laupäev, veebruar 11, 2012

Pullerits: Kuidas ma võitsin Eveli Saue?

Vaevalt olin pärast stardipauku Alutaguse maratonil stardikoridorist välja saanud, kui ees tekkis raginaga külakuhi. Nagu rattavõistlusel. Olin targu valinud kõige parempoolsema raja - siis on vähemalt üks külg alati kaitstud -, aga sedapuhku polnud sellest abi. Üritasin küll kuhjast paremalt mööda manööverdada, aga keegi eessõitjaist tegi sama ning nii ma sinna hunnikusse sisse põrutasingi. Palju ei puudunud, et kellegi kepp oleks tunginud... no ütleme, et otse kubemesse. Aga tungis puusa ja kubeme vahele. Selleks ajaks, kui puntrast end lahti harutasin, oli juba palju-palju mehi oma teed läinud.

Kuid ehk oli see isegi hea, sest võttis hoo kohe maha. Teatemaratoni tiimi põhiorganiseerija oli pannud mulle südamele, et ma ei tohi Alutagusel 200 sisse sõita. Ent sellegipoolest tundus, et Alar Abram (nr 132), kelle taha sattusin, oleks võinud kiiremini liikuda.

Püüdsin saada kätte seda õiget tempot, mis poleks liiga tormakas, ent oleks siiski konkurentsivõimeline. Viiendaks kilomeetriks, kui õnnestus raja kõige kurvilisemal laskumisel õnnega pooleks püsti jääda, jäin grupist maha. Vahe kärises ligi 50 meetrini. Tundsin, et ega tagantpoolt ka kedagi kannul pole, nii et sõitsin jupp aega täiesti üksi ning üritasin tolle vähemasti 30-liikmelise grupi sabast kinni saada. Kümnendaks kilomeetriks, just enne joogipunkti, jõudsingi viimaks sihile. Aga pärast joogipunkti rebenes suur grupp omakorda väiksemateks tükkideks. Mõnda aega sõitsin ühes rütmis laskesuusatajana Lillehammeri olümpial käinud Olaf Mihelsoniga (nr 30) A&T Spordist, kuid siis hakkas Paul Põldsaar (nr 102) Tamsalu Suusaklubist tempot tõstma. Püüdsin sammu pidada, ent tulutult. Esimese ringi lõpus loeti mulle kohaks 91.

Teise ringi algul kasutasin joogipunktis nobeda tankimise taktikat, sain osadel kaaslastel mõneks ajast eest ära, aga siis püüdsid nood mind uuesti kinni, ja kuni ma ühel kergelt langeval lõigul vöökotist geeli koukisin, läks minu taha kogunenud väike rivi täies koosseisus mööda. Taas jäin ligi 50 meetriga maha ning jälle asusin eessõitjaid püüdma. Teise ringi poole peal sain rivil sabast kinni. Võtsin Aigar Mäesepa (nr 82) selja taha.

Mäesepp liikus talutava tempoga. Ma ei tahtnud üleliia pongestada, kogu aeg kõlas tiimikaaslase hoiatus kõrvus. Aga 6 km enne lõppu tundsin, et võiks juurde panna. Kergitasin end paaristõugete ajal varvastele ja andsin gaasi. Mäesepp tuli kaasa, aga tundus, et need, kes olid kogunenud me selja taha, jäid maha. Raja kõige järsemate tõusude all ergutas Mäesepp, et läheme päris hea tempoga. Seda oli näha, jah, sest näiteks numbrid 45 (Heikki Parve) ja 29 (Indrek Toomas) tulid meile selg ees vastu ning jäid seejärel meie selja taha.

Kaks kilomeetrit enne lõppu otsustas Mäesepp alustada lõpuspurti ning rebis minust tasapisi ette. Pole ka ime: ta ikkagi 13 aastat noorem. Aga vähemasti ei olnud tagapool keegi kandadel tallamas. Vähem kui kilomeeter enne lõppu sai Mäesepp mööda Võru Suusaklubi noormehest Raino Reiskast (nr 113) ning umbes 300-400 meetrit enne finišit tundus, et äkki õnnestuks pingutuse korral mulgi ta selja taha jätta. Kerkisin taas varvastele ning lõpusirge alguseks olin tal kannul. Aga kas oli lumi pehme või libisemine päikse käes kehvem, igatahes enam nii palju hoogu ei jätkunud, et oleks tekkinud šanssigi mööda saada. Pigem vedas, et tagant sööstu teinud Annes Välk (nr 793!) jalga ette lükates nii kaugele ei küündinud, nagu minu jalg. Edestasin silma järgi otsustades teda mõne sentimeetriga, kuigi protokoll näitab tervelt 0,3 sekundi suurust vahet. Mäesepast jäin lõpuks maha 7,5 sekundit. Aeg 2:00.50,9 andis napilt koha esisaja hulgas. Lõpetasin 98. kohaga.

Kaks-kolm korda hinge tõmmanud, oli esimene tunne, tunnistan ausalt, et enam ei viitsi. Mis on mõte? Anda jalgadele-kätele parasjagu nii palju valu, et ikka saja sisse mahuks? Hea, et mu kolm teatemaratoni tiimikaaslast stardis polnud - siis tulnuks leppida 101. kohaga.

Uurisin protokolli ja tuvastasin, et ega 98. koht tegelikult nii paha tulemus olegi. Konkurents oli tihe. Näiteks kümme aastat noorem sugulane Asko Nurm (nr 109) sõitis minust ainult neli minutit ja 20 sekundit kiiremini, kuid lõpetas peaaaegu poole parema kohaga - ta oli 50. Samuti vaatasin, et minust vanemaid mehi lõpetas minust eespool vaid tosin. Kuid mis enim rõõmu tegi - ükski naine ei suutnud minust kiiremini sõita, isegi mitte Eveli Saue. Ta kaotas mulle kaks minutit ja 40 sekundit ning sai naiste võitjana 116. koha.

Homme, pühapäeval, on kavas teatemaraton.
******Cactus Loop Trail, Yaqui Pass Road, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Alutaguse maratoni start. Numbri 254 all esimesest grupist startiv Marko Liiva lõpetas alles 216. kohaga. Kuidas ta nii ette startima sai? Foto autor: Tarmo Haud
Foto 2: Madis Vaikmaa võidab Alutaguse maratoni. Foto autor: Tarmo Haud

40 Kommentaarid:

At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Sõida siis aeglasemalt - kellelegi peale Sinu enda see tulemus huvi ei paku. Tühine tulemus. Mida see näitab, kas olid üks minut rahvaüritusel kiirem või aeglasem. Võib-olla aeglasem sügas joogipunktis mune. Kes seda teab. PS! Kas 98. koha auhinnaks oligi maratoni kiireim naine, nagu õppejõud väidab?

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt saab mees külma tõttu tund aega kauem taastuda. Ootame huviga homset lugu :)

 
At 20:49, Blogger Karli said...

Kaisi-Kaisa on väga tasemel. Loodetavasti olete ikka naisterahvas:)

Priidu tänane klassikatehnika oli minusuguse hobisuusataja jaoks täiesti korralik. Vuhises teine esimese ringi lõpus jõuliselt mööda ja liikus oma eluaastate kohta ikka väga suurepäraselt. Võib-olla käed olid mingites olukordades kehast liiga kaugel, aga muidu oli täiesti suusatamise moodi.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Kiidaks autorit hea jutu eest! Eriti meeldib inriigi puudumine!

Olen ka ise ühel rahvaspordiüritusel startinud esimesest grupis suure numbriga. Minu kõrvalt startinud PP vaatas pikalt mu numbrit, heitis isegi pilgu mulle otsa. Õnneks, noor mees, nagu ma olen, edestasin PP-d soliidse eduga ja blogis äramainimist ära ei teeninud.

 
At 21:22, Blogger Gaspar said...

"Avatud Raja ja Tartu Teatemaratoni start lükati külma tõttu edasi" (Postimees)

Seoses oodatust külmema ilmaga on homse Tartu Teatemaratoni ja 41. Tartu Maratoni Avatud Raja 63 km distantsi start edasi lükatud 1 tunni võrra.

Start on kella 9 asemel kell 10.00, teatas MTÜ Klubi Tartu Maraton. Tartust ja Elvast Otepääle väljuvate busside stardiaeg on samuti tund aega edasi lükatud.

31 km distantsi ja naistesõidu stardiajad jäävad samaks.

Stardi eelselt on võimalik olla soojas Tehvandi Suusastaadioni ruumides ja hooldemajades.

Hoolimata stardiaja edasilükkamisest on temperatuurid siiski madalad ja korraldajad soovitavad soojalt riietuda.

****


Alutaguse (esialgne) protokoll ka nüüd üleval: http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/results/rid/1798/id/1138/

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

"Palju ei puudunud, et kellegi kepp oleks tunginud... no ütleme, et otse kubemesse."

Kube on päris suur ala, ütleme otse, et peaaegu oleks pikki mune saanud. Soovin õnne, et ei saanud.

P1

 
At 21:31, Blogger Madis said...

Priit, miks Sa siis ikkagi 200 sisse sõitsid? Eirad käsuliini?

:-D

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

PP põhi võistlus on 13.veebruar kell 17 suusatamise 100 m maailmarekord Lõunakeskuse parklas http://www.lounakeskus.com/uudised/sundmused/13-dot-veebruar-kell-17

 
At 21:43, Anonymous Kristjan Tattar said...

Hr Pullerits, juhendi kohaselt on korraldajal õigus esimesse stardigruppi lülitada suusatajaid, kelle number ei kuulu vahemikkku 1-100. Kui tutvute Marko Liiva lõpukohaga Viru maratonil, mõistate, miks mees esimesest grupist startis. Ka mina startisin suurema numbriga, kui peaks, sest jäin registreerimisega hiljaks. M.Liiva lõpukohast nii palju, et rajal võib juhtuda nii mõndagi.

Lugupidamisega
Kristjan nr 836

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Tänane lugu oli jah kuidagi kiretu :D sain kohe aru sellest ja lõpus ise ka tunnistasid, et mille jaoks. Ma ka ei tea mille jaoks, kuid sina ise kindlasti tead. Tubli oled.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Ja-jaa, küsiks ka, et mille jaoks, las noored mehed möllavad omi kohti pärast....kuna see möte teoks saab. Mulle pakus küll suurt suusanaudingut ilma ühegi tömblemiseta, ilma kedagi eespool olija püüdmiseta, haakida sappa möödujale jne, kulgemine algusest löpuni omas mahlas.
Aga,Priit, küsimus sihuke, et kas märkasid anomaaliat rajal.
Maamees

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit on vist praktiliselt ainuke mees, kes neid maratone aja (ja lõpuprotokolli koha) peale sõidab.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Anomaalia, teine ring oli lühem?
GPS-mehed sportinfod kirjutavad, et rada oli kuskil 35-36km kanti, neljakümnest jääb see muidugi kaugele...
Kui see ka reaalselt tõele vastab, siis ootaks edaspidi korraldajatelt ikka vastutustundelisemat suhtumist osalejatesse.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Siis kui Postimehe toimetusse veel trepist (mitte liftiga) sai, armastas Pullerits hommikuti trepist liikujatega võidu teha- kes saab kiiremini üles ja toimetuseuksest sisse.

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

Kõige esimesele anonüümsele kl. 20.06 - püüa palun oma maailmavalu ja saamatust kusagil mujal välja elada! 98. koha auhinnaks oli erakordselt hea tunne olla tugevam enamikest rajal olnutest ja hea tunne nautida seda protsessi, mis ümber sinu toimub ilmselt. Nii lihtne see ongi!

 
At 02:05, Anonymous Anonüümne said...

Jääb soovida, et Pullerits Lõunakeskuse parklas endale keppi kubemesse ei sõida. Kui juba Peeter Kümmel suutis end Rõbinski MK-etapi avameetritel nii tõsiselt vigastada, et hooaeg sisuliselt lõppenud, mis siis veel harrastajatest rääkida, kes elu sees ühtki kiiruse peale starti pole teinud. 100m jooksus on parematel sprinteritel ehk juba 30-40 m peal maksimumkiirus peal. Suuskadega ma ei usu, et nii kiiresti tempo üles saab. Mis tähendab, et stardi tehnikat mittevaldajad pole ka 100 m-ks oma tippkiirust kätte saanud. Millest tõusetub küsimus, et mida Pullerits läheb sinna üritusele üldse tegema. Aga suur mees juba, teab ise, mida teeb.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

PP läheb omas vanuseklassis võitma, see on selge.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

91 TSJJ
* 1 Pullerits Priit M 1965 Tartu
* 2 Eensaar Silver M 1978 Tallinn
* 3 Laidvee Jaanus M 1974 Tallinn
* 4 Teppo Indrek M 1975 Tallinn

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Spordiharrastus ei tohiks olla sport.
Ja kirsile ei tohiks olla ehitatud tort.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

aga tegelikult on ikkagi Alutaguse koos Haanjaga parimaid klassikamaratone, vahet pole, kas see on 36 või 40 km, puhas nauding on see igal juhul. Vabatehnikas oli selleaastane Viru maraotn üks parimaid, mille osalenud olen. Sõidan tavaliselt 300 piirimail. Aga blogija on ikkagi omas vanuserühmas tegija. Edu.

 
At 18:15, Blogger Silver said...

Lp. 13.00, kui on küsimusi või eelarvamuslikke etteheiteid palun need esitada silver.eensaar ät eesti.ee

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Teppo Indrek M 1975 Tallinn

Kõva sats!

Mis Eensaare juriidiline staatus hetkel on?

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

juhataja peaks olema

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis agressiivse teateneliku tulemuseks kujunes?

 
At 19:56, Blogger Alari said...

Kui ma Alutaguse võitjast tehtud fotot tähelepanelikult vaatan, märkan, et mehel on uisu (või kombi) saapad ja üks suusk on klassika- ja teine uisusuusk. Vähemalt suusaninad ja klambrid on erinevad. Kohalkäinud, palun kommenteerige!

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits: Kuidas ma võitsin Eveli Saue?

Kas grammatiliselt korrektne ei peaks olema Kuidas ma võitsin Eveli Sauet?

Igatahes tubli nädalalõpp Priidu poolt!

Respect

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas Saue mitte vabastiili spets ole?

Suusad paistavad küll võitjal olema klassika omad lihtsalt erinevate aastakäikude mudelid vast!

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

http://www.sekundomer.ee/wp-content/uploads/2012/02/DSC_0822.jpg

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Oleneb milline tähendus verbil 'võitma' autori jaoks on. Kui mõtleb isiku võitmist spordivõistluses, siis p.o. muidugi Evelin Sauet. See on ühekordne võit. Järgmine kord võib Saue võita Pulleritsu. Kui autor seljatas pikaajalise painava haiguse - ja lõplikult, siis Evelin Saue. Seega ikkagi pigem kirjaviga. Eriti kui arvestada, et Evelin Saue võib-olla ei olnudki Pulleritsuga ja teiste meestega võistlemas.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Memm rajal
http://pilt.delfi.ee/picture/13485621/

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Eveli Saue homme oma blogis: "Kuidas ma kahel päeval järjest kaotasin Priit Pulleritsu?"

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

kas seekord oli siis maraton 2 ringiline?

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on siis meedias, nagu inglise keeles öeldakse all over the place? Aga nädalavahetusel toimus ju palju: Dahl ja Goldberg Albus, kuuldavasti ülipõnev meeskondade võistlus Nove Mestos...

 
At 08:39, Blogger Priit Pullerits said...

...kes noist võistlusist midagi teab ja hoolib...

Seekord tunnistan, et õigus on pigem (sic!) neil, kes väidavad, et õige on öelda, kuidas ma võitsin Evelin Sauet. Kasutanuks ma verbi alistasin, siis olnuks omastav õige.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Evelin Sauet on vist lõunaeesti murdes, täpsemalt tartu omas. Või on mingid muud mõtted selle taga?

Kirjakeeles Eveli Sauet ikka.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

@PP 8:39
Ei ole niimoodi õige, eesnimi pole ju Evelin! Aga miks on lõpus küsimärk? Kas on kahtlusi, et tegelikult ei võitnud?

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, tüüpiline näide ajakirjanduseski esinevast kurioosumist, et kui lähed viga parandama, tekitad uue vea juurde.
Loomulikult õige on Eveli Saue, mitte Evelin. Nädalavahetuse koormus annab vist ka ajus tunda...

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit ise eelmises postituses räägib, kuidas siinsed kommentaatorid ''tulistavad puusalt'', nüüd siis K.Tattari välja toodud vea puhul ei uurinud Pullerits ise asja lõpuni vaid ''tulistas puusalt''. Vaevunuks ta sportinfost lõppkohta kontrollides nimele vajutada, näinuks ta põhjust, miks mees nii eest startis.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

"...Samuti vaatasin, et minust vanemaid mehi lõpetas minust eespool vaid tosin."

Juba hakkab tulema - ainult endast vanemate asemel vaata oma vanuseid ja nooremaid, vanematest PEAKSIDKI tugevam olema.

Mart

 

Postita kommentaar

<< Esileht