reede, juuni 15, 2012

Pullerits: Mis imerelv annab lihastele jaksu juurde?

Huvitaval kombel ei ole peaaegu mitte keegi pööranud tähelepanu faktile, et saabusin kolm nädalat tagasi Tartu rattaralli startipaika, lumivalged säärised/sukad/sokid pahkluust kubemeni jalas. Tõmbasin need jalga juba stardieelsel õhtul. Ei, ärge tormake käsi hõõrudes arvama, et olen mingi salapervert. Täiesti vastupidi: ma talitasin kui äärmiselt professionaalne sportlane.

Need, mis ma jalga ajasin, olid Compressporti lumivalged kompressioonsukad, ja tänu neile tundsin end rattarallil, kuigi maanteekilometraaži ei olnud neljasadatki, oi kui hästi ja kindlalt. Ei, võistluse ajaks võtsin sukad jalast ära, aga nende mõju kestis sõidu ajal ilmselt edasi.

Kompressioonsukad ja -sokid, kui keegi veel ei tea, on viimasel ajal tippsportlaste varasalve ilmunud abivahendid, mis aitavad lihastel paremini taastuda ja valmistavad neid sedasi stardiks paremini ette. Nende kasuliku mõju kohta võite üksikasjalikumalt lugeda reedese Postimehe vahel ilmunud minu toimetatud Maratoni lisalehest.

Aga las ma räägin teile lühidalt enda kogemusest. Sain Compressporti kompressioonsukad ja -sokid paar päeva enne Tartu nn jooksumaratoni Suusavendade tiimi liikmelt Jaanus Kuntsilt. Esialgu ei osanud neist midagi arvata. Kunts soovitas, et pangu ma need ööseks jalga, kui ära kannatan. Olgu, panin siis. Ei seganud nad magamist ühti. Kolm ööd enne nn jooksumaratoni magasin kompressioonsukkadega, ja ülejäänu, nagu öeldakse, on ajalugu: lünliku ja ebasüstemaatilise ettevalmistuse kiuste elu parim jooks 1:33.56 ja 70. koht.

Kuid veelgi olulisem on see, mis toimus pärast finišeerimist. Läksin otsemaid riietumistelki ja tõmbasin kompressioonsukad jalga. Ja ausõna, mitte kunagi varem ei olnud mu jalad pärast jooksumaratoni nii heasse seisu jäänud. Õiget lihasvalu ei tekkinudki! Isegi trepist allatulek ei valmistanud mingit probleemi ega valu. Ma ei ole kompressioonsokkide ega -sukkade edasimüüja, mul pole nendega mingit finants- ega muud huvi, aga neist saadud tervendav efekt oli uskumatu.

Ja kes teab, kui palju sekundeid aitasid mul võita spetsiaalsed kompressioonsokid (mitte põlvikud!), mida nn jooksumaratoni ajal kasutasin.

Sedasi saate küllap isegi aru, miks kasutasin kompressioonsukki ka rattaralliks valmistudes ning -sokke rattaralli ajal. Jällegi, tundub, andsid nad imelise tulemuse.

Kui vaid parema põlve ka korda saaks... Küll ma alles siis kompressioonsokkide-sukkade abil uut taset näitaks.

San Diego, California. 7. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kompressioonpõlvikute ja -kätistega Margus Pirksaar lõpetamas Tartu jooksumaratoni 6. kohaga. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Ameerika veerandmailer Sanya Richards-Ross kasutas kompressioonkätiseid märtsis sise-MMil Istanbulis. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Kompressioonpõlvikutega Evelin Talts lõpetamas Tartu jooksumaratoni naiste võitjana. Paremal Sander Hannus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 19:49, Blogger Madis said...

Aga põlve jaoks on ju kompressioon-põlvik, Priit.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav tähelepanek Priidult. Olen juba paar aastat märganud, et mõned jooksevad spets põlvikutega. Leidsin ka sokke pakkuva lehekülje http://www.sokid.ee/spordisokid/kompressiooni-sokid. Kas keegi teab, miks Nike kompressioonsokk(põlvik) CEP-i omast tunduvalt odavam on?
Ja ise tunnen, et vajan just pikal distantsil reielihastele midagi toetavat, kas selliseid retuuse ei tehta.

A4

 
At 21:32, Blogger AinK said...

A4-le: ikka tehakse, CEP-l ja ka teistel tootjatel on ka püksid valikus. Näit vt http://www.pringlike.ee/kompressioontooted/cep-kompressioon-jooksupuksid.html

ain

 
At 21:38, Blogger Heiki said...

Mind huvitaks ka see, et mis vahe on erinevate firmade toodetel. Kas ainult hind ja firma või midagi veel?

Olen just seda sama - www.sokid.ee - lehte vaadanud.

 
At 22:14, Blogger Andrus said...

Priit, kuidas ennast hetkel vormis hoiad või pead hoopis pausi põlve pärast?

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Olulisem vahe on loomulikult liibuvuses. Mida rohkem vastu keha litsub - seda seksim - lihased joonistuvad selgemalt välja :-P ja see tõmbab partnereid ligi nagu kärbsepaber. Orientiir on selge - mida kallim, seda kõvem, seda kõvemin tõmbab ligi. Alguses tuleb harjutada aga pehmematega, muidu ei kannata kõvemaid ära:-)

 
At 02:29, Anonymous Anonüümne said...

Miks see ei üllata - kes on fanaatiline memme räti põlgaja, on vaimustunud sukakandja.
Aga märkus hoopis "Maratoni" aadressil. Kuidas on võimalik, et reklaami suhtes ükskõikliku meediamehe zhurnaalis on tema lemmikgeeli reklaam otse pooldopingu ülevaate kõrvallehel, ai-ai-ai. Sukareklaam on asjade loomulik jätk.
Ja veel, too ameerikaskäik oli ikka mitmel moel kasulik - trenni eest arvesse ei lähe, juttu aga jätkub nii tasuta kui ka bõrsil noteeritud väljaandesse.

 
At 07:53, Anonymous Anonüümne said...

kas selliseid retuuse ei tehta.

Pmst annab parajalt ümber liibukas sama effekti,pole mõtet järjekordse hullusega kaasa joosta.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Liibukas tuleb kolm numbrit väiksem võtta. Kahjuks ei pea selle õmblused siis vastu. Seega... tuleb hulluda.

Ma geeli kõrvale soovitaks ka vitamiine aga praktika näitab, et tajutav efekt puudub. Täppismõõtmine võib siiski tuua välja 0,...% tulemuste parenemist. Seega efekti eitada ei saa.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

juttu PPst
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=X4NrgnzCklY

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Bläma! Priit avalda arvamust Ilvesest

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

See on vähe tõenäoline, et PP joob Nõuni poe taga Jaak Mae naisega õlut. Elu on näidanud, et PP eelistab teistsuguseid.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Kasutanud.

Jooksin esimese jooksumaratoni ning probleemsed jalad kestsid lõpuni.
Parandab verevarustust.

Väide, et pikamaameestel kasu kuni 5% ajas. Kas just niipalju, kuid treeninud nii ja naa, ega nad halba küll ei ole teinud.

Taastumisel on verevarustuse ergutamine väärt efekt, eriti kui ei ole aega õiges mahus ja koormustega teha ning piisavalt venitada.

Kallimad on täpselt ümbermõõtude järgi, ilmselt ka rohkem modelleeritud. CEP on kindlasti tipptase. Ise kasutan valdavalt NB-d.

Vist on Ironmanil keelatud (mingis ulatuses). Muudel aladel anna aga takka:).

Väidetavalt Taaramäe kasutab taastumisel ning on ka teistele soovitanud (ise rääkinud ei ole).

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Teadjamad mehed ei jama jala otsa tõmmatava sünteetilise kompressiga vaid kasutavad neegrinaiste poolt pakutavat füsioteraapiat. Pealegi vale mõõduga valesti paigaldamisel toimib see hoopis paisutajana mitte vere väljasurujana. Kahjuks on neegrinaiste kasutamise võimalused Eestis piiratud isegi nende importimisel sest KMA-s ei saa neile pikemat elamisluba vormistada kuna kohaliku IT saavutusena toimub näopildi tegemine ainult KMA automaatpildibutiikis mis neegri puhul teatab, et "liiga tume" ja fotot IT süsteemi ei väljasta.

Seega PP mure, et neegrid tulevad Eestisse elama on enneaegne ja põhjendamatu kuna meie targa valitsuse juhtimisel on muulaste sisseimbumine tehniliste vahenditega KMA-s piiratud.

Seetõttu kasutage neegrite asemel parem kompressioonsukki!

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

22:54 ütleb, et "Pealegi vale mõõduga valesti paigaldamisel toimib see hoopis paisutajana mitte vere väljasurujana. "

Aga kas keegi teadmamees räägiks ka lahti, kuidas siis õigesti peale panna, et ei tekiks väärefekti? Ehk millele tähelepanu pöörata akti sooritamisel?

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Milline on tegelik nende sukkade meditsiinilis- füsioloogiline toimemehhanism? Mille arvelt tekib efekt (kui tekib)?

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

9:23 - Vemmal lahendab olukorra kui mure käes nt saunaõhtul tarbitud liigsete vedelike tõttu tekkinud akti sooritamise probleemide puhul.

 
At 13:20, Blogger Priit Pullerits said...

Andrus, 22:14, sõidan vaid rattaga, tunni korraga, nii 31-32 km/h, rohkem ei paku huvi vändata. Tund on just selline paras sutsakas, mille jooksul jõuad kiirust kergelt üleval hoida. Põlv joosta absoluutselt ei luba. Dr Leho Rips kutsus kolmapäeva hommikuks Medexisse, et uurib ja vaatab - ise helistas ja tuletas mu häda meelde. Vaat, milline med-teenindus!

22:54 - lahe kommentaar! Nagu näha, saab mõnusalt nalja visata ka ilma, et kedagi solvama peaks ja kedagi sopaga üle valada tuleks.

17:40 - Ilvese (TH) kohta avaldasin arvamust eelmise nädala laupäeva PMi teisel küljel: http://arvamus.postimees.ee/870944/priit-pullerits-meie-ajusid-loputatakse/

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit 22:54 jutt ei ole nali. See on elust enesest, värskekt otse neegrilt kuuldud. Seega uudis!

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

re: "Kuid veelgi olulisem on see, mis toimus pärast finišeerimist. Läksin otsemaid riietumistelki ja tõmbasin kompressioonsukad jalga." - huvitav, kui (hommikul) pärast naisega finisheerimist kohe sukkpüksid jalga tõmmata, kas see ka "jalale" erakordselt hästi mõjub? Või peab kasutama nende hiljuti ajakirjanduses kirjeldatud "sokkide" liibuvat varianti?

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ainokaisa.com/puhtaasti-paras/dopingtestit/ http://www.ainokaisa.com/puhtaasti-paras/dopingtestit/

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas pildistada tumedanahalisi ?Matvere teab .

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

17:39 - Kui hommikul juba seda kasutama hakata siis nagu Matvere videojuhistes näha, mõjub see venitavalt ja teeb jalad kõveraks :D

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas su naine sellesse suhtub et mees tuleb sukkadega magama. Mu naine tegi suured silmad küsis et mis porno see nüüd on, päris lolliks oled läinud või. Rääkisin talle taastumisest ja näitasin ka seda artiklit, ta ütles et võib mulle aidata üürikorterit otsida, et siis saate koos Pulleritsuga seal neid sukki kordamööda kanda :). Pererahu huvides ma õhtuti ja öösiti neid jalga rohkem ei pane.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Taastumisel pole muidugi vahet mis kompressioonsokk jalaotsas on, kuid soojema ilmaga liigutades on mõistlik kasutada coolmax sarja.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümsele 12:54
Vastupidi, taastumisel on just õige surve tähtis. Coolmax on lihtsalt üks paljudest niiditüüpidest, mida suvesokkidel kasutatakse.
Kõikvõimalikud Niked, NB-d jms. seinast seina kaubamärgid on lihtsalt tihedama ja kitsama põlviku nimetanud kompressioonpõlvikuks ja sellega asi piirdub.
Nii et kui kompresioontooteid valida, siis ikka nende hulgast, millised on nimetatud toodetele spetsialiseerunud.
Usu, natuke liigne surve ja on su veresooned kokku pigistatud ja kui natuke lõtv, on kasutegur olematu.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

http://www.mediafire.com/view/?y9zsagq236kok86

FB-st leidsin

 
At 22:24, Blogger GuidoMukk said...

Vat sellise jutu peale vajaks Priit küll Pehmotõrjet

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

007 - coolmax on ikka enamat kui tavaline konkureeriv riie ja kude. Minu kogemus rääkis just selkest, et Coolmax kude on palava ilmaga pea märkamatu soojuse juhtimise kontekstis.

 
At 07:34, Blogger Unknown said...

longchamp outlet
basketball shoes
goyard bags
moncler outlet
nike huarache
adidas tubular shadow
yeezy shoes
kevin durant shoes
yeezy boost 350
longchamp handbags

 
At 10:30, Blogger Unknown said...

www0416lacoste polo
hermes belt
supreme clothing
prada outlet
nike blazer pas cher
cheap snapbacks
ray ban sunglasses outlet
ferragamo outlet
cheap jordan shoes
texans jerseys

 
At 12:16, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike trainers uk
nike shoes
miami dolphins jerseys
true religion jeans
dsquared
skechers factory outlet
nike basketball shoes
supreme new york
polo ralph lauren
christian louboutin

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

real jordans for sale cheap
oakley store
fenty puma
air max 270
adidas nmd
adidas crazy explosive
100% real jordans for cheap
michael kors outlet online
basketball shoes
cheap oakley sunglasses

 
At 05:22, Blogger jeje said...

huaraches
ecco outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
nike blazer
soccer shoes
true religion outlet
coach factory outlet
ed hardy clothing
fitflops sale clearance

 
At 05:47, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 
At 10:25, Blogger miki said...

0815jejeCela signifie Air Jordan Femme que vous avez pris la décision que vous avez besoin d'une nouvelle Nike Air Max 2018 soldes paire de baskets pour le basketball. Une orthèse air jordan 5 captain america plantaire moyenne ou une aide à l'arche est généralement asics gel kayano evo blanche un produit fantastique qui devrait également permettre. La air jordan future low noir rouge semelle très nette a créé une meilleure traction, ce air jordan qui est essentiel pour tous ceux qui jouent dans le basket.

 

Postita kommentaar

<< Esileht