neljapäev, jaanuar 13, 2011

Pullerits: Kuidas ma minutiga tulemust parandasin?

Vanal kamraadil Art Soonetsil, tänu kelle lahkusele saan siin täiesti legitiimselt Scanpixi pilte avaldada, on selline ütlemine: "Pidamisega probleemi ei olnud. Pidamist lihtsalt ei olnud." See ütelus kehtis eile täiega.

Kui ma Tartu suusatalve traditsioonilise sarja avaetapiks, 5 km klassikat Tähtvere dendropargis, stardijoonele tulin, tikkusid suusad tagurpidi alt ära sõitma. Olin soojendusringil pidamist proovinud, aga see oli lootusetu. Mis siis, et määrdemees Jaanus Kunts oli mu elu esimese euromäärimise teinud nii, et kõigepealt tegi suuskadele klistiiri (mõned nimetavad seda millegipärast kliistriks) ja siis vedela tahkega katnud. Aga õhkõrn värske lume kiht alt jäisel rajal nullise temperatuuriga on midagi sellist, millest minu jõud ja oskused üle ei käinud. Mõnel teisel aga käisid küll: nägin mitutki ilusa sammuga mäest üles sõitjat.

Aga mul ei tulnud isegi kõige laugemal tõusul kõne alla ühesammulise paaristõuke variantki. Sedasi läksin stardist vastumäge minema paaristõugetega. Keegi, ilmselt Jaak Teppan, hüüdis kõrvalt, et "ära end kohe kinni tõmba!". Väärt hoiatus: mäletan, kuidas aasta tagasi tegin samal võistlusel sama ja kogu järgnev sõit kujunes vägagi valusaks. Andsin kohe tempos targu järele.

Teine tõus, see kõige pikem, oli puhas jooks. Nii palju kui sain, sõitsin paaristõugetega üles, aga seejärel hüppasin raja kõrvale ja tippisin kerge kääriga täitsa tippu välja. Muud varianti lihtsalt polnud.

Kuid ega tasane maa ja laskumised suurt paremad olnud. Klassikajälg käis nii lippadi-lappadi, et kuigi ma kelgu ega bobiga jäärennis sõitnud pole, siis see, kuidas suusad sinna-tänna loperdasid, meenutas kelgu- või bobisõitu ühest renni servast kolksuga teise. Libises küll hästi ja pikalt, selle üle kurta ei saanud.

Alles viimase pika tõusu rajakõrvaline jooks väsitas päris ära. Muidu polnud häda miskit. Lõpuaeg tuli minuti ja 20 sekundi jagu kiirem kui aasta tagasi ning minuti jagu nobedam kui Tour de Suusahullude teisel etapil samal rajal peetud kaheringilise võistluse esimene ring. Kuid 13.40 ei andnud siiski mu vanuseklassis M45 esimest kohta. Kunagine koolivend ja endine Eesti tasemel viievõistleja Aivar Veri oli kolmveerand minutit nobedam - 12.54. Niisiis olin tema järel teine. Igati normaalne tulemus, kui arvestada, et kaotasin endast 19 aastat nooremale Jaak Teppanile ringiga tsipa üle kahe minuti nagu Tour de Suusahullude sõidul vana aasta lõpuski.

Muide, kui keegi väidab, et ma treenin liiga suure tempoga, siis te peaksite nägema Veri treeninguid. Minu arust sõidab ta kogu aeg anaeroobsel lävel ja üle selle. Aga näete, tema tulemused on jõudsalt paranenud. Äkki peaks ka selle aeglase solberdamise ära lõpetama ja korralikult tööle hakkama, enne kui hilja pole?

Neli-viis minutit pärast lõpetamist otsustasin, et lähen veel ühele ringile - et teen teise sõidu vanuseklassi M40 arvestuses. See tekitas korraldajates väikest segadust ja küsimusi. Olin enne juhendist uurinud, aga seal polnud selle kohta sõnagi, et teises klassis sõita ei tohi. Lõpuks jõudsime kokkuleppele, et saan rajale küll, aga väljaspool arvestust.

Üllatavalt kombel ei kujunenudki aeg teab mis viletsaks. Kuigi ma enam täie jõuga sõitma läinud, vaid mõõduka kergusega, et kuus päeva enne Eesti meistrivõistlusi endale mitte liiga teha, sain ajaks ikkagi 14.48. Usun, et heaks ettevalmistuseks enne Mammaste 15 km klassikasõitu olid need kaks 5 km (õigemini küll 4,6 km) lõiku küll.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Küsimus kõigeteadjaile: kes see on? Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Tour de Ski 20 km ühisstardist klassikasõit. Foto autor: Scanpix Sweden
Foto 3: Suusatamine, nagu näha, käib naistele üle jõu. Foto autor: Scanpix Sweden
Foto 4: Tähtvere tänav, mis viib Tähtvere spordiparki. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit nullisuusk oleks pidanud nii mis mühiseb.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas neid "määrdemehi" kavatsed tulevikuski kasutada?

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, kui saad TM sama pidamisega suusad?

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Esimesel pildil on Skiri.

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ja kes on Skiri?

Ja eile polnud asi määrdemeestes, vaid ilmas ja rajas. Nii palju võiks džentelmenlikkust olla, et ei ründa asjus, millest teil täpset aimu pole.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Ja nüüd saime tead ,et eilse ilmaga pole võimalik suuski pidama saada. Ennekuulmatu1! Milleks seda pidamist siis alla üldse pandi, et takistada libisemist?

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Näidatakse pilti, kus peal on Priit Pullerits, ja küsitakse - kes see on? Vastatakse - Priit Pullerits. Selline vastus ei sobi ja küsitakse uuesti - kes on Priit Pullerits?

Mis Skirisse ja määrdemeistrite kvalifikatsiooni puutub, siis nii palju võiks džentelmenlikkust olla, et ei ründa asjus, millest sul täpset aimu pole.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Pulles oleks soovitanud määrdeta suuski :)

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

No aga Priit kujuta ette et sarnane situatsioon oleks Tartu maratoni stardis, ainult et pidamise puudumise asemel oleks meistrid suusad täielikult kinni määrinud- talla all mitmekilosed sulalume pakid?
Mida teed?
Määrdemeistreid pole kusagilt võtta.
Kus on sinu isiklik määrdekohvrike?
Jääb startimatta?

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Kujutage ette, kujutage ette...
Kujutage ette, et ma olen Veerpalu või Northug, mis te siis teeksite? Ma laseks teile laias kaares varba peale, olgu suusad määrimata või mitte.
Ehk mis mõte on neil küsimustel, et kujuta ette, kui...

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Mõte on selles, et selline variant ei ole välistatud, seda on juhtunud paremategi meestega.
See, et PP on Veerpalu, on välistatud. Kas on veel keegi kes vahet ei tee nendel kahel variandil?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Miks püüab Priit Pullerits jätta Andrus Veerpalust halba muljet? Aastavahetuse ajal väitis ekslikult, et Veerpalu tahtis lüüa kaasvõistleja keppi katki ja ülbitses pärast võistlust. Nüüd üritab maha müüa pilti, et Andrus Veepalu kuseb kaasvõistlejate varba peale.

PS Buffi kandjatel ma selliseid sümptomeid täheldanud pole.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

5 km distantsil Dendropargi rajal oleks piisanud õhukesest kliistrikihist (universaal). Tahke määre sinna peale oligi viga (kui sa just esimesena ei oleks startinud).

Teet

 
At 21:45, Blogger dr Holden said...

Mingis mõttes on Priidul õigus, et alati ei ole viga määrdemeistris, vaid ilmas. Näituseks tegime 2007 Vasal õhtul prognoosi järgi suusad valmis (starti oli vaja minna kell 5.30 hommikul, kes siis enam suuski teeb), aga hommikul selgus, et prognoositud -2°C asemel oli hommikul temperatuur üle nulli, lisaks oli veel tulnud kiht värsket lund. Kuis sa enam ümber määrid???

Just sealt on pärit see Soonetsi kild, et pidamisega probleeme ei ole, kuna seda lihtsalt ei ole.

Aga jah, zero-suusk oleks olnud nii siis Vasal kui ka nüüd Priidul tegija.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Pildil on võlausaldajate eest ennast väga aktuaalsesse kostüümi peitnud C.R.Jakobson kes on suure hirmuga Tour de Ski distantsil Maele särgi pikalt püksi pannud ja nüüd poseerib scanpixi fotoreporterile nii, et keegi selle pildi avaldamisel suusablogis aru ei saaks, et tegu on sama mehega kes vaatab vastu ringlusest likvideeritud rahatähtedelt.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Skiri, the official mascotte of the Nordic Ski WC 2013 named parades at the FIS World Cup Tour De Ski in Alpe's Cermins in Cavalese on January 9, 2011. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Jälle metaandmed fotol. aiaiai

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Holden, maratoniõhtul pidamine lasta valmis teha ja siis ilma muutudes loota et asi toimib on pehmelt öeldes naiivne.
Muide olin ka samal maratonil ja panin koridoris täitsa rahuldava pidamise alla.

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

Väljakutse: eks proovige Eesti meistrivõistluste eest oma seitse eurot Spordiklubi Serviti selle kontole üle kanda - 104020019756001 - ja vaadake, kas õnnestub. Mul küll ei õnnestunud.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Et kõik ausalt ärarääkida, siis pean tunnistama, et tänase arvamismängu oravapilt haiseb valimispropaganda järele. Kuna PP ei rahuldunud vastuseks orava nimega, siis loomulikult tekkis minus kange tahe teha uurimustööd. Ja mis ma avastasin.

Orav Skiri on Val di Fiemme maskott juba iidamast aadamast. Ta on Itaalia Dolomiitides asuvas suusakeskuses isegi nii populaarne, et tema ekstreemsuste armastuse auks on nimetatud Cermise mäel üks 200 meetri pikkune 26,5% kaldega tõus orava Skiri nimeliseks - "Jump of Skiri". See tõus on nii karm, et sellel vormistatakse faktiliselt tiitlivõistluste medalid ja tavakönnid kõngevad seal veri kurgus. Kui Jakobson seda kohta arvutivahendusel eestlastest suusahulludele näitas, siis tekkis siinsete funktsionäride peas rida loovaid mõtteid - kõigepealt tekkis Aasia tiigrite eeskujul mõte ühendada 2 karmi asja Dolomiitide oravahüpe ja Aasia tiigrid ühte "Tiigrihüppesse" ja teine väga oluline otsus oli Val Di Fiemmes laste meelitamiseks kasutatava ühe viiest kasutusel olevast maskotist kaaperdamine põhjamaiseks peibutuspardiks. Kuulujutud räägivad tõesti, et pärast Eesti krooni likvideerimist peidab Skiri kostüümis kroonilises rahapuuduses vaevelnud isamaaline tegelane. Kas see vastus on piisavalt põhjalik?

 
At 11:45, Blogger Madis said...

Priit, kas Sa valid alati esimese numbri nimekirjas?
Ei, see pole valimistega seotud küsimus :-)

Juhendis on 2 pangakonto numbrit. Kui üks ei toimi, proovi teist.

 
At 12:11, Blogger Priit Pullerits said...

Valisingi. Aga see ei tühista küsimust, et miks see esimene number on antud, kui see ei funktsioneeri.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

maailm ongi nõnna säätud et teatud asjad jäävad osade inimeste jaoks arusaamatuteks. minu jaoks on siiani mõistetamatud mitmed seigad PP elu ja töö juures. kui neid siin küsida, siis PP kustutab kommi ära.

 
At 13:38, Blogger Madis said...

Mina sain tulemuse sellise:

Saaja konto number ei vasta standardile!

Sellest järeldan, et juhendisse on sattunud vigane number. Kas siis SK Serviti või Suusaliidu käe läbi, jäägu Sinu uurida.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kaotasid kirjeldatud võistlusel Teppanile 6,5 % võrra vähem kui eelmisel aastal, see tähendab, et sõitsid 43 sekundit kiiremini.
Tubli tulemus!
TMaratoni kohta teeb see 10 minutit väiksemat kaotust võitjale võrreldes mullusega. Sajandale kohale kaotasid eelmisel aastal 6 ja pool minutit. Kümme minutit parem aeg annab 78. koha.
Kas TM on kohta saja hulgas oodata?
T

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh väga vahva ja optimistliku ja positiivse suhtumise ja prognoosi ja küsimuse eest! Aga arvan, et ei maksa siit liiga suuri järeldusi teha. Oleks spordis kõik nii lihtne ja loogiline, nagu matemaatikas...

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

PP kirjutab kolmanda pildi selgituseks, et suusatamine, nagu näha, käib naistele üle jõu. Mõnda kohalikku ajakirjanikust spordiässa ei lastud startigi. Kardeti, et teeb endale äkki viga.

 
At 05:08, Blogger Unknown said...

adidas nmd
adidas superstar shoes
michael kors handbags
yeezy boost 350
yeezy shoes
harden shoes
michael kors outlet store
yeezy boost
nike roshe run
adidas neo
320

 
At 05:19, Blogger jeje said...

yeezy boost 350
nike zoom
longchamp handbags
converse shoes
nike roshe run
curry shoes
adidas stan smith men
basketball shoes
adidas yeezy boost
hogan outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht