reede, juuli 12, 2013

Pullerits: Mis tähtsus on jooksja rassikuuluvusel?

Kui mõni aeg tagasi kerkis teemaks, kas mustanahaliste sportlaste kohta tohib öelda neegersportlane – tohib, sain Eesti juhtivalt keelekoordineerijalt teada –, liikus mõte tolle diskussiooni taustal iseenesest teemale, miks ikkagi valged ei suuda enam joosta sama kiiresti nagu neegrid, sama kiiresti, nagu nad veel kaks kümnendit tagasi suutsid. Ja siis jõudsin mõtteni, mida minu teada ei ole veel keegi kusagil väljendanud.

Nimelt on asi samastumises. Mingil põhjusel, mida ma öelda ei oska, läks 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses jooksualadel jäme ots lõplikult neegersportlaste kätte. Pärast seda, nagu teame, on vaid üksikud valged suutnud neile konkurentsi pakkuda. Pigem võib öelda, et valgede jooksutase on koguni alla käinud. Harry Lemberg saatis mulle poolteist nädalat tagasi kirja, milles andis teada, et Moskvas peetavate kergejõustiku MM-võistluste 5000 meetri jooksu B-normi 13.20 on Euroopa jooksjatest sel aastal täitnud vaid kolm meest (Somaaliast pärit Mohamed Farah, Etioopiast pärit Alemayehu Bezabeh ja Sergio Sánchez), kusjuures nende seas on ainult üks (Sánchez), kelle vanemad on Euroopast pärit. «Seega vähemalt üks Euroopa päritoluga mees peaks MMil olema 5000m jooksus,» nentis Lemberg.

Samastumise küsimus seisneb antud kontekstis selles, et me võtame ju eeskuju nendest, kellega tunneme end samasugustena. Kui jooksualadel valitsevad neegrid, siis võtke või jätke, aga kui palju on neid valgeid, kes vaatavad, et ohoo, 100 meetri jooksus on poolfinaalides ainult neegrid ja maratonijooksus on esitosinas ainult neegrid – oi, küll tahaks ka olla samasugune tugev jooksja, kuidas tahaks püüelda nende sekka?! Võib-olla mõni üksik mõtleb niiviisi, aga enamik mõtleb hoopis risti vastupidi: hmm, sprindis, maratonis või keskmaajooksus valitsevad ainult neegrid, mul pole järelikult mõtetki üritada neil aladel tõsiselt trenni teha, sest nagunii ma nende tasemeni ei küüni.

Või konkreetsemalt: kui olin noor, unistasin, et tahaks ka saada sama heaks jooksjaks, nagu inglased Sebastian Coe või Steve Ovett. Aga ei kujuta ette, et kui oleksin nüüd noor, siis mõtleksin, et tahaksin ka saada sama heaks jooksjaks, nagu neeger X või neeger Y, kes on maailmameistrid sel või teisel jooksualal. (Tunnistan, et ega ma teagi, kes enamikul jooksualadel maailmameistrid on – ja mis vahet seal on, milline neegersportlane mis ala võitis, ühtemoodi võõrad ja kauged on nad nii või naa.)

Ja just seetõttu, et valgetel pole, kellega end maailma jooksjate tippklassis samastada (nobe Prantsuse sprinter on siiski suur-suur erand), ei võtagi nad jooksmist tõsiselt, sest lootus edu saavutada puudub. (Loomulikult leidub ka teisi tegureid, miks valged pole jooksumehed; keskendun siin vaid uue teguri esile toomisele.) Sest neil pole lihtsalt mitte kellegagi samastuda, mitte kedagi innustavaks eeskujuks võtta, mitte kedagi, kelle sarnaseks tahta saada.

Kirjutasin sel teemal Tartu Postimehele oma igakuise spordikommentaari. Ja teate, mis mind jahmatas? Jahmatas see tõdemus, mis vaatas vastu kommentaariumist: milliseid inimesi küll meie seas leidub! Aru saada ma ei suuda, kust otsast mu kirjutis küll rassistlik ja pahatahtlik on, nagu paljud väita püüdsid! Mõned inimesed kannatavad ikka totaalse vasakliberaalse ajupesu käes.

Lõpuks ka midagi positiivset. Homme ilmub mult Arteris The Greatest Football Story Ever Told (in Estonian [at least by me]). Ärge seda maha magage!
******
Corona Arch, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Valge (Gabriele Anderson) juhib eelmisel laupäeval naiste 5000 meetri jooksu Pariisis. Foto autor: Sipa/Scanpix
Foto 2: Aga kus on Pariisis see valge jooksja (Gabriele Anderson) siis, kui läheb pjedestaalikohtade jagamiseks? Pole teda lõpusirgelgi. Võidab Tirunesh Dibaba. Foto autor: Sipa/Scanpix
Foto 3: Mustad ees, valged maas - nii kulgeb 5000 meetri jooks Rabatis. Veab Elkanah Kibet Kenyast. Foto autor: AFP/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 19:58, Anonymous Harald, Ranna-Rootsi said...

Nii lolli jutu peale ei oska kohe midagi vastatagi.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

kui mina oleksin neeger ja mulle tuleks mingi suvakas seletama, et Eesti keele spets lubas neeger öelda, siis saaks küll keegi molli. Aga ma ei ole.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

küsiks hoopis,et kas töesti on touri huvitav vaadata nagu blogi autor möned kuud tagasi meile sisendas?
kah Priit

 
At 21:05, Blogger Andrus said...

Veidi arenguid ka rattarajalt. Vahepeal sai hübriid vahetatud maanteeratta vastu ning töölt koju 17,3km on viimased päevad stabiilselt 30km/h läbitud, jooksusussidega siiski. Seega midagi ei ole teha, selleks et sõita kiiresti peaks muretsema maanteeratta ning selleks, et maastikul hästi edasi liikuda, on vaja maastikuratast, see hübriid on siiski mõttetu kompromiss - nüüd tagantjärele mõeldes. Teema kohta ei oska muud midagi öelda, kui seda, et enne mingit imet ei juhutu, kui mõni valge pere kolib näiteks Ghanasse, Keeniasse vms riiki, ning sünnitab seal lapsi, kes soovivad jooksmisega tegeleda. Meil siin Tähtveres jooksevad mõned nii, et ühe käega hoitakse nutitelefoni ning teise käe näppudega muudkui keritakse, samas arendab see ilmselt koordinatsiooni ja tasakaalu, aga MM-ile paraku ei saa.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP selle peale pole tulnud, et enne 80-daid oli Aafrika neegersportlaste osakaal kergejõustikuga (spordiga) tegelejate seas üldse madal. Ruulisid keskmisest rikkamad või sporti riiklikult toetavad riigid. Amatöörspordi piirangud ei võimaldanud vaesemate riikide sportlastel end spordiga ära elatada. 1980. aastal sai ROK presidendiks Samaranch. Milliseid muudatusi ta sisse viis ja mis sellest tulenes - mõtle ise edasi.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Venemaal on kindlasti lademes keelespetsialiste, kelle arvates võib Eesti pealinna nime rahulikult ühe n-iga kirjutada ja ei solva kedagi.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

"küsiks hoopis,et kas töesti on touri huvitav vaadata nagu blogi autor möned kuud tagasi meile sisendas?
kah Priit "

Kui tänagi polnud huvitav etapp, siis mida krdit sa spordist veel tahad?? Kas tõesti määrab huvitavuse sinu jaoks vaid see kui mingi Eesti sportlane eesotsas on? Kui jah, siis ära ennast piina ja sporti vaata, sest et spordist ei jaga sa eriti midagi.

Priit I


 
At 00:16, Anonymous Jako said...

Mis selle kirjaga täpsemalt oli? Lemberg ise heast peast kirjutas või?

 
At 00:49, Anonymous Triip said...

Priit I on tüüpiline Pulleritsu partei tegelinski - konteksti ei adu, ainult möliseb ja lahmib. Reedest TdF etappi EI OLNUD meie kanali ehk ETV pealt üldse huvitav vaadata. Niipalju kui klõpsisin, siis mistahes muu kommentaar andis oluliselt parema tausta. Pulleritsu projekt Taaraautomaadi ETVsse surumiseks on igal juhul läbi kukkunud.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

100% Triibuga nõus. Selle papi eest oleks saanud terve konföderatsioonide karikavõistlused ära näidata (vägagi hea kommentaatorite tööga) Lisaks Flora, Levadia ja Kalju euromängud, u20 em-i medalimängud jne jne. Usun, et Pullerits on isegi äkki lõpuks aru saanud, et etv-lt mõnekümnele allesjäänule tuuri vaatajale pakutakse ikka väga magedat kommentaari (võrreldes eurospordiga)ning äkki ta isegi ei vaata seda enam seal?
Peeter

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

See, et neegriküsimus Pulleritsu niiväga erutab, võib tulla sellest, et Priit Pullerits on ise neeger. Sellest annavad tunnistust mitmed asjaolud. Tema kooliaegsed saavutused keskmaajooksus viitavad kõrgetele kaasasündinud eeldustele, mis kahtlaselt palju ületavad keskmise eestlase omi. Amet mida ta on endale valinud, ajakirjanik, kannab ka teist, vähemtuntud ja varjatumat nime - leheneeger. See, et tal New Yorgis käies jätkus silma jalgrattaid pakkuvatele neegritele, võib tähendada, et teda seob nendega midagi rohkemat kui puhas uudishimu. Siiamaani on Pullerits suutnud oma neegriks olemist varjata, aga ajapikku koguneb siit-sealt märke, mille seletamine puhta juhusega ei tundu enam veenev.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

õige eestlane mängib vaid siis, kui ta kindlasti võidab. Selle pärast olete te ka läbi aegade enamasti peeruvahele teistelt saanud. ETV võttis riski, mis sellel korral 100% ära ei tasunud, aga kui Taarakal hea minek oleks ja raha oleks conf cupile pandud ning TDF näitamata jäänud, kiunuks samad inimesed sama moodi.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Ainus, kes kiunub siis kui ETV TDF-i ei näita on Pullerits. Teistel on suva.

 
At 16:06, Anonymous Aimar, Karksi v said...

Jah, 12:56
Neegerajakirjanik Pullerits.
Valge neegerajakirjanik, kui soovite.

 
At 20:43, Blogger Priit Pullerits said...

19:58, Harald, äkki esitate mõne omapoolse vastuargumendi ka. Lahmima olete kõva, seda juba siin teame.

21:26 - jah, see seletab mustade ehk neegrite esiletõusu, aga pange tähele - see ei seleta mitte kuidagi seda, miks valgete jooksutase on langenud.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu viimase vastuse teine pool on ikka täiesti tammepuine. Trükin nüüd hästi aeglaselt, et oleks kergem lugeda.
Kas valgete jooksjate tase on tegelikult l a n g e n u d või ei olnud lihtsalt 30-40 aastat tagasi lihtsalt mustal mehel võimalik oma kõrgemat taset puhtmajanduslikel põhjustel näidata. EHK SIIS MUST MEES OLI KA TOONA VALGEST MEHEST KIIREM, AGA NAD EI PÄÄSENUD KOOS VÕISTLEMA.

Teiseks - oletame, et ongi tõesti valge mehe tulemused langenud. Kas ja kui palju mängib siin rolli dopinguküttide tegevus? Mul nagu kuskilt meeles, et seitsmekümnendatel lahmati tippspordis keemiat korralikult. Kusjuures ka dopingupruukimise R&D tegutses jällegi vanas maailmas, ehk siis mustal mehel polnud võimalik uusimatele saavutustele näppe taha saada.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

ma olen lugenud uurimust (äkki keegi guugeldab ja leiab üles?), kus leiti korrelatsioon lapseea kehalise aktiivsuse ja hilisemate tulemuste vahel, kusjuures rass, kui seda lapseea aktiivsusega korrigeerida, ei avaldanud tulemustele mõju. mingi sõltuvus oli vist ka vanemate sissetulekuga, ehk siis valged jooksjad olid enamasti pärit vaesematest peredest. mu meelest võib põhjus olla siis lihtsalt selles, et jõukamates peredes/piirkondades, kus on vanematel on võimalik oma järglastele mugavat ja turvalist elu pakkuda, liiguvad lapsed liiga vähe ja seetõttu on hiljem spordiga tegelema asudes nende kehalised eeldused kehvemad.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

TREENER BORZOVI LAUL

Treenin mina lapsi -
vot kak!
Ise võtan napsi -
vot tak!

Lapsed joovad piima -
vot kak!
Võistlusele viin nad -
vot tak!

Lapsed on mul kotkad -
vot kak!
Ise võtan vodkat -
vot tak!

Lapsed said tippvormi -
vot tak!
Mind aga pandi türmi -
vot kak?

 
At 13:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, küllap see on nii, 22:28. Kuid ettevaatlik soovitan olla järgneva osas: "kusjuures rass, kui seda lapseea aktiivsusega korrigeerida, ei avaldanud tulemustele mõju." Teada on, et igasugused uurimused, kus peaks tulema välja rassilised erisused - näiteks see, et valgetel on kõrgem IQ kui neegritel -, surutakse läänes kohe kalevi alla; või nüüdisajal on rassierisustele tulevad autorid juba ise nii "targad", et ei tule oma vastavate järeldustega väljagi; või diskrediteeritakse kogu temaatikat, nagu IQ puhul, kui üks väide kõlab, et IQ test kui selline üldse ei sobigi neegritele (vot tak...).

21:58 - teie viide varasematele valgete üleüldisele dopingukasutamisele ja selle mõjule tulemustele on selle arutelu kontekstis uus ja huvitav. Aga samas - spekulatsioon. Küll aga on faktiliselt näha, et tõepoolest, valgete jooksutulemuste tase on langenud võrreldes kahe ja kolme kümnendi taguse ajaga. Võrrelge kas või Enn Selliku aja valgeid pikamaajooksjad nüüdse valge Euroopa tasemega - taset pole nüüd ollagi. Sama käib ka keskmaajooksu kohta. Siit tulenevalt jään endale kindlaks, et üks põhjus on samastumisvõimaluse kadumine, millest sissekandes kirjutan.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et asi on eeskujude puudumises. Kunagi oli vist isegi mingi dokfilm, kus uuriti, miks just aafriklased nii kõvad jooksjad on ja vist jõuti järeldusele, et asi on nende kliimas ja selles, et antud piirkonnad lihtsalt on sellised, kus tuleb läbida jalgsi pikki vahemaid. Ja niimoodi sirguvadki sealt tugevad vastupidavusalade harrastajad. Aga mis puudutab seda, miks valged on jäänud nõrgemaks, siis selles on tõenäoliselt süüdi üleüldine heaolu kasv lääneriikides, ülekaalulisus jne. Läänes lihtsalt pole enam seda pinnast.

Jaanus

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Inimene samastuvad sellega, kellega ta end sarnaseks pidavat? Tautoloogilise argumentatsiooniga midagi väitma tulla on nagu ilma ketita ratast vändata. Ja miks keegi valge ei või tahta joosta nagu Lopez Lomong või Lavi Lalang? Muidugi tahetakse. Vaadakem asjadele ilma rassistlike eelarvamuste prillide, hr Pullerits!

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei vaidlegi tänapäeval enam vastu, et valgetel pole kõrgem IQ kui mustanahalistel. On küll kõrgem. Asiaatidel on veel kõrgem. Aga see on samalaadne, kui väita, et Vene sõjaväe läbiteinud tegid tohutu arenguhüppe. Kui mõõta IQ-d Kalashnikovi automaadi kokkupaneku oskusena.(Ka üks asi, milles eesti mehed alla käinud.)

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Miks on neeger kiire?

http://sport.postimees.ee/1299908/skandaal-kergejoustikumaailmas-tyson-gay-andis-positiivse-dopinguproovi

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu argumentatsioonil on kett maas.
Nn "samastumisteooria" kohaselt nt Enn Sellikust poleks kunagi olümpiafinaali tasemega jooksjat saanud, sest Iisakul oleks tal olnud samastuda ainult mõne Peipsi kalamehega.

 
At 22:35, Anonymous Polt said...

Jamaica imejooksjate küsimus sai, tundub, ka vastuse ja et edaspidi korrektseks jääda, tuleks kasutada väljendit - "imejooksjad".

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Tänu, Priit, hea artikli eest!

http://sport.postimees.ee/1299608/me-koik-armastame-dzoeli

MM

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

See mittesamastumine neegritega tähendab ju siis rassismi! Kuigi minupuhul see 100 prossa ei tööta. Selge on ka see, et kui võistlevad meesmehe vastu neeger ja valge inimene, siis olen ma 99 protsendi ulatuses valge poolt. Hiljuti oli meeste 400m jooksu tipus Jeremy Wariner. Oli ikka pinget, kui ta lõpus neegritest ette sai. Ka jooksu kommentaatorid rõhutasid selgelt rassilikku kuuluvust. Või Roger Black, puhas VALGE inimene - olid ikka ajad.

 
At 13:13, Anonymous Kaarel said...

Sattusin juunis vaatama alla 20-aastaste jalgpalli MMi FRA-USA kohtumist. 11 platsil olnud prantslasest 10 olid mustanahalised, seejuures mitte Obama-karva, vaid ikka mustad mis mustad. Minul tekkis selle põhjendamiseks kaks teooriat. Esiteks - mustanahalised prantsuse poisid on vaesemad kui valged, mistõttu võib jalgpall olla nende ainus võimalus hea elu peale saamiseks. Teiseks - Prantsuse meestekoondise viimatised head ajad jäävad umbes 7 aasta taha, kui praegused U-20 koondislased olid vähem kui 13-aastased, mistõttu n-ö põlisprantslastel pole lihtsalt kellestki eeskuju võtta.
USA koondise juures jäi silma hispaania nimedega poiste ehk latiinode suur hulk, neegreid seal väga palju polnud.
Selguse huvides olgu veel öeldud, et mul pole absoluutselt midagi põhjamaistest valgenahalistest tumedama nahavärviga inimeste vastu.

 
At 16:48, Anonymous Joakim Kull, vana homofoob said...

Selguse huvides olgu veel öeldud, et mul pole absoluutselt midagi põhjamaistest valgenahalistest tumedama nahavärviga inimeste vastu.

-----------------------------------

räägi Kaarel miks sa nii arg oled? Kas arvad et keegi oleks sind hirmsasti jälitama hakanud kui poleks seda viimast poliitkorrektsusest nõretavat lauset lisanud?

 
At 16:58, Anonymous Kenneth-Marcus said...

Ole hea Kaarel seleta miks sulle ei meeldi Prantsuse koondise tumedanahalised mängijad? Mis sul selle vastu on kui Gallia Kukke esindavad meie tumedad vennad toredad spordipoisid? Just selle pärast ma ei tahagi Eestis elada et siin sellised Kaarli sugused eelarvamustega inimesed elavad.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Muideks ka "headel aegadel" oli Frantsuse koondise enamik musta- ja teisenahalised. Alzheerlane Zidane oskas nad meeskonnaks ühendada.

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 08:10, Blogger Unknown said...

hermes handbags
brady jersey
balenciaga sneakers
yeezy shoes
goyard handbags
nike sneakers for men
af1
adidas nmd
michael kors handbags
golden goose sneakers

 
At 10:53, Blogger Unknown said...

www0416coach outlet
colts jerseys
prada shoes
nike trainers
nike factory outlet
salomon boots
jordan shoes
air huarache
oakley sunglasses wholesale
bottega veneta

 
At 10:52, Blogger Unknown said...

www0525

coach outlet canada
dansko shoes
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet
michael kors wallets
world cup jerseys
wellensteyn jackets
ralph lauren polo shirts
canada goose outlet

 
At 08:50, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
christian louboutin shoes
canada goose outlet
golden goose sneakers
adidas nmd
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
mbt shoes outlet
ugg boots on sale 70% off
skechers outlet
ugg boots clearance

 
At 10:07, Blogger miki said...

0815jejeCeux-ci ont adidas zx 700 bleu marine tendance à être les mêmes défis qui pourraient chaussures nike pegasus homme faire face à l'équipe asics gel femme pas cher virtuelle multiculturelle de Nike. Avec air jordan future iguana femme une telle plus haute qualité et des basket nike pour bb fille marques réputées telles que Nike basket nike basse noir Shox Qualify Uk. En plus asics chaussures femme handball de cela, vous pouvez obtenir asics chaussures badminton ces chaussures dans une variété de coloris.

 

Postita kommentaar

<< Esileht