esmaspäev, juuni 25, 2012

Pullerits: Mis seisus on uus rahvuslik põlv?

Mu põlv ei ole küll nii rahvuslik, nagu oli aastaid tagasi Andrus Veerpalu oma, aga kui see korda ei saa, on rahvuslikel rahvaspordiüritustel üks konkurent, kellega paljud armastavad mõõtu võtta, kahjuks vähem.

Enne jaanipäeva käisin ortopeedi-traumatoloogi Leho Ripsi juures Medexi kliinikus. Ta käskis mul pikad püksid jalast tõmmata ja selili heita, siis muljus veidi mu mõlemat põlve, tegi kindlaks valukolded ning seletas siis pikalt-laialt, mis on lahti. Seda on kasulik teada igaühel, sest ilmselt varem või hiljem põrkub enamik teist samasugusele probleemile, ja siin, nagu seletas dr Rips, pole midagi pistmist sellega, kui kõvasti te sporti teete või ei tee või kas üldse teete.

Röntgenipildil ei paista midagi hullu, rääkis dr Rips arvutiekraanil mu parema põlve pildile osutades. Aga tähelepanelikumal vaatamisel, nagu ta osutas, ilmneb väikseid kulumismärke. Ja kuigi pärast Tartu nn jooksumaratoni tegi valu vaid parem põlv, kinnitas dr Rips pärast valuaistingute tuvastamist, et tegelikult on mu vasaku põlvega olukord sama, ainult et see ei anna tunda. Ehk siit järeldus teile kõigile: te isegi ei tea, mis seisus on te enda põlved, sest organism ei anna alati kõigest tugevasti märku.

Olles seletanud mudeli abil, milline kulumine mul võib olla, loetles dr Rips järgmised ravivõimalused.

Esiteks, kindlasti ei tohi sportimist katki jätta. Kui ennast enam mitte liigutada, muutuvad reielihased nõrgaks – ja lihased muutuvad nõrgaks palju kiiremini, kui on võimalik nende toonust taastada – ning seetõttu võib surve haigele põlvele vaid tugevneda. Aga teha tuleb neid alasid, lisas dr Rips, mis põlvele valu ei tee, nagu näiteks rattasõit.

Teiseks, süüa glükosamiini, aga selle mõju, lisas dr Rips, on küsitav. Küsitav on see, kui palju selles sisalduvatest ainetest üldse vajalike liigesteni jõuab. Liiati tuleb seda süüa vähemalt aasta, enne kui mingeid tulemusi võib loota. Tõenäosuse, et glükosamiini kuurist kasu võiks tõusta, hindas ta väga väikseks. Kui õigesti mäletan, viitas ta, et pole isegi uuringuid, mis tõestaks selle tõhusust.

Kolmandaks, võtta üks supilusikas kalamaksaõli päevas.

Neljandaks, kui valu ei taandu, võib jätkata ibuprofeni ja paracetamoli kuuri.

Viiendaks, talvel tuleb süüa D-vitamiini, 800-1200 IU (international unit) päevas.

Eelnimetatu on n-ö konservatiivne ravi. Järgmised sammud lähevad radikaalsemaks.

Kui põlve olukord ei parane, tasub dr Rispi nägemuses oktoobris-novembris kaaluda süsti tegemist. Võimalusi on kaks: kas odavam 70 eurot maksev GoOn süst või 260 eurot maksev Durolane süst, mis dr Ripsi sõnul annab 70-80 protsenti juhtudel efekti.

Veelgi radikaalsem samm on teha umbes aasta pärast artroskoopiline lõikus liigese puhastamiseks.

Nii et seis on sant, aga mitte lootusetu. Dr Rips pakkus, et tõenäosus põlve paranemiseks on 70-80 protsenti.

Kuulake nüüd hoolega oma organismi – kus teil miski valu teeb?
San Diego, California. 8. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Brasiilia jalgpallur Ronaldo näitab oma vigastusest paranenud põlve 2008. aasta lõpus. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Doktor Leho Rips teeb artroskoopilit õlalõikust. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

14 Kommentaarid:

At 10:16, Blogger Madis said...

Taandame asja naljaks. Mitte, et valud naljakad oleks.

Et kui on pidevad peavalud, kas peaks alguses ka süstima ja pärast lõikama?

Teadupärast aju ise valu ei tunne.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Ma teadsin juba enne Jaani, et Apple annab varsti välja uue toote -
iболи́т.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Mul oli mõni aasta tagasi sama probleem. Aga ain UltraGeli ja veloergomeetri abil valudest lahti.
Ergomeetril lasin väga kerge käiguga, oluline oli põlve liikumine, mitte koormus. Enne seda olin ratast vähe sõitnud, peamiselt jooksnud. Ka praegu peamiselt jooksen, aga rattasõidud teen vahele just selleks, et põlveliigesed saaks lihvitud.
Sina, Priit, oled ratast muidugi juba palju sõitnud ja tõenäoliselt tervenemiseks lisarattasõidust ei piisa. Midagi pead veel tegema. Mulle mõjus UltraGel, aga analoogseid glükosamiini sisaldavaid tooteid peaks teisigi olema.
Äkki olid Moabi rajad liiga rasked ja rahulikku väntamist sai liiga vähe? Seetõttu lõi valu just nüüd välja?
Igatahes edu paranemisel! Loodan Sind veel jooksuradadel näha.
Kaupo

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Nõnda. Hea ikka kui anonüümikud õiget asja promovad. Sai õnneks juba kaua Priidule agiteeritud rattasõidu abist liigestele. Nüüd vähemalt ei pea ta seda ala nullist avastama hakkama ja võib keskenduda põlve tohterdamisele ilma, et oleks vaja füüsilisest koormusest loobuda. Isiklik soovitus on, et tee nüüd rahulikumalt, pane pulsokas peale, siis saad täpsemalt oma põlvele langevat koormust hinnata. Enesetunne ei ole alati kõige objektiivsem mõõdupuu, nagu ka käesolevas blogikandes mainitud on.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

ibuga ära küll liiale mine, jälgi oma magu!

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit on ühinemas valesti treenijatega, st rahulikud ühtlase tempoga treeningud. Mingeid lõike ja muid arendavaid eriharjutusi ning rahvaspordivõistlustel ei aja ka viimast taga.
Saab lõpuks targaks, läbi valu aga vast ikka saab.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa lolli peaga uisutama ei kipu siis ka rullsuusk sobib ideaalselt jooksu asendustreeninguks.

Aga muidu on Ripsil õigus-lihased, mis peaksid liigeseid toetama on nõrgad(või olematud), sealt ka need põlve või ahhilka probleemid algavad (tulevikus ootavad ees kael,selg,puusad,jala muud piirkonnad).

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Jube foto. MÕLEMAD põlved lõhki lõigatud. Kas see on siis sport, mis olevat terviseks?

 
At 22:47, Blogger Andrus said...

Tavaliselt annab põlvevalu järgi kui koormust maha võtta. Valu kipub enamasti siis tulema, kui harjutatakse pikalt ja intensiivselt. Kuidagi ei usu seda juttu, et kui sporti ei tee ja lihtsalt istud siis võib sama häda kallale tulla, no ikka ei tule küll nii lihtsalt, sport ja meie kliimas treenimine soodustavad liigeste valu. Ilmselt on mõningad soendusjärgsed ning pärast treeningut tehtavad venitused olnud olemata või pole tehtud piisavalt põhjalikult. Isiklikult ei pea ma süsti eriti mõttekaks, kuna sellel puuduvad raviomadused ning on mõeldud pigem sportlastele võistlemiseks. Lisaks kestab selle kallima geeli mõju max 6 kuud. Odavama puhul on mõju max nädal.Loomulikult võib teha ka uue süsti, kui rahakott kannatab. Geel ise on looduslik ja ohutu. Isiklikult soovitan lasta koostada spets kava harjutustega ja tegevustega, mis lihaseid toonuses hoiavad ning põlvi säästavad. Pikemas perspektiivis ei oleks op. paha mõte, saaks ääred sirgeks lõigata ja mõistlike koormuste korral ei muutuks vanast peast lombakaks. Samas ei kujuta Priitu ette lonkimas Tähtveres 5.30- 6min/km tempos.

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

"Neljandaks, kui valu ei taandu, võib jätkata ibuprofeni ja paracetamoli kuuri." see soovitus mulle meeldib :-)

Ise tundsin ka sellist põlve valu hooaja alguses jooksmist alustades, käisin Dr. Männiku juures, kes ütles et ei aita muu kui spets jõuharjutused. Kuu aja pärast oli valu kadunud.

PS! Tempo tõmbasin alla - tiksuda on mõnus!

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Põlvevalu on spordis tõsine probleem.Tean,sest olen need asjad ise läbi teinud alates harjutustest,ravimitest kuni artroskoopiani välja,süstidest loobusin kuna nende mõju pole kestev ning seisneb määrde lisamises kulunud kõhre asemele.
Priit,soovin siiralt Sulle parimat,kuid sageli on reaalsus karmim kui me tahaksime.
Riho.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas oled uurinud Tanel Kangerti põlveprobleemide põhjuseid ja kuidas tema sellest võitu sai?

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Glükoosamiin siiski üksjagu aitab ning mõnedel juhutdel ka suht kiiresti. Imet muidugi ei tee, aga kasuks ikkagi. Naljaks on see, et lisaks hulgale uuringutele, mis selle tõhusust on kinnitanud, ilmus üks, mis väitis, et mingi häda puhul see ei toiminud (ala ei taastanud juba hävinud kõhre) ning nüüd kõik "tõsised" arstid väidavad, et uuringuid ei näita, et see üldse toimiks :D

 
At 06:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
ralph lauren uk
canada goose jackets
nike presto femme
ralph lauren uk
bengals jersey
nike trainers
oakley sunglasses
new nike shoes
49ers jersey
longchamp outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht