neljapäev, veebruar 10, 2011

Pullerits: Millest räägivad kahe esimese maratoni tulemused?

Olen unustanud mainida, et alates mullusest kuulub mu Dream Teami ka analüütik. Keegi peab ju tulemused tabelisse panema ja vajaliku andmetöötluse tegema, et näha, kas suund, kuhu toimub liikumine, viib ikka edasi või tagasi või ei vii kusagile. Minu analüütik on Gaspar Sukk, kes pani Viru ja Tamsalu-Neeruti tulemused uhkesse Exceli tabelisse, kust tema väitel näeb, et võrreldes eelnevate aastatega on areng korralik. Või mida arvate teie?Tabeli paremaks uurimiseks klikkige sellele!
******
Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

37 Kommentaarid:

At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Mina isiklikult leian, et kõik sellised analüüsid on Eesti suusamaratonidel mõttetud. Need kaotused võitjale ja muud suhtarvud olenevad liiga paljudest muudest teguritest, et saada enda arengu kohta head infot. Nagu näiteks kui tugev oli antud maratoni tipp ja kas nad sõitsid või puhkasid seal ees. Ilmastikuolud on väga erinevad - nt kiire libisemise korral on paratamatult vahed võitjaga väiksemad jne jne. Ise võrdlen ennast enda taseme meestega, kuigi ka siin on agasid palju. St paratamatult oled erinevatel maratonidel samade nimedega finishiprotokollis lähestikku ning nende edestamine või neile kaotus annab teatud pildi enda arengust võrreldes teistega.

T.L.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Harrastajale on parim võrrelda ennast Priidu järgi.
See on nagu etalon, sõidad Priidust 10-20 kohta ees tavapärasest oled tubli, 10-20 kohta taga oled nõks kehva, veel rohkem taga oled lihtsalt pussi, igast %-did ja muu tippanalüütika on rohkem Alaveri ja tippude teema.
Simple.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et oled otsustanud oma sportimist ka tsipa analüütilisemalt võtta.
Aga arvesta, et andmete tabelisse seadmine pole veel analüüs. Ei ole näha kuidas väide, et areng on olnud "korralik" arvudest järelduks. Põhjendus, et analüütik "näeb" seda, ei ole veenev. Andmeanalüüs on keerukas teema, nõuab teadmisi ja metoodikat. Mõni kommentaator on juba käed püsti ajanud -- igasugused analüüsid olevat mõtetud. Päris nii aga muidugi ei ole. Mõnevõrra paremat pilti looksid tõepoolest võrdlused konkreetsete teiste sportlastega, nagu eelmine kommenteerija ette paneb. Muide: Excel (Exel on suusakepp).

 
At 13:18, Blogger Madis said...

See tabel ei analüüsi minu arvates sportimist vaid tulemust. Põhjus-tagajärg süsteemina ei saa seda siin vaadelda. Järjepidevalt väidan, et Priidu füsioloogilised näitajad on väga head. Koos tehnika parendamisega on võimalik tulemusi veel (hoolimata vanusest ja vananemisest) märgatavalt paranadada.

Naljaga pooleks: üks faktor on veel puudu - spordipsühholoog.
Vähemalt pole näinud mainitavat siin.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

See pole analüüs, vaid statistika.

 
At 13:44, Blogger Priit Pullerits said...

Olen kõigi eelpool sõna võtnutega üldjoontes nõus, v.a Madise väide minu väga heade füsioloogiliste näitajate kohta. Madis, see ei ole nii: üldfüüsis on nõrk, jalad on nõrgad, pöid on nõrk, käed on nõrgad, kerelihased on nõrgad, kopsumaht ja VO2max on keskpärased. Ja ausõna, ma ei räägi seda tagasihoidlikkuse demonstreerimiseks. Isiklikult ei näe küll ühtegi tugevat külge, ehk vaid tahtmine, aga nagu võistlustel on näha, siis on ka ponnistamisvõime paljudel meestel palju suurem.

Millega ma aga igati nõus olen - ja ausõna, ma ei räägi seda enda ego upitamiseks -, on Simple'i ehk 12:55 väide, et mina võiks olla etalon, kelle järgi teised võiks oma tulemust võrrelda. Miks? Sest kui vaatate minu eelmise aasta Estoloppeti tulemusi (v.a Tartu maraton, sest see on üks isemoodi suur võistlus), siis näete hämmastavat stabiilsust. Kohad on vahemikus 79.-96. Kusjuures 96. koht oli saadud haamri tõttu, nii et õigem on tuua välja, et kohad jäävad vahemikku 79.-86. Seega, mul ei ole olnud totaalseid äralangemisi, aga ei ole olnud ka üksikuid imesõite, nagu eelmisel aastal enamik minu masti mehi vähemalt korra suutis. Ma arvan, et olen Estoloppetil olnud seni üks stabiilsemaid sõitjaid, kui panete juurde ka veel tänavused kohad. Nii et tõesti on vist parim lahendus enda sõidu õnnestumisest adekvaatse pildi saamiks teistel võrrelda end minuga. Minu kahjuks ei aita see mul kuidagi ennast teistega võrrelda. Või olen ka ise enda võrdluseks, et näete, tegin taas oma stabiilse tulemuse, vahemikku 79.-96.?

 
At 13:53, Blogger Madis said...

Tõesti, pean jälle korrigeerima. Ei tahtnud kirjutada näitajad vaid mõeldud oli eeldused. Eelmised korrad on sõrmed olnud samuti kiired kirjutama valesti.
Testide poolt saadud VO2max vaidlust pole mõtet siin hakata uuesti upitama. Oma näitajate arvelt võin öelda, et need ei näita kogu tõde.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Alutagusel on ka mõni suurem suusatipp stardis, vaatame mis tulemuse see tabelisse annab.

 
At 14:28, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, tõesti huvitav: kui ma Mammastes kaotasin eestikatel Jaak Maele 15 km klassikas ligi 18 minutit, siis Alutagusel on kavas 40 km ehk planeeritav-oodatav kaotus ei tohiks tulla suurem kui 48 minutit. Kõik, mis on sellest vähem, on puhas võit, eks?

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

"Ega sa neid suuski enam ei vaja?"
"Kuule, laena mulle oma suuski!"
"Palju maksavad?"
-- on tõenäoliselt küsimused, millega J.M., K.T. ja teistel tippudel Alutagusel tuleb rinda pista

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Jätad endale liiga suure taganemis tee, või oled liiga tagasihoidlik. Eelmisel TM kaotasid võitjale 63km pea 45 minutit ja millised tähed seal stardis olid.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et 48 minuti valem õige päris oleks lähenemisena, paned suure kaarega lati alt läbi.
Eelmine aasta kaotasid esikolmikule eesotsas Algo Kärpiga 25 minutit. Rada on oluliselt lihtsam kui Mammastes, pakun ja lisaks ilmgi lubab suures plaanis sarnane -10C tulla nagu mullu. Ehk määrimine on võrreldav. (Mida ei ole Mammaste +kraadidega ja kliistri-trikkidega).
Sa peaks ikka eesmärgiks võtma nii -20 minutit või vähem. 2009 kaotasid Udamile 22 ja pool minutit.(kuigi jah, Udan seal ees pressis koos Tõld Taunoga läbi lähti lükkamata sulalume, aga tagapool jälg läikis ja oli kiirem lipe).
Eesmärk peaks ikka olema pingutama sundiv ja v.o. veid kättesaamatu, kuid seda motiveerivam ta on. Loodan, muidugi, et Sa ei võta ebareaalset eesmärki, näiteks ära võita Alutaguse...:):). AlarS

 
At 15:30, Blogger Priit Pullerits said...

Aga Alar, kuidas oli võimalik Tamsalu üheksas koht? MInu arust tõeliselt imeline tulemus! Mis on edu valem?

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Ega keskmiste jmt näitajate pealt täppisteadust ei teegi. Tendentsi näitavad aga küll. Numbrid tabelis on statistika, aga arvamus, et areng toimunud, on juba analüüsi tulemus. Võib vaielda metoodikate täpsuse, nõrkuste, vooruste üle, aga analüüs on analüüs. Ei pea võrdlema konkreetsete isikutega, sest üldine tase ei kõigu ülemäära palju. Eriti veel tippudega võrreldes, kelle mahud max 10% aastas kasvavad või püsivad üldse samal tasemel.

Suures plaanis tabel näitab, et paaril viimasel aastal on areng seisma jäänud. Pole enam sellist kvalitatiivset hüpet toimunud kui varem. Oma osa võib muidugi olla üldisemas treenituse taseme tõusus rahva seas. Kas tuleb treeningutes midagi muuta või siis konstanteerida, et hiilgeajad on käes. Arvestades PP tehnikaoskust ja tema enda sõnul lihaste nõrkust on PP tulemused suurepärased. Mis need veel olla võiks kui PP tugevaks ja osavaks saaks. PP'le kui spordimehele soovin edu.

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16:11. Kui lubate enda analüüsi otsast kinni võtta, siis omalt poolt märgiks, et tõesti, areng, paistab, et on seisma jäänud. Aga mida see tabel ei kajasta - see on minu vanus. Arvetades, et suvel täitub juba 46 aastat, siis võiks äkki siit esitada analüüsi, et hoolimata pidevast vanuse lisandumisest (ja treeningkoormuste konstantsusest viimastel aastatel) on areng olnud siiski sellest aspektist vaadeldes, et ei ole toimunud taandarengut. Noortel meestel on sellest raske aru saada, kui tervist igast rakust pakatab, aga minuvanused mõistavad küllap paremini, mida ütleb 45-aastase harrastussportlase organism ning lihaskond ja luustik võrreldes selle ajaga, kui oldi 20-40-aastane. Ja kes tahab ikkagi väita, et ei maksa vanuse taha pugeda, siis lugege, mida on Veerpalu vanusest tulenevate tegurite kohta kirjutatud viimastel päevadel ajakirjanduses asjatundjaid tsiteerides.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit, seda v.o. ei kõlba siia kirjutada.
Jäin distantsi lõpul vedeliku puudusesse.
Arvan, et viga oli selles, et jõin õhtul 3 õlut ära - täpselt jagus, aga 4-s jäi puudu :) Seda ei vedelikku ei jaksanud ära laadida enam:)
Tegelikult olid lühikese maa sõitjad ees ning blokeerisid oma risti suuskadega laua täiega ja ei söandanud üksi jääda viimases joogipunktis. Seepärast sõitsin koos Nr-9-ga kaasa - ja mingil määral see õigustas, sest Nr 30, keda me vahepeal eesi ei näinudki /kes läks üksi kuskil poole peal eest ja ma olin pundis toppamas, et kaasa minna/ väsis üksi enne lõppu ära ja saime kuskil 2km enne lõppu kätte.
Aga samas oleksim me nr-9ga ise tagant kiirrongi saagiks jäänud peaaegu, sest tempo vajus lõpus ära. Seega arenguruumi on.
Aga ikka räägi oma eesmärgist ka...
AlarS.

 
At 17:05, Blogger Priit Pullerits said...

Mis moodi on võimalik sõidu ajal nii üksikasjalikku luuret selja taha teha? Ma ei vaata peaaegu kunagi tagasi - sest kui vaataks, kes teab, mis käki endale kokku keeran, ja ega see taha vahtimine ka muud kui närvi mustemaks tee.

Ja mis moodi on võimalik kolm õlu ära juua? See on minu jaoks vaabštšee müstika... On siin kasutamata reserv?

Enda eesmärgist on raske rääkida, kui ei tea, mis vormis teised on. Mul on tunne, et klassikas tuleb terve rida uusi mehi välja, näiteks Tartu suusahulle jt, kes hakkavad võrreldes uisumeestega Alutagusel kõvasti kaarte segama. Ise loodan, et oma stamm-Fischeritega ei teki seekordses standardilmas seda probleemi, et peaks pärast oma suutmatuses jälle süüdistavalt suuskade peale vaatama :)

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Vahel on leidmata reserve ka nii lihtsas asjas, kui suuskade määrimine. Olen selline suht sitt suusamees ja seni sõitsin tavalise ilma floorita parafiiniga. See aasta läksin juba madalfloorile üle ja esimestel suusamaratonidel keskmiselt 20-30 min ajaparandust võrreldes eelnevate aastatega justkui maast leitud:)

L:

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Uuriv ajakirjanik läheb arsti juurde ja kurdab: "Mul on vähk."
Arst teeb analüüse ja ütleb mehele: "Vähki Teil me ei leidnud, aga Teil on neerukivid."
Uuriv ajakirjanik: "Aga kas Te kivi alla vaatasite?"

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Õlu nagu muugi alkohol on ju diureetik ehk vettväljutava mõjuga (pissima ajav). Tekitab organismis vedelikukaotust.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

... st pissitakse rohkem vedelikku välja kui õluga sisse joodi.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Madise mõtte toetuseks.
Olen näinud Su sõitu, Priit, nii mõnelgi korral. Minu hinnangul jääb Sul puudu võimsusest (mina mõistan siinkohal jõud x kiirus).
vastupidavust, visadust jm. jätkub Sul, hoolimata Su vastuväidetest nii, et jääks ka teistele.
Soovitan otsida eok kodulehelt üles Ants Nurmekivi õpiku ja leida sealt endale harjutused.
kujuta nüüd ette, et iga tõuge oleks promillikene kiirem ja sooritatud promillikese võrra suurema jõuga.
Usun, et need promillikesed arengut oleksid saavutatavad ka Sinu vanuses, seda enam, et alguspunkt asub üsna madalal.
Teine igavene teema on tehnika. eriti vabastiilis. kui tõuge läheb mõne kraadi võrra võssa, oled jällegi neid väärtuslikke promille kaotanud.
Kolmandaks, veidi raskemini saavutatav osavus ja oskus raja kõikumisi ja kaldeid ning tõusu laskumiste üleminekuid enda kasuks kasutada. Hoida võimalikult suurt hoogu, selleks on vaja oma rütmi ja tehnikat pidevalt korrigeerida. Mulle tundub, et need kohad on Sulle takistuseks.
Soovitus - mine Jaak Teppani Suusahullude tehnikatreeningutele ja osale seal pidevalt.
Ja õlu Priit, on elu ;)
päikest
Peip

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Hinda ka, kas oled targemaks saanud? Intellektuaalselt arenenud? Kas mõistad suusatamist nüüd paremini? Tõenäoliselt oled, ja mitte vähe. Mina käin jõusaalis, seal on küll u 40% selliseid, kellel intellektuaalse arengu lagi selgelt näha, et väga madalal.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

PP peab vist nüüd ruttu veel kiirendusi harjutama hakkama, sest tasuks stabiilse esinemise eest esisajas on Alutaguse stardiprotokollis antud koht teise gruppi???

 
At 22:49, Anonymous Olavi said...

Statistikat ikka tasub pidada küll. Küsimus on tegelikult ikka selles mis numbreid sinna exelisse kokku kirjutatakse. Priidu eksponeeritud tabel omab pigem "kroonika" väärtust, mille kaudu hiljem hea meenutada sündmuste olustikku. Sportliku vormi dünaamikat on sealt tõesti keeruline aduda. Ise olen juba mõnigi aasta ühetaolise metoodika järgi treeningulogi pidanud. Parima ülevaate vormist annab siiski võrdlus omatasemeliste seltsimeeste tulemustega nagu eespoolgi välja öeldud. Üheselt mõistetav korrelatsioon treeningu mahtude ja tulemuste vahel on selgelt olemas. Kuivõrd Priit on just selline seltsimees, kelle tulemusi ikka jälginud olen, siis olen alati huviga lugenud just neid Priidu kirjutisi, kus treeningutest juttu tehakse.

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest väga hea tabel kui seda saab onlines oma käega katsuda. Ses suhtes Gasparilt tubli töö, kiitus :)Fotona on tabel kahjuks tapeedi väärtusega ja väga raskesti loetav ning sweetõttu ei oma see isegi statistilist väärtust. Aga noh, kui norida, siis antud olekus on Dream Teami töö tulemuseks vaid dream, ega Priit siit iva ise ei oska välja võtta, keegi peab ka selle töö ära tegema! Asjatundjana selles osas nõustun eelkirjutanute arvamustega.

 
At 08:28, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, aga tule ise treeneriks! Jaak Teppanil on hoolealuseid kümneid, tal pole ka parima tahtmise juures piisavalt aega minuga tegelemiseks. Eriti arvestades minu puuduste rohkust.

Aga 126. stardinumber Alutagusel on loomulikult üleriigiline skandaal. Ma ei ole kahel viimasel aastal kordagi esisajast välja jäänud, ja nüüd siis "õnnistatakse" seesuguse tümakaga. Ma arvan, et nüüd tuleb tõsiselt seda üritust vist boikoteerida. Vaikida näiteks olematuks. Loomulikult jääb korraldajatel veel ligi 24 tundi oma viga märgata, tunnistada ja korrigeerida. Süsteem lonkab ikkagi kahte jalga, kui näiteks Võrumaa mees Tarmo Mõttus, kes sel aastal maratonidel veel jalga valgekski pole saanud - seega puudub meil vähimgi ülevaade, milline võiks olla tema vorm -, stardib numbri alt 27. Ja ma ei räägi ainult endast. Näiteks Teet Jagomägi on ka Mõttusest ligi poolsada kohta tagapool.

Kokkuvõtvalt: minu arvates ei ole Estoloppeti stardinumbrite jagamine demokraatlikule riigile kohaselt läbipaistev ning vajab tõsist sõltumatut auditit.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kehvema ettevalmiatusega meestel peabki händikäp olema,et üritus põnev oleks, isegi golfis on see nii. Tõekomisjon on nüüd rääkinud, edasi palun sportlastel vait olla ja trenni teha.

 
At 10:00, Blogger dr Holden said...

Väljavõte sarja juhendist: EMT Estoloppeti Viru, Tamsalu-Neeruti, Tallinna, Haanja ja Alutaguse maratonide stardigrupid moodustatakse eelregistreerunute vahel, arvestades EMT Estoloppeti jooksva hooaja tulemust või selle puudumisel eelneva hooaja parima maratoni tulemust.

Selles juhendi reas ei ole seda küll välja kirjutatud, et eelmise hooaja Tartu Maratoni koht jagatakse neljaga! Ilmselt just sellisel viisil saab Mõttuse number olla 27. Sind, kui kõiki etappe truult kaasasõitvat Estoloppeti raudvara on aga vaja liigse agaruse eest karistada! :)))

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

PP nagu õige vanakooli spordimees kunagi, annab konkurentidele väikese edu, siis parem neid tagant tulles mõnuga alla neelata.

 
At 11:19, Blogger Vigurivänt said...

Priit sina ka :(
Mul oli niigi selle numbriga häbi rajale minna. Alutaguse on mulle alati treeningu eest olnud, hea lahtisõitmine enne TM-i. Aga ära muretse, sa saad mu kindlasti kiiresti kätte. Pealegi on mul suht koba määrdemeister (ma ise) ja see mees on alatasa libisemisega puusse pannud või liialdanud pidamisega ja seeläbi libisemisega puusse pannud :)

 
At 12:02, Blogger Priit Pullerits said...

See oleks häbi tõesti, kui 27. numbriga mees 126. numbriga oskamatule sõitjale ette jääb. Enamgi veel: see oleks sensatsioon.
Mul on määrdemeestel homme tõehetk - taganeda pole neil kusagile. Aga ise tegin eile 11 km 40 minutiga - ei tea, kas läks kiireks?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Üks võimalus on võrrelda Estoloppetil end "Alati Kohal" meestega (51-59).

 
At 13:30, Blogger suusaunt said...

Tobreluts võitis Tamsalu maratoni stardinumbriga 692. Pseudoprobleem on see numbriasi ja ka stardikoridor kui me räägime paarikümnest kohast. Priit ise kiidab, et on stabiilselt sõitnud 90 koha piirimaile, üsna selge, et ta sõidaks sinna nii 50 kui 150 kohalt startides. Vasaloppetil on stardigrupp või kaks vahet, siis kaotad palju, Tartu maratonil ka ehk taga tuhandet teise saja sisse raske saada, aga Estoloppetil, ära tee sääsest elevantsi.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Mu treener kunagi ütles, et teatud tasemeni on pea-aegu kõigil lihtne pideva ja süsteemse treeninguga jõuda. Aga...aga sealt edasi on vaja õnne, kaasasündinud eeldusi ja spetsiaalset ettevalmistust.

 
At 12:27, Blogger Unknown said...



Finally I've found something which helped me
http://www.kuwait.prokr.net/
http://www.emirates.prokr.net/

 
At 17:22, Blogger منصتك الاخبارية said...

http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-17.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-29.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-28.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-27.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-26.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-25.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-24.html

 

Postita kommentaar

<< Esileht