kolmapäev, september 12, 2012

Pullerits: Kuidas hoiduda spordis mustast masendusest?

Lülitasin eile õhtul teleri korraks ETV teisele kanalile. Käis Türgi-Eesti jalgpallimängu 41. minut. Vaatasin minut-kaks toda palliveeretamist, siis mõtlesin: huvitav, miks küll peaks oma aega selle peale raiskama? Mul oleks ju palju targemat teha – teha seda, mida ise tahan, mitte et lasen mingil kohati väga korrumpeerunud alaliidul (tuletage meelde neid rahvusvahelise jalgpallielu kulissidetaguseid mahhinatsioone!) endale dikteerida, mida ma õhtul tegema peaksin. Tegelikult leiaks igaüks kodus n+1 tegevust, mis oleks talle palju arendavam – aga areng ollagi siinilmas inimlooma üks eesmärke – kui jalgpalli vahtimine. Ja siis, kui türklased kolme mehe kahe söödu lihtlabasest kombinatsioonist keskelt (sic!) läbi murdsid ja Eestile värava lõid – elukogenumad mehed kindlasti mäletavad, kuidas juba vanad nõukogude aja kommentaatorid, nagu Maslatšenko ja Ozerov (kellest noored ehk lühikese mäluga mehehakatised pole kuulnudki) kinnitasid, et po tsentru ne probjoš (millest noored ehk vähese elukogemusega mehepojad arugi ei saa) –, siis see oli nagu tempel peas küpsenud otsusele, et mees, pane see teler kinni.

Täna hommikul Postimehe veebist vaatasin – 0:3. Niisiis, kahe mänguga null punkti ja null väravat. Aga ikka jätkub sinisilmseid optimiste. Tarmo Tiisler, minu arvates ERRi parim spordikommentaator, seda alusetut optimismi takka utsitamas, kui kaamera läks staadionil korraks Eesti fännidele ja ta kuulutas oma kergelt põriseval heal häälel: «Nemad usuvad ja toetavad!» Nagu ka ilmselt Tiisler. Soovitaksin siiski veidi kainemat meelt hoida, sest tõenäosus, et Eesti kaotab, on kokkuvõttes alati suurem, kui tõenäosus, et Eesti võidab, ja siis, kui see võit tuleb, oleks rõõm seda suurem, kui et ülesköetud optimismist järjekordselt põrmu langeda. Või väidab keegi, et ERR ei kloppinud taas vahtu üles? Juba kaks päeva enne eilset mängu oli Eesti-Türgi kohtumine spordiuudiste peateemasid, Marko Kaljuveer, ERRi spordipealik, pidas koguni ise vajalikuks naerusuiselt ekraanile tulla, lausa mere taustal... 

Jalgpallifännide häda, õnnetus ja viletsus seisneb selles, et nad tikuvad üksikuid võite, millest suurem jagu saadud sõprusmängudes ehk üksjagu ebaolulistes kohtumistes, ületähtsustama. Ja arvama, et kui Eesti sai jagu Poolast või Uruguaist, siis peaks kõik meid kartma ja siis võime saada kõigile vastu. Aga mäletate, mis juhtus sellesuvise jalgpalli EM-turniiri eel? Eesti rõõmustas, et mitu finaalturniirile pääsenud meeskonda valis ta oma kontrollmängude vastaseks. Esiteks, need ei olnud Euroopa tippmeeskonnad, vaid heal juhul tugevad keskmikud. Teiseks, Eesti valisid nad just seetõttu, et see on meeskond, kellele saab enesekindluse tõstmiseks enne EM-turniiri mänge värava palle täis taguda – mida nad ka tegid. Aga mida tegid Eesti jalgpallifännid? Nemad pidasid seda auasjaks, et Eesti koondis peksupoisiks valiti.

Ärge saage minust valesti aru: mul oleks väga hea meel, kui Eesti tuleks maailma või Euroopa meistriks, kui Eesti suudaks võita isegi Fääri saari. Ma rõõmustaksin koos jalgpallihaigetega. Aga ma keeldun kaasa kisamast nendega, kes kaotavad oma jalgpallihulluses kaine meele ning lasevad emotsioonidel kasvada üle pea. Täiskasvanud ja arukad mehed ei peaks nii käituma.

Ja nüüd tuleb jalgpallifännidelt kindlasti taas igivana kontraküsimus, et mida siis Eesti jalgratturid on võitnud. Palun väga: kolm olümpiakulda, mitu maailmameistritiitlit, olulised etapivõidud maailma eliitvõistlustel (Tour de France, Vuelta) jne. Veel üks võrdlus: Rein Taaramäe sai tänavusel Tour de France’il 36. koha ja seda pidas ta ise, pidasid ka jalgrattasõbrad, ebaõnnestumiseks. Eesti jalgpallikoondis on FIFA edetabelis 55. kohal ja seda peavad jalgpallisõbrad heaks tulemuseks. Või mõni arvab, et need kohad ei kannata võrdlemist? No kuulge, Taaramäel oli Touril vastas üle kahesaja ratturi maailma absoluutsest tipust, samas kui Eestile pakuvad FIFA tabelis konkurentsi ka koondised, kes on seal tabelis ainuüksi seepärast, et selline riik on olemas.
******
Floy, Exit 175, Highway 70, Utah, 16. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Aitab toorutsemisest! Poola kohtunik Marcin Borski näitab Enar Jäägerile Eesti kohtumises Türgiga punast kaarti ja saadab ta platsilt minema. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Türklased (punastes särkides) on läinud Eesti vastu juhtima 1:0. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Türklased rõõmustavad Eesti alistamise üle. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Järjekordne kaotus on tõsiasi. Eesti lahkub platsilt, olles kaotanud Türgile kuivalt 0:3. Foto autor: AFP/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

jalgpallihuvilised, treenerid ja isegi mängijad esinevad väidetega, mis panevad nende mõistuses kahtlema ( vähe kogemusi, äkki vastane unustab kaitse, meil on võimalusi ). Tegemist on ikka totaalselt erinevate tasemetega.
Eesti mängijatel on euroopa mõistes olematud individuaalsed oskused. Tehnika, kiirus vastupidavus ja see kõik veel koos. Ei tea mitte ühtegi mängijat.
Tegemist ainsa alaliiduga, kus praktiliselt puuduvad kõrgharidusega treenerid ja treeningmetoodika. Ainus metoodika on 24/7 väljakul palli mängimine. Tehnikat ei saavat õpetada, kuna lastel igav ja siis lähevad üldse ära. Kui tegin sellekohase märkuse treenerile, sain vastuseks, et treeningul küll selleks aega ei ole -tehnikat peavad isad kodus õpetama. See väide ei ole nali. Urmas Kirs on noortetöö eest vastutaja. Minu küsimusele, miks ei arendata individuaalseid oskusi, vastus - jalgpall on meeskonna mäng ja keskmiselt on 1 mängija käes pall 2,4 sekundit e järeldus. Vaja ainult söötu õppida.
Sellest võsast läbi ei murra. Lõpeta aga treeneri kursused ja oletki euroopa tipptreener - ka see ei ole nali, nii on mitmed nn treenerid kinnitanud

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis imelik vihje merele, kas ekraanilt paistis miskit haisu? Pole meil siin isegi kilu haisu, nii kui uurijad lasti merd uurima, kadus ka hais. Vat kui äge, tõstad probleemi üles ja probleem kaob iseenesest.

Nüüd kus on loetud aastaid epistleid TÜ praktilise ajakirjanduse õpetamise teemadel sündis see, mis sündima pidi - Hõbemägi heitis kinda Tartu ülikooli ajakirjandusõppele... Vot nii! Ja siin ei haise enam 0:3 kaotust TÜ-le vaid vähemalt 0:13 peksa saamist. Oi kuidas üks memmekas siin blogis tahab kohe seadustada, et ajakirjanduses üle 7 värava ei tohi korraga ühele poolele sisse lüüa aga see hala ei loe. Nüüd läheb madinaks!

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit, me teame, et sa jalgpallist midagi ei pea. Arusaadav. Miks sa ennast pidevalt kordad. Ei ole mõtet materdada teiste jalgpalli ja jalgpallile kaasaelavaid inimesi. Kas sinu Moabi video vaatamine ei ole ajaraiskamine? Vastan ise, vaatasin kaks esimest minutit ja lõpetasin, sest mul on selle ajaga palju muudki teha. Vaata, ei ole absoluutset tõde, maitsed on erinevad. Igal oma, kellele jalgpall, kellele jalgratas, mulle mõlemad ja palju muud. Sa ei saa jalgpalli vastu, jalgpall on mängude mäng ja sportide sport, sellel teemal ei ole mõtet vaielda. Eraldi teema on Eesti koondise edukus, on paremaid ja halvemaid aegu. Vaatan igat kodumängu staadionil, mõni üksik on vahele jäänud, sama on ka korvpalliga. Saan seal ennast välja elada ja saan positiivse emotsiooni.

MM

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Ega kodanik ennast liiga kordama ei hakka???
Poleks paha selgeks teha, et peale suusatamise ja rattasõidu eksisteerib terve müriaad spordialasid, millest blogipidajal teadmised puuduvad. Näiteks kriketimatš võib kesta kümneid tunde jutti; ajaraisk, mis muud, kuid miljonid inimesed Indias ja Pakistanis ni ei arva. Mis siis.

Ja last but not least: blogipidaja võiks vähemalt oma lemmikaladel elementaarse sisulise võimekuse omandada suuski määrida või ratast timmida; oleks vähemalt näiliselt spordimehe lähenemine....

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Seda siis räägib mees, kes valib võistlusi, kus on palju pühapäevanautlejaid, et mitte viimaseks jääda. Samas võistlusi, kus ka nelikürituse paremad koos, aga pühapäevanautlejaid pole, väldib põhjendusega, et võib viimaseks jääda.

 
At 12:01, Anonymous Eduard K said...

väga hea lugu, olen esitatud mõtetega väga päri. Mulle tundub see paduoptimism enne mänge väga naljakas. Nii ajakirjanduse kui komentaatorite poolt, et a la "aga pall on ju ümmargune.
Ümmargune jah, aga ega ta seepärast veel ise sisse veere.

Ma ei saa aru neist kommentaatoritest kes vigisevad midagi mis kus rahva võistlustel Priit sõidad. Kurat kommenteeriga artikli mõtet (jalgpall) mitte autori välimust, raisk.
Siin tundub käivad kommimas mingid jalgpalli wannabeed, kelle iga väiksemgi kriitika naha vahele poeb

 
At 12:10, Blogger Priit Pullerits said...

10:53 - okei, räägime ajakirjandusõppest! See, mis Hõbemägi rääkis, on ainult jutt - tal ega Tallinna Ülikoolil ei ole ses vallas absoluutselt mitte midagi ette näidata. Seetõttu on teist rumal võtta Hõbemäe promojuttu kui fakti, et asjad nii ongi. Võtke teadmiseks, et olen aastaid koolitanud Tartu Ülikoolis ajakirjanikke, mu kursused on ääretult praktilised, minu õpilasi on täis kõik lehetoimetused ja raadiotoimetused ja samuti televisioon - nende loetlemine läheks väga pikaks! Hõbemäe jutt, et TÜs pole praktikat ja on peamiselt ainult teadus, on vale. Enamgi veel: kui Tallinna Ülikool tahab edaspidi panna rõhu peamiselt praktikale ja kanalite tehnika valdamisele, siis see viib lapsajakirjanduse taastekkeni, kui nende oskuste omandamist ei toeta laiapõhjaline akadeemiline ja teadusele tuginev haridus, mida Hõbemägi Tallinna Ülikooli puhul küll ei rõhutanud. Anna vähese analüüsi- ja mõtlemisvõimega inimestele kanal kätte ja te ei jõua ära imestada, mis käki nad kokku keevitavad. See juhtus olude sunnil TÜ tudengitega 1990. aastate algul, kui minu juures pool semestrit õppinud näitsikutest said staarreporterid - mis sai ajakirjandusest, kui sinna läksid korraliku akadeemilise (nüüd 3+2) hariduseta inimesed, seda minuealised mäletavad väga hästi. Mina konkurentsi Tallinna Ülikooliga ei karda, sest - seda ütlen siin keerutamata välja - õppejõuna teen ma Tartu Ülikoolis väga head ja nõudlikku ja arendavat tööd. Seda on ka tudengid kahel aastal järjest parima õppejõu rändkarikaga tunnustanud.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

tere
teeksin põhimõttelise paranduse-eesti jalgratturid on võitnud 1 OM kulla!!! Ülejäänud 2 kulda võitis Nõukogude Liit,keda esindas eestlane.
Parimat
kah Priit

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

"...Võtke teadmiseks, et olen aastaid koolitanud Tartu Ülikoolis ajakirjanikke, mu kursused on ääretult praktilised, minu õpilasi on täis kõik lehetoimetused ja raadiotoimetused ja samuti televisioon - nende loetlemine läheks väga pikaks!..."

Kas selle pärast ongi lehed täis lapsusi, välismeedia toortõlkeid ja kirjavigu?

PS: Lihtsalt huvitav ...

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, reageerige viimasele kandele(14:23 kommarile) ning võtke see oma südameasjaks. Teeksite ühiskonnale suure teene.
Las see jalgpall olla..
Marko

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Me vist saime juba aru, mida sa arvad jalgpallist

Kaua sa veel seda mainid?

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

14:23 - häda ja põhjus on selles, et kõik, kes Eesti ajakirjanduses töötavad, ei ole paraku minu käe all õppinud.

Ja see, kes julges siin sõna võtta minu pereliikmete kohta (mille ma loomulikult kustutasin), teile ütlen isiklikult: ilmuge oma näoga minu palge ette ja öelge sedasama oma nime ja näoga mulle uuesti, siis saan teile vastu teie närust lõusta virutada. Jah, nii ütlengi. Ja teen ka, kui julgete välja ilmuda (aga te olete nagunii üks närune argpüks, kes isegi oma enda nime kirjutada ja näha kardab). Iga mees, kui ta on mees, peab olema valmis oma pere kaitsma, ja seda nii, et sõnum kohale jõuaks. Kes teisiti arvab, arvaku seda mujal, siin selle üle diskussiooni toimuma ei hakka, kõik selle teema kohta esitatud arvamused lähevad koheselt kustutamisele.

Tagasi jalgpalli lainele!

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

14:23 - häda ja põhjus on selles, et kõik, kes Eesti ajakirjanduses töötavad, ei ole paraku minu käe all õppinud.

Ja see suur hulk ajakirjanikke, kes on blogipidaja käe all õppinud, töötavad kus? Tahaks väga eesti ajakirjandusest leida tõsiseid analüüsivaid artikleid, tahaks kohata palju vähem pealiskaudsust, ärapanemist. Millisest ajakirjandusväljaandest seda leida võiks?

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

PP, miks Sa kordad ennast. See postitus on koopia ühest varasemast postitusest. Neid kõiki seisukohti oleda. siin viis, kuus korda juba välja hõisanud. Ära jää kinni ja ära korda ennast pidevalt.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Olen siinkohal nõus Priidu kommentaariga, kus ta heidab ette tema perekonna kaasamist antud teemas.
Ainuke aeg, kus lapse (oli tubli õpilane Härma-koolis) kohta küsimused olid asjakohased, käsitlesid neid blogikandeid, kus autor heitis ette tänapäeva noorte lodevust.
Siis millegi pärast autor vaikis ... Kahju!

14:23 autor

 
At 16:40, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, 14:23 ja teised ka, kui te ei tea, mida arstid on pidanud kellegi südamega tegema, et... siis selliste küsimuste esitamine ja selle teema järjepidev tõstatamine siin on... ma usun, et nüüd saate lõpuks ise ka aru, et olete oma norimisega läinud liiale ja torkinud-peksnud mind ja mu pere kohta, kuhu saab torkida ja peksta ainult kõige suurem ja kõige jõhkram sadist.

Mida teie ja teised, kes sedasama on teinud, nüüd ütlete? On teil üldse midagi öelda? ...

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui suur osa blogi sissekandeid on kantud ärplemisest, ärapanemisest, (liiklus)eeskirjade rikkumisest jms., siis kas oleks alust arvata, et TÜ loengusaalis toimub autoriga mingi imeline ümbersünd!???

 
At 17:08, Blogger Priit Pullerits said...

16:47 - teete sama tüüpvea, mida paljud teevad paratamatult näitlejate kohtagi, samastades nende isiku nende mängitavate rollidega. Et mängib filmis prostituuti - järelikult ongi kerglaste elukommetega.

Jah, 16:47, ma ei ole üheplaaniline inimene :)

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Kustutatud mehed - pange oma õige nimi alla (peale/ette), siis luban teie kommentaari. Kui te seda ei tee, on teist ääretult ebaõiglane (tegelikult tuleks siinkohal kasutada vängemat hinnangut) kasutada minu aagressil seda omadussõna, nagu te kasutasite - saate aru küll, kellega räägin.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Esimesel kommenteerijal soovitaks tutvuda järgmiste linkidega: http://jalgpall.ee/training_ejl.php
http://jalgpall.ee/training_list.php
Paljud nendest on kõrgharidusega, võid ise välja uurida.
See, et Peda või TÜ on aastaid keeldunud jalgpalliosakonda avamast ja jalgpallitreenerid on olnud sunnitud näiteks korvpallitreeneri hariduse omandama, ei tähenda, et haritud jalgpallitreenerid puuduvad. Võibolla ongi hea, et need osakonnad varem puudusid, saigi EJL sisse viia UEFA tipptasemel treenerikoolitused, ilma et stagneerunud kõrgharidusega vanakesed seda takistaks. Aga loomulikult on haritud inimesi alati liiga vähe.
Korvpallis ja kergejõustikus peaks meil kõrgelt haritud treenereid jalaga segada olema, oleks vaid tulemused ka vastavad.
Praegu on vist Pedas ka jää liikuma hakanud.

 
At 18:12, Blogger Priit Pullerits said...

Kustutatud 17:46 - mida te siin õigustate, ah? Mida?! Olen ammu öelnud, et teised peale minu ei puutu asjasse; ma ei ole kohustatud siin mitte kellelegi - kas kuulete: mitte kellelegi! - rääkima ega vihjama vms mitte kellegi tervise probleemidest. Seepärast, kordan teile veel kord, pagana päralt: pidage oma pudrulõug kinni ja hoidke oma kuradi keel hammaste taga!

 
At 18:43, Blogger ! said...

Hr Pullerits kirjutab; ..."mida siis Eesti jalgratturid on võitnud. Palun väga: kolm olümpiakulda, mitu maailmameistritiitlit, olulised etapivõidud maailma eliitvõistlustel (Tour de France, Vuelta) jne."

Seda kõike tegi hr Pullerits võrdluses meeskondlike aladega (jalgpall, vahel ka korvpall). Ahjaa - võrkpalli manamist ei ole tähele pannud, aga mine tea...

Ma saaks aru, et hr Pulleritsul on mingil määral üleolekuga vaadata jalgpalli siis kui eesti jalgratta meeskonnad oleks midagi saavutanud võistkonnasõidus, võistkondlikus sprindis, võistkondlikus jälitussõidus - aga tugitoolisportlasena pole ma midagi kuulnud eesti meeskondade sellealastest suurtest saavutustest - ei tea mitmendal kohal nad maailma riikide edetabelis on? Eelpool nimetatud alade nimetused leidsin sellelt lehelt: http://www.eok.ee/content/jalgrattasport.

Seetõttu imestan, et hr Pullerits võrdleb võrreldamatuid asju, mis on tänase eesti ajakirjanduses kohati väga levinud häda (aga see mis ei ole lubatud teadlasele-insenerile- poemüüjale jne - on võibolla ajakirjanikule suisa leivaks - kuidas muidu saaks masse lollitada ajakirjanduse kaudu). Õnneks siiski hr Pullerits märkab mõningasi eesti ajakirjanduse vigu - põhjuseta ažiotaaži tekitamist enne mängu. Aga nii on see olnud ka Taaramäe puhul enne Touri - mitte ainult jalgpalli puhul.

Siiski tegeledes mitteajakirjanikuna siinses blogis kommenteerimisega laskun siiski ise ka mõneti võrreldamatute asjade võrdlusse, lihtsalt tore möliseda...

Mõneti on hr Pulleritsul õigus - aga vaid selles, et eesti (saame võrrelda ehk viimase EV sortlasi, mitte minevikku) jalgrattasport on andnud vingemaid tegijaid kui jalgpall.

Seega võrdluses mees-mehe vastu Wikipedia järgi (aluseks siiski kuulsad muude maade omanike meeskonnad);
Taaramäe versus Poom - minu arust 1:0 (http://et.wikipedia.org/wiki/Rein_Taaram%C3%A4e ja http://et.wikipedia.org/wiki/Mart_Poom)

Kangert versus Lindpere - minu arust 0:1
(pole veel midagi rääkida -http://et.wikipedia.org/wiki/Tanel_Kangert ja http://et.wikipedia.org/wiki/Joel_Lindpere )

Samas aga Taaramäel ja Kangertil on veel tulevikku, aga ...

Jätkates peale neid nimesid: Kas Vassiljevi sugust jalgratturit Eestil on?

Aga tahaks siiski kasutada hr Pulleritsu loogikat ja võrdleks eesti jalgrattureid olümpial mingi võistkondliku alaga (ka korvpall on siiin blogis nöökida saanud, nagu jalgpallgi) olümpial (kõigi aegade kokkuvõttes) - seega eesti jalgratturid oma kolme medaliga (kullad ainult) ei saa vastu "eesti korvpalli medalite" vastu - ikkagi neid olümpiatelt suisa 8. See info pärit: http://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_ol%C3%BCmpiam%C3%A4ngudel

Dinosaurus

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Nonii, jälle tuleb. Kordan veelkord, see rattapromomine igalpool su poolt on nagu homoõiguslaste möla.
Jalgpall ja korvpall on Eestis kuningad, kedagi ei huvita mingi marginaalne jalgpall, enamus ei pea vähemuse järgi trallima... niiet su sedalaadi artiklid ja ETV pushimine ratast näitamaks on haledad.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Kõnnid öösel üksi tänaval ja möödud majadest ning aia taga asuvatest koertest. Mõni uriseb mõni teeb paar klähvi. Kui aga korra hõikad, siis pistavad kõik korraga röökima. Ananüümne koer ei talu kriitikat ei enda ega isegi endale meeldiva spordiala suhtes. Pistab kohe haukuma. Las koerad hauguvad, karavan liigub edasi. Toetan Priitu igati.
Teet

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpallur Mart Poom saavutas 2007 a inglise liigas 4 koha. Rein Taaramäel parim koht Touril on 12.

Saan aru küll, et see on vildakas võrdlus, kuid eelneva jutu võrdlusi arvestades väga kohane.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

veepallis on eestlane Mait Riismann OM kullaomanik. Mis on jalgpallil veepallile vastu panna?? Veepallil on vähemalt saavutus(ed)...
Priit

 
At 12:29, Anonymous Ants said...

Priit - siin on midagi Sinule! Cycle-ball!
http://www.youtube.com/watch?v=FCe2-QrCeOs&feature=player_embedded#!

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priidul paistab peamine põhjus spordialade vaatamiseks olevat see, kuidas eestlastel antud alas läheb, siis ootan huviga paaris järgnevas postitutes sellise väärt spordiala promomist, nagu seda on naisekandmine. Üleüldse võiks muu sporditegemise Eestimaal ära lõpetada ja panustada vaid nendesse aladesse, milles meil on lootust edukaks saada.

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht