esmaspäev, jaanuar 17, 2011

Pullerits: Mis õudus ootab Eesti meistrivõistlustel?

Käisin eile Mammastes Eesti meistrivõistluste eelluurel. Lühidalt öeldes: see ei ole mingi Tartu dendropark. See ei ole ka Haanja. See ei ole isegi mitte Tehvandi. See on tont teab mis. Kui Andrus Veerpalu seal starti ei tule, nagu mu hea sõber ja eilne autojuht Art Soonets, Scanpixi fotoagentuuri juht Baltimaades, oli kuulnud, siis ma ei imesta, et ta ei tule. Ma ka tema asemel ei tuleks.

Algul sõitsime matkajate 5 km ringi. Umbes 11 külmakraadi. Täitsa mõnus. Ausalt öeldes arvasin, et nii kerget rada sportlastele ei tohigi pakkuda. Ja ega pakutagi.

Kui saime teada, kust läheb Eesti meistrivõistluste 5 km pikkune rada, muutus pilt kardinaalselt. Lausa kriminaalselt. Lausikut jäi järele minimaalselt. Sõidutõuse on minu arust ainult üks. Aga eriline maiuspala on too tõus, mis ootab 5 km raja keskel – see meenutab pisut Haanja maratoni seinatõusu 5 km enne lõppu, aga erinevalt Haanja maratoni seinatõusust oli keegi sinna jälje ka sisse lõiganud. Tahaks näha, kes sealt üles sõidab.

Meil oli igaks juhuks kaasas ka Leho Rips, traumatoloog-ortopeed, kõva rattasõitja nagu Soonetski. Ta proovis, mis tunne on toda tõusu maksimaalse hooga võtta. Käärsammuga ikka, mitte jäljes. (Meie Soonetsiga astusime kääri.) Kui ta üles jõudis, siis tunnistas, et pilt tahtis silme eest kaduda. Ent see polnud veel kõik.

Kui üles saadud, tuleb ka alla saada. Ja see on hoopis hirmsam. Ühel eelmisel laskumisel, kus on paremkurv, olin juba ettevaatuse mõttes sabapidurit kasutanud. Aga see laskumine tundus veelgi kohutavam. Sõitsime kõik sahka alla. Sellegipoolest läks hoog nii suureks, et kohe andis tunda minu füsioloogiline eripära: hoolimata prillidest täitusid silmad veega, nii et raske oli midagi näha. Suurivaevu õnnestus valli sissesõitu vältida.

Ja siis tuli kohe uus tõus. Ikka käärtõus minusugustele. Seejärel väike pööre ja laskumine. Oi, kuidas ma ponnistasin, et järjekordses paremkurvis taas püsti jääda. Kuidagi ikka õnnestus. Pärast sain aru, et viga oli kurvi sahaga sisenemine. Oleks pidanud suusad paralleelselt hoidma ja pidurdama-pöörama nagu mäesuusataja.

Siis mõnisada meetrit tasasemat maad ning enne staadionile jõudmist veel üks käärtõus. Ja staadionile laskudes terav pööre paremale, õnneks talutava hoo pealt.

Kui olime ühe võistlusringi ära sõitnud, sain Soonetsist ja Ripsist aru, et ega see neile ka meeldinud. Nad vaatasid mind muigvel näoga ja nentisid, et võistlusel tuleb seda õudust kolm korda läbi teha. Muidu ei saa 15 km täis. Siis pärisid, kas tahan veel ühe ringi teha. Ega eriti tahtnuks, aga peab. Pean ju enne teisipäevast võistlust rajaga tuttavaks saama. Niisiis läksime uuele ringile.

Siis ilmnes, et pidamismääre hakkas teralis-jäisel lumel alt ära kuluma. Kurvidega sain küll paremini tuttavaks, aga ma ei kavatsegi salata, et see kõige järsem laskumine ajab hirmujudinad nahka. Kui veel võistluse ajal jalad pehmed ja hing niidiga kaelas ka on, siis on ettearvamatu, mis seal juhtuda võib. Igatahes teeks korraldajad suure vea, kui nad minusuguse enne starti laseks, kui kõik litsenseeritud sõitjad lõpetanud on.

Ma saan aru, et telepilt on enamasti petlik, aga nii keerulist ja ohtlikku rada nagu Mammastes ees ootamas ei ole ma küll üheski teleülekandes nägema juhtunud. Võib ju olla, et kaamerad kõige kohutavamatesse kohtadesse piiluma ei küüni või oskavad ässad oma hea suusavalitsemise ja sõidumeisterlikkusega vaatajad lihtsalt ära petta – aga see pole minutaolistele harrastajatele mingi lohutus.

Tänahommikused ilmaolud – jää, vihm ja jää –, kui need radikaalselt ei muutu, muudavad homse võistluse košmaarseks. Libisemine saab olema pidurdamatu ning pidamine olematu. Kui ilmastik ei normaliseeru, oleks minu arvates korraldajaist vastutustundetu vähemasti harrastajate võistlusele too ohtlik laskumine sisse jätta. Litsenseeritud sõitjate eest ei oska kosta.

Vaatasin just ka osalejate nimekirja - jeerum, ma olen seal pikalt kõige vanem. Vanuselt järgmised on sel hooajal meeletu arenguhüppe teinud harrastaja Arvi Suurpere (-5 a), kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu (-6 a) ja MM-hõbe Jaak Mae (-7 a).

Niisiis, resümee. Vähemasti neli tõusu on sellised, mida tuleb käärsammuga võtta, neist üks eriti pikk ja järsk. Peaasi on mitte rabelema ja jooksma hakata, vaid säilitada rahu ja väärikus. Laskumistel, eriti sel pikal, on sahk hädavajalik abimees. Aga ei pruugi suurt päästa, kui rada on jäine. Igatahes ei ole laskumised kohad, kus aega võita; need on kohad, kus end ja varustust säästa. Isiklikult kardan toda ohtlikku laskumist rohkem kui tõuse – üles ikka kuidagi saab, aga allatulek ajab südame saapasäärde. Esimene ring tuleb kindlasti tagasi hoida, muidu inimliku enesetundega lõpuni ei jõua (ehkki pole kindel, et selgi juhul jõuab). Aga kui tuleb tõesti sula ja kui rada läheb jäiseks – sel juhul, kardan, et mu kujutlusvõime tikub küll jänni jääma, et mis siis saab.

Lühidalt: minu arvates on Mammaste 5 km võistlusrada harrastajaile mõrvarlik. Soonets ja Rips ütlesid, et nemad küll mingil juhul starti ei läheks.
*
Ja nädala tsitaat tuleb kolumnist Vello Vikerkaarelt laupäevase Postimehe arvamusrubriigist:
«Loomulikult ei riietu mitte kõik Eesti ajakirjanikud hooletult. Kui kohal peaks viibima Priit Pullerits, Priit Hõbemägi või Sirje Rank, on nad kindlasti riides professionaalselt nagu nende välismaised kolleegid, keda C-SPAN näitab härra Obamat küsimustega pommitamas.»
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1-4: Eesti noorte meistrivõistlused Holstre Pollis. Fotode autor: Joosep martinson, Õhtuleht/Scanpix

55 Kommentaarid:

At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks on Eestis ainult üks võistlus, mis loeb, Tartu maraton. Ja ainult üks trennirada, ovaal. Oma süü, et enne registreerimist radadega tuttav pole, lasid end orki tõmmata. --- Pintsaklipslased kiidavad üksteist :D

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Nii juhtub kui ainult ovaalil harjutada.
Sattusid rajale, mille läbimiseks peab suusatada oskama.
Soovitus: õpi suusatama(tähtveres suusatamist selgeks ei saa).

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Käärsamm, sahk, sabapidur - memmekas?

 
At 10:16, Blogger Priit Pullerits said...

Parastada on lihtne, aga kas keegi midagi konstruktiivset ka oskab soovitada? Ja kui te ise nii kõvad mehed oma arust olete, miks teid siis homses stardinimekirjas pole? Ise olete memmekad.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

PP - sulle ju soovitatakse enamvähem iga loo kommentaarides... Käi mujal suusatamas.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaariumis on ka varem soovitatud, et lõpeta see km kogumine siin siledas ja turvalises Dendros. Kui oleks näiteks mõned korrad kasvõi Vooremäel käinud (valgustatud 4km õhtuti, 8km rada 250 tõuumeetrit) siis sellist ohkivat ja mõrvarlikku juttu poleks Mammastest kirjutanud.
Oled Tähtvere radadaele, nii kinni kasvanud, et iga uus laskumine on kohe mõrvalik.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Kui suusk normaalselt ära määrida siis minnakse ka oravahüppe mäest jäljes üles. Palju Mammaste tõusunurk nüüd oligi - ainult 15% ähh?

 
At 11:03, Anonymous Ants said...

Sahk tuleks võimalikult ära unustada. Pööramine käib ikka astudes.
Suusaliidu lehelt on kõrgusjooned kadunud
http://www.suusaliit.ee/static/events/2070_Mammaste_EMV_2_etapp_5_km_jaan2011.pdf
Kõrgusjooni näeb orienteerumiskaardilt.
http://www.orienteerumine.ee/kaart/db/kaart/2006050.gif
Esimesed 3 km on ju täitsa mõnus lauge rada. Seal orus 3km kandis on tõesti mõistetamatult järsud nõlvad ja pöörded sees klassika jaoks.
Ilmselt paljud memme räti kandjad tahaks osaleda, kuid tavaharrastajale teisipäeva päeval Põlvasse starti jõudmine on mõnevõrra keerulisem kui isikul, kes on mõnusalt enda palgatöö ja hobi ühendanud.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit tulen homme sulle kaasaelama(parastama)mässeri mäele. Just sinna kuhu käärid üles ja sahatad alla.
Jõudu, jaksu ja julgust homseks.

 
At 11:23, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, seda julgust läheb tõesti hirmsasti vaja. Huvitav, kas mõni neist, kes siin varem sõna on võtnud, on toda laskumist ka jäises rajas sõitnud? Normaaltingimustes, olgu märgitud, sain mina ka sealt alla - aga küsimus on jääs ja vihmas, mis teeb raja ekstrakiireks ja ohtlikuks! Ärge seda tegurit ära unustage. Niisiis, palun alandlikult nõu ja lahket abi, kuidas tänaste tingimustega toda laskumist minusugune alla sõitma peaks.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

10:53 täienduseks - kui suusk rohkem kui normaalselt ära määrida, siis saab laskumisi ka vahelduvtõukega sõita:)

 
At 11:26, Blogger Madis said...

Jah, Priit, kui paljud siinsed külastajad saavad endale lubada teisipäevasel päeval Põlvamaale kohale sõitmist?
Vbl ongi see harrastajate sari lihtsalt üks formaalne väljakuulutamine, kui nädala sees üle 10ne harrastaja ei raatsi starti tulla. Äkki sellele loodetaksegi?
Pärast hea ju öelda: "Näete, andsime võimalused aga pole huvi."

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

"Vooremäel 250 tõuumeetrit"

Hiiglaslik ja paikapanev vahe küll,siledas dendropargiski tuleb 9km peale 185 tõusumeetrit :)

Ei maksa kõike kirjapandut kohe tõe pähe võtta-nii peletatakse lihtsalt võimalikke konkurente .
Homme on teine päev,sula ja lörts ja vilets libisemine ja üks mees "laseb kõigile laias kaares varba peale, olgu suusad määrimata või mitte."

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

EI SAA ARU- Mammaste 5 km suusaraja maks tõus on ainult 30 m ja selle profiili pealt nihuke ähkimine??? Tule mees Piritale ja lase kurviga laskumisest üks kord ilma sahatamata alla ja siis tule ja räägi mis ekstreemsetel radadel kilulinna rahvas trenni teeb! Tänane jutt on küll selline, et tahan memmeräti ja villaste labakinnastega minna loodusesse tööajal tuulutama.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Nagu öeldakse, et kõvemad mehed on stardis ja nännipunnid, kes alati ähivad ja puhivad starti kunagi ei jõua (nõrgad). Taset näitab ikka EMV koht, mitte rahvamaratonid, no ok TM on veel midagi, kuid....!!! Edu Priit!

Ain V

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma pakun et Välbe suudab sind Priit kindlasti kasuliku sõnaga toetada.
Sellest mehest räägitakse jäiste laskumiste legende!

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Välbe kasutab vahel buffi. PP memmekatega ei räägi.

 
At 13:59, Anonymous hd said...

Priit,oled kõvasti füüsilist teinud,tule laupäev sõudeergommeetri võistlustele Tallinnas-ALFA 2011--1000m.Sulle kui vanale keskmaamehele peaks see 3.min.sutsakas köömes olema.sinu vanuseklass 44-59 aastased,oled ilmselt noorim,seega eelis.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Eks PP ole Tähtvere radadega tekkinud täpselt sama, mis mugavus tsoonis treenimisega. PP on oma mugavus rajad Tähtveres, kus juba oma 1000km treenitud. Ja need on nii jala sees, et täitsa loomulik, et iga uue vähegi järsema laskumise ja tõusu ees hakkab peas vasardama.

Eile tehtud 4 ringi 8km Vooreka rajal, see andis juba pea TM tõusumeetreid kokku. Esimesed kaks ringi tuli mõnes kohas sahatada, aga teised kaks sai juba otse alla sõidetud. Võttis vee silma ja ka jala tudisema aga õppida saab kiiresti.

Eks Dendroga ole jah Mammaste ühe tõusu 30 tõusumeertit vähe suurem, samas Vooremäe 60m tõusuga pole erilist midagi.

Voremäel 8km on tõusumeetreid sama palju, kui Kekkose 14km. Dendros 4.5km tõusumeetreid 80m.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

See, et Sa traumatoloog-ortopeedi ligi võtsid, on hea. Raul Ollel olevat 600-700 km koos. Mul on ka 600 km sõidetud. Edu sulle.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes kommentaare tuleb ikka masendus peale küll. Miks nii palju tühja plõksimist ja parastamist. Mõni vend on vist ikka väga pikalt seda PP n.n. nõrkushetke oodanud ja nüüd üliõnnelik, et saab tervele ilmale kuulutada kui kõva ta ise on ja auru täiega välja lasta. Kui te tõesti nii kõvad olete sõitke see EMV rada jäistes tingimustes läbi ja andke siis oma kommentaar. Tundes ise Mammaste radu hästi võin kinnitada, et tegemist on ikkagi vägagi ekstreemse variandiga - ei oleks siin ka Vooremäel või Pirital lõhkumisest kasu olnud. Ja olgem ausad - ei ole see Pullerits ka nüüd kõige viletsam suusavalitseja.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustan, Priit ei võtnud traumatoloog-ortopeedi ligi, Rips käib koos Soonetsiga suusatamas.
Pullerits võeti kaasa.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

See on tore, et PP nõustus ennast väljapoole Tähtveret suusatama viia laskma, on kohe millest kirjutada.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

16:11 defineeri "tühi plõksimine".

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Mees kellel hakkavad jalad värisema juba rattaralli stardis ning pundis sõidust rääkimata, ei saa olla ometi etaloniks Mammaste laskumisest rääkimisel. Selge see, et memm.... Õigetel meestel alles siis veri käima hakkabki kui säärast laskumist näeb. Imelik on kui EMV-d peetaks vähemtehnilisel rajal. Normaalne mees oleks kirjutanud selle lõigu sõnadega vapustavalt lahe, cool, vägev, megakift jne. laskumine! Mitte aga naiste moodi ohkima hakanud, et kuda nüüd, aidake, köki möki stiilis.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Dr Rips oodaku mäe all ja Soonets parem kui seab end lohistiga mootorkelguga sisse mäe peal.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Sa ei kaota midagi, kui osaled sellel võistlusel ajakirjanikuna. Nii oled ühiskonnale kokkuvõttes kasulikum. Arvesta ka, et 45 aastasena ei tarvitse reaktsiooniaeg olla see, mis sellise raja jaoks vajalik. Tööajal ei tohi saa niikuinii võitlejana osa võtta!

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

soeta endale suusamask (a´la Northug) AT Sport peaks neid müüma. Saad silmadest vee jooksmise vähemaks.
terv
Peip

 
At 18:02, Blogger Madis said...

Ja soovitavalt maskil mitu eri värvi varianti "klaase". Homme läheb kollane hästi peale :-D
Ei paista siis need laskumised nii hirmsad selles valguses.

Minul on Rudy prillid (lisaoptikaga), mis hoiavad päris hästi tuule kinni ja väga uduseks ei lähe. Aga kevade poole annavad need lisaoptilised ikka oma udukoguse kätte (vähem ruumi ventileerumisel), kui kiirelt laskumiselt päikselisele tõusule higipull otsa ees rühkima hakata.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Loodame parimat, et PP tuleb homme kuue hulka, siis näeks PP ka Otepääl stardis nädalavahetusel, nii vähemalt lubab Aalver.

http://sport.postimees.ee/?id=373486

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Temperatuuri lubatakse pidevalt plussi jäävat. Ning kui rada ennem läbi freesitakse, siis ehk see asi nii hull ei saagi olema.

http://www.yr.no/place/Estonia/Põlvamaa/Mammaste/hour_by_hour.html

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Miski ei takista sul ajakirjanikuna raja kõrvalt seda sündmust valgustamast. Objektiivselt sinu ettevalmistus ei vasta selle raja profiilile ja ilmastikutingimustele. Küll tuleb paremaid osalemisvõimalusi. Avantürismil pole mõtet.

 
At 22:57, Blogger sk8erboi said...

njaa. eelmine aasta sai umbes samal ajal, ehk nädal-kaks hiljem käidud otepääl, mk rajal sõitmas. jälg oli ca -20*Cle sobivalt pigem jääs. püksisääre laskumisest sai siukse litaka, et all kurvis oli tõsine tegu, et hambad suhu jääksid. uisusuusaga siis. Art ole hää, vea PP järgmisel nädalal kui peaks -10 tulema PP otepääle MK rajale ka, oleks huvitav kuulata sealse raja reportaazhi!

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

to 11.48. see mammaste rada, mida Sinu lisatud kaardil punase joonega näidatud on, pole päris see võistlusrada. see on vaid osaliselt õige ja pirita kurviga laskumine on tehniliselt lapsemäng mõne selle mammaste võistlusraja laskumise kõrval:) olen mõlemaid sõitnud ning kui pirital ei ole tekkinud kordagi mõtet pidurdamiseks, siis mammastes lihtsalt on seda vaja teha:) pirita kurv on sirge tee nende kurvidega võrreldes:) kaardil on kõik lihtsam kui tegelikkuses ja lisaks ei vasta ka tõele:)
samas midagi ülemäära hullu ka seal mammastes muidugi ei ole:) eestikateks just paras rada:)

 
At 22:58, Blogger sk8erboi said...

ps, madis, mis mudeli Rudyle optilised klaasid sisse käivad?

 
At 23:37, Anonymous white said...

Tere suusapere!

Ma olen ise Mammastes mõned korrad sõitnud ja kohe ei tulegi ette, et sellel 5km midagi hullu oleks olnud. Aga ma ausalt öeldes ei tea ka seda võistlusringi. Kui ta läheb mingi nipiga sinna 10km rajale, siis seal on tõesti päris huvitavad laskumised. Ma ise olen suusatanud nii kaua kui mäletan ja pean ennast suht osavaks, kuid siiski võtab ka minul seal täis hooga kurvi läbimine kogu osavusarsenali mängu.

Aga ainus mida ma oskan, Priit, sulle soovitada on see, et proovi kurve läbida astudes. Sellega saad sa oma suunda kiiremini ja täpsemalt muuta, kui sahatades. Kui tundub väga suur laskumine võiksid laskumise alguses püsti sõita käed laiali, et õhutakistus suur oleks ja kiirus nõnda kiirelt ei kasvaks. Samuti tunneta, et oleksid täis tallal ja raskuskese keskel. Ei ees ega taga. Põlvedest veidi kõverdatud.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista, et miks peab samast kosest näitama sarnast pilti 5 päeva hiljem uuesti paar sammu erineva rakursi alt? Esimene näidatud võte oli päris ok, no aga tänane jääb sellele jupp maad alla. Mulle hakkab tunduma, et ajakirjanikul jäi seal staminast puudu ning üritab nüüd läbitud kvaliteetsete võttepaikade vähesust kompenseerida kvantiteediga :) Tundub küll norimisena aga ikkagi!

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit vähkreb praega koikus jalaalabaad sahaasendis niiet hüppeliiges pesast välja kargamas ja suured suured higipullid otsa ees leemendamas.

Ei ole kerge see tippsportlase elu, no ei ole, ei ole... :)

Ilusaid unenägusid soovides,
Une Kati

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Slaalomirada tehakse lihtsamaks ja ohutumaks järsemaid kurve tekitades, siis ei saa kiirus nii suureks minna kui otse alla sõites. Sama on suusarajaga. Loomulikult toimib see ainult siis kui mingi suusaoskus olemas on.
Priit alati on mitu valikut, sõita - mitte sõita, hädaldada - mitte hädaldada. Nagu tuntud koomikud ütlesid: "sõida aga ära mõlise".

 
At 09:59, Blogger Madis said...

Vastuseks sull-ile:
Rudy Tayo
Inspiratsiooni hankimiseks andis Stefania Belmondo. Toona müüs neid Veloplus. Käisin poes mitu korda kiibitsemas ja proovimas (hind oli tollal karm), kuni lõpuks ära ostsin. Esimene paar oli musta värvi, aga kellelgi õnnestus neile peale istuda ja seejärel ostsin tõenäoliselt viimased, mis Eestis müüdi, mis tähendas, et värvi valida ei saanud. Kaasas sellel viimasel komplektil oli kõva vutlar, suusatamise puhul kasutatav kinnituspael ja "higisvamm" prillide ülaäärele. Eri värve klaase sai terve valik ostetud. Enim kasutan lasersinist. Ereda päiksega väga hea.

 
At 14:08, Blogger ek said...

Suusaliidu kodulehel tänase võistluse protokoll väljas. Võrdlesin PP ringiaegu paar kohta eespool lõpetanud ühe teise PP-ga ja jäi mulje, et viimasel ringil jäi Priidul vist sabapidur kergelt peale? ;)

 
At 14:26, Anonymous Gaspar said...

http://www.suusaliit.ee/static/events/2088_2011_MS_EMV_15_kl_tulemused.pdf

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

48% kaotust Veerpalule... Vaasal oleks sellega veel napilt medali saanud, aga kas sellise tulemuse nimel me treenimegi?

Oodata on kirjutist pealkirjaga, "miks ebaõnnestus EMV sõit" või siis optimisti versioon "Mida õpetasid EMV-d".

Aga osavõtt on ikkagi kiiduväärne ning Alaver ütleks, et nüüd alles hakkab vormikõver ülesse nihkuma.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit, sa tegid selle ära!

 
At 16:00, Anonymous V said...

Mõtlemise koht. Mõned PPst Tartu maratonil tagapool olnud mehed on nüüd juba ees. Kus on tehtud viga?

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Seis ei ole paha, kaotus maailma tippudele on väikseim kui see kunagi on varem olnud 15 km klassikadistantsil. Ironiseerijatele niipalju, kui me võrdleme mis tulemusi näitas Pal-Gunnar Mikkelsplass sama vanalt siis on näha, et kaotusprotsent oli temal suurem omal ajal. Meenutage nüüd mitu medalit võitis Pal Gunnar tiitlivõistlustelt, nii te ei mäleta, ma ütlen ise päris mitu oli, seega ei ole need medalid ka mägede taga.
Ma annaks hindeid järgmiselt Veerpalu 4 siit on võimalik veel paremaks minna, Priit 5+ kas midagi enam muuta annab raske öelda niigi on hea juba, Jaak 4 Aivar oi kurja mida see tolik mehega teeb 3 ei 2. Reportaaz on sellega läbi.
Suusa-Mati

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu poolt palju kiidetud Tammjärv tegi sama "õnnestunud" soorituse nagu PP ise.

 
At 16:38, Blogger Priit Pullerits said...

16:14 on vahva reportaaž. Alaver ise? Aga tuleb tegelik reportaaž ka, pisut kannatust, siis saate õiges kohas kommenteerida.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt pool "harrastajatest" poleks viimaseks jäänud ka "meeste" arvestuses. Mis osutab sellele, et need klassid pole eriti selgelt eristatavad ja järgmisel aastal tasuks kaaluda ühisprotokolli.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

"rajal seiras tagasipöördega kurv" - ajakirjanik, mida tahendab, teie meelest, sona 'seirama' , unustame korraks selle lause (saan aru,mida siin moeldakse).
Ja puusuuskade kontroll laskumistel oli (on) ka ilmselt pisut keerulisem, ah?Tousude votmine samuti.
Marko

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Teemaväline küsimus, kus on infot nädalavahetusel toimuva Otepää MK osavõtjate kohta? Tehvandi kodulehel ei ole selle kohta kõssugi.

 
At 08:56, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
off white jordan 1
jordan shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren uk
coach outlet
ralph lauren outlet
nike requin
vibram fivefingers shoes
ugg boots clearance
valentino

 
At 05:30, Blogger jeje said...

adidas yeezy
pandora charms
ray ban sunglasses
football soldes
salomom shoes
nike shoes
coach outlet
kate spade outlet
pandora charms outlet
ray ban eyeglasses

 
At 06:09, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
uggs outlet
canada goose outlet
adidas superstars
reebok shoes
oakley sunglasses wholesale
louboutin shoes
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
golden goose shoes
moncler online

 
At 06:16, Blogger Unknown said...

michael kors factory outlet
nike dunk low
lebron soldier 10
christian louboutin
yeezy boost
michael kors
adidas iniki
kd 10
fitflops sale
tory burch outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht