neljapäev, detsember 09, 2010

Pullerits: Miks sportides jõuab lõpuks ikkagi arstide juurde?

Selle nädala algul helistasin Ain-Alar Juhansonile, kolmekordsele Ironmani võitjale: "Tere, mina olen Priit Pullerits. Tahtsin öelda, et niiviisi enam edasi minna ei saa." Juhanson küsis, et kas tõesti otsustasin lõpuks ujuma tulla. Ei, mul läks ujumismüts katki, vastasin, ei saa tulla. Ja lisasin, et tegin nädalavahetusel suusatrenni, kahe päevaga üle 50 km, ning lõpus tundsin, et kõva väsimus puges sisse. Ehk siis: taastumisvahendeid oleks vaja.

Seda ikka saab, kostis Juhanson.

Et miks ma just Juhansoni poole pöördusin? Et miks ma poodi ei läinud? No kuulge: poes müüakse ju tont teab mis kaupa, ja sellist kaupa, mis on masstoodang. Aga tippsportlased on aegade jooksul sõelunud välja tõhusaimad abivahendid; nemad juba igasugust suvalist keemiat endale sisse ei aja. Kui abivahenditest tulu otsida, siis ikka parimatest.

Ei läinud poolt tundigi, kui Juhanson oli kohal, kaks Rego (SiS ehk Science in Sport) taastusseguga piklikku plastpudelit peos. Aga ma tahtsin ju ainult ühte! Juhanson andis valida, kumb mulle rohkem meeldib, kas maasika- või vanillimaitsega. (No nii, nüüd tähelepanu neile meestele, kes väidavad kommentaariumis mind paremini tundvat kui mina ise: kumma ma valisin?)

Korra juba proovisin Rego segu. Tiibu selga ei kasvanud. Aga midagi hullu ka ei juhtunud. Pulbrist pidi saama kümme pooleliitrist laadungit. Kokku ei maksnud see kahtesadat kroonigi. Tosin eurot.

Kuid sellega polnud kaugeltki kõik mu mured murtud. Mis seal salata: sügisel saadud külmetus ja roiete vaheline närvivalu annavad endiselt tunda. Diclofenaci tabletid võtsid häda vähemaks, nii et uisku kannatab sõita, aga paaristõukeid raiuda küll mitte. Siis tuli meelde, et Rein Valdmaa, kes on 10 000 meetri ajaga 29.01 ja 5000 meetri ajaga 13.48 Eesti kõigi aegade jooksuedetabelis vastavalt kuues ja seitsmes, oli mulle rääkinud mingist imevärgist, mis 70 protsendil inimestel olla valu kolme päevaga ära võtnud, sealhulgas tal endal - ja samuti rindkeres. Küsisin temalt, kas imevärk on ikka veel saadaval. On, vastas Valdmaa.

Kui imevärgi kätte sain, selgus, et see mahub sama hästi kui prillitoosi sisse. Selle peale oli kirjutatud kuldsete tähtedega "Magna Bloc". Kui karbi kaane avasin, vaatasid vastu kolm nelinurkset heledat kivikest. Ilmnes, et need olid magnetid. Hästi tugevad magnetid. Aga mul tekkis üks küsimus.

Nimelt: kuna ma närvivalu on vasakul pool, kus asub ka süda, siis kui ma need magnetid teibiga valutava koha peale kinnitan, mida mu süda ütleb? Otsustasin spetsialistide käest nõu küsida.

Esimene kõne läks ortopeedile, tuntud spordiarstile Mihkel Mardnale. Tema ütles, et ei tee need magnetid mu südamele küll midagi halba. Aga alati tuleb ju küsida ka teist arvamust. Helistasin Gunnar Männikule, kes putitab Eesti jalgpallureid ja kel pidi magnetitega kogemusi olema. Männik ütles, et tema kindlasti ei soovitaks magneteid südame kohale panna. Ta väitis lisaks, et mul on vaja hoopis korralikku manuaalteraapiat, ja oli valmis kohe mind vastu võtma, kui ma vaid Tallinna satun. Seniks soovitas ta mul võtta veelgi tugevamat valuvaigistit, Arcoxiat. See on aga retseptiravim, mistõttu helistasin oma perearstile Liivia Pulleritsule. Ta kirjutas digiretsepti välja. Igaks juhuks küsisin temalt ka magnetite kohta. Ta ütles, et kuna närvid ulatuvad seljale, võin panna magnetid ju sinna, mitte rindkerele, aga isegi kui rindkerele panen, siis ega need jäädavat kahjustust küll tekita - kui tunnen, et südametöö läheb imelikuks, saan magnetid ju ära võtta.

Nii et kolm arsti ja kolm arvamust. Viimaks küsisin oma vennalt, kes on Rootsis tohter, sest vaevalt oma vend laseb mul end mingite magnetitega hukka saata. Tal polnud mu küsimuse peale, mida magnetid südamele teevad, kosta aga muud kui: "Vaevalt et keegi seda täpselt teab, ma ei usu küll, et neid magneteid ka korralikes uuringutes jälgitud on."

Arvestades, et esmaspäeva õhtul pärast trenni tabas mind veel nohu, on olukord kokkuvõttes selline: võitlen tatise ninaga, neelan Arcoxiat, kleebin roiete kohale magneteid ja kaanin kõige peale Rego taastusvedelikku. (Vanillimaitselist - arvasite ära?) Oo, sport, sa oled tervis.
******
Rijeka kellatorn, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kääbusšnautser Morgensilber Eye Candy nuusutab, mis pudel see seisab Jaanus Järva rabaraamatu peal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tähtvere spordipargi ovaalring enne kunstlumega katmist. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Rein Valdmaa "Magna Bloci" magnetid ümbritsetuna Estoloppeti medali paelaga. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Diclofenaci ja Arcoxia tablettide karbid kirjutamisaluse kohta täitval Ameerika Ühendriikide kaardil. Foto autor: Priit Pullerits

24 Kommentaarid:

At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Rein Valdmaa kohad Eesti kõigi aegade edetabelis vajavad viimistlemist.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Rahvasportlase tervise ABC ütleb, et igal treeningul peab olema selge mõte. Vastavalt mõtte peab olema ka sobiv rõivastus. Mõttetute treeningute krooniks on sandistumine või kergemal juhul ihuhädad, mis ei lase hullunud enesepiitsutajal invaliidistuda. Muide moslemite usk aitab sähergustest jamadest hoiduda aga selle studeerimine ja omandamine tähendab automaatselt kinga saamist pm-st!

 
At 10:32, Blogger Rünno Ruul said...

oh jubedust, haigemat inimest annab vist otsida :D
aga kindlasti on kõik need raviviisid abiks! kui mitte muud moodi siis usk neisse ravib veel paremini!

 
At 10:44, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 10:30 - Valdmaa kohas said viimistletud.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa "kaanid" seda taastusvedeliku iga päev, isegi kui on treenivaba päev, või tarvitad vaid peale treeningut?

P

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

ladna - see vedelik aitab vähemalt kehakaalu tõsta. Kui soovid aga erksust saavutada, siis pöördu Sparta jõumeeste poole - nemad omavad kogemust kuidas väsimusest tavatoiduga jagu saada ilma kahtlaste reklaamihõnguliste vanillisegudeta!

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

"No kuulge: poes müüakse ju tont teab mis kaupa, ja sellist kaupa, mis on masstoodang. Aga tippsportlased on aegade jooksul sõelunud välja tõhusaimad abivahendid; nemad juba igasugust suvalist keemiat endale sisse ei aja. Kui abivahenditest tulu otsida, siis ikka parimatest.



Korra juba proovisin Rego segu. Tiibu selga ei kasvanud. Aga midagi hullu ka ei juhtunud." TÕSISELT PARIMA TOIMEGA SEGU :D. Tõelised mehed, kes buffi ei kanna, ei vali joomiseks maasika- või vanillimaitselisi jooke, vaid peekoni- või veremaitselisi :P

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Eks iga tippsportlane peaks karjääri lõppedes end tootestama, aastatepikkuse tööga kogutud mainekapitali (=tuntuse) rahaks pöörama. Smigun-Vähi müüb õunamahla (aga võiks müüa Keskerakonda), enamus ei müü aga mitte midagi. Parim, mille peale tullakse, on oma suusad maha müüa. Ühekordne diil. Aga miks me ei võiks poest osta Raul Olle suusamääret, Mae keppe, Veerpalu joogivöösid?

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Raul Olle suusamääret ja Mae keppe ju müüakse spordipoodides, Swixi nime all.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Hüpohondrik:
"neelan Arcoxiat, kleebin roiete kohale magneteid ja kaanin kõige peale Rego taastusvedelikku."

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

12:07 selles puänt ongi, et võiks müü Olle jne. nimeall.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Eelmises blogisissekande persoon Mati Alaver on muide ka tänases Eesti Ekspressis - koos ilusa fotoga - ära nimetatud. Kui investeerija mingitesse Merko afääridega seotud projektidesse (Kas peatreeneriamet tõesti nii palju sisse toob?). See v-o seletab tõrksust või allergilisust ajakirjanike suhtes.

 
At 08:04, Blogger Unknown said...

kobe bryant shoes
michael kors outlet
michael kors
michael kors outlet clearance
toms outlet
michael kors handbags outlet
ugg uk
cheap nba jerseys
toms outlet
louis vuitton outlet
20170214lck

 
At 11:41, Blogger Unknown said...

salomon boots
north face
ecco
michael kors handbags
jacksonville jaguars jersey
steelers jerseys
versace shoes
ghd flat iron
omega watches for sale
vikings jerseys
20170317

 
At 06:40, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
kobe 9
coach factory outlet
ugg outlet
polo ralph lauren
nike shoes
coach outlet
michael kors handbags
coach outlet
michael kors bags
2017.7.19

 
At 07:44, Blogger Unknown said...

air force 1
nike air max 2018
longchamp bags
michael kors uk
lacoste outlet
nike air zoom
nike huarache
golden goose
nike air max
russell westbrook shoes

 
At 10:48, Blogger Unknown said...

www0416coach outlet
christian louboutin sale
mbt shoes
canada goose
christian louboutin shoes
coach factory outlet
baltimore ravens jerseys
49ers jersey
nike tn
bengals jersey

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
hugo boss suits
nike shoes
nike tn
air jordan 8
air huarache
los angeles lakers
chrome hearts
cheap oakley sunglasses
kate spade sale
coach factory outlet

 
At 04:09, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
coach outlet online
bottega veneta
kate spade outlet online
true religion jeans
colts jerseys
coach factory outlet
red bottom shoes
coach outlet
jordan shoes
salomom shoes

 
At 09:14, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
canada goose jackets
valentino shoes
nike outlet
polo lacoste
coach outlet
coach outlet
chiefs jersey
ray ban sunglasses
canada goose jackets
new york knicks jersey

 
At 09:19, Blogger Unknown said...

nike air force
oakley
air max 2017
oakley
michael kors outlet online
lebron james shoes
boy london clothing
lebron 15
links of london
iphone 7 cases
2018.5.25linying

 
At 06:44, Blogger Unknown said...

www0803


ugg boots clearance
cheap basketball shoes
tory burch outlet
uggs outlet
soccer boots
cheap snapbacks
canada goose jackets
nike air max 2017
moncler outlet
nike outlet

 
At 06:01, Blogger Unknown said...

www0912



oakley sunglasses
pandora jewelry
nike shoes outlet
fitflops clearance
christian louboutin shoes
ferragamo belt
jordan 4
ugg outlet
off white clothing
coach outlet

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht