reede, veebruar 03, 2012

Pullerits: Kes siin tegelikult suusatamist naudib?

Nurga tagant kostis vaikset nohistamist ja nahistamist. Ja siis kuulsin tuttavat häält.

Inimlik uudishimu sundis mind eile õhtul Tartu laululava alustes ruumides nurga taha vaatama.

Ja mis ma nägin! Kuus-seitse elutervet noort inimest mattidel selili, puusad üles tõstetud ja üks jalg teeb liigutusi paremale-vasakule, paremale-vasakule.

Mõtlete, et see oli mingi nali või?

Ei, see oli tõsine treeningtöö. Treeningtöö, ma rõhutan.

Ja siis tulevad mõned väitma, et mina suhtun suusatamisse hirmus tõsiselt, et enamik võtab seda hoopis mõnu ja naudinguga.

Kui nood kuus-seitse nautinuks suusatamist, siis nad suusatanuks, mitte ei teinuks paksu higilõhna täis ühegi aknata ruumis rutiinseid harjutusi, mille ainus mõte saab olla see, et saada suusatajana paremaks ja tugevamaks, tugevamaks ja paremaks. See on treeningtöö, ma kordan. Jah, nad olid ka tunni suusatanud. Kindlasti said sellest ka naudingu. Aga õhtupimeduses veel tüütuid harjutusi vihtuda – ärgu keegi üritagugi väita, milline nauding ja mõnu see on.

Las ma räägin teile, mis on nauding ja mõnu.

Nauding ja mõnu on see, kui pole mingisugust sundust. Kui pole sundust, et täna on trenniaeg kell 19:30 laululava all ruumis n+1 ja siis teeme kolmveerand tundi üheskoos harjutusi seljale ja kõhule – mis siis, et, põrgu päralt, ma ei taha täna neid fucking harjutusi teha, sest mul pole tuju ja meeleolu ja olen väsinud ja üleüldse tahaks omaette lugeda või on vaja aidata lastel tähtsaks kontrolltööks valmistuda.

Nauding ja mõnu on see, kui teed, mida tahad, ja teed, millal tahad. Läks näiteks tööl kella kuueni. Aga ma ei pea koju tormama, et jõuda riided vahetada ja süüa ja kokkulepitud ajaks trenni. Ma võin rahumeeli enne trenni minekut koeraga väljas tiiru jalutada, seejärel isegi poodi põigata (ilma koerata, muidugi) ja jõuda trennipaika kella kolmveerand kaheksaks. Või lausa kaheksaks. Vahet pole. Ja kui tundub, et väljas on liiga külm ja aeg liiga hiline, ei pista üldse nina välja.

Nauding ja mõnu on see, kui ei pea näpuga treeningplaanides järge ajama. Nauding ja mõnu on see, kui päev pärast Viru martoni läksin Tartu dendroparki suusatama ja seal, alles seal tekkis mõte, et miks niisama nühkida, teeks kolm ringi (ametlikel andmetel ühe ringi pikkus 4,78 km) ainult paaristõugetega. Mõeldud, tehtud.

Nauding ja mõnu on see, kui läksin teisipäeval lihtsalt tunnikeseks vabatehnikas sõitma, et jälgida käte ja jalgade tööd tõusudel – mitte ei pidanud jälgima mingit plaani, mis nägi hoopis ette, et tee kaks tundi vahelduvtõukeid. Nauding ja mõnu on see, kui läksin kolmapäeval dendroparki, et teha taas kolm ringi ainult paaristõugetega – ja et särtsu lisada, tulin neid tehes mõttele, et teeks järsemad tõusud hüpetega. Ja mind ei huvita ka, kas mingist treeningteooriast või füsioloogiast lähtudes võisid need hüpped olla õiged ja kasulikud või mitte. Nauding ja mõnu on see, kui eile, neljapäeval, läksin dendrosse ja mõtlesin, et lihviks poolteist tundi klassikasammu, jälgiks, et libistaksin vahelduvtõukelist sõiduviisi kasutades, et saaks tõusudel suusad pidama, et jalad tuleksid ikka puusa alla, ja et paneks järjest tempot juurde – mitte ei pidanud ajama järge plaanis, mis nägi ette mingeid tobedaid harjutusi, mida ma teha ei viitsiks, ega pidanud jälgima, et pulss oleks 140 ja mitte rohkem. Las ta olla pealegi 150 või 160 või ainult 125 või 130 – jälida tuleb enesetunnet, mitte mingit tundetut tehnikavidinat!

Vaat see, mis ma olen teinud, on mõnu ja nauding suusatamisest – vabadusetunne, sõltumatus, omatahtsi toimetamine. Treenin, kuidas tahan, sõidan, kuidas tahan. Fuck igasugused plaanid! Plaanid on bullshit! Plaan tähendab tööd. Aga töö mille nimel? Kas enamik oma sõgedas treeningfanatismis endale üldse arugi annab, kuhu nad välja jõuda tahavad – ja ka sellel on nende jaoks ikka põhjendatud mõtet? Selge see, et mitte kunagi, absoluutselt mitte kunagi ei hakka ma isegi Eesti meistrivõistlustel litsenseeritud võistlejate klassis võistlema, ja isegi kui hakkaks, oleks see mõttetus, sest nagunii jääksin viimaste sekka. Ja selle nimel tööd teha, ma rõhutan: tööd – what’s the point?

That’s absolute nonsense!

Tehke ise treeningtööd, mina võtan suusatamist mõnu ja naudinguga – nii, nagu ise tahan, ilma igasuguste plaanide sunduseta, ilma igasuguse treeningrežiimi kohustuseta.

Ärge enam kunagi, mitte kunagi üritagegi väita, et mulle on suusatamine midagi sellist, mille nimel tõsist tööd raban ja mida ma ei võta naudingu ega mõnuga.

Ja nüüd öelge: kes teist on minuga ja kes teist on minu vastu?
******
Palm Spring, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 3: Priit Pullerits Viru maratonil. Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits (esiplaanil) ja Indrek Pak Viru maratonil. Foto autor: Riho Lüüs

72 Kommentaarid:

At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

See on juba väheke skisofreeniline. Mälu ei tundu PP-l üldse olevat. Mälu enda öeldu ja tehtu kohta.
Janno

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Janno jõudis 3 min varem. sama mees (PP) kirjutas mõni aasta tagasi risti vastupidist juttu. Priit, kui ise ei mäleta, siis lugejad mäletavad.

ain

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Kas limukaks nimetatakse seda, kellel puuduvad põhimõtted?

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Ja milline mõnu on veel minna mitte treenima, vaid lihtsalt suusatama, mõtlemata sellele ja hoolimata sellest, kas see üldse mind mingit moodi arendab või mitte. Suusatada just täpselt nii palju, kui mul aega on või ise tahan.
Ja mõnu on korra talve jooksul võtta ette üks pikem suusasõit kuskil kaugemal kellegi poolt korraldatud üritusel. Mitte hoolida sellest, kes on eespool või kes tagapool. Lihtsalt tunda mõnu, et jõudsin jälle ühest tõusust üles ja nüüd saab alla tuhiseda. Pole vaja viimaste jõududega kellelgi taga rippuda, järgi jõuda või eest ära sõita. See on suusatamise mõnu.
TA

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Eks naudingust ja mõnust ole igaühel oma "ainuõige" arusaamine. Aga tänases Postimehes on Pullerits järjekordse suure küsimärgiga "konstruktsiooni" püsti ajanud.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis kirjutab mees, kes teab nii mõndagi naudingutest!

Naudingut pakub ka hea sõnastus (mahesuusatamine!) või probleemi või nähtuse tabav väljatoomine. Eks see lugejaid Pulleritsu blogisse kokku tõmbabki. Mulle meeldis eelmise postituse kommentaarides blogiautori poolt väljaöeldud "vaiksele tagasiimbumisele tuleb pidurit tõmmata". See ongi hea, tõeline ajakirjandus, mis mitte ei peegelda kellegi poolt meediasse lastud infokilde edasi-tagasi (ERR Sport!), vaid ise tekitab uudiseid.

 
At 12:03, Blogger Priit Pullerits said...

11:52 - see ei ole konstruktsioon. Kui vähegi süüvida suutsite, siis nägite, kui põhjalik faktide analüüs sellele eelnes. Kõik need protokollid läbi uurida, üksipulgi kokku lugeda, kes oli kohal ja kes mitte ja kas nad esimese 20 või 30 punktisaaja seas vastavalt disnatsil või sprindis jooksval hetkel olid või mitte. Uskuge, see oli suur töö, äärmiselt pedantne ja üksikasjalik. Kuni keegi ei ole samasuguse faktitöötlusgea midagi vastupidist tõestanud, siis olge vait ja ärge lahmige, nagu need anonüümikud Postimehe kommentaariumis - uskumatu idiootide kari, kes sina kokku on jooksnud. Hoidkem siin arukamat ja analüüsivamat taset!

Janno ja Ain ja 11:49 - kas te tõesti arvate, et inimene ei tohi elu jooksul muutuda, areneda, vaid peab kogu aeg jääma samasuguseks nagu alati? Loomulik, et noorena tahad võistelda, kõigile kandu näidata, aga kui saate sama vanaks nagu mina, s.o 46, siis suusatage ja mõelge mõnikord, et ohoo, ma suudan liikuda täiesti vabalt ja kergelt, kuigi olen juba eas, kus enamik mehi on totaalses ülekaalus, õllekõhuga, hapniku omastamise ja ventileerimise võimeta, lihast nõrdad, rasvunud, vastupidamatud. See on suur asi, kui te selline ei ole - aga sellest saate aru siis, kui minu vanuseks saate. Siis mõistate, milline nauding see on, kui nii vanalt liigute palju paremini kui suur enamik teist noorematest meestest.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Rahvasuu ütleks: kas hommikul jäid rohud võtmata?

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit sina oled noorena käinud regulaarselt trennis, mina olen käinud samuti, nädalas 5-10 korda ja nii nädalast-nädalasse ja ikka mingi treeninggrupiga ja kindlaks kellaajaks, lõbus aeg oli ju. Osad inimesed ei ole niimoodi käinud, nad on spordi avastanud alles 30ndate alguses, arenevad aasta-aastalt, käivad ühistreenigutel ühislaagrites, õpivad-kuulavad kõik nüansse mis treenerid-juhendajad räägivad, lisaks on neil lõbus koos trenni teha, et saaks end teistega võrrelda.
Ma ütlen, et minu jaoks oleks selline rühmatreening sundus nagu ka sinu jaoks, kuid nende jaoks on see just see fun, et saab koos trenni teha.
Emeri

 
At 12:24, Blogger Priit Pullerits said...

12:05 - see on just selline nõme kommentaar, nagu neid näeb PMis, mida palusin mitte siia toppida.

Emeri, ma ei ole käinud noorena trennis, kui mitte arvestada 5. või 6. klassis poolt aastat korvpalli. Jooksma hakkasin alles ülikoolis, ja siis tegin ka trenni üksi, mitte grupis. Ise jooksin pikki otse ja lõike (tõsi, noid mõnikord, aga ainult mõnikord koos Aivar Otsaltiga). Sporti hakkasin taas tegema 36-aastaselt, ja seda ka ikka üksi. Üksi on hea! Oled vaba grupi sunnist, oled iseenda täielik peremees.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Noh, ja milline on siis selle vaevarikka töö tulemusel kokku korjatud faktide põhjal kerkinud pärisküsimus? Ja vastus?

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Selles blogikandes õpime tundma Priitu-hedonisti. Ei sa midagi ette heita - inimene on kord juba mitmetahuline, ja muutumisvõimeline. Ka 46 aastaselt.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Nauding (ja kannatus) võiks olla mõne järgmise "Maratoni" teemaks.
Aga selleväliselt - on selge, et Pullerits on teatud masti tegelaste jaoks pain in the ass. Aga mis selles siis halba on?

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik 12:32

Huvitav, et sa endiselt aastaid siin seda "jama" lugemas käid?

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Eks mõned (paljudki?) käi siin sellepärast, et lahmida ja laamendada, heal juhul selles eest kustutatud saada. Naudingud on ju nii erinevad, ja inimesed on erinevad. Mõnele meeldibki kui jala saab.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Asja iva on ju selles, et iga inimene võiks teha just neid asju ja täpselt niimoodi, nagu talle endale meeldib teha. Oluline on, et inimene oleks seejuures rahul ja õnnelik. Kes tahab, teeb treeningplaani järgi rühmaga tööd, kes tahab suusatab üksi ilma mingi plaani ja eesmärgita, kes ei taha, ei suusata üldse. Ei ole nii, et üks on õige ja teine vale. Seetõttu pole vaja kedagi kritiseerida ega halvustada. Ehk kõike seda lühidalt kokku võttes - elage ise ja laske teistel ka elada. Ja tundke elust rõõmu. Ja te näete, kuidas elu muutub paremaks nii teie enda kui ka teie lähedaste jaoks.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:38, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, teine 13:11. Ometi leidub palju inimesi, nagu märgivad ka 13:01 ja esimene 13:11, kes muidu kuidagi ei saa, kui peavad minu kallal kraaksuma ja enda haiglasi tõekspidamisi kehtestama. Siis tulebki noile vastu kirjutada, nagu seekord, et see, mis nad väidavad, on vale - kirjutada noile, et ma ei ole selline, kes harjutab teadlikult ja ülitõsiselt ja suurte võitmiseesmärkidega -, mille peale nood ainult veelgi enam närvi lähevad ja oma õelust ja kurja loomust demonstreerima tikuvad. Juhin tähelepanu, et ma ei ütle midagi halba nonde sissekandes mainitud 6-7 harrastaja kohta, vaid nendin, et nemad teevad tööd, ja nende tegevuse foonil seletan, et mina ei tee tööd, mina otsin suusatamisest mõnu ja naudingut (millest paljud, nagu märgitud, sugugi aru ei taha saada, vaid elavad oma vääras ettekujutuses selles kohta, kes ja milline ma olen).

Eriline (järgnev on nimme karm) idioot ja nõmedik ja debiil on too 12:32, kelle haiglaselt värdjaliku kommentaari siit kustutasin. Sellise inimese koht ei ole siin, sellise koht on psühhoneurohaiglas. Tolle idioodi ja värdja esituse kustutas ära isegi Postimehe moderaator - nii kõva taset suutis ta näidata.

Kuule, idioot, kui sul miskit öelda on, tule ja ütle mulle otse, silmast silma ja näost näkku, ära poe oma sõimuga anonüümsuse taha, sa argpüks - kas kuuled!

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Nõus, et harrastaja trenn võiks eelkõige olla fun. Aga mõnele meeldib seda fun`i kellegagi koos teha, mõnele mitte - igaühel oma valikud.
Ise käin samuti enamasti üksi suusatamas, sest see annab vabaduse molutada-kiirendada rajal nii nagu ise soovin. Eile päris hilisõhtul olin Nõmme-Harku rajal täitsa üksi, kas see võib kaiff olla:) See-eest jõusaali sattudes on lahe ka väiksema seltskonnaga koos treenida, saab ka lobiseda vahepääl, ei sega. Vastupidi!
Ses osas aga, et igasugu pulsomeetrid etc, mille numbreid mõned harrastajad komatäpsusega jälgivad... no milleks?! Aga eks siingi erinevad arvamused, ei hakka teisi seepärast ka maha tegema, analüüsigu terviseks!:)
Täna hommikul oli Terevisiooni saates naisterahvas, kes eneseabi-õnne-jms-sarnase raamatutest rääkis. Mul pidid kõrvad s...avett jooksma hakkama, niivõrd rumalat täiskasvanud inimese juttu pole juba ammu kuulnud. Aga eks seegi ju inimeste erinevus, ei midagi muud - mõni arvab, et õnneks vaja Lutsu, Tammsaaret..., mõni raamatuid a`la "Õnne käsiraamat". Eks mõlemal on omamoodi õigus:)

Rivo

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Janno, 13:25, saame kokku, näost näkku, näen, et teil on palju küsimusi, eks ma siis seletan ja vastan kõigile. Helistage mulle 7390361, lepime aja ja koha kokku. Kui te seda teha ei julge, siis pole teis meest ja nagu ütleb Art Soonets, ärge rohkem peale võtke. Ehk teisisõnu: minge siit mujale. Minu silmis jääte sel juhul alati argpüksiks, kes nurga taga on kõva lõugaja ja targutaja, aga ennast - ennast, oma nime ja nägu näidata kardab!

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Et kui palju veel jamamaks saab minna? Kardan, et sellega on nagu sprindikoondise etteastetega.. seal on ka pikemat aega juba õhus rippunud küsimus, et kui palju veel kehvemaks saab minna. Aga näe, saab. (Kuigi Anti Saarepuu, praktiliselt ühe-käe-mees, tegi ju Moskvas väga okei sõidu.) Seevastu sellega, et igaüks teeb nagu ise tahab, on nii, et kui endale teed, siis palun väga. Kui vastutad aga organisatsiooni ees, siis tuleb ikka reeglitest ja põhimõtetest kinni pidada. Tänane skandaal Erki Noole 4. järgu treeneripaberitega (http://sport.err.ee/kergejoustik/6360c4bc-37bb-480e-ad67-fc442d6754e2) on selle ilmekaks näiteks. Kui EOK tasandil võetakse asju lõdvalt ja minnakse reeglitest mööda, mida siis tulemuste poolelt loota. Okei, Erki Nool on olümpiavõitja ja kuuldavasti omab ka teatud praktikat juba treeneritöös. See aga ei saa olla põhjendus menetlusreeglite rikkumisele. Kusjuures probleem pole Nooles, vaid EOKis. Tulemuseks treeneristaatuse prestiizi langus (igaüks võib tutvusega EOKis treeneripaberid teha) ja reaalne treenerite põud (Eesti sprindikoondise tasandil - väga reaalne põud).

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vastus sinu küsimusele: Kõik kes suusatavad, naudivad seda. Ei ole võimalik kedagi vägisi ja vastutahtmist suusatama sundida. Põhikooli kehalise tunnid väljaarvatud, põhiharidus on meil kohustuslik ja see on seadusega (Põhiseadusega) kehtestatud. Sealt edasi teeb igaüks suuskadega mida ise tahab.
Kestva kehalise tegevuse tagajärjel toodab organism morfiini ja see aine tekitab mõnutunnet, see on puhas nauding.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Tere tulemst, Priit, muhesuusatajte arvukasse peresse. Kus ei vaadata kaassõitja varustust, riietust ega sõidustiili. Vaid kulgetakse oma enesetunnet järgides ja ümbritsevast loodusest osa saades.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Ega Sa oma kaagutamisega siin kuigi kaugele ei jõua, Priit. Jäädki sprindiringil ja dendros neid lõputuid ringe sõitma ja pärast imestad, et miks jälle maratonidel läks kehvemini kui lootsid. Trenni tuleb ka vahel mõttega teha. Ja üleüldse, miks Sa sellest nii erutatud oled, et inimesed lisaks suusatamisele veel midagi teevad. Rumal on arvata, et keegi sellepärast suusatamist vähem naudiks.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

PP käis sügisel jõusaalis usun, et samuti mitte suusatamist nautimas vaid selleks, et suuskadel olles suusatamist nautida.
Inimesed on pagana erinevad mõni naudib võistlemist nii, et ninast veri väljas, mõni naudib üksinda harjutamist, mõni aga lihtsalt vajab motivatsiooniks seltskonda kellega koos minna ja harjutada. Eesmärk on kõigil üks parem enesetunne, see, et trepist kolmandale korrusele jõudes ei peaks puhakama jne. Olen enamvähem samaealine ja olen märganud, et vananedes tekib rohkem tolerantsi erinevate seisukohtade suhtes. Seega siis rohkem tolerantsi härra!
Toomas

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Ja varsti räägib PP nagu Ansip, ma ei sõida võidu, vaid naudin võistlust.
Muidu PP jutt on jumala õige. Teen ise samamoodi, ainuke oluline vahe on see, et teen seda erinevates kohtades, Otepää, Haanja, Kääriku, Mammaste, Elva. Usu, see pidev keskonna vahetus, erinevad rajad annavad naudingule veel pool juurde. Ja ei arva, et autosõit kaugemale oleks maha visatud aeg.

 
At 14:47, Blogger Priit Pullerits said...

14:14 - ma ei taha enam kellegagi võidu sõita. Mis selle mõte on? Ma olen neid Estoloppeti radu sõitnud juba küll ja küll, ja ega see asja oluliselt muuda, kui mõni ring teistpidi käima panna - ikka lõpetad samas punktis, kust alustasid (v.a Tartu maraton!), ja midagi ei ole selle ringi jooksul muutunud, v.a see, et enamik teeb tervisele liiga (aga enamik ei taha seda tunnistada, arvates ekslikult, et 42 km külmas õhus maksimumpulsiga kaks ja pool tundi rügamine toob tervist - nalja teete või?!). Ma olen nüüd pealegi muhesuusataja, võtan asja mönuga, las teised olla töösuusatajad.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maratonile siis enam ei lähe? Naudid 19. veebruaril paaristõugetega tühje tõuse dendropargis? Siis ei pea ju kuhugi sõitma, ei pea võistlema, ei pea maksimumpulsiga 3 tundi ja 45 minutit uhama, tervist kahjustama, pärast vabandusi leidma (või õnnestumise korral teisi parastama).

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit lubas ju eile, et ei lähe suusatama. Mingil põhjusel läks siiski kondama ja nägi noori tõsiselt trenni tegemas. Kohkus ära, et konkurendid saavad kõvaks. Tuli mõte lõdvaks-laskmise-jutuga konkurente psühholoogiliselt natuke mõjutada. Eelolev nädalavahetus on ju üks viimaseid võimalusi vormi parandada.. Ärge laske end Pulleritsu trikkidest eksitada!

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tõeline muhesuusataja (welcome to the club) saab sust siis, kui sa enam suusatamist trenniks ei nimeta.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kustuta mu esimene kommentaar kah ära. No see kõige esimene.
Janno

 
At 16:47, Blogger Priit Pullerits said...

...mingid suvalised tundmatud vennad siin blogis mulle korraldusi ei jaga. Tahate, kustutage ise - ise olete ju autor. Siin on nii mitmelgi puhul olnud märkusi, et kommentaar on autori (mitte minu!) poolt eemaldatud. Ei saa järsku hakkama?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Janno ei saa oma kommentaari kustutada, sest ta sisestas selle anonüümisena (Google kontota).
On vist õigus, nagu mõnes sotsiaalvõrgustikus öeldakse, et hullemad kui anonüümikud on ainult p.derastid 8)))

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

"koduetapi miraaz" kommentaator Inimene (14:00) reedab kaksikmoraali suhtumises anonüümsesse kommenteerimisse.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Sõna Fuck ei peaks kuuluma küll Tartu Ülikooli õppejõu avalikku sõnaksutusse!

Tundub et veri on paks ning ei ringle enam piisava kiirusega!

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan ka kõigil nädalavahetusel korralik paari kolme tunni pikkune pingutus teha, sest muidu jääte nõrgaks! Loll puhkab, tark tormab!

 
At 19:48, Blogger dr Holden said...

Eks kunagi see krõks käib ja selginemine tuleb, aga mitte igaühel. Mõni paneb veel vanuigi (üle 60-sena) hullu ja võitleb iga koha eest!

Aga ses suhtes on Priidul õigus, et iga inimene võib muutuda, ka 46-aastaselt. Veel 2009 ajasin ise tulemust taga, arvutasin peale iga neliku ala koefitsiente, võrdlesin sõprade-tuttavate-kuulsate-kummaliste tulemusi erinevatel sõitudel, nii KTM omadel, Estoloppetil, Elionil. Aga ühel hetkel saabus selgus - milleks ma seda teen, mis ma sest saan, kellele ma selle pärandan jne. Miljon küsimust - null vastust!

Minu selle aasta kalendris on alla kümne aja peale ürituse - TM, Suusahunt, Suusa100, Saku100, TriStar, Copenhagen IM, SEB jooksumaraton ja Haanja Jala100.....ehk siis sündmused, kus ei maksa mitte kiirus, vaid kestvus!

Ehk siis, mina olen peale sekundite-punktide-koefitsientide tagaajamisest loobumist oma tee leidnud. Kas leiab ka Priit, eks näitab aeg?

 
At 20:25, Blogger Kaur said...

Priidule pakub naudingut kirjutamine. Teravalt, nii, et inimesed tigedalt reageeriks. Suusatamine on vaid lõõgastuseks :)

 
At 22:27, Blogger Andres P said...

Against!
Tegin samade inimestega E niimoodi trenni, et T oli raske käsi liigutada, kuid SIC! see ei vähenda mitte kuidagi minu suusaaramastust (what about this?).
:)
Eile tegin omatahtsi(kuigi plaan nägi ette muud) tunnikese klassikat dendros. Küll oli mõnus ja kaif! Vaata, see ongi vb harrastajana grupis treenimise eelis, et treener siiski vaatab, juhendab ja hoiab pilku peal.Ja kui näeb et keegi paneb punases pidevalt, siis tõmbab hoogu maha. Mida üksinda pole Sul keegi kontrollimas. Enesedistsipliin? puudub paljudel hiliseas spordi avastanutel. Nii, et sõbralik treener on väga-väga abiks kaaslane.
Armastus võib väljenduda ka teadaliku tööna ja sõltuvusena.

Aga tundub jälle provokatiivartikel olevat ;)

 
At 22:29, Blogger Peeter said...

Võistlused on ju pigem motivatsiooni üleval hoidmiseks. Isiklikult teen sporti ikka muudel põhjustel ja loodan, et enamus teisi ka. Välja arvatud tipud muidugi. Vahest, või siis ka plaanipäraselt spetsiifilisi harjutusi teha aitab ju treeningusse vaheldust tuua. Ka tehnika ja jõud peaksid paranema? See ju ainult suurendab põhialaga tegelemise mõnu.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Cologna, Rootsi ja Saksamaa ei võta külma tõttu Rõbinski MK etapist osa. Kus on Rehemaa, Tammjärv, Kärp jt? Nüüd oleks shanss. Või on mehed praegu lihtsalt nii nõrgad, et alla jäädaks ka Hantõ-Manssiiski meestele ja ilusam on ekslusiivses Davosis kaotada Dario Colognale kui Rõbinskis tundmatule vene nimele?

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Mul oli sõbraks üks suure lama ohver. Ta kustus Longero manustamise tõttu. Mu sõbral oli sõbraks teine lama ohver, kes avastas suusatamises ja sportimises võimaluse töö ootamise stressi killida ja tema elas lama üle. Alustasin kah kunagi taassportimisega tööotsimisest ülejäänud vaba aja tapmise vajadusest. Realiseerisin selle ajakulu ja taassündinud entusiasmi absoluutklassi medalitega ning leidsin, et aitab küll. Milleks tuult tallata? Tervisespordiks piisab hulga väiksematest koormustest. Milleks aja peale kimada, mida see aeg tõestab? Ainult seda, palju ja kui kvaliteetselt olen enne treeninud. Ei muud. Nüüd meenutan nostalgiaga Tln-Keila-Tln või nt Saku või Aegviidu maraton matku, kus tähtis oli ainult osavõtt ja mis kõik olid tasuta ja ilma kindla alguse ajata just nagu PP praegu soovib. Aga see kõik on jäädavalt kadunud minevikku. Jäänud on rahvajooksudel terviserikkeid saavad linnaosavanemad ja meerid. Profisportlikud ministrid, kes saavad ujudes neidude käest pika puuga. Milleks nemad treenivad, kas nii võideldakse hirmuga tuleviku ees või surutakse füüsilise koormusega mõistuse häält vaiksemaks, seda ei saa me kunagi tegelikult teada ja mis see meie mure ongi. Las liigutavad aja peale, kui tahavad. Meie treenime tasakaalustatult. Säilitame muheda meele ja kui vaja paneme täiega, kuid ainult siis kui tõesti on vaja panna.

 
At 23:20, Anonymous Vello said...

Suusatamise nautimiseks on kaks võimalust. 1) kas oled tugev ja tunned mõnu sellest, et jõuad sõita ja on "lennu" tunne. 2) Sõidad väga rahulikult km ja kella vaatamata ja vaatad loodust. See esimene variant on nagu seks, teine variant on nagu mõne kobeda naise vaatamine.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti oli kuningatel narrid, kes bossil ja rahval meelt lahutasid. Nüüd peab igas meediakontsernis olema oma narr, kes komöödiat teeb ja luiskab, ise läbi pisarate naeratada püüdes.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Vello on asja tuumale väga hästi pihta saanud! Jagan seisukohta.
Ma ei ütleks, et üks on "õigem" kui teine. Lihtsalt mõlemal on elus oma sihtgrupp - elu paratamatus, kui soovite.
Esimene on vaimult ja füüsiliselt tugevatele, teine ainult vaimult tugevatele. Nii lihtne ongi.

 
At 02:05, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaariks eelmise blogikande juures puudutatud mahesuusatamise mõiste juurde - mahesuusatamise leiutaja on väga tõenäoliselt hoopis Ain-Ivar Tupp aka dr Holden, kes juba 2010. a andis oma blogis ökosuusatamise definitsiooni: "Mis on ökosuusatamine? See on see, et suusatad, aga ei jäta endast järele ökoloogilist jalajälge." Aasta hiljem pöördus dr Holden teema juurde tagasi ja kui lugeda Haanja 100 kestvusürituste korraldaja kõige viimaste treeningute kirjeldusi, siis on huvitav jälgida kuidas Holden on oma treeningute ökoloogilist jalajälge järk-järgult vähendanud, jõudes Eesti mastaabis (linna kategoorias) kindlasti ühe väljapaistvama tasemeni. On ju suur vahe, kas harrastada mahesuusatamist Elva-taolises väikelinnas, kus loodusrajad ukse ees, või suures asustuskeskuses, kust terviseradadeni üksjagu maad. Mahesuusatamist, kasvõi dr Holdeni näitel võiks kindlasti kajastada ka nt "Maratonis". Holdenil on oma nipid ja võtted, millega ökoloogilist jalajälge vähendada. Nende nippide leidmine ei osutugi nii kergeks, vaja on uudset mõtlemist ja vanade harjumuste kriitilist läbivaatamist. Kes on minu jaoks mahesuusataja? Eelkõige see, kes: 1) liigub suusatamise paika jala; 2) ühistranspordiga; 3) või autoga, milles vähemalt 3-4 suusatajat (võta sõber kaasa!). Teiseks see, kes taastumiseks, energiavarude täiendamiseks ja joogiks kasutab võimalikult mahetooteid ja -saadusi. Ain-Ivaril omavalmistatud meejook (retsepti leiab tema blogist), Pulleritsul oma aiast korjatud sõstardest valmistatud mahl. Jne. (Mina olen endale kehtestanud veel rangemad reeglid. Trenni ajal reeglina väldin igasugust energia ja vee-joogi tarbimist. See aga on juba treeningufilosoofia küsimus.)

 
At 02:38, Anonymous Anonüümne said...

Köik me jääme kord vanaks. Elu harrastus-, tervisesportlasena jagunebki oma loomulikesse etappidesse, alustades noore ja vihase kiskjalike maaimavallutusplaanidega, löppedes eluröömust naudingutega. Aastate möödudes treeningkilomeetridki vähenevad, osaluskorrad jne, löpuks TM pöhidistants asendub lühikesega, kui oled selle löpetanud, siis möni veel alles jäänud eakaaslane pärib, et noh kas tuleva aasta ka veel platsis. Ja mis vastuseks oskad kosta: eks ikka kui vanajumal elu ja tervist veel annab....kuni löpuks enam ei tulegi...
Nooremal pölvkonnal on raske seda möista, eks sealt ole ka etteheited, et mis Priit aasta kaks tagasi köneles. Olid omalgi aastal 2007 peale enam-vähem edukat TM-i suured illusioonsed plaanid, nähes endas potentsiaali sinna 100 piirile vöidelda.Pole see önnestunud. Antud hetkel möistan, et kas see omakski mingit tähendust. Töesti mis vahe seal on 100, 1000 vöi....
Palju tähtsam on see, et aega ja tahtmist on peale köiksuguseid argitoimetusi nurgast suusad-kepid kaenlasse kobida ning minna nautida seda, mis emotsionaalselt positiivset meeleolu ja naudingut suudab tekitada....Maamees

 
At 03:59, Anonymous Anonüümne said...

ÖKOSUUSATAJA

Öösel uus on aja tund.
Üksik ökosuusataja sõidab
mööda valget lund.

Valgus mitte laternast,
kükloobist - piisab kuust,
et ringi sõita puust.

Öko-sõna on tal suus
ja all on ökosuusk
(kahju, see ei ole puust).
Geeliplöga ta ei aja sisse
suust.

Tema koht ei ole esimeses
ega teises sajas.
Tema koht on looduses.
Ja ajal koht on suusatajas!

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Priitu olla ei õhtul Dendros nähtud. Kimas seal võidu ühe klassikuga. Nii palju siis Cologna eeskujust...

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm lugeda, et kommenteerivad ka need inimesed, kel oskus arutleda elu ja suusatamise üle üldiselt, mitte ainult keskenduda konkreetsele isikule ja sellele, et kõik, mis isik ütleb, on lauslollus. Millest küll selline suhtumine? Olete maratonidel talle kaotanud? Ei jõua trennimahtudega talle järele? Ikka ei saa aru. Lihtsalt rumalad ja ei oska muust kirjutada, aga midagi tahaks hirmsasti öelda?

Pets

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Võistemine paremate kohtade nimel ja "õigemini" treenimise tiitli eest on asendunud võistlusega, kes naudib suusatamist kõige rohkem :D
Ilmselt see ongi progress.

Aga ikka meenutab see lugu lapsepõlvest, kus umbes kella 4 ajal hommikul läksid mehed vaidlema, kes on kõige kõvem mees ja on Jaanitulel kõige kauem. Need, kes juba koju ei tahtnud minna, said peska. Siis kui me poistega otsustasime igaks juhuks lahkuda, olid umbes tosin meest aktiivselt üksteist kolkimas...
Erki

PS ei ole ka ise võistlemise patust vaba, aga lihtsalt nüüd on valitud ala, milleks veidi ka eeldusi on.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, su sissekannet lugedes meenus mulle kohe vana Vene multifilm "Kingitus kõige nõrgemale". (Hea film, kusjuures.)

Seal hunt astub keskväljale ja küsib rind kummis: "Noh, metsalised, kes on siin kõige nõrgem?!"
"Sina hunt, sina, sina!" taganeb rebane.
"Sina, sina" kiristab metssiga.

Seda, et... ma ei tea miks, aga millegipärast tekkis selline paralleel :)

P.S. Kuna on külmapühad ja väljas rassimisest ei tule nagunii eriti midagi välja, siis väike meenutus lapsepõlve võiks ju päeva sobida:
http://www.youtube.com/watch?v=KaSKUS05OC0

Johan

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

"Olid omalgi aastal 2007 peale enam-vähem edukat TM-i suured illusioonsed plaanid, nähes endas potentsiaali sinna 100 piirile vöidelda.Pole see önnestunud. ...Maamees" -
Maamees vist reetis sellega löpuks, kes ta on;)

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Isegi kui see artikkel on järjekordselt PP provokatsioon, on see üks parema alatooniga provokatsioonidest, mis võimalik. Tervise-, harrastus- või ajaviitesport peabki olema nauding. See on juba individuaalne, mismoodi see nauding saadakse, kas higise grupitrenniga, rahuliku looduses kulgemisega või siis hoopis looma moodi trennis tööd tehes aga ühel olulisel võistlusel oma supervormi realiseerides orgasmilaadset tunnet tundes (kama kaks, kas rahuloluks annab põhjust eelmise aasta aja, naabrimehe või kõikide teiste osalejate võitmine).
Häbiasi pole ka see kui aja jooksul naudingu saamise moodus muutub. Priit on normaalne inimene.
Kalle

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Nihuke ilm ajb ikka vanduma,kõik tegemised ja elu halvab ära.Priit,ilmuta ennast siin veidi,arvan et paljudel läheb meel rõõmsamaks.HD.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

"Nihuke ilm ajb ikka vanduma" - mis sel ilmal viga, ilus talveilm ju. Eile sai mönuga 1,5 h suuseldud, külm küll ei olnud.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

"Nihuke ilm ajb ikka vanduma" - mis sel ilmal viga, ilus talveilm ju. Eile sai mönuga 1,5 h suuseldud, külm küll ei olnud.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine---ei pea ainult suusatamist silmas.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga sa loe siis vahelduseks kulturisti ja jõutõstja Ott Kiivikase treeningupäevikut. http://forums.fitness.ee/index.php?/topic/34001-ott-kiivikas-valmistu-koos-minuga-em-2012/
Kiivikas hädaldab, et tema ei saa kuidagi vormipilte tehtud (mida iganes see tähendab). Priidul on oma pildid korralikult blogis üleval ja läbi analüüsitud. Tähelepanuväärne on ka kui palju Ott jooksutreenni teeb. Matil küll, aga maht on päris korralik.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Sai eile Kõrvemaal käidud, kuid tavalist suusanaudingut ei saanud! Vihaga sai vaid end edasi lükatud - värske lumi ja öine - 30 C olid lume absoluutselt libisematuks muutnud!

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Uudiseid dendrost: PP nautis täna mäest üles paaristõukeid ilma igasuguse libisemiseta lumel. Tema nägu ei reetnud naudingukübetki. Raske nüri töö.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Päris mure tekib Pulleritsu pärast viimaste teadete valguses. -30 C järel sellist trenni teha ei ole ikka mõistlik. Mees saab aru, et tuleks kergemalt võtta, aga ei õnnestu.

 
At 19:26, Blogger AinK said...

Ma olen nüüd pealegi muhesuusataja, võtan asja mönuga, las teised olla töösuusatajad.

Meest sõnast, PP-d ...

Enne ma seda juttu ei usu, Priit, kui läbime TM koos- minu valitud tempos, stardikoridor 1000 ja enam.

ain

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Möni mees vötab varahommikul kätte kirve ja laamendab öhtuks 10 rummi jändrike kasepakke ribadeks ning kostab seepeale, et sai pisut müratud...Priiduga on sama lugu, lihtsalt lonkimine naudingut ei suuda pakkuda, peab rassima kui ajalooliselt tuntud pärisori oma isanda pöllul: selg märg, nina tatine. käed rakkus jne, ..öhtul läheb koju ja kiidab takka...oi kui hea oli....
Mis selle libisemisega on? Käisin eelmine nädal paar korda 14-16 miinust ja ka löpuks täna tiirukese. Suusad, mis eelmine aasta sellises külmas olid kui 210 number liivapaber, siis tänavu lippab kui väle jänes...libisemiseks köige tavalisem Rex-i sinine parakas.....vist sai eelmine aasta üle tuunitud igasugu kallite määretega....
Maamees

 
At 20:02, Blogger dr Holden said...

Ain, mina tulen! Sinu tempos, mõnuga. Kui lubatakse üks koridor enda omast hiljem sisse minna (on mõnikord probleeme olnud???), siis tulen sinna!

PP-st ei saa vist asja, kuidas ta pärast oma võetud skalbid üle loeb, ta ei teagi ju neid, kelle najal maraton püsib....ehk siis neid, kes tulevad peale tuhandendat kohta!

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

AinK-le. See tempo on muidugi kahe otsaga asi. Täna oli nii külm, ei olnud isu rabeleda. Sõitsin siis ühe tüübi taga, ohutus kauguses. Ta tegi sama kiirusega edasiminekuks vähemalt poole rohkem tööd, sest ta ei osanud suuska libisema panna. Pulss oli tal ilmselgelt tumepunases, tahtmine oli suur, kuid tolku vähe.

 
At 20:18, Blogger dr Holden said...

Maamehele! Mul ka tavaline Rexi sinine all ja lippas küll, vbla veidi kehvemini kui seal 5-10 miinuse juures, aga polnd viga. Külmaga vist on nii, et mida kõvem parakas, seda parem! Stardi sinine oleks veel libedam olnud...

 
At 22:00, Blogger Madis said...

Huvitav oli vaadata tänast Oslo laskesuusatamise naiste võistlust. Mis on ikka veel hämmastav, et viimse veretilgani käib seal suusaraja peal võitlus. Nii palju tempovariandi sõitu! 12,5 km ja võitja aeg 38 minutit. Keskmine kiirus seega koos tiirudega ca 20 km/h. Meeste võistlusest parem ei räägigi.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Vanasõna ütleb "Ütle lollile pista pea tulle, loll pistabki". Targad kommentaatorid tegid Pulleritsule selgeks, et tuleb rohkem üleminekuid, temoovahetusi, vahelduvat reljeefi treenida. Tapate nii mehe ära!
Iga talv on isenägu. Kliima soojenemise tõttu vajub külm talvel Arktikast meie laiuskraadidele. Kuigi mõned ütlevad, et pole häda midagi, ei saa selliste suurte külmadega pikemalt tõsist trenni siiski teha. Näib, et tuleb siiski siseruumidesse kolida. Eelmine talv, muide, oli vist suur õnn, et keegi Tsrtu Maratonil külmakahjustusi ei saanud.

 
At 21:34, Blogger GuidoMukk said...

Mul on Priidu sellise meelemuutuse üle hea meel. Mulle meeldis väa kuidas Priit naiste Optimaga rattamaratoni sõitis. Pärast seda läks aga asi järjest tõsisemaks ja nõuandjad järjest nimekamaks. Milleks?
Ma juba noomin ennast kui Harku ringil nühkides..märkan et olen taas kihutama hakanud ja klaasistunud pilk ette tuleb. Milleks?..püüan edaspidigi rohkem libisevat suuska ennast nautida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht