reede, juuli 26, 2013

Pullerits: Halb uudis: saja seest jälle väljas!

Käisin kuu aega tagasi kümmekond päeva puhkusel. Tulin puhkuselt tagasi. Läksin rattaga maastikule sõitma, umbes 43 km Kaiu rattarada Jõgevamaal. See oli maastikku kaardistav/pildistav sõit, puhast sõiduaega 2:32. Nii et ei midagi kiiret. Paar päeva hiljem tundsin, et põlv on valus. Helistasin dr Leho Ripsile, kes möödunud talve hakul mu põlve opereeris ja sealt kümmekond sentimeetrise läbimõõduga lahtist kõhretükki eemaldas.

Dr Rips kutsus, et tulgu ma põlve näitama. Läksin. Palus mul jalga põlvest sirutada. Ei saanud päris sirgeks. Dr Rips ütles, et see tõsiasi talle ei meeldi, vaid teeb teda murelikuks. Näitas harjutusi, mida tuleb teha.

Siis katsus põlve. Paari sekundiga oli talle selge see, mida olin isegi kahtlustanud: vesi on sees.

Aga doktor, mis nüüd saab?!

Dr Rips kirjutas põletikuvastased tabletid: kaks nädalat neelata Arcoxiat. Aga rattasõitu ei keelanud. Vastupidi, ütles, et seda ei tohi katki jätta, kuid lisas, et pean sõitma kergelt. Katki ei tohi jätta seepärast, seletas ta, et siis «surevad» lihased hoopis ära ja see on tulevikku (mitte isegi sportlikku, vaid argielulist) silmas pidades ekstrahalb. Ta märkis, et mul on nagunii opereeritud põlve kohal reielihas nõrgem ja kiduram kui vasakul, opereerimata jalal. Ja et ma seda usuks, otsis välja sentimeetri ja näitas: tervel jalal ümbermõõt 43 cm, opereeritul 41,5 cm. Ehk teisisõnu: opereeritud jalale tuleb ikkagi koormust anda.

Aga ma ei käinud dr Ripsi vastuvõtul tema tavapärastes kohtades. Käisin Puusepa 1a 2. korrusel, kus tal on koos dr Madis Rahuga rajatud sporditraumatoloogia keskuse ajutised ruumid. Kuni keskuse enda ruumid valmis saavad. (Uuest keskusest lugege siit!)

Niisiis, jätke meelde: kui teil ka tekib seoses sportimisega hädasid, siis nüüd on olemas ravikeskus just teiesugustele – eelnimetatud sporditraumatoloogia keskus. Just spordimehed (ja –naised) on sinna oma muredega oodatud. Nii et enam ei saa keegi öelda, et kasutan konkurentsieelist, sest mul on dr Ripsi juurde privilegeeritum juurdepääs. Ei, kõik on võrdses seisus.

Küsisin dr Ripsilt visiidi lõpetuseks, kas olen tema uues keskuses üks esimesi patsiente. Ei ole, vastas ta. Ja mis eriti jahmatav: ta lisas, et ma ei mahu isegi esimese saja sekka. (Nii suur tung juba sinna...)

Niisiis olen esisajast väljas. Aga nähkem selles ka midagi positiivset: põhimõtteliselt olen siis Rein Taaramäega samasuguses paadis. Ka tema jäi Tour de France’il oma hädadega esisajast välja.
**
Üks asi veel: olen saanud meeldivalt palju tagasisidet oma kirjutisele Detroidist, mis on üllataval kombel paljusid kõnetanud. Kas te mõistate, mille tõttu on kõnetanud?
******
Bartlett Wash Trail, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kaiu rattarajalt hargnev Tammeluha matkarada kulgeb pool kilomeetrit piki Siberis kasvanud lehise puidust rajatud laudteed üle luha Pedassaarele. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Sporditraumatoloogia keskuse rajajad dr Leho Rips (vasakul) ja dr Madis Rahu. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Kommertstekst.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Sporditraumatoloogia keskus...
Sajad kliendid, tung..
Ja Pullerits oma kirjutistega "toodab" Ripsile patsiente.
Loe Suusablogi, tee nagu Pullerits ja varsti ole Ripsi Sporditraumatoloogia Keskuse ukse taga!
OMG!

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Läbimõtlemata ja ebameeldiv sissekanne. Kui Pullerits soovib, et tema blogisse tõsiselt suhtutaks, siis ei tohiks nii libastuda.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Täna juba teine spämm Pulleritsu poolt. Hommikul potsatas postkasti kutse meediaseminarile, kus Pullerits "räägib, kuidas kirjutada apetiitne lugu ja pressiteade". Kahtlust pole, mees on apetiitsete lugude kunn Eestis. Ainult et piiri ei tunne. Päeva lõpuks ajab ka kõige andunumatel lugejatel isu ära.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Halb ja hoopis tõsisem uudis on see, et
eestlased kui rahvus surevad välja. Ja rändavad välja.
Paarikümne aasta pärast on Eestis
ainult 750 000 inimest.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

to neljale eelmisele:
"Te vist olete küll väga õnnelikud inimesed, et pole sporditraumadega kimpus olnud. Ilmselt siis pole te ka kunagi piisavalt tõsiselt sporti teinud. Vedelete diivanil ja pritsite verbaalset meelemürki"

Tänan PP kommertsteksti kirjutamise eest. Edaspidi tean, et on veel üks koht kuhu sammud seda kui sportimisega liiale mindud.

Selle asemel, et siin sappi pritsida andke ka teistele lugejatele nõu heade spordiarstide osas.

Siim

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Sporditraumad tekivad valesti treenimisest.
1) Teha soojendust; 2) Mitte üle 10% tempotreeningut nädalas; 3) Põhjalik venitamine enne ja pärast; 4) Jõusaal; 5) Pikad aeglased üle 3 h treeningud.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Arieli reklaamis: "Milleks muretseda spordivigastuste pärast? Punnita puruks, meiega saad oma jäsemerisud pärast nagunii korda!!

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Lõpujoone ületasime, kui joostud sai 11 ja pool tundi. Vahetasime paar sõna õnnitlusi jagavate korraldajatega, klõpsasime mõned pildid ning tõdesime väsinute ja õnnelikena, et oli ikka kuradima äge jooks!

http://sport.postimees.ee/1313062/tosin-tundi-jooksusammul-valus-valus

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Samast sarjast uudisega, et keegi on maratoni läbinud korvpalli põrgatades.

 
At 01:46, Anonymous Anonüümne said...

Iga konn kiidab oma sood. (Всяк кулик своё болото хвалит.)
Kõik devalveerub.
Varem oli New Yorgis käik kõva sõna, sellest võis terve raamatu kirjutada.
Isegi Soomes käik oli ühel ajal kõva sõna.
Priit on need ajad läbi elanud.
Pakub veidrat naudingut vaadata kuidas ikka ja jälle üks või teine end vigaseks spordib.
Priit enam mitte, aga uued tulevad pidevalt peale.
Üks Haanja miis on teinud 305 km-se rattasõidu. Ja Endomondos märgistanud seda (nagu koer!) üpris rämeda torkega ühe Tartu mehe suuunas.
Mis on Pulleritsu matkatempos 43 km selle vastu?...

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin välja uue sõna: spordisant. Spordisant on harrastus- (aga ka nn tipp-)sportlane, kes end vigaseks võistelnud ja harjutanud.
Kes saab santi sundida, kui spordisant ei taha kõndida? Spordisant ei taha kõndida - tahab joosta, rattaga kihutada, suuskadel panna jne.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Palverändurid hakkavad jälle tagasi imbuma.
Teet

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Teet, paistab, et jää on hakanud tasapisi liikuma.
http://tpmv.blogspot.com/2013/07/slovakkia-magedes.html - üks tõsiselt hea lugemine. Mägiultrajooks. Soovitan kõigil lugeda.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan ka Silveri järgmisi blogipostitusi oodata, kuna möödunud nädalavahetusel pandi taas rogaini MM-tiitel kotti.

Eelmise aasta lugu on siin:
http://tpmv.blogspot.com/2012/09/rogaini-maailmameistrid.html

Lauri

 
At 14:28, Blogger Priit Pullerits said...

Palju õnne Silverile koos vennaga!!! Silver ju minu teatemeeskonnakaaslane Tartu teatemaratonil.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
ära poe kahekordsele maailmameistrile külje alla. See on kõigile läbinähtav ja mage.
Eensaare jutustus kuidas koos vennaga ta Slovakkias mäheahelikku pidi jooksis ja pimedas mägimetsas "terminaatori" ning "põlvikutega mehe" vastu võitles, on super eepiline jutustus. Tundub, et oled hea võimaluse "Postimehes" sellist juttu (järjejutuna!) avaldada lihtsalt maha maganud.
Panustad valedele hobustele nagu...

 
At 22:37, Anonymous Heikki said...

43 cm jämedama reie ümbermõõt?:)

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Priitu on uuritud ka TÜ doktorandi Martin Moosese poolt, antropoloogilises teadusuuringus, mille käigus mõõdeti Pulleritsu sääre ümbermõõt ja võrreldi Keenia jooksjate vastavate näitajatega.
Aga kus blogiperemees ise praegu on? On ta ikka vabaduses, terve mõistuse juures jne. Viimased kanded-kommentaarid tekitavad mõningasi kahtlusi selles osas.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

miks jooksuportaalile ligi ei saa? http://jooksuportaal.blogspot.com/ ei luba justkui enam lugejaks

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaalile sai saatuslikuks suutmatus arendada lugejatega dialoogi, valitud formaadi jäikus ja möödapanemised modereerimispoliitikas.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt paras uurimissoovitus siinsele blogi autorile?

12:29 - selgitage lähemalt!

-11:30

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaali lood olid kõik ühe malli järgi kirjutatud. Kuidas keegi järjekordselt ümber järve jooksul või ka välisvõistlusel saavutas nii- ja niisuguse aja. Keda ta edestas ja kus ta sel aastal veel kavatseb võistelda. Illustratsiooniks kroppimata ülisuured fotod (alati samast rakursist). Pullerits kasutab ka malle, aga tal on neid siiski mitu ja ta varieerib. .. Puudu jäi ka huumorist, rääkimata siis veel ajakirjandusliku intriigi üleskeerutamise oskusest..
Seisuga august 2013 võib konstateerida, et Eesti kestvusspordi blogimaastik on praktiliselt tühi. Palju blogid kas kinni või vaaguvad surma äärel. Toomas Tarm üritab tippjooksjaid peksta, et need blogiksid. Luikede viimane kanne oli juba lootustandev. Aga ega ilma sisemise põlemiseta head kvaliteeti teki.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Palju õnne masterile!

http://www.elu24.ee/1315722/palju-onne-priit-pullerits

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaal on ikkagi esmane infoallikas väga mitmete ürituste puhul ja võetud ülesanne ei olegi kirjanduslik. Täidab oma kohta väga hästi.

Muu blogielamusmaastik on omaette teema. Samuti tähtis!

-11:30

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

to 16:28
No kuule, Priit on Silverile vääriline partner. Vähemalt 1x maailmameister (4xdendropargi ringil aga võib olla veel miskit suuskadel või rattal)!

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Seni kui ajakirjanik ja blogipidaja Pullerits in limbo seisundis viibib (ikka Tartus? Eestis?) läheb spordielu edasi. Kestvusaladelt on tähelepanuväärseim uudis kindlasti kolme Eesti naismaratoonari eemalejäämine Moskva MM-lt (jooks on juba veidi rohkem kui nädala pärast). Eesti MV mees ja blogger Kristo Reinsalu annab oma blogis terve rea soovitusi, mida tuleks teha, et selliseid eemalejäämisi vältida. Kõik need soovitused on nõukogude ajast (kus siis osati trenni teha!), vägisi jääb mulje, et Reinsalu tahab Nõukogude aega tagasi..

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Ei Kristo taha nõuka aega tagasi, vaid pakub omalt poolt lahendusi.
Eks torkabki silma kui enamus virisevad, aga lahendusi ei paku.

P.

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Mõned päevad tagasi lugesin siit ühte huvitavat kommentaari koos Facebooki lingiga. Kas see on jäljetult kustutatud ja maha vaikitud?
Äkki kommentaari tegija annab teada kuhuse postus kadus? ja kuidas?

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

see on pulleritsude jaoks liiga piinlik lugu. las ta jääb.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

"...eemaldas mu põlvest kümmekonna sentimeetrise läbimõõduga kõhretüki" Võibolla ma saan millestki valesti aru...aga püüame nüüd visualiseerida. Võta, Priit, palun joonlaud ja aseta see risti põlve kohale, ja selgita palun, kuhu sinna mahub 10 cm kõhretükk?!?

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Detroidi kirjutis on küll kena tõlketöö, autor arvatavasti ikkagi Detroidis ise ei käinud. Seega valetas. Või kavatseb kunagi tulevikus New Yorkist sinna lennata. JOKK
Millest selline rassivaen, seda ma küll ei mõista...

 
At 04:26, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin
jordan uk
pandora jewelry
oakley sunglasses
pandora jewelry
pandora rings
pandora outlet
oakley sunglasses wholesale
snabacks wholesale
true religion jeans
soccer jerseys
chanel handbags
ray ban sunglass
soccer jerseys wholesale
kate spade uk
ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
q

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 10:22, Blogger Unknown said...

www1020

christian louboutin
fitflops clearance
coach outlet
kate spade outlet
ralph lauren polo
canada goose jackets
jordan 8
air max 90
kate spade outlet
ralph lauren uk

 

Postita kommentaar

<< Esileht