reede, märts 02, 2012

Pullerits: Kas see on tormihoiatus?

Eile, neljapäeva õhtul, nagu lubasin, korraldasin Tartus Tähtvere spordipargis väikse demonstratsioonesinemise, et kõik huvilised saaks kõrvalt oma silmaga hinnata, kui hea mul uute auguga uisu-Fischeritega enne Tallinna maratoni minek tundub ning kus võib märgata veel puudujääke. Panin isegi USA koondise valdavalt valge võistluskombinesooni selga, et pimedas paremini nähtav oleksin. Huvi, nagu aimdus, ei olnud just ülemäära suur - võib-olla jäi demonstratsioonsõit liiga hilise aja peale, kella poole kaheksa kanti, ja võib-olla heidutas osasid pisut vesine ilm? Või on äkki paljudel talve lõpuks juba toss väljas?

Ega ma ise ka õhtupoolikul enne sõitu erilist särtsu tundnud. Olemine oli tuim ja resigneerunud. Aga kui suusad näpus rajale jooksin, tundsin, kuidas power valgus iseenesest jalgadesse.

Alustasin rahulikult, et saavutada libistav rütm. Kasutasin valdavalt mogrenit, kerge tõusukaldega lõikudel läksin üle wassbergile. Aegamööda panin kiirust juurde, eriti jõepoolsel sirgel ja sellele eelneval-läheneval künkaga otsal, aga kunagi mitte nii palju, et maksimumi piirini jõuda. Seejärel, kõige linnapoolsemal otsal, lasin tempo rahulikult alla, et peasirgel tasahilju wassbergilt mogrenile üle minnes taas kiirust üles hakata võtma. Kui kümme ringi sai sõidetud, vaatasin kella. Aega oli kulunud 27.30. Ehk ühe 850-meetrise ringi läbisin kergelt hoogeldes ja siis puhates keskmiselt 2.45ga. Kusjuures, pange tähele, see ei olnud mingi trenn, vaid minu käsitluses mäng suuskadel. Võrdluseks: jaanuari keskel sõitsin sel ringil 850-meetriseid maksimumkiirusel lõike keskmiselt 2.30ga. Ja tollal kasutasin lõikude vahel rahulikku ringisõitu täielikuks taastumiseks.

Huvi pärast otsustasin kontrollida, kui kiiresti ringi nüüd läbiksin. Kui kümme ringi sai 27.30ga sõidetud, tegin käigult ühe täiskiirusel ringi, kus üritasin jälgida ka tehnikat, et rabelema ja rapsima ei hakkaks. Peamiselt mogrenit kasutades sain aja 2.10. Siis tegin ühe ringi eilses rutiinitempos ning otsustasin veel ühe ringi täiskiirusel teha. Sedapuhku kasutasin eelmisest korrast rohkem wassbergi ja sain aja 2.09. Väsimust ei mingisugust, samuti mitte seda, et oleksin hinge kinni tõmmanud. Pigem olekski võinud neid lõike sinna sõitma jääda.

Aga 14 ringi järel tulin rajalt ära - ega ma ju sinna treenima läinud. Läbisin 12 km 38 minutiga, mis teeb keskmiseks kiiruseks peaaegu 19 km/h.

Kui olin Madshusi uued suusasaapad vanade Asicsi jooksutossude vastu vahetanud, nägin Vahur Teppanit, kel oli truult kaasas kolm nädalat tagasi leitud rahulik-sõbralik noor hundikoer. Ilmselt Teppan tajus, et olen heas vormis - ta tunnistas, et jätab Tallinna maratoni vahele ja paneb kõik ühele, viimasele kaardile Tamsalus -, sest ta püüdis koera innustada, et too mind naksaks. Aga koer ei teinud kuulmagi. Eks koer tunne ära need, kes samuti koeraomanikud, ning noile kallale ei kipu. Ütlesin Teppanile, et minek tundub enneolematult ja uskumatult hea, et andku vaid vastased ette, küll ma neile näitan.

Teppan ütles, et kui vorm tundub nädala sees hea, siis on see nädala lõpuks läinud.

Pidin ma Teppanit kohtama ja temaga juttu tegema!

Või peaks ütlema: "Ei usu Vahur Teppanit!"
******Font's Point Wash, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rootslane Anders Södergren (ees) veebruari keskel 4x10 km teatesuusatamise võistlusel Nove Mestos. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ameeriklanna Kikkan Randalli vabatehnika stiili näide. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Venelanna Viktoria Kuramšina kukub teatesprindivõistlusel Sotšis. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

Sildid:

47 Kommentaarid:

At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas see hooglemine - mis saavutatud tänapäevaste rajahooldustehnoloogiatega, auguga suuskade, supermäärete-pulbrite ja muu sellisega - kehalise tegevusena üldse enam liigitub? Koormust saa, näib, et selle tegevusega küll ei saa. Trenn peab ikka raske olema. Hooglejaid on küll, jah, palju tekkinud. Lumeinfo foorumis mehed kirjutavad, et pulss 150 ja kõrgemgi. See võib olla mitte koormuse vaid üldise kehva südame vormi märk. Kui Sa, Priit, jäärapäiselt ei keelduks pulsomeetrit kandmast, siis saaksid aimu, kas Sinu hooglemisest ka füüsisele koormust tuleb.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Mina julgen arvata, et Ainilt saadud joogid on oma mõju avaldanud :-)

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

See ongi see sama lennu tunne, mille pärast Kärpi peale Otepääd mõnitati! Priit astu nüüd Kärbi kaitseks välja!

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Tōe kriteerium on tulemus! Kuid räägitu põhjal ennustan selle aasta parimat sõitu. Kohaprognoos: 65.

Martti

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas saab terve mõistusega inimene võrrelda võreldamatut?
Jaanuaris külmaga looduslikul lumel vana suusaga ja märtsis soojaga kunstlumel uue suusaga. Mida need erinevad ringiajad näitavad, ilmselt seda, et hulk tegureid on muutunud. See, et vorm on muutunud, on meelevaldne järeldus.
Samas on see parem teema, kui see, et kas ma ikka lähen maratonile ja kuidas ma kohale saan?
Millal mõistlik jutt tuleb?

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit sõidab end raudselt TOP50 hulka!

Pane täiega!

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

"Kas lõpuks koidab elu tippvorm?"
"Kas see on tormihoiatus?"

Mul on tunne, et selliste avalduste peale on mitte ainult TOP50, vaid ka TOP10 endast juba täiesti väljas, põhjad alt ära ja sisuliselt alistatud juba enne pauku.
Ega siin muud vist üle jää, kui pühapäeval rajal vere maitse suus Priidu erku vormi ees kaugenemas tunnistada ja finishis enda suure allajäämisega leppida.

Muide, kas Estoloppetil saavad auhinna kolm või kuus esimest? Tundub, et Tartu meestele kukub seekord mammonat rohkem :)

 
At 18:11, Blogger Priit Pullerits said...

Auhind kolmele või kuuele? Mis vahet seal on! Mõnele mehele piisab, kui auhind antakse ainult esimesele.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Oh jumal...ääh. Ma olen PP ja tema koolikirjanditega harjunud, aga see on uus tase. Sisu sisuks-enesekiitmise nurumisega olen ma juba ammu harjunud, aga see vorm.. Üks ennast ajakirjanikus nimetav tegelane ei peaks nii ka sandi ilmaga kirjutama.
Tubli kolmas bee.

Janno
PS.Uurimistöö hakkab valmis saama.

 
At 19:02, Blogger Priit Pullerits said...

Siin niisama targutada ja hinnanguid jagada ei ole mõtet, Janno. Pühapäeval minuga jalg joonele ja läks! Kõik muu on sekundaarne või pigem lausa tertsiaalne. Ega vääri energia kulutamist. Olete tulija ja mees või ei ole? Mis numbri all?

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades ilmaolusid, sõidab ka 90. mees vast 20 km/h keskmiseks pühapäeval...

 
At 21:01, Blogger Andres P said...

Priit - jätkuvalt ei usu, et ovaalil ringitamine midagi juurde annab või arendab. See etapp on Sul ammu läbitud. Vast natuke kiirustunnetust ja tasakaalu.
Jõudu. P näeme.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Ei tule. Minu jaoks on olemas ainult kaks maratoni. Ülejäänutel pole seda aurat, mida ma spordis ja elus otsin. Üks isemoodi tundmus, juu nõu. Mulle lihtsalt ei meeldi liiga lihtsad asjad. Valu peab olema. Valu tekitab tahtmist.
A sina suusata.
Muide, lennutunne on allamäge niiskes õhus joostes, jäisel rajal suusatades, trampliinilt kõgust hüpates jne üsna normaalne nähe. Aju petetakse muutunud taustsüsteemiga. Puhas platseebo.
Janno

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, mida Pullerits teeb, on sport? Kui ei, siis mis see siis on?

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Rahvatarkus köneleb: enne mune, siis kaaguta...selline ütelus oleks nüüd ka kohane vist. Suusatamine on liig tehniliseks alaks muutunud ning tabada vöib alati ka sportlik ebaönn ja tulemust eikuskil. Lisaks 12 km lennukale lausikule on vaja veel lennata 30km, kus lisaks nii mönedki tervad töusunukid ootel...Harrastussporlase eluke juba on kord selline, et ühel päeval kui köik klapib, höljud kui pilvedes, paar päeva hiljem aga justkui roomad mudas. Ootaks-vaataks ikka pühapäeva ennemalt ära.
Maamees

 
At 22:37, Blogger Madis said...

Huvitav, kus oleks P kõige parem koht Priidu pildistamiseks/filmimiseks?
Finišis?

:-D

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Küll PP kastanid tulest välja toob,
pakun, et ta teeb selle aasta parima sõidu, eddu!

Ain V

 
At 23:04, Anonymous Ants said...

Priit, pea meeles, et kogu sõidu õnnestumine määratakse pühapäeval esimese 3 kmga. Kui Sa tahad saada head kohta, pead eest startima ja valusalt tuld andma alguses. Pärast läheb kergemaks. Tagant ette sellel rajal ei ole võimalik sõita!

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Nägin Priidu kiirendust neljapäeval kui oma uusi Alpina saapaid käisin ovaalil testimas. Sõitsin pool ringi ära ja näen ees ameeriklast (Priit)kes sõidab päris kena stiiliga. Kombega näeb Priidu sõit parem välja kui tavalise treeningdressiga. Püüdsin mehe poole ringiga kinni ja tahtsin mööduda, et demonstreerida oma "born to win" saapaid kui sell järsku minema süstis nagu oleks keegi hammustanud. Udjasin siis ka paar kiiremat liigutust, kuid läinud ta oligi. Juba pea pool ringi kaugemal. Pagan, oleks pidanud vist ikka Madshuse saapad ostma. Tegelikult polnud ma oma saapaga veel lihtsalt harjunud ning suusk jäisel rajal kantis kehvasti. Sellel aastal vabatehnikas ma veel ründama ei hakka kuid järgmisel aastal, siis küll. Küsimus ka veel, et kas keegi kasutab vabatehnika rullidel ka klassika piduritega rattaid? Idee kasutada sama rulliraami kaheks asjaks.
Teet

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Netipervod juba spordiblogisse jõudnud - kes tahab pildistada, kes autoga sõidutada, kes jälitada.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

"Kombega näeb Priidu sõit parem välja kui tavalise treeningdressiga. "

Pullerits on muutunud suusapedeks?

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Meenus siin ilusal päiksepaistelisel hommikul, et noor suusasõber Kaisi (oli ta nüüd Mäger või Mägerainen - vabandan ette, kui nime valesti kirjutasin) pole enam mõnda aega sõna võtt.
Hea meelega kuulaks tagasisidet, kas ta sai siit blogi karustelt meestelt abi oma torude ja otsikute puhumisel ja varustuse soetamisel ja kas ta on uue relvastusega rahul.
Ja samuti, no kuidas tal üldse läheb?
Kaisile pöidlahoidja.

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan, et too Kaisi pidas siinse seltskona rünnaku all isegi vapralt tükk aega vastu. Uustulnukana võib siin pead liiga üles tõstes ootamatult kõva ja ehmatava obaduse saada, sest, nagu te aru olete saanud, siin nalja niisama ei mõisteta ning võistlus läheb lahti juba siin - suusarajale jääb vaid psühholoogilise töötluse järelviimistlus.

Aga tõsi on see, et mu Estoloppeti parim koht, 91., on Tallinna maratonilt. Ja konkurents ei tule vist seekord ka maailma tugevaim, kui isegi Peip Reedi läheb juba rajale numbri 36 alt.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu, et keegi minust hoolib! Proovisin oma küsimusi täpselt väljendada ja ka tagasisidet (nii positiivset kui ka negatiivset) andnutele argumenteeritult vastata. Aga mitmed postitused olid lihtsalt nii madala tasemega ja kuna, erinevalt PP-st, puudub mul võimalus jama lihtsalt kustutada, siis ma mõtlesin, et ma ei raiska oma aega siin vaidlemisele.
Tervitustega,
Kaisi

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Kaisi, ei ole siin uskumatut midagi.
Karused mehed võivad üksteisele vastu tatti anda nii, et pritsib vasemale ja paremale, kuid suusatüdrukuid koheldakse reeglina hästi. Reeglit rikub ainult eriline töllmokk ja sellistele vastu astudes olen mina alati Sinu poolel, Kaisi.
Muidugi, kui just suusatüdruk ise selleks objektiivset põhjust ei anna (esineb millegi erakordselt rumala või idiootsega või provotseerib karuseid isaseid - vahel suusatüdrukud teevad nii). Sel juhul on mõistetav, et ventilaatorisse võib lennata valimatult ja valimatus suunas.

Seega, Kaisi, anna endast ja üleskerkinud probleemidest ikka suusapoistele teada ja ka karusemaid isendeid meie seast pole mõtet karta, sest usu mind, me oleme Sinu poolel.
Kindel Kaisi toetaja.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Karuste meeste aeg suusatamises on möödanik. Tänapäeva suusamees peab olema showman, pullivend, pokkerimängija jne.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Sportinfos täna Jüri Voodla Tallinna maratonist:
"Kuna libisemine tuleb homme väga hea ja kiirused laskumistel suured, siis jätame rajal välja 5 km oleva kurviga Linamäe laskumise Pukimäe poole, et vältida kukkumisi ja ohtliku olukorra tekkimist laskumisel. Seega ringi pikkus ca 500 m lühem. Vabandame Jüri"

http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/detail/id/1141/

 
At 20:06, Blogger Priit Pullerits said...

Voodla ütles mulle ka telefonis, et see laskumine kui liiga ohtlik jääb välja. Tänu taevale!

Aga homseks on mul üks üllatus varuks! Õigemini, lausa kaks. Ühe orgunnis Peip Reedi - uurige temalt, mis see on.

Ja mu parim koht Estoloppetil ja ühtlasi Tallinna maratonil on ikka 51., mitte 91. - tolle 91. kohaga pole midagi suurustleda.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Mis marki autoga siis sõidetakse?

 
At 05:52, Anonymous Anonüümne said...

Pakun Priidule kohta 111,miks----jäärajasõit koos slaalomi ja vigursõiduga ning möödumistel on vaja väga tugevat paaristõuget.HD.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Hoiatus küll aga kôver on langev...

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Noh, austatud HD tegi superhea ennustuse. +- 2 kohta.
Tundub, et Priit ajastas oma vormi liiga varaseks.

 
At 17:16, Blogger Madis said...

Tundub, et täna Priidul oli mingi "tõrge". M40 klassis 40es. Ja temast vanuse poolest vanemaid mehi kõvasti eespool. Lausa viis M50 vanuseklassi meest. Ning naislaskesuusataja käest sai järjekordselt tuule alla :-)

Millal, Priit, tuleb see aeg, kui Su ülakeha oma jõuõlad leiab?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis nüüd juhtus, lausa esiajast väljas? Kas sa niisama udutasid, ega siis vorm ei saa ju kaduda 3 päevaga või oli tegu kukkumisega. Ise panin kõige ebasobivamal hetkel käpa maha.
Emeri

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures Emeri on protokollis ikka valgusaastate kaupa eespool. Eespool on ka nt Anti Arak, kellele suutsid TMil nibin-nabin ära panna, ja palju teised. Mis juhtus?

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Kustkohast Te protokolli loete?

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

http://www.sportinfo.ee/images/stories/tallinnasm12_tulem.pdf

Priit alustas maru vara, kui nii mõelda, erialase ettevalmistusega. Kusagil oktoobris juba. Aga talv ei tulnudki sel aastal vara. Ja tekkisid augud, kus nagu midagi teha polnud. Jõusaali siis ei olnd ka enam mõtet minna. Ajastus!

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Maamees, miks viilisid ja starti ei jõudnud?
Ausalt palun.

 
At 18:53, Anonymous Nipu said...

Mis seal ikka,

Siit saime lugeda et PP suusad jäisel rajal lendavad nagu tuul.

Paraku nagu ilmselt maratonil selgus on sama eelis ka teistel suusatajatel, et suusad on väga kiired.

Aga kokkuvõtet on tahaks lugeda ikka, jääme huviga ootama :)

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Teppan pani pihta.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

ega suusad ei sõida,meest on ka peale vaja---näiteks 51a. vet. oli oma vanade kl.suuskadega uisutades 52-ne,tehke järgi.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

ei---51

 
At 21:22, Blogger Priit Pullerits said...

Esmaspäeva hommikul panen sõidu kokkuvõtte ja ka esimesed analüüsid üles. Seniks ilusaid unenägusid!

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Maamees ei viilinud, oli stardis ja löpetas ka...aga segadus kombekohaselt selle käsitööndusliku ajavötuga. Aru ma ei saa, miks kiipe ei kasutata...eks arutavad omad apsud välja, selles nimekirjas on kindlasti veel vähemasti üks, kellega au oli rajal kulgeda...
Maamees

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

"Pidin ma Teppanit kohtama ja temaga juttu tegema!"

Märgid viitavad sellele, et see ei olnud teps mitte Vahur Teppan, kellega sa õhtupimeduse juttu ajasid, vaid Vanatühi, kes sind taas kimbutama tuli. See "kolm nädalat tagasi leitud rahulik-sõbralik" noor hundikoer, kes sind naksata püüdis, oli ilmselt Kuradi abiline. Ütlema peaks mitte ei usu Vahur Teppanit, vaid "Ei usu Vanatühja!". Kõige parem on aga suusakepiga proovida, kas on õige inimene või pelgalt inimese vormis tembutav Vanatühi.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

analüüs eeldab mõtlemist

 

Postita kommentaar

<< Esileht