esmaspäev, jaanuar 06, 2014

Pullerits: Mis saab Viru maratonist?

Eile, pühapäeval, nägin ühte igipõlist konkurenti, keda enamik samuti teab (ka mujal kui ainult spordis)*. Sörkis teine, kepid käes, Tähtvere pargi poole. Küsisin imestades, kuhu ta sedasi läheb ja milleks valmistub, talve ju suure tõenäosusega ei tule. Selgus, et tal on hoopis teistsugused eesmärgid. Kui ütlesin, et aastaid ju suusaradadel madistatud küll ning päris hea, et ei pea pidevalt tundma iga päev ja õhtu sundust ja kohustust harjutama minna (jajaa, nüüd pistavad pea eriti õieli need mehed, kes kukuvad kuulutama, et nemad küll ennast ei sunni ega kohusta, neile on suusatamine puhas lõbu [aga miks te siis usinalt pikki trenni teete, miks te siis hoolega pulssi jälgite, miks te treeningplaanidest rangelt kinni peate jne, jne?]), sedastas ta, ilma et oleks üritanudki ajada võltsvaga juttu lõbust ja naudingust, et ilmselt kulub vaheaasta meile kõigile ära.

Kuigi lund ei paista kusagilt, on sellegipoolest 176 inimest end järgmise nädala – jah, juba järgmise nädala! – laupäevaks Viru maratonile kirja pannud (neist on naisi ainult 16 ehk iga üheteistkümnes, mis näitab taas, et naised on meestest arukamad). Toimub see siis või ei toimu?

Täna hommikul läks telefonikõne Mõedakule peakorraldajale Evi Tormile. Ta ütles, et tema pessimist ei ole, pigem on optimist, ja tahaks maratoni siiski ära korraldada. EMHI prognoos lubab selle nädala lõpuks isegi korralikke miinuskraade, kuni kümme, ja laupäeval veidi lundki, kuid mitte piisavalt. Evi Torm on jälginud norrakate prognoosi ning see annab lootust, et reedel, 10. jaanuaril tuleb Mõedaku kandis korralikult lund. Aga! Ärge enneaegu rõõmustage, sest peale seda, nentis Torm, tuleb taas suur soojalaine, neli-viis plusskraadi.

Kuigi Torm kinnitas, et on maratoni korraldamiseks valmis, on tal valmis ka plaan B – pidada maraton esialgu kavandatust nädal hiljem. Ja plaan C? «Vaadata kevade poole,» vastas Torm. Mäletate, kunagi aastaid tagasi peeti Viru maraton lausa märtsi lõpus, kui paks lumi ootamatult maha sadas.

Kas tänavune Viru maraton toimub 18. jaanuaril või mitte, selles küsimuses lubas Torm langetada otsuse järgmise nädala esmaspäeval, 13. jaanuaril. Praegu on Mõedakul avanev pilt tema sõnul masendav. Kuigi 7. detsembril oli sadanud maha ligi 40 cm paksune lumekiht, nii et Mõedakule sai sisse pressida korraliku 10 km raja, on nüüdseks metsaalused ja põlluääred täiesti rohelised.

Igatahes kinnitas Torm, et tema veel meelt ei heida ja alla ei anna, sest kaks aastat tagasi oli samuti lumi umbes kümme päeva enne Viru maratoni maha sadanud.
*
Loen praegu Aron Ralstoni raamatut «127 tundi vangis kaljulõhes». On keegi seda juba lugenud? Karm raamat. Kui raamatu ja Ralstoni tragöödia põhjal vändatud film «127 tundi» räägib vaid tema pääsemisest üksidlasest Blue Johni pilukanjonist Utah’s, siis raamatus kirjeldab ta värvikalt oma teisi seiklusi, nagu talvine põgenemine karu eest, laviini alla jäämine, mitmed eluohtlikud intsidendid Colorados Kaljumägede 14 000 jala kõrgustel mägedel, jääkülmunud sõrmede ülessoojendamine tulikuuma vee all jne. Hull mees! Temaga võrreldes tuleb nentida, kui turvalist ja rahulikku elu me kõik elame – ehk oleme oma mugavustsoonis nagu vati sees. What’s the point?
*
*Ma ei avalda kõigi nende nimesid, kellega eravestlusi pean, sest vastasel korral võib juhtuda, et peagi ei julge mitte ükski inimene enam minuga vestelda, vähemasti ilma selleta, kui on seadnud tingimuse, et ma sellest blogis ei kirjuta – mis on väga kentsakas ja loomulikku suhtlust pärssiv manööver.
******
Jaanus Laidvee on Poison Spider Mesa Trail, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kui päike rohkem välja tuleks, võiks Mõedakul avaneda peaaegu samasugune roheline pilt nagu 28. augustil. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Mõedaku spordibaasi juhataja, Viru maratoni peakorraldaja Evi Torm. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Ulvar Pavlov kihutamas kahe aasta tagusel Viru maratonil. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Vasak teeharu läheb Horseshoe Canyoni juurde, kuhu Aron Ralston jättis oma auto ning kus ta matk pidi lõppema; parem teeharu läheb Blue John Canyoni poole ning sealt edasi Hans Flat Ranger Stationisse ja The Maze'i piirkonda Canyonlandsi rahvuspargis Utah's. Leia fotol Jaanus Laidvee! Foto autor: Priit Pullerits

36 Kommentaarid:

At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Pakane tuleb märja mätta peale alles pühapäeva öösel, niiet järgneval 13nda hommikul on korraldajatel järgmise laupäeva kohta öelda vaid üht.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui lumi tuleb sula maa peale, siis ega see kaua püsi, esimese sulaga jälle läinud.
Ja kui esimene maraton edasi lükatakse, tekkib olukord, kus vaba nädalavahetust pole, kõik kuus maratoni jooksevad kokku, seega olematu suusa km pealt tuleb ainult võistelda.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Mingit pakast ei tule. Esiteks pole -10 pakane ja teiseks need norrakad on need kellelt kanal2 oma ennustusi saab. Edasi mõelge ise. Võin mürki võtta, et üle -5 ei tule. Ja sedagi max 3 pàeva.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Vene ilmaennustus Rakvere, külm tuleb, aga suurt lumesadu pole näha. Päev enne Viru maratoni pöörab vihmale.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

25.-26. jaanuarile eelneval nädalal heitlik miinus, neljapäevast plussis. Lumesadu ei paista.

 
At 12:56, Blogger Priit Pullerits said...

...no siis ma olen õigel teel. Laupäeval rattaga 34,5 km, eile rattaga 41 km.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Jizerska Padesatka korraldajad teevad täna otsuse
http://www.worldloppet.com/N/180363/information-about-snow-conditions-of-the-jizerska-50.htm

 
At 13:33, Blogger ek said...

Külmakraadid tulevad seekord põhjatuulega üle suhteliselt sooja jäävaba mere. Kui merevee- ja õhutemperatuuri vahe on vähemalt 8 kraadi, on eeldused täidetud, et Virumaal tuleb lund. Ka detsembri alguse korralik lumikatte Virumaal oli suuresti tänu Soome lahe põhjustatud järveefektile (ning lumekogus ületas nii Vene, Euroopa kui Ameerika ilmamudeli prognoosid). Ülemaailmsete ilmakeskuste ennustusmudelid arvestavad rohkem tsüklonite ja madalrõhu lohkude liikumisega kaasnevaid sajuvõimalusi. Kohalike ilmanähtustega arvestamine pole nende tugevaim külg.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Ei Priit, oled täitsa valel teel. Kibe kaotus on suvistel võistlustel tulemas.
Mehed tegid eile rattaga ikka vähemalt 100km otsa. 30-40km naljasõite tehakse peale tööpäeva lõppu.


 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

See jalg on ikka õigel teel, mis ratast väntab teel.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

11:02. Vastupidi. Mulle paistab teiikima hoopis selline olukord, kus kõik nädalavahetused on vabad, set ükski kuuest maratonist ei toimu. Seega pole vaja ka seda olematut suusakilometraazi. Ka suuski pole vaja. Keppidest ei tea.

 
At 15:49, Anonymous Vana Zelnin said...

Normaalne, peagi läheb andmiseks nii et tuiskab!
http://www.ilmajaam.ee/2652254/nadalavahetusel-laheb-kulmaks-ja-lumi-tuleb-maha

"Külmaks jääb ilm pärast nädalavahetustki. Ööl vastu esmaspäeva võib õhutemperatuur langeda -8..-13 kraadini, päeval tõuseb Lääne- ja Loode-Eestis 0..-5 kraadini. Kesk- ja Ida-Eestis jäävad valitsema külmakraadid, 4-9 kraadi.

Sarnast prognoosi pakuvad välja ka maailma teised ilmaportaalid. Näiteks Norra ilmaportaal yr.no ennustab, et sajud algavad juba reedel, Tallinnasse lubab portaal laupäevaks -6 ja pühapäevaks -5 kraadi, Narvasse vastavalt -8 ja -9 kraadi, Tartusse -6 ja -7 kraadi.

Accuweather.com lubab samuti, et laupäeval sajab Tallinnas lund ja külma on 5-7 kraadi, pühapäevaks ennustatakse külmakraade -1 päeval ja -10 öösel."

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

...no siis ma olen õigel teel. Laupäeval rattaga 34,5 km, eile rattaga 41 km.

...tühi töö ja vaimunärimine - see ei anna midagi, nende 75.5 km mõju ja kasutegur on maikuuks kadunud samamoodi nagu detsembrikuine lumekirmegi. Jäänud on vaid mälestus.(tsitaat)

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

http://www.jiz50.cz/en/info/news/205_47th-cez-jizerska-50-cancelled-due-to-lack-of-snow

 
At 18:03, Blogger Priit Pullerits said...

17:31 - neile kilomeetreile järgnevad veel kümned ja sajad kilomeetrid sadulas, nii et maikuuks on akumuleerunud maht päris korralik. Erinevalt suusakilometraažist, mis läheb tõesti tühja, sest lund, et maratone pidada, tänavu lihtsalt ei tule. No kuulge - vaadake statistikat! Millal jäi Tartu maraton viimati ära? 2008! Nii et on toimunud järjest viiel talvel. Hei, tõenäosusteoreetikud ja statistikud, ma tean, et teid siin on, võtke oma targad valemid appi ja tehke hurraaoptimistidele selgeks, kui väike on tõenäosus, et Tartu maraton toimub ka tänavu! Kunagi ütles Indrek Kelk, et laias laastus iga kolme aasta kohta jääb üks maraton ära.

 
At 18:21, Blogger Priit Pullerits said...

...veel abiks: 54 aasta jooksul on toimunud 42 Tartu maratoni, ehkki neist on kolmel korral olnud kavas lühendatud distants (1991 - 47 km; 1993 - 30 km; 2002 - 42 km), ent loeme needki toimunuks, sest need ikkagi ju toimusid. Seega tosinal aastal 54st on maraton ära jäänud. Mis näitab, et Indrek Kelk, kui ma teda oma mälust ikka õigesti parafraseerisin - vabandan, kui eksisin! - veidi liialdas, sest keskmiselt on ära jäänud üheksa aasta peale kaks maratoni (ehk kord on ära jäänud iga neljas, kord iga viies maraton). Arvestades, et nüüd on maraton toimunud viis aastat järjest, siis las siin võtavad tõenäosusteoreetikud asja üle ja ütlevad, kui suur on tänavuse Tartu maratoni toimumise tõenäosus. Olgu neile töö hõlbustamiseks lisatud, et pärast Eesti taasiseseisvumist on 22 maratonist ära jäänud neli, mis peaks pisut vist suurendama tõenäosust, et äkki tänavu siiski veel ei jää ära.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, enam ei jää ära ühtegi TMi!
See tähendab, et kui ma nüüd õigesti aru sain, siis üks mees lubas hakata vajadusel vagunitega Sõktõvkarist lund tooma, pidi olema ainult 50 euro lugu per kärss (vt eelmine kommentaarium) и всё ja rada saama kõva nigu Северо-Западные железные дороги. Ура ура ура!

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits toob tõesti välja olulise momendi, mis kõigil seni tähelepanuta jäänud. Erilist tähtsust ei omagi need €€€-d - 50% rahast kandub 2015. aastasse edasi ja kuna maratonikorraldajad on kõik MTÜ-d s.t kasumit mitte taotlevad, siis tuleb see raha järgmiste ürituste läbi meile kõigile tagasi. Tähtsust ei oma ka see, et 18 Holdeni poolt Padesatkale viidud meest peavad Liberecis endale muud tegevust otsima. Pole kahtlust, H. leiab neile head sportlikku tegevust. Oluline on hoopis see, et õigesti treenida. Muutunud tingimustes peaksid ehk paljudki mehed oma treeningplaanides tegema korrektiive. Pimedal ajal nagu praegu tehakse rullidega 95% paaristõuget. Kevadel on meil musklis õlavöötmega ja kätega mehi palju - ölavöötmest ei ole aga jooksu-rattas absoluutselt mingit kasu. Lihase juurdekasv ei püsi kaua. 3 kuuga on need mehed kaotanud (vastavalt uurimustele) juba olulise osa kogutust. 2015. aastasse ülekandmiseks peaks suve läbi edasi tegema. Need mehed, kes aga oma plaane korrigeerivad ja juba veebruaris ratta-jooksuga mahule ka intensiivsust lisama hakkavad, on kevadsõitudeks tõenäoliselt tugeva eelise saanud - nagu Pullerits kirjutab.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäosusteooria kuldreegel on siiski pärit Murphy seadustest. Iga asja juhtumise tõenäosus on 50 %. Ehk siis, Tartu maraton 2014 toimub või ei toimu.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Eesti sport?

Soomlased suusatavad jälle - vt tour de Ski

Aga see pole üldse tähtis, mis on tähtsam:
Soome mutt oskab ka püssi lasta ja jõuab suusatada.
Soome noored tulid jäähokis maailmameistriks, mida siisel "põhjamaal" ei ole peaaegu olemaski.
Ja soomlased said ka meeste võrkpalli MMile.

milles selline vahe? Kas rahaline, et meie ei jõua tuvastatamatuid drooge osta? ja kuna kasvuhormooniga saadi vastu näppe, siis olemegi konkurentsist väljas?

 
At 21:58, Anonymous Maare, Kadrina v said...

Issand, ma ei või! Pullerits kirjutab nii hästi - külmajudinad käivad üle selja.

 
At 22:12, Anonymous Andres said...

Mjah.. Vaheaasta, siis vaheaasta...

Pullerits teeb alati asja selgeks ja määrab sündmuste peajoone. Tunne nagu vanasti pärast Pravda lugemist

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis selle Ralstoniga on? 3 aastat tagsi kirjutasid sellest pika loo: http://suusk.blogspot.com/search?q=Ralston. Kuidas seda nimetatakse? Self-plagiarism elik eneseplagiaat. Ole siis nii tore mees ja määra ise endale karistus ka. Kui mees oled.

 
At 07:53, Anonymous Keith Marcus said...

Priit kirjutab hästi jah.
Kuigi väldib teravamaid teemasid. Aga pole midagi parata. Kesse ikka omale lisa vainlasi tahab.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit määras endale eneseplagiaadi eest 3-päevase avaldamiskeelu.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

* SULETUD/THE BLOG IS CLOSED **

 
At 17:55, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saa aru, milleks on vaja siia jätta selliseid mõttetuid kommentaare, nagu kaks eelmist. Kui Viru või Tartu maratoni toimumine või mittetoimumine enamikku ei morjenda, siis ei morjenda. Selge. Muud siit järeldada ei ole, sest lugejaid oli eile taas erakordselt palju, ligi tuhat. Nii et pühade järel on inimesed taas õigele lainele häälestumas.

 
At 19:01, Anonymous Kaidi, sportlik naisterahvas said...

Priit kirjuta meile mis iganes, ükskõik mida peaasi et kirjutad. Meie vahel on spirrituaalne ühendus ja mitte keegi ega mitte miski ei saa seda takistada ega keelata. Teine mees eestis kes mulle magneetiliselt mõjub on Andrus A.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Tuhanded leiavad tee juhatuseni kuidas õigesti treenida. See saab ainult röömu tekitada.
Eriti selle lugejate tillitamise taustal, mida peavoolumeedia harrastab. Bernadski ütleb homme nimesid ... Bernadski kohe-kohe ütleb ... Bernadski alustab ütlemist! .. Bernadski ütles .. aga mitte teile
Schumi seisund on halb ... ei, veidi parem ... ei, ikka halvem ...

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

"Port ütles, et nimesid, kellest Bernatski rääkis, oleks ebameeldiv kuulda isegi inimesel, kellele sport korda ei lähe"
-- Delfi on kommenteerimise kinni keeranud. Liiga tundlik teema. Mõtleme 1/2 sammu edasi. Inimesed, kellele sport korda ei lähe, küll aga usaldusväärsus äris, poliitikas, teaduses - kus veel? Meedias? Kunstis? Dopingutarvitamise taustaga inimesi järelikult on vähemalt mõnes nendest valdkondadest. Mõtleme, kes avaliku elu tegelastest - ärijuhtidest, poliitikustest, näitlejatest on kummaliselt häid tulemusi näidanud?

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Bernatskil kõik purgid, totsikud, karbid, paberid ja olid vist ka mingid ülekanded ilusti dokumenteeritud, süstematiseeritud, arhiveeritud ning esitamiseks korrektselt pakitud... Well done!
Eks konjunkturist hoia ikka kõik asitõendid alles, mine tea, millal hädasti tarvis võib minna. Ja näe imet, 2014 läkski! :)

Ventilaatorisse hakkab sealt nüüd üht kui teist lendama, kui alguses muud mitte, siis info teatud inimeste liikumiste kohta kindlasti, sest sellist arvestatavat hulka (nagu Pordi jutust võis välja lugeda) inimesi juba kellelegi märkamatult üle ei kuula, tehtagu seda siis kus iganes.

Üks mees rääkis aga mõni nädal tagasi küllaltki suure suuga, et dopingutohtri näol on ju tegu šamaaniga, kuigi soovis pigem vist öelda - šarlataniga.
Ajakirjanikud võiks nüüd uuesti pöörduda ja küsida üle, kelleks sangar tohtrit siis ikkagi peab, kas šamaaniks või šarlataniks või on vahepeal meenuma hakanud ka muid kompetentse?

 
At 07:36, Anonymous Anonüümne said...

Keba: ütleb spordikulu teemas sõna sekka. Keba on kokkuhoidlik mees, kelle äri toob nii hästi sisse, et ei pea kaks nädalat tööl käima. Töölkäimise kulu 0. Ei imestaks kui "Jooksja" järgmises numbris saab lugeda a la "Kui palju kulub aastas spordile? Harrastajad jutustavad" või "Milliste spordialade harrastamine on kõige kallim, milliste kõige odavam?"

Bernasdski: Kellel on munad sahtli vahel? Kas mängime hangman'i? Infernaalne dopingudoktor (õnneks pole Eesti nimi - jee!) võis varustada nt äris, poliitikas, avalikus elus, teaduses, kunstis teada tegelasi, endisi sportlasi, kes vanusest hoolimata - dopingute toel - ka pärast aktiivset sportlasekarjääri Eesti tasemel tulemusi tahtsid näidata?

J. Ligi: Ei ole õige, et makse ei taheta maksta. Makse tahatakse maksta hea meelega. Kui ainult riik tahab makse korjata. Kui riik ei taha makse koguda, siis ei taheta ka maksta. Ligi kannabki hoolt, et meestelt-firmadelt, kes üritusi korraldavad, kaupu sisse või mehi välismaale veavad ja tulu saadavad, maksud kogutud saavad - viimse sendini.

 
At 07:49, Blogger Priit Pullerits said...

Aga loomulikult, 07:36, millest siis meie riiki ülal peaks peetama? Ikka ja ainult maksudest, muid teid eriti ei ole või on need ammendunud (ettevõtete ja kinnisvara müük). Kas teie tõesti arvate, et ei peaks makse korjama?...

 
At 03:09, Blogger anosh said...

مع قمم التميز شركة مكافحة حشرات بالرياض سنضمن لك تقديم افصل خدمة مميزة والتي تخلصك من جميع الحشرات التي توجد داخل منزلك فأعتمادنا علي المواد والادوات التي لاتؤثر علي عملائنا بالسلب بل هي ادوات صديقه للبيئة حفظا علي صحة وسلامة عملائنا الكرام ويتم ذلك من خلال افضل الخبراء والمتخصصين في شتي مجالات مكافحة الحشرات ورش المبيدات لنخلصك من جميع الحشرات بشكل نهائي وفعال وضمان عدم عودتها مرة اخري
افضل شركة مكافحة النمل الابيض
شركة مكافحة الفئران بالرياض
شركة مكافحة الصراصير بالرياض
شركة مكافحة العته بالرياض
شركة مكافحة البق بالرياض
شركة مكافحة الثعابين بالرياض
شركة رش دفان بالرياض

 
At 18:14, Blogger sara said...

سواتر مدارس
مظلات مكة
هناجر
مظلات الشد الانشائي
مظلات هرمية
مظلات محترف الظل

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

ساندویچ پانل دیواری

قیمت روز کامیون

قیمت ساندویچ پانل
کامیونت شیلر
ساندویچ پانل

 

Postita kommentaar

<< Esileht