kolmapäev, jaanuar 14, 2015

Pullerits: Kuidas ma testisin Nikita Krjukovi sprindivormi?

SISSEKANDE KESKELE LISATUD LINK POSTIMEHE NELJAPÄEVASE REPORTAAŽI JUURDE!
Nädala algul tekkis tahtmine minna trenni koos Venemaa suusakoondisega. See ei ole tegelikult kellelegi midagi võimatut, tuleb vaid veidi mõelda, planeerida ja organiseerida.

Süsteem käis nii. Kõigepealt helistasin MK-etapi pressijuhile Uko Urbile, kellel palusin uurida, millal Venemaa koondis saabub, ja ühtlasi teavitada oma soovist igaks juhuks ka MK-etapi korralduskomitee juhti Jaak Maed. Samal ajal võtsin ühendust Venemaa suusakoondise hooldemeeskonda kuuluva Urmas Välbega, et kasutada teda ja tema sidemeid Venemaa koondisele ligipääsemiseks - ikka on ju hea, kui keegi usaldusväärne isik sinu eest kostab. Ent Välbe ei viibinud Otepääl, et ta saanuks mind käe kõrvale võtta ja Venemaa koondise pealikele tutvustada, liiati kavatses ta sinna minna alles neljapäeval. Neljapäev olnuks venelastega ühistreeninguks aga lootusetu variant, sest sel päeval suletakse MK-rada treeninguteks. Samal ajal sain teada, et enamik Venemaa koondisest on juba Otepääl kohal, mõned, nagu noor talent Sergei Ustjugov, on seal juba eelmisest nädalast harjutanud.

Teisipäeva õhtul läks asjaga kiireks. Kindlat kontakti Venemaa koondisega polnud õnnestunud luua, mistõttu otsustasin helistada otse Jaak Maele ja küsida, mis nõu ta annab. Mae ütles, et helistagu ma koondise mänedžerile Juri Tšarkovskile, kes tema teada pidavat MK-etapi ajal peatuma Karupesa hotellis, ja leppigu temaga kokku.

Helistasin siis Karupesa hotelli, kus küll telefonile vastanud naine teadis, kes on Tšarkovski, aga paraku teadis ta sama hästi ka seda, et Tšarkovski Karupesa hotellis küll ei peatu. Siis helistasin taas Urmas Välbele ja küsisin temalt Tšarkovski numbri.

Helistasin Tšarkovskile (fotol vasakul). Vabandasin, et nii hilja, kella poole kümne ajal ühendust võtan, tutvustasin, kes olen - ta teadis hästi, mis on Postimees -, ja küsisin, kas võin homme Venemaa koondisega treeningul ühineda. Ta vastas, et jumala eest, palun väga, tulgu ma hommikul Tehvandi staadionile, treening algab kell pool kümme. Ta soovitas, et oleksin siiski juba veerand kümme kohal.

Jõudsin platsi veelgi varem, enne kella üheksat. Staadion oli täiesti tühi. Rajamasinaga oli värske jälg maha veetud. Oli näha, et sellel polnud mitte keegi sõitnud. Kuna aega jagus, otsustasin oma suusajäljed hommikuselt tahedale lumevaibale peale lükata. Need tulid ilusad.

Aga keda staadionile veerand kümneks ei tulnud, need olid Venemaa suusatajad. Neid ei ilmunud platsi ka kella poole kümneks. Asi läks imelikuks.

Mis edasi sai, seda peate lugema neljapäevasest Postimehest, sest käisin Otepääl siiski tööajast ning seetõttu kuulub seal juhtunud kirjelduse avaldamise esma- ja ainuõigus tööandjale.
*
Nii palju võin huvilistele lisada, et proovisin ka uut Kunimäe laskumist (fotol paremal) ja tõusu. See on planeeritud ka pühapäevase harrastajate meeskonnasprindi rajale. Silt mäel hoiatab: "Väga ohtlik laskumine!" (Panite ikka tähele sõna "väga"?) Seal ei näinud ülevalt laskumisnõlvagi - see langeb nagu sein. Lasin arglikult allapoole, siis tegin külgpidurduse - nii neli-viis korda, kuni vähem kui poole mäe pealt julgesin lõpuks alla sõita. Mnjaa, täiskiirusega, ja veel grupiviisiliselt, ei kujuta küll ette, kuidas siit alla sõita ja terveks jääda, mõtlesin. Tunnistan ausalt, ja tundsin seda sisimusega: süda langes saapasäärde.

Teisel korral lasin sahatades poole mäeni ja siis alla, kus tuleb kohe viraažiga ning kaitsevõrega vasakkurv. Kolmandal korral tulin juba aeglaselt ja ettevaatlikult, poolpüstises asendis, ikka jälje kõrvalt alla. Leidsin, et asi ei tundugi enam hull, nõuab vaid harjumist. Neljandal korral astusin jälge, kust saab kiirema hoo, ja kihutasin alla. Viiendal korral andsin ülal keppidega isegi hoogugi juurde. Ja kuuendal korral läksin n-ö täiega ning pöörasin all tähelepanu sellele, kuidas kurvis võimalikult hästi hoogu säilitada.

Veendusin, et kui probleemile süstemaatiliselt, samm-sammu haaval läheneda, siis on see lahendatav. Iga asi nõuab harjumist.

Paraku ei ole sütemaatilisest lähenemisest ega harjumisest kasu, kui õppida Kunimäe järsust nõlvast üles sõitma. Seal toimib pigem vastupidine efekt: iga järgmise korraga muutub see raskemaks ja kurnavamaks ja vaevalisemaks. Nüüd on selge, et harrastajate võidusõidul ei tohi end esimese tõusuga kinni tõmmata, sest siis Kunimäe tõusust vähegi inimlikul kombel üles küll ei saa.

Aga enne tuleb sealt suures kambas tervena ja ühes tükis alla saada.
******
Jaanus Laidvee beginning a descent from the top of Elephant Hill Road, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (esiplaanil) ja Nikita Krjukov panevad suusad jalga, et siirduda kahekesi koos Tehvandi radadele treeningule. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 2: Priit Pullerits kolmapäeva hommikul kell üheksa ihuüksinda Tehvandi suusastaadionil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits kolmapäeva hommikul Tehvandi suusastaadionil jälgi sisse sõitmas. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix   
Foto 4: Venemaa suusakoondise mänedžeri Juri Tšarkovski. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix   
Foto 5: Venemaa suusasprinter alustab Kunimäe järsust nõlvast laskumist. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 6: Venemaa suusasprinter Nikita Krjukov tuiskab Kunimäe järsu laskumise järel vasakkurvi. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Kogu lugu vä? Tahaks ikka lugeda pajatusi selle kohta kuidas Priit põlise suusarahva esindajana Kriukovile tagatulesid näitas.

 
At 17:13, Anonymous Martin said...

Nikita Krjukovi auaste on cтарший лейтенант. Mis auaste on teil, härra Pullerits?

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Vanemseersant. Nii et igasugused auastmeta tegelased (et mitte öelda poisinolgid) nagu Martin peaks alustama oma küsimust järgmiselt: härra Pullerits, palun lubage pöörduda - soovisin teilt küsida... Millegipärast mõtleb siin iga tüüp (et mitte öelda mats), et võib tulla minu blogisse ja hakata siin igasuguse galantsuseta aru pärima. Kasvatamatu pätikari...

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis vanemseersant? Need ajad on ammu ajalugu. Kunagi sosistati siin et PP-l on kangem kraad vennaskonna ridades. Liibanoni Prints? Preusi Rüütel? või mõni muu 16-22 kraadile vastav aujärg. Igatahes mitte algaja. Mister Krjukov ei aima kui mõjuka mehega ta koos trenni tegi.

 
At 18:31, Anonymous Martin, intellektuaal said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:40, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Loodan, et tegid Nikitale suhkamit, Baltikumi kiiremate suuskadega.
Aga mehed, põrutan täna Rootsi, palun Teil Eestis kord majas hoida seni. Kui keegi pead hakkab tõstma, siis kohe ilma jututa lõuksi. Ärge siis Eestit vahepeal ära andke.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Kas Lemps näitab AKs täna Pulleritsu?(kaameramees pildil)

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

18:42 tundub olema loogilise mõtlemise alget.
Selle koha peal öeldakse tavaliselt, et ei kinnita ega lükka ümber. :)

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen Priidu arvamusega et martinisugused nolgid peavad väga aupaklikult senjöör PP ja siinse kommentaariumi poole pöörduma. Tegelikult parem kui üldse mitte. Tudeerigu oma vasakäärmuslikke autoreid terviseks.

 
At 21:07, Anonymous Noorsuusataja said...

Võib eeldada, et ajakirjanikuhärral oli vägagi hariv treeningpäev ja kuuldus nii mõndagi kasulikku, mida järgmistele võistlustele kaasa võtta. Pole paha.

 
At 21:45, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav Priidule selle eest palka ka juurde pannakse, või vähemasti starshinaa pagunidki antakse, et ta niiviisi Postimeeest reklaamib ja blogi külastajaid lehte ostama agiteerib? Vanasti oleks sellise käitumise eest korraliku tänuavalduse ära teeninud või isegi autahvlile saanud

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

scanpixi blogi registreeritud kasutajatele võiks Postimees poole hinnaga olla. Milline reklaam blogile ja lisaks väheneks ilmselt anonüümikutest pedejutu vestjate arv

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Старший мастер, десять баллов!

 
At 01:20, Anonymous Martin, pole suuski, intellektuaal said...

Usalduslikus vestluses maailmameistriga, kui Krjukov avaldas imestust ajakirjaniku suuskadelpüsimise oskuse üle ja küsis kus Eesti ajakirjanik nii hästi on suusatama õppinud - vastas ajakirjanik, et Nõukogude armees (nagu paljusid teisigi elus vajalikke asju). Alakurttis, Põhjapolaarjoone taga. Seal suusatati - pohhood-broshok - 25 km -30 pakases. Hommikune kümblemine lumes palja ülakehaga nagu Venemaal tavaks. Ja raja kaugemail, Kunimäe lõigul, kus varjulises kohas võõraid silmi polnud piilumas, lisas, et Postimehe russofoobiat ei tasu liiga tõsiselt võtta. Igaüks tahab ju oma riisikausikese välja teenida, nagu hiinlased ütlevad.

 
At 09:07, Anonymous Andi Tehv said...

PP, Krjukovi lugu tänases lehes on mõnus lugemine, hea fiilinguga kirjutatud, tänud!

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Karvajalg, mine rahus, hoian Pärnu ruumil siin silma ise peal.
Õhtul suuskadega Raeküla metsa patrullima.
Postimehe jutule saan hinnangu anda siis kui seda lugenud olen, krdi kirjakandjad jää tõttu vist rohkem pikali kui püsti.

Toits

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Mina tahan ka ScänPixi blogi fännina Postimehelt soodukat, olen nõus tellijaks hakkama. Mis parool tellimusel selgituse lahtrisse tuleb kirjutada?

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas kellelegi veel tundub,et herr Pulleritsu blogi on muutumas liiga autoritaarseks? Isikukultusest vohavas blogis kustutatakse jonnaka järjekindlusega ära kõik kommentaarid, mis ei sisalda otsest imetlust ja kiitust blogi omaniku suhtes. Kui varasemalt oli blogi spordimeeste jaoks mõnusaks ühenduslüliks vestlemaks spordi teemadel, arutamaks riigikaitse küsimust , maailma asju ja poliitikat jne, siis nüüd on blogi kaasautoritelt võetud igasugune sõnavabadus. Rõhutan just nimelt sõna "kaasautor", sest just nimelt nemad oma kommentaaridega annavad sellele blogile õige ilme ja värvi.
Herr Pullerits omab loomulikult õigust üldse kõik kommentaarid siin kustsutada ning üldse mitte kedagi siia lastagi, aga kas siis ei ole kaotajaks mitte ta ise. Ta kaotaks palju suurepäraseid ideid, nägemusi asjadest jne mida kommentaatorid talle siin tasuta jagavad. Priit olgu ainult mees ja noppigu pärlid välja ja toppigu oma artiklitesse. Mina soovitan Pulleritsul leida endas siiski pisut enam tolerantsust ja sallivust, sest märgid näitavad, et blogi külastatavus on vähenemas. Võib juhtuda et sellise üldise rahulolematuse baasil luuakse hoopis uus blogi, kus hoopis enam austatakse kodaniku põhiseaduslikku õigust sõnavabadusele.
Paljude murelike blogikülastajate nimel suusamees Jaan Kägu.

 
At 13:10, Blogger Priit Pullerits said...

12:41, see, kui siin läbustamas ja mölajuttu ajamas käiakse, ei ole mingi sõnavabaduse väljendus. Rõhutan, et mina ei võta teilt sõnavabadust oma möla ja iba ajada - tehke seda ainult mujal, maailmas on miljoneid blogisid, kus saate oma ihaldatud sõnavabadust, mis tegelikult on sageli mõttetu mula pritsimine, realiseerida. Selle asjassepuutumatu iba vohamise tagajärg on hoopis vastupidine sellele, millele te viitate ja mida ma soovin: et siin aetakse arukat ja kasulikku spordijuttu. Iba ja möla ajajad vaid reostavad siinset keskkonda ning võtavad asjalikelt spordimeestelt tahtmise siin sõna võtta. Blogikeskkonna korrastamiseks olengi võtnud ette suuremat sorti puhastustöö ja kavatsen seda jätkata.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, eestlastele omaselt me väga tunnustust ei jaga, kahjuks. Aga tänases lehes ja blogis ilmunud osaluseksperimendi eest avaldan siinkohal kiitust.
Suurepärane töö, alustades, kui nüüd moodne olla, siis - narratiivi - väljamõtlemisest, läbiviimise ettevalmistusest, lõpetades korraliku soorituse ning muheda ja informatiivse kirjatööga. Lugeja naudib.
Twelve points!

 
At 15:19, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, 14:43!
Suur tänu ka 09:07-le!
Loodan, et teistele suusa- ja spordisõpradele ka meeldis. Just neile mõeldes said need siia ja lehte kirjutatud.

 
At 17:37, Anonymous Martin said...

Muheda suusajutu austajad... wtf?
Mehi, kes ka geopoliitikas "matsu jagavad" on siin vähe,
Kahjuks ei ole ka blogiomanik ise nende seas.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Martin, mine loe Diplomaatiat või Economisti vms kui soovid geopoliitikast aimu saada, mida sa siin töllerdad.
Vaevalt sa poliitikast, ammugi geo-, midagi üldse aru saad, aga proovida ikka võib. Vähemalt saab õhu puhtamaks.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Martin, Su pasa ajamisest on tõesti rohkem kui kõrini.
Priidult nauditavad lood, edu pühapäevases sõidus.

P.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka jutu läbi, polnud viga. Natuke vaheldust tavapärasesse Postimehe muidu suht igavasse spordirubriiki.
Õhtul laksasin 21 kilti klassikat, ainult paaristõuget (sest muu variandiga ei seisa ma veel eriti kindlalt püsti). Aega kulus tund ja kolmveerand kopikatega. Päris hea oli. Kardetavasti hiljemalt ülehomseks on praeguste ilmade jätkumisel Pärnu-kandis jälle suusatamisega ühel pool, kui Jõulumäe ehk välja arvata.

Toits Pärnust

 
At 20:53, Anonymous Martin said...

Kohatu on naer,
kui eestlastest kirjutab Karl Ernst von Baer.
Eestlastest kirjutab Yana Toom -
eestlane on väljasurev loom!

Ausalt, ma olin teist paremal arvamusel, mehed. Ajudeta suusatöllid olete.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Miks see Martin siin "pasandamas" käib?

 
At 21:45, Anonymous Alar said...

Blogiomanikul pole siin kobiseda midagi. Google service, pead avalikku blogi - lepi ka kommenteerimisega.
Alternatiiv: tee privaatblogi või kirjuta toas seinale.

 
At 21:49, Anonymous Maidu said...

Priit,
me ei õpeta sind, millest ja kuidas blogis kirjutada. Ära siis sina meid ka õpeta, mida kommentaari kirjutada ja mida mitte. Ponjatna??

 
At 23:02, Anonymous Teet ütles Maidule ja Alarile ja Martinile said...

Kui ei sobi tōmmake uttu, teie mula mind näiteks ei huvita . Mõttetud töllid.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Martin, ela oma komplekse välja mujal, kirjanike liidus näiteks?
Siin ei huvita sa kedagi, kui mõni pedepoiss välja arvata. Aga ka need ei huvita siin kedagi.

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Ka peded on ju inimesed! Nüüd kus pederastia on meie riigis ametlikult legaliseeritud, (Nöretav tänu selle eest reformierakonnale) tunnistab üha enam tublisi sportlasi omasooihatust. Pede olla on lihtsalt popp, kui lühidalt öelda. Nii et ärgem halvustagem pedesid, sest iial ei tea milline teie lemmiksportlane järgmisena kapist välja tuleb. Tubli Martin sa oled öigel teel, jätka samas vaimus.
German Geila geiglubist.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 07:38, Anonymous Anonüümne said...

Loll-Martin ja ta alter egod ehk ajudeta peelakkujad, tõmmake siit oma mõttetu mulaga kus see ja teine. Te olete siinsele seltskonnale vastikud ja vastumeelsed jorsid. Toetan kahel käel Priitu, et ta nende ilatsemise siin ja edaspidi diliidiks! Mina tahan siin suusa- ja spordijuttu ajada, mitte kuulata ühe ennast teistest targemaks arvava pealinna vasakpede ninatarkust. Ise vast ei püsi ta õieti ühel suusalgi (aga uisusõidus on seda oskust tingimata vaja). Nii et Priit, löö neist sellistest puhtaks!

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mis seal artiklis, siis kirjutati, kui avada on näha ainult lõik, edasi lugedes peaks maksma. Ma peaks olema püstihull, et maksaks selle 0,06 m2 teksti eest. See on ebaratsionaalne, nagu kalli auto omamine, mitmete spordiriiete omamine (Priidu enda kuldsed sõnad kõik).

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks tohib keegi Teet (vöibolla pasteet, kasteet vöi ahmeet jne),kes on samuti sisuliselt anonüümne, kasutada ebatsensuurset ja lugupidamatut könepruuki Maidu, Martini ja Alari suhtes? Samas kui nimetatud persoonid annavad hoopis viisakamas versioonis vastulöögi, siis see kustutatakse. Miks on mönedel lubatud kasutada debiilselt ebatsensuurset konepruuki ja näidata üles lugupidamatust teiste kodanike suhtes? Kas ei peaks sellised kommentaarid nagu 07.38, 23.28, 23.02 samuti kuuluma kustutamisele, kui vaenukülvavad ja sisutud kirjutised
Konrad Kunberg, advokaat

 
At 10:33, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Hurraa, Aivar on homme stardis.
Petsile hoian pöialt.
Ja muidugi Priidule ka:)

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

http://mehedvormi.ee/

Mitu punkti saaks nn. NATO testis Priit P?

Kas ajakirjanik Priit S. on kõvem mees kui ajakirjanik Priit P.?


Mitu punkti saaksid Karvajalg, Toits ja teised selle blogi kommentaariumi kangelased?



 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Tra käisin harkus suusatamas nahhui. Prsse suusk ültse ei libisenud nahhui. Ptsi mingi töll koperdas rajapeal. Arvasin et pede vist. Tömbasin talle molli raisk. Laksasin paaristöukega edasi .Mingid lapsed rajal, lükkasin need pöösasse ja söimasin läbi et mida tra te kakerdate, ei näe et äss tuleb vä. Nahhui plät aeg tuli 57,03. Ptsi igasugu intlligendid ja peded tömmake nahhui siit. Te ei huvita mind vopsee. Molli annan nahhui.
Jürgen , Kõvamees ja alfaisane.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Jürgen, rahu, naato on meiega, aga muidu kindlalt edasi!

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

11:33-le.
Huvitav väljakutse, peaks reaalsuses ka ära proovima. Enda võimeid ja mingi aja taguseid samade alade sooritusi teades, siis 35-aastaste arvestuses peaks enam-vähem maksimum ära tulema. V-o annaksin mõne punkti ära keretõstetes.

Aga siinse blogi kangelaseks ennast ise tituleerida ei julge, sest vähemalt nime poolest siinne ju suusablogi, aga ses osas ma täiesti roheline. Karvajalg küll, tema paistab kõva suusamees olema.

Toits

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Avaldan sellise arvamuse, et miks senjöör PP ei võiks olla EV välisminister? Sidemed ameerika ühendriikidesse on? On. Sidemed Euroliidu pealinna on? On, Marju Lauristin ja komissar Ansip. Sidemed Moskvasse on? On, Jelena Välbe, Krjukov, Medvedjev, on. Sidemed Eesti eliiti on? On, Pärtel, Soonets, Rips, Teppan ja teised on. Sidemed Eesti Vabadusvõitlejate Liiduga on? On, Karvajalg, Vootele, Paul ja teised resistansi mehed ja naised. Paha pole ka see et vasakpoolsete koerakoonlaste hordid kardavad meest nagu tuld.

 

Postita kommentaar

<< Esileht