kolmapäev, veebruar 09, 2011

Pullerits: Kuidas laenatud teadmiste varal rammu koguda?

Esmaspäev: hommikul Art Soonetsi autos ehk mitte enda, vaid n-ö laenatud sõiduvahendiga (mida Soonets omakorda laenas juhtimiseks tugevale harrastusratturile Viljar Kannimäele) Tartust Tallinna ja õhtul kella kümneks koju tagasi. Teisipäev: hommikul kell 7:34 rongiga Tartust Tallinna ja õhtul kella poole üheksaks rongiga koju tagasi. Pole just parim viis Tamsalu maratonist taastumiseks ja Alutaguse maratoniks valmistumisel.

Mida Estoloppeti maratonide vahele jääva kuue (see nädal viie) päevaga teha, et taas energiast pakatades starti tulla, selle kohta küsisin nõu endiselt tippmaratonisuusatajalt, mitme nüüdse Eesti tippsuusataja treenerilt Jaanus Teppan. Tähelepanu: need on Teppanilt laenatud, täiesti tasuta saadud nõuanded, nii et kõik need, kes on laenatu, sõpradelt-tuttavatelt saadu, eriti veel tasuta saadu kasutamise vastu sõdinud ja seda hukka mõistnud - ärge mingil juhul lugege, lähete oma põhimõtetega teravasse vastuollu! You have been warned!

Jaanus Teppan: "Niipea kui maratoni lõpetate, on esmatähtis, et saaksite 20 minuti jooksul süsivesikute rikast jooki, mis aitab energiavarusid taastada. Kuidas ja mida pärast seda sööte või joote, pole enam nii otsustava kaaluga. Mõnel ei lähe tugeva pingutuse järel söök kurgust õieti allagi. Ega end sööma sundida pole ka mõtet. Sööge siis, kui tunnete, et kõht on tühi, ja sööge seda, mille järele isu tunnete. Kuulake oma sisehäält – küll see teile ütleb, mida ta süüa tahate.

Maratonijärgsel õhtul võiks käia kuni 80-kraadises saunas, mitte kuumemas. Leiliga ei tohi liialdada. Pigem istuge rahulikult laval, higistage ja jooge. Arvestage, et kui lähete väga kuuma sauna leilitama, siis see võib anda kehale veel suurema koormuspõntsu kui maraton.

Päev pärast maratoni tasuks minna ujuma, et väsimus ja roidumus lihastest välja saada. Ujumine on pidevale suusatamisele hea vaheldus, lisaks on keha horisontaalasendis, mis aitab vältida liigset koormust südamele ning lihastele-liigestele.

Ülejärgmine päev pärast maratoni tasub lubada endale täielikku puhkust. Tuleb arvestada, et treeningu üks tähtsamaid komponente on taastumine. Lisaks maksab silmas pidada, et mida vanemaks jääte, seda pikemaks venib taastumiseks kuluv aeg. Kui olin tippsportlane, suutsin juba päev pärast võistlust uuesti starti minna. Nüüd olen aga avastanud, et pärast pikemat koormust lööb mul väsimus välja ning hakkavad lihased valutama alles kolmandal päeval. See on märk, et taastumine on aeglustunud.

Harrastajad peavad endale aru andma, et ega nad nädalaga, mis jääb kahe maratoni vahele, suuda arendavat treeningut teha – nad pole sellise koormuse talumiseks piisavalt treenitud. Harrastajate tasemel ei olegi suurt midagi arendada. Neile on iga võistlusstart arendava treeningu eest, millest tuleb taastuda, et olla valmis järgmiseks arendavaks treeninguks. Pidage meeles, et parim treening on just võistlus.

Taastumise kiirendamiseks võib nädala keskel teha kõigile lihasgruppidele kergete raskustega ühtekokku 10-20 minutit jõuharjutusi. Sedasi tuleb lihastoonus tagasi, samuti mõjutavad jõuharjutused androgeensete hormoonide tõusu organismis ehk tekitavad väikse anaboolse efekti.

Samuti võib nädala keskel teha looduses väikse suusamatka. Kui pikalt ja kui kõvasti, seda ei saa kellelgi täpselt soovitada. Soovitada saab ainult seda, et kuulake iseennast. Füüsilisest enesetundest on koguni tähtsam emotsionaalne pool – peate tundma, et teil on väljas suuskadel olles meeldiv ja hea.

Neljapäeval või reedel võib suusasõidu ajal teha enesetunde järgi 8-10 kuni kümnesekundilist kiirendust, mille vahele jäävad kolme minuti pikkused rahulikud sõidud. Kiirendused panevad ainevahetuse paremini käima: lihased muutuvad mõnusaks, kapilaarid lähevad lahti, enesetunne tõuseb.

Laupäeval, päev enne järjekordset maratoni, ei tasu küll hakata kahtlema, et ei tea, kas suudate ikka näiteks Vasaloppetil 90 km läbi sõita, ning siis otsustada, et selle kindlaks tegemiseks ei jää üle muud, kui tõepoolest 90 km läbi sõita. Selle asemel testige rahulikult suuski ning püüdke kontrollida oma tehnikat.

Järgmise maratoni eelseks päevaks peate saavutama tunde, et olete eelmisest maratonist taastunud ning ihkate juba uude starti minna."

Vat siis, milliseid teadmisi ma teile siin täiesti tasuta laenan.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.
Tähelepanu siinse blogi Plitvice järvede asjatundja! Kas oskate öelda, kui kaugele ma nüüd oma matka alguspunktist olen jõudnud? Ja kui palju veel lõpuni jääb?

Foto 1: Tamsalu-Neeruti maratoni start. Pildi keskel nr 98 (Pärtel Piirimäe) kõrval vasakul veidi eespool Priit Pullerits. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja /Scanpix
Fotod 2 ja 4: Laskumise lõik Tamsalu-Neeruti maratonil. Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja /Scanpix
Foto 3: Jaanus Teppan. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Kollase liidrinumbriga Sirli Hanni, Tamsalu-Neeruti maratoni võitja naiste arvestuses. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja /Scanpix
Foto 6: Scanpixi agentuurist leiab ka selliseid pilte: Italia telekanalis RAI töötav leedulanna Rasa Kulyte (vasakul) on osalenud Itaalia meedia väiteil Giada Culite nime alla Itaalia peaministri Silvio Berlusconi kinnistel pidudel. Foto autor: La Presse / Scanpix

28 Kommentaarid:

At 09:33, Blogger Andres said...

Väga asjalikud nõuanded. Leidsin siit enda jaoks kinnitust kahele asjale - madala temperatuuriga saun ning selliste söökide söömine peale väga tugevat pingutust, mida tavaliselt ei söö (minu puhul on nt vahest olnud parim söök peale pikka võistlust hamburger, mida muul ajal üldse ei söö).

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

:-D Head nõuanded! Selline küsimus küll tekkis, et kui laenatud nõuanded, siis millal tagasi tuleb anda? Ega neid ju endale jätta saa. :-D

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Nii head nõu ei saa jätta laenamata! Maratonile järgneva päeva ujumine ja leebe saun on järele proovitud väärt kava. Sellele järgnev puhkepäev oma totaalse mõnusa väsimusega muutub juba uue suusasõiduga uueks kvaliteediks. Nood vaid 8-10 sek. kestvad kiirendused on aga minule uudiseks, ehk annaks seda rohkem lahti kirjutada.

 
At 10:23, Anonymous Mägede asjatundja said...

Oskan öelda küll nii üht kui teist kuid mul on momendil põletavamad asjad käsil kui veevahu teemal sõna võtta.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole individuaalne jah ...
Mulle meeldib 2-3 päeva enne pikka pingutust just puhata, kuid eelmisel päeval teha lühike väikeste kiirendustega trenn - 30-40 min kerget, mille sees 5-6 10 sek kiirendusi.
Kui aega vähegi on, siis tasub kindlasti enda jaoks sobiv variant üles otsida ja testida. Soovitavalt siis uueks hooajaks valmistumise ajal, nüüd ja praegu katsetada on juba pigem segajaks.
Oma poole sajandise vanuse juures leidin alles eelmisel aastal lõpuks mulle sobiva võistluse eelse soojenduse formaadi - kunagi pole hilja parandada!

Mart

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Harrastussportlaste hulgas marutaudina leviv liialdatud tähelepanu oma "õigele" vedelikutarbimisele ja toitumisele pingutuse eel, ajal ja järel ("Sa pead 20 minuti jooksul pärast finishit tingimata jooma nii-ja-niimitu ml sellise-ja-sellise koostisega jooki") vääriks kindlasti meditsiinilise haigusseisundina klassifitseerimist ja nime andmist. Aastatuhandeid on inimene jahil käinud ja tööd teinud. Organism ei sure kui ta tingimata 20 minuti jooksul taastusjooki ei saa.

 
At 11:25, Blogger Tauno said...

Anonüümne 10:59
Asi ei olegi selles nagu sureks keegi maha, kui "reźiimi" rikkuda. Selles polegi point. Point on selles, kuidas maksmimaalse kiirusega ja maksimaalsel määral uuesti võistluskoormusest taastuda. Rõhutan just sõna maksimaalne. Mitte et üleüldse ei taastuks ilma õigeid võtteid kasutamata. Kindlasti taastub aga mitte ilmtingimata karvapealt samal määral, kui õiget reźiimi järgides. Kui keeruline on sellest aru saada?

Ma võin juba siin ette aimata järgnevat vastust, et harrastajale pole ju see üldse tähtis, järgmisel võistlusel ikka esimeseks ei tule. No ei tule, mis siis? Igaüks hinnaku ise oma prioriteedid. Ja kui kellegil kõrvalseisjal selle kohta kobisemist on, siis on see juba tema enda mure.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

"samuti mõjutavad jõuharjutused androgeensete hormoonide tõusu organismis ehk tekitavad väikse anaboolse efekti."

Priit, kas ise ka aru said, mida kirjutasid?

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Tauno,
mulle siiski tundub, et mõnedki kestvusalade harrastajad kalduvad MATKIMA proffide taastumisrutiine (mis ka proffide puhul võivad olla ka rituaalide iseloomuga). Kui ma harrastussportlasena tõesti tahaksin oma tulemust maksimeerida, siis otsiksin endale osalist töökoormust, ostaksin parema varustuse, treeniksin mitmekülgsemalt ja järjepidevamalt, jälgiksin kogu aeg toitumist ja rakendaksin muid selliseid meetmeid. Pakuksin välja, et harrastajale on kõige sirgem ja mõjuvam meetod tulemust parandada teha lihtsalt rohkem ja intensiivsemalt trenni (vähendades muid tegevusi). Mitte timmimine taastusjookidega ja muu sellise kraamiga.
-10:59

Siia veel üks huvitav uudis: 365 maratoni 365 päevaga:
http://www.aolnews.com/2011/02/07/marathon-man-stefaan-engels-runs-365-marathons-in-a-year/

 
At 14:19, Blogger Tauno said...

Sellele ma ei vaidle absoluutselt vastu, et poole kohaga töö kõrvalt veelgi rohkem trenni teha areneks veelgi rohkem.
Ainult et..... kes siis arved ära maksab? Reaalne elu paneb paraku omad piirid.....
Tuleb leida optimum, või majandusteadust parafraseerides maksmiaalne tulem olemasolevate ressursside piires.

 
At 14:26, Blogger dr Holden said...

Vaidleks ka Taunole vastu.

Võtaks näiteks kaks võrdset harrastajat. Kui üks teeb hooaja ettevalmistusel nädalas trenni ca 7-8 tundi ja tarbib sinna juurde taastusjooke, toidulisandeid, vitamiine jne ja teine teeb trenni ca 12-14 tundi nädalas, tarbimata ühtegi eelpoolnimetet vahendit. Kumb saavutab võistlushooajal paremaid tulemusi?

Või teine näide - oletame, et meil on 2 ca 100-kilost harrastusratturit, kelle mõlema maastikurattad kaaluvad 15kg, üks võtab enne võistlusi 5 kilo alla, teine ostab 5kg vähem kaaluva ratta. Kumb on võistlusel kiirem.

Tippkeemia- ja tehnika ei aita, kui liha on nõder, nii see on ja jääb. Ise tarbisin viimase geeli vist kunagi eelmisel kevadel ning ei kavatsegi neid rohkem tarbida. Sama ütlen ka nende nö "avanenud valguaukudesse" voolava keemia ehk taastusjookide kohta, tavaline piim kärab ka.

Ja veel, küsimusele, mis aitab võistlustel tekkivate krampide vastu, vastan alati kõhklematult, et krampidest vabanemise ainus viis on rohkem treenida! :)

Aga artiklis toodud Teppani soovitustele sauna ja ujumise kohta kirjutan mõlema käega alla, olen ise ka mõnel korral peale suusamaratoni õhtul ujumas käinud, see aitab!

 
At 14:28, Blogger dr Holden said...

Näedsa, nüüd läks pahasti. Tauno ka minu pika tiraadi kirjutamise ajal samale pirrule jõudnud. Peace!

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma väldin suusahooajal ujulaid, sest seal on temperatuur just viirustele parajas suurusjärgus. Ei ole mingit teadust, enda pealt õpitud. Kolm aastat sai suusatamise vahele ujumas käidud ja alati olid viirused kallal. Kui nüüd enam ei uju, siis on lõõrid lahti.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

tere
miks suusatajad ennast vöörste sulgedega ehivad? Maraton on 42195 m ja seda läbitakse joostes!

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

See 365 maratoni 365 päevaga jooksja on ikka peast vähe soe vend:) Heas mõttes muidugi.

Pigem on ainult aja küsimus, millal keegi suuskadel sama asja ära teeb.
Võib-olla mõi eestlane soovib rekordiraamatus jäädvustatud saada?
Priit, kuidas sulle endale ahvatlus tundub?

Too mees on 49, seega oled mehetegudeks just kuldses eas või alles sinna jõudmas.

Suusatamises on selle rekordiga ju veel eriti muhe olukord, saab sama asja juures korduvalt lokku lüüa nii et vähe pole!
Näiteks, esimene aasta ainult uisku, teine aasta ainult klassikat, kolmandal aastal paneks pooleks.
See teeks juba kolm rekordit ja kui nüüd telepoodi tsiteerida, siis saaks tubli harrastaja veel ka neljanda kauba peale ehk 1095 päevaga 1095 maratoni:)

Kas kaubal on jumet, Priit?

Jaanus

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Suuskadel saaks meie kliimas rekorditeraamatusse juba kasvõi ühel juulikuu päeval maratoni läbimisega..

 
At 21:03, Anonymous Asjatundja said...

Ma küll ei hakka kose küsimuse mõttekuse üle aru pidama, sest küsija võiks ju ise kõik ise ausalt ära rääkida ja illustreerida.

Kahjuks selle kose asukohta ühe popima kaardi peal keegi ei suutnud näidata, siis pean lihtsalt ütlema, et pilt on tehtud Small Cascades't ehk Slap Milke Trnine'st linnulennult sic!(siin ülal vasakus nurgas asuva kaskaadi vasakpoolne alumine ots) ca 200 m kaugusel eeldatavast matka lõpppunktist (kaardil ST1), kuigi võimalusi on ka teisi. Eeldatavasse lõpppunkti on aga mööda jalgrada vaja minna läbi koopa kõrvalt asuva tunneli ca 600m. Arvatavasti näeme sealt kah 3 pilti. Tegemist pole aga matka kaugeima punktiga kui küsimuse all hoopis seda silmas peeti kuigi ka see on siin juba väga lähedal.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Ups näe siin on pilt ka õige asukohaga :) ja kui tohib paluda teenet- siis kustuta 21:19 ära :D

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

tuletaks sõber stjopale meelde maratonijärgset/eelset rituaali: kuum, kuum, nii kuum, kui kannatad vann et suudad istuda sees 20 min. (isiklik hilisem kogemus väidab, et korralik suitsusaun on parem) sinna kõrvale pudel magusat vahuveini, siis magama, järgmisel päeval, päev -6 rahustav madalapulsiline treening, sisuliselt jalutuskäik. järgmine päeva, päev -5 puhkus v reisimine, päev -4 treening, suht lühike ent, selline et end vahtu saaks, samas ei kurnaks, eesmärgiks pole arendamine vaid shlakkide kehast välja saamine, sealhulgas 5 -8 -10 sek kiirendused, et saaks käima lihaste, liigeste mehhaanika. päev -3 puhkus sh. vbl jalutamine värskes õhus. -2 päev puhkus, või kui vaja siis sõltuvalt persoonist surra murra harjutuskord. suusa/määrde testimine nagunii. rõhk igal juhuk puhkusel, päev -1 soojaks, lausa kuumaks, sinna sisse sõltuvalt treenitusest kiirendused (et saaks mehhaanika ja organismile täistuurid taha korraks, kurnamata) ja voila võidki järgmisel päeval starti minna.
glutameenpep­tiid, leidsin selle termini PM-st pidi olema imerohi vanaduses taastumiseks. kes teab andke teada.
terv
ja tervitused Jaanusele
Peip

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutasga parem lahti kuidas täpselt teiperit nädal enne TM teha.
Moraali pole mõtet lugeda, et see kahjulik või ebatervislik.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

to 09.32
Vaata runnersworld.com
"marathon taper" märksõna alt. Päris palju artikleid.
Eks sa pead selle "oma" tõe ise välja selgitama katsetuste meetodil.
Mina olen jooksumaratonidel teinekord kasutanud /tundub, et vast on kasu olnud/. Suusamaratonidel pole seda SV-test tühjendamist puhtalt valgu ja vee tarbimisega teinud. Lihtsalt puhkus ja rohkem SV-kuid ning vedelikku organismis glükogeeni sidumiseks. Seetõttu ei julge täpsemalt kommenteerida sobivust suusatamise jaoks ja ise igatahes TMil ei katsetaks. Oleks huvi korral seda teinud mõnel muul EL maratonil enne - kuid seal on v.o. pingutus liiga lühike võrreldes TMiga, et (d-)efektist aru saada.
Ehk said abi.
AlarS

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

to 09.32
Tänapäeval 3-päevasest SV tühjendamisest enam ei räägitagi.
Põhiskeem on lihtne-tühjendustreening ca nädal enne põhisõitu,rohkem puhkust ning 3 päevane võistlusele eelnev korralik söömine(pasta,riis,kartul jmt paksukstegev ja amoraalne).

Kahjulikku või ebatervislikku pole siin mitte miskit.

 
At 07:51, Anonymous Anonüümne said...

Millest tuleneb, et Eestis vastupidavusaladega seotud teemade juures soovitatakse enne voistlusi pasta osakaalu suurendada,ka riisi ? Tavatoitumise juures on aina tihedamalt kuulda (ja selleks ei pea proffessor olema, et aru saada,miks), kuidas valge jahu s88mist peaks piirama ja et valge riis on suhteliselt "tyhi" toiuduaine (erinevalt pruunist-)? Eriti veel, arvestades,suuremaid kalorikulusid ja vajadust kvaliteetse 'kytuse' jarele.Kui varustus ja muu tehnika-metoodika areneb-voetakse kasutusele, siis selles valdkonnas ollakse samas seisus kui puusuuskade ajal. Any comments?
M

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Simpel-tavatoitumisteadlaste ja tavainimeste suurim mure on ülesöömine,sportlase ning seda enam võistluseks valmistuva maratoonari mure on täpselt vastupidine.
Kes sööb-see lööb!

 
At 20:12, Blogger markopolska said...

Hea oleks, kui seda nisupasta-valgeriis VS taisterapasta-riisi teemat valgustaks keegi, kes asja sisulist poolt jagab. Loosungiga "kes soob see loob" erilisi laineid ei l88. See on vaga lihtsustatud ja nuansse mitte-arvestav tarzanihuuatus.
Marko

 
At 09:38, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys

 
At 10:49, Blogger Unknown said...

air max 2015
cheap jordan shoes
coach outlet store
new balance shoes
true religion outlet
snapbacks wholesale
kobe shoes
pandora outlet
ugg outlet uk
louis vuitton handbags
lacoste polo shirts
ugg uk,ugg outlet,ugg boots outlet
michael kors outlet
canada goose outlet store
mulberry bags
louis vuitton outlet stores
hermes birkin
police sunglasses
beats by dre
polo ralph lauren
michael kors handbags
true religion jeans sale
dior sunglasses
ralph lauren pas cher
michael kors canada
michael kors outlet
lacoste shirts
ugg boots
beats by dre
ysl outlet online
nike uk store
nike trainers uk
tiffany and co
hollister clothing
air max 90
czq20160827

 
At 15:20, Blogger Unknown said...

louis vuitton outlet stores
cheap nfl jerseys
canada goose outlet
mbt outlet store
louis vuitton outlet stores
pandora bracelet
coach outlet store online clearances
the north face outlet
chaussures ugg
cheap oakley sunglasses
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht