esmaspäev, märts 05, 2012

Pullerits: Kuidas ma sõitsin elu kiireima maratoni?

Oi, oli see alles kiire sõit Tallinna maratonil! Veel kunagi varem polnud ma Estoloppeti ühelgi jõuproovil saanud aega alla kahe tunni. Kiirus oli nii suur, et juba viiendaks kilomeetriks olin kaks korda kõmaki! selili lennanud ja korda neljakäpukile maandunud.

Tartu teatemaratoni tiimikaaslane Jaanus Laidvee alias Johan Olsson oli mind stardieelsel õhtul Kõrve suusasõidu kogemuse põhjal hoiatanud:

«Sellisel kitsal rajal on stardipositsioon ülimalt oluline ja sinu näitel hetkel ka stardigrupp. On küll ka mitmeid laiemaid lõike, kus mahub ilusti kõrvutigi sõitma, kuid nendele eelnenud pikkadel kitsastel lõikudel on rodus roomamisega juba nii palju kaotatud, et hiljem seda tagasi sõita pole praktiliselt võimalik.
Minu ettepanek sulle on, et mine enne starti korraldaja juurde ja lase teha numbrile märge, et võid startida esimesest grupist. Arvestades sinu taset, teeb korraldaja selle kõhklemata ja seda ei hakka keegi sulle hiljem ka ette heitma. Võimetelt oled sa kindlasti esisaja mees ja selline vahetus on absoluutselt põhjendatud. Olen ise paaril maratonil samamoodi teinud ja väljasõidetud koht pole hiljem jätnud kellelegi mingit kobisemisruumi.
Vastasel korral on aga sealt tagant teisest grupist väga raske kõrget (võimetekohast) kohta loota (loe: võimatu).
Teine asi: kui grupi oled õigeks saanud, siis stardi kindlasti mitte kaugemalt kui grupi keskelt, sest nagu ütlesin, on rada paljudes kohtades kitsas ja ka 50-60ndatel kohtadel stardist minnes tekivad tõusude all mitmed seisakud, samuti kui keegi aeglasem on ees, siis mööda saamine on paljudel lõikudel sisuliselt võimatu või tohutu ülekuluga. Rääkimata tagantpoolt startides. Nii koguneb pikkade kilomeetritega hulk väärtuslikke, kuid kaotatud sekundeid.
Nagu su blogis ka Ants eile kirjutas: «Priit, pea meeles, et kogu sõidu õnnestumine määratakse pühapäeval esimese 3 kilomeetriga. Kui sa tahad saada head kohta, pead eest startima ja alguses valusalt tuld andma. Pärast läheb kergemaks. Tagant ette sellel rajal ei ole võimalik sõita!»
Kirjutan sellele väitele kindlasti alla. Niipalju lisaks siiski juurde, et tagant ette on võimalik sõita, aga kaugeltki mitte sellises mahus, kui esimese 5-10 kilomeetriga (sõltub stardikohast) ära on kaotatud.
Kolmas asi: laskumised. Sellel rajal pole küll ühtegi väga nõudlikku laskumist, kuid homme tuleb väga kiire rada ja kiirused lähevad suureks, seda enam, et punases ja pundis juhtub väga lihtsalt ka siledal maal, kui keegi näiteks otse ees kukub... Kuid kehvi variante on mitmeid teisigi. Seega, laskumistel tuleb olla ülim tähelepanu ise ja alati üritada laskuda rivis võimalikult eest (tip: nagu tuleb laiem lõik, tuleb püüda kohta parandada ja võtta koht sisse grupi peas, mitte sabas).»

Laidvee (nr 37, lõpuks 78. koht) ja samuti Suusavendade soovitustest lähtudes alustasin hoogsalt, aga juba pärast starti esimesel tõusul sain põlved maha: kellegagi läksid suusad sõlme, siis jäin omakorda teistele jalgu, ja kui uuesti liikuma sain, oli terve trobikond vihaseid vastaseid mööda kihutanud.

Kui hakkasin männimetsavahelisel kergelt tõusval lõigul kohta parandama ning otsisin möödumisruumi, ja minu tagant otsis seda omakorda veel keegi, lendasin ühtäkki selili. Ai, see oli parajalt valus mats! Hea, et hingamist täitsa kinni ei löönud. Selja tagant tuli Siim Õunloo (nr 160, sai 62. koha) ja hõikas, et «sõida-sõida!». Aga seesugustest paukudest annab hea mitu minutit taastuda, enne kui pea klaariks saad ja taas normaalselt sõitma suudad hakata.

Esimese pika ja hästi kiire laskumise lõpus tuli mäletatavasti vasakpööre. Lähenesin sellele jäljes, aga keegi tuli vasakult kõrvalt, nii et pidin päris suure kiirusega kurvi minema, ja loomulikult ei suutnud ma seda jäljes välja võtta ning põrutasin sabapidurit kasutades hange.

Pärast sellist algust tulid tagant juba numbrid teise saja teisest poolest ja isegi Signe Parm (nr 189) läks pikalt ette.

Alles esimese toitlustuspunkti järel sain enam-vähem mõistlikult liikuma ja tundus, et suurt hullemaks vast ei lähe. Aga kasesalu kandis tulid tagant agressiivselt viis-kuus meest ning jätsid mind samuti selja taha. Mis seal salata, eks sai vist algusega ka kergelt üle pingutatud, sest umbes 3. kilomeetril tundsin tänavu talvel esimest korda, et veri oleks nagu kergelt kurgus.

Ei saa öelda, et mu auguga Fischerid kehvad oleks olnud. Aga ega nad konkurentide suuskadest suurt nobedamad ka tundunud. Peip Reedi oli lasknud Suusavendadel alla panna mingit -4 kuni +4 kraadivahemiku pulbrit, mis tema väitel pidi just vanale lumele sobima. Igatahes jäljes kihutasid mu Fischerid küll lauluga.

Esimese ringi lõputõusudel sain järele endavanusele Aivar Käeselile (nr 89), kellega kord üks, siis teine ees, saime pool maad läbitud. Aeg-ajalt ilmus meie kõrvale ka Tiit Kollo (nr 188), kuid otsustavat initsiatiivi vedama minna ta ei ilmutanud. Haarasin teise ringi algul ise juhtohjad ning vedasin meid lähemalt ees liikuvale ligi kümnemehelisele rongile. Viimaks tuli tagant appi Marko Koppa (nr 666), kelle pika selja taga hakkas kohe palju kergem. Kuid ühel paremkurviga laskumisel ta kukkus. Sain temast ilusasti mööda, tõstsin vasaku suusa üle tema jala, ning jälle tuli mul minna vedama. Sain eesliikuva rongi kahele tagumisele liikmele kannule – üks neist oli Indrek «Alati kohal» Pak (nr 54), kellega lõpetasime Viru maratoni kõrvuti, ja teine, kui mälu ei peta, Valeri Homin (nr 98) – ja läksin neist ühe järsema tõusu harjal mööda, aga muu rong jäi siiski püüdmatuks.

Jõuvarude turgutamiseks oli mul rohelises tillukeses vöökotis kolm Squeezy geeli. Need, pean ütlema, on meeldivalt maheda maitsega ega aja läkastama. Ühe erandiga: kellele tomatiplöga ei istu, seda hoiatan Sqeezy tomatimaitselise geeli eest. Teise ringi esimese TP eel pigistasin selle suhu ning... oleksin peaaegu oksendama hakanud. Aga ei saa ju väärt kraami seepärast veel raja äärde visata! Otsustasin ületada psühholoogilise barjääri, teha meeled kindlaks ja tomatigeeli ikka ära tarvitada. Vähemasti ei läinud mu seisukord nii hulluks nagu Peip Reedil, kes mingil tuvastamata ajendil pidi ühes TPs vetsupaberit küsima ja sõitma Kaspar Kokalt laenuks saadud Madshuse suuskadega end metsa vahele kergendama. Nagu ta ise ütles: põhja lõi alt ära.

Siis, pärast TPd, pääseski Käesel eest ära. Ja nagu selja tagant aimasin – aga sinna vahtimisega ei hakanud riskima, niigi juba kukutud küll –, siis hoidis mitu meest minu tuulde. Ilmselt olid nad pakutud tempoga rahul, sest möödaminekut keegi ei üritanud.

Nii nad minu kannul passisidki, aga arvata võis, et ega nad asja nii ei jäta. Protokollist on näha, et kõik olid minust jupp maad nooremad mehed, kolm koguni üle kümne aasta vähem elanud, aga oleks siis, et näitaksid ka teotahet! Ei, kus sa sellega – passivad endast kümme aastat eakama mehe taga ja siis otsustavad viimasel pooleteisel kilomeetril näidata, kui kiired nad on. Aga kurta ei maksa – see nende õigus. Kuid vanasti olid noored siiski protsesside käigus abivalmimad ega keskendunud omakasupüüdlikult mina-mina-mina-stiilis üksnes loorberite lõikamisele.

Tuleb tunnistada, et vanusega lisandub mingi enese alalhoiu instinkt, mis tõmbab pidurit, kui väga raskeks läheb, ega luba end liiga tugevasti tagant piitsutada. Reedi, kes kaotas mulle lõpuks ligi 11 minutit – aga see oli tal tänavu talvel ka alles viies suusasõit üldse –, tunnistas, et temagi on hakanud sama tajuma.

Lõpus võtsin ennast siiski nii palju kokku, et peale suusastaadioni vaatevälja tulekut kedagi peale Heigo Paglanti (nr 184) endast mööda ei lasknud. Üritasin temast uuesti mööduda, aga mõlemal korral hüppas ta mu rajavahetusele ette. Aegade järgi vaadates jäi vähemalt neli meest mulle lõpuheitluses siiski alla.

Aeg 1:55.36,2 (keskmine kiirus 21,3 km/h!) andis, nagu hiljem selgus, alles 109. koha. See oli üllatus. Oma arust sõitsin korraliku hooga ja liikusin küll. Pärast Kaarel Zilmer seletas, et sedapuhku oli tegemist noorte ja kiirete meeste rajaga. Kuid see ei tundu usutav seletus, sest minust tosin aastat vanem Kalle Kiiranen (nr 163), keda viimastel aastatel olen võitnud ikka vähemalt kümne minutiga, kaotas mulle sedapuhku vaid 30 sekundit. Ja M40 klassis sain alles 40. koha. (Siin ei maksa otsida lohutust tõsiasjast, et naistest olnuks ma kolmas.)

Tunnistan ausalt, et ei saa aru, kuidas tuli Fischeri uute augusuuskadega, kiirust treeninuna, igati konkurentsivõimelise libisemisega, enda arust normaalselt mogrenit sõites ja wassbergiga pingutades nii kehv koht. Jah, aeg on küll suurepärane, aga see oli suurepärane kõigil.

See on nüüd müsteerium, mida annab tükk aega pureda. Kahtlane, kas lõpuni keegi seda lahti hammustada suudabki. Laidvee tegi otsa lahti:

«Allolevaga ei pretendeeri ma tõele pihtasaamisele, seda enam, et su sõitu rajal ei näinud ja ka statistilist analüüsi pole teinud, lihtsalt mõned subjektiivsed tähelepanekud, kaugvaates siis.
1. Rada soosis rohkem tugevaid (eriti ülakehast) ja raskeid mehi, seda eelkõige esimesel ringil, kus rada oli kõva. Teisel ringil läksid tõusud ja ka mõned laugemad lõigud juba pudruks ja nendes kohtades muidugi eelis kadus, ehk toimis vastupidine efekt.
2. Kõva ja kohati jäine rada (teisel ringil pudrustes kohtades oli all tegelikult jää), mis nõudis kiireks sõiduks väga head suusavalitsemisoskust, et kark alt ära ei libiseks ja tehnika logisema ei hakkaks.
3. Kindlasti mängisid oma osa ka su kolm kukkumist, just rütmi ja hingamist häiriva tegurina. Kuna kukkumisi ei näinud, siis raske on sinna jäänud kaotust hinnata, kuid pigem saab mõõta seda kaotust sekundites, mitte minutites. Aga kiirel rajal võis see maksta koha esisaja piiril.
Järelduseks ütleks nii, et sinu kehaehituse ja kaaluga ning pigem ka suusavalitsemisega (ma ei taha midagi halba öelda, kuna harrastaja kohta sõidad pigem hästi, kuid kui lapseeas pole laskumis- ja kurvitehnikat küllaldaselt kehasse istutatud, siis hiljem selles väga heaks saada polegi võimalik - a la Kowalczyk) sobivad paremini pehmed (mida pudrusem, seda parem) ja mitte väga kiire libisemisega rajad/olud, kus ei mängi rolli nii palju võimsus ja füüsiline üleolek kui just vastupidavus.
Blogis on suusateooria vallas kindlasti oluliselt targemaid mehi kui siinkirjutaja, kes kahtlemata oskavad midagi pädevamat arvata, aga selline sai minu kiirhinnang ilma sinu sõitu vahetult täna nägemata.
Ja minu arust pole kindlasti põhjust norutamiseks, olusid arvestades tubli harju keskmine sõit!»
******Font's Point Wash Road, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Tallinna maratoni start. Foto autor: Tarmo Haud
Foto 3: "Hoogu jagub, suunadki pole valed," kommenteerib Kaarel Zilmer Priit Pulleritsu (teisel positsioonil sõidustiili. Veab Indrek Karolin. Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 4: Kaarel Zilmer kommenteerib: "Milline tantsimine tegelikult uisutades käib! Ja nagu "tantsusamm" kaob, pole ka sõit enam see..." Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 5: Tallinna maratoni võitja Andres Kollo. Foto autor: Tarmo Haud

56 Kommentaarid:

At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Toetad tuliselt Sulle antud soovitusi ette trügida, veidi hiljem kurdad, et keegi ei taha vedama minna...

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Ma siiski ei kiida heaks sellist korraldjate käest ettepoole "lunimist". Teise grupi algus polnud ju nii kaugel ja kui lindid vahelt koristati, siis läks vahe praktiliselt olematuks. See oleks loomulik, kui esisaja mees pannaks mingi apsakaga 500 gruppi,kuid nii väikese vahega liigitan ma selle nahhaalsuseks ja teiste mitte austamiseks. Kas kõik napilt paar numbrit üle piiri suusatajad peaks ennat ettepoole sebima?

AndresP (olen pidanud see aasta kõigil osaletud EL maratonidel Priidust mööda laveerima)

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit Hei!
Nii paljude ja raskete kukkumiste kohta tegid hea sõidu. Sest iga kukkumine lõhub hingamise rütmi ja nüristab vaimu! Aga vaim veab edasi ja annab kehale käsu tööd teha!
Kui üritan meenutada, kas ma elus üldse nii kiiresti suusatanud olen(esimesed 15km - 40 min), siis ei tulegi meelde. Mind ennast hakkasid kohati kepid segama, millest lähtuvalt sõitsin päris palju ainult jalgadega, kuigi suusk oli selline nelimiinus, püsisin ilma keppidetagi grupis. Ja see on õige, et kui satrdid neljandast reast tulebki veremaitset kannatada. Köhisin ikka peale võistlust korralikult ja kopsud sain paar numbrit suuremaks. Aga kuidas edukalt laskuda ja kiireid kurve sõita? Kaks soovitust oma praktikast; 1.Paari aasta kohta tuleks nädalake kuskil keskeuroopa alpides puhata ja slaalomit sõita, pikakdest sinistest mustade kiireteni. 2.Kolm superharjutust on selle jaoks jõusaalis - kangiga kükid, kangiga kükid ja kolmandaks kangiga kükid:)

Ja Tamsalus võib kõik korduda, kui ilm püsib. Kiret tastumist soovides!

Sulev

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, järjest paremaks läheb, oled juba 108. kohal.
See käsitsi ajavõtt on nagu on ja segadust pärast finišit jagub, nagu ka sportinfost lugeda võib.
Koha võrra ettepoole on tõusnud ka ülejäänud mainitud:
http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/results/rid/1826/id/1141/

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Kaks head pilti veel sportfotost, eriti teine, mis näitab mehe pingutust ja vist ka võitlust valuga.
http://www.sportfoto.ee/et/priit+pullerits

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

"Jaanus Laidvee alias Johan Olsson" - mida värki?

 
At 13:38, Blogger Madis said...

Nagu juba mainitud, Priit, vabatehnikas tuleb ülakeha jõuomadused maksma panna! Kui neid pole, siis aidaa see koht...

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Eks sellise libisemisega kadusid auguga suuskade ja kallite määrete eelised. Oluline oli, nagu Madis ütles, ülakeha tugevus.
TA

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Näete kui mitu head soovitust asjatundjatelet koorub välja:
I Ülakeha jõu arendamine
II Kurvitehnika arendamine - praktika mäesuusakeskustes
II Jalgade jõu arendamine.
Kuidas Pullerits võiks kükkidega alustama? Kujutan ette, et see nõuab väga head tehnikat. Alguseks jalapress ja/või hack-kükk?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit kirjutab:

Pärast sellist algust tulid tagant juba numbrid teise saja teisest poolest ja isegi Signe Parm (nr 189) läks pikalt ette.

Tühja nendest (meestest) teise saja teisest poolest, aga kui isegi Signe Parm läks pikalt ette, siis pidi seis küll päris õnnetu olema. Niisugustest löökidest kosuvad ainult kõige kõvemad.

K.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

AndresP-ga ühel arusaamal elust, mis puudutab korraldaja palumist stardikoha osas.
Vastasel juhul: 'vahel võib ju dopingut ka kasutada...'
MarkoP

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Signe Parm läks pikalt ette.

Pippa Middleton läbis Vasaloppeti maratoni.

Papa Pullerits pagendati esisajast.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, kas seesama preili Signe Parm, kellest Pulleritsu blogis suvel rattaralliga seoses skandaalne kirjutis ilmus? 8))) Kättemaks oli arvatavasti magus! Kas Pullerits jõudis märgata, kas prl Parmuga oli reeglite mõttes ikka kõik ok? 8)

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Tegelt polnud ettepoole trügimine ju Priidu mõte. Tal on nutikad nõuandjad - vana inkassaator juba teab, et päeva lõpuks loeb ikkagi number lõpuprotokollis, mitte kaaslaste lugupidamine.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Kiire ja kerge rada teeb selle jõukohaseks paljudele,ka neile kes sinust nõrgemad kuid kel enam nooruslikku kiirust(ehk terad ei eraldu enam sõkaldest).

Kui sügisel taas aeglaste klassikarullidega uisutrenne teha üritad siis tuleta Tallinna meelde.

 
At 16:05, Blogger Karli said...

Estoloppeti juhend stardigruppide moodustamise kohta:

Estoloppeti Viru, Tamsalu-Neeruti, Tallinna, Haanja ja Alutaguse maratonide stardigrupid moodustatakse eelregistreerunute vahel, arvestades Estoloppeti jooksva hooaja tulemust või selle puudumisel eelneva hooaja parima maratoni tulemust. Startimise ohutust ja turvalisust silmas pidades, võib peakorraldaja ja ajavõtu ülem lülitada esimesse stardigruppi ka hiljem registreerunud murdmaasuusatamise ja laskesuusatamise koondislasi. Konkreetse etapi peakorraldajal on õigus teha muudatusi ka teistes stardigruppides.

Mulle jääb ka arusaamatuks, miks peavad II grupi algusesse jäänud suusatajad endale kohta ettepoole otsima. Juhend on ju piisavalt selge ning on koheselt arusaadav, et sellise metoodika puhul on vähemalt 150 suusatajat, kes kõik on mingil maratonil toredasti esisajas olnud.

Kõik lähevad korraldajalt eriluba küsima? (Muideks, kui saan juhendist õigesti aru, siis mittekoondislastele erandit teha ei tohi´).

Rakendage parem oma energia reeglite muutmisele, kui te nendega rahul ei ole.

K.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Et saada suusameheks peab olema läbitud Vasaloppet.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Kaldun veidi teemast kõrvale. Loodan, et foorumi pidaja ei pahanda - pole ju muid kohti, kus nii väga küsida.

Mida te, toredad suusahundid, teete suusasaabastega, mille nina juurest see metalljupp, mis suusasideme sisse käib (ja seega suuska ja saabast koos hoiab) hakkab oma kummi seest välja kuluma? Eks see ole suusasaabastega jalutamise tulemus. Kas neid kuidagi vahetatakse ka? Ärge ometi hirmutage, et tuleb uued saapad osta selle pärast...

Oleks väga tänulik nõuande eest.
Tõnu,
esimest aastat suusataja (kuid juba mitmendat "harrastussportlane").

PS! Blogipidajale siis kah libedat suuska Tamsallu.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Mis teema see nende "auguga" suuskadega on et seda igal sammul vaja rõhutada on?

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Just! Tegija suusataja on see kel näidata ette Vasaloppeti medal!

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

"Konkreetse etapi peakorraldajal on õigus teha muudatusi ka teistes stardigruppides."

PS! Isiklikult käis küll jubedalt närvidele see, kui mingi "TONT" Tartu Maratoni stardis lihtsalt suusad käes stardikoridori avanedes ettepoole kõndis! Kahjuks oli ta piisavalt eemal, et teda verbaalselt ega ka füüsiliselt takistada ei saanud! Mis sellise mehega teha - kas sama mis kalamehed võrguvarastega?

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Tõnu, 16:08, räägi natuke täpsemalt, millise tootja saapast ja mudelist jutt. Praegu jääb asi pisut ümmarguseks, et midagi arvata.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Pole küll Tōnu, kuid minul sama mure Salomoni saabastega.

Martti

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas see auguga suusk mitte pehme raja ja sooja ilma suusk pole? Jäisel ja kiirel rajal on vaja ikka mingit hard või stiff konstruktsiooniga varianti. Sellepärast Priit need kägarad ka pani.
Teet

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

To Teet: tule taevas appi!

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Laidvee on eeldatava ja reaalsuses toiminud taktika juba ette vuristanud, enamat targutada polegi siin midagi. Täpselt nii see oligi. Aga juba algusmeetritest kuni löpujooneni oli tempo ikka meeletu, üritsid palju üritasid, sisuliselt sellel positsioonil, kus 2.-sel künkal asusid, enam-vähem selle kohaga ka löpujoone ületasid, kümmekond tagumistest gruppidest möödujat, sama palju selg ees vastu tulijaid eespoolt, ülejäänud aja sisuliselt vahetasid positsiooni enam-vähem samade numbritega....
Teet, pole sellist asja nagu auguga pehme raja suusk ja ilma auguta köva raja suusk. Tootjafirma koduleht on abiks asjast aru saamiseks, muidu....
Sel suusatalvel veel kaks korda lumele, esmalt vaja proovida ümber tuunitud klassikasuuski ja siis Suusahundile suusatamist nautima...Aasta taas möödas, ei midagi erilist, ei midagi säravat, aga egas see heiduta, kui järgneval aastal taas peaks maa valgeks värvuma ning vanajumal ikka tervist annab, siis taas aidanurgast lauad välja ning lumele....
Lugupidamisega ning edu ja tervist, Maamees

 
At 20:52, Blogger sk8erboi said...

Teppanil on (oli) õigus. Kui nädala sees enesetunne liiga hea on, siis nädalavahetusel mitte enam. Üldiselt võib selle peale kergemat sorti mürki võtta. Ja ega siin muud väga ei aita kui tuleb nädala sees raskemaid trenne teha, et "kergus" liiga vara ei saabuks.

 
At 20:59, Blogger Tarmo said...

Minu elu kiireim ka! sain M40 esimese saja sisse!

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Päris hirmutav on selle madina kirjeldusi lugeda. Priit, milleks sa seda teed? Selline sport on ju ohtlik. Isegi Peeter Kümmel vigastas tasasel maal õlga nii, et hooaja lõpuni rivist väljas. Kas tahad võib-olla Hispaania härjajooksule veel minna?

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Tere taas,

Küsiti, mis mudel see saabas mul on, mille nina juurest see va raudjublakas, mis sideme vahele käib, oma kummi seest välja kulub (suusarajale jalutamise tulemus).

Saapaks on Salomoni Pro Combi Pilot (võib-olla Marttil sama?).
Korralik (vähemalt) trennisaabas, imho. Ainult suusarajale jalutamine (jooksmine), minu suureks üllatuseks, liigitub vist saapa otstarbekohatuks kasutamiseks.

Oleks asjalike nõuannete eest väga tänulik.

Tõnu

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks need auguga suusad kallimad on kui ilma auguta? Augu jagu ju palju vähem suusamaterjali kulub.
Teet

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Suusasaabastest - kui poes uusi ostsin, küsisin selle "raua" väljakulumise kohta ka. AT-s öeldi, et see pole vaid "pulk", vaid harud keeravad plasti sisse ja vist isegi veelkord kuskile suunas. Ära ei pidavat igatahes kukkuma. Mul oli see pulk pea poole kõrguseni plastist väljas. Aga isegi kui ära ei kuku, peaks saabas klambris vist logisema hakkama vms (ei ole küll proovinud). Vanasid kasutan varusaabastena maal, et ei peaks kogu varustust kaasa vedama.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Küllap leitakse, et Signe Parm rikkus mingeid reegleid jälle ja võetakse maha Estoloppeti arvestusest :) Või tänu sellele siis ettepoole juba tõustigi?

Raiko (ei viitsi sisse logima hakata).

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

" Anonüümne ütles...
Aga miks need auguga suusad kallimad on kui ilma auguta? Augu jagu ju palju vähem suusamaterjali kulub.
Teet

22:22"

Augu tegemine on kallis!

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Mul on 6 talve sõitnud Salomon pilot tüüpi saapad. Paar aastat tagasi avastasin samuti kinnituspulga juurest plasti kulumise, jätsin seepeale saabastega lumevabal pinnal kõmpimise järgi ning kulumine pole seni süvenenud, saapad endiselt täies töökorras.
Mees

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas Signe Parm on varem Priit Pulleritsu edestanud?

 
At 07:38, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin seda Zilmeri tehtud pilti ja teksti ning enda pühapäevane "tantsimine" tuli meelde. Tõesti, nagu samm ära vajus, algas ka paras venimine... Nii et Zilmeri poolt igati hea pildinäide ja asja olemust seletav
kommentaar

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Salomoni saabastest - see pulk, kulub jah tiba välja, aga siiani pole segama/mõjuma hakanud. Kinni on t jah saap talla sees kuskil pikemalt. Kui saabastega vaja käia siis vb on abiks libisemisvastane kaitse? Pole veel proovida jõudnud - äkki on hea :) http://nevene.ee/files/redcreek_antislip.jpg
Aga mul on hoopis muu mure - parema jala saapa lukk on poole pealt katki ja enam kinni ei saa. Kas on mõtet kingseppi painata (see lukk on vist väga spetsiifiline?) või tulebgi mägiaivari teibiga leiutada?

AndresP

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Zilmer on spetsialist, aga siin huvitab suusamehi rohkem ikkagi vist S. Parm. Okei, räägin siis teile, kui himu nii suur.

Parm startis minu kõrvalt 1. grupist. Olin 1. grupi 4. reas (Jaanus Laidvee, nr 37, oli targu 2. reas). Parm (nr 189) tuli koridori ühe viimasena, võttis reas kõige parempoolsema positsiooni. Ilmselt sai minust mööda siis, kui ma teisel tõusul kitsas rüsinas kellegi abil käpuli panin. Kui siis temast vasakult mööduda üritasin 2 km hiljem, ei olnud sealt ruumi, ja siis pani keegi mulle tagant kuskile mingi abistava kerge litakas, nii et paugust olin selili rajal. Eile, esmaspäeva hommikul, tundsin, et selg on valus. Täna on ka veel alaosa valus kergelt. Ju siis oli hea mats. Ise ka tundsin, et see litakas lõi ikka korralikult rivist välja, mingi kilomeetri jagu sisuliselt tuiasin. Aga ma ei kavatse seda tuua 108. koha ettekäändeks. Varsti jõudsin taas Parmile järele, seal oli teisi mehi ka, aga me ei saanud kuidagi mööda, sest rada oli neetult kitsas, lõpuks läksime paremale ja pidime tõusudel paaristõugetega jäljes mööda lükkama. See väike manööver, tunnistan, nõudis ikka väga palju energiat ja pärast tuli vähemalt poole minuti jagu sellestki taastuda. (Näide selle kohta, kui vaevaline on Tallinna rajal möödumine ja miks hea stardipositsioon on alguses kohe tähtis.) Rohkem ma Parmi rajal ei näinud, nii et kes siin kahjurõõmutsema kukkus, nagu oleks ma talle kaotanud, neile ütlen, et vaadake enne ikka lõpuprotokolli ka. Ja teistele, kes siin norima tikuvad, tuletan meelde, et Parmi reeglite rikkumise teemat ei algatanud sugugi mina, vaid sain tema Tartu rattamaratonil diskvalifitseerimisest teada ja siis uurisin, milles oli asi. Selles, et too juhtum kogus siin üle 200 kommentaari, ei ole "süüdi" mina, vaid see on ikka teie endi mingi teatava huvi tagajärg. Rohkem kainet mõtlemist ja vähem alusetuid (sic!) emotsioone! Aga loodan, et saite oma Parmi-huvi Tallinna maratoni raames nüüd kuigivõrd rahuldatud. Aga kui sellest ei piisa, siis olge nii tugevad, et suudate sõita ise nii kiiresti, et tal vähemalt järel püsite; siis ei pea te pärast siin minu puhtsportlike ja sugugi vist mitte mõnede meeste salaunelmaile vastavate kommentaaridega piirduma.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

to AndresP ja Tõnu. Sellest libisemisvastasest seadeldisest võiks abi küll olla, saapa kokkupuude kulutava maaga peaks vähenema märgatavalt. Tasub katsetamist igal juhul.
Kuid jah, suusasaabas on mõeldud ikka eeskätt suusale asetamiseks või siis lumel käimiseks. Asfaldil jooksmiseks ja pikalt vastupidamiseks pole ta tootja poolt kindlasti ehitatudki ning vaevalt selline jooksutoss jalas ka väga mugav on :)

Aga saapa lukust nii palju, et vii saapad Tallinna A&T poodi, endal parandati just paar nädalat tagasi seal lukk ära. Tean, et kasutavad väga tubli õmbleja kaasabi ja töö tulemus eeskujulik.
Kui ei tea, pole võimalik öelda, et lukk üldse kunagi katki on olnud.

 
At 09:16, Blogger Karli said...

Priit on alati jätnud ausa inimese mulje. "Kiiksudega" nagu me kõik, aga aus.

Alustas I stardigrupist, aga ei keeruta sel teemal.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Vahi kurjamit, kasutaski oma vördsemast vördsema öigust ning pressis esiritta....ja kas see tegu end öigustas? Tundub, et mitte. Vanajumal taevas kaes köik patused üle, peksis nad kord ninuli, kord selili, kord külili lumme ning löpetuseks paigutas sinna, kus on täpselt antud hetkel nende koht...
Maamees

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Maamees oma vaheda, kuid samas ka muheda huumoriga hakkab mulle järjest rohkem meeldima. Twelve points! :)

Johan

 
At 10:56, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, Maamees - kes iganes see kõrgem jõud oli, aga ta pani asjad paika, nagu need pidanuks olema. Ise ka mõtlesin, kui selle esigrupi paigutuse sain, et äkki nüüd läheb nii, et kukun esisajast välja. Ja täpselt nii läkski! Siit õppetund, mida edaspidi arvestan: ei tohi trügida sinna, kus ei ole sinu koht, isegi kui selleks leidub legitiimne võimalus. Elu annab oma vitsad. Ja need ma sain. (Kuigi ausalt öeldes on raske argumenteerida, et just seetõttu esisajast välja pudenesin. Aga sel pole siin tähtsust...)

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea kirjeldus. Mõnes kohas võiks veel küsida:
Protokoll ei näita, et prl Signe Parm oleks 2011. a Kõrvemaal osalenud:
http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/results/id/980/
Kas I gruppi sattumine oli õigustatud. Ja teine muidugi see litakas - nagu Jumala sõrm!

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit,ennustasin su koha jällegi päris täpselt -3,Tartu oma vist oli -6.Põhjuseid,miks areng on toppama jäänud,on väga palju.HD.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

9:08 - suur-suur tänu, eks proovin järgi (kuigi elan ja töötan Tartus).
Pikalt ei jooksegi, aga mõnikord on vaja see ~200m saabastega käia ja mitte autot painata + suvised rullitamised.
AndresP

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Lp HD, annad ehk ka täpsemalt teada, miks areng toppama on jäänud? Samad põhjused võivad kehtida mitmete teistegi harrastajate puhul ja see oleks kasulik teadmine.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

See suusasaapa metalltraat ei kulu välja mitte käimisest vaid suusatamisest tekkinud kulumise tõttu ja sellel ei ole mingit seost saapa kasutamiskõlbmatuks muutumisega kui te just ei pea saabast kasutamiskõlbmatuks tema kaubandusliku välimuse muutuse tõttu ja seda altpoolt küljest :)
Saabas kõlbab veel küll, siin sobib pigem ütlus : "Sõida, aga ära mõlise!"
:)

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

15:27 see põhjus, miks areng seisma on jäänud, on kõrvade vahel. HD ei saa kahjuks seda sulle juurde anda.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Hernits on ainult paar kuud Suusaliidus töötanud, aga juba on välja raalinud, kes on süüdi meie suusatajate tagasihoidlikes tulemustes. Selgub, et selleks on eesti rahvas:

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/hernits-suusaliidule-osaks-langev-pinge-mojutab-voistlustulemusi.d?id=64029655

Üks kommentaar sealsest kommentaariumist:

Mis te arvate, mitu korda ma viimase viie aasta jooksul olen autoga kiirust ületanud?
Ma ise ka ei tea, aga ületanud olen kindlasti. Piirkiirust kontrollitakse teedel regulaarselt. Ma ei ole viimase viie aasta jooksul kordagi "vahele jäänud", ilmselt on mul vedanud.
Miks ma sellest räägin? Sellepärast, et kui keegi (näiteks Mae), ei ole topingukontrollis "vahele jäänud", siis ei tähenda see automaatselt seda, et ta ei ole topingut tarbinud.
Kontroll on küll regulaarne, aga viiakse läbi pisteliselt.
Millise loogika alusel saab väita, et Eesti suusatamises töötati välja topingu menetlemise süsteem (see nõudis paras ports aega ja vahendeid) ja seda kasutati ainult ühel sportlasel?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Hernitsaga saabus suusaliitu jääaeg.

 
At 23:25, Blogger sk8erboi said...

murelikele saapaomanikele - kui kõvasti kangutada, siis saab sellise juraka saapast kätte. aga tõesti peab vaeva nägema, mingi tavalise asfaldil jooksmisega seda sealt küll välja ei meelita. http://1.bp.blogspot.com/_t4MIXLdITZw/S0D8Jc-JsMI/AAAAAAAAF-Q/u_TybFcZpko/s1600/BrokenOutToeBar.JPG

 
At 05:58, Blogger Unknown said...

coach outlet
kate spade outlet
canada goose
longchamp outlet
adidas outlet
valentino shoes
christian louboutin outlet
reebok outlet
kate spade outlet
ralph lauren uk

 
At 05:58, Blogger Unknown said...

www0912
coach outlet
kate spade outlet
canada goose
longchamp outlet
adidas outlet
valentino shoes
christian louboutin outlet
reebok outlet
kate spade outlet
ralph lauren uk



 
At 04:25, Blogger Unknown said...

jinyi921
coach outlet
canada goose outlet
nba jerseys
ray ban sunglasses
nike air max
christian louboutin outlet
canada goose
coach outlet
clarks outlet
hugo boss

 

Postita kommentaar

<< Esileht