neljapäev, detsember 02, 2010

Pullerits: Mida paljastab raamat Kristina Šmigun-Vähist?

Lõpuks ometi on ilmunud elulooraamat, mis on ilmutamist väärt, mida tõesti oli põhjust oodata ja mis, nii palju kui selle kümne minuti jooksul, mil ma paar päeva tagasi suure saladuskatte all toda teost oma kätes sain hoida, õnnestus veenduda, on igati korralik ja tuumakas üllitis. Kõvad kaaned, kuldne pealkiri, kolmsada lehekülge, umbes sada fotot, trükiarv 8000, ja tavahindki pole selle suure töö kohta tappev - 289 krooni.
Loomulikult on jutt kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi raamatust, autoriks Õhtulehe spordiajakirjanik Jaan Martinson. Kolleeg Jaan on tõesti teinud ära suure ja tänuväärse töö - mingem faktidega siiski lõpuni: eks ta sai raamatu tegemiseks lehetööst ka vabastuse -, millega ta on end jäädvustanud Eesti spordilukku tugevamini kui oma igapäevaste kirjatükkidega. Raamat on ikkagi see, mis jääb, eriti raamat Šmigun-Vähist. Tubli, Jaan! Usun, et tuhanded lugejad on sulle tänulikud.

Jaan, me oleme Kristina Šmigun-Vähist aastate pikku lõpmatuseni lugenud, sealhulgas sinu sulest. Mida uut sa meile oma raamatuga lisad?

Me oleme lugenud seni Kristinast palju pealiskaudset. Pinnavirvendust. Kuivõrd meid üllatab Kristina tunnistus, et ta on nõrga psüühikaga sportlane? Lugedes aastatetaguseid artikleid, jääb ju mulje raudsest leedist. Tegelikult tegeles ta vaimupoolega samavõrd tõsiselt kui füüsisega. Eks Kristina tundemaailma ongi raamatus palju kirjeldatud.
Üks näide: tippsportlast eristab pooleteralisest oskus end võistluseks vaimselt valmis seada, nii-öelda tsooni viia, kus ta suudab kulutada viimsegi energiapiisa. Meie pikamaajooksja Tiidrek Nurme on antud vaimset seisundit palju uurinud ja rääkinud, et tal on õnnestunud harva tsoonis viibida, kus ta ei jookse, vaid kulgeb. Kristina kulges enamasti alati, viibis stardi eel erilises fluidumis, mida ta kirjeldab järgmiselt:
"Stardi eel tabab mind kirgastunud olek. Kirjeldamatu enesetunnetus. Ülitunnetus. Näen end eemalt, kolmemõõtmelisena, justkui hõljuksin astraalkehas iseenese kohal. Liiguksin kui sütel, jalad vaevu maad puutumas.
Siis hajub minu ümbert kõik, oleksin nagu üksinda maailmas. Ei märka rajapiirdeid, konkurente, publikut. Ainult rada. Mina ja rada.
See on ebamaine. Eriline vaimne seisund, mida koged vaid stardi eel, valmistudes andma endast rohkem, kui oled võimeline. Koondad kogu energia ja vaimujõu algavasse pingutusse. Sa ei liigu, vaid kulged ning naased reaalsusse alles finišijoonel."
Kui kokkuvõtlikult öelda, siis saab raamatut lugedes aru, miks Kristina olümpiavõitjaks ja maailmameistriks kerkis. Teist võimalust lihtsalt ei olnud. Ühesõnaga: raamatust saab üsna hea pildi tippsportlase olemusest. Egoismist, kus ollakse valmis minema üle laipade, tippspordi võludest ja valudest. Ja muidugi suusatamise telgitagustest.
Ah jaa... Samavõrd on see raamat kui õpik, kuidas kasvatada tugevat ja tervet last, kes suudab elus läbi lüüa.

Milline raamatus kirjeldatud olukordadest sind ennast kõige rohkem jahmatas selles mõttes, et suu jäi lahti, kui Kristinalt toda lugu kuulsid?

Kõige enam jahmatas Kristina pühendumine. Teha olümpiavõidu nimel tööd 12-14 tundi päevas, unustades kõik muu siinilmas, nagu Kristina enne Torinot unustas...
Mind kui vana kooli meest on raske jahmatama panna. Noorem põlvkond, keda vanemad autoga trenni sõidutavad, võib vist olla hämmingus, et Kristina ja Katrin ei viitsinud lapsena bussis trügida ning läksid treeningule ja sealt koju joostes. Seda enam, et minna polnud palju, kõigest viis kilomeetrit. Äkki sellest tulekski otsida põhjust, miks tänapäevane põlvkond on liiga pehme?

Ütle ausalt, palun, kui palju sellest, mis sa teada said, raamatusse sisse panid ja kui palju Kristina palvel maha tõmbasid?

Umbes 0,1 protsenti, kuid mitte midagi olulist.

Kas oled nõus veidi raamatu kaant kergitama ja avaldama, kes ja mille eest Kristina raamatus võtta saavad? Nimesid paluks, Jaan, nimesid!

Kes saavad võtta, need saavad asja eest. Eelkõige muidugi ajakirjanikud, kes ei käitunud Kristina ja Katriniga mitte just eriti sündsalt. Igaüks võib aimata, millised ruutmeetrid teksti ilmuksid meie lehtedes praegu, kui mõni naissuusataja MK-sarjas kuuma gruppi pääseks. 1999. aastal võitles 19-aastane Katrin välja koha kuumas grupis ja sellest kirjutati lehes vaid... üks lause. Säärane ebaõiglus ehk siis meedia pani Katrini nutma. Ning kas pole ebaõiglane, kui ajakirjandus küsib MK-etapil viienda koha saanud Kristinalt: "Mis lahti? Miks nii s**t?"
Võtta saab Eesti Suusaliit, kes ei talunud, et Kristina tahtis oma tiimi luua ja avaldas 2002. aastal Kristina positiivse dopinguproovi. Nimesid lugege raamatust.
Kas Mati Alaver, kellega Kristinal oli konflikt 1999. aasta MMil, saab võtta? Nii ja naa. Kristina tõdeb, et Alaver käitus just nii, nagu käituma pidi. Ehk siis oma õpilaste hüvanguks.

Kuidas sa suutsid Kristina kõigest olnust avameelselt rääkima panna?

Kristina on ju aval tüdruk! Ta, muide, elas meie jutuajamiste ajal oma karjääri uuesti läbi. Õhkas, kirjeldades võite, ja valas kaotusi kirjeldades pisaraid.

Mis nipiga, Jaan, suutsid sa ainsa Eesti ajakirjanikuna Kristinat aastate jooksul edukalt n-ö hallata?

Ametisaladus. Tegelikult tuleb olla sportlasega aus, avameelne ja usaldusväärne, siis vastatakse samaga. Kusjuures sportlane teab, et kui saab hakkama mingi jamaga, siis sa sellest ka kirjutad. Ausus ja avameelsus peab olema mõlemapoolne.

Väike egoküsimus ka: nii palju, kui raamatut sirvida olen saanud, ei ole seal sõnagagi juttu ühestki ajakirjanikust, kuigi nende rolli tema karjääris ei saa päris olematuks ka kuulutada. Kas siit võib järeldada, et ajakirjanikud on Kristina silmis nii tühised tegelased, et ei vääri isegi nimelist äramärkimist?

Vaevalt et ajakirjanikud Kristina saavutuste juures suurt rolli mängisid, küll aga mängis Kristina ajakirjanike saavutustes suurt rolli. Kristina täitis aastate kaupa lehepinda, selle eest tänu talle.
Muide, Kristinal oli võimalus raamatus ajakirjanikelt oma noorepõlve käitumise pärast vabandust paluda, kuid ta ei teinud seda. Pärast põgenemist lennujaamast 1999. aastal kirjutas Kristina sponsoritele, fännidele ja üldsusele vabanduskirja. Väljavõte raamatust:
"Meedialt ma andeks ei palunud, loopisin hoopis hagu juurde.
Võiksin nüüd vea parandada, ent mis see enam aitaks. Teisalt… Kui olnuks ontlik Kristina – tuli, võitis, lehvitas, rääkis, lahkus! –, kas see poleks olnud üksluine ja igav? Kas ma ei löönud, küll tahtmatult, elu keema? Kas viksilt käitudes oleks ma olnud see, kes olen?
Palun mõistke mind. Tahtsin tõepoolest ajada oma asja tasapisi ja isekeskis. Suurema kärata. Tookord kirjutati, et ilma meediata poleks ka mind. Kas seda pole äkki natuke palju arvatud? Mul olnuks raskem, aga meedia ei oleks muutnud mind olematuks.
Miks ma end hiljem avasin?
Just see jama lennujaamas aitas mõista, et mul on kohustus anda endast rohkem ja ka mujal kui ainult suusarajal. Ma pole loomult paha ja õel, nagu võis välja paista. Tuli leida võimalus jääda selles möllus ellu ning mitte kulutada liialt energiat. Kas maailmas ja Eestis on vähe näiteid, kus meediapöörisesse sattunud sportlane kaotab suunataju?"

Mis järgmiseks? Äkki võtad ette raamatu Andrus Veerpalust või kogu Mati Alaveri tiimist?

Kõike võib juhtuda. Aga ainult juhul, kui ollakse sama avatud kui Kristina.
******Opatija, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Jaan Martinsoni ja Kristina Šmigun-Vähi raamat "Kristina". Foto autor: Helin Loik, Naisteleht/Scanpix
Foto 2: Edgar Savisaar embab Tallinna tänavust parimat naissportlast Kristina Šmigun-Vähi. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kristina Šmigun-Vähi, Tallinna tänavune parim naissportlane. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi SOS Lasteküla toetuseks tehtud oksjonil. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Kristina Šmigun-Vähi, Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni valitud tänavune aasta naine. Paremal Evelin Ilves. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

55 Kommentaarid:

At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Hea töö Martinsonilt! Selle raamatuga võib talle andeks anda, et teda ennast Tartu maratonil liuglemas ei näe. Küll pean nentima, et ega tast suuremat intervjuu andjat ei ole ja selle promo materjali põhjal ma küll KŠ raamatut ei tõtta soetama aga kui Solarises olevast raamatupoest läbi astuma satun, siis proovin selle sealt kindlasti välja peilida.

Mulle meeldib, et kena ilukirjanduse varasalve väärilise raamatututvustuse juurde on sattunud ka täiesti "juhuslikult" selle hotelli pilt, kus puhates vormistati sel aastal üks Eestile tulnud peilimisjooksu MM tiitel. Teatavasti on iga korraliku tulemuse vormistamiseks vajalik ka hästi väljapuhata ja seekord oli Opatija hotelli miljöö meie mehele just sobiv.

es9f

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Mina ostsin endale täna buffi. Päris ilus buff on. Olen buffist kuulnud, et paljud mehed seda kasutavad. Mõtlesin, et võiks siis endale ka buffi muretseda. Aga kust ma buffi endale saan, tekkis küsimus. Kas buffi üldse Eestis müügil on, seda ma ei teadnud. Võib-olla tavalises poes buffi ei müüdagi ja peab spetsialiseeritud kaupmehe nagu A & T Sport poole ette võtma. Õnneks proovisin Tallinna Kaubamajas müüjalt küsida ja kae üllatust, lahke müüja viis mu riiulitena, kus mitmesuguseid buffe. Valisin ühe buffi endale välja. Ma arvan, et buffiga läheb kindlasti paremaks, vähemalt sellistes oludel, kus buffi vaja läheb. Olen vaadanud, et paljud ei kasuta (veel) buffi, arvata võib, et mõni ei teagi mis buff on. Nende ees peaksin ma nüüd küll eelise saama. Eriti raskemates oludes. Eks paistab. Ainult üks asi pani mõtlema: miks buff nii kallis on. Kaubamajas 389 kr. See on ikka päris kirves hind. Hispaanias toodetud buff, logod ja bränding küljes puha. Miks meil Eestis buffi ei saa toota? Kindlasti saaks ja odavamalt.

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mina, kes ma olen kaks talve veetnud polaarjoone taga Soomelt anastatud Alakurttis punaarmees raketivägedes raketiseadeldise PU-135 (PU - puskovaja ustanovka) komandöri asetäitjana, ütlen, et buff üle miinus 20-kraadilistes tingimustes on ainult nõrkadele. Eile käisin Tähtvere ovaalil, väljas oli miinus kolm, valitses absoluutne tuuletus, ja nii paljudel meestel oli buff peas??! Aru ma ei saa! Ma ju räägin, et mehed on jobud ja noorem põlvkond on nõrk (vt ka Martinsoni intervjuu, kui te mind ei usu). Mida nad siis teevad, kui väljas on -14? Tulevad eskimo kasuka ja kapuutsiga suusatama või? Mehed, ausõna, lõpetage see äpu mängimine ükskord ära, et ai-ai-ai, siit on valus ja sealt külm näpistab.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

xdream buffi sai 100 eegu eest osta terve suve jooksul

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

PP, vaatame 20 aasta pärast, kellel kuidas liigeste ja üleüldse külmataluvusega lood on. Ma ise panen ka -3ga suusatades lausa maski pähe, lisaks veel ka buffi kaela.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Tubli 13:07 kirjutasid hea pila, PP läks õnge.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Klassikaline demagoogia näide:
"Ma ju räägin, et mehed on jobud ja noorem põlvkond on nõrk (vt ka Martinsoni intervjuu, kui te mind ei usu)."

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Eile õhtul, sel ajal kui PP ovaalil "kihutas", oli kohe päris kindlasti külma rohkem kui -3°. -7° kanti oli temperatuur ja kasutasin isegi maski, kuigi tavaliselt ma seda enne -10° saabumist ei kasuta. Lähtuda tuleb siiski oma tervisest ja selle seisundist, mitte sellest mida teised arvavad.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

16:47 nõus, vaba maa, igaüks teeb mida tahab ja mis talle meeldib (seaduste piires), sellest, mida keegi PP sellest arvab, ei tasu ennast häirida lasta. (liiatigi on PP arvamus muutuv suurus)

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

"Olen vaadanud, et paljud ei kasuta (veel) buffi, arvata võib, et mõni ei teagi mis buff on. Nende ees peaksin ma nüüd küll eelise saama. Eriti raskemates oludes"

Tubli 13:07.

Rõõm lugeda , et PP oli raketivägedes raketiseadeldise PU-135 (PU - puskovaja ustanovka) komandöri asetäitja.
Siis on arusaadav, et ega suusataval komandööril ei sobi sõita bartjanka(buff) peas,kus see häbi. Ennem kasvõi suren-külmetan.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Samal teemal:

http://sport.postimees.ee/?id=351215

Eilne maksimumtemperatuur oli Tartus -7, tuul normaalne - 2m/sek, kuid vaatamata sellele oli äärmiselt külm-ilmselt on veel miskit temperatuuri,tuule ja õhuniiskuse kõrval, mis külmatunnet mõjutab, isiklikult jätsingi välitreeningu ära. Täna
-13-ga trenni tehes oli väljas suisa palav..

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Ootan Priidult ka siia kommentaari reklaamitud Art Soonetsi Peltoneni määrdevabade suuskade kohta (eeldan, et tegemist on nanogripiga). Millised on kogemused, kuidas tundub jne. Lubadused tunduvad täitsa uskumatud, aga milline on tegelikkus.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Hetk tagasi lõppes ETV Ringvaate saates Marko Reikopi intervjuu Urmas Välbega. Priidul oleks selle põhjal võimalik kirjutada tõenäoliselt lausa raamat.

Kaks tema lemmikteemat koos. Kuidas mitte teha intervjuud, kuidas panna juba avaküsimusega intervjueeritav lukku, kuidas iga järgneva küsimusega muuta intervjueeritav üha enam enda vaenlaseks. Lõpuks võiks analüüsida, mis takistas Välbet lõpuks Reikopile kätega kallale minemast.

Teine teema muidugi Eesti suusatamine. Ehk selle surm.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Endine tippjooksja ja tuntud jooksuraamatute autor Galloway soovitab näo kaitset -11C juures kindlasti kasutada. Ja seda talvel jooksmisel. Suusatajad teevad ju aga ajaliselt pikemaid trenne kui jooksjad.
"In extreme cold (when the temperature or wind-chill factor is below -11C), do not expose any skin, if possible. Even when there is minimal exposure, put Vaseline or other cold weather insulation and protection on any area that may be incidentally be hit by the wind, such as your eyelids, etc." -- Jeff Galloway, Book on Running (2002)

 
At 21:12, Blogger dr Holden said...

...kui ikka puhub tuul, vinge-vinge, siis on jõusaal kasulikum kas või tervise hoidmise seisukohalt. Üks õppetund on mul juba käes: ribide vahel närvipõletik ilmselt kõledast tuulest ja see annab siiamaani tunda...

...ütlen, et buff üle miinus 20-kraadilistes tingimustes on ainult nõrkadele...

Järelikult, kui ilm on sitt, läheb tugev mees sooja jõusaali, nõrk aga tõmbab kaela, kurgu ja kõrvade kaitseks suusamütsi alla buffi ja läheb suusarajale. Loogiline ju, kas pole?

PS! Mõlemad ülalpooltoodud tsitaadid on pahatahtlikult välja rebitud üldisest kontekstist, kuid pärinevad mõlemad lugupeetud komandöri asetäitja sulest! :D

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Holden! Lajatasid väga elegantselt "kümnesse"!

Alari

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Määrdevabadest suuskadest on vähem kui aasta tagasi oma blogis kirjutanud Priit Salumäe ja tema muljed katsetuselt ei olnud mitte just kõige paremad. Külmast rääkides on aga kahju, et Suusaliit on Raul Ollele TVs Crafti pusa reklaamiks selga pannud. Tõeliselt soojad, samas kerged ja hingavad on meriinolamba villa sisaldavad. Nt Devold'i tooted. Devoldit on ka Stockmannis näha olnud. Crafti sünteetikaga külmetab meie harrastaja end haigeks.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

PU-135 näib osutavat, et Priidu teenistuspaigaks oli siiski mitte raketi- vaid tankitõrjevägi.
http://btvt.narod.ru/4/fagot.htm
raztjot ongi kaks meest - komandör ja abi

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ka seda intervjuud Urmas Välbega. Kohutav ebakompetentsus, arrogantse, taktitundetu, enda meelest ei-tea-kui-kõva teleajakirjaniku poolt. Ja see on ERR - meie kõigi raha eest. 8(

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Olen vist naiste moe nurka sattunud, kus keegi ilueedi räägib, et buff talle ei sobi või tal ei sobi buffiga käia.
Muhvavaa!

Ole ometi mees, mitte mingi teismeline plika!

Saan aru, et tahad lugejatega manipuleerida, aga ära lugejaid nii rumalaks ka pea, pinguta rohkem, kui on mille arvelt pingutada?

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

18:04 need suusad libisevad päris hästi, mõlematpidi.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Ootasin isegi selle Ringvaate korduse ära ja nägin nii Välba intervjuud Šmigun-Vähiga kui siis seda Reikopi intervjuud Välbega. Vaadates seda esimest jutuajamist tekkis juba natuke paha tunne, aga see mida korraldas Reikop oli ikka pehmelt öeldes kohutav. Reikop näitas end kui tõeline idioot ja lihtsalt küsimusi paberilt või peast maha lugeda oskav inimene. Nii tõsist Välbet pole ammu näinud, aga õige hoiak oli tal küll. Nii asjatundmatutele, lahmivatele ja lollidele küsimustele ei saagi muudmoodi vastata. Tubli töö Urmaselt! :) Iga teine Ringvaate kaastööline oleks selle intervjuu paremini teinud. Olen ennegi vahel harva seda saadet vaadates märganud, et parem kui Anu ja Marko spordist ei räägiks. See mis sealt lõpuks välja tuleb, pole kunagi hea olnud.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Nägin samuti Reikopi tsirkust eile telest. Küsimused ja hoiak olid nii nõmedad, et tekkis paralleel ühe välimuselt suhteliselt sarnase kirjutava ajakirjanikuga, kes eksikombel samuti arvab, et on kõva asjatundja spordis.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

No selle Reikopi nn intervju oleks iga valguse või helimees seal stuudioas ka paremini teinud, nii ülbe ja võhik ei saa olla.

Aga raamatu võtab väga hästi kokku Spordimees Pahv,tubli.
"Kui loetu ei tekitanud teis hirmujudinaid ja leiate ikka veel, et soovite sama pühendunult pingutada, sobib raamat teile piibliks."

http://sport.postimees.ee/?id=351570

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Reikop küsis asju, millele ta oli juba vastuse saanud, mingi aja pärast uuesti. Jäi mulje nagu ta oleks purjus olnud või millegi mõju all.
Kahju, Välbe on väga muhe mees ja temalt oleks toreda intervjuu saanud.

 
At 12:08, Blogger Priit Pullerits said...

Jälle on siin ülitargad platsis ja agaralt sõna võtmas - sellised, kes arvavad minust teadvat rohkem, kui ma ise tean. Näiteks 23:03 räägib minuga seoses mingist tankitõrjeväest. Ei saa aru, kust ta selle võtab. See elukas, mille peal mina teenisin, oli ikka 8-meetrise jadernõi ja termojadernõi raketiga ja rattad (kokku 8 tk) olid all sama kõrged kui mina. Minu väeüksuse nimi oli raketnõi divizjon. Lepime ikka kokku, et minu kohta te siin asju väitma ei tule, mida te absull ei tea.

Ja siis väidab 09:08, et see siin on moenurk ja minu tõttu. No andke andeks! Mina rääkisin siin Martinsoni raamatust, selle asjasse puutumatu moenurga avasid siin teised tegelased. Palun ikka teha vahet, millest rääkisin mina ja millest teised. Mina üritasin sellele moenurgale ikka lõppu teha, öeldes, et tõsised mehed sellise naiseliku asja nagu bufiga ja selle üle arutlemisega ei tegele. Kus teil Eestis selline ilm on, kus teil buffi nii väga vaja on? Hellikud olete või?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Demagoogia, ehk loogika viga: "selle asjasse puutumatu moenurga avasid siin teised tegelased. Palun ikka teha vahet, millest rääkisin mina ja millest teised. Mina üritasin sellele moenurgale ikka lõppu teha, öeldes, et tõsised mehed sellise naiseliku asja nagu bufiga ja selle üle arutlemisega ei tegele. Kus teil Eestis selline ilm on, kus teil buffi nii väga vaja on? Hellikud olete või?"

Priit loe see ise ka läbi ja vaata kas suudad siit ebaloogilisuse leida või oled nii erapoolik, et oma teksti ei suuda analüüsida?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:09, Blogger Priit Pullerits said...

Kurat küll, keri üles tagasi - seal näed, et bufi teema algatas 13:07 keegi anonüümik, mitte mina. Pime oled või? Ja keri sealt alla ning loe ja vaata, kes bufist peale minu lühivastust 13:07 teemapüstitusele ikkagi edasi räägivad - mitte mina, vaid teised. Alles täna hommikul, kui see bufiteema ehk moenurk proportsioonidest väljus, sekkusin veel kord. Rõhutan, ja palun lugege seda eriti hoolega: minu jaoks isiklikult ei ole buff teema, mul ei ole seda ja ma ei vaja seda ja mina seda teemat siin üles ei tõmmanud. Nii et kui siin tuleb veel üks kommentaar, mis buffi puudutab - isegi kui seda otsesõnu ei mainita -, lendab see varem või hiljem prügikasti. Kõik suusatajad, ühinegem bufiteema puššijate vastu!

 
At 13:13, Blogger Priit Pullerits said...

13:08 - see, mis te tegite, on puhas plagiaat! Seda ei saa ma siin lubada. Te võtate täismahus minu varasema kirjutise ja pistate selle siia üles allikaviidet juurde panemata, nagu oleks need teie enda mõtted ja sõnad. Ise ka ikka aru annate endale, mida teete? Tahate tõesti PM juristidele tööd anda või? Üks mees juba pidi seepärast ÜKTd 20 tundi tegema, tahate ka teha?

 
At 13:16, Anonymous 13.08 said...

Vabandan, et enda kommentaaris Su varasemat väga head postitust viitamata jätsin/halvast tsiteerisin.

http://suusk.blogspot.com/2007/12/pullerits-murdmaasuusatamise-kiirkursus.html

Selles postituses oled väga ilusti kirjutanud õige riietumise vajalikkusest. Tundub, et see vana jutt oleks siin paljudele ülelugemist väärt, arvestades käesolevat vaidlusteemat.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

13:08 viitas murdmaasuusatamise kiirkursusele http://suusk.blogspot.com/2007/12/pullerits-murdmaasuusatamise-kiirkursus.html ja seal rõhutatud kaitsva riietuse olulisusele. Pulleritsu seisukohad on kolme aastaga muutunud risti vastupidiseks. Aastad teevad oma töö.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Öelnud kohe, et operatiivtaktikalise ballistilise raketi Totška peal. Nonde PU on 129, mitte 135.

 
At 14:04, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 13:08, kõik korras, sõjakirves minu poolt maha maetud. Minu lugupidamine teile lugupidava suhtumise eest.

13:41 - aitäh, et see raketiteema teid huvitab, aga Totškat ma küll ei mäleta - või on venelased sellele vahepeal uue nime andnud? Kas teil on vene linke, kus need stardiseadeldised kirjeldatud on, siis selle pealt vaataksin ja ütleksin, milline neist õige on, sest see oli ikka 135 minu mälu järgi, mitte 129.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Eks ikka Wikipedias need kuuerattalised elukad ole.
Veidi rohkem teavet on venekeelses artiklis. Seal on küll пусковая установка 9П129. Aga see selleks. Neid rakette kasutati muide Vene-Gruusia sõjas 2008 päris palju.

 
At 16:07, Blogger Madis said...

See oli 8-ne:
http://en.wikipedia.org/wiki/FROG-7

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

Braavo, Madis, õige elukas leitud. Vaatan, et venelased on 25 a möödudes sellele hoopis teise nime ja numeratsiooni andnud. Aga Wikipedias on pilt täpselt ikka sellest ja samasugusest masinast, mille peal ma teenisin. Ei tea, kas siin on mingit Vene sõjasaladust ka, mida võikms NATO-le maha müüa? Saaks suusamäärdeteenust selle raha eest osta, näiteks, ja vast jääks üle ka?

 
At 18:38, Blogger dr Holden said...

Priit, tänapäeval on suusamääretesse ja määrimisse puutuv tunduvalt suurem sõjasaladus kui mõned roostes sõjaväemasinad!

 
At 16:57, Blogger Piibe said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsult: Tänane, laupäevane töö: 20 ringi Tähtvere spordipargi 1,25 km pikkusel spridiringil ehk 25 km Atomicu suuskadel mõõdukas tempos 1:39.37ga.

Eelmine kommentaar läks tütre arvutist tütre kontolt, seetõttu kustutasin selle ise ära. Priit P.

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Tähtvere spordipargi 1,25 km ringil

Professionaalsest huvist lähtuvalt-kust on võetud selline number? Sprindirada on 1.3km, kui veel pindu lõhki ajada siis raja keskel mööda uisurada sõites 1.31 km.

4min/km !? Mis su vaene süda küll nüüd ütleb. Isegi peaminister võttis peale esimesi tormakaid ringe edasi juba märksa rahulikumalt :)

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

naljakas on lugeda et mees ähvardab juristidega. peamine on pasunasse panna. neile kes koeraomanikku korrale kutsuvad. neile kes buffi kannavad. neile kes alaliitu veavad.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

PP on korduvalt väitnud, et tema spordiblogi pole mitte kuidagi seotud Postimehega. Aga nüüd tahab PP panna Postimehe juriste erablogi kaitsma... What do I miss?

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Laskeseadeldise number oli 9П113, kuid kaadervärk oli ehitatud veoauto ЗиЛ-135 põhjale. Sellest ilmselt on ka number 135 meelde jäänud.

 
At 18:09, Blogger Priit Pullerits said...

To 21:00 - olen sprindiringi mõõtnud korduvalt jalgrattaga ja saanud tulemuseks 1,25-1,27. Selleks, et trennis mitte põhjendamatult suuri arve kirja saada, loen mina selle pikkuseks 1,25 km. Küllap suusatades on ring väiksem ka (ikka lõikad ju kurve) kui rattaga sõites, kus paratamatult jõud rohkem suuremat kaart sõitma tirib.

Täna võtsin, jah, pisut rahulikumalt. Esmalt tegin 10 ovaaliringi 34.35ga, seejärel kaheksa sprindiringi ehk 10 km 41.55ga ja lõpuks veel 10 ovaaliringi 35.45ga. Kokku 27 km 1:52.15ga. Pean tunnistama, et viimased viis ovaaliringi läksid juba parasjagu vaevaliselt. Ilmselt peab paika see väide, et organismi energiavarudest jätkub pooleteiseks tunniks. Jõin küll kaks korda, 10 ovaali- ja 8 sprindiringi järel, aga joomisest pelgalt vist ei piisa. Pärast olin kodus päris väsinud.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Väsinud ajakirjanik kõnnib nõrkenud kaameliga Supilinna spordipargis. Plaanis teha 40 ovaaliringi. Pärast 25. ringi kaamelil toss väljas, aga joogipudelit võib võtta alles 30. ringi järel.
Järsku näeb rõõmustavat silti: "Suusavennad - Camel Service". Läheb siis ajakirjanik teenindusse kurtma, et näe, täitsa ära nõrkend teine.
Service omanik: "Pole midagi, aja kaamel kanalile."
Võtab siis kaks tellist ning lööb plaksuga kaameli munad nende vahele. Kaamel paneb tuhatnelja jooksu ning kaob peagi Dendroparki.
Ajakirjanik ähmi täis ning küsib: "Aga kuidas ma nüüd talle järgi jõuan?"
Service omanik: "Roni kanali peale."

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas ei peaks tegema ka kolmetunniseid ühtlases tempos pikki sõite vahelduval (Tartu maratoni lähedasel) maastikul? Või vara veel?

 
At 00:18, Blogger dr Holden said...

Mina tegin, täna 40km, peamiselt paaris- ja vahelduvsammulinepaaristõuge, aega läks 3:27, pulss seal paar matsu alla aeroobse läve. Kaelas oli 2 buffi! See on hetkel hea baasvastupidavuse arendamise treening!

PS, sõitsin klassikat...

 
At 02:14, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui see ei olnud pikk sõit ega ka temposõit, siis kas võinuks sees olla ka tehnikaharjutusi? (Kui murdmaasuusatamises selliseid asju üldse tuntakse?) Ehk teisiti küsides, mis oli selle treeningu fookus?

 
At 11:39, Blogger Unknown said...

armani exchange
asics shoes
browns jerseys
louis vuitton sacs
rolex watches
coach outlet
dolphins jerseys
polo ralph lauren outlet
gucci outlet
seahawks jersey
20170317

 
At 07:47, Blogger Unknown said...

jordan 13
yeezy boost
roshe shoes
van cleef
longchamp
michael kors handbags
air jordan
nike flyknit
adidas ultra boost
fitflops

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www0416pittsburgh steelers jersey
christian louboutin outlet
coach outlet
tory burch outlet
ralph lauren outlet
nike roshe run
kate spade handbags
bears jerseys
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags

 
At 09:02, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
ralph lauren outlet
basket nike femme
nike shoes for women
pandora charms outlet
moncler online
true religion jeans
cheap jordans
coach outlet online
fitflops sale
canada goose outlet

 
At 05:33, Blogger jeje said...

pandora
golden goose shoes
supreme shirt
nike soldes
moncler jackets
christian louboutin shoes
ecco shoes
jordan 4
christian louboutin shoes
yeezy

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

www0820


ralph lauren outlet
vibram fivefingers
ugg boots on sale 70% off
ugg boots on sale 70% off
canada goose jackets
nike shoes
giuseppe zanotti
nike shoes
adidas outlet
nike factory store

 

Postita kommentaar

<< Esileht