teisipäev, detsember 07, 2010

Pullerits: Kes ajab suusatamisest kärbseid pähe?

Eesti ühe suurema ajalehe üks enim suusatamisest kirjutavaid ajakirjanikke esines hiljuti avaldusega: "Alaver kogu aeg vassib ja valetab." Nonii, kui selline tähelepanek on tehtud, siis see ei näita muud, kui et ajakirjanikust on tõepoolest hakanud ehtne ajakirjanik saama. Lugu ise oli järgmine.

Toimus MK-etapp Kuusamos. Ilm oli käredavõitu. Küsisid ajakirjanikud kaks tundi enne viimase päeva uisusõidu starti külmale ilmale viidates peatreenerilt, kas eestlased, sealhulgas Jaak Mae ja Andrus Veerpalu, sõidavad. Peatreener vastanud, et neil pole võistluste korraldajatelt mingit infot, et võistlus külma tõttu ära peaks jääma. Samuti ei maininud ta mitte midagi selle kohta, kas Mae ja Veerpalu stardivad või mitte. Läksid siis üks Eesti fotograafidest raja äärde, kus valis välja eriti magusa klõpsimiskoha. Kui kõik võistlejad olid ühe ringi läbinud, jooksid ajakirjanikud peatreeneri käest küsima, kas rohkem eestlasi peale Algo Kärbi meeste võistlusel ei startinudki. Peatreener oli vastanud, et tema ei tea. Kui mehed olid ka teise ringi ära sõitnud, ja Kärpi nende hulgas enam polnud, jooksid ajakirjanikud peatreenerilt uuesti küsima, kas rohkem mehi siis tõesti ei startinud. Peatreener tunnistas, et ei.

Ajakirjanikud ja fotograafid Kuusamos ei saanud enam millestki aru.

Juhtusin paar päeva tagasi rääkima suusatamisest palju kirjutanud Eesti ühe teise suure lehe ajakirjanikuga. Ta ütles, et peatreener ajab pidevalt ajakirjanikele juttu, millel pole tõepõhja all, ja rääkis, kuidas ta on teda mitu korda luiskamiselt tabanud. Kogenud lehemehena avaldas ta pahameelt, et vähemkogenud ajakirjanikud usuvad peatreenerit kriitikavabalt liiga palju selle asemel, et panna peatreeneri väited faktidega halastamatult vastakuti.

Aga nagu näha, siis hakkavad ka vähem kogenud ajakirjanikud küpsema ja peatreeneri pealtnäha efektseid võtteid läbi nägema. On vaid aja küsimus, millal nad need ebakõlad ka laiema avalikkuse ette toovad. Vanasõnagi ütleb: valel on lühikesed jalad.
******Pula amfiteater, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Mati Alaver Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Mati Alaver jagab seletusi Kuusamo MK-etapil. Foto päritolu: Scanpix

27 Kommentaarid:

At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ühe suurema ajalehe üks enim suusatamisest kirjutavaid noori ajakirjanikke saabub Alaveri konspiratiivkorteri ukse taha ja helistab kella. Alaver hõikab, et kedagi pole kodus. Ukse tagant kostab, et miks siis tuled põlevad? Alaver vastab, et kohe kustutan ära.
Hääl kaadri tagant: "Ja niiviisi on Alaver ajakirjanikku juba kaks nädalat ninapidi vedanud..."

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

"Kui kõik võistlejad olid ühe ringi läbinud, jooksid ajakirjanikud peatreeneri käest küsima, kas rohkem eestlasi peale Algo Kärbi meeste võistlusel ei startinudki."
Kas neid tegelasi nimetataksegi ajakirjanikeks, kes hakkavad infot hankima alles võistluste käigus ja ka siis ei oska seda mujalt hankida kui peatreeneri käest?
VÄGA MAGE LUGU.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Alaver riietusruumis:
-- Ja siis ta küsis - et ilm on külm - kas eestlased sõidavad. Ma ütlesin, et mina ei ole veel mingit ilmaprognoosi saanud.
Veerpalu: -- Hah-hah-hah-hah-haa!
Mae: -- Osavalt tõmbasid noore haneks!

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mida kostaksid vene poisid, kui järgmine talv koondise peatreener teatab, et veits külmema ilma korral rajale ei minda.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Panite tähele, et Andrusel peale sõitu kurk valus ja seetõttu algab järgmine laager nädal hiljem. Mis teie eesmärk on, kas Eesti koondis rivist välja lüüa? Sellest oleks aeg juba aru saada, et Eesti mehed ei käi seal MK-d võitmas vaid MM-iks valmistumas. Kui treeningul tervise ära rikud, siis pole sa enam võistlustel tegija. Hämmastab see, et need, kes matsu ei jaga, ei usalda ka neid kes jagavad. Vahest on probleem ikka teis kommenteerijad?

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

miks saadeti ajakirjanikud kuusamosse, kas lehtedel juba masu möödas? ainuke kes eestlastest on mk-l hooaja alguses paugutanud oli praeguse bestselleri autorinna. kohe näha, et kollanokkadel kodutöö tegemata - mis nad lehti ei loegi vää - ainult kribavad ja lasevad lum...me?

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit kirjutasin siin kaks sissekannet tagasi Kristina Šmigun-Vähist. Kas Šmigun võiks Keskerakonnas Riigikogusse kandideerida? Ta sobib nii kenasti Savisaare kõrvale. Ja usutavasti näitaks ka kõnepuldis hoopis teist minekut kui nii mõnigi praegu Riigikogus viibiv mees-ölümpiavõitja! Aga seda Priit ei märka, kirjutab mingitest kitsalt spetsiifilistest spordiasjadest a la keegi oli kellestki valesti aru saanud või valesti öelnud jms

 
At 14:23, Blogger Priit Pullerits said...

Mida ma pean Šmigun-Vähi ja Keskerakonna teemal ütlema? Kui ma midagi üldse kunagi kirjutan, siis sellest, et sportlased poliitikasse üldse ei läheks, näiteks Jüri Jaanson. Aga ärgu see siin veel teemaks saagu, püsigem peatreeneri tegemiste ja ütlemiste lainel, muidu valgub diskussioon laiali.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

"Sellest oleks aeg juba aru saada, et Eesti mehed ei käi seal MK-d võitmas vaid MM-iks valmistumas." No kui sellise poliitikaga tulevane vene koondise peatreener uues töökohas lagedale tuleb, saab kohe kinga ka. Hooajal on ikka rohkem võistlusi kui üks.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

15:14 Ära vägista! Mis see Vene koondis siia puutub? Tekitad meelevaldseid seoseid. Jutt käib Eesti poistest ja Alaver on Eesti koondise treener.
Sinu jutus on demagoogiat.

PS.King jäta endale, võib vaja minna.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit, küsisid eelmises postituses, miks suusatajaid poputatakse?
Küsin nüüd vastu, miks neid noorajakirjanikke sinna MK etapile saadetakse? Teie ajakirjanikud lahendage see küsimus poputamisest omakeskis.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Treener peabki hoolikalt spordi saladusi kaitsma. (Ja võib-olla on ta ebausklik - kui räägib ajakirjanikule, siis sõnub ära). Mis siis Kuusamos ikkagi juhtus? Me ei tea seda. Selles mõttes meisterlik töö Alaverilt.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

nägin täna unes, et Priit kirjutab täna kuskohast saada tippklassi suusavarustust hea hinnaga

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud Kuusamos, kes ei olnud tasemel, ei saanud oma tööga hakkama. Selle asemel, et peeglisse vaadata ja oma puudustest õppida, hakkavad nad põhjust (süüdlast) väljastpoolt otsima. Ja kelle nad oma saamatuses süüdlaseks püüavad teha? Tippspetsialist Alaveri. Selle peale annab ikka tulla või peab väga rumal olema.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Mnjaa, lisaks kommentaaride kustutamisele kustutab PP nüüd hoopis enda lood ära.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui vastamisi on kohalikul tasemel algaja ajakirjanik ja rahvusvahelisel tasemel tippspetsialist suusatamises ning teemaks on suusatamine, siis mis tulemust te ootate?
See on spetsialisti solvamine ja tema aja raiskamine.
Alaver on korduvalt juhtinud tähelepanu, et meil puuduvad (rahvusvahelisel) tasemel ajakirjanikud.
Miks peab Alaver tegelema nende asjatundmatute avaldatu ümberlükkamisega, kuna see on jama.
Raiskate spetsialisti väärtuslikku tööaega, mida oleks mõistlikum rakendada sportliku tulemuse tootmiseks.
Saan aru, et tahate Alaveri abil endale leiba lauale saada, aga viisakas oleks end enne harida ja tasemele viia ja alles siis asjatundjatega suhtlema hakata. Sellest võidaksime me kõik.

 
At 12:30, Anonymous Fein Kang said...

Teame ju küll, et need, kes trenni teha ei viitsi või ei jõua, ei soovi või ei taha, kuid ihkavad sellegipoolest rajal tegijad olla, panustavad tippvarustuse soetamisse. Muidugi on korraliku varustusega parem, kergem ja kiirem sõita kui kesisega. Tean seda omast käest, kui pakkusin aastaid tagasi kümnetele mehepoegadele võidurõõmu üksnes sellega, et sõitisin hallide, vähem kui tuhat krooni maksnud Fischeri rahvasuuskadega. Nende peal ei küündinud ma kordagi ühelgi maratonil saja sekka.

Aga niipea, kui ostsin klassikasõitudeks Fischeri RCSid ja uisusõitudeks Atomicu võistlussuusad - mõlemad sain Silja Spordist soodushinnaga, umbes 3500 krooni eest -, paranesid tulemused märgatavalt. Loomulikult, eks selle nimel sai ka trenni tehtud.

Nädalavahetusel nägin aga maailmatasemel tippsuuski lausa paaride kaupa müügil. Käisin Tartu laulukaare alustes ruumides, et Suusavendade esindaja Jaanus Kunts mu Atomicelt suvise parafiini alt ära ajaks ning talvise alla paneks, kui nägin, et seina ääres seisab neli paarilaskesuusataja Eveli Saue Madshusi võistlussuuski. Kunts ei ole ju ometi tema määrdemeistriks hakanud?

Muidugi ei ole. Selgus, et Saue suusad on seal müüa. Uurisin neid lähemalt - pagana pihta, need olid paremas konditsioonis kui minu Atomicud. Ei mingeid kriime all. Mida siis sellise kauba eest ka küsitakse, uurisin Kuntsilt. Ta ütles, et hinnad algavad 3800 kroonist - ja seda koos sidemetega. (Ma pidin oma soodussuuskadele sidemed juurde ostma.) Üks paar oli juba uue omaniku leidnud.

Tuli välja, et Suusavendadel Kuntsil ja Jaak Teppanil on selleks aastaks uued plaanid. (Kolmas senine Suusavend Kristjan Oolo olevat taas treenima hakanud, sest Eesti sprindi praegune tase olevat vägagi võimalusterohke.) Lisaks suuskade ettevalmistamisele hakkavad nad ka kvaliteetset tippude varustust vahendama. Kui Eesti sprinterid Davosi laagrist tagasi tulevad, pidid nad Kuntsi kinnitusel tooma müüki oma suuski. Vaatasingi nädalavahetusel, et mu Atomicud ei taha hästi libiseda - ei tea, kas peaks need mõne kohaliku ässa võistlussuuskade vastu välja vahetama?

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Super päästetöö, Fein Kang!

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Autor ilmselt leidis, et kirjutis siiski ei vasta siinses blogis avaldatavale ajakirjanduslikule materjalile esitatavatele rangetele kvaliteedinõuetele ja otsustas lugu mitte avaldada. Karm, aga mõistetav otsus.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast Eveli Saue Madshusid on maailmatasemel tippsuusad?

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Kus on probleem. Kas ajakirjanikud ei oska stardiprotokolli vaadata?

Tahtsin selle blogi kontekstis veel lisada, et mulle meeldivad eneseimetlejad nagu Jüri Aarma jt.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

hea anekdoot, nii 10nesse:)

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit ka sa midagi Nõmme Mardist oled kuulnud? Härjal tuleks sarvist haarata kohe, tegemist võib-olla siinsete suusaradade suurima leiuga, nii nagu leiti juhuslikult ülesse Valujev nii võib tulla ka uus Veerpalu. Vt suusafoorumit Nõmme radade kohta.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Muideks, nii leiti Haanja metsade vahelt ka Olle.
Tean isegi leidjaid.

 
At 10:54, Blogger Unknown said...

north face jacket
air jordan 11
true religion jeans
michael kors outlet clearance
louis vuitton handbags
fitflops sale
louis vuitton pas cher
ed hardy tshirts
lululemon outlet
nike store uk
tory burch outlet online
nhl jerseys
marc jacobs outlet
herve leger outlet
cheap canada goose jackets
michael kors outlet store
mulberry outlet
michael kors canada
soccer jerseys
nike uk store
ugg boots sale
canada goose jackets
coach outlet
ferragamo shoes
michael kors handbags
cheap jordan shoes
nike tn pas cher
cheap nfl jerseys
kobe shoes
christian louboutin shoes
the north face outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
fitflop clearance
tory burch outlet
20160812caihuali

 
At 04:38, Blogger chenlili said...

retro jordans 13
new york knicks jerseys
jordan retro 13
louis vuitton outlet online
canada goose outlet
canada goose outlet
michael kors
nfl jerseys wholesale
kate spade outlet
true religion jeans outlet
seattle seahawks jerseys
ugg boots
coach outlet
cartier watches outlet
ugg uk
jordan 3 white cenment
coach outlet store online clearances
vans shoes
coach factory outlet online
cheap true religion jeans
louis vuitton
pittsburgh steelers jerseys
kate spade handbags
abercrombie and fitch outlet
seattle seahawks jerseys
coach factory outlet
adidas uk
louis vuitton
rolex watches for sale
louis vuitton borse
ugg uk
coach factory outlet
adidas nmd
ralph lauren polo
louis vuitton
nike air max 90
michael kors outlet
louis vuitton outlet
ugg italia

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803

canada goose jackets
mlb jerseys
moncler jackets
air jordan 8
michael kors handbags
asics shoes
pandora jewelry
moncler online
polo ralph lauren


 

Postita kommentaar

<< Esileht