teisipäev, veebruar 28, 2012

Pullerits: Kas lõpuks koidab elu tippvorm?

Mul tekkis Haanja maratonil mind üllatuslikult tervelt kolme ja poole minutiga edestanud Ain Veemeesiga (Veemehega?) huvitav arutelu, milline peab olema klassikatehnikas õige paaristõuge. Kuna Veemees võitis mind mäekõrguselt ja enamgi veel (Haanjas polnud ju mäge, mille otsa ronimiseks [sic!] oleks kulunud kahte minutitki), võib öelda, et tõe kriteerium on praktika ja õigus on temal. Ta väitis, et ma ei tõuka kätega lõpuni.

Minu head nõuandjad on rääkinud mulle teistsugust juttu. Juba aasta tagasi panin Tartu Suusaklubi jõusaalis tähele, kuidas Vahur Teppan tegi suusaergomeetril paaristõukeid: ta alustas neid võrdlemisi keha lähedalt ega viinud käsi sugugi taha lõpuni välja. Olin üllatunud. Ta seletas, et just niiviisi nüüdisajal sõidetaksegi. Sama rääkis mulle sel talvel ka Kristjan Oolo - ja küsisin temalt seda just telefonis üle: et oluline on tõuke algus, mis tuleb teha teravalt ja jõuliselt, ning tõuke lõpp ei anna mitte midagi juurde, s.t et tahapoole puusi ei ole mõtet käsi sirutadagi.

Aga arutelust tubli konkurendiga selgus, et ta pidas silmas muud: et mul ei tööta paaristõuke ajal kere ja jalad piisavalt kaasa. Seda olen ise ka tunnetanud. Eks see ole kasutamata reserv, mille abil on ehk tulevikus võimalik paremaks saada.

Kuid tegelikult tundub, et seis pole üldse paha. Isegi tundub, et mingi vormitipp hakkab saabuma. Käisin eile taas oma auguga uisu-Fischeritega Tähtvere spordipargis lõbusõitu tegemas. Oolo on mulle vist ikka meeletult head sõiduvahendid hankinud. Nendega on raske ennast talitseda: algul läksin rajale mõttega, et liigutan kergelt, n-ö tiksun, aga kus sa sellega! Need Fischerid, mil on siiamaani all Viru maratoni pulber, mis seal jäi kulutamata - aga mis nüüd on vist vahepealsete lõbusõitudega päris viledaks triigitud -, ju lausa lendavad rajal. Kas tõesti saab asi olla suuskades või...? Või on asi selles, et need annavad juurde suure portsu enesekindlust? Või olen vahepeal, kuigi raske uskuda, eks ju, äkki midagi õppinud ka?

Eile tegin rajal, mida tahtsin, ja mõnuga. Kui tahtsin, läksin mogreniga vastu kergele tõusunukile, et vaadata, kuidas inerts sealt üles kannab. Kui tahtsin, sõitsin jõepoolsel sirgel keppideta uisutades. Kui tahtsin, vajutasin seal mogrenit; ja paarisajameetrise kiirenduse lõpetanud, lasin korraks selja sirgu, et siis teha stardikiirendust, ja stardikiirenduse otsa mogreniga tempo hoidmist. Lühidalt, nagu ütlesin, tegin, mida tahtsin, ja häda polnud miskit. See oli kõigest mäng, ilma mingi plaanita, ja kümme ringi läbisin niiviisi improviseerides oma selle talve kiireima ajaga, 29.20ga ehk 2.56ga ring. Kunagi jaanuari teises pooles sõitsin seal ringipikkuseid lõike 2.30ga ja mõned sekundid peale. Nüüd ei hakanud igaks juhuks katsetama ega mõõtma, kui kiirelt ringiga hakkama saaks. Äkki lasen looma veel liiga vara välja.

Ma ei eita, et järsku mulle ainult tundub nii, et minek on kerge ja lennukas, et äkki siis, kui tuleb panna jalg teistega joonele, ilmneb, et ei ole seda kergust ja lennukust kusagil või oli see kõik pelgalt illusioon. Aga sellele ei ole mõtet mõelda. Mõelda tasub sellele, et uute Fischeritega on tunne neetult hea, minek on fantastiline, parim, mida vist elus olen kogenud, ja eneseusk on tänu sellele kõvasti kasvanud: 46-aastaselt - ja selline minek! Seda ongi kõige olulisem enne järjekordset mõõduvõttu tunda. Muu selgub juba võistluse enda käigus ja ei me seda ette tea, mis konkurents toob.

Igaks juhuks täna õhtul oma head minekut teistele näitama ei lähe. Kolmapäeval teen vast rahuliku sõidu - loodan, et suudan pidureid peal hoida - ja neljapäeval panen adrenaliini kerimiseks vahest paar purakat. Kes tuleb kampa?
******Font's Point, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile - kaks korda!)

Fotod 1-4: Priit Pullerits Haanja maratoni kõige raskemal tõusul veidi vähem kui 5 km enne finišit. Fotode autor: Riho Lüüs

50 Kommentaarid:

At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Mis kella ajal sa umbes sõitmas käid?

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, murdmaasuusatamine ei ole iluuisutamine ega mäehüpped. Stiilipunkte siin ei anta. Käetõuge võib olla kasvõi Peeter Kümmeliga identne, oluline on kas ja kui palju edasi jõuad.
Ja vormist sinusuguse aasta ringi harjutava multisportlase puhul ei ole suurt mõtet rääkida - ei usu, et vorm Sul eriti sinna-tänna kõiguks.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas aga seletada tõsiasja, et Bonnier jäi saamata aasta sündmuse nr 1 kajastamise eest, ja Priidu üleskutsel oleks too kandideerimine võinud olla suisa väljaannete ülene. Analüüsi koht.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära vanurieas maratoni sõites sprinditehnikat küll kasuta. Tõukel viiakse käsi lõpuni taha, et see siis hooga ise ette tuleb, see puhas ökonoomsus. Kui tõuke poolepealt ära lõpetad, siis tuleb teha lisatööd käte ettetoomiseks. Maratonil maksab ökonoomsus, mitte kiirus, see ei ole sprint.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära kuula anonüümsete kommentaatorite "õpetusi". Fakt muutub tõeseks alles siis, kui tal on nägu ja nimi taga.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et mees on maru mõjutatav. Blogi kubiseb kirjeldustest ala kohtasin Vilde kohvikus Vahur Teppanit, kes ütles, et moodne tõuge on vaid puusade jooneni, tänaval nägin Kristjan Oolo, kes ütles, et .. maratonil Karl Lont ütles, et suusad on liiga jäigad... Kunts määrdekojas rääkis, et .. jne. Tüki kaupa kokku korjatud tarkus. Väärt tükid, pole kahtlust. Mis neist aga kokku saab?

 
At 20:01, Blogger Priit Pullerits said...

18:42 - sõidan pärast tööd, kl 19-20.30 vahel.

19:14 - selleks ma oma väljaannete-ülese kandideerimise ettepaneku fookusega ESLi valetamistele, mitte AV posit. proovile tegingi, et pelgalt AV-kajastusega ei saaks Bonnieri kätte. Nüüd võib öelda, et neil, kes minu mõtet ei toetanud, ei olnud õigus. Paraku ei järeldu siit seda, et mu mõttel olnuks ilmtingimata õigus ehk et see oleks toonud Bonnieri.

19:45 - jah, õigesti olete jätnud oma loetelust välja blogi anonüümsed kommentaatorid, kel, nagu 19:34 märgib, pole nägu ega nime taga (mul pole ka nägu taga, vaid ikka ees, muide).

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

"neil, kes minu mõtet ei toetanud, ei olnud õigus. Paraku ei järeldu siit seda, et mu mõttel olnuks ilmtingimata õigus"

Järelikult need, kes Pulleritsu (väära) mõtet toetavad, on õiged, need kes ei toeta - eksivad! Kas neil on ka nägu taga (vabandust - ees)?

 
At 21:02, Blogger Alari said...

Priit, sinu hoolimatus suuskade hooldamise kohapealt ajab külmajudinad peale! Tänapäevane tipp-plastiksuusa põhi on justkui elusorganism (nagu inimese nahk) mis vajab pidevat hooldust. Tavalise parafiiniga immutamine peale igat 30-50 kilomeetrit peaks olema sama iseenesest mõistetav nagu õhtune-hommikune hambapesu.
"Tapad" oma suusapõhjad niiviisi käitudes ära! Järjekordselt ei mõista ma, miks su head sõbrad - suusamäärijad pole sulle sellist elementaarset asja selgeks teinud.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Oi-ja tavainimesed peavad jälle panema oma tavalised suusad Priidu imesuuskadega ühele joonele Tallinna maratonil või selgub 30 minutit enne starti karm tõde, et need imesuusad jälle ei libise just sellel lumel ja vaja võtta määrdetiimi tagatoast teine paar. Miks see vormitipp nüüd viimasel maratonil tuleb (kui Tamsalu oleks toimunud oleks see viimane olnud), millise treeneri peaks vallandama nüüd vale tipu timmimise eest?

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Heal enesetundel ühel treeningul ei tarvitse olla (ei ole) mingit seost vormiga, veelvähem tippvormiga.

Anonüümne vanasõna

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Tähtvere spordipargi radadel on kunstlumi, mis nüüd ajapikku küllaltki jäiseks läinud, st moodustunud suured jääkristallid. Sellisel lumel libisevad suusad väga hästi. Pühapäeval sõitsin Dendropargis ja vahepeal Spordipargi ringidel ning libisemisevahe oli märgatav. Iseenesest peaks olema vist hea koht kiiruse treenimiseks sest koormus kiiresti sõitmiseks väiksem.
Märt

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et kui Priit ei oleks kasutanud ühegi nõustaja abi läbi aastate, oleksid ta kohad maratonidel olnud vähemalt sama head, kui need on olnud nõustajate abil. Liiga palju infot ajab pea segi.

Aga kui ei oleks nõustajaid ja kogu tausta PP treeningute ja võistluste juures, poleks ka siin blogis suurt millestki kirjutada. Nagu on läbi aastate korrutanud ka Mati Alaver - taustajõud on tulemuses määravad ...

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab kedagi, kes teab..., kas suusamääretele kehtib ka "parim enne"? Või teisiti küsides, kas suusamääre kaotab ajapikku oma omadusi? Mul on mitme aasta vanused HF määrded, mida kasutan tänaseni? Kui palju erineb täna värskelt poest ostetud määre näiteks 5 aastat tagasi ostetud määrdest?

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

19:20 räägib õigust. On väga suur vahe, kas
a) sõidetakse 1,5 või 15 või 50 km
b) sõitja on treenitud ülakehaga suusasportlane või keskealine ajakirjanik

Proffide kombel tihedalt kühveldamine peale 2h pingutust on selgelt ebaökonoomne. Proovi järele kui ei usu.

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, pead õppima ökonoomselt sõitma! Vehklemine ja sprindimeeste imiteerimine ei vii edasi.

 
At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

Minul aga on Priidu üle siiralt hea meel. Mul kama, kas ta sõidab efektiivselt või ei, või kuulab liiga teisi või ei. (Ja see ei peaks ka teie asi olema.) Kui inimesel on endal hea sportida - olgu siis varustuse, tehnika, hea nõu või mille iganes pärast, siis nii ongi. Priit, pane edasi ja kirjuta meile ka!

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

Peale sellise tippvormi tuvastamist tuleb olla väga hoolas transpordi leidmisel võistluskohta. Kui transporti ei leia, siis ei pruugi tippvormist võistluspäeval mingit kasu olla.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on nagu arengu piiraja peal. Treenib valesti, võistleb valesti. Oletan, et asi on kinni mõtlemises.

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Enne eilset lumetormi oli tegu libeda jäise lumega-omal pühapäeval esmakordselt peale TM-i kerget paaristõuke trenni tehes tulid km ajad ca minut kilomeetrile tavapärasest paremad.

Lennutunne ja "tippvorm" on ohtlikud asjad,see võib olla märk et päeva-paari pärast oled haige :)

 
At 08:33, Blogger Priit Pullerits said...

...Mis on valesti? Õige on see, mida mina õigeks pean, mis mulle meeldib ja mida ma tahan teha. Sest ma tean seda kõige paremini - mitte keegi teine -, mida ma tahan teha ja mida on tuju teha - ja sellest lähtuvalt on ka õige see, mida ma teen. Kõik muu siin teie suust ja sõrmedest on tühipaljas teoreetiline targutamine.

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit paneb esitatud fotodel ju puhast uisusammu!? :*)

 
At 09:12, Blogger Ain Veemees said...

Lugupeetud kaaskommenteerijad, tegu ju PP blogiga, kui teile miskit ei meeldi siis see ju teie endi mure. Kerge ja hea tunne tekib ikka peale maratoni, kui normaalselt välja puhatud, mis siin ikka väga keerulist. Kui võtta maratonide toimumisi, siis vorm peakski paremaks minema, iga nädal üks korralik pingutus.
Paaristõukest veel, et ega ma pahapärast, lihtsalt riivas silma, kui kere on sirge kui pulk ja käed rabavad tööd.

Ain V

 
At 09:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, ei ole vaja nii tagasihoidlik olla - ma olen ise ka aimanud, et mul kere ei tööta kaasa, aga kuidas seda tööle saada, vaat seda ka ei tea. Aga las see jääda konkurentidele rõõmuks, et mul kõik pole kaugeltki ideaalne ja reserve on palju, sest mõelda vaid, kui kõik ükskord jonksu saaks, siis mis tulemused veel sel juhul võiks tulla - ja kas see rivaale enam väga rõõmustakski? Kuid Jaak Teppan juba tegi ettepaneku, et ta vennaga hea meelega aitaks mind siit-sealt järele.

 
At 09:43, Blogger Norrakas said...

Palju õnne elu tippvormi jõudmise puhul, nüüd on sul kaks valikut - variant a)konstanteerid fakti et sa pole enam noor ning võtad edasi elu mõnuga
variant b)treenid veel rohkem (mahu mõistes, sest tehnikale sa ju nii või naa rõhku panna ei taha)

Edu

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

..Mis on valesti? Õige on see, mida mina õigeks pean, mis mulle meeldib ja mida ma tahan teha. Sest ma tean seda kõige paremini - mitte keegi teine -, mida ma tahan teha ja mida on tuju teha - ja sellest lähtuvalt on ka õige see, mida ma teen.
Kuid Jaak Teppan juba tegi ettepaneku, et ta vennaga hea meelega aitaks mind siit-sealt järele.
:))))

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Vormikõvera trajektoori hindamiseks ja planeerimiseks on harrastajatel ja muidu vähemandekatel enesetundest (tavaliselt) usaldusväärsemaid abivahendeid.

1.hommikune pulsi jälgimine
2. parem veel kui kombineeritult treening- ja võistlusaegse südame löögisageduse hindamisega (kindlad jooksulõigud sobivad samuti)
3. veel parem kui lisaks analüüsida treeningpäevikut ehk siis treeningmahte.

Piisavalt sage verenäitajate analüüs jääb juba rohkem tippsportlastele.

K.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära neid järeleaitamise tunde küll vötma hakka, las olla köik nii nagu hetkel on....loba lobaks, aga kui tösisemalt asja tagamaadesse süüvida, siis eks see olegi nii, et tahestahtmata kodus diivanil lesides vöib mölgutada igatmasti mötteid, et seekord teen nii ja naa, ei kiirusta, naudin söitu jne, jne....aga töele au andes möteteks need jäävadki, sest stardijoonele asudes vallandub ürgne jahimehe instinkt, number kaaslaste seljas on kui punane rätik härjale, naaber körval on kui saakloom, kes ilmtingimata tuleb üle kavaldada ja alistada... ja löpebki taas köik nii nagu alati. Aga koos selle hööguvate silmega rajal ponnistades kipub ununema ja lagunema seegi õpitud tehniline pool, lihasmass ei liigu sujuvalt, vabalt, ökonoomselt, vaid punnides pinges ja pole siis ime seejuures, et tegelik potentsiaal jääbki kasutamata....
Kokkuvötteks öelduna on Priit sinu suusatamise ümber liiga palju sisemisi pingeid. Nagu köneldi etv kultusseriaalis Önne13: lase vabaks...ja naudi enam suusatamist, mitte ainult Tähtvere Tivolis, vaid ka ametlikel mööduvötmistel...Maamees

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, ma lugesin täna Õhtulehest, et Pippa Middleton läheb Vasaloppeti maratonile. Võib see tõsi olla? 90 km distantsile?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Mina lugesin ajalehekioskis müügile tulnud "Jooksja" värskes numbris, et pr ja hr Käärst harrastavad peresporti, et maratonijooksja vajab ka kiirust ja et Ööjooks ootab starti meeskondi. Need teemad olid kaanele välja toodud. Otsustasin numbrit mitte osta.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu probleem näib olevat selles, et sa ei oska looma endast välja lasta. Teine küsimus on palju sinus looma üldse on - ja millist.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

PP: Mehed, lugesin, Mehed kuulsin jne.
No ja mis siis?

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Vaasal stardib mitutuhat naist, miks Pipa ei võiks seda teha, kus siin uudis on? (ega ta veri nii sinine ka ole, et hemoglobiini ei sisalda.)

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Üks hea tsitaat

"Viskeprotsent pole küll kõige parem, kuid viskeliigutus oli ilus," andis Kalev/Cramo peatreener Aivar Kuusmaa uue mehe kohta lühikese iseloomustuse, (ERR Sport)

Kas Teie rendiksite ehitusmasinaid firmast, kes peab ülal meeskonda, kuhu võetakse mängijaid, kes küll korvile eriti pihta ei saa, aga viskeliigutused on ilusas?






||

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit ma soovitaks sul hoopis vaadata videosid, kuidas profid nagu Colonga, Lars Berger, Emil Hegle Svendsen uisku sõidavad.

Kui Mogreni sõidad, siis käed käivad loomlikult taha välja, sest selline tehnika on kõige ökonoomsem. Pole võimalik, et sa jäta puusade juurde ja tood siis üles ja hoiad nii kaua ees, kuni sa uisusammu lõpead


Wassbergiga on teine lugu. Siin jälle ei saa täitsa taha viia käsi, nagu Mogreni stiilis

 
At 19:50, Blogger Madis said...

Priit, Vasaloppet pole mingi probleem, kui normaalse tervisega inime oled ja suusaliigutusi teha oskad. Sõidavad seal 80-aastasedki selle distantsi läbi.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Hea et Pippa osaleb, Northugi Petter jätab Vasa kõhuhädade tõttu vahele.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

14:55 - ka viskeliigutus on hinnas omadus, ilma naljata. Isegi Jordan on öelnud (annan oma sõnadega edasi) et sa võid visata järjest sisse nii palju korve kui kulub, aga kui sa teed seda vale tehnikaga, siis oled sa mees, kes viskab sisse, aga sa teed seda siiski valesti.

Taavi

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Pokkeriässa ja naistemehe Northugi võib vist maha kanda.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

No nii mehed ja Priit. Nagu öeldakse, kes kannatab see kaua elab. Sain siis lõpuks omale ka vabatehnika suusasaapad. No kaua ma ikka ovaalil Priidu uusi punaseid Madshuseid vahin. Mul on ka seoses vanusega juba vaja hakata panustama pigem tehnilistesse nüanssidesse kui füüsisesse. Seetõttu ostsin Sportlandist punased suusasaapad 175.- euriga. Alpina Elite Skate 40% alega, see sobis. Noh Priit, Tähtvere esikooner (kui nii võib öelda), paljuga sa enda omad said? Oleks aeg avalikku huvi rahuldada.
Teet

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

TASUTA

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Ligi 2500 unikaalse külastajaga suusa- ja spordiblogi omanik ei peaks tegelikult üheski spordipoes raha välja käima. Astub sisse ja valib mis meeldib. Sest seda blogi külastab kõige magusam sihtrühm. Ja ka Mercedes universaal on hea auto, üritustel lastakse ette, hea riideid vahetada.. Väikesed detailid, aga inimestele jäävad need alateadvusse. Nii reklaam töötabki.

 
At 09:33, Anonymous Nipi said...

See eestis ei töötaks.

Või kui siis ainult äärmisel juhul maaletooja poolt tehtuna.

Sest kui PP ütleb et ta sai poest see ja see selle ja selle tasuta, siis läheb, nagu siingi näha, keskmine eestlane nii jube pöördesse nagu oleks keegi talle rulaga piki kotte andnud. Et mis mõttes mingi PP saab tasuta ja TEMA ei saa. Lõppeb asi ilmselt konfliktiga poes... Ja seisukohavõtuga, et käige ***, ma ostan mujalt.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Twelve points, Nipi! :))

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

to 22:22
LOL
Ilmselt karmavõlg ...jättis Otepääle ja Tartusse tulematta jmt ärplemine :)

 
At 10:24, Blogger Priit Pullerits said...

Punaste Madshusi saabaste eest ei maksnud tõepoolest pennigi. Vahetati vanem mudel uuema vastu.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Tartus toimib Nipi poolt kirjeldatud äraspidine efekt Pulleritsu kontekstis eriti räigelt. Proovi öelda sõbrale, et viisid lauad Suusavendade juurde hooldusse. Saad kohe vastuseks, et oled peast Pullerits.
Räägitakse küll, et mistahes promo on hea. Tartu väiksuse juures hakkab siiski rolli mängima ka info kontekst.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Nipi efekt toimib. Enam ma Suusavendade teenust ei kasuta. Selline ülbe suhtumine ja näo järgi pandud hinnad tõmbas kopa ette.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

PP teab ise ka kuidas tema nimi mõjub, nagu punane rätt härjale.
Sestap salastas oma võistkonnakaaslased teatemaratonil.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Mõned saavad topingusüüdistusega hakkama:
http://sport.postimees.ee/756428/positiivse-dopinguproovi-andnud-venemaa-tipprattur-moisteti-oigeks/

 

Postita kommentaar

<< Esileht