neljapäev, november 07, 2013

Pullerits: Ja mis riiki esindate Sotši olümpial teie?

Mul on teist sügavalt kahju. Kõigist kohe. Näete kurja vaeva ja kogute mahtu, kuuldavasti on 400 tundi aastas miinimum, et ennast üldse kellekski pidada, aga kuhu te sellega niiviisi jõuate? Oleks teil siis vähemalt ambitsiooni. Näiteks olümpiale pääseda. Aga ei ole ju.

Kuulake nüüd ükskord ometi, mis ma teile räägin. Palun! Teema on selline: «Kuidas saab pääseda taliolümpiale? A crazy case study

Paar nädalat tagasi rääkisin ligi tunni Ameerika ärimehe, mitme veebifirma (Paragon 5, Meetro, Lefora) ja internetiettevõtlusfondi (neist tuntuim i/o Ventures) rajaja Paul Bragieliga, paljude maailma riikide valitsuste nõustajaga, kes on rahvusvahelises meedias ristitud Silicon Valley mitteametlikuks saadikuks ülejäänud maailmas. Meie vestlus keskendus sellele, kuidas pürgida vähem kui aastaga sportlasena Sotši taliolümpiale. (Bragieli suhtumine minusse oli ameerikalikult lahke ja sõbralik; ta rääkis konkreetselt, kiiresti, asjalikult – tal on jõulise ja otsusekindla mehe hääletoon.)

Tuleb välja, et olümpiale püüdlemine ei ole üldsegi võimatu. Ja mis peamine, olgu kohe rõhutatud: selleks, et pääseda olümpial starti – murdmaasuusatajana, muide! –, ei pea olema multimiljonär, nagu veenas mind Bragiel (sellest täpsemalt allpool). Oma ettevõtmisest räägib ta ise verivärskes videoklipis, millelt saate oma silmaga näha, mis inimesega on tegemist.

Niisiis, tänavu varakevadel jättis 36-aastane Bragiel (hääldada: breigiel) oma äriasjad tagaplaanile ning alustas aprilli algul treenimisega. Ta müüs oma elamise San Francisco Cole Valley linnaosas, kolis Soome ja palkas seal juhendaja, soomlase Heikki Haapamäki. Haapamäki oli jäänud nõusse pärast kümneminutilist vestlust, sest temas tekitas huvi, kas ta suudab kedagi nii lühikese ajaga olümpiasportlaseks treenida.

Esmalt tuli Bragielil kaalu vähendada. Ta polnud viis aastat aktiivselt sportinud ning kaalus 180 cm pikkuse juures üle 85 kilo. Nüüd kaalub ta 70,5. (Kas juba see pole näitaja, et kui mees tahab, siis mees suudab?) 15 km suusatamiseks, tunnistas ta mulle, kulus tal esimesel korral kolm tundi. (Nii et Tartu maratoni kuue-tunni-mehed, ka teist võib saada asja!) Tegelikult, lisas Bragiel, ei meenutanud ta kevadine suusatamine suusatamist, vaid pigem suuskadel kõndimist.

Samas ei maksa arvata, et Bragiel on mingi papist poiss. 2004. aastal väntas ta koos vennaga jalgrattal läbi Ameerika (üle 5000 km Eugene’ist Oregonis Atlantic Cityni New Jerseys) ning tunamullu tegi kanuuga 3700 km pikkuse kaks kuud kestnud retke piki Mississippi jõge (keskmine päevane läbisõit 60 miili). Sel suvel sõitis ta harjutama Austriasse Eesti suusatajailegi tuntud Ramsausse, samuti Austraaliasse ja Uus-Meremaale mägedesse. Tema eesmärk on pääseda kolme kuu pärast Sotši olümpial 15 km suusatamise starti.

Tegelikult polnud suusatamine sugugi Bragieli esimene valik, kui ta otsis ala, mille harrastajana Sotši püüelda. Esmalt kavatses ta olümpiale pürgida lumelauasõidus, ent see olnuks võimatu – sel alal pääsevad starti vaid maailma 30 parimat. Järgmine valik: bobisõit. Ta käis isegi Lätis maad kuulamas. Aga see on liiga kallis ning seal on vaja meeskonnakaaslast. Edasi: kelgutamine. See tundus liiga eluohtlik. Vancouveris sai ju Gruusia kelgutaja surma, meenutas ta mulle. Siis: mäesuusatamine. Ei, talle kui lumelauasõitu harrastanule on see võõras. Nii jõudis ta viimaks murdmaasuusatamise juurde.

Mõistagi ei jätnud ma uurimata, kui kõvasti Bragiel trenni teeb. Ta ütles, et hommikul kaks ja pool tundi, õhtupoolikul poolteist kuni kaks tundi. Tunnistas, et pärastlõunal peab taastumiseks magama.

Loomulikult pole lootustki, et Bragiel võiks pääseda USA olümpiakoondisse. Sedasi tuli tal leida riik, kes ta enda lipu all Sotšis starti lubaks. Ta pani oma sidemed mängu, saatis sadu e-kirju ning helistas tuttavatele üle maailma. Lõpuks pääses ta jutule viie riigiga. Uganda olümpiakomiteel, kes oli nõus asja vaagima, polnud aga riigi valitsuses piisavalt sidemeid, et Bragielile kodakondsust nõutada. Kambodža olümpiakomitee liige oli küll miskitpidi valitsusega seotud, aga kui ta asja ajama hakkas, ei jõudnud ta paraku Bragieli suusateemaga kusagile. Tansaania peaministrile oli Bragiel andnud varem IT-nõu ning valitsus oli valmis talle ka riigi kodakondsuse andma, aga ainult juhul, kui Bragiel loobub USA kodakondsusest. See variant ei tulnud kõne allagi, seletas mulle Bragiel, sest USA kodakondsusest loobumine teeks tal tulevikus rahvusvahelise ettevõtjana tegutsemise äärmiselt keeruliseks. Roheneemesaarte valitsus oli samuti valmis Bragieli oma kodakondseks võtma, ent seal ütles jällegi kohalik olümpiakomitee talle «ei».

Viies variant oli Kolumbia. Kurikuulus narkomaa, nagu Bragielile sedastasin.

Nüüd lugege tähelepanelikult, siis saate teada, kuidas teise riigi kodakondseks saada, sest, mööngem, on ikka väike tõenäosus, et keegi teist Eesti suusakoondisse pääseb.

Kuni tänavuseni oli Bragiel käinud Kolumbias vaid korra, eelmise aasta novembris puhkusel. IT-vallas teada-tuntud mehena said sealsed ärimehed teada, et Bragiel on Bogotas, ja küsisid, kas ta oleks valmis rääkima lõunasöögil Kolumbia ärimeestele ettevõtlusest. Ta rääkiski. Ja seejärel jätkas puhkust.

Kuid hiljem, siis, kui Bragiel oli juba treeninguid alustanud – ja e-kirjad kodakondsusteemal välja saatnud –, sai ta ühtäkki telefonikõne, et sõitku kähku Kolumbiasse suurele, 500 osavõtjaga konverentsile, kus esineb ka riigi president Juan Manuel Santos. Sõitiski.

President Santos rääkis konverentsil Bragieli järel. Ja Bragiel kasutas seda ära. Ta küsis oma sõnavõtus Santose poole pöördudes, kas too saab aidata tal täita tema unistust – enne seda oli Bragiel rääkinud, kuidas tema oli aidanud oma tegevusega täita teiste inimeste unistusi. «Surusin ta nurka,» tunnistas mulle Bragiel. Mõistagi ei saanud president anda oma sõnavõtus nii ootamatu küsimuse peale selget vastust. Aga pärast lausus Bragielile, et on valmis teda abistama.

Bragiel saatis vajalikud dokumendid Kolumbiasse ning sai mõni kuu hiljem, augustis, kutse Kolumbiasse lennata. Ta sõitis lennujaamast otse välisministeeriumi, andma Kolumbiale truudusvannet. «Ma isegi ei oska hispaania keelt,» avaldas Bragiel mulle, «aga õppisin selleks puhuks ära paar väljendit.» Paar päeva hiljem sai ta Kolumbia passi.

«My story is crazy and stupid!» ütles mulle Bragiel. Jah, on küll. Aga äge!

Tuleva nädala lõpus alustab Bragiel suusatajana oma võistlushooaega. Selleks, et olümpial starti pääseda, peab ta vähemalt viiel võistlusel tõestama, et ei kaota maailma eliitsõitjatele 15 km distantsil rohkem kui kümme minutit. Ehk 5-10 minutit tuleb tal oma suutlikkust veel parandada, prognoosib Bragiel.

Kui tõenäoline on see, et ta olümpiale pääseb?

«Kui üldse keegi, siis Paul teeb selle asja ära – see on ilmselge,» ütles mulle Kadri Ugand, Gamefoundersi ärikiirendi kaaslooja koos Bragieliga ja selle juht.

Kui küsisin Bragielilt lõpuks, kas niisugust hullumeelset olümpiale pürgimist saab ette võtta vaid see, kellel on miljonid pangakontol, vastas ta:

«One thing I would ask is that we don't focus too much on wealth or stuff like that... I think it takes away from my goal of inspiring people to get up and pursue their dreams.  In other words I don't want people saying the excuse «oh, well, I have no money... I can't do it»... because in reality this project is something I could have done 10 years ago before I made any money... I was just too scared to try.»

Kas pole inspireeriv lugu? Usun, et Bragiel on nõus vastama teie küsimustele, kui need siia kommentaariumi jätate. (Palun, käituge küsimusi esitades viisakalt! Võite küsida nii eesti kui inglise keeles. Tõlgin eestikeelsed küsimused talle emakeelde.)
******
Poison Spider Mesa jeep road, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod: Paul Bragiel suusatamas, treenimas, Kolumbia värske kodanikuna. Fotod Paul Bragieli erakogust

86 Kommentaarid:

At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis on intervall ventti:
Sparta näite põhjal:
http://www.youtube.com/watch?v=yIrylYOyoMg

Audentes vist kopeerib ka juba:
http://www.youtube.com/watch?v=9UvHXJYWsMA
Lauri B. käis ka kunagi Mariuse trennis seda puhkimas-tegemas, nüüd siis ise treener juba. Sellega on hea, et pole mingeid "ette antud kavasid", nagu mõnede saalitreeningute puhul.

 
At 20:48, Anonymous Raivo said...

Mina esindaksin Rio de Janeiros pigem ikka Eestimaad kui Sotšis Kolumbiat. Mis muidugi ei vähenda räägitud innovatsioonikuninga ambitsioonikust, või kuidas seda nimetada. Unistuste kallal töötamine on imetlusväärne, aga eestlane armastab puhtaid töövõite. Sestap mässerdamine kodakondusega ehk oma sotsiaalse positsiooniga ebaaus mängimine ei ole see, mis spontaanseid aplause minus pulbitsema paneks.

 
At 21:15, Anonymous Raivo said...

Veel ükse mõte, või pigem irvitav paradoks. Nimelt ma ei ole kindel, et blogipidaja suhtub soosivalt sellesse kui Rio olümpial esindab maratonidistantsil Eestit Mukunga. Ent silikoni valge mees on igati äge oma unistust sahkermahkeriga saavutama. Minu jaoks on Mukunga väga sümpaatse mulje jätnud ja mina toetaksin tema unistust palju rohkem kui rahavoogude liigutaja, kes oskab oma elu suureks elada.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Ta teeb ju paljukiidetud Ameerika margi täis.
Mida see Bragiel Eestis teeb? Otsib naist?
Kas ta küsis raha?
Kas vastab tõele, et Arteri peatoimetaja Pullerits peab oma blogi Bloggers (mis kuulub Google'le) sellepärast, et siis on tal üks lugeja (NSAs).

 
At 22:38, Anonymous Kristjan said...

Hea lugemine, hea teema. Väärikat küsimust ei oska esitada aga loodan, et tulevikus kajastatakse siin seda teemat edasi.

 
At 22:56, Anonymous Jako said...

Küsimus Paulile: Tema tee olümpiale on väga hästi kajastatud, isegi Eestis (mis pole väga tihedalt seotud ei USA ega Kolumbiaga). Mil moel võiks selline "kampaania" talle tulevikus kasuks tulla. Kas mitte poleks see OM-ralli ideaalseks reklaamikanaliks ja võimaluseks tulevikus sellelt veelgi enam teenida?
Tänan ette vastuse eest!

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Kahetsusväärne, et Pullerits, kes ise harrastussuusataja ja kel ajakirjanikuna peaks juba küllalt kogemusi olema, laseb end selle klounaadiga kaasa vedada. Tegu on olümpiamängude profanatsiooniga. Kes ei tea, siis profaneerimine tähendab labastamist, madaldamist, pühaduse teotamist. Olümpiamängud on mõeldud väljapaistvatele sportlastele, kes väljapaistvalt, erakordselt andekad ja samas ka töökad, üldjuhul aastaid harjutanud. Olematu koordinatsiooniga kasimatu vanamees vaevalt et kellegi meelt ülendaks. Ei olümpial osalevate sportlaste, suusaföderatsioonide, ROKi ega ka tõsiste suusasõprade-vaatajate meeli.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Ventšuurikapitalist ilmselt teab, et pakk "rohelisi" avab Ugandas, Madagaskaril ja miks mitte ka Estonias igasuguste asutuste ja ka ajakirjatoimetuste uksed. Savisaar või Neinar Seli võiksid ju ka Sotšis üles astuda. Meesiluuisutaja koht ongi vist täitmata. Või bobisõitjad. -- Õnneks on ka mõistusega inimesi.

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

Klounaad on alati olümpia juurde kuulunud ning teleülekandes on neile ka aega eraldatud, et vaatajaid lõbustada. Mäletan üht taliolümpiat kus maratoni suusatasid kaks neegrit. Vahepeal puhkasid, tegid lõket ning sõid võileibu.

Teet

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

Teet, miks me siis Philip "Keenia vägilase" Boit'i lennukat sammu ei mäleta! Spordisõbral meenuvad need Nagano hetked vaevata. 10km klassikas kaotas ta võitjale täpselt 20min.

Aga see Boiti olümpial käik - vaat see oligi üdini ehe värk! Keenias sündinud keenlane (või keenialane?), kes esindab oma kodumaad ja ühtlasi on esimene riigi esindaja taliolümpial eales.
Ning mis sest, et Bjørn Dæhlie pidi kaua külmetama ja viimast ära ootama, enne kui kulla kaela sai, aga kõik oli õige - nii juriidiliselt kui väärtuspõhiselt.
Kuid Pauli puhul ma pole kindel, kas spordisõbrad teda olümpiaareenil nii avasüli ja siiralt tervitavad nagu tehti seda (isegi vist ilma ühegi erandita) Boiti puhul.

Muide, Boit oli Bjørn Dæhlie finishiembusest (ilus ja ajalooline hetk, videos 1:45) nii pisarateni liigutatud, et pani seetõttu ka oma pojale nime suure sangari järgi - Dæhlie Boit.

Lõpetuseks Priidule kindlasti üks huvipakkuv fakt siia lisaks, et 800m rekord oli Boit'il isegi nii kõva kui 1:46:06.
http://www.youtube.com/watch?v=tVTnavf3QI4

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

800 m suusatamises?

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

"Võõrad ei ole Eesti sporti oodatud", "Jelena Glebova Venemaa kodanikust partnerile kodakondsus? - EI!" jne. Tuli nagu Vändrast saelaudu. Nüüd teeme kellestki Ameerika avantüristist Postimehe ja ka oma blogi abil üleilmset fenomeni. (Miks Postimees üldse igat masti rahvusvahelistele kuritegelastele ja avantüristidele ohtralt sõna- ja kaaneruumi annab?) Kuidas seda nimetada? Mina nimetaks seda kahepalgelisuseks (millel on müüdavuse main man).

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

Paul Bragiel on Pulleritsu projekt, mis on juba kõiki toimetuses surmani ära tüüdanud.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Mõistan vihjet, 07:57 :)
Kuid ei, Boiti puhul on siiski tegu jooksmisega.

Kusjuures Boit oli ikka spordimees läbi ja lõhki, kaugeltki mitte "projektimees". Mees osales mitmel olümpial ja MMil ning riputas võistluskombe varna alles pärast Oslo MMi kaks aastat tagasi.
02:01

 
At 09:12, Anonymous Heikki said...

Ja mis on häda Tartu Maratoni kuuetunnimeestel? Neil 85+ kilostel? Hale on see mingi rahapakiga koha ostmine ja nalja tegemine.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui saab ikka laua taga jõuka ja tuntud välismaise inimesega rääkida, siis ei jää PP kategoorilisest natsionalismist enam midagi järele. Siis jääb ainult imetlevad lapsesilmad ning ammuli suu.

 
At 09:54, Anonymous Kaidi, sportlik naisterahvas said...

Ei ole, Priit on tubli ja isamaaline mees alati, nii väidan mina ja mu sõbrantsid on samal arvamusel

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

See Braigeli lugu on tegelikult väga hea, kipitab see et enne tedagi on tublid mehed kõiksugu nalja ette võtnud, reeglina pole raha neile küsimus,

ahh, targad elukogend kommijad? Olete päri?

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Selle jaoks et sõita Tartu Maratonil esi100 sisse pole küll mingit 400 ja rohkem tundi vaja. Ilmsel kui tahta esi30 sees sõita on vaja juba 400 ja enam tundi.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Millega päri, 10:02?

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Kaidi, juhul kui elad Lõuna Eestis tule minu poolt läbi, lähme Kirna mõisaparki jalutama. Sõbrantsid võid kaasa võtta kah.

Endel 56 44892

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Olümpia avamisel on sportlaste esindaja pöördumises mõte,täpset sõnastust ei mäleta,ehk keegi lugejaist täpsustab,et lubatakse võistelda spordi,oma maa ja rahva kuulsuseks.Millisest maast ja rahvast käiks praeguseljuhul jutt?

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

No see on tõesti labane, Pullerits sa oled ju alati olnud igasugu "kodustamise" jms jura vastu, nüüd kui mingi valge rikkur üritab seda teha, siis on okei? Ikka mõlemat pidi peaks olema - igaüks esindagu oma kodumaad.

Mingi loll huumor on ok, aga sisseostetud neegrid mitte?

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

11.08.
Paul Bragiel on rahvas. Rahvas on Paul Bragiel. Tuletis: Paul Bragiel võistleb enda kuulsuseks.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

"Mida nad õige arvavad – et korvpall on nii-nii tähtis, et selle pisimagi edulootuse (ma rõhutan: pisimagi edulootuse, mitte edu ega lootuse) nimel ollakse valmis Eesti olevikku ja tulevikku kaitsvad seadused nurka viskama, veelgi hullem – koguni tühistama; et ollakse valmis tegema Eesti kodakondsus sisuliselt ostetavaks-müüdavaks." - Pullerits.


Selle artikli kõrval näib Pullekas ikka eriti silmakirjalik...

 
At 12:44, Blogger bragiel said...

The media has organic through my friends sharing it with their friends. I guess its so crazy/fun that its easy to spread. The reason I'm excited to do the interviews is for two reasons.

1. By sharing my story far and wide, I've had more people offering to help with my dream. For instance through some of the media in Estonia I got introduced to Jaak Mae (head of the Estonian Ski Association) and he shared some tips and offered to help if I needed it. There have been many stories like this already that came about of me sharing what I'm doing on my personal pages... this just takes it to the next level.

2. I really hope to inspire others to go after their dreams. This all started because I helped one of my friends achieve his biggest dream. I felt so good after doing it, that I thought why not go for mine. If even one person decides to go after it... then I consider all the sharing a big success.

 
At 12:49, Blogger Priit Pullerits said...

Thanks, Paul, for posting the answers to Jako's questions (22:56).

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Paul Bragiel, what are your views on black people and immigration in general? Especially when it comes to representing the countries in Olympics they were not born in.

 
At 13:28, Anonymous Silver said...

Kui ühe inimese unistus muudab olümpialiikumise osise - oma riigi esindamise - naljaks, siis kas meil on selliseid unistusi vaja?

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Ainult ilma selge rahvusliku identiteedita tegelane saab niimoodi mõelda. Pole ime, et onu on Ameerikast. Halb üllatus, et Priit konksu alla neelas.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

13:28 pigem peab Bragieli muretsema, et mitte naljaks saada.

Teet

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Ai sa mait kui mõni eesti suusataja Bragielilt pähe peaks saama.

Teet

 
At 14:42, Anonymous Luimu said...

ei vaadake söbrad, kui möni rikas riik ostab endale aafriklased ules, kes on vöimelised medaleid tooma, siis see on teiste eest ära vötmine.
Braigeli keiss on veidi teistsugune. Tema vaevalt et medalit vötab. Tema olumpiale pääs on vaid raha kusimus. On kindlasti palju rikkaid kes samamoodi oleksid vöimelised endale 3.maailma riigilt raha eest kodakondsuse ja olumpiapileti ostma. Karta on et Braigeli eeskuju hakatakse järgima.

Veel uks variant:
Näiteks möni köva spordiriigi sportlane (hiina ameerika venemaa) kes omal maal koondisse ei pääse, kuid on kullalt rikas et mujalt kodakondsus osta, siis önnestumise korral saab medali kah.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Teet (14:31), jäägem ikka väärikaks ja ärgem ajagem täielikku p..ka suust välja!
Selline avaldus on Delfi naisteka, mitte spordiblogi lugeja tase.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, Priit teeb teiega Jason Blairi (e Kip Littonit). Pal Braigel on müstifikatsioon.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

A lot depends on the following promo campaign.
If it is too aggressive and pushing, I mean for Northern not so much for American mentality, there will be risk of being booed off the stage.
But luckily for Paul the games will take place in Russia and rather, the russians are so excited about the fact they can arrange such an event, they do not cause a problem.
When the games would be held for instance in Scandinavia or Central Europe the possibility of being booed off might be much more real.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Pakuksin ühe MÕELDAVA teooriana välja selle, et Pal Braigel on Sotši Olümpiat diskrediteerima saadetud CIA agent. Kelle missioon on pääseda 15 km distantsile ja esineda kogu maailma TV-kaamerate ees gei- ja lesbiliikumist propageeriva (ja LGBT-kogukonna õiguste rikkumisele Vene Föderatsioonis tähelepanu juhtiva) 'show-ga'. Tõenäoliselt seisneks see enese paljakskoorimises (mees on ju karastatud) ja ... noh, ega geidel ja sado-masodel fantaasiast puudu tule. Mehe kohaletoimetamiseks on käivitatud laiaulatuslik kampaania, mille käigus on deaktiveeritud ka "dormantne" agent Pullerits, Estonia kodanik.

 
At 16:14, Anonymous Jakup, Reinu treeningupartner said...

Kui sa oled seal eksootika mõttes (nagu see briti suusahyppaja Edwards) siis ei hakka seal keegi buuama.

Kui aga Mukunga hakkab Eesti dressis medaleid võitma - vaat siis buuatakse

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei ole mingi agent, Priit on meie õppejõud ja võiks ütelda isegi sellise ilge klishee -- kaasteeline

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Minu jaoks on Priit terapeut, hing on mul haige, aga lugedes seda kuidas Priit kommentaariumi haneks tõmbab, see on suurepärane ravi
Igatahes, ilma Priidu blogita oleks ma juba kuiv

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Paul, What is your opinion on the violation of gay and lesbi human rights in Russia. Would you take the chance to show your condemnation of Russi's rules brutal anti-human antigay policies on ski track? Would you do it for little remuneration - as Russian FSB can throw you behind bars - or without it?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:35, Anonymous Carl-Edward said...

inglisside keeles kirjutajatele peaks bänni panema. Juba ette tänades. Lubatud peaks olema vaid vanad kultuurkeeled nagu vene kreeka ja saksa, vähesel määral ka eesti.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

I see that Paul has been facing Estonians' sense of humour - yeah, I guess its not the easiest part...

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

17:06 nüüd normaalses keeles millest inimesed ka aru saavad

Paul, Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την παραβίαση των ομοφυλόφιλων και lesbi ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Θα πάρετε την ευκαιρία να δείξουν την καταδίκη σας κανόνες Russi είναι βίαιη αντι-πολιτικές ανθρώπινου αντι-ΛεΠΑΤ στην πίστα για σκι; Θα το κάνετε αυτό για το μικρό αμοιβής - όπως ρωσική FSB μπορεί να σας ρίξει στη φυλακή - ή χωρίς αυτό;

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Foto 1 ei jäta kahtlust, et tegu on ekshibitsionistiga. FSB, you've got a problem..

 
At 20:57, Blogger Priit Pullerits said...

17:10 esitatud küsimus ei jäta hr Bragielile eestlastest küll arukate inimeste muljet. Miks te, 17:10, peate meid rahvana diskrediteerima, näitama kõige nõmedamat palet, mida üldse võib välja pakkuda? Hr Bragiel on olnud suur Eesti sõber (lugege mu lugu eelmise laupäeva Arteris), ta on siin paljusid it-ettevõtjaid omakasupüüdmatult aidanud. Sedalaadi nõmedaid küsimusi esitades, nagu te tegite, võtate te tal küll igasuguse soovi meie rahvaga asju ajada. Teil puudub igasugune kasvatus ja lastetuba. Häbi teile - ja teie vanematele!

 
At 22:54, Blogger Lauri said...

Härra Hjelmeseth odd-björn jooksis äsja New York City maratoni 2:39. Tee järgi.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Omakasupüüdmatu venture kapitalist, kes tuli Eestisse aitama. Kõlab huvitavalt. Harilikult tulevad nad siia, et raha teenida.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Tee ise, Lauri, mis sa teiste peale kärgid ja teisi käsutad! Ja veel: miks sead enda sportlike tulemuste asemele esile teiste omi? Sama hästi võiks sulle öelda: Usain Bolt jooksis 100 meetrit 9,7ga - tee järgi!

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Küsige Kebalt. Õigel (tegelikul) ärimehel pole aega sellise pulliga tegelda. Jään oma arvamuse juurde, et tegu on šarlataniga.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Eks siin on tegu ka mitte just kõige jõukama ärimehega (artiklis oli tema jõukuseks vist ainult 10 mln. dollarit välja toodud). Siis võib vabalt aastaks aja maha võtta ärist.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Mees võib küll lumes alasti hüpata jm trikke teha. Kuid iduettevõtted on ju suuresti ülespuhutud mullid. 100st iduettevõttest valdav enamus ebaõnnestub, jõudmata üldse kasumi tootmiseni. Sooja aga vajavad põhjamaa inimesed iga päev. Energiaettevõtjal Kebal jt tublidel Eestimaa ettevõtlikel meestel nagu Ain-Ivar kisub see suu muigele.

 
At 11:47, Blogger Lauri said...

Olen ise maratoni läbi jooksnud ehk teinud järgi. Vahel ärritab, et PP olles end vigaseks treeninud samamoodi kutsub teisi jala joonele panema ja tema ühe koolipõlve imetulemusega rinda pistma. Tõsi küll palju lühemal distantsil. Aga üle tunni pidi jooksmine ju tervistkahjustav olema.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Meist kõik on võimelised maratoni läbi jooksma. Mina pole seda teinud, sest ei näe pointi üle 10 km järjest jooksmisel.

Teet

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

"Vahel ärritab, et PP..." - Lauri, I strongly advise you to take the anger management course. By the way, did you beat Mr Hjelmeset's time, as you suggested that Priit should do?

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Paul, did you know that the professional skiers of the Estonian national team (with expection of Aivar Rehemaa) regularly get beaten by the world's best - by 5 or more minutes on 15k distance? Don't you think that your aspirations could do damage to your business interests in Estonia, as the Estonians, while their best days in the sport of nordic skiing sport are clearly the past, still remain of extremely high opinion of their ability in nordic skiing ('suusarahvas' "A Nation of Skiers")?

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

13:05, meaning?

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Huh, 13:56?

13:05

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Paul, did you know that your namesake, the great Estonian chess player Paul Keres, was in years prior to Word Word II, but also for several decades after the war, considered a major candidate to world championship in chess? KGB did not want an Estonian to became chess world champion, working actively behind the scenes, manipulating games results, notably in Zürich 1953 - because Estonians were still resisting the Soviet occupation, hiding in forests (so-called Forest Brothers). As you can see, our long-held national tradition of cross-country skiing has dramatic historic overtones.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Teedu öeldu viib mõttele, et valdava osa inimeste käitumist juhib karjainstinkt. Suur osa inimestest ei suudagi enda jaoks küsimust püstitada, kui palju või vähe tuleks treenida. Lasevad teiste järel..

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=X4vq9mUOuUw

Natuke reaalasemat ja tõsisemat suusatamist ka lisaks mingile Breigelilaadsele naljamehele n:)

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Tänu, väga õigel ajal, 23:23! Need on õiged mehed! Siit lisa: rootslased paistavad kuidagi ülekaalulised.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas said oma Fischerid maha müüdud? A & T Sport korraldab Lõunakeskuses suusalaada http://www.atsport.ee/pages/et/esileht.php. Pane oma kraam müüki.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas vastab tõele, et hooaja avaüritusel, Suusalaadal Trt Lõunakeskuses 16. novembril on tuhandetel suusaharrastajatel võimalik näha ka Priit Pulleritsu kohalolekut ja etteastet?

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Sinna peab minema. Juba Pulleritsu nägemise pärast.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvata, kui Kristo Reinsalu kirjutab augustis 2013 suurt tähelepanu tekitanud artiklis "Jooksuvaimustusest kõverpeeglis", et "Maratone ja ka poolmaratone on lühemate jooksude kohta selgelt liiga palju." ja nüüd Haanjamaa mees Ivar Tupp on leidnud, et kalendris on veel üks kuu, kus maratone Eestis ei korraldata ning selle augu täitmiseks korraldab 23. novembril Pääsküla rabamaratoni - kus rada kulgeb osalt libedatel ja kitsastel laudteedel (kus suur vigastusoht ja möödajooksu võimalus nullilähedane)?

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

00:20-le

Kas keegi on sind sundinud sellest üritusest osa võtma, et selline ving üleval. Kui ei meeldi, ära osale ja punkt. Tahad lühemad maad- palun korralda, kes keelata saab?

aink
P.S. Lugesin ka juhendit ning vaatasin ürituse FB lehte, ei näinud kuskil, et laudteed pidi jooksma peaks.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

mitte ainult Braigel, ka Andrus V. läheb olümpiale

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused, Priit.
Lihtne küsimus, aga targad mõtlesid üle.
P.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kellele sa seda blogi teed?
Kes on sihtrühm, blogi lugeja?
Kas oled seda küsimust endalt küsinud?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Kes on sihtrühm, blogi lugeja?


mina, väike inimene olen selle blogi lugeja. Parem ikka kui Jooksuportaal kus juba pealkiri "Eestlased võitlesid tuulega" astub sulle aju peale.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

22:21. Sa ei tea vist, kuid üks Postimehe aktsiapaki müümise lisaklausel Schibstedti poolt, oli see et Priidu überfisherid saaks Norrasse tuua ja Northugile alla panna.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei kuluta raha ega aega keskkonda lammutavale maratoniturismile. Tema trennid ja võistlused algavad koduukselt.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

jah, koom. A.Veerpalu tuleb veel olümpiavõitjaks

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Aitab kasahhil doose katsetada.

 
At 09:41, Anonymous Jürnas said...

Karmid mehed kõik kes Priidu blogis ja Priit ise ka karm mees. Nõrk mees juba sõnakunsti ei valda. Igatahes võhmameestele palju edu algaval hooajal ja pange ikka mäest üles nii et lumi tuiskab

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

17:17, miks inimesed üldse blogivad?
Mul on tekkinud arusaam, et eelkõige enda pärast ja endale. Kindlasti on see üks päeviku pidamise vorme, kuid vähe avalikumas võtmes, kuhu siis talletatakse erinevat infot, mida vajadusel hea üle vaadata või meelde tuletada.
Paljudele on see ka kindlasti heaks enese maha laadimise vahendiks ehk tühjaks kirjutamise viisiks. Eriti veel ajakirjanike puhul, kel kirjutamisharjumus on veres ja lehepind pole teadupärast otsatu.
Siia juurde veel teatud annus edevust ja pilt hakkabki juba kokku jooksma. Mis selles siis nii keerulist on?

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

21.53
kuidasmoodi AV olümpiavõitjaks tuleb?

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui normiks on 15 km peale kaotada vähem kui 10 min ehk siis 40 s/km, siis arvan, et see ürituseks jääbki. Sellega siiski hakkama saadeks tõestaks ta, et on juba päris kõva suusamees.

Erki

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Kainelt rehkendades-jooksudistantsidel tähendaks see(ca 25%-ne kaotus) 10km ca 35 minga, või maraton ca 2:45-ga. Kui tegu pole sünnipäraselt kõrge hapnikutarbimisega talendiga siis selline tase aastase treeninguga ei ole kuidagi saavutatav-õigem oleks öelda-ei ole üldse treeningutega saavutatav-selleks peabki olema talent.

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:15, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 06:47, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors purses
michael kors outlet
ugg boots
nike blazer
ray ban sunglasses
nike outlet
boston celtics jersey
ugg outlet
converse trainers
nike outlet
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht