neljapäev, juuni 13, 2013

Pullerits: Rõõmustagem – neegersportlased jäävad alles!

Olles lugenud huvi ja kaasaelamisega Postimehes ilmunud debatti, kus Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ja Keelehooldekeskuse koordineerija Egle Pullerits väitlesid sõna «neeger» kasutamise üle eesti keeles (võitis Pullerits; ka Postimehe toimetuses Tartus kuulus ülekaalukas poolehoid tema seisukohtadele), saatsin Pulleritsule alljärgneva kirja, küsides, kuidas suhtuda nahavärvi esiletoomisse spordiuudistes ja -reportaažides. Olgu lisatud, et Egle Pulleritsu ma ei tunne, kuid ta lisas oma vastuses mulle, et oleme sugulased, ja Sporditähe ajal oli ta keeletoimetanud minu kolumni («kus küll midagi suurt toimetada polnud», märkis ta).

Priit Pullerits: Tahan juhtida tähelepanu, et mõnel puhul on siiski inimeste välimuse, sh nahavärvi väljatoomine oluline ja kõnekas - nimelt spordivõistlustel. Kui 100 meetri jooksus osalevad finaalis kõik neegrid, siis on ju rumal selle tõsiasja ees silm kinni pigistada. Kas spordireporter ei peaks siis märkima, et näiteks juba kolmandat tiitlivõistlust järjest jooksevad 100 meetri finaalis ainult neegrid? See ju näitab midagi. Olgu selgituseks lisatud, et kõigest üks valgenahaline on suutnud joosta 100 meetrit alla 10,00 sekundi. Aga neegritest on seda suutnud rohkem kui 80 kokku sadu kordi - ja kui see huvitav fakt välja tuua (mis ei saa ju nii suurtest arvudest rääkides olla juhuslik fakt, vaid on kõnekas), siis kuidas muul moel seda öelda, kui et alla 10,00 on jooksnud peale ühe valge ainult neegrid.

Sama käib ka näiteks pika- ja keskmaajooksude kohta. Kui vaadata tiitlivõistluste finaalide koosseise, siis seal on 80-90 protsenti neegrid - just neegrid on nende ühine nimetaja, mitte aafriklased, sest need neegrid on nii Aafrikast, Ameerikast ja samuti Euroopast (Mo Farah, Londoni olümpia kahekordne kuldmedalimees, on neeger, s.o Somaalia päritolu britt).

Selge on see, et spordis tulevad rasside erinevused kõige ilmselgemalt välja, ja need avalduvad kõige silmapaistvamalt just nahavärvis, ja selle tõsiasja ees silmade sulgemine, et neegrid on kiiremad ja sitkemad jooksjad, näiteks, on rumal peituse mängimine.

Siit edasi: kui suusatamises ja jalgrattaspordis on ainult valged ja pole ühtegi neegrit, siis kuidas seda huvitavat tõsiasja öelda - minu arust ikka nii, et Tour de France'il ega Tour de Skil ei ole osale ühtegi neegrit. Ei saa ju öelda, et ei ole osale ühtegi aafriklast, sest neegrid ei ela ammuilma ainult Aafrikas. Või kui Salt Lake City olümpial oli üks neeger murdmaasuusatamise stardis, siis oli ju asjakohane öelda, et näiteks 107 valgenahalise suusataja kõrval tuleb täna starti ka üks neeger - erilisus peitub ju just selles, et ta on neeger. Keeniat võib ju põhimõtteliselt esindada ka valgenahaline (või näiteks LAVi), aga tähelepanuväärne on antud kontekstis just suusataja rass ehk neegriks olemine.

Mis Te minu selleteemalisest argumentatsioonist arvate?

Egle Pullerits: Olen täiesti Teie arutlusega nõus - neeger on sportlase kohta neutraalne kirjeldus. Nagu ka oma [Postimehe väitluse] argumentatsioonis ütlesin, on väga oluline see, kuidas midagi öeldakse. Neutraalset sõna saab kasutada solvanguna, kuid sellega ei muutu see neutraalne sõna mõnes teises olukorras solvanguks. See jäi küll minu argumentatsioonist välja, vahest seetõttu, et ma enam mõnda aega sporditeemalisi tekste ei toimeta, kuid mu hoiakut on spordiajakirjanduses kasutatav keel kindlasti kinnistanud. Objektiivset tõsiasja pole mõtet tabuks muuta, muidu jääksimegi tabusõnade (poliitiliselt korrektsete väljendite) nõiaringi.

Case closed
: spordist rääkides on nahavärvile osutamine ja «neegri» sõna kasutamine vastuvõetav.
******
Jackson Hole seen from Amasa Back Trail, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kiirjooks on viimastel kümnenditel neegrite trumpala. Esiplaanil Usain Bolt. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: 4x100 meetri teatejooks Londoni olümpial. Isegi Hollandi eest jooksevad neegrid (vasakul). Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Valge mees (paremal) on paika pandud - neegrite ülemvõim Londoni olümpial 200 meetri jooksus. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Serena Williams Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel. Foto avaldatud lugeja palvel. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Paranduseks - kolmandal pildil olev valge mees, kes on seal paika pandud, on jooksnud 100m 9,92 sekundiga!
Taavi

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Su loos on faktiviga. On küll valge mees jooksnud 100 m alla 10 sekundi.

1982 jooksis poolakas Marian Woronin mitteametlikult 9,992.

2010 jooksis prantslane Christophe Lemaitre 9,98 ja 2011 isikliku rekordi 9,92.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Ja neid neegreid, kes on jooksnud 100 m alla 10 sekundi, on mitte sadu, vaid 84. Kontrolli järele.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Nahavärv on võrreldav ju kehakujuga ja kehakuju iseloomustamiseks võib ju siis ka edaspidi rahvaspordivõistlustel, kus ikka päris sageli Priit Pulleritsust ruuporis pasundatakse, hakata rääkima a la(suured tähed sest, et ruuporist tuleb kõva hääl):

"KÕRENDSPORTLANE PRIIT PULLERITS OSALEB JUBA 10NDTAL JÄRJESTIKKUSEL SPORDIÜRITUSEL!!"

Kõigile teistele võib see ju jumala normaalselt kõlav keha iseloomustav nimetus neutraalne olla, aga ma kahtlen kas Pulleritsule see nii neutraalne on?

Kui on, siis anname neegitele ka rohelise tule, aga edaspidi hakkame ka "alfaisast" õigete nimedega nimetavaid kommentaare alles jätma?

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Nagu tavaliselt on arvamusjutuke faktivigu täis. Ja kurb, et see mälu nii lühike on - alles mõni päev tagasi jooksis Lemaitre 9,98 ja võitsis muuhulgas kõiki neegreid. http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/maailm/fotodvideo-lemaitre-jooksis-marokos-suureparase-aja-ja-edestas-gatlinit.d?id=66262868

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

Tuli viga sisse või mitte aga muidu on jut ju igati asjalik.

 
At 08:28, Blogger Indrek Sarapuu said...

kas keegi teab, kuidas muidu mõnel padumustal maal igapäevases neutraalses kõnepruugis meiesuguseid lupjasid kutsutakse? valgenahalised? no ma ei tea... Aga info teretulnud.

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Isand Pullerits, mitte kõik tumedanahalised pole neegrid.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

vähemalt Ida-Aafrikas kutsutakse valgeid MUZUNGU'deks

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

19:35, kui kõvasti tahate karjuda, siis lollust ei maksa karjuda. Kuidas aru saada: 10ndtal???? Ja "järjestikkusel" - miks kolmas välde?! Kust te selle võtate? See on teise välte sõna: järjestikusel.

Lisaks demonstreerite te valjul häälel oma suutmatust arukate inimeste argumentatsioonist aru saada. Egle Pullerits ju seletas, et sõna "neeger" on neutraalne sõna spordi kontekstis. Sõna "kõrend" on aga selgelt osatav ja halvustav ja pahatahtliku kõrvaltähendusega. Kui tahate mu kehaehitust rõhutada, mille vastu pole mul midagi, siis võite ka neutraalsemalt ehk viisakamalt öelda: sale ja sihvakas sportlane...

Aitäh kolmele esimesele sõnavõtjale vigade paranduse tegemise eest. Tõesti, täpne on, et kümned neegersprinterid on jooksnud 100 meetrit alla 10,00 sekundi sadu kordi.

 
At 09:20, Blogger Priit Pullerits said...

Tühja neist neegritest. Olulisem on see, et kultuurisõjas hakkavad maskid viimaks langema:

Homoaktivisti ülestunnistus: "homoabielu" tuleb seadustada mitte võrdsuse saavutamiseks, vaid abielu institutsiooni hävitamiseks

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Miks peab tooma välja vaid välimuse (nahavärvi) erisuse? See pole ju ainus erisus. Spordireporter võiks ette lugeda ka kõik võistlustel osalevad homod, zoofiilid, alfaisased ning ehk ka homofoobid. Oleks ju tore kuulata reportaaži: Täna finaalis kolm neegrit, kaks valget, üks homo, üks alfa, üks lampjalgne! Võimalusi on palju, ärme jääme sellesse "neegrisse" kinni!

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Naisneegri kohta oleks kohane öedla negrinna

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa ei võiks panna ka mõne naisneegri pildi meile silmarõõmuks?

 
At 11:23, Blogger Priit Pullerits said...

Pandud!
Vt sissekande neljas pilt.

 
At 11:42, Anonymous Preili Pandud-Pandav said...

Näiteks Serena Williamsi kohta ei saa ka parima tahtmise juures kasutada väljendit "kõrend".

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

1936 a spordilehe sissekandes oli tekst et 100m jooksu võitis negrinna

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

"Lisaks demonstreerite te valjul häälel oma suutmatust arukate inimeste argumentatsioonist aru saada. Egle Pullerits ju seletas, et sõna "neeger" on neutraalne sõna spordi kontekstis. Sõna "kõrend" on aga selgelt osatav ja halvustav ja pahatahtliku kõrvaltähendusega. Kui tahate mu kehaehitust rõhutada, mille vastu pole mul midagi, siis võite ka neutraalsemalt ehk viisakamalt öelda: sale ja sihvakas sportlane... "

Minu meelest demonstreerib see vastus asja sisu väga hästi, Priit Pullerits kui enda väitel arukate inimeste argumentatsioonist aru saav inimene peaks sellest siis ju ka aru saama. Kui ütleja meelest pole tegu solvava sõnaga, aga selle meelest kelle kohta öeldakse on tegu solva sõnaga, siis on tegu solva sõnaga. Seega, kui neegrite meelest kõlab sõna neeger ka eesti keeles kasutatuna solvavalt, siis pole viisakas seda kasutada, oleks tegu meie oma sõnaga, nagu näiteks hispaanlastel on negro, siis poleks midagi teha ja tuleks tõeda, et see on meie keel ja punkt, aga kuna see on sisuliselt ju laensõna, mis põhineb solvavaks loetaval sõnal, siis on selle kasutamine aruka inimese poolt küll küsitavalt põhjendatud.

Kokkuvõttes, minu meelest võiks eesti keeles kasutada sõna "neeger", aga ma ei nõustu üldse sellega, et tegu on neutraalse sõnaga ning soovitan probleemide vältimiseks neegritega suheldes seda mitte kasutada.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Peris hell kann!!

Vana ornitoloog

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Soomlased pole näiteks vittu ka tabuks muutnud, kui objektiivset tõsiasja.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

kas väljend kiilakassportlane on neutraalne? aga impotentsportlane? rõõmustagem!

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Neeger on eestikeelne sõna, aga eestlased nüüd pole selle sõna halvas tähenduses ise kuidagi süüdlasd. Lihtsalt kantakse maailma patud.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

14:57 - "kiilakassportlane" ja "impotentsportlane" ei ole neutraalsed, sest sõnadel "kiilakas" ja "impotent" on juures teatav halvustav tähendusvarjund - kõnekeeles kasutatakse neid sõnu valdavalt negatiivses tähenduses. Seevastu sõna "neeger" ei kasutata meie kõnekeeles valdavalt negatiivses tähenduses, vaid oluline osakaal on nii negatiivsel, positiivsel kui ka neutraalsel kasutusel. Need, kelle arvates sõna "neeger" on halvustav, käsitlevad seda küsimust (mingil põhjusel) liiga ühekülgselt.

12:43 - Seda, kas mingi sõna kõlab eesti keeles solvavalt, saavad määrata ainult need, kes eesti keelt räägivad, mitte need, kes eesti keelt ei räägi ja kellega suhtlemiseks peab kasutama mõnda muud keelt. Ega ma ka ju ei lähe näiteks abadi keele kõnelejatele ette kirjutama, millised peavad olema abadi keeles sõnade tähendused, kui ma abadi keelt vähimalgi määral ei oska.

Kui mõnel neegril on ülitundlikkus eestikeelse sõna "neeger" kõla suhtes, siis ma seda sõna tema kuuldes loomulikult ei kasuta, aga see ei tähenda, et tervest eesti keelest tuleks see sõna välja rookida või omistada talle kunstlikult tähendusi, mida tal kunagi pole olnud. Tegemist on erandolukorraga, analoogiliselt nagu "poodu majas nöörist ei räägita", kuid muudes olukordades võib sõna endiselt vabalt tarvitada.

 
At 09:00, Anonymous lihtne eesti mees said...

Nagu Euroopal probleeme vähe oleks, vaja neid veel Ameerikast importida ja Eesti muidugi truu teenrina peab selle mandumise kaasa tegema. Huvitav millal ja kas üldse tekib Venemaal diskussioon sõna "негр" kasutamise üle Hea sõna juu ja kuni midagi paremat pole välja pakutud kasutagem seda, "pruunlane" pole ju tõsiseltvõetav alternatiiv. Jutt, et rääkimine sellest, et OM finaalis on 10 neegrit on BS, siis ei tohiks äkki ka nende rahvust välja tuua, sedasi jätkates võib ju jõuda selleni, et pole vaja neid ka nimepidi nimetada ja lõpuks tõdeme, et OM finaalis jooksid inimesed ja võitja oli inimene, aga tegelt võib ka sõna inimene kedagi solvata ja siit edasi on minu mõistus otsas...

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Lugeja palvel...
Soovin ka ühte kõrdendsportlase fotot, et aru saada, mis on erinevus kõrendsportlase ja Pulleritsu vahel.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

...võib-olla paksmaod ja pekinäod ei peaks siin nii peatükkivalt käituma ise sellised olles.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

rõõmustagem,leheneegrid jäävad ka Eestisse alles:)
ka Priit

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 12:29, Blogger Unknown said...

www0516
fitflops
polo ralph lauren
swarovski crystal
longchamp outlet
kate spade outlet
oakley sunglasses
nike shoes
coach outlet
pacers jerseys
michael kors outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht