teisipäev, detsember 14, 2010

Pullerits: Kuidas treenides surmasuust pääseda?

Ain-Alar Juhanson, Eesti viimaste aastate parimaid triatleete, alustas koolipoisina Paides innuga suusatreeninguid. Aga ei läinud kaua, kui tuli hoogu maha võtta. Külmetushaigus puges ligi. Ja külmetus tekkis ilmselt seetõttu, et immuunsüsteem oli nõrgenenud. Immuunsüsteem oli tõenäoliselt nõrgenenud seetõttu, et ta oli koos endast vanemate poistega treeninud. Endast vanematega pundis harjutamine tähendas aga seda, et ta oli harjutanud ülemäära kõvasti.

Nii ei jäänudki muud üle, kui teha treeninguisse kaheks nädalaks paus. Muidu oleks ta end läbi kärsatanud.

See, mis juhtus noorpõlves Juhansoniga, ainsa sajakilose mehega, kes suutnud võita Ironmani ehk täispika triatloni maailmatasemel võistluse, on väärt õppetund igale spordisõbrale: liiga tugevasti treenides ei saa enamasti tugevaks, vaid tulemuseks on pigem ületreening. Siis annabki tervis järele, tekivad unetus ja isutus ning tagatipuks südamehäired.

Kui teha kas või väike ring Eesti suusaradadel, siis näeb, et ületreeningu oht kummitab paljusid harrastajaid. Talv on alles saabunud, aga sõidutempo on paljudel juba kosmiline. Arusaadav, et kui harjutada töö ja pere kõrvalt õhtustel nappidel tundidel, kannustab soov võimalikult kiiresti võimalikult suur treeningtöö ära teha. Aga sedasi, alalõpmata gaasipedaal põhjas harjutades, ei jää piisavalt aega koormuse seedimiseks. Tasub teada, et tugevast treeningust taastumiseks võib kuluda kuni 48 tundi. Ent kui eelmisest koormusest väsinud organismile anda uut kormust, ei maksa imestada, et tulemused üldsegi enam paraneda ei taha. Hullem veel: tulemused võivad hakata allamäge veerema.

Ain-Alar Juhanson juhendab ligi poolesajaliikmelist harrastajate gruppi, kus pühendunumad treenivad nädalas viis-kuus korda, kokku 10-15 tundi. Andkem neile au – see on väga suur koormus. Aga ükski tema hoolealustest, kinnitab Juhanson, pole ületreeningut veel tunda saanud. Teadagi, miks: sest nende tegemised on ju asjatundja kontrolli all.

Aga enamik inimesi harjutab omapäi. See tähendab, et nad peavad hoolega oma enesetunnet kuulama, kui ei taha end auti treenida.

Tavaliselt on esimeseks ületreeningu tunnuseks raskused õhtul magama jäämisega. Oled väsinud küll, aga und ei tule.

Teiseks kaasnevad ületreeninguga enamasti toitumishäired. Lõpetad trenni, misjärel peaks ju sööma, aga isu pole.

Kolmandaks saab ületreeningut ära tunda hommikuse südamelöögisageduse järgi. Kui see erineb oluliselt tavapärastest näitudest, olete harjutades ilmselgelt ülepakkunud. Ka ebamugavus rinnus või ebaharilik südamerütm annavad märku, et kõik ei pruugi olla parimas korras.

Igatahes kui seesugused sümptomid ilmnevad, tuleb treeninguisse jalamaid paus teha, õpetab Juhanson. Ei, sellest ei piisa, kui lihtsalt koormusi pisut vähendate. «See oleks sama, kui narmokaan otsustab, et võtab lihtsalt doosi pisut vähemaks,» võrdleb ta. Juhanson soovitab vähemalt kolmeks-neljaks päevaks, ehk koguni nädalaks pausi teha. Niisama jalutada, vees sulistada ja kodus oma keharaskusega võimlemisharjutusi võib teha, aga kõik sellest pingelisem on tema väitel kurjast. «Muidu laote väsimuse peale uue väsimuse – ja sealt see ülekoormus tulebki,» lausub ta.

Kõige mõistlikum on ületreeningu tunnuste ilmnedes seada Juhansoni sõnul aga sammud spordiarsti juurde, kes teeb EKG, vereproovi või koormustesti abil täpselt kindlaks, kui hullus seisus olete. Ja nende näitajate põhjal saab ka koostada plaani, kuidas kriitilisest seisust välja tulla, nii et kogu senine ettevalmistus vastu taevast ei lendaks.

Kuldne reegel, tuletab Juhanson meelde, kõlab spordis nii: inimene areneb puhates. Ja paneb innukaile treenijaile südamele – enne kui nende süda üles ütleb: «Pigem puhata rohkem kui treenida liiga palju.»
******Opatija kaldapealne, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kõvad triatleedid Priit Ailt (vees) ja Ain-Alar Juhanson Tartu Auras treeningul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Ain-Alar Juhanson ühe oma õpilase, raadiohääl Kertu Jukkumiga. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Ain-Alar Juhanson augustikuises öös. Foto autor: Karli Saul, Scanpix

22 Kommentaarid:

At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

"Kui teha kas või väike ring Eesti suusaradadel, siis näeb, et ületreeningu oht kummitab paljusid harrastajaid. Talv on alles saabunud, aga sõidutempo on paljudel juba kosmiline"

Miks on vaja ajada sellist "hülge mõga"?

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu argumendid on vigased.
Ain-Alar ei ole treener, vaata treenerite registrit, seal teda pole
http://www.eok.ee/treeneriteregister/index.php?spordiala=45
Eestis kehtivate seaduste järgi, ei või ta treenerina töötada. Mis puutub juttu sisusse, siis seda ületreeningu juttu võib kirjandusest lugeda ja saab ka autorile viidata, siis ei ole vaja tuua argumendiks pseudotreenerit. Järjekordselt pean küsima, Priit, miks sa erialakirjandust ei loe?
Kas lihtsam on igasuguste kontekstist väljarebitud käibetõdede järgi elada?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

"Registreerumine Tartu maratonile käib enneolematus tempos"

"Eilse seisuga on 40. Tartu maratonile registreerunud juba 5840"

"Eile esmakordselt suures koosseisus koos istunud 40. Tartu Maratoni nõukogu- ja korralduskomitee tegi peale põhjalikku kaalumist otsuse tõsta maksimaalset osavõtupiiri 1000 koha võrra ehk 8500 osalejani."

http://maraton.postimees.ee/?id=356866

Mis jääb viimastele rajast alles ja palju hakkab stardikoht maksma enne võistluspäeva? Päris huvitav!

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Peale sellist uudist on juba paari nädala pärast stardikohad otsas ja algab müük kõrgema hinnaga turul. Hinnd oli ju siis odav, et selline tung?

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Käituge minu sõnade,mitte mu tegude järele!

PP

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa nõustuda kommenteerijatega, kes artiklist midagi ei leidnud.
Mina olen ka üks harrastaja, kellel just kõik need sümptomid. Pulss hommikuti 50-60 (varem ikka on olnud alla 50). Unetust ka. Südame piirkonnas on raskust olnud. Ja EKG olevat ka näidanud midagi. Trenni teen just töö ja pere kõrvalt õhtuti. 5-10 t nädalas. Võib-olla peaks vähemaks võtma. Kuid kuidagi ei tahaks. -- Kuigi artikli teave on ka mujalt kättesaadav, on siin see hästi esitatud.

 
At 14:00, Anonymous hd said...

eelmine kutt,ära jama-puhka ja jaluta nädala lõpuni.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Juhansonil pole litsentsi? Aga vaata tema saavutuste loetelu. Poolsada hoolealust on Eesti tingimustes ikka päris palju. Sellega võib juba päris ära elada. Eriti kui Ain-Alar müüb hoolealustele tõenäoliselt ka arvestatavas koguses geele ja toitumisvahendeid.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

14:13 Sinuga nõus, seadusi rikkudes võib ka ära elada. Iseasi kas PP sellist tegevust promoma peab?

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

13:51 Sina oled tegude mees, see mees, kes enne teeb ja pärast mõtleb, kui mõtleb.
Kui Sa tahad tööd efektiivselt teha, mitte niisama aega, energiat ja tervist raisata, siis on mõistlikum ennast enne tegutsemist end harida ja asjad läbi mõelda, mitte jääda lootma, et PP sulle vajalikul hetkel just sulle vajaliku infot lekitab.
Tore, et see nüüdki kohale jõudis, täna Priitu. Kasuta nüüd trennist vabaks jäänud aega enda harimiseks, aga tee seda süsteemselt, mitte nagu siinne keskkond, kus ka aegajalt midagi tarka öeldakse, aga see ei tarvitse õiges kontekstis olla.

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Ma vaatan, et mõni mees muidu kohe kuidagi ei saa, et kui mulle ei õnnestu kraesse karata, sest selles loos olen ma sama hästi kui anonüümne vahendaja, siis kargan kraesse Ain-Alar Juhansonile, peaasi, et saaks kellegi kallal oma keelt, hambaid ja küüsi teritada. Minge nüüd rahulikult peegli ette ja öelge endale valjult, et mina, XY, kas ma olen tõesti selline inimene, kes saab vaimse rahulduse sellest, kes teistele kraesse peab kargama.

Ja huvitav, kui kõvasti mulle nüüd siin kraesse karatakse selle eest, et ma sellele asjaolule tähelepanu võtsin nõuks juhtida?

Minu isiklik arvamus on, et treenigu Ain-Alar Juhanson pealegi neid, kes tahavad tema juures treenida. Täiskasvanud inimesed ju kõik, ise peavad oma otsuste eest vastutama. Igasugune riiklik reguleerimine ei saa olla suurtele inimestele lapsehoidja eest. Lastega, olen nõus, on teine asi - nende kasvav organism on täis rohkem ohte ja pidurdusmehhanismid nõrgemini arenenud.

Minu arvates on see väga teretulnud, kui keegi võtab harrastajaid juhendada. Palju hullem oleks, kui nad omast tarkusest müttaksid ja endast viimast pigistaksid. Toon kas või enda näite: omast peast tehtud mäkkejooksudega ja võistlustahtega rikkusin aastaid tagasi ahhilkad nii, et lõpuks pidin opile minema.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus suurel ringile - mida pidanuks Priit Pullerits teisiti tegema, et oma lähisugulasi ja jüngreid kraesse kargamistest päästa?

 
At 17:58, Blogger Madis said...

Just, Priit, nüüd on see välja öeldud: Ain-Alar on pigem JUHENDAJA.
Treener on minu nägemuse kohaselt atesteeritud juhendaja.
Ja mõnikord on küll tunne, et mõni treener on kehvema tasemega, kui mõni juhendaja.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

"Kui teha kas või väike ring Eesti suusaradadel, siis näeb, et ületreeningu oht kummitab paljusid harrastajaid. Talv on alles saabunud, aga sõidutempo on paljudel juba kosmiline"
Priit, ma ei tea, kas mõtlesid kraesse kargamisena seda, aga ma tõesti ei saa aru, mille alusel sa sellise suvalise väite esitad? Oled vist ka treeneriks hakanud ja selliseks selgeltnägevaks treeneriks, kes teeb väikese ringi ja kohe on pilt nii selge et hakkad kosmilist juttu ajama.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

to hd
Ole meheks hea nõuande eest! tänane päev jäi küll vahele

 
At 06:26, Anonymous white said...

Hmmm...ok ma ei usu nüüd, et siin selline juhtum on aga kui mina lõpetasin spordikooli, siis mul on diplomi peal, et võin olla treener (I aste). Kuid minu nime seal eok kodulehel ei ole. Seega ei pruugi asi nii must-valge olla...

 
At 07:32, Anonymous hd said...

13.51---sel aastal ära kindlasti pulssi üle poole max aja.Läheb külmaks ka -energiakulu suur,parem painuta,venita,ripu,ole vees ja kõik loksub paika.Ära ole kärsitu, taasta oma tavapärane uni ja 50gr punast veini ei tee paha.Häid pühi.

 
At 08:44, Blogger Priit Pullerits said...

Eile õhtupoolikul oli selline tunne, et ei viitsi trenni minna. Küllap paljudele tuttav tunne. Terve päeva oled olnud tööl ja siis mine veel pingutama. Aga ikka läksin. Trenn sai selline:

suusaergomeeter 2000 m - 9.25
sõudeergomeeter 5000 m - 20.56
suusaergomeeter 2000 m - 9.20
jõuharjutused ülakehale ja õlavöötmele - 0:30
sõudeergomeeter 2000 m - 8.35,5
lisaks enne ja pärast jooks, kokku poolteist kilomeetrit

Aktiivne ajakulu 1:26.30

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sina oledki see, kes juba detsembris kosmiliste koormustega harjutab?
Kosmosemutt

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea artikkel! Meeldib see, et Priit on hakkanud vaikselt õigesti mõtlema! Ma tean, mis tähendab ületreeningut saama, kuid mul vedas ma leidsin ka sellest seisundist väljapääsu! Ja ngu artiklis öeldud ei tohiks ületreeningu ajal absoluutselt puhata, vaid rahulikult kõndima väljas! Ületreeningust väljapääs oli raske, kuid kogemus, mis olen saanud väga hea! Aitäh Priidule artikli eest!

 
At 14:48, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, et keegi ka hea sõna mõnikord ütleb.

 
At 08:59, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
soccer boots
coach outlet
nike chaussure
nike outlet
nike huarache
cheap jordan shoes
basketball shoes
off-white clothing
oakley sunglasses wholesale
moncler jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht