varustust maha müünud ja selle pealt teeninud. Teema tõstatajate totaalne möödapanek seisneb selles, et nemad seda olulist vahet ei tee ja võrdsustavad millegipärast (rumalusest? pahatahtlikkkusest?) sponsorluse korras rullide saamise nende mahaärimisega.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Pole neil lepingus sellist punkti, et vanu suuski müüa ei või

 
At 09:52, Blogger Priit Pullerits said...

...see selgub Fischeri tehase saadetavast vastusest. KŠV-l oli vanade suuskade saatus küll lepingus täpselt reguleeritud.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Homses Postimehes on Peep Pahv lubanud analüüsi selle kohta, mis on lahti Eesti murdmaasuusatajatega

kaks võimalust. kas mulle toodi mittetäielik postimees või lubaduseks see jäigi.

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:52 - kirjutasite mulle: "Esiteks, Pullerits ei ole sellise tasemega sportlane, et keegi teda sponsoreeriks."
See ei vasta tõele: ma ju siin kirjutasin, et Pärn spondeeris.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt, on põhimõtteline erinevus, kas spondeeritud varustus antakse edasi tasuta või raha eest. Võrdluseks, ravimifirmade poolt tohtritele tutvustaval eesmärgil antud vitamiinitopse edasi müüa ei tohi "not for sale", küll aga, loomulikult, on see nood mõeldud kasutamiseks. Mis suusameeste lepingus kirjas on, saame teada.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Riik eraldas virelevale laskesuusatamisele pool miljonit

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Klaar. Ainult rõõm kui riik otsustab sportlasi toetada, kahju küll, et kogu see toetusskeem on projektipõhistel alustel ja ilustatud ebapädeva sõnavahuga, nigu muiste.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, toetan sinu seisukohti kui hetke info põhjal adekvaatseid. Samas - Tammjärvest või saada juba lähiajal meie esisuusataja ja mitte kehv!

Naisi meil enam pole, ainult juunior Ojaste ja tubli ent siiski mitte supertasemel sportlane Rohtla. Udras kimpus tervisega.

Suuski on müüdud kogu aeg, põhjus lihtne: uusi suuski tuleb piisavalt palju peale, miks mitte vanadega raha teenida! See on sportlastele hea sissetulek kui paar paarigi aastas maha müüa. Minu hinnagul on see OK.

Hoopis tõisem on sinu kunagi varem tõstatatud teema, et miks ETV lasesuustamist ei kanna üle, kuigi tulemused seal vaata et paremad. Seda oksa võiks meedias saagida, sest jutud rahva või sporditoimetuse eelistustest ei kannata kriitikat kui vaadata ERRi kodulehelt, milliste saadetet või ülekannete osas ERR projeketipõhist pappi saab. Ja suusaliit maksab ja otsustab, laskesuustajatel pole aga maksta....vaata kirjutasin sellest siin: http://raulkalev.blogspot.com/2010/12/kui-soltumatu-on-err-ehk-miks-vaadata.html

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Modereerimise süsteem on sees - boevaja trevoga või? 8)

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

mode proov

 
At 00:37, Anonymous Anonüümne said...

just proovisin ei pea, äkki on osad IP-d pandud kontrolli alla

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

PP - iga vend võib oma suuskadele AV peale kirjutada või väita, et need on tipu omad. Aga kui tipul seda suusapaari vaja ei lähe, siis mis mõttega seda keldrinurka panna, kui saab teha mõlemat poolt rahuldava tehingu ja need kellelegi maha müüa. Ja kindlasti on enamikul suusatajatel lubatud sponsorluse korras saadud varustust müüa, THAT'S FOR SURE.

 
At 00:18, Blogger Mairo said...

Vastik lugeda kohe kui valusalt Priit oma ajakirjandusega teiste varvastel tallub. Kahju, et mõni mees ei taipa kus on uuriva ajakirjanduse piir! Kunagi maksab see valusalt kätte, ära siis imesta.

 
At 10:21, Blogger Priit Pullerits said...

Mairo, te olete ilmselt neid mehi, kes õigustavad ka maksudest kõrvale hoidmist - a la et selle raha eest saan lastele osta kommi jms "argumentatsioon". Shame on you!

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Paljud ratturid müüvad ka oma trääni, riideid ja muud varustust, isegi Eesti koondise riided on olnüd müügis. Saan Priidust aru ja ise ka pigem tauniks sellist jama. Ma olen ka oma erinevatelt klubidelt saanud rattaspordi tarbeid ja riideid kuid pigem viskan need ahju kui panen müüki. Nt Rene Mandri oli Tallinnas toimuval rattalaadal oma hilpudega avalikult platsis. Ka triatleedid müüvad rattaid ja muud varustust, kuid neil osalt ka oma pappi sees olen kuulnud ja müüakse, et järgmisel hooajal uus soetada, ehk sealt malli ei tohiks koondise mehed võtta.
G.

 
At 13:40, Blogger Mairo said...

Priit, maksude maksmisega mul probleeme pole. Õiglustunne on mul vägagi paigas, vahel rohkemgi kui vaja oleks. Loomulikult ostan oma kauba sealt, kust ma saan sama raha eest rohkem kaupa aga see ei tähenda, et ma trügiks sinna kuhu mul asja pole. Kui tegemist oleks looga, mille uurimine on ühiskonnale kasulik, olen sinuga päri. Kui aga uurimiv ajairjanik trügi kohta, millest tekib ainult pahandusi ilma, et see kellelegi kasulik oleks, on ta üle piiri läinud. Suured suuskade tootjad nagu Fischer on ju nii või naa kasumis olenemata kas sportlased nende kingitud asju müüvad või mitte. Saamata jäänud raha asemel tuleb reklaami toote näol. Ajakirjanike põhiline viga ongi see, et nad uurivad ja kirjutavad asjades ise asja enda jaoks tuumani selgeks tegemaga. Kui sinna maani oled juba jõudnud, saad ka aru mida tuleks edasi uurida ja mida mitte. Jõudu!

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav oleks teada, mida herr PP teeks kui ta sponsorluse korras iga aasta 20 paari rulluiske saaks? Testimiseks. Tagasi andma ei pea. Kõik ühe numbriga, aga erinevad mudelid. Ühed jooksevad paremini kui teised.

 

Postita kommentaar

<< Esileht