reede, veebruar 10, 2012

Pullerits: Kuidas ma paljastasin vandenõu olematuse?

Eile sain paljutõotava kirja. Skandaal tundus õhus. Kirjas seisis:

"Üks aasta spordipreemia anti Eesti Kergejõustikuliidu funktsionäridele juunioride EMi korraldamise eest Tallinnas. Juhuslikult on üks neist [Erik Pallase - P.P.] Andrus Ansipi väimees. Mul ei ole isiklikult sellise otsuse vastu midagi, kui sa [Priit Pullerits - P.P.] arusaadavalt selgitaksid, miks ei saanud seda auhinda uisuliit, kelle president on Edgar Savisaar. Ometi korraldas just uisuliit Tallinnas väga edukalt iluuisutamise täiskasvanute EMi, mida kanti üle umbes sajasse riiki ja mille vaatajate arv oli umbes 100 miljonit, tohutu reklaam ja vastukaja lisaks. Kergejõustiku selle taseme EMi teavad maailmas peale meie veel kolm inimest. Suusaliit korraldas EKJLga samaväärse U23 MMi Otepääl. Ka nendele näidati keskmist sõrme. Usaldusväärsetele allikatele toetudes võin kinnitada, et kogu kergejõustiku EMi eelarve raha tuli Euroopa Kergejõustikuliidust ja sellises mahus, et väga arvestatav summa laekus lõpus kasumina. Mis toimub???? (Peeter Oja lemmikväljend). Jään sinu selgitusi põnevusega ootama."

Nagu mina oleks preemia saajate üle otsustaja! See selleks. Aga skandaalimaiguline asi ikkagi ju, eks ole?

Kuid, nagu olen korduvalt maininud, siis erinevalt enamikust teistest, kes puusalt tulistavad, olen mina siin ainus, kes reaalset reporteritööd vaevub tegema. Helistasin kultuuriministeeriumi, kus avalike suhete osakonna pealik suunas mind Tõnu Seili jutule. Seil on asekantsler spordi alal.

Seil seletas, et nimelisi kandidaate preemia saamiseks võivad esitada spordiliidud, -organisatsioonid ja muud ühendused, kelle seast siis komisjon preemia saajad välja valib. Omalt poolt valijad kedagi kandidaatide hulka lisada ei tohi. Ja nagu arvata võiski: Seili kinnitusel ei esitanud mitte keegi mitte kellegi kandidatuuri uisuliidust ega suusaliidust. (Iluuisutamise EM toimus tunamullu, aga ka siis, lisas Seil, ei esitanud keegi uisuliidust preemiale ühtegi kandidaati.) Seil lisas, et preemia määrajad ei vaata, milline oli võistluse eelarve struktuur, vaid kuidas oli võistlus läbi viidud. Ja muide, EKJLi oli esitanud Eesti Jalgpalli Liit.

Selge pilt. Ei mingit skandaali. Ei midagi eriskummalist.

Mis on laiem järeldus? Aga see, et paljud, väga paljud esitavad oma peas küpsetatud teooriaid - mõtlen nende hulgas ka siinse blogi kommenteerijaid -, aga väga vähesed vaevuvad kontrollima, kas nende soovmõtlemisele ja luuludele ka alust on. Just äsja tõestasin, et igasugused teie teooriad, mida te nii tähtsa ja targa näoga punute, on enamasti tühi plära. Tehke ise vastavad telefonikõned, uurige asja ja kontrollige tõsiasju - alles seejärel tulge suud täis võtma.

Rohkem kontrollitud infot, vähem ülbet plärtsutamist!
******Cactus Loop Trail, Yaqui Pass Road, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-4: Suusatajad Viru maratonil. Uurige, kas olete ka jäänud kaadrisse!
Fotol 2 tagumise pika grupi eesotsas paistab Priit Pulleritsu punane tutimüts.
Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Selle suhtes tegigi see kirja saatja õigesti, et saatis ajakirjanikule vihje, kes seda siis kontrollib. Teil on kontaktid ja tutvused, mille abil saate te asja uurida. Ma usun, et selline asi ei tule kõne allagi, et mingi suvaline Heldur helistab ja küsib. Esiteks ajakirjanik on enamasti tuntud ja talle ei saa mingit pläma ajada, sest see ei läheks läbi. Teiseks, kui igaüks meist hakkaks helistama, siis varsti me sekretärist mööda enam ei pääseks.

 
At 13:18, Blogger Madis said...

Priit, kõigil pole vajalikke oskusi reporteritööks ja loobuvad juba eos Sinu kasuks.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Ja suvaline Heldur ei saa niikuinii nonde ameetnike seletustest aru, kui jutule pääseb. Hea, kui ajakirjanik oskab info mõistuspärasemaks tuunida. Seili vastus on ilmekas - absurdne süsteem, absurdsed otsused.

Spordi taristu on sama hoomamatu kui Kilgi "äriimpeerium", pole ime, et mõlemad sisuliselt pankrotis on...

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Palju Sulle selle loo kirjutamise eest maksti? (Tellija võid soovi korral nimetamata jätta).

P.S. Kas Sa ei võta teiselt ajakirjanikult leiba ära, kui kiri läks igale poole ja mõni oleks sellest artikli saanud kirjutada?

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Maamehele (eks ole üllatav ja paradoksaalne, et nii hea mees tööta jääb - samas kui ausat ja asjalikku metsameest, kes ainult mustalt ei taha asju ajada, peab linnamees tikutulega otsima) võiks soovitada hakata tegelema rajaõiguste kokkuostuga maaomanikelt ja vahendamisega spordiürituste korraldajatele. Mõni maaomanik ehk ei oskagi õiget hinda küsida. Samas pääseksid ka korraldajad iga üksiku omanikuga suhtlemisest. Seda oskan linnamehest juristina soovitada.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Ilmekas näide meie ajakirjanike tasemest. Kõik on avalik - preemia statuut, esitatud kandidaadid, kes esitas jne - aga ajakirjanik ei viitsi internetti lahti teha ja haarab tuimalt telefoni järele. Teine asi on see, et 2011 ei toimunud mingit uisutamise EM'i, mida oleks võinud enne küsimuse esitamist tähele panna. Kokkuvõtvalt - ajakirjanikud peaksid olema professionaalsemad (nii sisendi filtreerimise kui info leidmise oskustega kui üldse üldteadmistega). Eriti nõrk on see PM spordiajakirjanikel. Kui Selver paar päeva tagasi šveitslastega võrkpalli eurosarjas kuldset geimi mängis, siis PM Online kiljus vaimustusest, et eestlased pääsesid edasi! Masendav.

 
At 14:23, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh mind usaldamast!

Tänan usalduse eest!

Ja palun teid siis korrale kutsuda neid, kes siin pseudoküsitluste põhjal prõõkavad, et ainult iga kuues usub ja usaldab Pulleritsu.

Saate ju isegi aru, et sellised lärmakad prõõkajad ei mõju mulle just innustavalt - et miks pärleid sigade (=lärmakate prõõkajate) ette loopida.

Veel kord: tänan usalduse eest!

13:53. P.S: Selle loo eest maksti mulle 500 eurot. Selle summa eest saan lõdvalt talv läbi suuski määrida lasta.

P.P.S: Kas te mõtlete ka, kui selliseid idiootseid küsimusi küsite, et kas mulle maksti. Kelleks te mind õige peate??!! Loomulikult ei makstud mulle selle loo eest pennigi. Isegi töötasu mitte. Sest tegin seda heategevas korras eksklusiivselt blogi lugejaile. Ja selline on tänu - nii nõme ja alandav küsimus!?

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot-oot, Pullerits kirjutas ju ise paar postitust tagasi (Jaak Mae intervjuuga seoses), et ajakirjanik ei peagi fakte ega tõlgendusi kontrollima - kui on teise ajakirjaniku poolt meediasse paisatud teabega. Ajakirjanike poolt esitatav õigsust tulevat eeldada! Nüüd siis on seisukoht, et ikka tuleks nagu kõike kontrollida. (Ja need blogis kommentaatorid - miks mitte eeldada, et nende seas on ka ajakirjanikke - kes sellist faktide kontrolli ei tee, on nagu lahmijateks, jobudeks või tea kes veel kelleks tembeldatavad...). Päris tempokas seisukohtade vaheldus, pole midagi öelda.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Palun vabandust mõneti provokatiivse küsimuse esitamise eest! Küsimus on siiski vajalik, sest minu meelest Eestis on probleem selles, et ajakirjanduse nime all esineb meediaväljaandeid (ei hakka siin nimesid nimetama), mis kaastöö eeest ei maksa autoritele honorari. Ilma selleta ei saa aga ajakirjandusest (mis põhimõtteliselt võib küll olla nii vaba kui tahes) rääkidagi.

13:53

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandused vastu võetud, 13:53. Olete aumees, pean lugu neist, kes siin kuumas keskkonnas vääratanult julgevad viga tunnistada ja vabandada. Selliste peale ei ole mingit põhjust edaspidi pahane olla.

 
At 15:42, Blogger Gaspar said...

TM stardiprotokollid lõpuks üleval: http://www.tartumaraton.ee/41-tartu-maraton-2012-stardiprotokollid
Priit nr. 354

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Northug?

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Northug on kusagil Davosis ja mõtleb kuidas sellest supist, mis ta kokku keeras välja tulla. Laialt väljakuulutatud plaan Wasaloppet kinni panna ju ei realiseeru, see on nüüdseks selge. 90 km pole 30 km ega ka 50 km. Siis ei ole ka kuhugi Otepääle ronida erilist mõtet. [Pole võimatu, et on ka Assooridel pornomodellisega puhkust veetmas või Las Vegases pokkerilauas saatusega vägikaigast vedamas.] Liigne enesekindlus - mäng lõhki pakutud.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei märganud praegu üksikjuhtumilt demagoogilist ülbet üldistust sest ma olen harjunud, et ajakirjandus on meelelahutuseks. Natuke selline kirjaviis vast erutab aga asjad sünnivad siia maailma vaatamata koerte klähvimisele. Mõnikord pakub klähvatsi tegevuse jälgimine tõsiselt head huumorit. Teinekord muutub klähvimise tahtmatu kuulamine jube tüütavaks. Aga mis teha kui kangesti on vaja kivist vedelat välja pigistada?

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Eesti (juudi, läti, vene whatever) mehed! Ma olen pettunud!!!
Esitan enda arvates siinsetele suurimatele suusaasjatundjatele paar lihtsat küsimust, ja vastu saan...
(Igatahes mõistan nüüd PP kohatist frustratsiooni siinse kommentaariumi taseme osas)
1. Heatahtlikku üleolekut ("Rumal tüdruk, see on respiraator - mis kütuseelemendist sa räägid);
2. Osatamist (skiso oled või?)
3. Kekutamist (olen mees ja seamaski ei kasuta (kes on maskist rääkinud - halloo!))
4. PP ja teiste resignatsiooni (ma ise lootsin, et provokatsioon toob teadmise välja, aga PP lihtsalt mainib: "ei tea jah.")
5. Teadjat, kes ei loe kõiki postitusi ("Mina kasutan seda toru, mida sa teada tahad?" Minu küsimused olid paar postitust eespool (Kas nendega sõidetakse ka või topitakse ainult enne/peale trenni suhu? Mis põhimõttel nad töötavad? Kas mingeid parameetreid seadistada ka saab (nt väljatuleva õhu temperatuuri)? Kaua need on juba kasutuses olnud?))
6. Sõbralik Maamees (nõus kommentaaridega. Intriigi jaoks lisan ainult, et eesti keeles see, mis poti peal käib, on kaas.)
Kus on Ürgmees või lihtsalt "Gentleman", kes vaesele Kaisile ütleb, miks tipp(laske)suusatajad põsed punnis mingit toru imevad??
Minge siis suusatama ja kui kedagi peaks huvitama, siis uurin ise välja, millega tegu on!
Pettunud Kaisi
PS Kui ma vähemalt paar (ükskõik millist) vastust sellele kommentaarile saan, siis vähemalt on PP klikkide saamise teooria õige.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Siin on vanad pässid, kes kaeru ei armasta ja naisenimega pärijaga suhutopitavate asjade teemal vestlust ei arenda. Kellel on vaja flirtida meesteblogis? Selleks on ju naistekad, reit ja fb. Aga kui puudust tunned, võta ära, eriti kui suusatamine vähese treenituse tõttu hingeldama ajab.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks on olemas ka nooremate inimeste sporditeemalised blogid koos nooremate lugejate ja üleüldse teistsuguste teemakäsitlustega - vähem vingumist jne.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Nagu tõelises seebiooperis, ostsutab stsenarist Pullerits sisse tuua naiivse ja vaese (?) naistegelaskuju. Päev on päästetud.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Kogu lugu on kallutatud. Alles see oli kui Priit lesis Ansipi Tartu koduõue murul ja jõi õlut. Alles see oli kui Priit käis pitsaga Ansipil külas jõulujuttu ajamas. Ning nüüd siis sai tema selle kirja ja uuris välja, et mingit tsikiprikit ei olegi. Hm hm hmm. Nojah.
Teet

 
At 23:18, Blogger René said...

Aga palun Kaisi

Assessment of a cold air breathing aid

http://www.lungplus.se/bilder/wisconsin/index.html

http://www.lungplus.se/bilder/karolinska/index.html

Lungplus kasutaja

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud Pettunud Kaisi. Enne kui tulete viitama minu eksimustele tähe- ja kirjavahemärkides, vöiks enda grammatikavead parandada.
Maamees

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh Rene!
Kuigi nagu teie postitusest näha on see juba vana asi, siiski vist siinmail suhteliselt tundmatu - sellepärast ei pakutudki midagi mõistusepärast kohe.
Tänulik Kaisi
PS Hoopis teine asi on see, et hirm tuleb peale kui vaadata, kui lihtne on ikka inimestelt soovitud emotsiooni kätte saada (olgu siis positiivset või negatiivset). Ilmselt PP teadmistega on see ilmselge, aga ma pole kunagi ise seda proovinud. Mida siis veel professionaalsed ajupesijad veel teha võivad. Hakka või vandenõuteooriaid uskuma.
PPS Lp Maamees ärge pahandage - nagu ka kirjutasin, proovisin lihtsalt veidi norida. Kirjutage kuidas tahate. Mulle lihtsalt mõjuvad mõned paljude poolt valesti kasutatavad väljendid punase rätikuna. (õigesti-õieti, enne-ennem, järgi-järele, kaas-kaan, kellegile-kellelegi). Kuna ma ise väga naudin PP kirjavahemärkide kasutamist, siis järgmine kord vaatan ka selle poole üle. Eks mul on tõesti mõned jutumärgid ja koolonid puudu ning ühes kohas on suurtäht kogemata ära jäänud.
Lõpetan nüüd oma eksperimendid teiste blogis ja jätan karja õpetamise, juhtimise ja ärritamise omaniku hooleks.
Jõudu härra Pullerits!

 
At 02:06, Anonymous Anonüümne said...

"Mõned paljude poolt valesti kasutatavad väljendid" nagu õigesti-õieti, enne-ennem, järgi-järele, kaas-kaan, kellegile-kellelegi - on tegelikult meie keele uhkus, märk keele elujõust ja varieeruvusest. Keelekorraldajate reeglistamistuhinat ei tasu kõiges tõena võtta.

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Seda teemat võiks ju tegelt veelgi lahata,sest KJL sai ju enamuse auhindadest,eksole. Kes need teised esitas ja üldse miks nii vähe esitatakse kandidaate? Tublisid saavutusi on ju ka teistel. Küsin ka meelelahutuseks selle blogiga seotud küsimuse:kes sai tuntud laulus Tihemetsa Tiina lõpuks endale?
kah priit

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

vähe esitatakse kandidaate??? elutööpreemiale 13 ja aastapreemiale 22. palju sa siis tahad neid kandidaate?

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

9600 eurot on päris suur summa. Eriti kui antud kolmele isikule - aga juunioride EM korraldamisega oli seotud sadu inimesi. Preemia saanutel oli PR-meeste poolt lihvitud avaldus kohe valmis http://sport.err.ee/kergejoustik/719d9270-4629-4591-aa3e-a2ccf063f844#comments
Tekib mulje, et tulemus oli ette teada. Pullerits ei soovi nende rahade taustades kaevata. Ja miks ta peakski, see on raske ja tänamatu töö. Siit paistab üks asi välja, mis ESLis samuti: korraldajaks peetakse üht meest. Jaak Mae korraldab MK-etapi. Korraldamine on tegelikult tiimitöö. Hea, et KJL korraldajaid tervelt kolm tükki. Teigamägi on kahtlemata hea organisaator, teistest KJL tegelastest ei oska midagi arvata. Head organisaatorit peaks muidugi premeerima. Aga et preemia saaja momentaalselt preemia edasi lükkab - see tekitab küsimuse, et mis selle preemia mõte siis oli?

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Blogi kommentaaride taseme määrab ära blogipidaja (tema tase).
Mitte igas blogis ei ole nii madalaid kommentaare.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kaisi on suusatamisest väääga kaugel. Otepää MK olid norralased torudega oma 6-7 aastat tagasi. Kaisile ei meeldi tagasiside. Rumal küsimus + vale koht küsimuse esitamiseks. Kogu lugu.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Esialgse info põhjal oli Priit täna Alutagusel 98.

 
At 18:12, Blogger Priit Pullerits said...

Kaisi mõjus siin mõnele mehele väga õrritavalt. Loodan, et ta saadud šokist peagi toibub ja aitab siin edaspidigi eesti isaste isaseid omadusi, nii positiivseid kui negatiivseid (kui teda ennast parafraseerida) päevavalgele kiskuda.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Astub esmakordselt sisse mingi tibi ja silma pilgutades mainib, et tal suu on kuiv ja siis imestab, et nii lihtne on vastureaktsioone saada. No mida blondi? Ok, blondile annan andeks aga kui mõne hääbuva erakonna juhtbroiler sama lühinägelikult toimetab, siis on see ainult õnn kui sellised pärast reaalsusega kokkupuutumist, kasvõi siin blogis, pisaraid liivapaberiga kuivatama asuvad. Vähemalt ei kipu see nägu siis enam avalikus ruumis oma rikutud silmadega esinema.

 
At 04:07, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 15:15, Blogger Unknown said...

moncler coats
coach factory outlet
canada goose online
louis vuitton
canada goose sale
michael kors handbags
ugg uk
uggs on sale
ugg boots
nike roshe run flyknit
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht