reede, veebruar 04, 2011

Pullerits: Mis üllatused ootavad maratonidel?

Tamsalu maratoni rada kulgeb tänavu varasemast vähem mööda metsateid, mida jahimehed on vajanud lumerohkel talvel loomade söödaplatsidele sõitmiseks. Selleks et püssi- ning suusamehed üksteist segama ei hakkaks, tuligi mõned muudatused teha. Võistluse korraldaja Vahur Leemetsa väitel läks rada sellest üksnes huvitavamaks, kuna kulgeb rohkem mööda kurvilisi metsateid kui sirgeid sihte pidi.

Eelmine aasta valmistas juba esisaja lõpus sõitjaile muret, et rada vajus kohati läbi. Põhjus peitus selles, et traktor pressis küll pindmised 5-6 cm lund kokku, aga aluskiht jäi ikkagi pehmeks. Tänavu peaks sulad ja külmetamised olema raja lumekihti üksjagu tugevdanud, avaldas Leemets lootust.

Küll aga tasub tema sõnul varuda senisest rohkem aega parklast starti jõudmiseks. Suure lume tõttu on osa parkimiskohtadest tulnud kaugemale, majade juurde rajada.

Alutaguse maratonil on seni stardi järel seiranud kausjas org, mis on tekitanud hulga kukkumisi. Tänavu seda muret enam pole: stardist suunduvad suusatajad sinna, kust seni on tuldud finišisse. (Finišiosa jääb samaks nagu varemgi.) Kuigi staadion on mullusega võrreldes kuus meetrit laiem, läheb stardikoridor algusosa uuenduse tõttu ilmselt kitsamaks, märgib korraldaja Robert Peets. See-eest lubab ta, et teises tüüpilises pudelikaelakohas, umbes 1,5 km peal, on rada varasemast natuke laiem, sest torm on seal mõned puud maha murdnud.

Need, kes ei malda Pannjärve tervisespordikeskuse kohvikus pärast lõpetamist järjekorras passida, saavad süüa ka lageda taeva all.

Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk lubab, et tänavune rada tuleb laiem, kui on olnud eelmise 20 aasta jooksul, ent hoiatas, et suure osalejate arvu tõttu ei pruugi kõik seda tajuda. Ka teeninduspunktidesse tuleb arvukamalt teenindajaid ning sealsed lauad saavad olema pikemad, kinnitas ta.

Selleks, et vältida mulluseid parkimisprobleeme, on plaanis Otepääle autoga sissesõitu piirata niipea, kui seal kõik parkimiskohad otsa saavad. Siis ei hakka inimesed seal kitsastel tänavatel seiklema. Seoses 40. toimumiskorra juubeliga on Kelgu sõnul kavas pakkuda lõpetajaile finišialas väikest ebatraditsioonilist üllatust.

Tallinna maratoni raja ääres Kõrvemaal on lumi ja tormituuled metsa kõvasti räsinud, nii et 250 puud on tulnud maha võtta. «Osa kohti on olnud nagu risuhunnikud,» kirjeldab olukorda võistluse korraldaja Jüri Voodla. Igal nädalavahetusel saavad aga rajad korralikult hooldatud ning on huvilistele ilusti sõidetavad, lisab ta.

Maratoni pika distantsi läbijad sõidavad kaks ringi, mistõttu teisel ringil on rajakate tikkunud pehmaks ja püdelaks muutuma. Kõige kahjulikum pidi Voodla väitel olema raja seisukorrale 2-4 miinuskraadi. Ideaalne ilm, mis rada enim säästab, jääb tema kinnitusel allapoole 5 miinuspügalat.

Haanja maratoni korraldaja Urmas Veeroja annab välja veksli, et märtsi algusse jääv võistlus toimub igal juhul, sest lund on sedavõrd palju ning lausvihma pole Haanjas seni esinenud. Võrreldes varasemaga on aga rada 3 km pikem: viimase rajaneljandiku algul tuleb Plaani küla lähedal sisse väike, üle mäe kulgev ilusate vaadetega haak. Ent see on sõidetav tõus, kinnitab Veeroja. «Ega suusatamises ole eesmärk mägironimine,» lisab ta.

Nii nagu mullu, toimub ka tänavu ummistuste vältimiseks start lainetena. Eelmine aasta kukkus üksjagu osalejaid järskudes kurvides. Veeroja on sellest teadlik, mistõttu on püüdnud keerulisi kohta nii palju kui võimalik lasta paremini ja ohutumalt läbitavaks muuta. «Ega ükski korraldaja taha õnnetusi,» lausub ta.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Tänavuse Viru maratoni start. Kollases liidrisärgis Priit Narusk. Enda märkamiseks klõpsake pildile - ja siis klõpsake veel! Fotol nähtava grupi keskel nr 86 on Priit Pullerits. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Tänavuse Viru maratoni esimesed kilomeetrid. Kõige eest Aivar Rehemaa. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Tänavuse Viru maratoni tagumise poole sõitjad lähevad rahulikult teele. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits ja Viru maratoni peakorraldaja Evi Torm Viru maratoni finišis. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix

12 Kommentaarid:

At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Tere.Kas võib veel kord , sõna 'seirama' tähendust küsida?
Marko

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Õigekeelsussõnaraamat (2006): märksõnaotsing
Vastuseid: 1
.seirama <67: seirata, .seiran; mida> (millelegi) järgnema, järele minema, järel käima; jälgima, silmadega saatma; oskuskeeles: pidevalt millegi seisundit jälgima (nt keskkonda, loodust). ▪ Meeskonda seirab ebaõnn. Seirab möödujaid >>

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Aga mitte, et "Priit seiras suuskadel Marti"? Tähenduses, Mart suusatas ja Priit tema järel. Silmadega saanuks ta seda teha, onju:)

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaaride lisamisel seirab millegipärast ebaõnn. Kes kustutas minu kommentaari? Ma ei viitsi seda enam uuesti kirjutada.

 
At 20:47, Anonymous Ökomees said...

Kas 250 puu mahavõtmine Eesti ühes ürgsemas ka kaunimas kohas Kõrvemaal ikka on õigustatud? Kas suurte masside kokkuajamine maratonidele omab mõtet? Olgem, ausad - 300nda koha mees ja 3000nda koha mees ei võistle ju üksteisega. Nad ei saa isegi ühist starditunnet kogeda, sest on erinevates "lainetes". Paisuvad üritused tekitavad juba praegu tõsiseid liiklusprobleeme. Nende lahendamiseks on vaja rohkem parklaid, rohkem teid jne. Lõpuks tuleb hakata otsima uut kohta, kus veel loodust on. Osavõtjatele arvudele piirid peale! Korraldajad võiksid väga hästi teha liigasid (tõesta enne end rahvaklassis kui saad põhisõidule) või erinevatel päevadel sõite, mis hajutaksid rahvast ja vähendaksid koormust looduskeskkonnale.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna maratoni raja ääres Kõrvemaal on lumi ja tormituuled metsa kõvasti räsinud, nii et 250 puud on tulnud maha võtta.

Mina saan sellest tekstist nii aru, et maha on võetud need puud, mis tormis või lume tõttu kahjustada (loe murdunud) on saanud.

ain

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

to: öko
kindlasti ei ole põhejendatud, kuid loodus ei vaja oma tegevuseks raielubasid.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

"Juhul kui kellelgi õnnestuks koondise meeste vmt käest saada laenuks mõni paar paremaid suuski,
siis tõenäoliselt õige suusahoolduse ja määrimise korral saaks tunda ka paremat ja kiiremat suusarõõmu." -- kirjutab üks hästiinformeeritud kommentaator mõned sissekanded tagasi.

Huvitav kui palju on maratoni koondise suuskadel läbijaid ja kui palju "koondise suusad" neid aitavad. Paluks statistikat ostetud ja laenatud suuskade lõikes.

 
At 10:31, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20180518 xiaoou
uggs outlet
nike foamposite
cheap jordans
true religion jeans
ugg outlet online
tods outlet
michael kors outlet
longchamp outlet store
cheap jerseys
ferragamo shoes

 
At 06:47, Blogger Unknown said...

www0803


michael kors outlet online sale
canada goose outlet
off white nike
ralph lauren uk
coach outlet
polo ralph lauren outlet
huaraches
nike shoes
cheap nba jerseys
nike outlet

 
At 05:05, Blogger jeje said...

Donc, en empruntant chaussures nike pour femme le modèle d'amélioration de l'équipage de Tuckman, l'étape normative peut asics femme basse rencontrer des problèmes dans la prise de acheter chaussures air jordan décision finale. Avec un seul dans le dernier savoir-faire, asics gel nimbus femme promo les chaussures FlyKnit, Nike continue néanmoins à l'améliorer chaussure nike femmes cortez en même temps. Le rôle du fonctionnement dans chaussure auto lassante de nike la promotion de votre flexibilité était pauvre asics gel lyte beige gris tout comme ce qui a été discuté dans le chapitre air jordan elite basketball socks III.

 
At 10:33, Blogger Unknown said...

www1020

ugg outlet clearance
louboutin shoes
coach outlet online
salomon shoes
ultra boost 3.0
kate spade outlet
salomon shoes
birken stock
nike shoes
red bottom shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht