reede, august 16, 2013

Pullerits: Hurraa, Rootsi võitis jooksus kulla! Rootsi?

Eile õhtul vaatasin esimest korda kergejõustiku MM-võistlusi Moskvas. Oli, mida vaadata. Rootsi sai naiste 1500 meetri jooksus kuldmedali.

Ah et Rootsi või?

Paneme faktid paika: võidutsenud Abeba Aregawi on sündinud 23 aastat tagasi Etioopias. 2009. aastal tuli ta Etioopia meistriks 800 meetri jooksus ning võitis Aafrika juunioride meistrivõistlustel sel alal pronksi.

Nii et Rootsi võitis kulla?

Lähme edasi. Aregawi on abielus etioopia mehega, kellel on Rootsi kodakondsus. Ta on elanud Stockholmis 2009. aastast. Kuni 2012. aasta detsembrini esindas ta oma sünnimaad Etioopiat, seejärel aastast 2012 Rootsit. Jah, Londoni olümpia 1500 meetri jooksu lõpp-protokollis leiame ta Etioopia lipu all viiendalt kohalt.

Ja nüüd on Rootsi võitnud kulla?

Olgu nüüd lõpuks – et rassismikaarti väga vara lendu ei lastaks - märgitud ka see, et Aregawi on neeger. Mitte valge, nagu pärisrootslased. Ja see on oluline vahe, nagu allpool näitan.

Nüüd küsin: kujutame ette, et Aregawi oleks võistelnud Estonia särgis ja võitnud Eesti lipu all kuldmedali – kas selle üle oleks meil põhjust üldrahvalikult juubeldada? Kas teie juubeldaksite?

Edasi küsin: kas Eesti valitsusest oleks õiglane maksta Aregawile võidetud maailmameistritiitli eest kümnetes tuhandetes eurodes preemiat?

Jätkan küsimist: kui Aregawi esindaks Eestit, siis mida tema võit meile annaks? Mis oleks meie rahva jaoks selle võidu tähendus ja mõte? Pean silmas, nagu isegi aru saate, emotsionaalseid, tundelisi, rahvuslikke aspekte – just neid aspekte, mida omade spordivõidud kõige rohkem puudutavad.

Aga see ei ole kaugeltki kõik. Küsin veel: mida teie arvate inimesest, kes, olles sündinud Eestis ja elanud Eestis 19 aastat, saanud siin sportlasena tuule tiibadesse, olnud meie kõigi tulevikulootus, otsustab ühel päeval, et enam ta Eestit, oma sünni- ja isamaad ei esinda, vaid hakkab esindama, ütleme, näiteks, Katari? Kiidaksite ta otsuse heaks, patsutaksite tunnustavalt õlale, ütleksite, et väga tubli, kiitus? Aru ma ei saa, miks peab kohe poolt vahetama. Ma küll ei kujuta ette, et niiviisi oma isa- ja sünnimaale, oma riigile ja oma rahvale näkku sülitaksin.

Või lähme konkreetsemaks. Kui Gerd Kanter otsustaks, et hakkab esindama Bulgaariat, ja Tanel Kangert otsustaks, et tema hakkaks esindama Itaaliat, mis te neist meestest arvaksite? Kas täpselt samamoodi, nagu enne noid otsuseid?

Dekadentlikud rootslased, usun, et suudavad korraldada isegi üldrahvaliku peo Aregawi sõidu tähistamiseks. Aga kui Aregawi esindanuks Eestit, kas – vaadake endasse – tunneksite te soovi talle Tallinna lennujaama vastu minna või elada teleri vahendusel kaasa tema saabumisele? Küllap Eesti ametimehed, kes selleks seatud, korraldaks talle samuti väärika vastuvõtu, aga rahva südant, vean kihla, see kõik kõigutada ja mõjutada ei suudaks. Nägu on ju kerge teha, aga küsimus on selles, kas need rahva tunded, mida nägu ehk väljendada püüabki, on ehtsad.

Teeme asja oma Eesti näite varal veelgi konkreetsemaks. Aastail 1984-1990 elas Eestis Vladimir Reznitšenko, minust kolm päeva vanem, Kasahstanis sündinud epeevehkleja, kelle ema oli venelane, aga isa kuubalane. Mäletan teda hästi, sest kui ta võitis 1980. aastate teisel poolel NSV Liidu meeskonna koosseisus mingil tiitlivõistlusel, ilmselt oli see MM, hõbe- või pronksmedali, ja mälu järgi võis see olla aasta 1987, saatis tollase Spordilehe toimetus mind tumedaverelist ja kräsupäist Reznitšenkot Tallinna lennujaama intervjueerima. Ma ei mäleta, et seal oleks talle keegi teine peale minu vastu tulnud. Kuigi tegemist oli ju Eesti sportlasega, 1986. aasta Eesti meistriga. Ta võitis 1988. aastal, olles endiselt Eesti sportlane, Souli olümpial NSV Liidu meeskonnaga pronksmedali – kas keegi üldse mäletab seda? On see Eesti medal, nagu samal olümpial vendade Tõnistete ja Erika Salumäe võidetud medalid? 1992. aastal esindas Reznitšenko juba Saksamaad ning tuli sakslaste meeskonnaga Barcelonas olümpiavõitjaks. Öelge nüüd, kes peaks sellisele sportlasele südamest kaasa elama, kes peaks sellist sportlast oma rahva tõeliseks esindajaks pidama?

Aga rootslased, jah, olen kindel, oskavad nüüd ikkagi õnnelikke nägusid teha. Seda on nad oma allasurutud tõeliste tunnetega ja enesetsenseeritud riigis edukalt õppinud. Küllap nii edukalt, et oskavad ennastki ära petta.

Aga toon veel ühe paralleeli: oletame, et Justin Gatlin oleks võtnud Eesti kodakondsuse, nagu ma paar aastat tagasi Postimehes nimme provotseerisin, ja oleks võitnud 100 meetri jooksus Eestile medali. Oleksite te selle üle uhke ja õnnelik, tunneksite, et see on ka teie, kogu Eesti medal, mille üle ühiselt rõõmustada? Oleks ta ikka teie arvates ka ehtne Eesti sportlane?

See, miks Aregawi võitis Moskvas kuldmedali, tuleneb – ja see on nüüd totaalne iroonia – just sellest, et ta ei ole rootslane!

Kõik see, mis on Aregawist teinud võimeka jooksja, tuleneb sellest, et ta on pärit Etioopiast. Et ta on Etioopia genofondi ja keskkonna esindaja. (Just geenid ja keskkond, nagu ilmselt teate, on need, mis määravad peamiselt, kes kellestki saab.)

Genofond ja ühised geneetilised juured on spordis väga tähtsad. On üldse elus tähtsad. Need on need, mis liidavad, tekitavad tõeliselt ühistunde, meie-tunde. Võtame näiteks taas ratturid, Kangerti ja Rein Taaramäe. Eesti poisid. Vändra kandist pärit. Kõik teavad, kus asub Vändra. Või teavad vähemalt laulu «Vändra metsas Pärnumaal…». Küllap paljud on seal käinud või sealt vähemalt läbi sõitnud. Või tunnevad kedagi, kes on sealtkandist pärit. See kõik on meie rahvuslik ühisosa.

Aga kui meid esindaks keegi Aregawi, siis milline oleks tema ühisosa meiega?
******
View of 3D Jeep Route from Bartlett Wash Slickrock Trail, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rootsit esindav Abeba Aregawi on tulnud Moskvas 1500 meetri jooksus maailmameistriks. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 2: Abeba Aregawi ületamas Moskvas 1500 meetri finaaljooksus võitjana lõpujoont. Foto autor: AA/Scanpix
Foto 3: Rootsi prints Daniel õnnitleb Abeba Aregawi Moskvas 1500 meetri jooksu maailmameistritiitli puhul. Foto autor: Expressen/Scanpix
Foto 4: Rootsit lippu mähkunud Abeba Aregawi fotograafidele poseerimas. Huvitav, mida võiks sellest arvata Etioopia inimesed? Foto autor: MYSTY/SIPA/Scanpix

93 Kommentaarid:

At 10:43, Anonymous Jumbo said...

Õige jutt Priit! Ning hästi kirjutatud.
Olen ise ka väikestviisi jutuvestja, aga Sinu vastu ei saa.
Eriti kiidan selle terase tähelepaneku eest.


"See, miks Aregawi võitis Moskvas kuldmedali, tuleneb – ja see on nüüd totaalne iroonia – just sellest, et ta ei ole rootslane!"


Olen imestanud et tiitlivõistlustel on keenia etioopia eritrea jooksjad täiesti löödavad. Võib-olla on asi selles et tiheda omavahelise konkurentsi tõttu on naadd tippvormis valel ajal. Kogu aur läheb koondisse pääsemiseks.
Oleks Aregawi etioopiasse jäänud ehk ei oleks ta üldse täna koonddisse pääsenud?

Vaatasin Soome TV pealt, seal hõiskasid ikka täiega et rootslased ja põhjamaad said esimese medali. Sommid peavad seda kulda pooleldi enda omaks! Iroonia mis!!!

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Tobe on see et "prints" Daniel õnnitlema ruttas. Aga ega printsidki enam oma tegemistes vabad ole. Nemadki on rakendatud nwo vankrit vedama.

Vana kunn vist puikles vastu aga sai ruttu nina pihta. Alles need olid kui teda kõigis pattudes süüdistati (prostid maffia mida iganes) Kuningannale riputati külge natsisüüdistus.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et Priit Sul oli seda kirjutist kirjutades pulss gramm kõrgem, kui mõnda eelmist lugu kirjutades.

Gunnar Aarma on soovitanu, et enne tähtsaid otsuseid, läbirääkimisi või muud sarnast on oluline ennast maha rahustada ja siis näeb asju neutraalsemalt.

Olen ühtepidi Aarmaga nõus, kuid kust kurat siis peaksid tulema sellised head, ühe ropsuga loetavad, nagu soe sitt lehma ihust, lood.

Õige tunde pealt kirjutatud tulevad head lood.

Neid küsimusi, mida sa õhku viskad nagu alla sadanud punaseid suisleppi, on nii palju, et valin vastamiseks vaid ühe.

Oleksite te selle üle uhke ja õnnelik, tunneksite, et see on ka teie, kogu Eesti medal, mille üle ühiselt rõõmustada?

Ei oleks. Vähemalt mina mitte.

Ja veel

Huu da fuuk is: Svetlana Tširkova

B-to

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Aa ja veel Priit.

Abdul Turay - kas ta tahab lihtsalt teha eesti neegerpoliitika ajalugu või on tulevane Edgar?

B-to

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Sportlased on tsirkus,

aga et SDE on Abdul Turay kandidaadiks istutanud?

Nõukajal istusid Ülemnõukogus NA kindralid ja polkovnikud. Ootame Riigikokku kah rohkem eestimaalasi ja eriti Abdul Turayd. Tubli mees on jõudnud eestlasi hurjutada liigse kitsarinnnalisuse pärast. Hea!

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Huu da fuuk is: Svetlana Tširkova


ei saa võrrelda. Tsirkova ja teised "võõrad" kes meil siin nsvl ajal olid ei esindanud Eestit vaid NSVL-i.

Tänased aafriklased Euroopas on siiski kutsutud konkreetset rahvust esindama.

Tsirkova oli asjalik inimene. Võta vanad olümpiaraamatud ette. Pilte temast on ka

 
At 11:26, Anonymous J said...

Aga kuidas suhtuda, kui tuua Rootsi ja Aregawi asemele nt USA ja Bernard Lagat? Kas ameeriklased rõõmustavad rohkem/vähem v kuidagi teistmoodi? Pakun, et USA-s on kergem võõrast omaks võtta, sest rahvusküsimusele lähenemine on seal hoopis teine - sul on USA pass, järelikult oled ameeriklane! Ajalooline taust on teine, aga Rootsisse suhtume ikka kui tuhandeaastasesse rahvusriiki. Seda, mida PP peab Rootsis dekadentsiks, poleks lombi taga seda mitte.

 
At 11:38, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 11:26, õigesti viitate, et USA on teistsugune riik. See ongi immigrantide maa. Ja see ka seletab, miks nt USA meist sageli aru ei saa. Eesti on rahvusriik - vaadake põhiseadust: meie riigi mõte on eesti keele ja kultuuri säilitamine. Sellega on sulaselgelt defineeritud meie Eesti kui rahvusriigi olemus. Mitte et mingisugune Aregawi meie rahvuskultuuri nõrgestaks, aga ta lihtsalt ei lähe kokku meie põhiseadusliku aluspostulaadiga - ta ei aita mitte kuidagi oma võitudega kaasa meie eesti keele ja kultuuri edasikestmisele ehk tema saavutused oleksid meie kontekstis mõttetud, tarbetud.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Rootsi meedia andmetel elab nimetatud jooksja tegelikult Etioopias ja maksab oma maksud seal. Mingi aja olla siiski olnud ka Rootsi rahavastikuregistris kirjas.

 
At 13:08, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:16, kui see paika peab, siis on tegemist eriti räige kaasusega. Siis ei peaks rootslased küll tema võitu kuidagi pühitsema. Aga ma ei imesta. Ma olen juba ammuilma kaotanud igasuguse vähimagi lugupidamise rootslaste vastu.

Juhin tähelepanu, et Jelena Issinbajeva on esinenud väga jõulise ja aruka avaldusega:

Isinbajeva: homosid toetavad sportlased ei austa Venemaad**

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt ei saanud aru, kas Aregawi puhul on probleemiks see, et ta
- on nõgi?
- on Rootsis elanud vaid 4 aastat?
- mõlemad ülaltoodud?

Rootsi spordile on kuulsust toonud ka muid mitterootslasi. Kuidas käsite suhtuda Zlatan Ibrahimovici saavutustesse?

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

noh see Ibraghimov on ikka rootsi toode, ta kas lausa sündis seal või läks väga varases nooruses. Koolis käis ja vutti alustas igatahes rootsis.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas suhtuda kodustes satsides mängivatesse muulastesse? Nii kossu-kui klubijalgpall siin küll mingi nahavärvi pärast kooma ei lange, nagu Pullerits;)))

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

probleemiks on ikka see et Rootsi saab endale valmis toote mujalt.

Nii mõnigi keenlane on USA eest võistelnud, seda aga ei peeta väga pahaks, kuna usa on impeerium, mitte rahvusriik

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Ibrahimovici ei saa kohe kuidagi siin võrrelda. Jah vanemad jugod, aga ise poisist peale Rootsis elanud ja sealsetes noortetiimides mänginud. Samuti pole seal tegemist geenieelisega, nagu PP välja toob. Jugoslaavlased samasugune võimalus heaks jalgpalluriks saada. Samas 100 või 1500 meetri võitjaks on ikkagi neegersportlasel paratamatult suurem eelis saada.
Rootsi heaoluriiki saadan terviseid ja oma alukaid võin sellegi poolest H&Mist osta.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

ikka ikka

Nõmme Kaljut ma oma meeskonnaks ei pea, kuigi elan Nõmmel. Ning seda just võõraste pärast.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Terve kari neegereid elab rootsis ja soomes, miks neist keegi ei suusata?
Teet

 
At 14:44, Anonymous Sauer Kruat said...

küll varsti suusatavad ka.
Tasapisi see läheb - odaviske olümpiavõitja on trinidadist, järgmmine kettaheite om kuld tuleb Indiast

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

vaevalt et nüüd kõik ruutslased nii õnnelikud. Nad ei julge ainult välja ütelda. Kas keegi loeb rootsi bloogisid internetti? Mida nad seal omavahel vadistavad?

Ma saan aru kui Eesti Läti sugune riik ennast võõraste sulgedega ehtida püüaks. Rootsil on minevikust ikka kuulsaid tennisiste, suusatajaid küll, isegi kergejõustik hiilgas neil mõni aeg tagasi, mingi mm nad said kolmikhüppe kõrgushüppe ja veel mingi kolmanda kulla samal mm-il. Olsson, Holm, Bergqvist ?? Kes mäletab?

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Olümpial Ateenas olid Holm Olsson ja Berqvist kullal kõik kolm korraga?

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Blogipidaja lihane vend on Rootsis võõrtööliseks, sellest ka Rootsi-viha. Lihtlabane alaväärsuskompleksi väljaelamine.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/1351980/kriitika-alla-sattunud-isinbajeva-minust-saadi-valesti-aru

eks "rahvusvaheline kogukond" pani Issinbajeva oma sõnu sööma.

Näete sõbrad parem oma mokk maas hoida. Kummastav on see et kui Priit siin oma ristiretke tegi, tekkisid siia väga sõnavarmad kommentaarid kes minu ja Priidu väikesed homofoobsed sõnavõtud kiirelt ja edukalt maa alla tampisid.
Ma enam ei julge mujal kui Priidu blogis oma vanameelset ja konservatiivset arvamust avaldada.

/Anonüümne Argpüks

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Tsiteerides klassikuid: " TAP-TAP-TAP, Suurepärane, härra Part!"
Hea emotsiooniga kribatud tekst. Nauditav lugemine ja hingelähedane teema. Hästisti!
KiniasT

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pole oma hoiakutes objektiivne. Selgelt on tunda kadedust - Lembit Kaun ujus ju Saaremaalt Gotlandile ja sai hiljem svenssonite hulgas hullult feimi (rohkem kui Pulleritsu vend). Koos Kauna Lempsile ärapanemisega tuleb seetõttu alavääristada ka rootslasi.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Valik rootslaste arvamusi kesksest Rootsi jooksuportaalist jogg.se:

Claes, armas teist alustada austusavaldus niit tema siin Jog. ise hakkasin peaaegu nutma. See on olnud tugev päev, kus Isinbayevas hullus ja siis Aregawis suur paremust. Mul on tunne, et saame nautida Abebas fantastiline töö jaoks palju aastaid. Absoluutselt imeline meile rootslased täiesti näljane edu keskpikas ja pikas vahemikus. /G. Enning

Palju õnne ja Abeba võtab rohkem medaleid tulevikus oli nii kindel! /Peter Molin

Võib-olla on aeg austust Aregawis kuld!
Amazing tulemuslikkust selle armas jooksja!
Ta on tagasihoidlik ja vaikne, mudel võrreldes paljude teiste enesekeskne sportlane!
Õnnitleme Rootsi esimene lühirada kuld! -- Claes Wallin

Jah ta on Rootsi kodanik, kuid vaevalt toote Rootsi kergejõustik koolitus. Ikka lõbus kulda. -- Magnus N

Aga mulle meeldib Lagat, kuid mitte sellepärast, et ta on läinud USA nüüd. Ma arvan, et see on õige kuivades riik konkureerida ja väärtust individuaalne rohkem. Kuigi mis siis Dibaba kolis siia. -- Bo Engwall


Arutelust nähtub, et Dibaba (kumb? Tirunesh või too teine) olevat Rootsi kolinud.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Bo Engwall: "Aregawi tundub sümpaatne ja mugav töötab kõik löpintresserade oleks tema moodi, isegi kui ta ei ole Rootsi. Millal Anders Gärderud võttis Olympic kulda takistus Montrealis 1976, see oli väga "suur" paljudele rootslastele, kes jälgisid tema arengut palju aastaid. Kui mitmekordne meister, koolitatud Ameerika ja endise maraton star Salazar ja geneetiliselt värske pärit Aafrikast, ilusti käimasoleva Mo Farah võidab 10000 m pärast veidi Northug moodi varitsemine ja siis kuumus purustab opositsiooni oma ülemusele sprint lõpliku süles pärast löpekonomiskt täiuslik töötab lõpus, kui ta on sisse lülitatud kuni lähedal oma maksimaalne kiirus tuleb see niikuinii minu jaoks [..]"

NB! "Geneetiliselt värske materjal"

Isinbajevast: Rootslased nimetavad Isinbajevat "idioodiks" ja toosama Aregawa on Rootsi meedias Isinbajeva käitumise vastu protesti avaldanud.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas te suhtusite sellesse kui "Kalev" tuli korvapallis Nõukogude Liidu meistriks?

Kas rõõmustasid selle üle või põlgasid võidu ära, kuna võit saadi neegersportlase toel.

Ning, et küsimust veelgi pisut laiendad siis kuidas suhtusite sellesse, et koondises mängisid ka mitmed venelased, kel Eestiga ja meie keele ning kultuuriga oli väga vähe pistmist.

Ei mäleta toonasest ajast, et keegi oleks kurtnud neegri ja venelaste üle.

Minu mõte miks vana asja meelde tuletan on selles, et rahvustunde tugevndamiseks sobivad sageli ka võõramaalsed ja kogunisti teistsuguse nahavärviga inimesed.

Siim

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Isinbajevast: Rootslased nimetavad Isinbajevat "idioodiks" ja toosama Aregawa on Rootsi meedias Isinbajeva käitumise vastu protesti avaldanud.

----------------------------

suur aitäh sissevaate eest rootsi hinge-ellu

jälk rahvas on minu anonüümne hinnang neile

 
At 16:25, Anonymous Voldemar said...

vaata Siim, toona 1991 olime veel naiivsed selles suhtes. Pealegi oli tegemist klubiga, mitte rahvusmeeskonnaga (kuigi oma väiksuse tõttu etendas Kalev meile meie rahvust)

Olime harjunud sellise segamisega. Pealegi olid vihatud vastased ju mitte puhas vene rahvus. Olid ju AKSK ja Dünamo täis kaukaaslasi (Arzamaskov)

Üksik neeger oli siis meile eksootika.
Lääne poolt teostatavat rahvaste segamist ei jaganud me toona lahti.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitav arutelu:
http://www.postimees.ee/1351726/eesti-esimene-arvamusfestival-sai-avapaugu

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Ei vaata ma hea pilguga meie jalgpalli "rahvusmeeskonnale" kus 80% nimesid seljal juba slaavlaste nimed on.

Parem juba loobuda rahvusvahelistest jalgpalli mängudest kui reklaamida end vassiljevitena

Lätlased leedulased kangutavad oma slaavi nimed vägisi omakeelseteks, eestlased kui ülimalt pehme ja voolitav rahvus sellega hakkama ei saa.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased on jah nii kõva rahvus et juba saksastavad oma perekonnanimesid Licht on ikka kordades peenem kui Liht jne jne

Eesnimed on kah Kristjani asemel Christian ja Karla asemel Carl-Philip

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas see on siis see, mille nimel Lembit Kaun kõvasti trenni tegi...?

 
At 17:03, Anonymous Longab mõlemad jalad said...

Stiilinäide jooksuportaalist:

-------------------------------
Esimest korda MMil Rootsit esindanud Etioopia päritolu Abeba Aregawi tõi täna Moskvas jätkuvatel kergejõustiku maailmameistrivõistlustel just sellele riigile nendelt võistlustelt esimese medali ning seda 1500 meetri jooksus, mille kindlalt võitis.
---------------------

... just sellele riigile ....


siis kas Rootsile või Etioopiale? Mulle jäi selgusetuks.

 
At 17:22, Blogger ! said...

Nagu aru sain enamike kommentaaridest, et kui Aregawi oleks esindanud USAd või Katari või Saudi Araabiat - siis poleks nagu vist midagi? Kogu aeg selliseid asju juhtub.

Aga ikkagi ei saa aru, miks rootslased hullemad kui ameeriklased. Samu asju teevad, aga ühed on pehmod - aga teised ei ole.

Dinosaurus

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Eesti elu edenemine:

Priit Vilba muutisi oma nime Priit Willbachiks

 
At 20:58, Blogger Andrus said...

Mihkel Kärmas: välismaalasi tuleb Eestisse tuua! Ka hindu võib Narva kutile tööd anda
http://ohtuleht.ee/537373
Nagu näha käib avalik lobby juba ammu. Juba kergendati välisspetsialistide sisserände tingimusi...paari aasta pärast on Tallinn, ja seitsme aasta pärast on Põlva, nagu Birmingham.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

asi läheb üha huvitavamaks

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/tv3-mustanahaline-soimas-kadriorus-kohalikku-rassistiks-ja-tungis-talle-kallale.d?id=66599691

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Kus siis peremees ise on?

 
At 22:31, Anonymous Kalle Sojamaja said...

Mis neegriorgia siin nüüd jälle käib. Mis riiki keegi esindab, ei ole tänapäeval enam kuigi oluline - mingi riigi kodakondne pead ju lihtsalt olema. Ega sel midagi patriotismiga pistmist ei ole. Ega meil mingit aarialikku natsionalistlikku võistlust seal Moskvas peeta.

Hiljaaegu hakkasin mõtlema, et miks võidu puhul just riikide hümne mängitakse. Nagu oleks riigil midagi sportlase saavutusega pistmist. Kui ongi riigis koolis käinud ja last toetatud, ega see tähenda, et nüüd on inimene sinu oma. Enesemääramise õigusest lähtudes peaks iga sportlane ise saama valida, mis lugu tahab enda auks kuulata - mina võtaks nt Onu Bella "Liputaja". Mulle kahjuks küll seda ega ühtki teist võidulugu kunagi ei lasta.

Aga jah, lp PP, see konkreetne naisterahvas ei võitnud kulda mitte Rootsile, vaid iseendale. Rootsi sai natuke sellega seoses lihtsalt feimi, mida ta vististi polnud ära teeninud. Nii et Rootsi, hüvita saadud feim preemiaga!

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Nendel Keenia jooksjatel, kes Katari nimel võistlevad, tegelikult ei olegi õiget Katari kodakondsust. Ametlikult on neil nn duubelkodakondsus, u viieks aastaks. Eluaegset Katari kodakondust neile üldjuhul ei anta. Emiir võib anda, võib mitte anda, võib igal ajal ära võtta ja vennikese Keeniasse tagasi saata. IAAF ja ROK lepivad sellega, tõenäoliselt kuna Katar maksab oma naftarahaga vastuvaidlejad lihtsalt ära. Võib-olla on ka mingid muud nüansid. Sellest teemast ajakirjanduses ei räägita.
Priit, Harry Lembergilt võiks nüüd küsida millal uut Eesti tõkkejooksutähte, Kemboi, Kiptanui või mis ta nimi saab olema, Tartu vahel jooksmas saab näha. Surve Eesti jooksutippu värske geneetilise materjaliga tugevdada, peaks tugev olla. Meil ei saa ju oma jooksu välja surra lasta.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Sisukas lugu ja probleemipüstitus väga aktuaalne. Tabasin ennast rootsi kodakondse võidujooksu ajal samu mõtteid mõlgutamast. Ega vist nii ongi nagu Priit ütleb.

Uku

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

"However, following her remarkable achievement in the Diamond League, the Swedish Government granted her the citizenship on June 8, 2012 after reviewing the application she submitted back in 2009."

Tuleb välja, et Aregawi andis kodakondsustaotluse sisse juba 2009. a. Siis on oli ta rahvusvahelises spordis veel täiesti tundmatu. Taotluse menetlemine venis. Kuni kuu aega enne Londoni OM-i panu Teemantliiga etapil puraka. Rootslased andsid seepeale kähku Rootsi passi välja. Aga tekkis pikantne olukord. Aregawi oli end juba Etioopia naiskonda kirja pannud. Rootsi kergejõustikuliit läks ROKi vastu kiiresti kohtusse, väites, et Aregawile on antud Rootsi kodakondsus ja too peab Londonis hoopis Rootsit esindama. Kolonialism pae excellence!

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

"As she has also been traveling from country to country using Ethiopian passport she said that she is not happy for the citizenship granted by Swedish government that gave her the citizenship after her remarkable championship.
Source also told The Reporter that she still wants to run for her country in the future."

Sealtsamast.. Aregawil, tuleb välja, ei olegi erilisi õrnu tundeid Rootsi vastu. Parema meelega esindaks ta oma kodumaad. Tunneme sportlasele kaasa. Aga svenssonid on ikka sead küll - ülaltsiteeritud valguses!

 
At 04:15, Anonymous Anonüümne said...

Aregawi abielumees arvab, et Pulleritsu artikkel on bullshit.

"Sweden is accused of recruiting the Ethiopian gold medalist for the Swedish national team even though she does not really belong there. Leisure profile Jukka Härkönen says to the Finnish newspaper Helsingin Sanoma to Sweden's "solicitation" of Aregawi nature of a purchase of an athlete. The paper also points out how Aregawi not even live in Sweden but in Ethiopia, where she is written and that the marriage between her and her husband are technically for her as quickly as possible would get citizenship. It also notes that Argawi moved back to Ethiopia as soon as she would start to pay tax in Sweden. Aregawi has also received much criticism because she obviously can not speak Swedish, although she represents the Swedish national team and still uses an interpreter when she talks to Swedish media.
Aregawis husband Henok Weldegebriel will not be gracious when he read the Finnish article and says to Aftonbladet that the whole thing is bullshit and all about jealousy."
Realisten.se, http://www.hs.fi/urheilu/a1305705978225

 
At 04:24, Anonymous Anonüümne said...

Härkonen, kes on spordimanager, väidab ka, et Aregawi on tegelikult abielus Etioopias (hoopis teise mehega) ja abielu tema treeneriga olevat puhtalt "tehniline". Rootsi peavoolumeedia aga - Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Rootsi rahvusringhäälingust rääkimata, aga vaikivad Helsingin Sanomate artikli täiesti maha. Samas pushitakse Venemaa homoasja, kuigi siis võiks juba Jamaikat boikoteerida - Jamaikal saab homosuhte eest kuni 10 aastat vanglat. Venemaal homosuhe ei ole kriminaliseeritud.

 
At 09:45, Blogger Priit Pullerits said...

04:24 - te tabate naelapea pihta, tuues välja Rootsi kahepalgelisuse, silmakirjalikkuse, konjunkturistlikkuse. Nagu keegi ütles - jäle ühiskond. Annaks saatus, et me ühegi Põhjamaa sarnaseks ei saaks. Igavad nood küll ei ole, nagu Ilves püüdis väita, vaid hoopis silmakirjatsevad, endast ülikõrgel arvamusel jäleriigid.

Aitäh kõigile Aregawi teemal info lisajaile, nüüd on siin lõpuks ka sisulist infovahetust. Suur tänu!

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Aga Priit, kuidas tuleks suhtuda nendesse arvukatesse vene rahvusest sportlastesse, kes praegu Eestit esindavad?

Jaanus

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Veel hiljuti näidati rahvustelevisioonis seda klippi:
http://www.youtube.com/watch?v=CPMdiUOy-jo

Selle võiks obamale saata.
Teet

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Nendes artiklites pole tegu rassismiga vaid natsionalismiga. Jagan Priidu arvamust . Eestmaa eestlastele. oleme siis parema vaesemad kui vähemuses oma kodumaal.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Võrdlus tumedanahalise sportlase ja tumedanahalise kolumnisti vahel ei ole arukas, sest:
on alust arvata, et konkreetset sportlast vaevalt Rootsimaa ilus loodus ja ajalugu lippu vahetama sundisid, ikka rahas küsimus, ning küllap oleks huvitav kuulda, mida see sportlane üldse Rootsist teab. Abdul Turay elab Eesti teemadele aga väga adekvaatselt kaasa, teab küllap Eestist ja eestlastest rohkem kui paljud kohalikud.
Tuletame ka meelde, et keegi eestlastest ei torisenud, kui mustanahalise abil meile Eurovisiooni võit tuli.
Nii et asi on ikka konkreetsetes inimestes kinni.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

14:55 ja 15:14 - ma ütlesin, et aitab ühe väljamõeldud tegelasega mu blogi risustamisest. Veel kord: kõik seda teemat veidigi käsitlevad kommentaarid lähevad ilma igasuguse halastuseta kustutamisele.

Aregawi teema võtab ka mujal tuure üles:

Soome: rootslased ostsid MM-kulla! Rootsi: soomlased on kadedad!**

 
At 17:23, Blogger Uku said...

Hei,

Loen siin ja.....Aregawi teema??? Mis sellega siis on? Inimene võitis ju? Mis vahet seal on, et keda ta esindas ja mis värvi ta oli? Toome siis näite: Kui näiteks Hr. Pahv võidaks mõne tuntud kultuuri/spordi ajakirjanduspreemia "Postimehes", mitte "Õhtulehes" siis võiks ju ka küsida, et "Hurra Postimees võitis!?" Ah et mida ma öelda tahan??? Tavainimese jaoks on ühed "lehen...grid" kõik. :D Võitja on aga sportlane ja kaotajad vehivad rusikatega pärast võistlust veel kaua!? Ma saan aru, et siin on küsimus selles, et kas eetiliselt on korrektne sellise võidu puhul riiki mängu tuua, aga sportlase seisukohalt on kindlasti valus selliseid artikleid lugeda.... kommentaaridest rääkimata??? Samas... tööd saab samuti seal ju paremini teha kus seda rohkem väärtustatakse? Kas inimene on siis süüdi või on lihtsam hukka mõista kui mõista???

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

Uku, see kõk on kokkuvõetav lihtsa tõdemusega: pole korrektne, ilus ega väärikas end võõraste sulgedega ehtida, nagu seda teeb Rootsi. Ja teiseks, kui asja nii ignorantselt võtta, nagu teie seda teete, siis olgu pealegi, võtame ka endale välismaalt hulga keskmängijaid, kiirjooksjaid, jne, jne. Neid tahtjaid sealt on ju palju, kes nt USAs kuskile ei pääse, aga Eestis oleks korvi all tegijad, kes USAs jooksevad 10,2, aga Euroopas oleks sellega tegijad. Mõelge, Uku, miks me seda siiski ei tee. Ja õigesti teeme, et me seda ei tee. Aga teie kommentaarist saan aru, et võiks seda teha küll, sest teie silmis sellele vastuväiteid ei ole. Kas tõesti?

 
At 19:20, Blogger Priit Pullerits said...

Õnneks leidub ka rahvusvahelisel spordiareenil neid, kes tõmbavad pedepropagandale pidurit: Venemaal geisid toetanud Rootsi kergejõustikutäht eksis sellega IAAFi reeglite vastu

Järgisel korral võiks sellised meeleavaldajad diskvalifitseerida.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Delfi: "President Ilves tögas Arvamusfestivalil abikaasa koogiretsepti: ma ei söö seda kodus ka!"
Kulinaarsete ajaviidete tõttu ei saa president Ilves kahjuks siin käivast arutelust osa võtta.
Kuigi Eesti võiks Soome kõrval Aregawa asjus natuke sõna võtta. Kuna loeme end ka ääripidi Skandinaaviasse kuuluvaks. Teema puudutab ka Norrat muide. 200 m Moskva finaal:

5 Adam Gemili GBR 20,08
7 Churandy Martina NED 20,35
8 Jaysuma Saidy Ndure NOR 20,37

Eestil võiks (Soome kõrval) olla selles asjas oma headele Euroopa naabritele natukene ütlemist.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest võiks president Rootsi suursaadiku Kadrioru lossi välja kutsuda ja selgitust pärida.
Aregawi võidus ei ole kahtlust, kuid medal kuulub sisuliselt Etioopiale.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Kuna olen t2itsa juhuslikult Moskvas ja tunnen juhuslikult nii HarkKoneni, kui Olssoni manageri, siis julgen v2ita, et staadionil ei ole kyll yhtegi rootslast, kes tunneks, et nemad voitsid medali. Vastupidi, moodukas polgus on valdav. Lisaks on Aragawil kaks passi ja momendil on ta ennast etioopia residendiks m22ratlenud, v2ltimaks rootsi makse. Olen Priidu teemapystitusega p2ri, kyll oleksin ettevaatlik kogu rootsi yhiskonnale hinnangu andmisega. On sealgi v2ga palju arukaid ja palju lolle inimesi nagu eestiski.

 
At 02:44, Anonymous Loll Eestist said...

Aga miks Rootsil seda vaja oli? Ma mõtlen seda jändamist kodakondsusega. Eestlaste puhul (tähendab, kui oleks juhtunud) saaksin veel aru - alaväärsuskompleks - aga swenssonite puhul! Ei mõista... Aidake lolli.

 
At 10:33, Blogger Uku said...

Oeh...

Tegelikult on ju nii, et ei ole vahet kuipalju suvalisi teisevärvilisi või siis ka samavärvilisi sportlasi kusagilt sisse tuua sest, maailmameistriks saab ainult üks ja see ei juhtu ju nii, et täna otsustan, et lähen homme MM-ile ja ülehomme olengi maailmameister??? Maailmameistri tiitel on justkui... elutöö preemia ja enamusel sportlastest jääb päevadest puudu ja nad ei saa seda kunagi? PM kirjutab, et Soome on Rootsi peale kade.... aga millise emotsiooni ajel kirjutab sellest Eesti ajakirjanik??? Mulle isiklikult tundub, et riigid ja firmad on justkui anonüümsed netikommentaatorid, kes ei julge ise oma sõnade ja tegude eest vastutada??? Tegelikult... tegelikult võidab MM tiitli inimene, inimene on selle peale kade, kolmas inimene näitab näpuga, et näe see seal on selle peale kade, neljas kommenteerib seda kõike.....Võibolla olen ma valesti aru sanud aga tiitlivõistlusi peetakse selleks, et selgitada parim sportlane... Lugedes meediast erinevaid artikleid jääb aga mulje, et tiitlivõistlusi peetakse hoopis selleks, et "riigid" saaksid "teha" migratsioonipoliitikat, majanduspoliitikat, jne. POLIITIKAT.. ja et "firmad" saaksid selle kõige pealt kasumit teenida??? .... inimene ning tema saavutus on nii teisejärguline, et seda mainitakse justkui mööda minnes... kontrollime... kui Aregawi oleks olnud näiteks kuues???... vaevalt et selline teema üldse oleks püstitatud? keegi isegi ei teaks kes see Aregawi selline on???... Kahju on sellest, et ka praegu jääb mulje, et Ta on põhjus "riikide" tegelikult ikka inimeste rassivaidluseks, mitte aga maailmameister, kes millegi pärast esindas Rootsit? Äkki lahendaks asja see, kui keegi (mõni ajakirjanik) läheks ja küsiks konkreetse inimese käest "miks"??? Ja siis üllitaks adekvaatse kirjutise... ei tea....Euroopas "tegija" aga ei võrdu maailmameistriga... see on umbes sama kohane võrdlus kui Euroopa meister ja Tähtvere pargi meister... üldsegi mitte halva pärast aga... sellise vaatenurga alt ma praegu asju näen.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Uku, toetan enamvähem sinu arusaama. Siinne blogirahvas on enamuses siiski valged macho heterod, natsionalistid ja kohati rassistid. Ehk siis enda defininitsiooni kohselt tõelised mehed. Tänapäeva muutunud maailmas ei ole selline fundamentalistlik positsioon enam väga in. Pigem arvatakse Lääne - maailmas, et igal inimesel on õigus enda valitud moel elada ja vabanenuna ühest moraalikujundajast kiriku näol ei soovita näha ka PP jttm (ja teiste tema sarnaste) klubi poolt moraalimonopoli staatuse ülevõtmist. Nii on ka minu meelest riigi või siin kontekstis pigem rahvuse rõhutamine sportlase puhul teisejärguline. PP on nagu kohalik Taliban, et usub eda ainuõigususse ja ilmeksimatusse. Vägev.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Uku, teil on noore inimesena mõnedest asjadest täiesti pea peale pööratud ettekujutus. Sport riiklikul tasemel, nn suur sport on praktiliselt alati olnud riikide poliitika küsimus. Sageli ka suure poliitika küsimus. Kahjuks või õnneks, aga nii see on. Lähtute idealistlikust vaatenurgast, et inimene, antud juhul tippsportlane nagu saaks olla vaba poliitikast. See ei ole võimalik. Positiivne külg on see, et poliitikat ei tule karta. Vaadake Norra noort kultuuriministrit http://en.wikipedia.org/wiki/Hadia_Tajik, muslim, naine, Pakistani immigrandi perest, sotsialistliku Tööpartei esindaja. Ja Norra kultuuriminister.
Kas teie arvates, Uku, selline asi oleks Eestis võimalik? Tõenäoliselt te ei ole mõelnudki, et selline asi võiks Eestis võimalik olla. Eesti kontekstis siis venelasest mees (naisministreid oleme juba küllalt näinud). Norrakad lähevad siin Eestist mõnedes olulistes asjades mööda. Millega, minu meelest, suurendavad - mitte ei vähenda - norra rahvuse ja kultuuri ellujäämise šansse.
Teiseks, anonüümne kommenteerimine on vastupidiselt teie väidetule just julgus ja oma huvide eest seismine.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

* Maratoni võitis Kiprotich.
Eesti mehed on vist güprokist.

* Ei väsi maratonikogujad.
Lisavad hoogu nad.

* Staadion on tühi.
Millal tekib Staadionijooksu Edendamise Ühing?

* Jaksu on? Jaksu on! Narva
poolmaratonist taastunud on Ahto Jakson.

 
At 19:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 13:17, Eestis ei saa mitte kunagi saada kultuuriministriks mingi välismaa juurtega inimene, sest see on välistatud juba sellega, mida postuleerib meie põhiseadus, et Eesti riigi mõte on eesti keele ja kultuuri säilimise ja ellujäämise tagamine. Ma ei näe mitte mingit võimalust, kuidas mingi Pakistanist pärit moslem saab Eestis selle eest seistas; ükskõik, kuidas ta ka ei pingutaks - ta lihtsalt ei oleks usutav, ja poliitikas on ka usutavus väga tähtis. Ja kes arvab vastupidist, on püha lihtsameelne, et mitte öelda suisa otse - lausidioot.

Minu meelest on Ukul ja teda toetaval 11:43-l naiivne ja sinisilmne ja koguni nihilistlik arusaamine Eesti ja ka maailma asjadest. Ja huvitav, mille põhjal väidab 11:43, et macholik ja rahvuslik ja normaalseks meheks (et vältida idiootset sõna hetero, sest selle asemel on normaalne sõna normaalne) olemine pole enam in, kui vähemasti Eestis on küll rahvuslik-konservatiivsed ja homode pealetungi vastased seisukohad ja hoiakud selgelt ülekaalus.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Carl Philipil vist on kama. Teda ei koti (see põhiseaduse asi).

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Läbi selle blogi ajaloo, üks parimaid sissekandeid, lisaks asjalikud kommentaarid.

 
At 01:22, Anonymous Anonüümne said...

Gei ei ole, pederast ammugi mitte, kuid sellist vaatemängu naudiks kahtlemata igal MM-il.

Ja Swenssonid jäid ka siin haledalt alla...
"Rootsi naiskergejõustiklaste vikerkaarevärvilised küüned olid Vene naiste teo kõrval tühiasjaks."

http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/maailm/venemaa-voiduka-teatenaiskonna-liikmed-toetasid-geiliikumist-sumboolse-suudlusega.d?id=66604649

Normaalne mees

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Normaalse mehe viidatud artikkel on tähelepanuväärne. Autoreid ei ole välja toodud, järelikult on tegu toimetuseartikliga. Delfi (=H. H. Luige meediaimpeerium) on selgelt pro-gei.
Paistab nii, et Venemaa vastu on otsustatud tarvitada geirelva. Ja tõsiselt. Eesti (meedia) ei saa selles geirünnakus kõrvale jääda - juba meie geopoliitilise ja ajaloolise asendi tõttu. Mis peaks Pulleritsu taoliste dissidentide elu kibedaks tegema. Elame näeme.

 
At 09:37, Anonymous Karl Eduard said...

See kuidas nüüd venemaad kei-teemaga kangutatakse on lõpmatu teema.
Soome uudistes oli lugu et nende vasakpoolsete parteiliider Arhippainen oli Moskvas vikerkaarelippu lehvitamas.

Ei pannud ise seda suudlust tähele. Kas oli see siis selgelt provotseeriv?

Teine teema
Olen karm Venemaa šovinismi vihkaja aga naiste 4x400m on tore just selle pärast et valget karva naised teevad pikalt ära kõigi GB Prantsuse Hollandi ja kõigi teiste euro riikide laenujooksjatele. Vaatemänguna on see suurepärane.

 
At 09:52, Anonymous Muinas Julle said...

Veel üks teema. Väikerahvaste pürg "suureks venelaseks" saada.

Naiste vasaraheitte võitja on välimuse järgi põhja-kaukaasia rahva esindaja. Aga tundub et väga hästi integreerunud. Vesistas nutta ja laulis püüdlikult deržaava hümni. Eks Issinbajevaga sama lugu.

Selliseid on veelgi. Võtame lähemalt armeenlase Grigorjani kes on verine eestluse vastane aga riik poputab teda eelarvelise koha peal juba 20+ aastat.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Nalja sai ka. Sääritsa suurim üllatus eile oli keenlanna võit 1500m. Autasustamisel ei jõudnud ära imestada

 
At 12:24, Blogger Uku said...

Hei,

13.17 : Uku, teil on noore inimesena mõnedest asjadest täiesti pea peale pööratud ettekujutus. Sport riiklikul tasemel, nn suur sport on praktiliselt alati olnud riikide poliitika küsimus. Sageli ka suure poliitika küsimus. Kahjuks või õnneks, aga nii see on. Lähtute idealistlikust vaatenurgast, et inimene, antud juhul tippsportlane nagu saaks olla vaba poliitikast.

Võibolla tõesti aga see on vähemalt minu isiklik ettekujutus (mida paljudel ei ole).... aga mina isiklikult ei tunne ka ühtegi ei tipp-, ega ka tavasportlast, kes noorsportlasena alustas treeninguid selleks, et heade saavutuste korral tulevikus saaks mõni poliitik koos Temaga välja anda jõulukaardi???? Minu jaoks saab olla eesmärgiks siiski konkreetsel spordialal täiuslik sooritus või siis võit tiitlivõistlustel....ja kui mõni poliitik arvab vastupidist siis... Teie pärast põgenevadki tippsportlased ja inimesed üldse kodumaalt ja esindavad teisi riike???

Teiseks, anonüümne kommenteerimine on vastupidiselt teie väidetule just julgus ja oma huvide eest seismine.

See lause on minu jaoks arusaamatu... Kuidas saab olla anonüümsus julgus või kellegi huvide eest seismine??? Kui kardad ise enda eest rääkida siis häbi ja hirm näitavad iseenesest, kahtlemist ja kõhklust võtta vastutus oma seisukoha eest, juhul kui see muidugi on Teie seisukoht? Kui see ei ole nii, siis palun harige mind!

Ühes aga olen Teiega ühel nõul, et poliitikat ei tule karta.... küll aga tuleb vahel karta poliitikut :D

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

EPL esilehe (19.08) "pilgupüüdja": Robbie Williamsi kontsert on suursündmus.. Kaheleheküljeline artikkel. Kes see Robbie Williams on? Ka ta on äkki Ameerika president, kes Eestit väisab?
Postimehel on esilehel samas positsioonis uudis Egituses 750st tapetust.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Uku,
vaadake milline jaht anonüümsetele kommentaatoritele käib - nii Eesti kui välismaa portaalides. Eesti on selles mõttes veel unikaalne, et nt demokraatia musterriigi Rootsi peavoolumeedias (Dagens Nyheter, Aftonbladet jt) anonüümse kommenteerimise võimalust ei ole. Neil pole üldse kommenteerimise võimalust. Vaadake kasvõi Eesti spordiblogisid - Pulleritsu blogi on veel praktiliselt ainuke koht, kus anonüümselt kommenteerida saab. (Kristo Reinsalu käis välja idee omistada jooksuüritustele kategooriad - A, B ja C. Hea mõte. Aga võiks ka spordiblogidele kategooriad anda siis. Üheks kriteeriumiks kommentaaride arv, kvaliteet, tsensuur (komm-de kustutamine) jne jne.
Loodan, et saite mõttest aru.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Ega seal Jooksuportaalis ka enne kommenteerijaid olnud. Nüüd on hoopis 0. Huvitav kes kirjutab seal neid " ... ja siis läks keenialanna xzccc mööda etioopialanna ycccxx-st ja siis ...."? Valus lugeda.
Pealkiri "Väsimust kurtev Mo Farah tegi kuldse duubli". Väsimust kurtis ta moka otsast pärast, mitte enne, ah noh jutuks hea küll.

Õnnetu portaal õnnetud inimesed, isegi Enn Sellik kardab kommentaare. Täiesti asjata. Ausa mehena ei ole tal midagi karta. Kui mõni üksik ilkumine oleks, siis see nähtaks ju läbi

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Mis selle Robbie Williamsiga on?
Mina muusikaelu ei jälgi. Kas asi on siis tõesti seda kära väärt? Laulupidu? Frank Sinatra? Elton John käis ka Tallinnas, aga mingit sellist kära nagu ei paistnud.
Seal taga tundub midagi olevat.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

see on vist sellepärast et miski promo video tehakse RW tallinnas käigust ja sellest loodetakse Tallinnale mingit tuntust.
Nagu praktika on näidanud siis palju kära vähe villa. Tallinnat tuntakse siiski väikese venemaana kus vahva Aleksander Nevski katedraal seisab ja matrjoskasid osta saab. Mingi RW video ei muuda siin asja

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Pakilisem küsimus oleks mida teha meie spordikommentaatoritega kes peaks nagu täiskasvanud inimesed olema aga päevast päeva süüdimatut lapse juttu ajavad eetrisse.

Sääritsa 10x kommentaar kuidas maratonis 2.jäänud etiooplane oli "noor". (23 aastane) Vaatasin et võitja Kiprotich on 24 aastane. Kas imelik ei ole ? 2 inimest üks 23 ja teine 24 ja selle esimese kohta pidevalt rõhutada "noor"?

Osila arvamus et "kõik ootasid Boltilt maailmaerkordit"? Miks Osila orienteerub kõige ajupestumale vaatajaskonnale?

Kallas on lausa lasteaiatädi jutuga. Lisaks ei tohiks kommentaator reeta kellele tema palav poolehoid kuulub (peale enda riigi). Kallasel oleks nagu kivi südamelt kukkunud kui usa naistkond 4x100m ikka 3 koha sai. ???
Miks imperiaalne usa ja mitte mõni väikeriik? Meie kommentaatoritel on suu ammuli lahti "suurte" poole. Nagu allalastud väikerahva esindajatele tüüpiline.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Keenia jooksjad on age cheating-uga korduvalt vahele jäänud, Moskvas esinenutest nt Longosiwa, kes 5000 m-s küll siva jooksis, aga pjedestaalikohale siiski ei küündinud. Seetõttu me ei saa kindla peale väita kui vana Kiprotich jt on (nt Aspel Kiprop - hea meelde jätta - nagu güproc).

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni ajal oli imelik pidev kilkamine et keenlased maha jäänud. Nad ju uganda meestega sama hõim, vaid piir vahele tõmmatud juhuslikult. Nagu meil setud, osad siinpool osad sealpool piiri. Seega samad mehed, teist värvi särk vaid seljas.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Uvitav, mis kombel küll õnnestuks ETV eetrist elimineerida looduskatastroof nimega säärits?

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Säärits on valus tõesti. Ebaloogiline jutt, tühjad väited - "Salomonova tahtis siit finaali pääseda" (tõenäoliselt tahtis, aga kust teab Säärits mida teine inimene tahab (või loodab)?)
Diktsiooni vead - Säärits ei oska pehmeid häälikuid, doping on tema häälduses toping eriti kõva t-ga.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Noo, eesti keeles ei olegi pehmeid häälikuid, vähemalt sõna alguses mitte. Kirjapildis küll 'dopingä, rääkimist toping ei saa aga pahaks panna. Ja ärgem olgu seksistlikud. Säärejooks ja puha.
Aga hoopis üks teine mõte tekib siit: kas mitte Uganda ei ole meie muistse Ugandi maakonnaga seotud? Ma ei välistakse seda, sest eesti aladelt on välja rännatud ka Mustale mandrile.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa kirjutad, et pole ilus ja väärikas ennast võõraste sulgedega ehtida. Oletame, et Toomas Toomapoeg on kahekordne Bonnieri preemia võitja. Varem töötas Äripäevas ja nüüd tuleb Postimehe ridadesse.

Kas Postimees tohiks öelda, et nende rivis kahekordne Bonnieri preemia võitja või on see võõraste sulgedega ehtimine, sest võideti auhinnad ju mujal?

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan lugeda ka niisugust Pulleritsu artiklit: http://arvamus.postimees.ee/296081/priit-pullerits-meie-uus-ass?redir=

Minu teada nimetatakse seda silmakirjalikkuseks.

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 09:44, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanpackers jerseys
saints jerseys
raiders jerseys
eagles jerseys
49ers jersey
falcons jersey
cowboys jerseys
colts jerseys
chiefs jersey
dolphins jerseys
vikings jerseys
patriots jerseys
giants jersey
jets jersey
steelers jerseys
seahawks jersey
redskins jerseys
cardinals jersey
ravens jerseys
broncos jerseys

 
At 02:58, Blogger Unknown said...

sabungayam taji toraja

 

Postita kommentaar

<< Esileht