pühapäev, veebruar 03, 2013

Pullerits: Kuidas sõita paaristõugetega vabatehnikamaratoni?

«Vaata, et sa ei lähe täkku täis. Võta rahulikult! See ei ole sinu võistlus. See ei ole sulle üldse mingi võistlus.»

Ma sain sest salahäälest kuklas aru. Selle kuuldamatu hääle salapärane tekitaja oli ju märganud, kuidas ma püüdsin Tamsalu maratoni eelõhtul blogi kommentaariumis Tähtvere spordipargi reedese igati legitiimse ja eetilise möödumismanöövri üle vaieldes end võitluslainele häälestada.

Vähe sellest. Kuigi olin otsustanud, et sõidan Tamsalu maratoni klassikas – laupäeva keskpäevane telefonikõne peakorraldaja Vahur Leemetsale tõi kinnituse, et klassikajälg saab peaaegu kogu ulatuses sisse pressitud –, olin Suusavendade juurest hoiult ka oma auguga püss-Fischerid ära toonud. Jalad kibelesid.

Aga laupäeval sai kibelus tõhusat vasturohtu. Pisut rohkem kui tunnine sõit Tähtvere spordipargi laugel kilomeetrisel ringil (mitte ajada segamini minunimelise 850-meetrise ovaaliga) kujunes... oojah, see kujunes totaalseks tühjendustrenniks. Mis siin iluleda, ütlen otse: kumm oli täiesti tühi. 15 km kujunes päris košmaarseks vaakumiseks. Kogu vähene jaks, mis ligi nädalasest gripihaigusest üldse järele jäi, oli täitsa kustunud.

Et mõistus ikka tunnete vastu peale jääks, palusin Suusavendade määrdemeest Jaanus Kuntsi, et ta mu klassika-Fischereid lihtsalt sikeldaks, ei enamat. Ta keeldus. Ütles, et ärgu ma jamagu, ta viskab mingi paraka siiski alla. Tegi siis kõige odavama paketi, 15 eurot, pidamiseks pigistas miskit tuubist. Kui küsisin, mis möks see on, vastas ta, et tõenäoliselt on klassikajälg jäine, aga hoiatas aumehena, et eks hommikul pean stardis katsetama, millised olud valitsevad. Uisusuusad võtsin kaasa sellistena, nagu need Suusavendade staabis lae all seisid – ilma vähimagi ettevalmistuseta (kui mitte arvestada sidemete alla pandud kõrgendusi, mis mul nädalaid tagasi tasakaaluprobleeme süvendasid). Kunts ütles, et need on nii head suusad, et need sõidavad mul ilma määrimata ka. Kindel see.

Proovisin siis Tamsalus enne starti distantsi viimasel kilomeetril jäljes klassika-Fischerite pidamist. Tont sest aru sai, kui hästi või halvasti need pidasid. Nägin Kristjan Oolot, küsisin, mida tema soovitab, ta ju ka Suusavendade meeskonnast – võtku vastutus! Oolo päris, kas kakub kinni. Ütlesin, et ega vist. No siis pole häda midagi, kostis ta. (Või umbes selline see dialoog võis olla.) Ja läks oma asja ajama.

«Võta rahulikult! See ei ole sinu võistlus.»

Jah, õigus. Võtsingi rahulikult. Teise stardigruppi sisenesin ühe viimasena, kiiret polnud ju kusagile. Kui kõmakas käis, otsisin üles, kummas servas see klassikajälg jookseb – paremas – ja sättisin end sinna ning kogu järgneva maratoni jooksul sealt suurt ei lahkunud.

Algul oli klassikajälg päris jäine ja ega ma uisklejatest seetõttu väga palju maha jäänudki. Õpilane Pavo Raudsepp oli mind umbes 3.-4. kilomeetrile mingis totakas karvikkostüümis tervitama tulnud. Lõime patsi. See oli vajalik õige meeleolu hoidmiseks: «Võta rahulikult! See ei ole sinu võistlus.»

Kuid mida edasi, seda vähem jäiseks klassikajälg muutus, ja seda suuremaks paisus minu ja uisklejate kiiruste erinevus. See lausa rebenes. Umbes tosina kilomeetri järel põllule siirdudes oli rajas juba nii palju värsket lund, et paaristõugetele tuli jalg abiks võtta. Muidu ei kulgenud peaaegu üldse.

Mõned on utsitanud, et võtku ma ükskord rahulikult ja vaadaku ringi, mis seal tagapool toimub. Olgu, nüüd siis võtsin ja vaatasin. Ja teate, mis seal toimub? Seal ei toimu mitte midagi. Selles mõttes mitte midagi, et inimesed teeks midagi erilist. Sõidavad samamoodi nagu eespool kihutajadki, ainult et pisut aeglasemalt. Seal näeb samuti värvikirevaid kombinesoone, samuti auguga Fischereid, möödujad hüüavad samuti «Jõudu!», kõik nohistavad vaikselt ja pühendunult omaette, ei ole seal mingit looduse nautimist ega linnulaulu kuulamist. See on nüüd isikliku vaatlusega kindlaks tehtud – ja ajakirjanik on ise kõige parem allikas (vt Tiit Hennoste «Uudise käsiraamat») –, nii et palun edaspidi enam mitte ajada seda eluvõõrast juttu tagapool ümbruse imetlemisest ja muust pseudopoeesiast. Seda ei ole!

Ainus erinevus võrreldes esisajaga oli selles, et tagapool võetakse joogipunktides rahulikumalt, jäädakse seisma, mõni küünitab midagi letilt midagi suhu krahmata.

Hädapidurit sai ka ikka korra sabakondiga tõmmatud – mis maraton see muidu oleks. Pärast teist toitlustuspunkti, kui pikale tõusule järgneb s-kurviga laskumine, oli see minu saabumise ajaks nii jäiseks hõõrutud ja kohutavad vallid tekitatud, et laskumise põhjas kiskus hirmsasti vasakusse serva ja seal kukkusin-kukutasin end külili. Kohe hüüti tagapool: «Kukkumine!» Üks mees kukkus minu järel – kui ta kukkus ehmatusest, et mina kukkusin, siis vabandan. (Nooh, on nüüd kõik rahul?)

Teadsin, et see kurv käib mulle üle jõu, oskuste ja mõistuse. Asi on selles, et pean oma opereeritud põlve väga pingsalt hoidma, aga kui tekib kriitiline olukord – lumevalli või pehmesse paksu lumme sõit, näiteks –, kus on vaja järske manöövreid teha, siis on suur oht põlve vigastada. Igasugused väänamised on vastunäidustatud. (Kuna uisutehnika väänab tõusudel põlve väga kõvasti, oli see peapõhjus, miks otsustasin klassikat sõita.)

Üldiselt oli klassikajälg täiesti talutav. Õnneks polnud sajad eelsõitjad seda pudruks purustanud. Jah, oli kitsaid kohti, kus jälge ka üldse polnud, aga mis seal ikka, eks tõukasin siis uisurajal paari. Kõige halvemas seisukorras olid tõusud – vaat seal olid küll uisumehed paljudes kohtades klassikajäljega hoolimatult ringi käinud. Palun mitte võtta seda etteheite ega kriitikana. See on lihtsalt fakti nentimine. Liiati, kes eespool sõidab, sel rohkem õigusi. Tahtnuks paremat klassikarada? No eks sõitnud siis kiiremini!

Mis veel silma jäi? Tagapool sõidetakse ka uisku kaunis kenasti. Nägin vaid mõnda üksikut, kel tehnika oli ligadi-logadi, enamik näitas siiski ilusat minekut, sh naised. Mõnel läks lõputõusudel ilmselgelt raskeks, nii et jooksin neist kergelt mööda. Kuid suurem jagu demonstreeris igati vintsket treenitust.

Opereeritud põlv pidas eeskujulikult vastu. Muret teeb aga teine vana häda, vasak ranne, mis juba aastaid paaristõukemaratonidel valu hakkab tekitama. Olin randme küll toetava sidemega teipinud, aga kui finišis Eesti suusakoondise endiselt arstilt Tarvo Kiudmalt pärisin – küll on hää, kui asjatundlikke tuttavaid igal sammul vastu astub –, mis ta veel oskaks soovitada, avastasin, et teip oli paigast nihkunud. Kuna ranne käis vabalt üles-alla, jäigi ta valusaks. Nüüd tuleb pühenduda selle ravimisele.

Pärast vestlesime ajaloodotsendi Pärtel Piirimäega, kes sai 141. koha, otse endise jalgpallikoondislase Marek Lemsalu järel ja kolm kohta enne Kiudmad. Mulle meeldis väga, mis ta ütles. Ta ütles, et pinged on maas ja tunne hoopis parem, kui ei pea pidevalt pongestama, et saja hulka jõuda, ja endale tõestama, et seda suudad. Eks ta kindlasti täpsustab kommentaariumis oma mõtet, aga mulle tundus see äärmiselt aruka inimese kaine ja mõistliku jutuna.
******
Jaanus Laidvee (Tamsalu maratoni 92. koht), Slickrock Bike Trail, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida pildile.)

Foto 1: Tamsalu-Neeruti maratoni esimene stardigrupp võistluseks valmistumas. Foto autor: Tarmo Haud, Estoloppet
Foto 2: Andres Kollo Tamsalu-Neeruti maratoni stardis. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Tamsalu-Neeruti maratoni stardipauk on kõlanud. Foto autor: Tarmo Haud, Estoloppet
Fotod 4 ja 5: Võistlejad Tamsalu-Neeruti maratonil. Fotode autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 6: Andres Kollo on võitnud Tamsalu-Neeruti maratoni. Foto autor: Tarmo Haud, Estoloppe
Foto 7: Joogipunkt Tamsalu-Neeruti maratonil. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix 

155 Kommentaarid:

At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

kusjuures kohati oli see klassika jälg tublisti kiirem kui selle kõrval. Mina muidugi tunduvalt tagasihoidlikum suusamees. Möödusin küll mingis kohas härra Pulleritsust ja sain lõpus linnulaulu ja lumist metsa nautides tiba üle 2. 40. aga minu kui viletsa uiskleaja jaoks oli see jäine klassikajälg küll justkui kingitus kus kätterammuga sai päris ilusat kiirust arendada

 
At 21:25, Blogger Lauri said...

miks ei ole priitu lõpuprotokollis.

 
At 21:45, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Number taskus lõpetamine küll spordimehelik pole. Isegi trennisõiduna maratoni võttes. Stardis oli ju see kenasti seljas ja lõpuaeg Pulleritsul oli nii 2.50 kanti
21.15-ga väga päri. Möödusin blogiperemehest kusagil 3km pärast starti, näitasin kenasti suunatuld ja lasksin signaali enne ette jälge astumist. Lipe rennis oli täitsa hea, kindlalt üle 95% distansist seal paaristõukeid viljelesingi. Ja selliseid "klassikuid" oli teisigi (tõsi, lõpupoole järjest vähem). Mõned pikemad ja ilma kl. jäljeta tõusud sõitsin uisku, muus osas ülihää paaristõuketrenn. Uisukepp annab veidi teistmoodi ärritust lihastele.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Väga mõistlik sissekanne. Tore näha, et suusatamist naudid! Hääd paranemist ja jaksu!

 
At 22:23, Blogger Lauri said...

meenub 2 aastat tagasi peetud maraton, kus isegi liidrid suurem osa maast paaristõugetega panid,kuna klassikajälg oli puhas jäärada ja seal sai kiiremoni edasi

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm näha, kuulda ja lugeda, et härra suusaradadel tagasi.
Priit, oled aastatega paljudes tekitanud sellise sõltuvuse, et kui pärast maratoni vastavat sissekannet ei järgne, ei jää üritusest kokkuvõttes nii head elamust kui koos sellega. No nii lihtsalt on, testitud.

Aga loodetavasti võimaldavad need jalad veel aastaid nauditavat lugemist.
Ehk, nii hoida ja palju kilomeetreid, stiil pole oluline!

Kiiret taastumist!

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Imelik, kas lõi välja alaväärsuskompleks, et ei julgenud lõpuaega kirja saada?

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Aeg sai kirja; taskus olev number tegi oma piiksu ära. Koht isegi rippus kohapeal protokollis. Ära kadunud on hiljem. Miks, seda on raske mõista.

pealtnägija

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Ära kadunud tulemuse põhjust ei ole raske mõista. Väljavõte Estoloppeti juhendist:
"... stardigrupid moodustatakse eelregistreerunute vahel, arvestades Estoloppeti jooksva hooaja tulemust või selle puudumisel eelneva hooaja parima maratoni tulemust."

Kas te tõesti arvate, et Liivimaa parim suusataja hakkab näiteks Alutagusel kuskilt tagant startima, kui Tamsalu tulemuse põhjal stardinumbri saab?

 
At 11:21, Blogger Madis said...

Priit, veel rohkem taga peab olema, et näha nautlejaid :-)
Pakun, et keskelt tahapoole jääb neid päris palju.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Mage lugu Priit, eriti kui vastab tõele, et esialgses finishiprotokollis oli sinu nimi olemas ja lõplikust seletamatul moel kadunud on. Spordimehed nii ei tee. Kui läksid starti ja distantsi läbi sõitsid, mis siis et ebavõrdses olukorras, siis lase endal ka korrektne lõpuaeg fikseerida. Sest see ebavõrdsus oli juba enne starti teada ja sa pidid olema sellega arvestanud. Alternatiiv oleks olnud kodus hommikul kauem magada.

ain

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Kui Aini jutt tõele vastab, siis on see kohe eriti mage lugu. Oma positsiooni kasutades lasta lõpuprotokolle ümber teha...

 
At 11:44, Blogger Tauno said...

Vahemärkuse korras. R2 hommikuprogrammist selgus, et Pariisi mägedes oli üks PP selja taga kukkuja raadiohääl Sten Teppan. Mehel oli õnnestunud suisa laup ees vastu maad kõmatada.

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, ärge mõelge asju välja, ja veelgi enam: ärge uskuge oma väljamõeldisi. Ma ei ole lasknud oma nime protokollist kustutada, eemaldada jne.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuulaks siis seletust, kuhu see kadus. Nägin sind lõpujoont ületamas.

 
At 12:27, Blogger Pärtel said...

Mida ma silmas pidasin, oli see, et juhul kui pole lootust küündida poodiumi lähedalegi, tuleb esmatähtsaks pidada ikkagi sõidumõnu ja alles siis sportlikke eesmärke. Mul on selle aasta Virust ja Tamsalust väga erinevad kogemused. Virus läksin "täiega panema", vedasin gruppi kui tempo ei rahuldanud, endal pulss punases ja lõpuküngastel muidugi kustusin. Tamsalus ei seadnud mingeid eesmärke (osalt eelnenud haiguse tõttu) ning võtsin algul väga rahulikult. Distantsi teisel poolel, kui tundus, et enesetunne pole kõige hullem, tõstsin tempot ning teiste püüdmine tekitas mõnusa hasardi. Kokkuvõttes sõitsin üsna samasse auku kui Virus, aga sõidust saadud emotsioonid ja pärastine rahulolu olid täiesti erinevad.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Fakt on igatahes see, et Priit Pulleritsu nimi oli Tamsalu staadioni stendil kenasti protokollis. Startis mees number seljas; finisheeris number millegipärast taskus (kiip loeti ikkagi sisse). Reporter teavitas samuti lõpetamisest. Milles on siis "kala" lgp. ajakirjanik?

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

Kordan veel kord: mehed, ärge mõelge asju välja, ja veelgi enam: ärge uskuge oma väljamõeldisi.
Number taskus?! Mida absurdi te veel välja ei mõtle! Mul pole suusakostüümil taskuidki.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

"Mul pole suusakostüümil taskuidki" :D Kalev Lillol polnud ka portfelli :D

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Pariisi mägedes olime korraks kõrvuti. Sa ütlesid umbes nii, et ma võin end ribadeks sõita, lõpus oled sa ikka must eespool.
Imelik ütlemine oli, tundus selline krigisev.
Seleta, kuhu su tulemus jäi?
Villu

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit miks sa randmepaelu kasutad?

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

See on ju siililegi selge, et Priit ei tahtnud kehvemat stardikohta saada - inimlik ju. Nüüd aga küsimus suurele ringile, kuna Priit ei "lõpetanud" maratoni ehk siis DNF, siis kas mees peaks startima hoopis viimasest grupist?

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

laial ringil pole siin midagi arutada. PP tulemuse kadumise peale tuleb esitada ametlik protest.

 
At 13:38, Anonymous Eldur K. Täkk said...

Suurt meistrit tunneb suletõmbest:
Vaadake et te mehed täkku täis ei lähe!!

Just! See pole hea soovitus mitte üksnes maratoniks vaid ka kommiveerus. Eesti parim blogija ja kogu vabariigi suusarahva vaimne teejuht PP teeb nagu heaks arvab ning mitte keegi ei karga talle ninna!
Nii lihtne see ongi.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Minust sõitis ka mööda. Aga ma ei ole ka tipp suusataja.

Kaarel

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Ega see pole esimene kord, kus Priit Pullerits susserdamisega silma paistab.

 
At 13:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, mehed, tehke ära - esitage minu tulemuse peale ametlik protest (13:31). Õige jutt: kuhu, kurat, minu tulemus kadus, ah? Ise tahaks ka teada. Lõpuks mõnel mehel hakkas ikka koitma, mis on siin see õige küsimus. Tubli!

Ei pea viimasest grupist startima, 13:27, sest nagu eespool juba viidati: "... stardigrupid moodustatakse eelregistreerunute vahel, arvestades Estoloppeti jooksva hooaja tulemust või selle puudumisel eelneva hooaja parima maratoni tulemust." Mul ei ole jooksval hooajal tulemust. Kuhu see jäi?

Aitäh märkamast, 13:18. Kahju, et te mu sissekannet lõpuni ei lugenud, seal on vastus teie küsimusele kirjas.

Villu, pole päris täpne parafraseering, et "ma (VP) võin end ribadeks sõita, lõpus oled sa (PP) ikka must eespool". Õige oli, et võid end või ribadeks pingutada, aga lõpus sa minust ikkagi eespool ei ole.

13:04 - seda ma arvasin, et kohe ilmub välja tarkpea, kes kukub sedamoodi ironiseerima. Jälle panin kümnesse! Teile rahustuseks, et ei olnud number mul taskus ega püksivärvli vahel ega varrukas jne. Aga kuhu siis tõesti tulemus jäi?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Tegemist on esialgse, mitteametliku löpuprotokolliga. Oodakem ikka ametlik tulemustabel ära. Viru esialgse ja löpliku tulemuse vahe oli mul 5 kohta, kahjuks mitte enda kasuks. Kas peaks need 5 nime välja otsima ja esitama süüdistuse susserdamises vöi? Kes on sattunud "esimese-minuti" protokolli sirvima, siis on ta kindlasti märganud paljusid numbreid, mis tegelikult kuuluvad lühidistantsi hulka ja ka vastupidi.
Pealegi on see ikka igaühe enda otsustada kas ta tahab oma nime tulemuste lehel, kas ta ikka ebaönnestumise korral vaevub kogu distantsi läbima jne. 2010a. TM jätsin pooleli, et säilitada koefitsendiga oma stardigrupp. Nii lihtne see ongi. Miks pooleli jäi, see on sügavalt isiklik otsus ja asi....
Madis viitas, et peaks veel tagapool kulgema, kus peaksid matkasellid olema....Pole neid selle enam. Ajal mil EMT sponsorlepingu löpetas ning KTM Estoloppeti sarja löplikult oma käpa alla haaras, tehes esimese liigutusena suurejoonelise hinnatöusu, kadusid ka need paadunud matkajad...
Maamees

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

>> Ütles, et ärgu ma jamagu, ta viskab mingi paraka siiski alla. Tegi siis kõige odavama paketi, 15 eurot, pidamiseks pigistas miskit tuubist. Kui küsisin, mis möks see on, [..]

Odav mees oled. Õigemini kallis mees - vn keeles лох - kui lased paraka ja suvalise möksi eest 15 € lohku tõmmata. Õige mees määrib oma suusad ise!

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Maamees, sellise jutuga võib lihtsalt muidumeheks degradeeruda;)))

"Pullerits võttis enne finishit numbri maha ja sõitis jäbi finishi ilma numbrita. Kuna numbrita lõpetaja ei ole võistluste mõttes lõpetaja, siis Pullerits protokolli ei saa."

(väljavõte Estoloppeti TNM kommentaariumist).

Ei ole kena igatmasti ebasportlikku eeskuju näidata.

Puht pragmaatiliselt - miks peaksin nt. mina, kes olen usinalt harjutanud, ja Pulleritsust Tamsalus ligi 45min kiirem, nautima seda, et järgmisel sõidul jääb ta vaatamata oma "vana rasva" stardikohale mulle jälle jalgu?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Tõelised sõbrad ja spetsialistid oleksid soovitanud (kui ikka ise ei suuda otsustada) minna selles konditsioonis rajale uisusuusa ja klassikakepiga. kas tõesti on dendro paaristõukekunn vähegi võõras kohas nii muda, et ka 2.30 aeg käterammuga liig? Saati oleks pikemaid tõuse saanud siiski uisutada. Rääkimata sellest, et nendel laskumistel on uisusuusk võrreldamatult paremini juhitav, kui klasskasuusk. Risk palju väiksem põlvele viga teha ja sabapidurit pole ka tarvis.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Õige mees määrib oma suusad ise!
Noh, PP on korduvalt avaldanud arvamust et õige mees ostab teenust.. Paraku paraku.
Eks niipalju on tõtt, et sisenemishind isemäärimisele on päris kallis - ca 100-150 oirot, et hakata ise mingil tasemel määrima. Ning tasateenimise aeg pikk. Ja oma väikseid käekesi peab määrima kah. Ja alguses läeb terve tund või rohkem ju suusapaari peale ära. Ja üldse. :)

Aga paindlikkus on muidugi suurem. Kuid teadupoolest on PP'l oma isiklik hooldemeeskond. Seega, why bother ?

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Ah üks susserdamine käib enivei pidevalt.

Juhendis on just selgelt kirjas:
"... stardigrupid moodustatakse eelregistreerunute vahel, arvestades Estoloppeti jooksva hooaja tulemust või selle puudumisel eelneva hooaja parima maratoni tulemust."

Lõpetasin Viru maratoni 400 koha ringis, eelmise aasta parim maraton 300 ringis, kuid lugupeetud peakorraldaja paigutas ikka viimasesse gruppi nr 800 ringi. Seda vaatamata protestile.

Nii, et mõned meist on siiski paraku võrdsematest võrdsemad.

 
At 14:46, Blogger Gaspar said...

Väljavõte korraldaja kommentaarist Estoloppeti lehelt:

Vahur Leemets, 04.02.2013 14:30
Priit Pullerits jah "ametlikult" katkestas, sest võttis numbri enne finishit seljast. Ju siis oli suusk nii vilets, et ei tahtnud tulemuste rida rikkuda. Täpsemalt ei tea. :)

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

üsna veider susserdamisjuhtum a la suusaliit.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

On vast kuju, valehäbi ei luba numbri eemaldamist siia kirja panna.

 
At 14:53, Blogger Sass said...

Matkajatest.
Vaadake härrased need nn "matkajad",
ei pruugi olla teist nn "tegijatest" oluliselt nõrgemad. Näiteks 200 nda ja 300 nda koha vahe on ca 10 minutit ja seda ka 100 nda ja 200 nda. Te üritate kiivalt ja igahinna eest oma häid strardi kohti hoida ja säilitada. On ka põhjust, sest eespool startija saab alati paremas seisus ja kiirema raja, ta on oluliselt vähem vaja ennnast kulutada möödumistele ja nn "jobudega" rajal kaklemisele. Paar massikukkumist rajal milles sa ise absoluutselt süüdi ei ole, mõned pudruseks sõidetud lõigud ja mõned rumalad kiirendused möödumiseks (et vähegi oma sammu sõita saaks) ja sinna need tühised 10 minutit kaovadki. Mina näiteks sõidan heal rajal trennis oluliselt väiksema pingutusega, oluliselt kiiremaid aegu kui kuskil pundis kakerdades. Vaatamata sellele et trennis on all suvaline parakas, aga maratonidel värske lume korral isegi pulber. Pika mehena saan ma pundis harva sõita oma pikka laia libisavat sammu. Pean ennast väikseks tegema , et üldse ära mahtuda jne. Klassikatehnikas on selles suhtes olukord mugavam ja ja tulemused tiba paremad. Peab olema õnne ja jõudu , et sealt tagantpolt ettepoole tõusta, sest seal taga käib ka iga koha eest verine võitlus. Kui oled korra loll olnud ja nn "halva tulemusega" üle finishi joone veeranud on sealt tagant priviligeeritute hulka tõus taas väga raske. Ees startivad mehed on reeglina natuke tugevamad ja lisaks saavad nad veel korraliku händicäpi rajale kaasa kah. Selles suhtes talitab Priit paganama õigesti kui ta sellises seisus finisheerimata jätab.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis see teie asi on, kas keegi määrib ise või laseb seda teha?
Istuge keldris ja kuumutage oma triikraudu. Veider haigus.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Sass, rahvamaraton pole küll koht, kus "rehepappi" panna. Kui sattuski tiba kehvem suusk ja vorm ka tõbedest räsitud, siis milleks see "lahinguandmise" jms. jutt?? Starti tulid ju number seljas....Oledki ju hetkel seal, kus sa oled!
Järgmisel maratonil aega ennast tõestada küllalt. Asi pole mingis vildakavõitu "strateegias" oma possa hoidmiseks, vaid veidi üldisem- eeskuju nimelt. Kui kodanik peab avalikku ja harivat blogi, mille lugejaskond on talle oluline (fakt, et on), siis rohkem või vähem avaliku tegelasena on ka mängureeglid jäigemad kui suvalise matkaselli puhul.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Villu, pole päris täpne parafraseering, et "ma (VP) võin end ribadeks sõita, lõpus oled sa (PP) ikka must eespool". Õige oli, et võid end või ribadeks pingutada, aga lõpus sa minust ikkagi eespool ei ole.

13:04 - seda ma arvasin, et kohe ilmub välja tarkpea, kes kukub sedamoodi ironiseerima. Jälle panin kümnesse! Teile rahustuseks, et ei olnud number mul taskus ega püksivärvli vahel ega varrukas jne. Aga kuhu siis tõesti tulemus jäi?

Vahur Leemets, 04.02.2013 14:30
Priit Pullerits jah "ametlikult" katkestas, sest võttis numbri enne finishit seljast. Ju siis oli suusk nii vilets, et ei tahtnud tulemuste rida rikkuda. Täpsemalt ei tea. :)

No nii, nüüd asetuvad mõned asjad oma kohale. Miks just selline sõnakasutus VP-le, sest juba Pariisis oli PP-l otsus tehtud, tema nime protokollist ei leia. Ja loomulikult ei saa siis VP PP-st eespool olla.
Ning kui uskuda VL öeldut (ja pole põhjust seda mitte uskuda), siis mis valguses saab interpreteerida PP sõnu: ei olnud number mul taskus ega püksivärvli vahel ega varrukas jne. Rõhutaks siinjuures jne. Kas tõesti ei mäleta mees millal, kuidas ja millises riietuses ta finishijoone ületas. See muutub juba talle enesele ohtlikuks, järgmine kord tirib lisaks numbrile veel riided ka seljast, et ise mäletaks mis teeb, see muutub juba füüsilisele tervisele ohtlikuks.

ain
P.S. Varsti näeme Estoloppetil uut trendi, enamus finisheerijaid on enne finishit numbri eemaldanud, et säilitada kes teab kuna saadud kohta.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Tulemus on DNF ehk koht viimasest stardigrupist garanteeritud!

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

@ 15:02

Tunned end puudutatuna millegipärast, Muidu ei reageeriks nii ega hakkaks halvustavalt sõna võtma (kelder & haigus)
Sedasi ju rallit sõita ei saa.

Määri 1kord ise. Äkki hakkab parem ja ei pea end puudutatult tundma :)

PS: üks õige mees oskab ja suudab ise suusad määrida, kardinapuu üles panna, autol ratta vahetada ja veel n elementaarset asja teha, mitte ei pea lootma teenuse ostmisele.

Teenuse ostmine, või suisa hooldemeeskonna kinnitagumine on mõistlik küll, kui sõidad tipus. Aga seal on juba hoopis teised mängureeglid niiehknaa :)

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis sellest hooldemeeskonnast siis olulistel hetkedel kasu on olnud? Viimane TM- väidetavalt pidamine puudus; eilne Tamsalu - "mingi möks" -kliister ilmselt, takistas libisemist; nõuanne, mitte minna uisusuusaga (paaristõuked plaanis, rada nagu raudtee))Tamsalus peale. Mis on järgmine, vähemalt 15 EUR-ne soovitus?

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

ausalt öeldes ei saa Priidust aru. kui juba enne starti oli plaanis tulemust mitte kirja saada, siis milleks üldse kohale sõita. kui rajal tekkis mõte "katkestamisest", siis kas tõesti arvas, et see välja ei tule. ehk on mõtlemine ainult pehmode nõrkus?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

>> Selles suhtes talitab Priit paganama õigesti kui ta sellises seisus finisheerimata jätab.

Kui ma Sassist õigesti aru saan, siis Pullerits sõitis numbrita selleks, et tulevaks aastaks stardijärjekorra kohta hoida. Kas selline käitumine on Fair Play? Nõuk. ajal oli Eestis mitmeid vanema põlve maletajaid, nagu Iivo Nei, kes väga hoolikalt turniire valisid, et ELO reitingut säilitada. Noor ja tugevam põlvkond oli peale kasvanud, aga ei saanud löögile. Noortele kardeti kaotada!.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Tamsalu maratoni korraldajana teeksin otsuse, et võistleja Priit Pullerits alustab 2014. a Tamsalu maratonil rivi lõpust.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on endal ka ilmselt häbi, nüüd ei oska ära põhjendada ega enda õigustuseks midagi mõistlikku öelda. Mõtlematult tehtud otsus. Kehv lugu!

 
At 17:04, Blogger Tauno said...

Pole mõtet nüüd üle ka reageerida.
Mitte kusagil ei ole kirjas, et starti tulles peab ilmtingimata ka koos numbriga üle finiśijoone kulgema. Ei ole sellist säädust. On igaühe vaba valik.
Isegi selle teemalist kirjutamata kokkulepet ei ole, või vähenmalt ei ole mina sellisest kuulnud.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit miks sa randmepaelu sõidu ajal kasutasid? Kas selleks et randmed läbi ei vajuks - see ongi siis su paaristõuke imenipp???

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Järgmisi pealkirju PPle:
Kuhu kadus mu Tamsalu number?
Kas mul sobib nüüd veel edasi spordikolumne kirjutada?
Kuidas taastada usaldus?

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Oi kuidas ei meeldinud Priidule kuidas ESL käitus, aga nagu näha, siis ega mees ise parem ole! Miks üldse oli vaja numbriga sõita või arvas mees tõesti et lükkab paaris kahesaja sisse?!

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Priit miks sa randmepaelu sõidu ajal kasutasid? Kas selleks et randmed läbi ei vajuks - see ongi siis su paaristõuke imenipp???

17:05

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

ja kommentaare kustutatakse kiiremini, kui neid kirjutada jõutakse!!!

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

>> Mitte kusagil ei ole kirjas, et starti tulles peab ilmtingimata ka koos numbriga üle finiśijoone kulgema. Ei ole sellist säädust. On igaühe vaba valik."

Vaidleksin Taunole vastu. Ei ole nii, et tulen rajalt ära kunas ja kuidas tahan. Spordivõistlusel osalemine nõuab võistlemist. See on spordimeeste kirjutamata seadus, mille rikkumine on eelkõige lugupidamatuse avaldamine spordi ja teiste võistlejate suhtes. Kui siinset foorumit külastavad vanad spordimehed, siis võiks tänapäeva liberaal-pehmes ühiskonnas sirgunud noortele meestele, kes seda põhimõtet ole kuulnud, asja seletada.

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, mehed, kas teil endal juba koomiliseks ei lähe, kuidas te siin ärplete selle üle, mis, nagu Tauno (17:04) õigesti viitab, pole kellelegi kusagilt mingilgi moel pandud kohustus, kas ja kuidas ta peab lõpujoone ületama? Kui te nüüd veidi maha rahunete ja homseks "kainemaks" saate, siis küllap mõistate ise ka, millise ebaolulise asja pärast te leili olete läinud.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu tasemega mehe puhul peaks mäng mitte ainult olema aus, vaid ka NÄIMA aus.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit,mul natuke kahju sinust,mida tegid valesti,oleks pidanud minema uisusuusaga,ilmselt olid hommikul segaduses,Kunts valas oma kliistriga veel õli tulle,kuradi jobu,muidu oleksid lükanud ennast 200 sisse ja nr oleks ikka pidanud selga jääma,mis siis et koht tagapool ega sellepärast TM st.nr. poleks tahapoole kukkunud nüüd kõik materdavad ja oled AV olukorras.Nende EL tulemused pole mingid näitajad v.a. neile ,kes ajavad koondi kohti taga.Sina omavanustes top-i niikuinii ei jõuaks.HD.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, are You giving us your best effort or your best excuse?

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, küsimus ei ole minu jaoks selles, kas sa katkestasid või mitte, et oma stardipositsiooni säilitada. Jah, sul on selleks õigus, kas see aga õiglane on, on iseküsimus. Ja siin võibki vaidlema jääda. Mina poleks katkestanud. Sina katkestasid, sinu vaba valik.
Küsimus on selles, et sa ei suuda seda tunnistada ja kohati on su väljaültemised kaheldava väärtusega. Küsiks siis otse, kui see number ei olnud sul taskus ega püksivärvli vahel ega varrukas jne, kus ta siis sul oli. Ja miks see koht ei kvalifitseeru jne-ks. Vastavalt VL nähtule seljas sul seda ei olnud.

ain

 
At 17:43, Blogger Sass said...

Oleks Priidu asemel ükskõik milline suvaline "hallkardinal", siis ei paneks keegi sellist asja üldse tähele. Minumeelst absoluutset eetikat niikuinii pole ja alati leiab keegi põhjuse näägutamiseks .
Siinkohal meenub lugu kuidas poeg ja isa hobuse ostsid. Algul ratsutas isa ja poeg sörkis kõrval, siis külarahavas hurjutas, et rongaisa jne. Tegid vastupidi, siis ei kõlvanud selline poeg kuhugi. Istusid mõlemad hobuse selga, siis kurnasid nad külarahava arvatses looma ära. No kõndisid siis mõlemad hobuse kõrval, siis olid nad vastutulijate meelest taas ohmud, et hobune olemas, aga käivad jala.
Vean kihla , et kui Priit oleks kenasti lõpetanud ja järgmine maraton pidanud see tõttu kuskilt tagant startima, küll siis oleks vähemalt sama palju ilkujaid ja tänitajaid olnud kui praegu.
Ma üldse ei saa miks selline asi kõigile nii hirmsati korda läheb?
Lõppude lõpuks mehe oma asi, kas tahab tahab lõpetada või mitte. Paljud murdsid suusa, kepi või lihtsalt tahte ja ka ei lõpetanud.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis Sa keerutad, kui oled mees, siis seleta ise miks nii tegid ega ära lase teistel arvata ja siis kritiseerid neid arvajaid.
Sa pole tavaline matkaja, vaid eeskuju paljudele. See on ebaspordimehelik käitumine.
Oleks võinud selle sissekande üldse kirjutamata jätta.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et jumala õieti talitas, Alutaguse on kitsas rada, Priidu võimed on es100 piiril, miks ta peaks hakkama 400 pealt tulema. Estoloppeti korraldajad tehku oma juhend normaalseks, et arvestataks nii selle kui kui ka eelmise aasta tulemust üheaegselt, mis see excelis ära ei ole teha, köki-möki. Elioni MTB uue nimega Samsungi sarjas on ju niimoodi tehtud (kumm läheb oled kohe 200 kohta tagapool).
Näiteks stardiks Tamsalus 1eses stardigrupis ja murraks stardirüsinas suusakepi, läheksin auto juurde ja võtaksin varupaari suusakeppe, selle ajaga on juba teised 10-15 min rajal olnud, kui paneksin ka täie auruga, siis ilmselt 250 koha peale saaksin välja, kuna möödaminemine on jube energiakulukas ja tihti pole ruumi, mis siis tegema peaks, kui tahaks ikka Alutagusel 1sest stardigrupist startida, aga peaksin 3ndast, ega muud üle ei jäägi kui number seljast kiskuda või finisi kõrvalt mööda sõita?

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Sass ei saa poindile pihta, aga kõik ei peagi saama.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Asi pole selles, kuidas PP käitus (see on OK) vaid selles, et ta eitab ja häbeneb seda. Ja nagu lugeda ei kiida paljud sellist varjamist heaks.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, aga DNF on ka tulemus. Ükskõik kas see juhtus suusakepi, väljakannatamatu pissihäda tõttu, mis püksi tuli, või seetõttu et kiskusid numbri seljast.

Reeglid on ju ühesed kõigile. Või ei ole?

Kui DNF siis DNF ja jutt siitmaalt. Mis vahet sel on mis põhjusel. Tegijal juhtub. Selline see sport ongi, ei saa alati võita.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Üks Rootsi suht mineviku staar Södergren on tuntud, sellepoolest, et ta oma hiilgeaegadel oli ühisstardis sõitudes ca 90% distantsist nn veduriks ja lõpus vaatas kiiremate meeste kandu. Samas hetke üks suusatamise suuri staare Northug eelistab sõita nii, et ei tee ees nn "eeslitööd" ja teised vaatavad enamasti tema kandu. Mõlemaid mehi palju näägutatud. Ühe mehed kohad kanti lõpuprotokolli enamasti 4 ndast kohast taha poole ja teise omad neljandast ettepoole. Ei julge välja öelda kummal mehel on rohkem fänne, aga mulle tundub et möödukas nahhalsus ja "pahapoisilikus" tuleb spordile kasuks, sest selline alatine roosamanna ninnunännutamine tüütab ära. Pullerits pani vähemasti selle selstkonna siin kihama nagu herilase pesa ja äkki see oligi eesmärk :D

 
At 18:20, Blogger Sass said...

TO 17:52
Ei saa pihta jah, küsin sellepärast otse,
Millist ühiselu- või võistlusreeglit Pullerits rikkus?
Kelle huve ta oma teoga kahjustas?
Kes on kannatanu?

 
At 18:23, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Sassile vastuseks:
Kõigi nende huve, kes kitsastel tõusudel kannatlikult ja viisakalt ootasid, mil rahvuslik põlv nr 2 ees oma tempos üles sai. Samasugune viisakus oleks PP poolt olnud lõpus väärikas selle päeva tasemel tulemusega lõpetamine.

 
At 18:28, Blogger Sass said...

Ma arvan et kannatanud on need kes muidu ei saa kunagi olla Priidust protokollis eespool. Nüüd rööviti neilt see ajalooline hetk. Mõelge kunagi kõrges vanuses oleks nad saanud oma lapselapsele seda protokolli näidata ja harduspisaraga pajatada kuidas nad SUURELE PRIIT PULLERITSULE enesele koha kätte näitasid. Tagasihoidlikusest oleks nad muidugi kindlasti jätnud mainimata, et Priit oli haige, kasutas uisu maratonil spartalikult määritud klassikasuuski jne.
Nüüd tahetakse see hetk neilt röövida. See on karjuv ülekohus ja ebaõiglus!! Seltsimehed, ärge andke alla!! Mina soovitan selle asjaga euroopa kohtuni välja minna, kui see peaks õigluse jaluleseadmiseks vajalik olema. Priit ei tohi seekord karistuseta pääseda ja kui seadus midagi ei suuda,siis lintsime ta lihtsalt ära.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, dr Holden.

Kuigi kohati mingitel üritustel on välja öeldud, et DNF == viimase +1 kohaga ja seega omale kunstlikult DNF'i tegemine on eriti rumal tegu :)
Eks selle vaidlusega saab ilmselt veel kõvasti nalja.
Kuidas estoloppetil on, ei tea. Ei viitsi uurida ka :)

Aga ennustan et olgu reeglid millised tahes, stardib PP ikka eestpoolt kuna korraldajal on õigus oma suva järgi sobivasse ettepoole gruppi paigutada. Ja küllap PP vajadusel ka paigutatakse.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

to Sass: Neid vabandusi võiks muidugi veel välja mõelda, TM ajaloolises tulemustabelis võiks eraldi märgistada kümned ja kümned Suusavendade pidamismäärdefopaa ohvrid.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Sass, püüa vahelduseks mõelda ise need vastused välja!
Muidu läheb nagu blogijal- nõuandjaid palju aga.....

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Sass, mul oli Tamsalus määrdega täiesti peetis, nädal tagasi gripiga voodis, liiga paksult riides sooja ilma jaoks jms.jamad. Tegelikult olen tervena ja hea suusaga esisaja vend iga kell. Alutagusel paraku nüüd 200-400 stardigrupp. Anna head nõu, sest mulle, lollile pole kunagi kangastunud võimalus numbrit seljast maha kiskuda, kui raskeks läheb. Kõik on haiged ja paljudel on ka miskit lõigatud. Kui juba numbri selga panid, siis olid järelikult valmis ja hinnaalanduse lunimine on lapsik.
See murdunud kepi pärast katkestamise kohta on mul oma isiklik lugu- mõned aastad tagasi nägin rajal murdunud kepiga kahekohalise stardinumbriga venda, kes rahulikult finishi poole kulges, meie ees, laskumisel, murdis üks tegelane kepi, see raudselt esmese kolmekümne mees andis oma terve toki harrastajale, ja nii, üks kepikomplektiga ja teine sootuks ilma, samas tempos finishi poole suundusid. Raudselt lõpetasid. Number seljas. Respekt!

 
At 19:00, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 19:11, Blogger Sass said...

TO 18:54
Head nõu on siin raske anda , sest estolopeti reeglid paraku soosivad pigem nahahoidjaid ja susserdajaid.
Kõige olulisem on vist ikkagi mitte iseendaga vastuollu minna ja põhiline on et suudad endale peeglis silma vaadata.
Pööbel ja koerad hauguvad niikuinii

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Valik peaks olema ju lihtne
Kõiki kangelasi karistab estoloppeti peakorter kehva stardipositsiooniga järgmisel maratonil.
Samas kõik susserdised saavad tubli ja õige käitumise eest järgmisel maratonil taas esireast uuesti üritada.
Millest üldse selline diskusioon härrased. Te üritate pretsedenti ei millestki ju?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Ilma emotsioonideta. Kas Pulleritsu hetke tase Alutagusel on 130 või sootuks esisaja oma? Nii tegus harrastaja peaks suutma sellele ise vastata. Tegu pole ju loteriiga. Kui jah, siis on ju kõik hästi. Kui juhtub, et sarnaselt Tamsaluga, tuleb mees stardikilomeertritel paaristõukejäljes selg ees vastu, siis mõistan siin paljude pahameelt. Arvata, et hr. Pulleritsu Tamsalu sõit oli pelk lillenuusutamine, on tõenäoliselt liialdus. Ligi 3h rajal veetnud mees oli finishis üsna küpse ja tülpinud olemisega.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu teguviis on vastuolus ausa mängu reeglitega. Spordivõistluse eesmärk idee järgi on võimete võrdlemine vahetus ja ausas konkurentsis, mitte endale eeliste hankimine tagauste ja ussiaukude kaudu nihverdades. Katkestamine suusa murdumise või lihtsalt jaksu lõppemise tõttu on erinev ilma numbrita finišeerimisest, sest esimesel juhul on katkestamisel mingigi objektiivne põhjendus. Praegu on olukord samasugune nagu siis, kui ärikas vaatab sulle süütute silmadega otsa ja teatab: "Juriidiliselt on kõik korrektne!" Peaks olema arusaadav, miks paljudele selline jutt ei meeldi.

Teine asi, mida Priit Pulleritsule ette heita võib, on see, et ta ei taha oma tegu tunnistada, vaid püüab seda varjata ja tagasi ajada nii kaua kui võimalik. Ta ilmselt saab aru, et see, mida ta tegi, ei ole eetiliselt korrektne, kuid sellisel juhul ootaks mitte katseid lugejate tähelepanu kõrvale juhtida, vaid vabandamist ja tuleviku jaoks õppuse võtmist.

Jääb mulje, et moraalses plaanis on Priit Pulleritsul veel üksjagu arenemisruumi. Inimene, kes on oma ameti tõttu avaliku elu tegelane, peaks tundma endal vastutust teiste inimeste, eriti noorte, hoiakute ja maailmavaate kujundamise eest. Selleks tuleks aga suuta vaadata kaugemale kui omaenda naba.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutada oma sõidust ilusate sõnadega lugu ja jätta mainimata, et võtsin enne lõpu joont numbri seljast? Ja küsimuse peale, miks, järgneb suur hämamine. Selline eeskuju siis. Hale käitumine, et ei julgeta tunnistada.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on siis ikkagi et mis on tähtsam, et kas võit igahinna eest või hoopis aidata suusarajal väetimaid, määrida vajadusel naistel suuski, sõita vahepeal grupisappa mahajääjaid ergutama jne?
Kas me hindame rohkem keskpärast sportlast, kes iial midagi suurt ei saavuta, peale selle, et ta on alati väga aus, lahke, viiskas ja abivalmis. Või hindame me hoopis neid inimesena täielikke mölakaid, eks üle laipade võidu suunas pürgivad? Kahjuks kipub reaalses elus ikkagi nii olema, et ka need kes tunduvad olema eetilised ja ausad ei ole seda mitte ( Armstrong Veerpalu, Kirvesniemi jne)

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

viimasele:
Pullerits võidu suunas? Mania grandiosa vastu peaks apteegis rohtu leiduma.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas me hindame rohkem keskpärast sportlast, kes iial midagi suurt ei saavuta, peale selle, et ta on alati väga aus, lahke, viiskas ja abivalmis. Või hindame me hoopis neid inimesena täielikke mölakaid, eks üle laipade võidu suunas pürgivad? Kahjuks kipub reaalses elus ikkagi nii olema, et ka need kes tunduvad olema eetilised ja ausad ei ole seda mitte ( Armstrong Veerpalu, Kirvesniemi jne)

Kas tippvormis Eesti rahvamaratonidel napilt aga kindlalt saja sekka suusatav mees on keskpärane suusataja või võidu poole pürgiv tippsportlane? Natuke veider ju, et sellisel tasemel samuti ebaeetilisi võtteid kasutama peab.

Sellisel tasemel ei saa olla küsimus, et kas võit iga hinna eest või ei, sest 99. koht Estoloppeti võistlusel ei ole mitte võit.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Ka võit naabrimehe üle rahvamaratonil on võit

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Minumeelest olete te ebaõiglased. Mõelge mis see on mis ajendab Priitu ovaalil nagu orav ringiratast treenima ja higi valama. 100 hulka sõitmine on tema jaoks sama nagu võit. Arvestades vanust ja seda et trenn käib ikkagi töö kõrvalt on see mehe enda jaoks nagu võit. Miks te tahate, et mees kellele elu viimasel ajal niigi kaikaid kodarasse pillub loobuks nüüd veel sellestki piskust mida pakub talle parem stardipositsioon. Minumeelst on mõned nn eetikajüngrid siin ise ebaeetilised ja küünilised. Paljud teist siin plärtsujatest oleks ammu spordist loobunud teid sellised hädad kimbutaks nagu viimasel ajal Priitu, aga näe tema jätkab. Ka see on märk kangelaslikusest. Hetkel talitas priit minumeelst lihtsalt mõistlikult. Visake see kivi kamakas parem estoloppeti peakorteri aknast sisse mitte Priidu pihta

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Ahoi suusahundid,mõtlesin et võtaks ka siin Priidu blogis esimest korda sõna,sest tundub et mõnel mehel on endiselt paari aasta tagune Tartu Maraton hinges,ei saa üle ega ümber.
Tunnistan veelkord,eksisime,võtsime liiga suured riskid,lõikasime näppu.Aga see selleks.Kui keegi ervab endislet et me teeme oma tööd üle jala ja meid ei huvita,kudas suusk peab või libiseb siis te eksite rängalt.Põhjendan
1.Me pole pood ja määrdeid ei müü,seega ei sõltu kellestki.
2.Kasutame mitmeid määrdetootjaid(swix,toko,start,rex,vortex,ski go jne
3.enne igat maratoni testime üldjuhul 3-4 pulbrivarianti,mis meie arvates konkreetsel võistlusel võiks libiseda,lisaks struktuurid
4.Pakume teenust hetkel neljandat aastat,selle aja jooksul on toimunud tänase päeva seisuga 20 estoloppeti maratoni.Nendest ühel oleme eksinud pidamise määrimisel,paar maratoni on libisemine olnud keskpärane,kuid suur hulk maratone oleme suutnud ikkagi leida väga hea määrdevariandi,eriti kevaditi haanjas,kus paljud on hädas.
5.Ja eks see suusamäärimine olegi üks lõputu õppimine,katsetamine,proovimine,tunetuse küsimus ja mida kõike veel.Ühesõnaga-eksime niikaua kuni püüame edasi...
Aga kindlasti anname endast alati parima.
Ja veel,kui keegi soovib endiselt meie teenuse kohta sõna võtta,siis ma olen iga päev laululaval meie boksis olemas,aga siis võiks seda teha juba silmast silma,mis te siin tühja lahmite,jään ootama!!!

Kõike paremat,
Jaanus kunts
Suusavennad

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga mind ilgelt häirivad need tüübid, kes kasutavad võistlussuuski Estoloppeti rahvamaratonidel. Et mismõttes nagu... kõigil pole ju raha endale karbon laite osta ja rahvamaratonidel peavad ju kõigil võrdsed võimalused olema. See pole ju kaasvõistlejate suhtes aus ja tulemusi ei tee inimesed vaid varustus. Tramaivõi. ... Säärane asi tule pähe, kui nende enda arust soliidsete härrade kaagutamist lugeda. Krt, kui te arvate, et tegelikult peaksite Priidust paremad olema, aga jääte JOKK-mehhanismi all "kannatajaks", siis tuleb ennast lihtsalt suuremaks ja tugevamaks treenida ja süüa ja mitte oletada siin nii palju.

Hüva trenni kõigile ja minge lugege midagi tarka ja arendavat või tehke midagi muud, et meie riigikese SKP kasvatada.

õuver änd aut

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Lahingusse minekul üks mees oli kange teisi üles kutsumas. Pingelisel hetkel, võitluses, üks hetk aga kadunud nagu tina tuhka. Ja kui kogu družhiina külatänavat pidi, koltšhugad ehk rõngassärgi üll, piigid-kilbid kätes laulu lüües koju tagasi marsib, hiilib üleskutsuja peenramaid ja tagahoove pidi vargsi.. Kuidas siis nii, Priit?

 
At 21:57, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile kirjutajatele ja arvamuse avaldajatele. Õhtu on hiline, kahjuks ei jõua siin seekord kõigile vastata, homme tuleb juba pool kuus tõusta, et tegutsema hakata - päev ei oota. Vaid nii palju, et väited, nagu ma hämaks ja vassiks ja häbeneks jne, ei ole õiglased ega ammugi mitte õiged. Seda põhjendan järgmises sissekandes. Ehkki annan aru, et võiksin selle ka tegemata jätta, sest arvamused on niikuinii juba formeerunud ja polariseerunud, aga kui ma selle tegemata jätaksin, siis annaks see nurga tagant kivipildujaile vaid hoogu juurde.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Selle väikeste inimeste suure kisa siin võtab kõige paremini kokku kell 18.28 postitanud Sass. Selle teadmisega võib siin selle üleüldise kaagutamise lõpetada.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit miks sa randmepaelu sõidu ajal kasutasid? Kas selleks et randmed läbi ei vajuks - see ongi siis su paaristõuke imenipp???

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Huviga jääme ootama. Pealkirjaks pakuks "Kas ma lõin Tamsalu lahingus araks?"

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Nägin täna Priitu ovaalil. Jalas uisu Atomicud. Panin tema kõrval just suuski jalga kui ta kepirihmasid pingutas ning kella käima pani. Ja mees läks uisusammul treeningule. Kavatseb nähtavasti kõigile ilkujatele õppetunni anda. Mul endal on klassikaline vahelduvtõukeline tehnika täiesti lagunenud. Ei tea mis saab. Kas on seda võimalik veel enne TM-i parandada? Või tuleb ka ilma numbrita sõita.
Teet

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Teet, vaata motiveerivat stiiinäidet Japarovilt ja Võlegžaninilt.

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Jaanus Kunts: Tunnistan veelkord, eksisime, võtsime liiga suured riskid, lõikasime näppu.

Teil puudus elementaarne luuretöö, et millal Assar jälje sisse ajab. Riskimisega pole siin midagi pistmist, tegemist oli eheda ebaprofessionaalsusega.

 
At 01:20, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on õigus. Tagantjärele selgitamine ei päästa enam midagi. Tegu on tehtud.

 
At 06:48, Anonymous Anonüümne said...

Õigus. Teod maksavad. Juttu võid siin vesta ja selgitada palju tahad. Narr lugu igal juhul! Mistahes õigustuse puhul.

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

Ütles, et ärgu ma jamagu, ta viskab mingi paraka siiski alla. Tegi siis kõige odavama paketi, 15 eurot, pidamiseks pigistas miskit tuubist.

PP tahtis näidata, et ka tema ei saa niisama teenust vaid peab samamoodi maksma nagu kõik teisedki. Läks hoopis nii, et teie hakkasite rääkima, et lasi lohku tõmmata, sai 15€ "soovitusi" jne.

Nägin Kristjan Oolot, küsisin, mida tema soovitab, ta ju ka Suusavendade meeskonnast – võtku vastutus! Oolo päris, kas kakub kinni. Ütlesin, et ega vist. No siis pole häda midagi, kostis ta. Ja läks oma asja ajama.

Vastutuse võtmise ja kundega suhtlemise asemel mühatatakse midagi ja minnakse minema. Kas sedasi käitutaksegi oma staarkliendiga? Milline suhtumine veel tavaklientidele osaks saab?

 
At 07:56, Anonymous Anonüümne said...

to 00.45

Annaksin siinkohal sulle ja kõigile teistele ühe lihtsa soovituse.Kui peaks kunagi klassika maratonidel juhtuma nii,et suusk ei pea eriti hästi,siis tuleks kohe esimeses määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna(võtab aega 1 minut)mitte jääda lootma et äkki suusk hakkab pidama.Õnneks meie klientide seas oli päris palju mõistusega inimesi kes tookord Tartu maratonil seda tegid ja said ilusti Harimäele üles ronitud,ajakadu minimaalne.Mõnele inimesele on lihtsalt rinnapiimaga natuke rohkem kaasa antud,mõnele mitte.Kui ikka rajal olles mõistust ja otsustusvõimet pole ,siis ei aita ei ussirohi ega püssirohi.
Usun siiski,et saate sellest varsti üle ja elu läheb edasi.Ja kui kümne aasta pärast endiselt kipitab,võtke ühendust,leiame koos lahenduse!

Jaanus Kunts
Suusavennad

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Hilja, Jaanus, hiljaks olete jäänud siinses blogis ülesse astumisega... Peale oma suurt prohmakat kohe tulnuks seda teha ja kannatanud enda juurde kutsuda... Tänaseks oleksite usalduse ehk taastanud :)

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Dr Holdeni bussis on 8 kohta. Tartu maratonil võtab Holden määrida maksimaalselt 50 paari, Vasaloppetile viib maksimaalselt 14 matsi ja Haanja 500-l laseb rajale ainult 500 ratturit.
Mees tekitab osavalt ekslusiivsuse muljet!

 
At 08:47, Blogger Tauno said...

Teinekord juhtub, et TP-s on suusaabi taga pikk järjeekord. 2011aasta TM oli mul kah häda pidamisega. Külma tõttu ei saanud ise oma kaasa võetud pidamis määret peale määridagi. Määre oli nii kõva, et lihtsalt ei haakunud. Pidin siis minema kohapealssesse suusahooldusse. Järjekord oli 15 minutit!!!! Ei ole alati nii, et minutiga lisa määrde kiht peale ja minekut.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kunts, kus ja millal Te neid 3-4 pulbrivarianti proovite. Ei ole veel kuulnd ja näind. Kui kasutate mitmeid määrdetootjaid, siis sõltute kõigist. Et kust parasjagu midagi kätte saate. Kuidas Te kommenteerite jutte, kus mahtu tehes panite käiku ilmale sobimatuid määrdeid sest muud polnud enam võtta. Mõnigi mees avastas Maratoni stardis,et ühe suusa all oli pidamist, teine päris puhas?

 
At 09:14, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas 08:46 on Kunts, kes võtab sõna seepärast, et millalgi julges dr. Holden kahelda, et kuidas nii meeletu kogus suuski korralikult valmis tehakse ja lisas, et füüsiliselt saab tema "vaid" 50 paariga hakkama.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

......... eelmisele. Kuigi Holdenil on ka vend, on Suusavendadel neid siiski rohkem:)

 
At 10:59, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

No asutage Eesti Määrdemeeste Liit, Eesti Määrdefirmade Liit vms ja kehtestage ühtse kvaliteedinõuded. 8))))

 
At 13:06, Blogger Sass said...

Määrin juba aastaid enda ja mõneda oma sõprade suusad ise. Vahel õnnestub paremini vahel natuke kehvemini. On võetud sõna, et 30-40 eurot mingi suusa määrimise eest on arutu summa ja röövimine. Mina olen ausalt öeldes seisukohal et ega see ise suusa määrimine oluliselt odavam ei tule. Konveier meedodil on asja ilmselt võimalik teha oluliselt kiiremini, aga Kui teha suuskadele pidamis ala korralik puhastus, karestus. Libisemisalale parafiin puhastus, et vanemad kõvad määrsed sealt korralikult eemaldada, siis panna krunt, vahekiht, võistlusmääre, pulber jne. vahepeal korralikult harjata sikeldada. Kui see kõik valmis siis pidamise krunt ja kihid, korralikult siluda. Oma suuskade TM iks ettevalmistamise peale kulutan julgelt 1,5-2 tundi. Määrded on samuti väga kallid ja olgem ausad , neid ikka kulub, sest kõrgfluor määrde pulgakesed on imetillukesed, aga maksavad palju.
Määrin ise suuski kahel põhjusel. Põhiline ,et mulle tõesti meeldib see töö ja ma naudin seda. Teine põhjus on see ,et kui ma eeltööd ära olen teinud siis saan alati viimase piirini jokutada kõige pealmiste kihtidega. Sest näiteks Tammsalu maratonilgi oli ilmaprognoosid alguses krõbedamad.
Lisaks olen veendunud, et mitte keegi siin maailmas ei määri minu suuski nii andunult ja pühendunult kui ma ise. Ma tean täpselt kuidas endale pidamist määrida jne. See jutt ei ole suurushullustus, selles mõttes, et ma ei pretendeerigi mingi kõva määrdemeistri seisusesse. Lihtsalt konveier meetodi puhul nagu enne TM on ei viitsi ja ei jõuagi keegi minusuguse üle nelja tunni mehe suuskadele eriti pühenduda. Mingi selektsioon tehakse ja kõvemate meeste suusad jäävad viimaseks. Matkajate suusad määritakse enne ära.
Kes asja rohkem jagab , see ei hurjutaks neid "suusavendasid" nii väga ,sest tegijal ikka juhtub ja suurte rahvuskoondiste määrdemehedki astuvad totaalselt ämbrisse ja mitte just väga harva

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

siiski: ühest kõrgfluori pulgakesest (hind 33 € ringis) jagub umbes paarikümnele suusapaarile. kulu paari kohta alla 1,5 €.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

to 13:25
Just, see ongi masstoodangu häda, et neid paremaid materjale jagub suuremale osale suuskadele väga napilt. Siit tekibki see küsimus, et kui "matkaja" on nõus maksma maksimaalse hinna, mis peaks andma siis maksimaalse tulemuse libisemise-pidamise näol(nagu kindlasti soovib kõvem mees), kas ta siis saab selle? Järelikult ta ei saa seda. Jah selge see, et palju oleneb ka suusat ja kõige olulisem on sõitja ise aga küsimus on äris. Kui pakutakse selle raha eest konkreetset kvaliteeti, suuamääärimise äris küll konkreetseid materjale, mis alla pannakse, kas siis ikkagi pannakse. Suusavennad näitasid, et ei panda igakord ja igaühele.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Parakas + möks = 15 €.
Kui ei kaku, siis on OK.

Pakun välja, et 80% sõitjaist ei vajagi enamat, ega meil MK tase ole 8)

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Lg.13.25- oled oma väites ikka kindel, mingeid minisuuski määrid vöi arvad lihtsalt et jagub....
Mehed saage juba üle sellest 2010-st aastast, hulk vett juba merre voolanud ning aastanumber 2013. Eksivad köik, on eksinud ja eksivad ka tulevikus, alati ei lähe köik nii nagu tahaks vöi arvate töesti et tol aastal kohe nimme keerati käkk kokku....Eluline praktika näitab, et köige suuremad virisejad on need, kelle füüsiline vöimekus ning tehnilised oskused kaugel allapoole keskmist taset. Rohkem trenni ja määrige oma suusad ise, siis pole kedagi vaja süüdistada kah...peale iseenda....
14.05- möödunud aasta TM-l Kuutse TP-s kulus suuskade ümbermäärimiseks hinnanguliselt 45sekundit, suusad vöeti alt ja pandi alla tagasi, ise ei pidanud kummardamagi, üks abivalmis neiu silkas veel joogitopsi ka tuua aja sisustamiseks....
Maamees

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Sassi selgitus seekord 5+
Teen ise ka samamoodi; võõras pole ükski töö põhja puhastamisest pulbri ja ühekordse struktuurini. Selge on see, et kogemusi pidamise kombinatsioonide osas on mõõtmatult vähem kui neil, kes sellega (määrimisega) leiba teenivad, seega nõu küsin kogenumatelt aeg-ajalt ikka. Otsused ja töö teen alati 100% ise. On olnud paremaid ja tiba kehvemaid tulemusi, kuid lausa "ämbreid" ei ole ette tulnud. Suuskade määrimine on suusatamise paratamatu ja tore osa;))

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

to 14:05 - 2011 aasta maraton oli erandlik oma temperatuuridega, sest stardis oli umb.-20 ja poolel rajal oli toidupunktis kraadiklaasil -6(!) ning lõpus jälle -12. Olen natuke-alla-7-tunni mees. Oli omal tagavara määre kaasas ja kahes kohas panin alla. Üldiselt polnud viga. Eelmisel aastal oli ka kaasas oma määre, kuid vale... Toidupunktis tõmmati ilusti lisa alla ja ise oma korgiga vedasin laiali - aega kulus just 2 minutit määrde saamiseks. Kui omal kork või määre kaasas, siis paari minutiga asja korda ajamine pole probleem.

Kahjuks lähevad paljud maratonile nagu ratturid rallile - ei mina omale midagi tasku ei pane, las korraldajad tagavad hoolduse/määrde/varukummi või mis iganes mul vaja on!

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui peaks kunagi klassika maratonidel juhtuma nii,et suusk ei pea eriti hästi,siis tuleks kohe esimeses määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna(võtab aega 1 minut)mitte jääda lootma et äkki suusk hakkab pidama.

Lugege hoolega! (nagu ütleb blogiomanik)
Kihi panek võtabki umbes nii palju aega. Kui kaua selleks ootama peab, sellest polnud ju juttu. Nii, et JOKK

Kellele mida rinnapiimaga kaasa anti...

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

to 14.05

Mis siis nüüd lahti,rohud võtmata või süda jätab lööke vahele,tunnen kaasa.ja eks kadedus on edasiviiv jõud,nagu näha:P
endiselt kutsun laulukale,kui julged muidugi!ole mees ja tule näita oma nägu ära lõpuks!

J.K
Suusavennad

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Maamees - määrde suusa alla kriitimisest oled midagi kuulnud? Jagub ühest väikesest klotsist vabalt kahekümnele suusapaarile.
13:25

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Kulla 14:37

Loe nüüd ise ka uuesti seda teksti, mille sa siia kopeerisid:

Ei ole kirjas, et kihi panek võtab 1 min aega. ON KIRJAS et:
"määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna võtab aega 1 minut"

Kuna Te juba tähte närisite siis see peaks ju tähendama seda, et kui palju nimetatud protseduurile nimetatud kohas aega kulub.

Mitte et minu jaoks seal mingit vahet oleks aga lihtsalt täpsuse huvides.

Loen siin juba tükk aega ja imestan.
Ütleks, et ju meil siin Eestis elutase juba päris heaks läinud, et sellised probleemid inimestel

Spordimees mitte tordimees.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Ütle, kes su suuski määrib ja ma ütlen, kes sa ise oled. Või vastupidi. Kunts on sama käitumisega: tulge kohale, vaatame näod üle. Täpselt nagu PP. Sama koolkond.
PS. Vahel võib näo näitajast saada hoopis näo vaataja.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib oma suusad ise määrida, kuid seda ainult treeningu või ebaoluliste võistluste jaoks (sh ka Estoloppeti sõidud). Tartu maratoni jaoks, mis on ainus oluline suusavõistlus Eestis kasutan tasulist teenust. Ning põhjused on järgmised:
- kogemuste puudumine, trenni jaoks määrin suusad ise ja kui ei saanud hea siis tekib kogumus ainult selles osas, et see variant ei tööta. Kuid teadmist mis oleks hea olnud ei teki. Ei lähe ju keset trenni uuesti ümbermäärimima. Heal juhul tõmbad pidamist juurde.
- trenni jaoks kasutan üldiselt kõige odavamaid lahendusi, nii et kallimate ja paremate lahenduste osas ei teki samuti mingit kogumust
- teenusena sisseosta 1-2 korda aastas tuleb odavam, ainuüksi 30 g purk pulbrit maksab ~100EURi vs 55 EURi teenuse puhul. Tõsi purgitäiest jagub mitmete paaride jaoks aga kes kindlustab järgmiseks aastaks samad ilmaolud? Lisaks pulbrile veel ka vahekihid mida üldjuhul trennis ju ei kasuta.

Minu hinnangul on mõistlik harrastaja jaoks see lahendus, et kui tahad aastas 1-2 korda head suuska siis osta teenusena sisse ja trenni jaoks määri ise. See lahendus on rahaliselt ja ka tulemuste mõttes kõige soodsam. Kui teed aastas 5-10 võistlust pulbrisuusaga siis tasuks mõelda juba ainult isemäärimise peale.

PS. Ja väited, et ühest kõrgflooripulgakesest (40g) jagub paarikümnele (20paari) suusale pehmelt öeldes häma. 20 paari see teeb 40 suuska ehk siis iga suusa kohta 1 gramm. Kas sellisel määrimisel ka mingit suurt mõtet on jäägu iga määrimisega tegelenu enda vastata.

Siim

 
At 15:12, Anonymous desurek said...

Tundub, et suusavennad siin ikka jälgivad seda diskussiooni. Vaadake siis korraks oma koduleheküljel TM määrimisteenuse reklaam üle ja mõtisklege teemal kas eesti keeles on õige kirjutada floor või flour.

 
At 15:14, Anonymous desurek said...

floor vs fluor (mitte flour)
Keeruline see eesti keel ikka.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea jah, mis see floor veel on...

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Õppige, tilkagi ei lähe kaotsi: http://www.youtube.com/watch?v=Q3jkzSPnMxw&list=UUNn3-4bcKE0x44elQ722cPw&index=17

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Olen suusavendade juures kaks TM parima, kallima teenuse võtnud, 2010 ei pidanud, no ok juhtub, panin ise Kuutses (1.5min) pidamist juurde ja pidas lõpuni, selle eest libises kuni Elvani hästi. 2011 oli pidamine ok, aga libisemine halvenes peale Kuutset ja lõpus ei libisenud pea üldse. Kui laskumisel jääd sisuliselt puusuusale jalgu, siis ei saa olla probleemiks enda väsimus. Elvas olid suusapõhja libisemise ala hall ja nn karvane, seega pea täitsa puhas. Ja ütleme, et ma ei olnud ainuke selle murega. Aga hiljem kuuldes seal määritud suuskade kogust, pole midagi imestada, et kas unustatakse lihtsalt, ei jõuta või pannakse tuimalt kihte vähem ja minimaalselt.
Nüüd lasen määrida inimesel, kes võtab küll mõne euro rohkem, samas teeb kokku üldse 15 paari, sest rohkemaga pidavat kannatama kvaliteet.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Hea 14:51

Esiteks pean igaks juhuks lisama selgituse, et minu postitus oli mõeldud irooniana.

Aga jään siiski enda juurde ja nagu Teiegi ütlesite, ei ole jutt ooteajast, vaid protseduuri kestusest.

14:37

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Suusavendade hinnakirjast: struktuurmustri tegemine 10 eurot.
Estoloppetil teevad mehed seda siiani kohapeal ühe (kordan ÜHE) euro eest. Kui see ei ole eriti suur rahaahnus, siis ma ei tea, mis see on.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Õiged aastad olid siis 2011 ja 2012

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
to 00.45

Annaksin siinkohal sulle ja kõigile teistele ühe lihtsa soovituse.Kui peaks kunagi klassika maratonidel juhtuma nii,et suusk ei pea eriti hästi,siis tuleks kohe esimeses määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna(võtab aega 1 minut)mitte jääda lootma et äkki suusk hakkab pidama.Õnneks meie klientide seas oli päris palju mõistusega inimesi kes tookord Tartu maratonil seda tegid ja said ilusti Harimäele üles ronitud,ajakadu minimaalne.Mõnele inimesele on lihtsalt rinnapiimaga natuke rohkem kaasa antud,mõnele mitte.Kui ikka rajal olles mõistust ja otsustusvõimet pole ,siis ei aita ei ussirohi ega püssirohi.
Usun siiski,et saate sellest varsti üle ja elu läheb edasi.Ja kui kümne aasta pärast endiselt kipitab,võtke ühendust,leiame koos lahenduse!

Jaanus Kunts
Suusavennad

07:56Anonüümne ütles ...
to 00.45

Annaksin siinkohal sulle ja kõigile teistele ühe lihtsa soovituse.Kui peaks kunagi klassika maratonidel juhtuma nii,et suusk ei pea eriti hästi,siis tuleks kohe esimeses määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna(võtab aega 1 minut)mitte jääda lootma et äkki suusk hakkab pidama.Õnneks meie klientide seas oli päris palju mõistusega inimesi kes tookord Tartu maratonil seda tegid ja said ilusti Harimäele üles ronitud,ajakadu minimaalne.Mõnele inimesele on lihtsalt rinnapiimaga natuke rohkem kaasa antud,mõnele mitte.Kui ikka rajal olles mõistust ja otsustusvõimet pole ,siis ei aita ei ussirohi ega püssirohi.
Usun siiski,et saate sellest varsti üle ja elu läheb edasi.Ja kui kümne aasta pärast endiselt kipitab,võtke ühendust,leiame koos lahenduse!

Jaanus Kunts
Suusavennad

07:56 Anonüümne ütles ...
to 00.45

Annaksin siinkohal sulle ja kõigile teistele ühe lihtsa soovituse.Kui peaks kunagi klassika maratonidel juhtuma nii,et suusk ei pea eriti hästi,siis tuleks kohe esimeses määrdepunktis kiht-paar lasta juurde panna(võtab aega 1 minut)mitte jääda lootma et äkki suusk hakkab pidama.Õnneks meie klientide seas oli päris palju mõistusega inimesi kes tookord Tartu maratonil seda tegid ja said ilusti Harimäele üles ronitud,ajakadu minimaalne.Mõnele inimesele on lihtsalt rinnapiimaga natuke rohkem kaasa antud,mõnele mitte.Kui ikka rajal olles mõistust ja otsustusvõimet pole ,siis ei aita ei ussirohi ega püssirohi.
Usun siiski,et saate sellest varsti üle ja elu läheb edasi.Ja kui kümne aasta pärast endiselt kipitab,võtke ühendust,leiame koos lahenduse!

Jaanus Kunts
Suusavennad

07:56


Mis lahendust pakud suusavend?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit ei vasta, siis kas keegi ehk oskab vastata, miks peaks keegi enne suusatamist oma randmed elastikuga kinni teipima?

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

15:38

PP kirjutas sellest antud sissekande eelviimases lõigus. Või võib seal taga veel midagi olla?


14:37
15:25

 
At 16:00, Blogger Sass said...

to 15:24.
Põhimõtteliselt ei ole vahe võrreldes määrde suusale tilgutamisega märkimisväärne. Kulu on enamvähem sama.Lihtsalt kõvemaid määrdeid on mugavam niiöelda peale kriitida. Pealegi kaduma läheb määret ikka ,sest sikeldad sama moodi ülejäägi maha ja harjad suusa puhtaks. Küll, aga on võimalus määrdega koonerdamisel suusapõhi ära rikkuda. Isiklikest kogemustest lähtuvalt julgen ka väita , et kui annad suusale ainult määret nuusutada ,siis on ka tulemus kehvemapoolesem. Ehki ma ise suudan paremal juhul ühe pulgakesega ehk 10 paari ära määrida (ilmselt sedagi mitte, sest mul üsna pikad suusad, klassika suusale muidugi kulub vähem), siis vaidlema ka ei hakka, sest väga osavaid mehi on ilmas olemas.
Kunagi üks mees keetis kanasuppi ka nii ,et riputas kana ülesse, nii et kana vari paistis potti. Sai teine ühest kanast niimoodi päris mittu suppi keedetud. Teine mees trumpas selle mehe nii üle , et keetis sama meetodiga, aga tegi seda pilves ilmaga.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

ok, isegi siis, kui pulgast saab 10 paari, tuleb HF määrdekulu suusa kohta mitte üle 4 euro. pidamismääret kulub veel vähem. kust on võetud suusapaari hind 35 eurot?

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Kriiditakse alla hästi kõvasid parafiine, kulumiskindla vahekihi tekitamiseks näiteks grafiiti. Teistmoodi on seda kehva panna, sest määrderaualt tilgutatud tilgad ei jää suusapõhjale pidama. Täna ostsin Tartu Nevene poest (super pood) uue hobujõhv harja ning seal siis enne mind oli kaks arvatavat suusasahistajat. Need siis ostsid omale pidamismäärdeid Tartu maratoniks. Kuldne kliister ja punane kliister läksid loosi. Ei tea mis ilma ka lubab?
Suusavendadele niipalju, et ärge laske pead norgu. Igasugune reklaam pidi hästi mõjuma. Eestlane ongi ju tuntud, et kui miskit hästi on, siis ega ta sulle seda ütlema ei tule, aga halvast asjast pasundab kogu maailmale. Kunts ise ka ju pole sellest patust prii.:)) Ja kui te suusavendadest palju pasundate, siis saavad neist varsti avaliku elu tegelased. Ma polegi nende putkas käinud. Peaks läbi astuma ja vaatama mida põnevat pakutakse ja räägitakse.
Teet

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuule 16:04 sa Statoilist masina kohvi oled ostnud või kohvikust. Mis sa arvad kui mitu grammi tassi kohvi tegemiseks jahvatatud kohvi kulub? Kui palju maksab kilo kohviube kui osta korraga näiteks 100 kg või 1 tonn? Mitu tassi kohvi sellest saab? Kust võetakse kohvitassi hind?
Teet

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

kohvi võrdlus ei päde. enamasti piisab lonksust, et teha kindlaks, et selles soojas (heal juhul) joogis ei ole piisaval määral kohviuba. määrdefirma alkeemia ja selle puudused ilmutavad end kilomeetrite jooksul.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus oli, et kust on võetud hind?
Teet

 
At 16:46, Blogger Sass said...

TO 16:04. Mulle tundub et sa pole suusmäärimisega väga sina peal inimene. Kõige parem on mine astu kuskile määrdeputkasse sisse ja seal seletatakse sulle see asi ära. Esiteks on see sinu 4-5 eurot ainult pealmine kiht ja sedagi juhul kui ei kasutata fluoripulberid ja klotse ning geele. HF i alla läheb veel krunt ja vahel ka vahekiht. Töövahendid maksavad, töö tund maksab ,elekter küte, ruumide rent, riik tahab oma priske tüki saada jne. Lõppkokkuvotes ei ole suusamäärimisega tegelev firma heatagevusasutus ja tahab natuke kasumit ka saada. Kui pead teenust kalliks võta ja määri ise oma suusad. Mina näiteks pole vajalikuks pidanud määrderaudagi soetada, samas rotohari on olemas. Vana triikraud mis on kenasti termomeetriga ära gradueeritud kõlbab suurepäraselt suusamäärimiseks.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

ma väga imestaks, et riik sealt mingi tüki saab. isegi mainekas suusapood oli tunamullu veel selline, kus määrimise eest tuli eraldi sulas maksta.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige jutt Sass!!preemiaks üks klassika suuskade täishooldus tasuta!!Sellega kaasneb veel määrdekoolitus meie hoolderuumis.
Võta meiega ühendust.

Jaanus Kunts
suusavennad

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

"Miks ma Tamsalus oma numbri all ei lõpetanud?"
Tuleme Priidule appi. Kuidas oleks argument: Kui minu blogi on täis lahmivaid anonüümikuid ja mina nagu loll esinen oma nime all, siis on minul ka täielik õigus maratonil anonüümselt finišisse sõita!

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

eino eino, luhvtitage nüüd ikka rohkem oma sajaseid. Mina kirjutasin ka enam vähem toetava oodi. Maa ja mere taha tuntud spetsialistide rotoharjake võiks ka minu suuski tasuta silitada.
Teet

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Teenust ei pea, kuid võid osta. Mida profim teenuseosutaja, seda vähem vigu. Samas on ilmaolud muutlikud ja seda ei saa kellegi süüks pidada. Ma ise lasen libisemise hooldevendadel teha, kuid pidamise panen ise. Pidamise osas tuleb teiste kogemusi kuulata ja ka oma märkmiku pidada.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Noh mehed, natuke veel ja saab 150 täis....
Lugedes ajaviiteks uuesti käesolevat postitust, aga kuidas siis ikkagi söita paaristöugetega vabatehnikamaratoni, sellest ei saanudki aru....
Maamees

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mida arvata määrdevabadest suuskadest?

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades eelnevaid kommentaare, siis panustan omalt poolt ka üle keskmise sisukusega kommentaariga 150seks samiseks:

blablablablablabla

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

kas haisurünnak dendroka esimesel tõusul ikka jätkub?

 
At 21:00, Blogger Priit Pullerits said...

17:36 (paar kommentaari tagasi) - tabav ja vaimukas, paistab, et mul pole pärast seda kommentaari homme midagi sisukat kirjutada. Parim kommentaar siin seni!

Ja miks on ühel mehel kogu aeg nagu pind p*rses see, et miks mul ranne oli toestatud? Ma ju loos seletasin. Ega see siin pole vene kroon, kus kehtis põhimõte, et dlja osobo netolkovõh ištšo raz objasnjaju.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm kuulda, et Priit mõtleb ka suusarajal olles meie, lugejate peale...

 
At 23:03, Blogger Madis said...

Mes tuu vene kroon om? Tsaaripapa oma vä?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et järgine ala, mis potist alla lendab on suusatamine!

Opereeritud põlv pidas eeskujulikult vastu. Muret teeb aga teine vana häda, vasak ranne, mis juba aastaid paaristõukemaratonidel valu hakkab tekitama. Olin randme küll toetava sidemega teipinud, aga kui finišis Eesti suusakoondise endiselt arstilt Tarvo Kiudmalt pärisin – küll on hää, kui asjatundlikke tuttavaid igal sammul vastu astub –, mis ta veel oskaks soovitada, avastasin, et teip oli paigast nihkunud. Kuna ranne käis vabalt üles-alla, jäigi ta valusaks. Nüüd tuleb pühenduda selle ravimisele.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui Tartu Maratonil osaleja suuskadele kulutatakse umbes untsi
jagu määrdeid, siis loodusesse paisatakse 250 kg florosüsivesinikke. Tühine osa jäävat keerlema ka määrijate vereringesse.
Määrimise teeb kalliks ka selle tegevuse tervist kahjustav külg.

 

Postita kommentaar

<< Esileht