reede, august 31, 2012

Pullerits: Kas tippharrastajaile on lootust vastu saada?

Konspiratsiooni nimel tuli suhelda ettevaatlikult. Ereroheline Mitsubishi möödus minust kesklinnas – vaatasin, et «saba» tal pole. Valgusfoori ees jõudsin autole järele, möödusin sellest juhipoolselt tiivalt. Juht kontrollis minu seljatagust – samuti tühi. Mõne aja pärast, minust taas möödunud, tõmbas ta teeservale, ja kui järele jõudsin, keris sohver akna alla.

«Järgmise nädala lõpus ikka toimub?» küsisin.

«Loomulikult,» vastas ta.

«Kuidas olud?»

«Sõitsin just läbi. Üldiselt kuiv. Mõned pritsmed sain, aga kui oleks rahulikumalt sõitnud, poleks neid peaaegu tulnudki.»

«Muudatusi ka on?»

Selgus, et mõningaid on.

Ja siis oli aeg lahku minna. Sest äkki mõni veel märkab ja siis ei jõua jälle vaigistada spekulatsioone, et mis infot seal ikkagi vahetati ja kas jälle sai üks mees tutvuste abil teiste ees eelise.

Aga eelist on vaja, sest ega kilomeetreid ratta seljas liiga palju ole. Eelmise nädala lõpus lõin kokku: tänavu 2316. Siia sisse ei ole arvestatud kevadel Moabis sealsel metsikul maastikul kogutud miile. Põhimõtteliselt võiks juurde liita 414 km, mis sõidetud kevadest saadik naise vana Optimaga töö ja kodu vahel ning paaril korral mujalgi, aga need on lühikesed sutsakad, argiriietuses, ja et higiseks ei läheks.

Kuulsin kahelt allikalt, et Tartu linna meistrivõistlustel olla nii mõnedki küsinud, kuhu ma jäin. Aitäh huvi tundmast. Aga mis šansid mul seal olnuks?! Mitte mingisugused. Meeste 15 km eraldistardist sõidus jäi doktor Leho Rips, kes on minust kahtlemata sitkem pedaalija, üldarvestuses alles 27. kohale. Tema keskmine kiirus oli 36,22 km/h. Kui minust aastaid-aastaid noorem ja rattasõidus treenitum dr Rips jääb sellise ajaga võistlejaterivi lõpuossa, siis, vaatasin, et võib-olla ainult kolm võistlejat olekski minust tahapoole jäänud. Tagant kolmanda – ja tema oli liiati juunioride klassi naisterahvas – keskmine kiirus oli 33,75 km/h. Mis mul oleks vastu panna?

Kolmapäeval tegin koduukse eest 32,9 km pikkuse ringi: läbi linna mööda Jõhvi maanteed välja, siis 1,5 km pärast Aoveret pööre vasakule Jõgeva maantee suunas ja siis Jõgeva maanteed pidi läbi linna jälle koduukse juurde tagasi. Rajale jäi kuus tõusu ja viis laskumist. Alustasin rahulikult, mõtlesin, et väntan niisama mahedalt, kihutama ega endaga võistlema küll ei läinud, kuid nagu ikka juhtub, siis poolel maal tekkis tahtmine kõvemini pedaalidele suruda (saab kiiremini koju tagasi). Võrdlemisi lauget ja siledat Jõgeva maanteed pidi tagasi linna poole sõites – tuul oli õrn, peaaegu olematu – hoidsin mõõdukalt pingutades kiirust 36-38 km/h. Aga kui koduukse ette jõudsin ja kella kinni vajutasin, näitas selle sihverplaat aega 58.22, mis tegi keskmiseks kiiruseks ei rohkem kui 33,8 km/h. Nii et selle näitaja poolest oleksin saanud tagant neljanda koha.

Kui neljas koht (eestpoolt) on jama, siis mis oleks neljas koht tagantpoolt? Fiasko, ütlen ma. Mõttetus kuubis. Kui Paul Lõiv ja Kurmo Neemela sõidavad ikkagi 42,2 km/h ja Urmo Fuchs koguni 43,5 km/h – isegi rohkem kui Grete Treieri 43,06 km/h – (okei, ma ei tea, äkki oli neil spetsiaalvarustus, aga ma ei taha selle taha, et mul seda pole, küll pugeda) – ja Olavi Mõts sõidab 41,1 ja Andres Kulbin 40,8 km/h (ja nagu ma olen öelnud, siis õige rattasõidumõnu algabki kiirusest 40 km/h), ei ole mul mitte mingit alust ega põhjust ega õigustki kõvade meeste (ja ka mõne kõva naise) heitlust narrima minna. Rattasõit maanteel on lahe, aga lahe pole see, kui su trenniaeg on tervelt 7 km/h aeglasem kui sellel, kes võistlusel mahub viimasena selle joone peale, kust algab minu meelest õige rattasõit. Seitse kilomeetrit tunnis – s.t et Kulbin oleks juba mu koduukse ees, kui mul jääks Jõgeva maanteel Tartu linna piirini veel 2 km...
******
Iosepa ghost town, Skull Valley ja Stansbury Mountains, Utah. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Hispaanlane Alberto Contador Vuelta 12. etapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Hispaanlane Benat Intxausti Vuelta 11. etapil. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Hispaanlane Alejandro Valverde Vuelta 12. etapil. Foto autor: Reuters/Scanpix

22 Kommentaarid:

At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ainult maanteel treenides läheb sul Tartu RM raskeks. Maanteesõit ja maastikusõit on ikka kaks eri asja. Rattamaratonil ootab sind ees pori, juurikad, lahtine kruus, heinamaa jne.
Kohtumiseni TRMil

 
At 11:19, Blogger Priit Pullerits said...

...tean, kuid ega ma treenigi, sõidan maanteel tõesti oma lõbuks. Ja TRMiks mingit sihti pole, sest tulmust ma seal niikuinii ei tee.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Save as last comment...

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

No nii ...
Pullerits uuris rohelise Mitsubishi maasturiga sõitvalt Oraselt, milline on TRM rada ja kas avatud raja sõit toimub. No seda oleks võinud ka siin avalikult küsida ...

Priit, sind kutsuti ka Kambja temposõidu starti - seal oleksid (võib-olla?) ikka keskele saanud. Kui aga kardad isegi MV60-lt kottida saada, siis on aeg siin kiitlemine lõpetada ja ratas üldse nurka visata! No või vähemalt jätta tööl ja poes käimisteks.

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ei olnud sela mingit Orast.

Kolmapäevase tühja tuule tallamise asemel kusagil Kambjas andsin oma panuse Eesti üldsuse informeerimisse - üldine hüvang ikka enne isiklikku heaolu!

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Kui treenijal on normaalne trennitempo 33,8 km/h, või üldse üle 30 km/h siis peaks ta Tartu ümbruse 15 km eraldistartidel vabalt 40 km/h keskmiseks kiiruseks suutma sõita.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

http://ohtuleht.ee/490388

Priit, jälle üks valgustamata tahk eesti spordielus, miks me seda sinu blogist esimesena ei loe?

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas tead ikka, et üks sinu talvine võistkonnakaaslane tuli just maailmameistriks? Konspiratsiooni mõttes ei ütle kes ja mis alal.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

See arteri lugu kadunud sporditalendist oli viimase aasta parim jutt lipitseva sisuga kirjutiste järgi.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

See kirjutis oli minu meelest hästi positiivne lihtsalt, mitte lipitsev. Ma kujutan ette, et sellistest inimestest on tegelikult väga raske lugusid teha, kuna kõik on nii ok.

 
At 01:35, Anonymous Anonüümne said...

KL Saare loo puhul hakkad mõtlema, et mis teeb edukaks - kas talent või töö.

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, et olete nii palju Kadi Liis Saare intervjuud lugenud (http://www.naine24.ee/958012/kadi-liis-saar-eesti-imelaps-cambridge-is) - vaat tema on tõesti tubli inimene, kes väärib tutvustamist, mitte mingi pooleterane tühikargaja, kelleseuguseid Eesti meedias nii pingutatult upitatakse. Tema edu saladus on suuresti just tahtejõud, nagu ta ema mulle ütles. Aga eks ta ole andekas ka, muidugi.

20:11 - sellistest jamadest ma ei kirjuta.

16:12 - ohoo, Silver Eensaar maailmameister! Siis olen teinud just õige panuse. Millele, see selgub avalikult juba järgmisel nädalal.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nimetades eespool Kambja temposõitu "...tühja tuule tallamiseks", halvustad ja alavääristad neid, kes seal osalesid.

Kui soovid, et sinust lugu peetakse, siis ole ka ise teiste vastu aupaklikum.
Sinu kiitlemine suusamaratonil saavutatud kohaga muutuks mõttetuks, kui ei oleks neid, kes sõidavad sinu seljataga võidu iseendaga. Kui tagumised oleks jäänud osalemata, siis sinu kiiduväärt 326.-s koht oleks andnud häbiväärselt viimase koha ...

Suur võitja tänab ja kiidab alati ka enda seljataguseid võistlejaid ...

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Eesti inimesel peaks ometi häbi olema tõmmata selga Cambridge'i ülikooli sinine kesksoost "kartulikott-koolirüü". Ime, et Kadi-Liis Saarele veel mõnda tobedat mütsi pähe ei sunnitud.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Aga, mis riideid peaks Eesti inimene kandma, et mitte häbi tunda? Kas Mulgi kuube ja fooliumi mütsikest?

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

10p. 18.12!

Lihtsalt ja arusaadavalt selgeks tehtud põmmpeadele;)))

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

ükskord tuleb sellele Tartu ülistamisele vastulöök anda. Olen ise enamiku elust Tartus elanud ja julgen kinnitada, et Tallinna sportimisvõimalustega ei anna ikka võrrelda. Minu kodust on 100m Pääsküla rabasse, kus saab joosta või rattaga teha min. 20 km ringi. 1,5 km minna ja hopsti Hiiu metsas, kus asuvad parimad linnarajad Eestis, kui mitte kogu euroopas. Ringi pikkuseks 15 km, lisaks avati Merko eesvõttmisel seal samas 15 km ratta ja rulluisu rada. Kodust 500 m kauguselt algab Männiku - Saku rattatee, pikkuseks 20 km. Lisame metsaraja Pirital ( Ansipi lemmikkoht ). Kus on Tartus kohad. KUS saab metsas või rabas sportida. See vend, kes Tartut sportimise pärast kadestab on kohtlane või lihtsalt loll

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

"Kolmapäevase tühja tuule tallamise asemel kusagil Kambjas andsin oma panuse Eesti üldsuse informeerimisse - üldine hüvang ikka enne isiklikku heaolu!"
Priit, keda Sa lollitad, kas käid maratonidel ja kirjutad ennast kiitvaid sissekandeid üldiseks hüvanguks või isikliku heaolu pärast?
Kes meist loll on, kas see, kes jätab enda heaolu tahaplaanile ja üldise heaolu pärast ponnestab ennast maratonil 400 hulka ja seda edevusest kõigile kuulutab või see, kes teeb seda enda heaolu pärast?

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht