esmaspäev, jaanuar 10, 2011

Pullerits: Kust maratonideks jõudu saada?

Paljud mehed uhasid juba novembri lõpus ja detsembri algul päevast päeva suuskadel ning juurdlesid, et huvitav, miks nad küll mind rajal ei kohta. Või kui kohtasid, siis haruharva. Nad ei teadnud, et tegin sellal vajalikku salatrenni. Nimelt - jõutrenni. Asi on selles, et ükskõik millist vastupidavusala te harrastate, ei maksa häid tulemusi loota, kui jõusaalist kaarega mööda käia, pani mulle südamele Ott Kiivikas, 11-kordne Eesti meister kulturismis.

Ott, kui sageli ja millises ettevalmistusperioodi etapis peaks vastupidavusala harrastaja jõusaalis käima?
Põhiettevalmistus peaks toimuma 2-3 kuud enne neid võistlusi ja rahvaspordiüritusi, kus soovitakse erialast vormi realiseerida. (Siit ka vastus neile, kes imestasid, miks nad mind novembri lõpus ja detsembri algul nii väga suuskadel nägid. - P.P.) Samas on soovituslik ka siis, kui on käimas aktiivsem erialane treeningperiood, kanda 1-2 korda nädalas jõusaalis hoolt oma lihaskonna eest. Sest ega sportlik üldfüüsiline vorm püsi peale 2-3 kuud järgmised 9 kuud. Selleks, et taset hoida, peabki vahepeal jõusaali külastama.

Kui palju peaks jõusaalis arendama just neid lihaseid, mida konkreetselt vaja läheb – nagu näiteks jooksja puhul jalgu – ja kui palju peaks tegema üldkehalist ettevalmistust?
See kõlab mulle kummalisena, kui vastupidavuala harrastaja loetleb ette, milliseid lihaseid tal on vaja ja milliseid mitte! Ükskõik mis spordialaga te tegelete, saab koormust terve keha. Loomulikult on lihasrühmi, millele ala spetsiifikast lähtudes langeb suurem koormus, kuid üldettevalmistaval perioodil ja ka jõusaali külastades peaks treening hõlmama ikkagi kogu keha. Mõistlik on kasutada palju baasharjutusi, mis iseenesest kaasavad töösse valdava osa lihaseid.

Jõutrenn tikub muskleid kasvatama, vastupidavusaladel ei ole see aga soovitav resultaat, sest lihas vajab ju distantsil palju hapnikku. Mida teha, et mitte musklisse minna?
Millegipärast kardavad vastupidavusalade tegijad nende lihaste teket nagu tuld. Kui see nii lihtne oleks, siis oleksid kõik vähegi jõusaalis käivad inimesed «kapid». Aga vaadates, mis jõusaalis toimub, siis näen üksikuid inimesi, kelle kohta üldse võib öelda, et neil on märkimisväärne lihaskond.
Vastupidavusalad ei lasegi suurematel lihastel tekkida, sest kestev punases ehk anaeroobses faasis harjutamine lagundab lihaseid kiiremini kui miski muu treening. Pealegi, ainuüksi jõutreeningust ei piisa, et saavutada märkimisväärne lihasmassi juurdekasv. Selleks on vaja ka piisavalt teadlikku toitumist, mida kahjuks paljudel vastupidavusalade inimestel ei ole. Üks põhjusi on ka see, et vastupidavusalade tegijad kardavad valku süüa, arvates, et valgud panevad lihased kasvama. Eks need soodusta seda küll, aga pigem aitavad pärast treeningut lihastel paremini taastuda.
Sel lühikesel perioodil, mis üldettevalmistuse käigus jõutrenni tehakse, areneb organism valdavalt lihasesiseste ja vaheliste koordinatsioonimehhanismide täiustumise arvelt.

Kuidas leida optimaalsed raskused ja õige korduste arv jõutreeningul?
Ühest ja kindlat treeningmetoodikat ei ole vastupidavusalade puhul välja kujunenud, küll aga on selge arusaam, et vastupidavusala treenija peaks oma erialast lähtuvalt tegema jõusaalis pikemaid seeriaid, nii et korduste arv oleks 20–50. Tegelikult on nii, et selline korduste hulk, eriti kui see sooritatakse maksimumpingutuse lähedal, stimuleerib kõige paremini sarkoplasmaatilist hüpertroofiat ehk lihase kasvu… mida ju vastupidavusharrastaja ei soovi. Ka kulturistide seas on ütlemine, et kui lihasmassi kasvuks tavalised 8-12 kordust seerias ei toimi, tee 20-50 kordust, kohati isegi 100, ja vaata siis, kuidas lihased kasvama hakkavad.
Seega oleks minu soovitus teha kordusi vahemikus 5-8, kuid puhkepausid seeriate vahel ärgu olgu pikemad kui 20-30 sekundit. Selliseid seeriaid tehes arendate nii jõudu kui ka vastupidavust, sest pulss on korralikult üleval kogu saalis oldud aja. Selliseid seeriaid võib ka 10 tükki järjest teha.

Kas jõutreeningul peab särk seljas leemendama või võib osa aega julgelt jutu puhumisele kulutada?
Treeningmetoodikaid on erinevaid ja ühe või teise eelist ei saa mõõta ainult selle järgi, millisel puhul on särk seljas rohkem märg. Ka rahulikumal treeningul võib olla arendav iseloom ja vastupidi: liigne rahmimine ei pruugi alati olla kasulik.

Mis moodi on mõistlik enne jõutreeningut toituda ning kui palju jõutreeningu ajal juua?
Joomine nii enne trenni, selle ajal ja peale trenni on individuaalne, st ei ole mõtet anda kellelegi ette kindlat kogust, mille ta peab treeningu jooksul ära jooma.
Oluline on see, et trenni ei mindaks tühja kõhuga. Treeningu ajal tuleb tarbida vedelikku, eelkõige vett vastavalt oma keha vajadusele. Pärast trenni oleks mõistlik käivitada taastumisprotsessid: selleks sobib hästi mõni taastusjook, kus süsivesikute ja valkude suhe on 3:1. Süsivesikud taastavad energiavarud ja valgud peatavad lihaste lagundamisprotsessi, mille me treeningu käigus esile kutsusime.

Jõutreening on võrdlemisi nüri ja väheemotsionaalne. Kas on nippe, kuidas seda endale meeldivamaks muuta?
Sõltub, kelle jaoks on see mitte-emotsionaalne tegevus! Ega ma muidu jõusaalis 17 aastat järjest ei käiks, kui seal igav oleks. Kõik on suhteline: ühele ei sobi viis tundi rattasadulas istuda, teisele jällegi jõusaalis.
Kuidas muuta treening emotsionaalsemaks? Treening on loominguline protsess ja kui hoida liialt raamidest kinni, st teha kindlaid väljakujunenud harjutusi, seeriate arvu ja kordusi, siis ongi trenn igav. Muutke oma kavasid, tooge sisse uusi harjutusi, ärge kartke raamidest välja vaadata – siis on iga trenn huvitav.

Pärast jõutrenni kipuvad lihased valusaks ja kangeks jääma. Kuidas seda probleemi kõrvaldada?
Lihaste valulikkus peale füüsilist koormust ei ole ainult jõutreeningus esilduv nähtus. Seda tekitab piimhape, ükskõik spordialaga te ka ei tegeleks.
Mida harvem jõusaalis käite, seda tuntavam on ka lihaste valulikkus järgmistel päevadel. Kui käite regulaarselt, siis organism üldjuhul harjub sellega. Selleks tulebki aeg-ajalt treeningmetoodikat vahetada, et mitte lasta organismil koormusega kohaneda.
Taastumist kiirendavad venitamine, massaaž ja õige toitumine.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Ott Kiivikas näitab taset. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 2 ja 5: Naised valmistumas fitnessi võistluseks Venemaal Krasnojarskis. Fotode autor: Reuters/Scanpix
Fotod 3, 4, 6 ja 7: Naised valmistumas etteasteks fitnessi MMil Budapestis eelmise aasta novembris. Fotode autor: Reuters/Scanpix

23 Kommentaarid:

At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

kuidas ja kui palju käivad ntx loskutov ja koshelev jõusaalis? ok, koshelev saab maa all omajõutrenni kätte. a kas losku kislovodskis ja tiidrek nurme kusagil keenias pärapõrgus istuvad jõusaalis?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

kindlasti kasutavad/kasutasid ka nemad jõusaali - jooksualadel on olulised keha asendi hoidmine, et ära ei vajuks pika pingutuse ajal. Selleks vaja tugevaid kerelihaseid - selg/kõht, puusad, eriti tagumikulihased. kindlasti kia jalad. jooksja "jõutrenni" hulka võiks tegelikult arvata ka igasugused hüpped, mis tugevdavad samuti lihast.

Üks lause PP jutust jäi veidi kripeldama:
"Vastupidavusalad ei lasegi suurematel lihastel tekkida, sest kestev punases ehk anaeroobses faasis harjutamine lagundab lihaseid kiiremini kui miski muu treening."
enamasti soovitatakse ja ka paljud järgivad - vastupidavusaladel arendavad vastupidavust ja väga palju "punases" ei ole. Punases harjutamine peaks ikka lagundama neid lihaseid, mis sel ajal töös on? Pigem ollakse äkki tugeva jõutrenni ajal mõnda aega punases?

 
At 12:57, Blogger Madis said...

Minu jõutrenn sellel talvel on olnud vahelduvkühveldav lumerookimine tasasel maal ja tõusudega katustel. Eile näiteks sai tehtud 2 treeningut: üks tasasel, teine katusel.
Uni maitses igatahes pärast sellist trennipäeva ülihästi. Igapäevaste treeningute hulka kuulub veel trepijooks kõrguste vahega ca 25 m.
Kõige parem treener on loodus ise.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Eile likvideerisin katuselt allasadanud laviini tagajärgi. Umbes neli tundi tööd lumelabidaga. Õhtul magama minnes oli mõte: kui mõni lihas hommikul ei valuta, siis olgu tal selleks ka hea vabandus. Kuid polnudki väga hull. Täna suusale, leebes tempos uisku.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Be specific, Priit. Milliseid harjutusi ja kui palju tegid?

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Ott Kiivika juttu ei tasuks kestvusalade puhul minu arust väga tõsiselt võtta. pigem võiksid ettevalmistuse koha pealt nõu küsida näiteks Mati Alaverilt. Sealt saaksid kindlasti väärt ja asjakohast nõu.

 
At 13:57, Blogger Priit Pullerits said...

Väga spetsiifiline ei suuda olla, sest tegin igasuguseid harjutusi, küll aga võin esitada kokkuvõtte:

16. nov. - 15. dets. kokku 15 trenni Arenas.
Sõudeergomeetril 85 km (tavaliselt 6. käik).
Suusaergomeetril 57 km (tavaliselt 7. käik).
Jõuharjutused 4:57.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

keskmiselt seega trennis 6km sõudmist + 4km suuska + 20 min jõuharjutusi. kas nii?

 
At 14:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ju siis nii. Aga keskmistega on see asi, et need ei kajasta midagi adekvaatselt. Või mida püüate siit välja lugeda?

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Sellel üllitisel siin on ainult üks viga- Kiivikase vastused tekitavad rohkem küsimusi juurde kui sealt vastuseid saab.
Alustagem kahest phitõest: 1. ei saa arendada jõudu kui abstraktset mõistet, arendada saab erinevaid jõu komponente (põhijõud, absoluutne jõud, kiiruslik jõud, plahvatuslik jõud, jõuvastupidavus, lihasvastupidavus kui toetuda Ants Nurmekivile) 2. erinevatel treeningperioodidel arendatakse erinevaid jõu komponente, mitte nii, et teen 2-3 kuud enne võistlusi ja siis saan kõvaks
Üks viide http://www.kk.ut.ee/orb.aw/class=file/action=preview/id=438459/kogumik_kokku.pdf

ain

 
At 17:19, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa nõus, Ain. Aga algatuseks ja põhitõdede tutvustamiseks kõlbab ehk seegi. Sest kas ikka kõigil maratonihuntidel oli meeles kuu-poolteist tagasi jõusaalitsükkel teha? Ja kas kõik üldse teadvustavad, et neile oleks seda vaja? See blogi ei hakka mitte kunagi asendama erialast kirjandust, kahjuks. Aga meeldetuletusena mõjuda - miks ka mitte?

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, aga sa korterimehena jääd paljust ilma, mul iga nädal 6-7 tundi tasuta jõutrenni omast käest võtta. Reede tulin näiteks pool üksteist õhtul katuselt alla, laupäeva hommikul ei tahtnud keha suuskadest midagi kuulda, aga kui juba metsa sai, siis oli päris OK. Tegemist siis jõuvastupidavuse või lihasvastupidavuse arendamisega, oleneb pikalt labidat liigutada. Kuskilt blogiavarustest jäi silma, et mõnel mehel on sellel aastal eksperiment- ainult lumelabidaga Tartu maratoniks vormi.

ain

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma käis ise ka ikka suusatamise- rattasõidu-jooksu kõrval ca 2x nädalas jõusaalis üldfüüsilist tegemas, seega selle kiidan ma subjektiivselt hinnates heaks.
Valku peale trenni - kindasti
Aga vastupidavusalade treening anaeroobses faasis????

P

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi enne võistlust mingitel perioodidel tuleb treeninguid ka anaeroobsemaks ajada, tekstist sain ma aru, et seal on mõeldud pidevat treeningut anaeroobses faasis?? Või sain ma valesti aru.
Igatahes, selle jutu põhjal ma küll kulturistidelt vastupidavusala treening nõu ei küsi.
Toitumise kohast võiks küll.
Priit, kui hr Kiivikast veel näed, siis uuri, et mis proteiiniga oleks kõige parem asendada No1 proteiini.
P

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Tõelise vastupidavusala tõelisest jõutreeningust oskab Eestis rääkida ainult Indrek Otsus, kes kulturistina võttis kätte ja lihvis end briljantseks temposõitjaks-jalgratturiks.

Jätke Kiivikas endurance'i koha pealt rahule, ta sobib rohkem igasugu kokasaadetesse ja Maire Aunastega mullu puhuma.

Karl K.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Teame kõik, et õige treening on see kui ühte ja sama sooritust võimalikult palju korratakse. Nagu näha sõna otseses mõttes on see põhimõte kandunud PP piltidesse. Nt blogikandes
"Pullerits: Miks ma pole Alaveri mõjuagent? " on toodud Plitviše looduspargist pilt kosest mis on ka tänase artikli lõppu suratud. Kolm päeva järjest 3.1.11, 5.1.11 ja 6.1.11 tuli 3 pilti järjest ühest teisest sama looduspargi kosest. Loogika põhjal võib arvata, et nüüd tuleb ka kolmas pilt täna näidatavast kosest, kuigi Priidul on kombeks pärast tema järgmise sammu äraarvamist oma käitumist korrigeerida. Mis toimub, kas PP tüütab lugejaid kõikide oma igast asendist lastud klõpsudega või soovib ta 3-te kordusseeriatega võita mingit tähelepanu või on tegu talle tüüpilise lugejate tähelepanu kontrolliga? Või äkki arvab ta, et sedasi on lugejaid võimalik treenida, no aga siis mida - kas mõttejõudu?

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Haile Gebrselassie käib küll jõusaalis. Harjutused on seejuures päris lihtsad ja tempo suhteliselt kõrge:

http://www.flotrack.org/speaker/1555-Haile-Gebrselassie/video/363222-Haile-Geb-WOW-NYC-Prep

Selles osas ühtib Kiivikase nõuannetega. Huvitav ja sisukas artikkel. Hea, et konkreetseid nõuandeid, mitte kulunud tõdesid. Kiivikas on ka fitness-portaalis palju kirjutanud.

Näe, TLÜ suusakoolitusega mõned ei jäänud rahule: http://www.sportinfo.ee/newsid/id/830/
Ilmselt viga selles, et ei olnud piisavalt spetsiifilisi, käibetõdedest sügavamale minevaid nõuandeid.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Anaeroobne harjutamine mitte ei lagunda, vaid kasvatab lihaseid. Kiivikas pidas võib-olla silmas seda, et pikaajalises, tühjendavas vastupidavustreeningus (mis toimub aeroobses tsoonis) organism kulutab kõigepealt ära süsivesikud, siis rasvad, viimasena läheb lihaste kallale.

 
At 13:09, Blogger Madis said...

Tour de Ski viimase etapi ETV kommentaaris jäi kõrva kommenteerijate jutt jõusaalitreeningutest suusatajate seas. 2-3 päeva enne olulisi starte käiakse tugevat jõutrenni tegemas.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

No nii, hakkab looma, winners strategy on peagi paigas. Alaveri metoodika järgi tehakse 4 päeva enne olulist starti tugev kontrolltreening. Kui Madis õigesti aru sai, siis järgmisel-ülejärgmisel päeval rassitakse jõusaalis. Päev enne starti antakse verd ja vastavalt näitudele joostakse/juuakse, et üleüldse starti saada. Mis veel? What do I miss?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

"Vastupidavusalad ei lasegi suurematel lihastel tekkida, sest kestev punases ehk anaeroobses faasis harjutamine lagundab lihaseid kiiremini kui miski muu treening."
Seda võiks tõlgendada nii, et anaeroobne töö lagundab lihasrakke ja vastupidavusala tegijad töötavad selle tasemel regulaarselt (võistlused ja treeningud), järelikult esineb nende töös lihaseid vähendav osa ja lihasmassi liigne kasvamis ohtu neil ei esine, pigem vastupidi.
Samas jõutreeningu tegemisel lasta ennast nõustada raskejõustiklastel peab omama piisavat ettevalmistust treeningu alal, et sellest ka kasu saada. Igaüks kiidab oma. Võiks küsida ka näiteks vibulaskja käest, mida treenida, saab ka abi, iseasi kellel sellest tolku on.
PP jõutreeningust: sõudmine ja suusatamine ei ole iseenesest jõutreening nagu ei ole seda ka jooksmine, vahet pole kas teed seda lumel, vees või ergomeetril.

"Sõudeergomeetril 85 km (tavaliselt 6. käik).
Suusaergomeetril 57 km (tavaliselt 7. käik)."

 
At 21:36, Blogger Andres said...

Olen proovinud sellist meetodit enne klassikalises stiilis võistlust (distants oli 15 km), et tegin esmaspäevast reedeni peale iga suusatrenni 100 kätekõverdust (5x20) ja keskmise raskusega kangiga rinnalt surumist samuti 100 korda (5x20). Laupäeval oli puhkepäev ja pühapäevasel võistlusel üks elu parema tulemusega ja väga kergelt läinud võistlus. Seal oli kohe igati tunda, et jõutrenn mõjus väga tõhusalt.

 
At 22:44, Blogger yanmaneee said...

kyrie 6
100% real jordans for cheap
yeezy shoes
golden goose
yeezy boost 350 v2
lebron 18
curry 7
kobe shoes
stephen curry shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht