teisipäev, veebruar 04, 2014

Pullerits: Kust saate nii head suusad, nagu on mul?

PPU LISATUD KOLMAPÄEVA KESKPÄEVA SEISUGA VÄRSKEIM INFO TARTU MARATONI KOHTA!

Kas teate, mis on Mati Alaveri õudusunenägu?

Postimehe esisuusaajakirjanik Jaan Martinson, kes kirjutas esmaspäevases lehes «Suusatamise järelkasv: seis on nadi, tulevik tume», kirjeldas seda eile pahaaimamatult siis, kui oma sünge loo valguses ütles mulle: «Priit, kui sa aasta aega veidi tõsisemalt trenni teeksid, jõuaksid ka Eesti koondisse.»

Sellega ei andnud ta mõistagi hinnangut minu võimekusele, vaid Eesti suusatamise tasemele – ja viitas, milline košmaar võiks tabada Alaveri: mõelda vaid, siis pääseb ajakirjanik ju otse karukoopasse nägema, kuidas nõiarohtu keedetakse.

Martinsoni sõnad sundisid mind lõpuks kuulsad auguga Fischerid suusakotist välja otsima ja Suusavendade määrdestaapi viima. Hooldemees Jaanus Kunts lükkas suvise parafiini maha ning seejärel andsin minna. Kuid rahulikult, vaikselt. Sõitsin esmaspäeva õhtul Tähtvere spordipargi ovaalil ja dendropargi ühe tõusuga 1,28 km pikkusel ringil (ovaali servast ovaali servani) kokku 24 km 1:38.23ga. Näete, kui suur vahe on suusal ja suusal: pühapäeval sõitsin enam-vähem sama ajaga (1:38.50) ovaalil ja 1,3 km pikkusel sprindiringil klassikatehnikas ainult 21,5 km – ja olin sellest üksjagu väsinud, sest filmimehed olid minu pärast kaameraga spetsiaalselt kohale tulnud.

Nüüd suur küsimus: kust saavad rikka Tallinna uhked mehed sama head suusad, nagu mul on fucking kausikujulises kalurikülas (Kerttu Rakke iseloomustus) Tartus? Vastus on lihtne: nüüd asub Suusavendade hooldestaap ka Tallinnas, Pirita tervisespordi majas velodroomi kõrval. See on avatud äripäevadel kl 11-19 ja nädalavahetusel kl 10-18.

Süsteem Tallinnas on samasugune sujuv nagu Tartus laululava taguse parkla servas Tähtvere spordipargi külje all. Näiteks teete Pirital trenni ära. Ei ole ju mõtet suuski koju tassida? Muidugi ei ole. Jätate need tervisespordi majas Suusavendade hooldestaapi, ja kui see on juba suletud, siis selle kõrval asuvasse suusalaenutusse, mis on lahti kella 10st kella 22ni. Järgmisel päeval helistate hooldemees Andre Rannulale (telefon 511 5932) ning ütlete näiteks, et tahate kella 18st sõitma tulla, ja lasete tal selleks ajaks suusad ette valmistada. Lihtne ju? Rannula, kes on lõpetanud Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas murdmaasuusatamise eriala, on suuskade hooldamisega tegelenud seitse-kaheksa aastat. Ta alustas omal ajal Tartus Lõunakeskuses endise Eesti suusakoondislase Silja Suija Silja Spordi kaupluses, nii et kogemust jagub. (Suusavendade mõlemas staabis, nii Tartus kui Tallinnas, on alanud nimede kirjapanek neile, kes tahavad Tartu maratoniks lasta suuski professionaalselt määrida – ja need nimekirjad ei ole paraku kummist.)

Ent teine suur küsimus (esimene oli mäletatavasti, et mis on Alaveri õudusunenägu) on selles, kas minna laupäeval ka Alutaguse maratonile auguga Fischeritega või jätta vastastele väike šanss, valides Atomicud. Helistasin teisipäeva ennelõunal Robert Peetsile, peakorraldajale, kes rääkis, et 80 protsenti rajast (võistlus toimub ühel 42 km pikkusel ringil) on sile, aluspõhjas on liiva ja lume segu ning selle peal 5-7 cm lund. Ta avaldas lootust, et kui nädala keskel tuleb öösiti rohkem külma, siis saab enamiku rajast tugevaks, kui just paljud enne maratoni sinna sõitma ei lähe. Aga 20 protsenti rajast on Peetsi sõnul selline, kuhu tuleb allesjäänud päevadel labidatega lund peale visata. Eelmise nädala tugevad tuules on nii mõnedki kohad lumest täitsa puhtaks lükanud.

«20 protsendil rajast tuleb hoolas olla ja silmad lahti hoida,» ütles mulle Peets. Ta ei soovitanud parima suusapaariga sõitma tulla.

Võtan tema soovitust kuulda. Tulen Atomicega.

Paljud on kurtnud, et kuna Alutaguse maraton toimub vabatehnikas, siis on kitsal rajal möödumisvõimalusi vähe. Uurisin Peetsilt ka selle kohta (te ju teate, et mina olen siin ainus, kes reaalset reporteritööd teeb). Ta ütles, et võrreldes mullusega on rajaolud palju muutunud. RMK on kuue kilomeetri ulatuses teinud plaanilisi töid ning raja koridor on 5. kilomeetrist kuni esimese toitlustuspunktini kaks korda laiem kui mullu. Peetsi sõnul tuleb pärast starti kitsal rajal ära kannatada 2. kilomeetrist 3,5. kilomeetrini, misjärel rada muutub avaramaks ja saab ka mööduda. Tema hinnangul on Alutaguse maratoni rada nüüd isegi laiem kui Tallinna maratoni rada. Nii et andke aga minna! Kuid ärge algul ülemäära rabistage.
*
Täna, kolmapäeva hommikupoolikul väisasin pärast 25,2 km pikkust vabatehnikatrenni (1:31.15) Klubi Tartu Maraton kontorit, et uurida Tartu maratoni toimumise kohta. Endiselt on õhus kaks varianti: kas traditsiooniline rada või 50 km rada Võrtsjärvel. Klubi kommunikatsioonitegelased kaldusid ilmaprognoose vaadates pigem Võrtsjärve variandi kasuks, kuid nentisid, et küsimuse all on seegi, sest praegune prognoos lubab vähe lumesadu, aga lund on Võrtsjärvele radade sissetõmbamiseks vaja, sest pelgalt jää sisse renne ei tõmmata, sain teada, ning lisaks lubab prognoos Tartu maratoni nädalavahetuseks mitte ainult sooja, vaid ka vihma. Kolmandat varianti, kus maraton võiks toimuda (pakkusin näiteks Viru maratoni rada), ei ole, sest ei ole piisava laiusega radasid.

Vaatasin ka Võrtsjärve raja kaarti. Rada on kavandatud järve lõunapoolsesse otsa. Start on idakaldalt Rannu kandist, sealt sõidetakse kalda äärt pidi üles põhja poole, siis keeratakse umbes tosina kilomeetri järel edelasse ja sõidetakse läänekaldale ning piki seda järve lõunatippu ja sealt idakalda äärest uuesti Rannu kanti, kus kohalike maaomanikega on juba eellepped tehtud, et saaks autosid parkida. Toitlustuspunktid asuvad maismaal, mitte järvejääl. Jääkatte paksus on 20-35 cm, jää on seni turvaliselt kandnud ka 12,5 tonni kaaluvat rajatraktorit, kuid risti üle järve too traktor igaks juhuks rada tegema ei hakka, sest tehnika uputamisega ei saa riskida; üle järve tuleb rada sisse tõmmata vähem kaaluva masinaga.
******
A rare sandy beach on the bank of Colorado River near Utah State Route 128 northeast of Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Pirita suusarajad Pirita tervisespordi maja kõrval Tallinnas. Foto autor: Rane Sau
Foto 2: Andre Rannula Suusavendade Tallinna hooldestaabis Pirita tervisespordi majas. Foto autor: Rane Sau
Fotod 3-5: Pirita tervisespordi maja Tallinnas. Fotode autor: Rane Sau

100 Kommentaarid:

At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

kui võtta suusatamine laiemalt ja haarata sellesse ka püssiga suusatamine, siis pole olukord nii tume ühtegi. Noored toovad EM-lt mitu medalit, rohkem kui mullu! Kui ainult keegi nendega edasi treeningtööd teeks, mitta ainult võistluste vahet ei solgutaks

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Elegantne teemavahetus. Seekord saite siis vaid napi poolnädala näppu visata. Mida kõike emotsiooni kruttimiseks välja ei mõtle, järgmine seanss võiks paralleelse teemaarendusena kasutada suisa isa, poja ja püha vaimu kujundit.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Nii kirjutatakse reklaamartikleid. Isegi ei lisata juurde, et see on teenetega kinni makstud.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

bla-bla-bla...olen Liivimaa parim ratsutaja jne. Aga kus on konstruktiivne kriitika, kui Tartu maraton tassitakse mööda Eestit kontrollimatult laiali, isegi järve peale on normaalne vedada, kus on võimalik teha ainult nüristavat "jäätoksimist" ilusa kuppelmaastiku asemel. Ongi lahe või? Nühkijad saavad nühkida ja keegi kehva toote eest raha tagasi ei saa?

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Vasakusse Fischer.. ja paremasse Fischer. Või paremasse Atomic - ja vasakusse kah Atomic.
Mitte segamini. Põhiseaduse
§ 27: Perekond rahva püsimise ja kasvamise ning ühiskonna alusena on riigi kaitse all. Abikaasad on võrdõiguslikud.
Kus on kirjas, et ühes jalas peab olema Atomic, teises Fischer? Ei ole kirjas. Ainult provintslik bigot ajab ajale jalgujäänud jura

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister tegi sujuva teemavahetuse, aplaus vanameistrile. Samas kasulik info pidades silmas lumeolusid. Muidugi need legendaarsed auguga suusad, peaks vist ükskord rahulikult sõitma mõnda uisumaratoni ja andma imesuuskadele hinnangu.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

PP jätab mainimata tõsiasja, et tänu vahepealsele jäitele on lumi väga kiire ning oluliselt suurema kiiruse saavutab ka tavalise mustamullasuusaga.

 
At 22:56, Blogger Priit said...

60/50 et nimesi kirja pole mõtete panna, mitte kehva suushoolduse tasme pärast vaid kiigates pikemat ilmaprognoosi on TM toimumise tõenäosus päev päevalt kahanemas. Sajupäevi lubatakse Laupevale, Esmaspäevale ja Kolmapäevale, Tesipäeval tehakse otsus.

Loodame et ilmaennustus eksib ja lund ja külma tuleb rohkem, kui seni prognoosid näitavad.

Kas suusavendade termomeeter on korras , täna õhtul näitas tabloo -4C ilm oli aga -1C? Külmade ilmadega tundus et näitas tegelikusest soojemat temperatuuri.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

TM viiakse üle Võrtsjärve jääle.
Võrtsjärv, suuruselt teine Eesti järv. 270 km2, suurim sügavus 6 m.
Üritus toimub omal riisikol.
Kas see mõtlema ei pane?

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Jääteele lubatakse autosid massiga kuni 2 tonni -- inimesi võiks grupis olla ca 30.
Soovitav sõidukiirus on kuni 25 km/h või 40-70 km/h – kui suusataja kiirus on üle 25 km/h, siis peab ta pingutama 40 km/h välja.
Jääteele võib sõita minimaalselt 2 minutilise ajavahemiku järel – s.t. viitstarti, lainestarti.
Sõiduki vahet eessõitjaga tuleb hoida vähemalt 250 m – finišis ollakse stardigruppide järjestuses.
Keelatud on eessõitjast möödumine ja kahesuunaline sõit samal sõidurajal – ohtlikke möödasõite ja laupkokkupõrkeid ei toimu.
6000 inimesest koosnev jõuk stardis kaalub ca 400 tonni. Kuigi Võrtsjärve suurim sügavus on 6 meetrit, on tõenäoline, et sellise sügavuseni keegi ei jõua – jää puruneb varem. Päästevestide kandmine on kohustuslik. Head ujumist!

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Jama lugu küll, kui matemaatika ja füüsika nii tundmatu maa mõne mehe japks on.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Täna võib öelda kindlalt, et TM ei toimu, ei lumel ega jääl. Prognoosid on kõik sulapoolsed ja see väike lumekirme kaob kiirelt või muutub päris pehmeks. Lumesaju ennustusi pole kusagilt võtta.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

On halbade ilmastikutingimuste vastu suunatud ;)
http://www.youtube.com/watch?v=lSKntpN5XrI

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Jah, matemaatikat või mingit armastust numbrite ja nalja vastu natuke nagu oleks näha. Füüsika on aga füüsika, 25km/h teel põrkavat 2t sõidukit suusataja(te)ga võrrelda on maailmaklass!

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

25t traktori kandis jää küll ära, aga 7000 suusatajat on kokku 500 tonni

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi tuhajuhanid siin koos, see 25 tonni oli ca 40 ruutmeetri peal (arvestusega, et rajamasin on 10 m pikk ja 4 m lai), see teeb 625 kg ruutmeetrile ehk sarnase situatsiooni saavutamiseks suusatajatega peaks ühel ruutmeetril koos suusatama 6 100-kilost meest. Näidake palun ette, kuidas see õnnestub.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

6 100-kilost meest teevad stardis hüpates sooja ja embavad

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Stardis läheb keppimiseks

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maratonist pole mõtete enam rääkida. Teema läheeb aktuaalseks 2015 a talvel.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Kreisiraadio

http://www.youtube.com/watch?v=jKa969XxtGw

http://www.youtube.com/watch?v=12tAm45GV_Y




 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Pasta parti toimub.
Kas ka maraton?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

maratoon pasta u nas

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud tugevusarvestajad alahindavad eesti meeste keppimisvõimet. Titaaniumteravikega jäigad 100% karbon kepid (isegi Pulleritsul vist sellised), sügisest peale toksinud mehed...

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

snega netu ili malo, budet ili ne budet, eto vapros

http://www.yr.no/sted/Estland/Annet/V%C3%B5rtsj%C3%A4rv/langtidsvarsel.html

http://www.yr.no/sted/Estland/Tartumaa/Elva_linn/langtidsvarsel.html

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on mõttekas mees? Mida kommentaatorid arvavad?

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa hästi aru, miks üritatakse nö. sitast saia teha.. Kurat, kui ei saa Tartu Maratoni rajal sõita, siis tuleb sellega leppida.. Ja mida üritab blogipidaja: Tartu Maraton Virus..andke andeks aga see tõstatab tõepoolest viimatimainit küsimuse esile..

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Järvel jäärennis oleks hull kihutamine suurel kiirusel.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Võrtsjärve kohta - võtke Päevaleht lahti, sealt saab raja kohta üle mitme lehekülje lugeda ja kaardilt uurida, lisatud igasuguseid kommentaare ja nüansse!

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Võrtsjärve kohta - võtke Päevaleht lahti, sealt saab raja kohta üle mitme lehekülje lugeda ja kaardilt uurida, lisatud igasuguseid kommentaare ja nüansse!

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Ole sa tänatud, 21:41, kohe lähen uurin Päevalehest!

 
At 22:09, Anonymous Kalle said...

Tsiisus, lõpetagu ometi see Võrtsjärve jura. Suusatamine peab mõnus emotsioon olema. Mis emotsiooni saab järvejääl 50km toksides? Ovaalimehed vist ainsana oskaksid seda nautida...

 
At 22:12, Anonymous Malle said...

Aa see võibki olla ovaalimeeste vandenõu?

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

http://www.sports.ru/others/skiing/157469160.html
Põnev

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Atomic on päris hea mullasuusk

Mati Kala

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

TM on nagu rändav neer. Kas Pullerits kui Tartu MacGuywer seda ei saa kuidagi kinni teipida?

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Pronoosid lähevad iga päevaga TM suhtes viletsamaks. Kui tuleb ainult natukene vihma on Elva kandis õhuke lume kirme kadunud ja maa hetkega must.

http://www.ohtuleht.ee/563569/maailma-dopinguboss-andrus-veerpalu-ei-ole-loplikult-paasenud
Howman: Tal puudub võistlus- või spordis tegutsemise keeld. Veerpalu on vaba inimene, kellel ei saa keelata elatise teenimist moel, mis talle kõige meelepärasem. Veerpalul Kasahstani heaks töötamist keelates rikuksime inimõigusi.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Näitab puha plusse, lumi sulab ja jää peal saab väga hästi siis uisutada.

 
At 09:34, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege ühe meie hiljutise teema jätkuks seda:
Jürgen Ligi: kes hakkab varastamisele vastu, saab endale vaenlasi
Rahandusminister Jürgen Ligi kummutab väite, justkui oleks ta kaotanud usalduse Eesti ettevõtjate vastu. Küll aga lubab ta edaspidigi pingutada selle nimel, et maksupettusi äriajamise loomulikuks osaks pidavad firmajuhid end Eestis võimalikult ebamugavalt tunneksid.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Ligi on tegija mees ja igasugu huijaritele tulebki vastu lõugu anda. Seda vahel ka täiesti otsese tähenduses.
Ligi on ka kõva spordimees, viis pluss!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Kala hakkab mädanema ikka peast!. Võib-olla peaks hr. Ligi võitlema hoopis selle vastu, et juurida välja vassimine valetamine ning varatamine riigi juhtivorganitest. Äkki peaks ka poliitikud hakkama elama seaduste järgi, lõpetama priiskamise,lolluste genereerimise ja hakkama reaalselt ja lepingupõhiselt vastutama oma valimislubaduste ees. Iga lehm hakkab tõrkuma kui tavapärase 2 lüpsikorra asemel üritada temalt 3-4 korda päevas piima saada.

Lugupidamisega Helmut Hammershmith, Misso väikeettevõtjate assotsiasiooni nimel

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Ligi on kõva mees jah,oskab suurepäraselt suuskadel perseli mäest alla sõita ja terviseradadel "kopperdavaid" lapsi läbi sõimata.
Ants Auguraiuja

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Ligi lõpurepliik Ossinovski aadressil kõlas viimase väitel aga nii: "Mis sa siin, kurat, mölised negatiivsest iibest - mine lapsi tegema!"

Ossinovski sõnul ei ole rahandusminister lihtsalt ebaviisakas, vaid emotsionaalselt ebastabiilne. "Aga eks austusega inimese suhtes on nagu usaldusega - see tekib järk-järgult, kuid kaob korraga," lõpetas Ossinovski oma sissekande.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/jevgeni-ossinovski-parast-foorumi-salvestust-jurgen-ligi-jaoks-kaib-rahandusministri-too-emotsionaalselt-selgelt-ule-jou.d?id=67754061

Ei ole Ossinovski ega sotside fänn, aga selles osas tuleb temaga nõustuda.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne ämber PP-lt: mida on J.Ligi TEINUD varastamise ja vassimise mentaliteedi kadumiseks ülemistes sfäärides, ma mõtlen kogu seda riigiaparaati jms. tegelasi.. Eilne foorum näitas selle inimese tegelikku olemust suht ilmekalt, domineeriv ülbe demagoogitsemine on siis PP. arvates võitlemine varaste ja valelikega.. Lubage naerda.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui härra Ligi Piritale suusatama tuleb peavad lapsed ja ka kõik need, kes temast aeglasemad on rajalt kadunud olema. Tore mees!!
8 aastase Lotte ema.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Ülbus kuubis, mina ja minu maailm, on minu ja vale arvamus, ja teie ärge kaaguatge, mina räägin.
See on PP suure eeskuju lühi ja leebe iseloomustus.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

nüüd vist leiti A.V.kõrvale järgnine,keda puule tõmmata---ajame parem suusajuttu,üritused ju tulemas.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Ligil on küll omad puudused, aga varastamise vastu sõjakuulutus mulle sobib.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

riidu ajakirjanikukavaist tahab Ves Sport andmeid kindlasti alloleva tekstiga kõrvutada ja kriitiliselt välja sõeluda, mis kuupäevadel Torinos proove sai võtta:
"No action may be commenced against an Athlete or other
Person for an anti-doping rule violation contained in the Code
unless such action is commenced within eight (8) years from
the date the violation is asserted to have occurred"

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Delfist -
"Vene portaali Ves Sport andmeil on ühe või kahe Eesti murdmaasuusataja Torino olümpia dopinguproovide korduskontroll tuvastanud positiivse näidu.

Ves Sport kirjutab Rahvusvahelise Olümpiakomitee läbiviidud 2006. aasta Torino olümpia dopinguproovide järelkontrollist: "Ametlikud tulemused teatatakse hiljem. Allikailt, mis väärivad absoluutset usaldust, saime teada, et tuvastati vähemalt neli positiivset proovi. Need kuuluvad ühe riigi sama spordiala ühele või kahele sportlasele."

Ves Sport lisab, et nende allikate andmetel on vahele jäänud üks või kaks Eesti murdmaasuusatajat, tõenäoliselt Torino medalivõitjad, "Eesti spordilegendid Andrus Veerpalu ja / või Kristina Šmigun"."

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui see peaks tõsi olema, oleks ka meil oma Mühlegg ... Kurb seis :(

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Lahing võideti (A@Co), kuid sõda käib edasi.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Edgar läks medalile järgi:

http://www.ohtuleht.ee/563507/fotod-edgar-savisaar-soitis-oma-kauni-abi-jekaterina-fedkinaga-sotsi#31

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui venelaste uudis Torino kohta tõele vastab, siis peaks positiivsest A-proovist teatavad kirjad meie suusaliidul juba käes olema?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Me erutume veidi üle. Suustamine on maailmas suhteliselt marginaalne ala. Kuigi on tegemist vastupidavusalaga, kandepind ikkagi suht väike. Ehk teisisõnu, Veeraplut on suht raske võrrelda Amstrongiga.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Kuda see Ossinovski nüüd äkki nii vedelaks vennikeseks osutus? Äsja ju astus vapralt võitlema vangidele valimisõiguse andmise eest. Vot on alles mees!

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas need inimesed kes selle vanade asjade üles kaevamisega tegelevad ise saavad aru, et nad tegelikult hammustavad kätt mis neid toidab. See mis toimub on ju tipp spordi mõttetuseks muutmine. Keda huvitab 10 aastat vanade medalite ümber jagamine ja läheb veel natuke mööda siis võetakse järgmised mehed maha jne. Lõpuks antakse viimastel suurvõistlustel välja ainult 2 medalit. Kulla saab meie oma Priidik poiss Narusk ja hõbeda Philp Boit. Üks on söönud vaid kardulaputru ja kapsasuppi ja teine banaane. Kui kaugele need urgitsevad perverdid minna kavatsevad? Kas koidab varsti päev kui hakatakse olümpiavõitjate laipasid analüüsimiseks ülesse kaevama. Oleks ammu aeg kehtesetada mingi mõistlik tähtaeg , kui kaua saab kellegi olümpia või MM võitu vaidlustada. Normaalne oleks kuni pool aastat ja edasi peaks olema aamen. Ka enamus kuritegudel on aegumistähtajad. Kas tõesti pole kedagi, kellel oleks natuke võimu ja mõistust, et lõpetada see spordi sittamine. Ükski lapsevanem ei luba varsti enam oma lapsel spordiga tegelema. Pole mingit garantiid ,et mingi kusekurnajate kamp su medalit 50 aasta pärast ei tühista.
Sass

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

8 aastat ongi aegumistähtaeg. Milles probleem?

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Oskab keegi öelda, kas need Torino proovid kontrolliti üle nendesamade vanade piirmäärade järgi, mille puhul Veerpalu spordikohtus võidu sai? Isegi kui tulebki positiivne kordusproov, siis kas saab üldse olla kindel, et nende testidega on asjad korras?

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

15:01, huvitavalt väärastunud mõtteviis, et petturite uurimist nimetate spordi sittamiseks! Kas mitte petturid ise ei sitta? Seega peaks joobes juhtide roolist kõrvaldamine ka sittama liiklust?

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Torino OM 2006 ajakava oli selline:
Pühapäev, 12. veebruar 2006 Naised – 7,5 + 7,5 km suusavahetusega;
Naised – 7,5 + 7,5 km suusavahetusega; Naised – 10 km klassikat eraldistardist
Reede, 17. veebruar 2006 Mehed – 15 km klassikat eraldistardist
Pühapäev, 26. veebruar 2006 - pillid kotti ja sportlased pärast õhtust pidu koju (seega 25. veebr 2014 täitub 8 aastat)

Sotšis on viimane praažnik 23. veebruar, niiet näiteks Iseseisvuspäevaks võib mõned soolasemad noodid Turini kohta juba kätte saada. Eeldades, et vene propaganda mitte kunagi tühja infot ei avalda, mis oleks ju ometi absurd.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

***16.02.2006 Naised – 10 km klassikat eraldistardist

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Seal on mõned konksud ja sellepärast lastakse teatud põhjustel 8 aastat üle ja siis teatatakse nimed ametlikult. Aga elame näema!

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Lgp sinisilmne inimene, kes sa kirjutasid kell 15.39 On tore tõdeda et vähemalt keegi usub jõuluvana, päkapikke ja dopingupuhast tippsporti. Naljakas on see et kõik spordiringkonna inimesed teavad, et tänapäeva suurte treeningmahtude ja väga tiheda võistlusgraafikuga, ei võideta enam ühtegi medalit ilma keelatud taastumisvahendeid kasutamata, aga ikka mängitakse lolli ja näidatakse näpuga neile vaesekestele, kes vahele jäävad, tagudes endale rusikaga vastu rinda ja kinnitades, et nemad pole iial mingit keemiat süstind ega suust sisse ajanud. Sellised asjad ongi spordi juures kõige vastikumad. Ma olen nõus , et oleks tõesti tore ja ilus kui kogu maailm loobuks dopingust, aga kahjuks seni kuni spordis tiirlevad suured rahad leiduvad alati valemängurid ja kes ei taha statistina võistlustel osaleda sellel ei jäägi muud üle kui ka ise samade reeglitega kaasa mängida. vahele jäävad need kes ajast maha jäävad. Suurte rikaste riikide keemiatööstus lihtsalt on tibakene WADA st ees, neil on rohkem mõjuvõimu skandaalide summutamiseks jne. Parallel purjus juhiga ei ole siin päris õige. Üks ohustab vaid oma enese tervist, teine aga on ohtlik ühiskonnale. Muide kas te teate mis aine oli Lukas Baueri edu taga? Paar hooaega oli mees nagu teiselt planeedilt. Enamus meedikuid eestis teab seda, mida ta pruukis ja sel ajal polnud seda ainet lihtsalt olemaski.Milleks me materdame oma sportlasi selle eest et nad üritavad teistega võistelda samadel alustel.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Paralleel kurjategite ja sportlaste vahel ju täitsa olemas. Spordis võidavad need kellel on paremad keemikud, kohtus need kellel on paremad advokaadid. Ausus, õigus ja eetika on devalveerunud mõisted

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Oh ma parem ei hakka muuga teie jutus tegelema, aga mõttearendus: "Enamus meedikuid eestis teab seda, mida ta pruukis ja sel ajal polnud seda ainet lihtsalt olemaski," nagu logiseks siit-sealt?;)

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

to 17.24

"Milleks me materdame oma sportlasi selle eest et nad üritavad teistega võistelda samadel alustel."

Oleks see kõik niisama lihtne. On antud vanded ja lubadused. Kas need ei maksa enam midagi? Kaks sportlast suusarajal võistlemas ei ole nende isiklik tegevus. Sellest on saanud terve ühiskonna tegevus (kust tulevad rahad, väga suured summad, sportlase rikastumine nendest rahadest). Avalikkuse petmisest ma ei räägigi. Sinu jutust tuleb välja, et avalikkuse lollitamine käibki spordi juurde. Kui Sinu teooriat järgida siis, suures "mängus" osalemisel pead olema piisvalt tark ja ettenägelik, et mitte lolliks jääda. Tagatipuks võib ju öelda, et loll saab kirikus ka peksa.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju vilunud, staažikaid kurjategijaid Pulleritsu spordiblogi väisavad! Ja ei hoia oma kogemusi vaka all. Õpetavad, kuidas tuleb elada, maksudest kõrvale hoida, autod firmade nimele kirjutada, riigitoetusi välja petta. Valetada ja varastada. See olevat normaalne, kõik tegevat nii.
Ja enne Patareid - me joome ennast täis!

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et Lukas Bauer jutuks tuli, tema saabki olümpiakulla, kui see Veerpalult ära võetakse ja nii see vist jääbki, sest 17. veebruaril täitub 8 aastat sellest võistlusest. Paljud siinse blogi korrespondendid mudugi rõõmustavad, aga kas õiglus on sellega jalule seatud? Minul Veerpalule etteheiteid ei ole, Port väitis tänases Ringvaates küll, et ta on paljud oma dopingu kasutamisega spordist eemale peletanud, no ma ei tea, samas on ta oma võitudega väga paljusid spordi juurde toonud.

 
At 20:25, Blogger Priit Pullerits said...

Järjekordsed inimesed, keda võis seni pidada arukaks, on puhta sassis ja oma margi täis teinud:

"Üle 200 tuntud kirjaniku 30 maailma riigist, nende hulgas Rein Raud, Kätlin Kaldma ja soome-eesti päritolu Sofi Oksanen, adresseerisid Venemaa presidendile Vladimir Putinile avaliku kirja, milles nad mõistavad hukka Venemaal vastu võetud homoseksuaalsuse propaganda vastased seadused."

Kes teist leiab, et see on õige ja normaalne, et näiteks saadate lapsed kooli ja neile tehakse seal homoseksuaalsuse propagandat? Sellise propaganda keelustamine saab olla ainult tervitatav ning sellise propaganda keelustamise vastu protestimine on haiglane, väärastunud ja perversne.

Kes arvab teisiti? Kui olete julge teisiti arvama, pange nimi ka juurde - ärge häbenege, olge julge.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

õige,valu pededele,ahju,sitamaja taha ...

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Miks 21. jaanuar?

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Et kohe nimi alla? Tegelik, täisnimi?
Kui juba Rein Raud käes alla pani, siis on kindel, et positsioon on saanud meinstriimiks, established oponion'iks, partei liiniks, väljakujunenud seisukohaks - ühesõnaga selleks, mille pinnal tehakse karjääri, saadakse medaleid ja preemiaid.
Tere tulemast vähemusgruppi, ajakirjanik Pullerits!
P.S. Lugege, mida tänases Ekspressis Kaur Kender ütleb Rein Raua kohta. Väga pahasti ütleb. Kender ei pea Rein Rauast lugu ei kirjanikuna, õppejõuna ega inimesena. Fucking shit!

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, palun tulge nüüd jälle põhiteema juurde tagasi. Jaak Mae sõnul ei tea suusaliit Torino proovidest midagi. Šmigun-Vähi tegeleb juba kaks kuud molekulidega ja teeb valedektori teste.
Suusaliit ei tea midagi. Kaks aastat tagasi ka ei teadnud suusaliit midagi.


 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Kes on advokaat?

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Kes suusakoondise endistest arstidest magab rahutult - Bernatski, Kiudma, Mardna?

 
At 21:53, Blogger Priit Pullerits said...

Vaene Kiku, jälle mingi jama.

Aga avakäik on tal õige: tule ise oma näoga rahva ette, vaata inimestele silma ja ütle, mis sul öelda on. Õigesti toimitud. Kiku ise ka viitas, teadlikult või tahtmatult, Veerpalule (mitte küll nimeliselt), et tema peitu ei poe. Ja õigesti teeb: nii võidab ta oma võitluses suurema avalikkuse poolehoiu kui Veerpalu.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Tartu - rotten to the root! Extremely tightly intermingled shady businessmen, corrupted scientists, sports dopers, crazy journalists-homophobes.. Tartu is a bloody mess. Avoid it.
Go to Tallinn instead!

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

...hi you, stupid, I'd rather be a hundred times a homophobe than one time a pederast (sic!).

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Ja Port ei teadnud ausalt midagi, kuulis AK uudistest?
Kuna ta ei teadnud, siis pole ka valetanud, kes seda usub?

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Viltu hakkas kiskuma etv esinemine sealtmaalt, kust "väikesi molekulikesi" enam seletada ei suudetud. Ma saan aru, et advokaat Šveitsis minestanuks, kui väikesed molekulid saanuks nimepidi nimetatud, aga siiski. Edumaa avalikkuse positiivse hinnangu nimel on igatahes saadud ning müstiliste "väikeste molekulide" teema avalikku teadvusse istutatud, tulgu siis mis tuleb kahe nädala pärast.

Meil on unenäod moes - kui nüüd und näha, siis mulle unes tundus, et Veerpalu sai ka selle kirja, millest keegi midagi ei tea. Kiku asus molekule jahtima. Veerpalu aga tegi allkirjaga dressid ja rakendas proua müügivankri ette. Sellest ka täpne ajastus dresside müükitoomisel, sest siseinfo oli olemas, millal uudis avalikuks tuleb. Ja nüüd kõik ruttu poodi!

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Igal suusatajal on kapis tolmuimeja.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

- noh tore on see, et umbes paar kuud tagasi saadi kuulda, et molekulid pole negatiivsed

- siis ilmselt mingid pr-firmad said vett ja vilet, lähteülesandeks antud: kuidas lahendada asi võimalikult viisakalt - võitis kontseptsioon, et Krissu mängib ikkagi jaaanalindu /ilmselt oli suht hea tõenäosus, et pole vaja tulla eetrisse; samas aga kui on vaja tulla eetrisse, siis on 100% ettevalmistatud

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

See, mis on kõige häirivam ning nüüd ka vähemalt topelttõestatud - suusaliidu poolt ilmselt algselt tõsiselt loodeti, et nn vanu probleeme annab mingite telefonikõnede vms kaudu ära kaduma panna, kas need inimesed ikka on aru saanud, et omateda head tutvused NSVL spordikomitees või FISis ei taga veel seda, et ebameeldivused saab maha vaikida?

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Kummaline, et see info pidas ja ei lekkinud kodust. Või olid peatoimetajatega kokkulepped tehtud?
Mida Priit arvab?

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Ehk ootaks enna Kristiina ristilöömist ikka B-proovi analüüsi ja konkreetse süüdistuse ära. Kas teid ei häiri, et jälle lekivad vastu sportlase tahtmist WADA-st andmed positiivse A-proovi kohta, seekord ei saa isegi Toomas Savi selles süüdistada. Organisatsioon, mis ei suuda ise enda kehtestatud reegleid täita on kõike muud, kui usaldusväärne. Tahaks Eestis näha mõnda ajakirjanikku, kelle pähe pole WADA ja Kristjan Port endale pesa teinud ja kes suudaks ka neile ebamugavaid küsimusi esitada.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

...nüüd ka ROK, härrased, meil on üsna tõsised vastased...

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Tervisi killukohtule. Tõendeid on otsuse langetamiseks enam kui piisavalt. Kes sedelid kokku loeb?

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Muide rääkides täiesti tõsiselt siis Lukas Bauer ilmselt ikka ei saaks kulda ,on olemas aine millel polegi veel õiget nime ja mis paneb organismi arvama et sa elad kõrgmäestikus.(kes tahab uurib ise mõne kliiniku nefroloogia osakonnast) Seda ainet manustatakse näiteks neeruhaigetele, samuti saavad neeruhaiged EPO t ja muid sportlastele keelatud aineid. Seda esimest mainitud ainet tunnevad meedikud ainena mida manustas Lukas Bauer oma võitmatuse perioodil. Sportliku suutlikust parandavad ained on doping. Marit Björgen pruugib sportliku suutlikust parandavaid aineid ja võidab. Pigistame , aga silma kinni ja mängime lolli ning mõnitame neid kes tõde näevad ja selle välja julgevad öelda. rääkige ükskõik millise endise tippsportlasega ja ta ütleb teile mis tegelikult toimub. nagu venesõjavägi , kus kõik vahendid eesmärgi saavutamiseks on head. läheb õnneks oled kõva mees, jääd vahele, siis vassi ja keeruta. Kõige hullem on ülestunnistus. Rahvas tahab kangelasi, aga kuidas sa oled kangelane dopingut täis spordimaailmas. Hetkel sõidavad Eesti suusatajad raudselt kaerapudru ja kapsasupi pealt .Me oleme nii öelda WADA ja FIS-i erilise tähelepanu all. Mehed kes mõned aastad tagasi olid noored lootustandvad sportlased on praegu statistid. Mida see näitab? Armstrong ei andnud kunagi ühtegi positiivset dopingu proovi ! Enamuse norra staaride verenäidud on enam kui kahtlased. Kogu tippssport on pettus. kes vahele ei jää sõidavad tõllas ja kes jäävad kõlguvad võllas. Pööbel kas parastab või imetleb. Mul on südamest kahju, aga neid olümpiamänge ma vaadata ei viitsi. Mis seal vahet on kelle praegu kuldmedal antakse, et see mõne aasta pärast kellegi teisele anda ja siis läheb veel natuke mööda ja antakse kolmandale või neljandale. Sporti ei sitta mitte sportlased võid raha televisioon ajakirjandus ja funktsionäärid. Enamus kes siin käivad on spordimehed. Jookske või suusatage täiega läbi uks maraton, sööge hakkliha kastet ja kardula putru ja olge järgmine päev 15 Km klassika stardis 100% võitlusvõimelisena. Televisioon surub võistlusformaadi nii kokku et keegi kurat ei jaksa näiteks Tour de France sugust võistlust ilma kangeid rohtusid manustamata läbi teha. ajakirjandus nõuab, sponsorid nõuavad, rahvas nõuab. Kurat hea kui üldse leidub mõni loll kes tänapäeval veel üldse üritab tippsporti teha.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Propagandistidel soovitati sisse istuda http://m.youtube.com/watch?v=lyFaIXvVInI
Kas keegi WADA ja "iseseisvate" laborite rahastamisest tahaks siin referaadi teha? Need pisikesed summad jooksevad vastuste suunas kokku

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas olukord Tartus on, rahulik?

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult näitab see seda, et meie taustajõud on võrreldes suurtega olematud.
Piltlikult öeldes, peaks Kõks ja co koondise palgal olema ja aina keetma, küpsetama ja peenhäälestust tegema.

Port on siis ainuke kes veel võitleb, nõukogus on ta ka üksi jäänud, küllap vahetatakse varsti mõne vaikiva liikme vastu välja. Siis on lõpuks kord majas.

 
At 01:41, Anonymous Anonüümne said...

kas mõni ajakirjanik suudaks ennast kokku võtta ja küsida ka mõned küsimused, mis ei ole vastusena juba ettevalmistatud ja lihvitud:

Näiteks:

1) Kristiina, see valedetektori test ning avalduse/pöördumise tekst on ilmselgelt valmis olnud juba tükk aega - kas parem poleks olnud sellega välja tulla juba enne, kui mingi kolmas välismaine isik seda dopingusüüdistuse fakti nö paljastas täna?

2) Kes hoolitseb praegu Sinu PR eest ehk kes on avalike suhete esindaja või kui isiklikult ei ole sellist teenust palganud, siis millal ning kelle kaudu ning kelle kulu ja kirjadega on nende süüdistustega seoses planeeritud olnud avalikkusega suhtlemine - juhul kui tekib üldse vajadus asuda esitama oma pöördumist avalikkusele?

 
At 06:49, Anonymous Anonüümne said...

01:41 vist on keeruselisevõitu keelekasutamisega veidi rappa sõitnud, küsimuste küsimus on aga selles, et järjekordselt on tegemist "kapist välja tulemise" sündroomiga: räägitakse kahe kuu pikkusest konfidentsiaalsust nõudvast asjaajamisest ja nüüd järsku, justkui ohutaju kaotanud meeleheitel loom, tullakse rahva ette, kes teadagi usub (66% vähemalt) kangelaste lugulaule ning jällegi on kasutusel märksõnad, mis kahjuks kõlavad rohkem enesesugestiooni kui südamest tuleva vaba sõnakasutusena.. Küsimus lihtne: MIKS???

 
At 08:07, Anonymous Anonüümne said...

PP
Järjekordsed inimesed, keda võis seni pidada arukaks, on puhta sassis ja oma margi täis teinud:

Rein Raud on alati olnud eurokommunist, aasta tagasi kui EV delegats käis Leedus pani jubedat sitta. Süüdistas leedukaid homofoobias ja liigses rahvuslikkuses. See mees on väike staalin

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas pole järjekordne PR fopaa. Pöördumises ütles selgelt,et ta ei taha ajada jaanalinnupoliitikat, kuid juba 2 kuud oli olnud jaanalind?
kah Priit

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

23:51, see on paras ümmargune mula, vabandage. Kui Bauer või kesiganes tarvitas midagi, mis ei olnud keelatud - milles siis küsimus ja mis dopingust on jutt? Enamgi, meie "kõik arstid" söötnud seda siis meie omadele ka sisse! Seega teie loogika ei klapi üldse.
Üldiselt, mida vähem pettureid, seda parem pikas plaanis. Sittavad ikka petturid, mitte keegi teine.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Kiku tegi täiesti valesti. Parim kaitse on rünnak. Tule rahva ette tee suured silmad, et mina ei tea midagi. Öeldakse kui valeta, siis valeta suurelt, siis jäetakse sind uskuma. Ei mina usu sellist näitlemist.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Smigun õppis viimasest skandaalsit. See on praegu ainuõige käik. Kõige jamam kui hakkaks pressikal nutma ja kokutama. Nägime ju seda janti kolm aastat tagasi.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

"Jürgen Ligi: kes hakkab varastamisele vastu, saab endale vaenlasi
Rahandusminister Jürgen Ligi kummutab väite, justkui oleks ta kaotanud usalduse Eesti ettevõtjate vastu. Küll aga lubab ta edaspidigi pingutada selle nimel, et maksupettusi äriajamise loomulikuks osaks pidavad firmajuhid end Eestis võimalikult ebamugavalt tunneksid."
Ja mismoodi ta siis pingutab? Kas likvideerib üüratuid käibemaksupettusi võimaldavad seadusaugud? Teeb ettepaneku ikka firmadelt ka tulumaksu võtta? - Oi ei, muidugi mitte. Ta teatab, et kõik on kaabakad ja pigistab neid, kellest jõud üle käib.
Sama dopinguga. Armstrong ei andnud ühtki positiivset proovi, Norra koondise astmaatikud on ülitublid, Bente puhkab lõunameredel, Veerpalu mõisteti õigeks, kuigi proovi näitab, et tarvitas ja proov on õige. Siis tehakse proov veel õigemaks ja nüüd on juba täitsa kindlalt süüdi. Leitakse molekulid, aga enne olümpia lõppu B-proove ei avata. Kõik on konfidentsiaalne, aga rahvusvaheline allikas lekib.
Ja otse loomulikult saab süüdi olla ainult sportlane, kes ju niikuinii valetab.
Maali

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

P.S ja taustaks ülipompöösne pakazuhha Sotšis. Mille kohta komitee isegi juba natuke nagu arvab, et võibolla ikka poleks pidanud sinna määrama.
Mis mõttega neid autasustamisi üldse korraldada? Tseremooniad tehtagu siis, kui avatakse ümbrikud ümbertõstetud medalitega.
Maali

 

Postita kommentaar

<< Esileht