esmaspäev, detsember 06, 2010

Pullerits: Miks ETV poputab suusatajaid?

Kas polnud kolossaalne põrumine? Düsseldorfis jäid MK-sarja sprindietapil Eesti meeste saagiks 48., 55.,. 57., 59. ja 61. koht. Ainus, mis siin mittelaitvat tähelepanu väärib, on meeste ühtlane tase. Kahjuks jääb see tase maailma tipust kolme ja poole minuti pikkusel distantsil 13 sekundi kaugusele. Eesti parimal Peeter Kümmelil kogunes kaotust kiireima ajasõidu teinud Aleksei Petuhovile üle kuue protsendi. Järjekordse hooaja eel järjekordselt üles puhutud suured lootused kukkusid kolinal kokku. See, et sprinditeates, mille vastu võistlusprogrammis on eestlased viimasel ajal võitlema hakanud, said Kümmel ja Anti Saarepuu 7. koha, on statistiliselt küll tubli näitaja ja arvestatav katse end rehabiliteerida, ent vaadakem tõele näkku, mida sprinditeade enesest tegelikult kujutas.

Samas tunnistan siiralt, ilma vähimagi irooniata, et ühes suhtes pean Eesti suusatajatest lugu. Kuigi tulemusi, mille puhul rind uhkusest ette lüüa, pole tulnud juba aastaid - ja ma ei räägi siin kahest vanakesest -, jätkub neil endiselt tahtmist edasi üritada. Kas pole hämmastav, et neil motivatsioon veel kadunud pole? Sõita hooajast hooaega ühte ja samasse auku, nägemata tegelikult - kui endale ausalt tunnistada - ühtki märki sellest, et nad oleks maailma eliidile vähegi arvestatava sammu lähemale astunud, ja ikka edasi üritada, ja üritada.

Selle sama küsimuse, mis annab talle indu edasi sportida, küsisin kaks nädala tagasi laskesuusatajalt Roland Lessingult. Tal oli sellele konkreetne vastus: ta loodab ühel heal päeval ideaalvõistluse kokku saada. Ja ta on selle enda jaoks läbi mõelnud: läbida neli tiiru nulliga, kulutades neile kokku alla kahe minuti, ja kaotada sõiduga parimale mitte üle nelja protsendi. Lessing väitis, et üldjuhul peaks see tagama koha esikuuikus.

Nädalavahetusel oli ta ideaalvõistlusele võrdlemisi lähedal. Östersundi MK-etapil tegi ta ühe möödalasu, kaotas võitjaks tulnud Ole Einar Björndalenile 12,5 km rajal 40 sekundit ja tõusis 31 kohta ning sai 25. koha. Naistest tõusis Eveli Saue 32. kohalt 19. kohale, Kadri Lehtla sai 30. koha. 30. oli mäletatavasti Düsseldorfis naiste sprindis Triin Ojaste.

Oluline on see, mis meile siit vastu vaatab. Vaatab tõsiasi, et hoolimata äärmiselt kitsastest rahalistest võimalustest on Eesti laskesuusatajad edukamad kui murdmaasuusatajad. Ja siin on nüüd väga tõsine mõttekoht. Esiteks seepärast, et laskesuusatamine on maailmas palju populaarsem ala kui murdmaasuusatamine - olen seda näinud kahel korral maailma absoluutses tippklassis oma silmaga, nimelt Salt Lake City ja Torino taliolümpial. Teiseks on laskesuusatamine pealtvaatajaile palju põnevam - sa võid juhtida kas või poole minutiga, aga kui tiirus ikka kaks märki püsti jätad ja kaks trahviringi pead sõitma, saab pinge uue vindi peale. Ja kolmandaks...

...kolmandaks on siin suur küsimus Eesti Rahvusringhäälingule: miks teeb ETV innuga ülekandeid murdmaasuusavõistlustelt, aga ignoreerib laskesuusatamist? Miks, Marko Kaljuveer? Miks pühendavad ka ETV õhtused spordiuudised Eesti murdmaasuusatajate etteastetele palju rohkem tähelepanu kui laskesuusatajatele, ehkki murdmaasuusatajate tulemused on kehvemad?

Kaljuveer, ETV sporditoimetuse juhataja - ja pange taas tähele, et ma olen siin ainus, kes reporteritööd teeb -, kes on teada-tuntud laskesuusatamise fänn (seda tunnistas ta mullegi), sõnas, et paraku ei saa nii kiiresti asju muuta, et eile nägime laskesuusatajate häid sõite ja homsest hakkab ETV kohe murdmaasuusatamise asemel laskesuusatamist näitama. "Nii kähku need asjad ei käi," lausus ta. Murdmaasuusatamise MK-etappide ülekandeõigused on ERRil juba kevadel ostetud ja lepingud hooajaks sõlmitud. Küll aga näitab ETV täies mahus vähemasti laskesuusatamise MM-võistlusi Handi-Mansimaalt Hantõ-Mansiiskist.

Selleks, et laskesuusatamine rohkem telepilti võiks mahtuda, on Kaljuveeri sõnul Eesti laskesuusatajatel vaja hakata näitama suuremat stabiilsust. Stabiilsuse all mõtleb ta seda, et laskesuusatajad küüniksid pidevalt esimese 20 sekka.

Kui aga keegi kahtleb, et äkki Eesti inimesed ei taha laskesuusatamist vaadata, siis selle kahtluse lükkas Kaljuveer kolinal ümber. Ta väitis, et laskesuusatamise reitingud on ETVs olnud väga head, nädalavahetusel 10-12. See tähendab, et laskesuusatamise ülekandeid on jälginud 130-140 tuhat inimest, mis on tiptop näitaja. See on tõesti igati korralik tulemus, sest näiteks üle-eelmise nädala Eesti telesaadete vaadatavuse topis jagasid 9.-10. kohta "Reporter+" ja "Ühikarotid" 169 000 vaatajaga. Nende edumaa laskesuusatamise ees, nagu näha, pole kuigi suur.

Igatahes seni, kui murdmaasuusatajad ei hakka korralikke ja stabiilseid tulemusi näitama - ja stabiilsuse all ei mõtle ma seda, et enamik sõidab MK-etapil ühtselt kuuenda kümne lõppu -, ei ole mingit põhjust neid telepildis poputada. Olete nõus?
******
Grand Hotel Palace, Opatija, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kus on Düsseldorfi MK-etapi pildil Eesti murdmaasuusataja? Vasakpoolses reas kõige lõpus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Adrenaliini ja põnevust Düsseldorfi MK-etapilt: naiste teatesprindis põrkavad kokku rootslanna Hanna Falk (vasakul) ja soomlanna Pirjo Muranen. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Roland Lessing Vancouveri olümpial. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 4: Nelik, millist Eestil naiste murdmaasuusatamises välja panna pole. See on Eesti laskesuusatamise naiskond (vasakult): Kristel Viigipuu, Kadri Lehtla, Eveli Saue ja Sirli Hanni. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 10:02, Blogger Unknown said...

Nõus!

Üleskutse - kas ei saa Eesti laskesuusakoondisele teha samasugust kampaaniat nagu sellele triatleedile(andke võhikule andeks, nimi ei meenu). Teha toetuskonto ja iga inimene kes tahab, saab sinna mingi summa kanda. Mingi raha saaks ju kindlasti kokku!

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

nyyd siis teame mx etv ei näita ja vaatame €-sporti edasi. aga kuhu jäi Lessingu miljoni krooni hala? ja millal tuleb stoori siin blogis sellest kuidas eestlane ilma oma sponsside rahata maailma absoluutsesse tippu saab - jutt siis Barutost!

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatamisle on vaja oma nn Mati Alaveri. Aga seda saab kahjuks ainult kloonimse teel.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Nõus!
Ma olen kogu aeg mõelnud, et Eesti spordiajakirjandus on kallutatud. Kui mõni Eesti vehkleja, judoka, triatleet või laskesuusataja saavutab rahvusvahelisel võistlusel tulemuse 10-25 ei räägita sellest eriti, või nimetatakse seda põrumiseks. Suusatajate 40-60 kohad on aga tublid ja lootustandvad.
Eriti tublid on Eesti ajakirjanduse põhjal(uudiste arv) korvpallurid ja jalgpallurid!

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Asi sai alguse sellest, et murdmasuusatajad lõid endale organisatsiooni, laskesuusatajatel seda ei ole.Ei ole ka neid, kes tekitaksid olukorra telepildi ülekandmiseks. Põhjusi tuleb otsida laskesuusatajate juurest.
See, et murdmasuusatajate organisatsioon head tööd teeb ei puutu siin üldse asjasse, kui siis ainult niipalju, et laskesuusatajadtel on eeskuju, mida järgida.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatajad tahavad öelda, et neil on tegijad aga neil ei ole organiseerijaid, elik eestvedajaid.
Soovitus: moodustagu endi ulgast organisatsioon, kes neid esindab. Kui omade hulgast tegijaid ei leia, palgaku. Kui sellega ka hakkama ei saa, siis järelikult pole naad piisavalt tegusad ja on määratud hääbumisele. Naiivne on arvata, et keegi väljastpoolt peaks tulema ja nende eest asja ära tegema. Kes see peaks olema?

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

ärme nüüd nii sinisilmsed kah ole. teatavasti sai murdmaasuusk tuule tiibadesse tänu pankurite isiklikule entusiasmile ja ala vedamisele.

 
At 11:10, Blogger Rain said...

Nõus! Suusatajate hetke tulemused on piinlikult kehvad.

Samas soovitaksin sul meenutada mitu aastat Andrus ja Jaak MK etappidel kohtadele 30-80 toksisid enne kui Ramsaus ja hiljem üllatama hakkasid? Päris mitu aastat tegid mehed sedasama nüri tööd lolli järjekindlusega ilma et oleksid erilisi tulemusi näinud. Lõpuks tulemused tulid. Tolleks hetkeks olid mõlemad märksa vanemad kui Kümmel, Saarepuu, Rehemaa jt. praegu.
Kas sa 90 ndatl hädaldasid ka, et miks need Jaak ja Andrus selle suusatamisega jändavad kui ei mahu isegi 30 parima hulka?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

pankurite jt. soosing murdmaasuusatamisele ei tulnud lihtsalt niisama - ikka Alaveri pika veenmise tulemusena. laskesuusk aga lõi veidi enne seda murdmaast lahku, tahtsid omaette olla ja ei saa praegu väita, et see nende organisatsioonile kasuks oleks tulnud

 
At 11:38, Blogger Heiki said...

Kui stabiilsus on mõõdupuuks, siis miks murdmaa ETV ekraanil on?
Murdmaa ainus stabiilsus on suurvõistlustel kaks vanakest, kes teatavasti hooaja keskel MK etappidele ei panusta nii või naa (ammu teada tõde).
Egas ometi Kaljuveer murdmaa ülekandeid ostes arvanud, et järgmine hooaeg tuleb häid tulemusi. Meie mehed oli ju tiitlivõistlusel jälle kõrgel.

Olen nõus Priiduga, et murdmaa saab liiga palju eetrit. Seda just teenimatult liiga palju. Kas seda eetriaega peaks jagama laskesuustamisega, siin ma väga kindel ei oleks. Aga kindlasti on meil spordialasid, mis oma tulemuste poolest kannataks näitamist ETV ekraanil, mida praegu ei näidata.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Suusatajad tegid head lobitööd, teised ei teinud. Oluline ei ole see, et suusatamist näidatakse (las näitavad), oluline on , et teisi alasid ka näidatakse. See tavaline eestlaste komme mulle ei meeldi, et tirime teised, kes tublid on, ka alla.
Kui ühed ei saa, siis ärgu saagu keegi. Sõnaga laskesuusatajad peaksid peeglisse vaatama, murdmaa ei ole nende hädades süüdi, ikka nemad ise.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma käisin eile ise suusatamas ja nägin päris paljusid teisi suusatajaid. Mõned neist liikusid väga-väga kiiresti. Aga ma ei näinud ühtegi laskesuusatajat. Mistõttu arvan, et väide laskesuusatamise suuremast populaarsusest on paljasõnaline.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

-> 12:35
oled veidi ****????????????????????

Eks see laskesuusatajate kehv olukord ongi tingitud sellest, et ad ei pääse Eestis teleekraanile. Pulleritsu PM artikkli kommentaariks kirjutasin ka, et see hoiab eemale ka sponsorid, sest mida sa sponsoreerid, kui sihtturul keegi su logo ei näe. Firmad on aga enamasti nii kehvakesed, et neile ei ole väljaspoole Eestit reklaami vaja osta.
Ja rahvas vaatab ,et murmaasuusatamaine on telekas ja laskesuusatamine ei ole - järelikult murmaa on maailmas ikka väga tähtis ning laskesuusk ei vääri mingit märkimist.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

14:14 Neid alasid, mis ei pääse Eestis teleekraanile, on kordi rohkem kui neid, kes pääsevad. See ei tähenda, et neil sellepärast kehvasti läheb. Kehvasti läheb neil kes kehvad on.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Oletame, et keegi väljastpoolt tuleb ja kontekstiväliselt suurendab ETV-s oluliselt laskesuusatamise ülekandeid.
Ma ei usu, et see alaliidu arengule oluliselt kaasa aitab. Asi hakkab ikka inimestest, nendest inimestest, kes asja sees on. Kõigepealt peavad laskesuusatajad oma organisatsiooni arendama, TV on ainult üks väike osa sellest. Organisatsioon tähendab näiteks ka ürituste korraldamist. Võrrelge milliseid suusavõistlusi Eestis toimub võrreldes laskesuusatamisega ja ka seda kui palju on harrastajaid. See kõik käib käsikäes, TV ülekanne üksi olukorda ei muuda, TV-d ei tasu ületähtsustada.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

to 14:14 populaarne saab ikka olla ala, mida fännid saavad ise vähemalt imiteerida. Selleks, et laskesuusatamine sponsoreid ligi meelitaks, peaksid poliitikud ja Sandor Liived püssid seljas nädalavahetustel metsas suusklema. Absurd ju. Muide, kas Tiidrek Nurme kaotus maailma tipule ei ole ka sinna 6% kanti? Kas me Rehemaalt ja kaaslastelt mitte liiga palju ei nõua?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks PP küsimusele: ETV ei poputa suusatajaid, ETV edastab teleülekandeid. Kui väide on selles, et ta teeb seda liiga palju, siis vastus on: ära vaata kui ei meeldi, see ei ole kohustuslik. Miws puutub teistesse spordialadesse, siis see ei ole nii ühene, et suusatamist korvpalli, jalgpalli jne. näidatakse teiste alade arvelt, pigem vastupidi, need alad on otsa lahti teinud ja seetõttu on teistel lihtsam

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

-> 14:19

Tõsi ta on, et teleekraanile ei pääse paljud alad, aga kui paljud neist on suuatamise-laskesuusatamsiega võrreldavalt finantsi nõudvad, kusjuures see finants tuleks leida sponsoritele reklaamipinna müümise teel?

-> 15:09

Me räägime siinkohal siiski (vist) populaarsusest jälgitavuse, põnevuse võtmes. Ega siis mujal Euroopas ei lähe ka laskesuusatamise vaatajad peale põnevat võistlust metsa suusatama ja püssi laskma. Või siis ei roni K-120 või siis lennumäe otsa ja ei hakka sealt suusahüppeid harrastama. Seda ala jälgitakse, sest et see on huvitav, isegi kui omad ei võistle. F1 on ka populaarne, aga kui paljud nendest kes seda jälgivad lähevad autoga sõites Schumacherit-Vettelit imiteerima? No mõni läheb jah, aga viimasel ajal õnneks järjest harvem , kuna Politsei teeb head tööd ja paneb nad mõneks ajaks trellide taha.
14:14 P

 
At 21:14, Anonymous white said...

Arutamine ja arutlemine on täiesti teretulnud nähtus. Miks ETV suusatajaid poputab? Asi on pigem traditsioonides. Eestlased on harjunud laupäeva hommikul kell 10-11 ajal, pärast mõnusat hommikusööki telekast suusatamist jälgima. See on nii olnud juba Toomas Uba aegadest saati. Ning kui nüüd meenutada, siis tundub rohi rohelisem ja taevas sinisem. Vaevalt see tegelikult nii oli.

Mis puutub laskesuusatamisse, siis see on tõesti üks põnev ala, peab tunnistama. 3 esimest MK etappi on olnud Kuningas Bjørndalen'i ja kroonprints Svendsen'i omavaheline tuline võitlus. Ole-Einar kaotas valusalt teise etapi. Kolmanda etapi järel nimetas Svendsen kuningat argpüksiks. Intriige kui palju. Lasketiirus hoiad hinge kinni selle 25 sekundi ajal, mil laskmine toimub. Väga väga põnev. Lisaks on kogu aeg midagi näidata. Üllatajad, erinevad stardigrupid (osad tugevad stardivad eespool, osad hiljem). Jne. Soovian tõesti jälgida.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatajaid on etv ignoreerinud juba vähemalt 15a ning seda lastevõistlustest alates. On suhteliselt arusaadav, miks mõned selles vandenõud kipuvad nägema...

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

>> Eestlased on harjunud laupäeva hommikul kell 10-11 ajal, pärast mõnusat hommikusööki telekast suusatamist jälgima. See on nii olnud juba Toomas Uba aegadest saati.

Täitsa õige. Eestlase maitsele istub ikka pikem eraldistardist sõit - 15, 30, 50 km. Hokis on sündmuste vaheldumine veel kiirem. Praegune suusasprint ei ole enam endine suusatamine. Vene suusatäht Legkov ongi endine hokimängija.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Jah, olen nõus. Lõpuks ometi on silmad avanenud ka laskesuustajate jaoks. Näen oma silmaga, kuidas Nõmmel treenerid Tõnu ja Aita Pääsuke ning Anti Kuulmata ilma igasuguse tänuta Eestile noori (laske)suusatajaid kasvatavad. Pääsukeste treeneritetiimi õpilased on minu teada (vabandan, kui mõne osas eksin) Kaia Parve, Even Tudeberg, Eveli Saue, Kadri Lehtla, Marten Kaldvee. Ja ma annan vihje, et nendelt tuleb veel lähiajal peale päris lootustandvaid noori. Vaadake või Nõmme klubi eelmise aasta tulemusi. Olen austatud blogipidajale varasemalt teinud kommentaariumis ettepaneku noortest suusatajatest kirjutada, kuid vastuseks on tulnud, et teema pole atraktiivne. ERRi kõrval peab laskesuusatamist väheatraktiivseks ka Eesti riik, kes annab nende treenerite järelkasvu ettevalmistuseks tänavu 7% vajaminevast rahast!!!Tubli panus. Küll pole ma näinud, et neil treeneritel mõni vaba päev oleks. Aga võib-olla nii kasvtaksegi tugevaks,kui puudub raha, lasketiir,rullirada,jne. Priit

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

vastuseks küsimusele, miks näitab ETV ühte spordiala ja ei näita teist, peitub rahastamises. Nimelt maksab Suusaliit need ülekanded kinni. Soovitan sel teemal lugeda ühte blogi: http://raulkalev.blogspot.com/2010/12/kui-soltumatu-on-err-ehk-miks-vaadata.html

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit, olen sinuga 100% või isegi rohkem päri, laskesuusatajad näitavad palju paremaid tulemusi. Võib tuua ka sellise statistilise võrdluse. Nimelt on laskesuusatamise konkurents palju tihedam. Eveli Saue 10 kohaga lõppenud võistlusel osales 97 naist? Kas see pole meeletu. Ja enamasti pole nende seas niisamas turiste, sest kuna konkurents on suur, siis on ka selektsioon suur. Meeste distantsidel on pidevalt üle saja mehe stardis. (Jah , tõesti ka meeste murdmaadistantsidel on vahel üle 100 mehe.) Ühesõnaga arvestades laskesuusatamise konkurentsi ja meie laskesuusatajate olematuid vahendeid on nad väga edukad. Ala populaarsus on samuti meeletu, kui vaadata juba rajakõrval olevat publikut. Lisaks sellele, kui vaadata murdmaadistantse, siis ikka valdavalt skandinaavias on see pop. Aga laskesuusapublikut jagub igasse riiki, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia jne. Nii et, Priit, olen sinu poolt.

 
At 09:14, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
canada goose jackets
valentino shoes
nike outlet
polo lacoste
coach outlet
coach outlet
chiefs jersey
ray ban sunglasses
canada goose jackets
new york knicks jersey

 

Postita kommentaar

<< Esileht